RĂSPUNS DE LA ”STRĂJERI” (1)

Am primit următoarea scrisoare electronică de la fratele Ilie Popa, unul dintre slujitorii din echipa de organizare a mișcării ”Străjerii”. Voi lăsa un timp de asimilare a ceea ce spune acest slujitor al Domnului, apoi voi reveni cu un comentariu mai larg.

Frate Pastor Cristian Ionescu,

Mă numesc llie Popa din București și slujesc la întâlnirile de post și rugăciune împreună cu frații Nelu Demeter, Ioan Peia și alți slujitori. Doresc să-mi exprim mulțumirea pentru intervențiile constructive ce le-ați făcut pe cele câteva bloguri care discută despre aderarea fratelui Iosif  Țon la Mișcarea Străjerii.

Personal nu-l cunosc pe fratele Țon decât din cărțile scrise sau din mesajele audio înregistrate în anii precedenți. Nici el nu mă cunoaște personal. Îl apreciez foarte mult. Mă bucur de aderarea lui la această mișcare astfel încât echipa de slujire se mărește.

Aș vrea să vă spun câteva lucruri despre mine deoarece numele meu este pomenit adesea în discuțiile pe blog. Primul lucru pe care-l remarc este că nimeni dintre administratorii blogurilor nu mă cunoaște personal, nu ne-am întalnit niciodată în viață și sunt un necunoscut atât pentru majoritatea cititorilor cât și a celor ce postează comentarii cu privire la Mișcarea Străjerii. La întâlnirile de post și rugăciune vorbesc foarte rar în public, max. 10 minute, apoi ne rugăm împreună cu întreaga adunare atât cât ne îngăduie Domnul să stăm în prezența Lui în adorare, mulțumire sau rugăciune de mijlocire, uneori rugăciunea durează cel puțin o oră sau mai mult. Slujirea mea în cadrul echipei Peia – Demeter – Popa este postul și rugăciunea în viața privată și rugăciunea de mijlocire în public.

Totul a început în viața mea acum 10-15 ani în urmă, când Duhul lui Dumnezeu m-a găsit flămând și însetat după o viață din belșug, flămând și însetat după Domnul. Am adus înaintea Domnului perioade de post și rugăciune pentru o trezire spirituală autentică în România.

În anii 2004 – 2005 am cunoscut și alți credincioși din țara noastră care au postit și s-au rugat în același scop. În vara anului 2005, când am aflat că și ei au avut experiențe similare, am început a discuta cu familia fratelui Nelu Demeter despre posibilitatea de a organiza o întâlnire de 3 zile de post și rugăciune în țara noastră, deoarece citisem că în America s-au organizat deja  asemenea întâlniri. Nu știam ca la noi să se fi organizat o asemenea întâlnire. Nu zic că nu au mai fost asemenea întalniri ci, eu personal, nu am cunoscut acest fapt.

Am îndrăznit ca în luna decembrie 2005, să trimit în jur de 1800 de plicuri la diferiți frați lucrători din întreaga țară și i-am invitat la prima întâlnire de 3 zile de post și rugăciune, în Ianuarie, 2006. La început eram numai noi doi, eu împreună cu fratele Demeter, dar în săptămâna în care se începea conferința mi-am adus aminte că fratele Ioan Peia organiza în București nopți de rugăciune și l-am invitat să vină împreună cu noi. Eram deja trei în echipa de slujire a acestor începuturi binecuvântate. După ce s-a terminat prima întâlnire, nu m-am gândit ca va mai fi o alta de acest gen, dar nu a fost așa. Biserica Baptistă din Hațeg, jud. Hunedora, a organizat imediat următoarea întâlnire de 3 zile de post și rugăciune, deoarece Rebeca Vinars s-a întors acasă de la prima conferință vindecată de surzenie.  S-a aprins un foc, la început a fost mic și plăpând, dar Dumnezeu a făcut să se extindă tot mai mult acest foc al trezirii.

În afară de întâlnirile naționale, sunt în diverse zone din țară multe întâlniri locale de câte 3 zile de post și rugăciune în Biserici Penticostale, Biserici Baptiste sau Adunări Creștine după Evanghelie, care nu sunt organizate și coordonate de către Mișcarea Străjerii, ci este Mișcarea Duhului Sfânt în națiunea noastră. În cadrul Bisericii Ortodoxe (Oastea Domnului) sunt multe întâlniri de rugăciune și în unele adunări la Oastea Domnului, Duhul Sfânt se manifestă cu putere… Duhul Sfânt este revărsat și în Biserica Ortodoxă.

Noi suntem suceveni. În anul 2002, ne-am mutat din Suceava în București. Slujim și în cadrul Misiunii Alege Viața din Romania. Misiunea Alege Viața este denumirea românească a Organizației Campus Crusade for Christ. Am slujit ca păstor laic în Biserica Baptistă „Cuvântul Adevărului” Bucuresti, iar acum sunt împreună cu fratele Nelu Peia în Biserica Baptistă „Isus Lumina Lumii”; el este păstorul bisericii, iar eu sunt păstor împreună cu el. Pentru mine „păstor laic” înseamnă că nu am studii teologice avansate recunoscute de Ministerul Învatamantului în România și nu am fost plătit niciodată de către biserica locală ca păstor. Am studiat începând cu anii 1982 – 83 împreună cu Navigatorii și BEE în țara noastră, apoi am urmat și alte studii teologice aprofundate.

M-am născut și am crescut în Biserica Penticostală. La vârsta de 17 ani am fost botezat cu Duhul Sfânt și în apă. Am slujit Domnului cu darurile duhovnicești care mi-au fost încredințate de către Duhul Sfânt. Spre sfârșitul anilor 1980 ne-am mutat din Biserica Penticostală în Biserica Baptistă datorită circumstanțelor vremii. Numele meu apare de mai multe ori în cartea fratelui Vasilică Croitor, „Rascumpărarea Memoriei”, nu ca și informator, ci în altă categorie.

Cât despre Mișcarea Străjerilor pot afirma urmatoarele:

–         Scopul unic  al întâlnirilor Străjerii este postul și rugăciunea pentru trezirea spirituală și transformarea națiunii.

–         Nu este o organizație religioasă care să aibă un statut de organizare sau cu o structură ierarhică ci este o mișcare inițiată de Duhul Sfant. Toți slujitorii suntem o echipă. Nu primim sposorizări din afara țării, nu dăm rapoarte la organizații creștine din țara noastră sau organizații creștine internaționale care gestionează mișcările de rugăciune globale. Suntem o mișcare autohtonă. Nu suntem dirijați de organizații internaționale, nu au participat până în prezent slujitori internaționali care fac parte din organizațiile internaționale de rugăciune pentru a ne inspecta, și pentru a ne da direcție. Menționez din nou că este o lucrare pur românească.

–         Nu suntem o nouă denominație în țara noastră. La întâlnirile de post și rugăciune, participă credincioși din toate denominațiile (Baptiști, Penticostali, Creștini după Evanghelie, Reformați, Ortodocși, Independenți, etc) și nu suntem o mișcare carismatică.

–         Nu rupem bisericile locale și nu criticăm conducerile cultelor sau păstorii ci am îndemnat, de fiecare dată, ca fiecare participant la conferințele de post și rugăciune să ramână în biserica locală unde este membru, dar să trăiască viața creștină în mod plenar;

–         Baza învățăturii este Biblia și numai Biblia. Mărturisesc și cred că Biblia este Cuvântul lui Dumnezeu, inspirat în totalitate, fără greșală și este autoritatea supremă. Nu am acceptat nici o altă învățătură, nu am predicat decât Cuvântul lui Dumnezeu. Resping categoric orice doctrină falsă: evanghelia prosperității, învățătura liberală, legalismul, duhul de religiozitate, etc.

–         Cred că Duhul Sfânt este o persoană divină și este Dumnezeu; împreuna cu  Dumnezeu Tatăl și Dumenzeu Fiul formează Trinitatea. Duhul Sfânt este Același ieri, și astăzi și în veci, după cum și Dumnezeu Tatăl și Dumnezeu Fiul sunt la fel. Cred că Duhul Sfânt este prezent și astăzi în Biserică și manifestă real toate darurile menționate în Noul Testament. Darurile Duhului Sfânt nu au încetat ci se manifestă plenar și astăzi.

Slujirea noastră ca și familie nu se limitează doar la conferințele de 3 zile de post și rugăciune. Împreună cu soția mea Lidia, slujim în consiliere de mai mai mulți ani și ne rugăm pentru cazuri deosebite, cum ar fi: eliberare de legături demonice, vindecare fizică, emotională, etc. Prin harul lui Dumnezeu practic ungerea cu untdelemn acolo unde este cazul și Dumnezeu îngăduie ca prin slujirea noastră mulți oameni să primească răspuns la rugăciunile lor.

Nu sunt o persoană cunoscută publicului din mediul creștin evanghelic, asa cum sunt frații Țon, Demeter sau Peia; iubesc pe Dumnezeu și urmăresc sfințenia. Nu sunt legalist, dar sunt strict în umblarea cu Domnul. În cadrul adunărilor de rugăciune nu sunt extremist dar sunt deschis la manifestarea spontană a prezenței Duhului Sfânt și la manifestarea darurilor Duhului Sfânt în adunare. Practic, câteodată, vorbirea în alte limbi în public și fac de cunoscut, atunci când este cazul, descoperirile duhovnicești sau vedeniile de care îmi face parte Duhul Sfânt. Mă vad un slujitor echilibrat și îmi văd de slujirea mea: postul și rugăciunea în viața privată și rugăciunea de mijlocire în adunările publice. Această slujire am avut-o înainte de a se înființa Străjerii și mă străduiesc să fiu credincios chemării chiar și în aceste perioade când este furtună de cuvinte pe bloguri. Respect teologii, apreciez dezbaterile telogice, dar eu nu mă angajez în dezbateri apologetice privind postul și rugăciunea decât numai atunci când mi se cere socoteală de nadejdea care este în mine.

Pentru mine Mișcarea Străjerii este una dintre cele mai binecuvântate perioade de slujire din viața mea și a familiei mele. Am fructificat oportunitatea mișcării Duhului în națiunea noastră și mă bucur, mulțumesc Domnului că ne-a facut favoarea ca să fim parte a acestei treziri spirituale și nu ne-am exclus singuri prin ignoranță, judecată sau critică. Este o alegere prin har ca să fim parte a acestei mișcări spirituale.

Vă scriu aceste rânduri în semn de apreciere pentru poziția imparțială pe care ați adoptat-o în toate aceste discuții pe bloguri despre Strajeri.

Cu toata dragostea noastră,

Ilie și Lidia Popa

București, Vineri, 26 Noiembrie, 2010

About Cristian Ionescu

Pastor Elim Romanian Pentecostal Church Chicago, USA

44 răspunsuri sa “RĂSPUNS DE LA ”STRĂJERI” (1)”

 1. Foarte interesanta marturia fratelui Popa. Marturia dumnealui nu prea seamana cu ce am vazut intamplandu-se la intalnirile strajerilor. Cu voia Domnului, om trai si-om vedea. Pana una-alta, Domnul sa se indure de noi de toti.

 2. Vorbire fara cusur… atitudine fara cusur..dreasa cu sare. sper sa moaie mult inimi impietrite si sa incurajeze multe inimi nesigure…

  • Într-adevăr, nu apare deloc a fi ”monstrul” din descrierile unora…

  • Daca nu l-as fi cunoscut pe fratele Ilie Popa datorita Fundatiei Alege Viata, as zice sa e un oarecare lider care ar dezbina. Dar, un om cald, care il cauta pe Domnul din toata inima si traieste cu El zi de zi… mai ales prin ce situatii a trecut in viata, nu va irositi cuvintele sau gandurile spre a arunca cu noroi intr-un om care vrea sa face ceva cu adevarat constructiv.
   Indemnul e simplu: post si rugaciune, nimic altceva.

   Frate Ilie, Domnul sa va binecuvinteze si sa va dea putere in tot ceea ce faceti.

   gabinga,
   Braila

 3. Se poate observa o mare discrepanţă între ceea ce spune şi ceea cese întâmplă la întâlnirile lor…Dumnealui zice: „Resping categoric orice doctrină falsă: evanghelia prosperității, învățătura liberală, legalismul, duhul de religiozitate”…..Oare chiar aşa este??? Nu face parte cumva din lucrarea care afirmă că Dumnezeu nu doreşte să fim bolnavi, să nu avem nici un mădular bolnav în trupul nostru, că Dumnezeu ne vrea bogaţi, etc…??? Oare el nu ştie aceste lucruri??? Sau se preface că Nelu Demeter nu le promovează….

  Sfatul meu, frate Cristian la primirea acestui răspuns este să fiţi în continuare IMPARŢIAL….De ce??? „Inima este nespus de înşelătoare şi deznădăjduit de rea”….Nu primiţi acest răspuns ca fiind adevărul despre adevărata lucrare. De fapt nici nu v-a răspuns la întrebările puse…Cel mai bine ar fi să veniţi la o întâlnire a Străjerilor şi să aveţi contact de la firul ierbii cu teologia acestei lucrării….Pentru că una se spune şi alta se face….

  Socoteala de acasă se (deosebeşte de cea din târg)…

  • Bineînteles cã rãmân impartial si apreciez comentariul tãu. Dar cred cã este vremea clarificãrilor si acesta poate fi un prim pas. Este foarte posibil ca în urma acestui dialog sã urmeze revizuiri în activitatea „strãjerilor”, lucru care ar fi de dorit mai degrabã decât sã fie atacati în mod feroce. Oricum, dialogul început prin fratele Popa îmi sunã si duhovnicesc si decent. Comparat cu altele…

 4. 1. Mie nu mi s-a părut și nu mi se pare că pastorul Cristian Ionescu este imparțial. Dimpotrivă, am observat aspecte agresive aduse în plus în contextul actual al discuțiilor.

  2. Ilie Popa scrie ceea ce scrie (aparent echilibrat), dar dacă ne-am ars, acum suflăm și în iaurt.

  3. Va’s’zică, dacă Mișcarea Străjerii nu e carismatică, după cum declară Ilie Popa, unul dintre liderii ei, atunci Iosif Țon nu e baptist… carismatic.

  Iosif Țon atunci ce e? Baptist? Așa, pur și simplu?

  Că se pare că numai baptist pur și simplu nu vrea să fie… 🙂

  • 1. Am declarat de la început că nu sunt de acord cu teologia prosperității, a calvinismului, a manifestărilor gen spectacol și a trezirilor care nu au ca fundament Cuvântul lui Dumnezeu.
   2. Am cerut ”străjerilor” clarificări cu privire la aceste aspecte
   3. Am detestat, și încă detest, modul extrem de dizgrațios în care au fost atacați
   4. Despre căderile pe jos m-am exprimat cu claritate de la început
   5. Pe de altă parte, simt un iz de extremism antipenticostal în exprimările liderilor baptiști. Deși se spune că ”Doamne ferește” să înceapă un conflict baptisto-penticostal, manifestările de rugăciune, daruri spirituale și lucrări supranaturale sunt ridiculizate în mod batjocoritor, trivializate până la vulgar.
   6. Procedura de gen ”anatema” și apoi ”una pe zi de Mati” este mult mai neprincipială decât orice aberații ar condamna!
   7. Calea corectă de a modera aceste conflicte este dialogul civilizat dacă nu creștinesc!
   BINEÎNȚELES CĂ SUNT IMPARȚIAL! 😦
   Cât privește fratele Țon, după mine poate fi și carismatic. Depinde ce înțelegem prin ”carismatic” 🙂

   • De dragul dialogului, nu voi aborda deocamdată primele 6 puncte, mai ales că sînteți… „imparțial”. 🙂

    Dar una din mizele contextului actual este tocmai nivelurile de semnificație – confesională, emoțională, ideologic-religioasă, cultural-politică, narativă și teologică – a cconceptului de CARISMATIC.

    Zis-a Vasilică Croitor: „Îmi scot pălăria în fața propagandei baptiste…”

    http://romaniaevanghelica.wordpress.com/2010/11/27/vasilica-croitor-imi-scot-palaria-in-fata-propagandei-baptiste

    Acum aștept și eu să văd de va trebui să-mi scot pălăria în fața… propagandei penticostale. 🙂

    • Frate Alin,
     Propaganda baptistã a functionat si functioneazã de peste 80 de ani. Cea penticostala a fost întotdeauna sã ne vedem de treabã, adicã rugãciuni, post, stãruinte…
     E adevãrat cã din când în când am mai avut necazuri, exagerãri, în fine, lupte…
     Dar experienta minunatã, realã a cincizecimii, a fost tot ce ne-a trebuit fãrã altã propagandã.

 5. Am fost amuzat de asocierea „calvinismului” cu „evanghelia prosperității” și cu „manifestările gen spectacol” și asta m-a făcut să uit puțin de toată tărășenia discutată în blogosfera evanghelică.

  P.S. Sunteți arminian, semipelagian, neo-fineist? Nu-mi răspundeți (vă rog) „biblic” pentru că toți pretindem asta.

  • Adică de ce ați fost amuzat?
   Cât privește P.S.-ul, hai să le zicem mai pe românește, că nu toți au făcut teologie 🙂

   • Am fost amuzat pentru că nu văd nici o legătură între calvinism și evanghelia prosperității.

    De la Arminius și până astăzi nu cred că cineva poate să le coreleze. Cred că este o ofensă la adresa doctrinelor harului, ca să fie puse alături de așa-zisa „evanghelie” a prosperității.

    p.s. (pentru p.s.) nu ați „făcut” teologie? vă referiți la un institut, universitate?

    • Asocierea este „de suflet”, nu istoricã sau ideologicã. Adicã, derivata calvinismului, „securitatea eternã a mântuirii”, îti spune cã nu poti pierde mântuirea. Atunci, omul poate „plonja” în firea pãmânteascã: Dumnezeu care I-a dat mântuirea, îi dã si mercedesul, pentru cã „pachetul” mostenirii contine „toate” lucrurile. În acest context, rãsare ca din pãmânt „libertatea noastrã în Christos” (ca sã ne simtim bine la bisericã – ca la bar), dupã care vine „pretribulationismul” si ne ia Domnul acasã când ne-o fi mai bine. Calvinismul este prima treaptã într-un sir de doctrine aliniate ideologic pe coordonata confortului, indolentei spirituale, a trãirii superficiale a crestinului modern.
     Cât priveste educatia, nu am institut sau universitate. Nu pentru cã nu mi-am dorit. Asa a fost situatia atunci. Acu’ sunt prea bãtrân pentru asta, plus ar arãta a moft profesional.

   • Mulțumesc pentru răspuns. Sunt ispitit să intru în argumentații dar probabil că nu aici e locul și nici timpul potrivit.

    Oricum, mi-a ajutat să știu de ce le-ați pus una lângă alta fiindcă e trist să auzi calviniști care răspund la întrebări pe care nimeni nu le pune (la fel, de fapt, cu toți cei care susțin și orice alte sisteme teologice).

 6. Foarte frumoasă şi pertinentă mărturia fr. Popa. Dacă asta este platforma de lucru a Străjerilor nu înţeleg de ce se face atâta caz? Ce nu spune fratele şi ar fi înţelept să spună este legat de… modul de raportare la mişcarea pastorului Chris. Poate revine cu un PS pe această temă!

 7. Din pacate, comunicatul lui Ilie Popa pare a fi o incercare de temperare a spiritelor tinand cont de declaratiile pe care le face cel putin Ioan Demeter. Profetia cu cele 20 de fecioare pe care trebuie sa le duca la Poarta Branderburg, unde e scaunul satanei, pentru a-l darama este o tampenie. Mie mi se pare ca omul are probleme de ordin sexual, ca sa nu mai zic duhovnicesc… Oricum si baptistii si penticostalii trebuie sa aiba grija pentru ca miscarea asta musca din amandoua bisericile. Iar pe Iosif Ton pare sa-l bata vantul incoace si incolo in ultima vreme, asa ca eu nu prea mai am ce sa zic. Dupa mintea mea, si baptistii si penticostalii ar face bine sa se delimiteze de manifestarile de genul Stajerii si triada Demeter-Popa-Peia. Sau chiar Ilie Peia ar face bine sa iasa de acolo, pentru ca manifestarile „strajerilor” sigur infirma declaratia domniei sale.

 8. Nu ma indoiesc ca ceea ce spune Ilie Popa e adevar in perceptia lui (am avut ocazia sa particip la cateva conferinte „alege viata” si l-am intalnit acolo). E un om de actiune si gata de sacrificiu. Ceea ce el spune e ceea ce el vede, simtind atingerea lui Dumnezeu ignora ce fac ceilalti pentruca are incredere in ei ( cel putin asa pot percepe eu lucrurile) Nu-l vad pe I.P. facand politica, l-am perceput ca pe un om sincer. As vrea sa-i atrag insa atentia ca fiind intre liderii strajerilor trebuie sa vegheze asupra celorlalti si toti uni asupra altora. Din cate eu mi-am dat seama nimeni nu neaga ca au existat vindecari ( uni se indoiesc de faptul ca Dumnezeu le-ar face), exista multi care sustin ca au avut parte de adevarate transformari (daca este asa, atunci e degetul lui Dumnezeu, diavolul nu sfinteste oamenii), pe care timpul le va confirma sau infirma. Criticile sunt aduse insa teologiei si anumitor manifestari. Frate Ilie faceti o analiza a ceea ce se spune, iar daca vedeti cumva mai mult decat ati vazut pana acum luati masuri. Nu ma indoiesc ca ceea ce spuneti ( ” …nu criticăm … sau păstorii…”, ” Resping categoric orice doctrină falsă: evanghelia prosperității…”) vreti sa fie asa insa cei mai multi semnaleaza ca nu e chiar asa. Ceea ce am sustras din scrisoarea dumneavoastra sunt lucruri care s-au intamplatin Viena. au fost criticate bisericile (pastorii) care nu au fost de acord ca membri bisericii lor sa participe, asa ca nu se vorbeste doar de dragul discutiei.
  In ce ma priveste imi doresc trezire, iar aceasta lucrare are toate sansele sa fie doar ca trebuie sa strecurati putin lucrurile si Dumnezeu va va desavarsii.

 9. Eu cred ca Strajerii daca sunt intradevar de buna credinta vor cauta si gasii culuarul authentic pentru o trezire reala/autentica a D/Sf. Intrevad la orizont o reala trezire pentru „fecioarele intelepte”. Cine bate i se deschide, cine cauta gaseste, cine isi umple candela cu undelemn si isi ia rezerve in vas, nu va ramane la poarta, ci va intra la „La Nunta Mirelui”. Doamne ajuta-ti Strajerii autentici, dar si pe mine Strajerul sa fac voia Ta.

 10. am urmarit miscarea stràjerilor pe net,m-am bucurat cà a venit vremea trezirii in tara mea ;dar urmarind marturiile de la Tg-mures am ramas cu un „gust amar” auzind unele concluzii a le fratelui Demeter, deasemenea am ascultat tot pe net o lucrare prin dar de prorocie la biserica Riul Vieti Bucuresti la 16/05/2010 ceea ce ma face sa apelez la fratele Peia si fratele Ilie Popa sa se roage D-lui pentru clarificarea lucrarii de trezire. Si eu cred ca la fratele Demeter are nevoie de invatatura ,daca va voi sa o primeasca.

 11. Multumesc frate Cristi…Parca simti nevoia sa citesti si opinii echilibrate,impartiale.Sa vedem ca sunt si oameni care arata a pocaiti,cu intelepciune de sus,nu orbiti,maniosi,rosi de patima si rosii de atata iutime..Doamne ai mila de noi!

 12. La nivelul declaratiilor cu toti lideri Strajeri stau destul de bine.
  Cind vezi ce invata la conferintele lor e cu totul altceva.
  Acolo e un „giveci ECUMENIC” de inchinare si invataturi, o amestecatura pe care multi nu opot asimila
  cu respect!!

  • Exact! Si toate aceste „nereguli” trebuie îndreptate cu dragoste si consideratie pentru o lucrare care poate reprezenta ceva bun! Ce se urmãreste este distrugerea totalã a ceea ce unii nu pot controla în totalitate!

   • 1.”Sa îndrepti cu dragoste si consideratie”.. ce? Sa luam in serios miscarea Strajerilor si atunci sa raspundem unor intrebari de genul:
    – Daca te strangi pentru rugaciune si post dece emiti si teorii de doctrina in mediul penticostal? ori cu postul si rugaciunea ori cu invataturile noi; in fond ce este trezirea de care se tot vorbeste?
    – Toate bisericile baptiste si penticostale erau adormite si a venit trezirea!
    – Sa ne trezim la o noua viata? la o noua cunoastere? la o noua abordare a Scripturilor? la o noua experienta duhovniceasca? la ce sa ne trezim?
    – Cum definim propriul somn din care, prin aceasta miscare trebuie sa ne trezim?
    – Si cum vom crede, cum vom gandi, cum vom trai dupa trezire?
    Trezirea prin excelenta este o miscare de mase (dintr-un loc in alt loc) provocata de o inlocuire de constiinta, cunoastere si credinta (carciumile raman goale si se umplu bisericile, spitalele si puscariile raman goale, bisericile cu suflete moarte raman goale iar sufletele primesc viata in alte locuri,etc
    2.O singura musca strica un butoi cu ulei…parca asa se spune si cred ca asa si este. Daca toata miscarea este cu o invatatura corecta 99% si 1% este eronat sau in afara Scripturiii, atunci concluzia este ca tot ansamblul miscarii este sub semnul mirarii(sau intrebarii); si se pare ca este mai mult de 1%…
    Sunt doar observatii de pe margine.
    Fecioarele se duc sa cumpere ulei, dar noi inca nu stim bine cine sunt vanzatorii de ulei pentru candelele lor

    • Exact! Grozav exemplul cu musca! Asta studiau si teologii bizantini când a cucerit Mahomed Constantinopolul! „ce se întâmplã atunci când cade o muscã Într-un vas cu apã sfintitã: este musca sfintitã sau se spurcã apa? Se pare cã n-au mai apucat sã-si termine dezbaterile…

 13. Da , ar fi grozav sa se indrepte
  Dar de 2 ani incoace (ei au inceput in 2006), in loc sa se indrepte,
  ce ziceti de nefericita asocierea dintre Străjeri şi Şcoala de vindecare a pastorului Chris?!
  In cunoaste invatatura si practicile ?….aici e problema!!!

  • Am spus din start că nu am nici o simpatie pentru Mr. Chris.
   Cât privește străjerii, dezasocierea lor de acest om, mișcarea și practicile lui este absolut esențială și mă aștept să se realizeze.
   Dacă nu, atunci va fi altfel!

 14. (…)
  Am intrat pe linkul bisericii unde slujiti, nu am vazut nimic asemanator cu ceea ce fac acesti strajeri.

  • @ elisa
   Prima parte a mesajului este nepublicabilă până la dovezi clare! Eu nu pot publica ceva care ați citit pe un comentariu pe un blog!
   Cât privește Biserica Elim din Chicago, mulțumim Domnului!
   Domnul ne-a binecuvântat cu familii frumoase și credincioase, avem slujitori devotați, loiali și competenți, predicăm Evanghelia curată și deplină, sunt oameni mântuiți și transformați, Domnul botează cu Duhul Sfânt și vorbirea în alte limbi, dă daruri spirituale și ne vorbește prin descoperiri dumnezeiești, vindecă bolnavi! Tot meritul este al Lui!
   A fost un an bun pentru noi!

 15. Este nevoie de cateva corectii la ceea ce spune dl Ilie Popa aici. In primul rand, biserica “Isus Lumina Lumii” nu este o biserica baptista, ea doar a imprumutat titulatura de baptista, intrucat invatatura liderilor ei, care sunt si liderii miscarii “Strajerii”, difera fundamental de cea a unei biserici baptiste.
  In al doilea rand, dl Ilie Popa vorbeste mai multe neadevaruri aici, unul dintre ele fiind ca nu a fost platit niciodata ca pastor de catre biserica locala. Pe vremea cand dansul a fost pastor al Bisericii “Cuvantul Adevarului”, a fost platit ca pastor de catre adunarea locala, daca e nevoie pot aduce dovezi, am fost casierul bisericii in acea vreme.
  In al treilea rand, ma vad nevoit sa intreb de ce oare dl Ilie Popa nu a impartasit convingerile sale cata vreme a fost pastor la “Cuvantul Adevarului” si de ce a acceptat pozitia de pastor, prezentand adunarii la momentul alegerii dansului ca este convins de chemarea la pastorat, stiind ca are convingeri diferite de cele ale bisericii pe care urma sa o pastoreasca?

 16. Frate Cristi,

  Este o mare inconsecvenţă între ceea ce spun liderii acestei lucrării şi care este realitatea. Nu m-aş feri să le numesc chiar „minciuni”…Ilie Popa declara mai sus următorul aspect: „Suntem o mișcare autohtonă. Nu suntem dirijați de organizații internaționale, nu au participat până în prezent slujitori internaționali care fac parte din organizațiile internaționale de rugăciune pentru a ne inspecta, și pentru a ne da direcție…..și nu suntem o mișcare carismatică.”…..

  Acum, urmăriţi ce spune Iosif Ţon în comunicatul dânsului: „Liderii spirituali ai acestei mişcari şi slujitorii Domnului, Nelu Demeter, Nelu Peia şi Ilie Popa sunt asociaţi şi în colaborare cu Mişcarea de trezire din alte parţi ale lumii (Nigeria, Africa de Sud, Uganda, America Latină, Egipt şi ţările ex – sovietice)”…..Deci mai sus se afrimă că nu este nici o legătură cu alte lucrări de trezire, ba mai mult spun că nu sunt nici carismatici, ca nu promovează Teologia Prosperităţii, dar mai apoi sunt daţi de gol de Iosif Ţon şi de link-uri pe internet….Prin această declaraţie a lui Iosif Ţon se sparge balonul de „minciuni”. Sunt link-uri pe internet în care aceşti lideri sunt vazuţi prin Africa de Sud la întâlnirile pastorului Cris şi cum mai apoi declară că vor să aducă în ţara noastră învăţături carismatice, această „nouă” lucrare a Duhului Sfânt: căderi pe spate, suflatul sfânt, etc…

  Frate Cristi, eu vă sfătuiesc să fiţi foarte rezervaţi de aceste răspunsuri ale străjerilor. Deja am sesizat numai la general afirmaţii care de fapt se contrazic cu altele….De fapt nimeni, când este acuzat că a luat-o razna doctrinar, nu este aşa slab să spună că aşa este. Fiecare are în el acel spirit de autoconservare. Dar realitatea îi dă de gol….

 17. Traim cu totii timpuri profetice . Aceste timpuri de cerenere sunt aici ,nu pentru a produce confuzie , dezbinare si certuri printre cei credinciosi ci ele au loc pentru a cerne si a elimina o insemnata cantitate din pleava a ratacirii,foarte otravitoare, introdusa de deavolul in hambarul Harului .Aceasta pleava demonica, cu radacini liberal -ateiste, incearca fara succes sa inunde si sa otraveasca graul hranitor al Cuvantului. Incearca sa nege Puterea Duhului Sfant!. Toti fratii mei de credinta ,ce au inima predata in mainile strapunse ale Mantuitorului, stiu si simt ca aceste randuri ce vi le adresez ,sunt scrise sub calauzirea si puterea Duhului Adevarului !. Iosif Ton avea o predica in care arata ca cel nou nascut are izbanda tocmai ca a acceptat si a cerut cu ardoare lui Isus sa-l ajute sa-si reinoiasca mintea !. Oare ati cerut voi aceasta reinoire a mintii, in aceste timpuri de cernere si fierbere acuta ??!!.Duhurile urii si a dazbinarilor ce salasuesc in inalt, vin sa confrunte direct ADEVARUL,incercand sa-l doboare !. Fierb contagioase ,raspandind otrava, rabufnesc in clocot ,in confruntare directa cu cei alesi si sfinti ,incercand sa-i invinga, ,sa-i compromita ,sa-i omoare !. Dar am pentru voi o veste buna, deosebit de frumoasa ,de calda ,aducatoare de pace ,acum cand se apropie timpul sa celebram nasterea Mantuitorului nostru :aceste duhuri ale intunericului, scrasnesc neputincioase , invinse NU DE NOI ci de SFANTUL SI DIVINUL SANGE CURS PE LEMNUL CRUCII DIN GOLGOTA !. Haideti sa deschidem impreuna Scripturile si sa citim la 2 Corinteni, capitolul 5 ,versetele 11-21:

  „Faptura cea noua .Ca unii care cunoastem deci frica de Domnul,pe oameni, cautam sa-i incredintam;dar Dumnezeu ne cunoaste mai bine, si nadajduesc ca si voi ne cunoasteti bine in cugetele voastre. Cu aceasta nu ne laudam singuri iaras inaintea voastra ,ci va dam un temei de lauda cu privire la noi,ca sa aveti cu ce raspunde acelora care se lauda cu ce este in infatisare si nu in inima.
  In adevar, daca ne-am iesit din minti,pentru Dumnezeu ne-am iesit;daca suntem intregi la minte ,pentru voi suntem. Caci dragostea lui Hristos ne strange;fiindca socotim ca, daca Unul singur a murit pentru noi toti, toti deci au murit.
  Si El a murit pentru toti ,pentruca cei ce traesc, sa nu mai traeasca pentru ei insusi, ci pentru Cel ce a murit si inviat pentru ei.
  Asa ca de acum incolo ,NU MAI CUNOASTEM PE NIMENI IN FELUL LUMII. Si chiar daca am cunoscut pe Hristos in felul lumii,TOTUSI ACUM NU-L MAI CUNOASTEM IN FELUL ACESTA .
  Caci , daca este cineva in Hristos, ESTE O FAPTURA NOUA . CELE VECHI S-AU DUS :IATA CA TOATE LUCRURILE S-AU FACUT NOI.
  Si toate lucrurile acestea sunt dela Dumnezeu care ne-a impacat cu El prin ISUS HRISTOS, SI NE-A INCREDINTAT SLUJBA IMPACARII
  ca daca ,Dumnezeu era in Hristos,impacand lumea cu Sine,netinandu-le in seama pacatele lor, si NE-A INCREDINTAT NOUA PROPOVADUIREA ACEASTEI IMPACARI.
  NOI DAR, SUNTEM IMPUTERNICITI AI LUI HRISTOS ;si ca si cum Dumnezeu ar indemna prin noi, VA RUGAM FIERBINTE ,IN NUMELE LUI HRISTOS : IMPACATI-VA CU DUMNEZEU !
  Pe Cel ce n-a cunoscut nici un pacat, El L-a facut pacat pentru noi, ca noi sa fim neprihanirea lui Dumnezeu in El .”

  ASA SIMTE,GANDESTE SI TRAESTE UN AUTENTIC STRAJER ,AJUNS IN LUMINA CE-L DEFINITIVEAZA DREPT O FAPTURA NOUA !.
  Si cine nu simte, nu gandeste si nu traeste ADEVARUL LUI HRISTOS ,va gasi IN NOI o pricina de poticnire ,aducatoare de moarte !.
  Dumnezeu Tatal ,Isus-Mantuitorul nostru si puterea necurmata a Duhului Sfant sa ne calauzeasca si sa ne insoteasca in LUPTA DREAPTA ce-am prnit-o !.
  Va cerm sa va rugati pentru noi si sa veniti sa gustati ce bun este Domnul Nostru !.

 18. Sunt intristat sa vad oameni care au asa mare ignoranta fata de unele teologii sau doctrine. „siguranata mintuirii” nu este doctrinal unuii om numit „Calvin”… Este invatatura biblica.!! Ca se adauga de (cine vrea) ” traieste cum vrei, tot esti mantuit” treaba lor.!! Sau cine crede ca din doctrina de siguranata mantuirii se poate deduce ca omul are „libertatea in Christos” de a trai cum vrea, li se potriveste Tit 1:15. …
  Cei care ati lasat aici comentarii, pe cine ati auzit spunand ” aveti siguranata mantuirii, acum trait cum vreti”.???
  Christos spun caci „nici una din oi nu poate fii smulse” din bratele Lui.. Da am auzit „dar oiitele pot sarii din bratul Domnului”….
  Versetele luate in context, Biblic, trebuie sucite tare de tot pentru a deduce astfel de legaturi logiice.
  P.S. Scuzati-im grammatica. Toata scoala mi-am facuto aici in state…..

 19. Dumnezeu sa binecuvinteze pe fratele Ilie Popa si pe sotia acestuia, îi cunosc personal ,sunt oamenii lui Dumnezeu nascuti din nou si plini de Duhul Sfânt.

 20. Frati mei daca lucrarea aceasta a Strajerilor este de la oameni se va nimici dar daca este de la Dumnezeu, aveti grija sa nu luptati impotriva lui Dumnezeu

 21. UN SINGUR LUCRU VREAU SA PRECIZEZ hristos domnul nu a fost nici baptist , nici penticostal, nici carismatic ,,.. asa ca nu va mai legati iubittii mei de ceea ce nu zideste , vorbe goale, judecati nedrepte, nu dati un ” cap de pod”” satanei , caci cu siguranta il va folosi cautai mai degraba sa va ziditi unii pe altii, caci dezbinarea nu face parte din Trupul Lui Hristos!!!!

Trackbacks/Pingbacks

 1. Link: străjerii « Trezire Spirituală - 27 noiembrie 2010

  […] uitați-vă peste explicațiile pe care le dă unul dintre liderii străjerilor (Ilie Popa) și care contrazice unele acuzații care […]

 2. Baptişti istorici | Pasi.RO - 5 decembrie 2010

  […] (mai direct, mai voalat) drept prooroci falşi.  Acum am citit o scrisoare a lui Ilie Popa pe blogul lui Ionescu; acesta zice că pe el îl interesează numai rugăciunea şi postul, şi că este contra […]

 3. “Tot inainte” frate Ilie Popa « Am sosit si eu - 9 decembrie 2010

  […] Am îndrăznit ca în luna decembrie 2005, să trimit în jur de 1800 de plicuri la diferiți frați lucrători din întreaga țară și i-am invitat la prima întâlnire de 3 zile de post și rugăciune, în Ianuarie, 2006…” Sursa Scrisoarea fr Ilie Popa […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: