RĂPIREA BISERICII (1)

PERCEPȚII CU PRIVIRE LA RĂPIRE

Nu demult, mi s-a cerut să îmi explic poziția cu privire la răpirea Bisericii. O mare parte din credincioșii care au fost expuși mesajelor mele cu privire la acest subiect, știu că sunt mid-tribulaționist (cred că răpirea va avea loc undeva pe la mijlocul celui de a șaptezecea săptămâni profetice, adică la mijlocul celor șapte ani ai necazului cel mare).

Voi începe cu prezentarea câtorva percepții cu care ne-am obișnuit în ultimii ani. Acestea au fost popularizate în mod agresiv de tele-evangheliști, scriitori creștini (vezi seria ”Left behind”) și, în general, de pastorii americani.

Pe parcurs, vom aborda câteva subiecte de interes major pe acest subiect:

– Putem ști când va fi răpirea?

– Trăim zilele de pe urmă?

– Va trece Biserica prin necazul cel mare?

– Va mai exista șansă la mântuire pentru cei rămași în urmă?

Și acum, percepții generale cu privire la răpirea Bisericii”:

RĂPIREA BISERICII NE VA GĂSI ÎN MIJLOCUL OCUPAȚIILOR NOASTRE COTIDIENE (la moară, la câmp, acasă…)

MATEI 24:36-42 ”Despre ziua aceea şi despre ceasul acela, nu ştie nimeni: nici îngerii din ceruri, nici Fiul, ci numai Tatăl. Cum s-a întâmplat în zilele lui Noe, aidoma se va întâmpla şi la venirea Fiului omului. În adevăr, cum era în zilele dinainte de potop, când mâncau şi beau, se însurau şi se măritau, până în ziua când a intrat Noe în corabie, şi n-au ştiut nimic, până când a venit potopul şi i-a luat pe toţi, tot aşa va fi şi la venirea Fiului omului. Atunci, din doi bărbaţi care vor fi la câmp, unul va fi luat, şi altul va fi lăsat. Din două femei care vor măcina la moară, una va fi luată, şi alta va fi lăsată. Vegheaţi, dar, pentru că nu ştiţi în ce zi va veni Domnul vostru.”

Bineînțeles, sunt conștient de faptul că aceste texte sunt atribuite diferit de escatologi: Bisericii sau lui Israel, răpirea sau judecata finală…

Însă, într-un sens general, este acceptat și folosit acest pasaj pentru a sublinia că nimeni nu cunoaște momentul răpirii, marea taină care este în stăpânirea Tatălui.

UN MARE HAOS VA FI GENERAT DE DISPARIȚIA A MILIOANE ȘI MILIOANE DE OAMENI, DECLANȘÂND O MOBILIZARE GENERALĂ A SOCIETĂȚII, PE PLATFORMA CĂREIA VA APARE GUVERNUL MONDIAL ȘI ANTICRIST (PRACTIC ÎNCEPUTUL NECAZULUI CEL MARE).

APOCALIPSA 13:11-18 ”Apoi am văzut ridicându-se din pământ o altă fiară, care avea două coarne ca ale unui miel şi vorbea ca un balaur. Ea lucra cu toată puterea fiarei dintâi înaintea ei şi făcea ca pământul şi locuitorii lui să se închine fiarei dintâi, a cărei rană de moarte fusese vindecată. Săvârşea semne mari, până acolo că făcea chiar să se coboare foc din cer pe pământ în faţa oamenilor. Şi amăgea pe locuitorii pământului prin semnele pe care i se dăduse să le facă în faţa fiarei. Ea a zis locuitorilor pământului să facă o icoană fiarei care avea rana de sabie, şi trăia. I s-a dat putere să dea suflare icoanei fiarei, ca icoana fiarei să vorbească şi să facă să fie omorâţi toţi cei ce nu se vor închina icoanei fiarei. Şi a făcut ca toţi, mici şi mari, bogaţi şi săraci, slobozi şi robi, să primească un semn pe mâna dreaptă sau pe frunte, şi nimeni să nu poată cumpăra sau vinde fără să aibă semnul acesta, adică numele fiarei sau numărul numelui ei. Aici e înţelepciunea. Cine are pricepere să socotească numărul fiarei. Căci este un număr de om. Şi numărul ei este şase sute şaizeci şi şase.”

MULȚI DINTRE CREȘTINII RĂMAȘI ÎN URMĂ ȘI MULȚIMI DE OAMENI VOR CREDE ȘI VOR FI MÂNTUIȚI PRIN JERTFA PERSONALĂ!

APOCALIPSA 7:9-14 ”După aceea m-am uitat şi iată că era o mare gloată pe care nu putea s-o numere nimeni, din orice neam, din orice seminţie, din orice norod şi de orice limbă, care stătea în picioare înaintea scaunului de domnie şi înaintea Mielului, îmbrăcaţi în haine albe, cu ramuri de finic în mâini; şi strigau cu glas tare şi ziceau: „Mântuirea este a Dumnezeului nostru, care şade pe scaunul de domnie, şi a Mielului!” Şi toţi îngerii stăteau împrejurul scaunului de domnie, împrejurul bătrânilor şi împrejurul celor patru făpturi vii. Şi s-au aruncat cu feţele la pământ în faţa scaunului de domnie, şi s-au închinat lui Dumnezeu, şi au zis: „Amin. A Dumnezeului nostru să fie lauda, slava, înţelepciunea, mulţumirile, cinstea, puterea şi tăria, în vecii vecilor! Amin.” Şi unul din bătrâni a luat cuvântul şi mi-a zis: „Aceştia, care sunt îmbrăcaţi în haine albe, cine sunt oare? Şi de unde au venit?” „Doamne”, i-am răspuns eu, „tu ştii.” Şi el mi-a zis: „Aceştia vin din necazul cel mare; ei şi-au spălat hainele şi le-au albit în sângele Mielului.”

(va urma)

About Cristian Ionescu

Pastor Elim Romanian Pentecostal Church Chicago, USA

23 răspunsuri sa “RĂPIREA BISERICII (1)”

 1. Frate Ionescu, daca este adevarat ca rapirea o sa fie in mijlocul necazului celui mare, logic , predicatorii nu mai pot sa spuna : „Domnul poate sa vina la noapte” , ca inca nu sintem in necazul cel mare. …La capitolul acesta sint un habarnavut( for the most part), dar logic nu ar face sens. Ar insemna ca am putea prezice cu o aproximatie de luna sau saptamina cind va fi venirea. Calculam cind a inceput necazul cel mare, vedem cit mai avem pina la jumatate, voila, ne facem valiza.

 2. Pace fr. Cristian. Intr-adevar ca subiectul rapirii bisericii lui Hristos, ne intereseaza pe fiecare dintre noi. Insa printre teologi parerile referitoare la momentul rapirii sunt impartite.
  Sa ne oprim putin la textul din 1 Tes. 4:13-16; 5:1-8. In cap.4 ( versetele amintite) ap.Pavel ne arata ca va fi o rapire la cer a celor credinciosi, dar si modul in care se va produce aceasta, cat si evenimentele ce vor avea loc atunci.
  Primul eveniment al rapirii va fi acel strigat al Domnului Isus, cu glasul unui arhanghel, insotit de trambita lui Dumnezeu. Un strigat ce va fi auzit doar de cei credinciosi.(4:16).
  Al doilea eveniment, mortii in Hristos ( cei ce au fost credinciosi) vor invia.Deci va fi o inviere a mortilor celor credinciosi. Cred ca doar noi credinciosii vom fi constienti de aceasta inviere, nu si cei necredinciosi.
  Al treilea eveniment este rapirea propriu-zisa. Cand toti cei ce au fost credinciosi, atat cei inviati, cat si cei ce au fost vii pana in acel moment vor fi rapiti la cer, pentru al intampina pe Isus.
  In 4:17 Pavel face o remarca atunci cand ne prezinta rapirea bisericii, ” noi ” cei vii, unde se include si pe el, cu toate ca Pavel credea ca va prinde rapirea in viata, nu a fost asa, si parafrazez putin, ca sa intelegem, el spunea ,noi toti vom fi rapiti si vom fi pururea cu Domnul.
  In 5:3 Pavel nu se mai refera la el si la ceilalti credinciosi, si faca remarca clara ” cand vor zice ” atunci o prapadenie neasteptata va veni ”peste ei”. Cand vor zice si peste ei, Aici Pavel se referea nu la ei ,ci la altii.
  Inca ceva pe mine m-a pus pe ganduri chiar ordinea cronologica a textului din 1 Tes.4 si 5. Intai ni se prezinta rapirea si apoi ziua Domnului ( necazul cel mare).
  Un alt indiciu este in Apocalipsa 3:10 unde Domnul Isus se adreseaza bisericii din Filadelfia, cu cuvintele ” Fiindca ai pazit Cuvantul rabdarii Mele, te voi pazi si Eu de ceasul incercarii, care a sa vina peste lumea intreaga…. ( necazul cel mare ???) .
  Prin cele spuse nu doresc sa va contrazic, ci am dorit sa arat si aceasta varianta. S-ar putea sa ma insel, dar de aceea suntem frati sa ne ajutam unul pe altul.
  Va doresc mult har si putere in traire si slujire !

  Paul Cimpeanu
  Dej, Romania

  • Mã bucur de interesul dvs. Legat de acest subiect.
   Nu este nici-o problemã dacã avem pãreri diferite pe aceastã temã. Dacã suntem gata Domnul ne va lua acasã indiferent de pozitia noastrã escatologicã.
   Este totusi important sã stim pe ce ne bazãm opinia. Multi credinciosi au un crez superficial.
   Ei nu-si pot argumenta scriptural pãrerile.
   Este ceea ce vom încercãm sã facem.

 3. poate sa spuna cineva unde scrie in biblie ceasul in care va veni Domnul Isus ?caci scrie for sure

  • Matei 24:36
   Despre ziua aceea şi despre ceasul acela, nu ştie nimeni: nici îngerii din ceruri, nici Fiul, ci numai Tatăl.

   Matei 24:44
   De aceea, şi voi fiţi gata; căci Fiul omului va veni în ceasul în care nu vă gândiţi.

   Matei 24:50
   stăpânul robului aceluia va veni în ziua în care el nu se aşteaptă şi în ceasul pe care nu-l ştie,

   Matei 25:13
   Vegheaţi, dar, căci nu ştiţi ziua, nici ceasul în care va veni Fiul omului.

 4. Am avut privilegiul sa predau curente eschatologice cativa ani buni ! Concluzia mea e ca avem la fiecare argumente si obiectii . Asa ca eu ma feresc sa fac o afirmatie ABSOLUTA ca asa va fi . O abordare obiectiva si nepartizana ne va feri de a cadea drept invatatori falsi de generatia care va fi rapita , daca nu cumva suntem noi acea generatie . Ar fi fain sa fim noi partasii rapirii ! Eu cred ca Dumnezeu are varianta LUI pe care o va infaptui la timpul potrivit , o varianta fara obiectii si care va implini toate promisiunile facute . NOI SA FIM GATA FIE CA PLECAM ACASA PE RAND FIE CU TOTII ! AMIN !

  PS Imi place ambitia ta , e provocatoare , da farmec acestui blog de curand nascut 🙂

  • Este exact ceea ce trebuie să facem.
   De aceea vă invit ca la fiecare postare, să veniți cu argumente pro-contra pentru a testa poziția mea.
   Orice principiu, dacă este principiu, trebuie să fie valabil oricând, oriunde și cu oricine, și să reziste înțelegerii și chiar interpretării tuturor textelor biblice care se referă la el.

 5. Fr Paul a adus argumente f bune in favoarea pretribulationismului eu ma limitez la unul in favoarea posttribulationismului . ( Ce cred eu am scris anterior )Verbul si substantivul tradus de Cornilescu ,, a intampina , intampinare , a iesi inainte ” este folosit doar de 3 ori in NT MAT 25 6 , F AP .28 15 , si 1 TES 4. 17 . Are acelasi inteles : O persoana vine spre o directie , cineva ii iese inainte si apoi se intorc cu persoana inapoi , in directia spre care a plecat persoana intampinata.. Ex 1 Pavel . El mergea spre Roma , fratii l-au intampinat si apoi impreuna s-au intors in Roma. Ex 2 Domnul Isus vine spre Pamant , Biserica IL intamina in vazduh si impreuna cu EL vin pe Pamant 1 Tes 3 13b
  Venirea LUI pe Pamant va fi la sfarsitul tribulatiei !Zah 14

 6. thanks 24;44 gby si congratiulation pt ca am auzit caci vei fi socru mic in curind si sa-ti dea Domnul sanatate sa fii de 10 ori

 7. Vederea mea este…dacă biserica zilelor din urmă va participa la necazul cel mare asta ar insemna ca toti credinciosi din toate timpurile să invieze si să participe la necazul cel mare inpreună cu biserica din urmă. Biserici zilelor din urmă i s-ar face o mare nedreptate ca numai ea să participe la N.C.M.,iar ceilalti nu.Ori eu nu cred că dumnezeu ar ingădui o astfel de nedreptate bicerici sale.Pavel Ap. ne spune că cei morti vor invia cei vii vor fi transformati pentru afi Răpiti in Slavă , si nicidecum să intre in Necazul Cel Mare. Iată dece eu cred că biserica lui ISUS CRISTOS va fi RăpitĂ inainte sau la inceputul N.C.M.
  Desigur mai sant si alte vederi, pentrucă intelepciunea lui Dumnezeu este NELIMITATĂ

  • Înteleg de ce unii teologi si multi credinciosi interpreteazã textele apocaliptice în favoarea pretribulationismului.
   Ideea cã ar fi nedrept pt. generatia noastrã sã intre în necazul cel mare, iar alte generatii sã fi cost scutite, e ca si cum Dumnezeu a fost nedrept cu martirii din primele valuri de prigoanã, si ar trebui ca toate generatiile scutite de persecutie sã cãlãtoreascã în timp pentru a trece si ei prin necazul acelora.
   Sau, e nedrept ca noi aici în America sã fim liberi. Ar trebui sã ne mutãm în Coreea de Nord?
   Este Dumnezeu nedrept? Nu! Celor care suferã pt credintã spune Biblia cã li s-a fãcut un mare Har.

 8. Stimate Fr. Cristi . In continuarea vederii mele , prezint aici o ecuatie de ordin biblic cu o asa zisă – necunoscută.Ex. Biblic este dovedit că Impăratul David a avut două centre – orase – unde a domnit ca Impărat peste Israiel 1. La Hebron 7 ani (cifră rotundă) iar 2. La Ierusalim 33 de ani, in total 40 de ani de domnie. Tot biblic este si faptul că Isus Cristos este Impăratul lui Israel, dar spre deosebire de David , Isus Cristos a trăit ca Impărat peste sau in Israel 33 de ani. Dar Isus Cristos , ca să domnească 40 de ani ,ca si David, El trebuie să mai domneacă incă 7 ani.Unde si care este cetatea in care va domni Isus Cristos ceilalti 7 ani?? Rezolvand acastă ecuatie vom avea imaginea real biblică desre Răpirea Biserici inainte sau la inceputul N.C.M. ( nu publica Emailul meu sterge-l jos te rog)

  • Înteleg cifrele. Dar nu înteleg cum si unde le potrivim.
   Dl. Isus nu a domnit ci a trãit 33 1/2 ani.
   Lucrarea Sa a durat 3 1/2 ani.
   Nu va domni 7 ani (Anticrist va domni 7 ani) ci 1000 de ani.
   Deci de unde luãm 7 ani.

 9. Frate Cristian,

  Din ce înţeleg şi observ, sunteţi, sau îmbrăţişaţi concepţia premilenistă pretribulaţionistă dispensaţională….?

 10. @ Tudor
  Depinde ce înseamnă pretribulaționism. Dacă sunt cei 7 ani, atunci sunt mid tribulaționist. Dacă sunt cei 3 1/2 ani din partea a doua atunci sunt pre wrath (mânie).

 11. Vreau sa fac o mica observatie la „Rapirea Biserici”

  Ca tineri credinciosi,noi am fost invatati,probabil asa cum si voi ati fost,ca Hristos va veni sa’si stranga Biserica Lui intr’o „rapire secreta”, inainte de Necaz si descoperirea omului faradelegii.Si anume faptul ca a Doua Venire va fi in doua faze: prima faza va cand numai credinciosi Il vor vedea pe Isus,venind in vazduh,ca in secret sa’i stranga inainte de Necazul cel Mare; a doua faza,cu sapte ani mai tarziu,cand orice ochi il va vedea pe Isus revenind pe pamant cu sfintii Sai,dupa Necazul cel Mare.
  Scriptura ne’a pus insa pe ganduri,intrucat nu sustine scenariul acesta. „Cat priveste venirea Domnului nostru Isus Hristos si strangerea laolalta cu El,va rugam,fratilor,sa nu va lasati clatinati asa de repede in mintea voastra,si sa nu va tulburati de vre’un duh,nici de vreo vorba,nici de vreo epistola,ca venind de la noi,ca si cum ziua Domnului ar fi si venit chiar.Nimeni sa nu va amageasca in vre’un chip,caci ziua aceia nu va veni inainte ca sa fie lepadarea de credinta,si de a se descoperi omul faradelegii,adica fiul pierzarii ( 2Tesaloniceni 2:1-3 ).
  Pasajul acesta ne’a facut sa reconsideram ceea ce am invatat.Trupul lui Hristos ( Biserica ) nu va fi luata intr’o rapire secreta,inainte ca omul faradelegii sa fie descoperit si Necazul cel Mare sa’si desfasoare cursul destructiv.
  Am inceput sa cercetam Scripturile sarguincios,pentru noi insine,si am descoperit,spre mirarea noastra,ca nici un verset in intreaga Biblie,nu suporta de fapt invatatura rapirii secrete.Mai mult veresetele folosite in mod regulat sa suporte aceasta idee,invata de fapt o ordine foarte diferita,cand sunt luate in context.Multa confuzie in vremea sfarsitului rezulta din interpretarea versetelor in afara din contextul lor.Scriptura trebuie interpretata in context si interpretarea trebuie sa fie rationala ( nu stranie ).Intrucat Cuvantul Lui Dumnezeu este unitar si nu se contrazice,fiecare interpretare a Scripturii trebuie sa se armonizeze cu „Tot planul Lui Dumnezeu” ( Fapte 20:27 ).
  Cand am descoperit ca Isus va veni sa’si stranga Biserica dupa Necazul cel Mare,Scriptura a inceput sa ia o noua importanta.Am realizat ce binecuvantata nadejde avem cu adevarat.Am devenit constienti cat de glorioasa si grozava va fi venirea Domnului ( Glorioasa pentru Biserica ),dar grozava si inspaimantatoare pentru lume.
  Multi presupun ca daca o doctrina este invatata de predicatori populari si denominantii mari,trebuie sa fie adevarata.Totusi aceasta presupunere nu este neaparat adevarata,deoarece Isus ne atentioneaza ca in ultimele zile „Multi prooroci vor veni si vor insela pe multi” ( Matei 24:11 ).Pe deasupra Dumnezeu ascunde adevarurile Lui de „intelepti si priceputi” si le descopera „pruncilor ( celor umili ) (1Corinteni 2:9 ) si celor ce cauta intelepciunea Lui,asa cum oamenii cauta argintul si comorile ascunse (Prov 2:3,4)
  Intrucat a Doua Venire este incheierea mantuirii noastre,trebuie sa stim ceia ce credem despre ea.O intelegere neclara,a unui adevar atat de vital ca ce’a de a Doua Venire,poate sa fie fatal Duhovniceste.
  A neglija Cuvantul lui Dumnezeu este a neglija mantuirea sufletelor noastre „De aceea cu atat mai mult trebuie sa ne tinem de lucrurile,pe care le’am auzit,ca sa nu fim departati de ele…cum vom scapa noi daca stam nepasatori fata de o mantuire asa de mare ( Evrei 2:1,3 )

 12. Pace.tuturor!Am intrat din intamplare,as zice(desi ma zbat intr-o intrebare de multe zile:”unde ne vom petrece vesnicia?in cer sau pe Pamant?tare binevenite sunt dezbaterile sincere si cautatoare de Adevar!Luptati sa lasati in urma voastra parfumul Evangheliei adevarate.Domnul nu intarzie cum cred unii CI mai are un pic de rabdare!sa ne pocaim!”

Trackbacks/Pingbacks

 1. Întrebări întrebăcioase (22) « România Evanghelică - 11 ianuarie 2011

  […] “Îmbrăţişaţi concepţia premilenistă pretribulaţionistă dispensaţională….?” – comentariu Tudor pe blogul lui Cristian Ionescu […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: