ANUL NOU – 1

CUM SE MĂSOARĂ TIMPUL?

Psalmul 90:12 ”Învaţă-ne să ne numărăm bine zilele, ca să căpătăm o inimă înţeleaptă!”

Numărătoarea timpului este posibilă doar în sensul desfășurării lui. Numărătoarea inversă nu ne aparține. Și în sens progresiv (1, 2, 3, 4, 5…) știm să numărăm foarte bine. Ce ne-ar mai putea învăța Dumnezeu despre aritmetica elementară?

Ei bine, numărătoarea despre care scrie Moise, omul lui Dumnezeu, nu este o aritmetică simplă. Nu se numără de la unu la zece. Sau la o sută. Măsurarea timpului raportat existenței noastre este diferită.

1. CONCENTRAREA TIMPULUI

Mi se pare interesant că, deși timpul acordat unei vieți de om este de 70, 80 de ani, sumarizarea lui înseamnă O ZI: ”Îi mături ca un vis: dimineaţa sunt ca iarba care încolţeşte iarăşi: înfloreşte dimineaţa şi creşte, iar seara este tăiată şi se usucă.” În economia lui Dumnezeu ”o mie de ani sunt ca ziua de ieri, care a trecut, şi ca o strajă din noapte.” Nouă nu ne aparține decât O ZI. În fiecare zi. Ziua de astăzi. ”Ajunge zilei necazul ei” spunea Domnul Isus, descurajând oamenii să frământe în mintea lor ziua următoare. Ziua mântuirii este ”astăzi” scria Apostolul Pavel evreilor. Astfel, atunci când ne numărăm zilele, după unu nu urmează doi ci tot unu. Adică unu după unu, zi după zi, în fiecare zi doar o zi: astăzi! Astăzi trebuie să ne întoarcem la Dumnezeu! Astăzi trebuie să facem ceva pentru Domnul! Astăzi trebuie să fim pregătiți! Pentru că într-o zi, va fi ultima noastră zi. Fiecare zi poate fi ultima noastră zi. Însă ultima noastră zi va fi un astăzi. Și pentru că nu știm mai dinainte care ”astăzi” va fi ultimul, în fiecare ”astăzi trebuie să fim gata! Adică, fiecare zi contează! Fiecare zi trebuie numărată!

Câte zile nu ne scapă printre degete! Fiindcă întotdeauna credem că este un mâine! Mâine este capcana diavolului. Într-o zi pe care n-o numeri, ți se va cere sufletul. Ce te vei face dacă tocmai ziua aceea a scăpat numărătorii tale?

2. CONTABILIZAREA TIMPULUI

Din nou, după unu vine doi… pardon, unu și iar unu, și din nou unu! Toate zilele poartă numărul unu!

Nu, aici se schimbă puțin numărătoarea! Nu primesc număr decât zilele care contează! ”Noi suntem mistuiţi de mânia Ta şi îngroziţi de urgia Ta. Tu pui înaintea Ta nelegiuirile noastre şi scoţi la lumina feţei Tale păcatele noastre cele ascunse. Toate zilele noastre pier de urgia Ta, vedem cum ni se duc anii ca un sunet.” Cum adică ”pier zilele”? Zilele care nu contează, sunt zilele care aparțin păcatului, nelegiuirii, inactivității! Sunt zilele noastre pierdute, irosite! Dar, Dumnezeu spune că nu ține seama de ”vremurile de neștiință”! Sigur că nu ține seama! Însă, după ce ai avut parte de Harul Său mântuitor, nu mai poți irosi zilele în păcat și în lenevie spirituală! ”Răscumpărați vremea”! Iată de ce, fiecare zi trebuie să fie o zi plină! În fiecare zi să ne rugăm! Nici-o zi fără Scripturi! Mereu la Casa lui Dumnezeu! Întotdeauna prezenți și participanți la împărtășire! Conturile noastre trebuie încheiate zilnic! Prin mărturisire și primirea iertării! Nimic nu trebuie lăsat pe mâine! Zilele nu comunică între ele (Nu-mi spuneți de Psalmul 19 pentru că se referă la altceva)!

3. COMPENSAREA TIMPULUI

”Satură-ne în fiecare dimineaţă de bunătatea Ta, şi toată viaţa noastră ne vom bucura şi ne vom înveseli. Înveseleşte-ne tot atâtea zile câte ne-ai smerit, tot atâţia ani cât am văzut nenorocirea!”

Omul lui Dumnezeu credea în principiul compensării. Dacă am suferit, urmează o răsplătire pe măsură. Pentru credincios, compensarea timpului nu este proporțională. Pavel spunea că ”schimbul” se face între ”întristările noastre ușoare de o clipă (nu zile?)” și ”greutatea veșnică (multe zile trebuie să încapă într-o veșnicie!) de slavă”!

Cu alte cuvinte, Dumnezeu dă veșnicia pentru o zi! Pentru ziua vieții tale închinate Domnului! În fiecare zi! Fiecare zi numărată bine!

About Cristian Ionescu

Pastor Elim Romanian Pentecostal Church Chicago, USA

Trackbacks/Pingbacks

  1. 15 postări în Top 100 WP (29.12.2010) « România Evanghelică - 29 decembrie 2010

    […] 79. Purificarea de virusul țonist. Decizia AGA pro-mortem (istorieevanghelica) 93. Anul Nou – 1 […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: