STRĂJERI: QUO VADIS?

ÎNTRE MIȘCARE ȘI INSTITUȚIE

Mi-a rămas în minte un fragment din cartea Quo Vadis. În imaginația lui Sienkiewicz, bătrânul împărat Tiberiu, prezice viitorul creștinismului printr-o analogie demnă de ”zicerile clasice”, parafrazez: ”Când creștinismul va ajunge călare pe situație, vor avea și creștinii probleme. Acum sunt uniți, devotați și credincioși pentru că sunt amenințați. Nu sunt călare pe situație. Când vor avea libertate, proprietăți, funcții, atunci vor începe luptele interne, invidia, ura și toate relele pe care acum le acuză la noi.”

Câtă dreptate avea Tiberius (sau, cum spuneam, Sienkiewicz, nu contează).

Pentru o vreme, ca mișcare, ”Străjerii” s-au bucurat de părtășie, au experimentat prezența lui Dumnezeu, au mai și trecut ”dincolo” ici și colo, dar, în mare, nu au avut probleme. Până acum, când mâna le este forțată spre o decizie radicală. Vor rămâne o mișcare sau vor deveni o instituție. Avantajele de a fi mișcare sunt că la întrunirile lor, atunci, când și unde au loc, se completează bine în slujire, fiecare are ceva de făcut, fiecare zice ce are de zis, oameni vin, se bucură și toată lumea pleacă acasă fericită. Nu tot așa este într-o instituție. Acolo trebuiesc organizate lucrurile, menajate orgoliile, ocupate funcțiile, elaborate principiile, înființate și repartizate departamentele, ce mai, ca în orice Cult respectabil. La început, o asemenea perspectivă pare atractivă. Ieșirea din corsetul care i-a sufocat va avea un efect de ușurare. Posibilitatea organizării va crea un sentiment euforic. Dar toate acestea nu țin mult. Vine politica bisericească, vin alegerile, vine competiția!

Este foarte posibil ca Domnul să nu fi intenționat niciodată să devenim instituții cu baze legale, ci doar organisme spirituale de casă. Nu știu. De fapt, născut/crescut într-o instituție cultică, nici nu îmi pot imagina ce ar putea să însemne biserica în alte condiții și împrejurări. Pentru mine este ce este. Dar nu totul este bine. Revin, multe nu sunt bune. Mai revin odată, puține au mai rămas bune. Volumul de ură, bârfă, înșelăciune, mândrie și fire pământească în comunitățile noastre este înspăimântător. Un adevărat carusel al groazei! Oameni care vor să fie ce nu sunt, vor să facă ce nu pot, fac ce nu trebuie și sunt cum sunt! Brrrrr…. Știu ce vorbesc. Vorbesc ce știu. Raționamentul meu este într-o mare măsură tributar acestor realități. Vine Domnul, și când vine Domnul nu ne ia așa! Da, da, da… Știu versetul cum că trebuie să ne punem toată nădejdea în Harul care va fi arătat! Dar nu pentru ca să bage în rai mincinoși, curvari, înșelători și clevetitori. Iată cum, datorită cercetărilor stăruitoare de 20 de ani, am ajuns la concluzia și biblică dar, iată, și pragmatică: vine prigoana! Ca să dea de pământ cu instituțiile noastre! Ca să ne dea jos de pe situație! Că prea suntem călare.

Stimați străjeri,

Nu știu ce veți face, acum că instituția v-a dat afară! Știu că nu sunteți perfecți, dar credeți-mă, de pe poziția mea de instituționalist vă spun: nu vă faceți și voi vreo instituție că sunt destule. Și, instituție și mișcare nu puteți fi concomitent.

Nu știu ce oportunități vi se vor deschide. Unii dintre frații voștri penticostali au și ei de apărat o instituție. S-ar putea să fiți prea prea pentru ei.

Indiferent de ce va aduce ziua de mâine, poate încă vreun comunicat 🙂 , voi rugați-vă, postiți, vegheați, lucrați cu darurile spirituale pe care vi le-a dat Domnul, fugiți de exagerări omenești, stați lângă Sfânta Scriptură, iar pe alții, lăsați-i cu instituțiile. Altfel, veți deveni și voi un muzeu…

About Cristian Ionescu

Pastor Elim Romanian Pentecostal Church Chicago, USA

25 răspunsuri sa “STRĂJERI: QUO VADIS?”

 1. Numai si sa scrii asa ceva,mai ales din pozitia de pastor al unei biserici mari si cu pozitie in organizatii si institutii,iti trebuie curaj si inspiratie…Daramite sa si crezi asa ceva,sa te framante,sa sfatuiesti pe altii….Ce sa zic,felicitari frate Cristi…Numai ca noi tot institutionalizati ramanem:)…Avem sanse?:)

 2. Aici aveti dreptate, de-a lungul istoriei bisericii prigoana a lasat in urma o biserica mai mica, dar in crestere numerica si duhovniceasca. Prin urmare, ar trebui sa fim cu atat mai responsabili in vreme de liniste…

 3. În zilele acestea două lucruri sunt sigure: vine Crăciunul îndată şi că străjerii sunt bine străjuiţi.
  Mai toţi am citit despre ei pe bloguri (sper că şi despre Cristos din Biblie) şi avem o opinie, aici mă refer la străjri.
  De bine de rău, sunt recunoscuţi oficial (prin comunicat) şi de acum încolo „lăsaţi” pe drumul lor.
  Aşa îmi explic faptul că pe alte locuri (bloguri) unde link-urile şi corespondenţa se măsurau în metri iar timpul pentru a fi citite cu orele, acum „s-a stins lumina în sat”. Se prea poate să şi rămână aşa la capitolul străjerilor, cine ştie?…
  Dar experienţa ne spune că de starajă la străjeri se va mai face pentru ceva vreme. Vor fi pândiţi dar şi păziţi, atacaţi dar şi apăraţi….
  Personal cred că trecutul este o şcoală iar viitorul o şansă, care se leagă de lecţiile învăţate la şcoală. Timpul prezent pentru mişcarea străjerilor este de o importanţă covârşitoare, totul depinde de modul cum vor face straja în jurul turmei lor.

 4. stiu ca tind sa fiu un aplaudac, dar o spun: articolul (care exprima gandirea dvs) e prea adevarat! asta e realitatea:((

 5. „Volumul de ură, bârfă, înșelăciune, mândrie și fire pământească în comunitățile noastre este INSPAIMANTATOR. Un adevărat CARUSEL AL GROAZEI! Oameni care vor să fie ce nu sunt, vor să facă ce nu pot, fac ce nu trebuie și sunt cum sunt!”

  Dupa cuvintele astea, frate Cristian, imi vine sa zic ca traim intr-un film horror. Probabil asta a devenit biserica institutionalizata, un fel de „Zombieland”, unde tot mortul spiritual umbla…Si atunci se potriveste vorba americanilor: „We have a dead waliking!”:( Asa umbla biserica asta moarta pe doua picioare…si zice ca totul e O.K.

  Poate prigoana sa o readuca la viata? Nu cred! Cred ca o satanizeaza de-a binelea, nu o vindeca! Solutia biblica ramane Duhul si pocainta liderilor.

 6. am postat prin septembrie pe blogul RM cand se discuta de „reforma” cultului…

  „Fac o predictie bazata si pe isorie: unele biserici din culte vor experimenta treziri, dar cultul in sine niciodata; iar, daca s-ar intampla sa experimenteze cultul trezire (Doamne, da!), semnul va fii ca se va propune desfintarea lui. Bisericile care vor experimenta cu adevarat trezire, vor trebui ori sa renunte la trezire ori la cult pt ca nu pot coabita, iar presiunea nu va veni de la biserica trezita, ci de la cult”…….”pur si simplu am convingerea ca ideea de un CULT NEPRIHANIT este o UTOPIE si asta pt ca nu vad crearea de culte ca fiind ideea lui Dzeu”

  • Nimic nu este la voia intamplarii,Domnul fiind in controlul tuturor lucrurilor.
   Domnul a „instiintat ” de mai inainte despre CERNEREA ce VA FI in poporul Sau,iar prin Miscarea Strajerilor sant TRASE NOI SEMNALE DE ALARMA.

   In ce priveste DOCTRINA BAPTISTA, UBR are 3 optiuni in aceasta situatie CREATA SI CONDUSA de Dumnezeu prin Duhul Sfint;

   1)-REVIZUIREA intregii doctrine Baptiste si PUNEREA DE ACORD -IN TOTALITATE- cu CUVINTUL lui Dumnezeu ,in ce priveste PRIMIREA DUHULUI SFINT si a DARURILOR SALE.
   Aceasta optiune este THE BEST.

   2) -Sa recurga doar la O COSMETIZARE a doctrinei Baptiste vis-a-vis de PERSOANA DUHULUI SFINT si a DARURILOR SALE, riscind prin aceasta SA PIARDA O PARTE din credinciosii baptisti(prin plecare la alte confesiuni) iar RESTUL de credinciosi SA RAMANA “INTEPENITI “(diagnostic pus de fr.I TON).
   Aceasta optiune NU SE RECOMANDA
   .
   3)- SA NU INTREPRINDA NIMIC -pe aceasta directie- AJUNGANDU-SE astfel TOT LA REZULTATUL optiunii #2 POSIBIL MAI RAU.
   Aceata optiune NU TREBUIE SA AIBA LOC.

  • Pavel o fost chemat la cult, in Ierusalim, sa si tuns

   • Bogdan, nu vb ce nu cunosti…. Pavel nu a fost chemat de nimeni la Ierusalim–a mers acolo impins de Duhul…. nu era nici un cult acolo… a primit un sfat sa se tunda, dar nu i s-a impus nimic…pare ca nu sti diferenta intre cult si o miscare libera, sau te faci ca nu sti 🙂

 7. Foarte bine scris si tare adevarat.
  Domnul sa va binecuvinteze

 8. Deşi e trist, probabil ca Străjerii se vor institutionaliza. S-a mai instituţionalizat o mişcare asemănătoare cu 2-3 ani în urmă.
  Intr-adevăr nici mie nu imi vine sa cred ca sunteţi pastor şi ca scrieţi antiinstituţional. Unul din multele rele produse de instituţie este si anhilarea „Bătrânilor Stejari ai credinţei”…Vezi http://marianagoron.wordpress.com/stejarii-credintei/

 9. Santeti un om calit ,trecut prin tot felul de evenimente.
  Va dau dreptate.A ramane tare ,lipit de Isus in vremuri le bune e foarte greu.Totusi ,Isus ne-a aratat in pustie ca se poate.Avem nevoie sa umblam smeriti.Egoismul,luptele intre noi de aici provin.Avem pereri pre bune despre noi,dar neadevarate.
  Si totusi Isus are pastrati oameni indiferent de culoarea dominationala

 10. APEL !. Suntem constienti ca bolile incurabile nu se vindeca ! (pleonasm ?!)Propun sa facem DIN TIMP, FOLOSIND INTELEPCIUNEA,o colecta generala, pentru coroane si toate celelalte chieltueli de inmormantare a FURIBUNDULUI CULT ! . INCINERAREA RAMANE O ALTA VARIANTA,O POSIBILITATE MAI PUTIN COSTISITOARE !

 11. Ce-i cu clipul acesta?

Trackbacks/Pingbacks

 1. Hawt Post – 15 decembrie 2010 (7) « România Evanghelică - 15 decembrie 2010

  […] https://popaspentrusuflet.wordpress.com/2010/12/15/strajeri-quo-vadis […]

 2. 5 postări în Top 10 WP (16.12.2010) « România Evanghelică - 15 decembrie 2010

  […] 9. Scrisoare deschisă – Opriți minciunile și calomniile! (romaniaevanghelica) 10. StrĂjeri: Quo Vadis? […]

 3. Comunicatul Uniunii Baptiste și reacțiile mediului evanghelic față de cazul Iosif Țon-Străjerii (III) « Istorie Evanghelica - 16 decembrie 2010

  […] QUO VADIS?, de Cristian Ionescu pe blogul Popas pentru suflet ÎNTRE MIȘCARE ȘI INSTITUȚIE Mi-a rămas în minte un fragment din cartea Quo Vadis. În […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: