CREZI ÎN DUMNEZEUL ADEVĂRAT?

CEI PATRU DUMNEZEI AI AMERICII!…

Recent, ca rezultat al unui studiu amănunțit, Paul Froese și Christopher Bader au publicat cartea ”Cei patru dumnezei ai Americii: Ce spunem noi despre Dumnezeu – Ce spune aceasta despre noi”. Concluzia: conceptele despre divinitate în societatea noastră ne divizează în patru religii, fiecare crezând în același UN SINGUR DUMNEZEU dar, în acelaș timp, foarte diferit!

Autorii au pornit de la două întrebări majore. Prima, În ce măsură este Dumnezeu implicat în universul nostru? A doua: În ce măsură judecă Dumnezeu lumea? Răspunsurile împart societatea noastră în patru mari concepții:

1. DUMNEZEUL AUTORITAR, care este implicat îndeaproape și judecă lumea; 2. DUMNEZEUL BINEVOITOR, care este implicat dar nu judecă; 3. DUMNEZEUL CRITIC, care judecă în mod detașat de lume; 4. DUMNEZEUL DISTANT, care nu se implică și nu judecă.

Sondajele au găsit că populația americană, în 90%, crede că există Dumnezeu, iar 85% cred că este iubitor.

Este foarte clar că fiecare își ”crează” un dumnezeu pe baza următoarelor criterii:

a. PREFERENȚIAL: cum i-ar place să fie Dumnezeu; b. EXPERIMENTAL: cum Îl percepe pe Dumnezeu în baza experienței personale de viață; c. RAȚIONAL: cum își închipuie că ar trebui să fie Dumnezeu, prin prisma propriilor aspirații (identificarea cu dumnezeirea: dacă aș fi dumnezeu…).

Câteva prerogative de bun simț ale existenței lui Dumnezeu și o întrebare:

1. Dumnezeu este cine este, independent de percepțiile noastre;

2. Dumnezeu se revelează prin Cuvânt (Biblia) și prin descoperire la nivel personal;

3. Dumnezeu are un caracter complex, în care există echilibrul dintre dragoste și dreptate;

4. Atributele lui Dumnezeu sunt absolute, dar pot fi măsurate prin autolimitare pentru a se raporta nivelului nostru de percepere;

5. Dumnezeu nu poate fi decât ori rău absolut, ori bine absolut; rău absolut nu poate fi, deoarece răul consumă totul și apoi chiar pe sine însuși; dacă ar fi rău absolut, nu ar mai exista;

6. Nu putem percepe decât în mod limitat dumnezeirea;

7. Este posibilă o relație personală cu Dumnezeu: dacă nu ar fi, nu am fi conștienți de posibilitatea existenței Sale.

În câteva cuvinte: poți să descrii cine este Dumnezeu pentru tine?

About Cristian Ionescu

Pastor Elim Romanian Pentecostal Church Chicago, USA

6 răspunsuri sa “CREZI ÎN DUMNEZEUL ADEVĂRAT?”

 1. Felicitari pt blog!

  La inceput am crezut ca l-ati facut pt publicitate sau sa sariti la gatul securistilor, se pare ca m-am inselat! Dupa ce m-am convins… trebuie sa recunosc trec foarte des pe aici:)Si imi plce ce citesc! Bravo… si 1 bravo si pt prietenul dvs Petrica Lascau:) In sfarsit am niste „bloage” care spun ceva!

 2. In subiect este scris;”CEI PATRU DUMNEZEI AI AMERICII!”…Sa nu credem ca sint doar patru ,sint cu multii mai mlti si sa nu uitam de cuvintele scrise de apostolul Pavel din 1 corinteni 8;” 5Căci chiar dacă ar fi aşa numiţi ,,dumnezei„, fie în cer, fie pe pămînt (cum şi sînt în adevăr mulţi ,,dumnezei„ şi mulţi ,,domni„),
  6totuş pentru noi nu este decît un singur Dumnezeu: Tatăl, dela care vin toate lucrurile şi pentru care trăim şi noi, şi un singur Domn: Isus Hristos, prin care sînt toate lucrurile şi prin El şi noi.”
  Deci cei care cunosc mesajul stiu ca exzista „un singur Dumnezeu;Tatal si domnul Isus Hristos prin care noi neamurile avem alaturi de ceilalti „intrare la Tatal intr-un Duh”Efeseni 2 ;18″Căci prin El şi unii şi alţii avem intrare la Tatăl, într’un Duh”
  Cei care ajung de percep mesajul ,nu ajug in divizari si inteleg „echilibrul dintre dragoste și dreptate”Prin aceasta caracterizare se cunosc cu adevarat cei care se pot numi fii ai Tatalui si adevarati slujitori ai domnului Isus Hristos!Si acest lucru este confirmat si scris si de catre apostolul Pavel care prin cuvintele din 1 Corinteni 4 scrie; „1Iată cum trebuie să fim priviţi noi: ca nişte slujitori ai lui Hristos, şi ca nişte ispravnici ai tainelor lui Dumnezeu.”Asadar ce se cere de la fiecare ?Urmatorul verset spune;”2Încolo, ce se cere dela ispravnici, este ca fiecare să fie găsit credincios în lucrul încredinţat lui.”Se vede ca aici e nevoie de multa meditare si de staruinta pentru aplicarea si trairea indemnului!Pentru ca cei ce inca sint firesti trebuie sa se dezbrace de puterea firii si din pretentii sa ajunga sa traiasca prin puterea Duhului „.Fiinca „Cei ce sînt ai lui Hristos Isus, şi-au răstignit firea pămîntească împreună cu patimile şi poftele ei..!!Deci;”Zic dar: umblaţi cîrmuiţi de Duhul, şi nu împliniţi poftele firii pămînteşti.”….si atunci o sa indeplinim Porunca Tatalui Ceresc si invatatura donului Isus Hristos!!!!!

 3. Dzeu este Tatal meu.. tot ce este un Tata copilului sau cu toate drepturile si raspunderile.

 4. La fel si pt mine : Dumnezeu e TATA pt ca m-am nascut orfan si de-alungul vietii asa L-am cunoscut si asa vreau sa-L cunosc pana ne intalnim Acasa !

 5. Dragostea tatalui meu m-a coplesit. L-am asteptat intreaga copilarie, pe lavita de la poarta ,in Rosia Montana. Eram distras de puhoaiele de detinuti politici din colonia de la Fauresti ,ce treceau marsaluind in nori de praf,inconjurati si escortati de soldati si caini lup. Erau dusi si coborati in mina,fortati sa lucreze in maruntaele muntelui ,sa scoata aur pentru guvern. Mai marisor, rau si neascultator, luam batai crunte, cu cureaua ,cu furtunul ,cu nuiaua,la fundul gol ,aplecat peste marginea patului ori peste un scaun, de la mama si de la unchii mei.( intre zece si treizeci de lovituri, in functie de gravitatea faptei ). Dar eu , in mintea si in inima mea de copil ,simteam ca am un tata si ca dragostea lui il va aduce la mine , sa ma apere de toti cei care ma lovesc…..

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: