CÂT TREBUIE SĂ DUREZE O PREDICĂ?

VENIȚI SĂ-L ASCULTAȚI PE PASTORUL NOSTRU. NU PREDICĂ FOARTE BINE, DAR PREDICĂ SCURT!

About Cristian Ionescu

Pastor Elim Romanian Pentecostal Church Chicago, USA

26 răspunsuri sa “CÂT TREBUIE SĂ DUREZE O PREDICĂ?”

 1. Unii spun ca predica buna trebuie sa aiba doar 2 puncte: o introducere (scurta) si incheiere (tot scurta), iar cele doua trebuie sa fie la foarte mica distanta una de alta!

 2. Fiindca ma ocup de ani buni de formarea de lucratori la cele 3 culte evanghelice am pt studenti un formular de evaluare a mesajelor care are si aspectul ridicat in post ! Lungimea unei predici trebuie sa tina seama de mai multi factori :
  – timpul oferit de cel care conduce programul
  – subiectul ales
  – ocazia predicii ( nunta , botez etc )
  – capacitatile intelectuale ale predicatorului , pregatirea lui teologica si homiletica
  – calitatea audientei nu cantitatea numerica
  – sensibilitatea la Calauzirea Duhului Sfant
  – scopul pe care l-ai ales
  Daca tinem seama de acesti factori atunci predica ii va taia pe ascultatori numai la inima nu si la stomac ! 🙂
  Domnul Isus sa ne dea har la toti !

 3. O predică trebuie să ţină până cade Eutih din fereastră…

 4. Referitor la predică şi predicare cineva spunea „a good sermon should be: Sharp, Short and Shiny”
  I think he was quite right.
  May God bless all the preachers!

 5. as judecao dupa IMPACTUL avut si nu dupa lungimea sau scurtetea ei. bineinteles, in crestinismul formalist si religios criterile au la baza…”sa nu suparam pe nimeni” sau „sa nu trecem peste ‘program’ „.

  dar depinde si de Harul prezent–am stat si ascultat cu sufletul la gura 4 1/2 de predica (as fi vrut sa nu se mai termine); am ascultat pe altii 20 de min si parea „o eternitate”. stiu oameni care au predicat si 10 ore cu doar o singura pauza de 10 minute… si nu in sali cu aer conditionat, nici stand pe scaune, ci in picioare. stiu ca astea sunt exceptii si e ceva supranatural dar cred ca la asta suntem chemati–la supranatural..

  asadar : TREZIRE vino cat mai repede!! In cat ma priveste, eu zic: Trezire ori ‘Bust’! Orice altceva ma lasa…. caldicel–yukk.

 6. Azi predicile devin total diferit expuse fata de acum cei 2000 de ani!Multimile intradevar prin puterea harului domnului Isus au acces cu multul mai mare la ascultarea predicilor!!Si har domnului vedem ca numarul crestinilor a crescut foarte mult !!Au ajuns la ordinul milioanelor si daca toate gruparile si bisericile ar ajunge unite in numele domnului Isus ar depashi numarul miliardelor!!!Si predicile trebuie sa faca „IMPACT'” SI SA SE AJUNGA LA TREZIREA SPIRITUALA”Trist este ca odata cu largirea tarlalelor de griu in care griul incolteste ,incolteste si se multiplica si neghina care mai absoarbe hrana de la radacina griului si umbreste recolta spicului !!!Predicile indiferent ca sint lungi sau scurte ,mesajul domnului ISUS TREBUIE SA-L TRANZMITA FIINCA APOSTOLUL IOAN IN A DOUA SA EPISTOLA VERSETUL 9 SPUNE;”Oricine o ia înainte, şi nu rămîne în învăţătura lui Hristos, n’are pe Dumnezeu. Cine rămîne în învăţătura aceasta, are pe Tatăl şi pe Fiul.”Iar despre apostolul Pavel chind propovaduia in Roma este scris faptele apostolilor 28;”Pavel le -a vestit Împărăţia lui Dumnezeu, le -a adus dovezi, şi a căutat să -i încredinţeze, prin Legea lui Moise şi prin Prooroci, despre lucrurile privitoare la Isus. Vorbirea ţinea de dimineaţă pînă seara.

  24Unii au crezut ce le spunea el, iar alţii n’au crezut.

  25Fiindcă ei au plecat acasă în neînţelegere unii cu alţii, Pavel n’a adăugat decît aceste vorbe: ,,Bine a spus Duhul Sfînt prin proorocul Isaia către părinţii voştri,

  26cînd a zis: ,Du-te la poporul acesta, şi zi -i: ,,Veţi auzi cu urechile voastre, şi nu veţi înţelege; cu ochii voştri veţi privi, şi nu veţi vedea.

  27Căci inima acestui norod s’a împietrit; ei aud greu cu urechile, şi-au închis ochii, ca nu cumva să vadă cu ochii, să audă cu urechile, să înţeleagă cu inima, să se întoarcă la Dumnezeu, şi să -i vindec.„

  28Să ştiţi dar că mîntuirea aceasta a lui Dumnezeu a fost trimeasă Neamurilor, şi o vor asculta.„

  29Cînd a zis aceste vorbe, Iudeii au plecat, vorbind cu aprindere între ei.

  30Pavel a rămas doi ani întregi într’o casă, pe care o luase cu chirie. Primea pe toţi cari veneau să -l vadă,

  31propovăduia Împărăţia lui Dumnezeu, şi învăţa pe oameni, cu toată îndrăzneala şi fără nicio pedică, cele privitoare la Domnul Isus Hristos”Deci putem sa intelegem si sa gasim diferentele?

 7. Adica scurt si confuz ? Ce-i drept nu-i chiar usor sa concentrezi multe idei in cuvinte scurte. Cel putin nu plictisesc. In schimb sunt destui care predica lung si confuz incat si ei obosesc fiind nevoiti sa se sprijine cu cotul pe anvon precum in barul unei crasme si abia cand spune Amin audienta se simte relaxata. Asta-i valabil la predicile transpirate. La predicile inspirate…nici o probleme cu lungimea lor.

 8. Convingeti-l pe Viorel Chis sa fie scurt si apoi mai discutam!!!! Ha,ha

 9. Dragii mei ;nu confundati mesajele cu predicile!!Mesajul meu as dori sa fie chit mai scurt si CUVINTUL DOMNULUI CHIT MAI LUNG SI INSISTENT;De ce? fiinca stiti ce psalmisul spune in psalmul unu? Cititi,meditati si pe urma cugetati!!!Nu uitati ce Domnul, lui Iosua ii spune in cartea sa; Iosua 1 cu 8 la 9 si astfel ve-ti intelege de ce beneficiati si la ce trebuie sa meditati si pe urma sa predicati!!!!

 10. Trist este ca de astfel de mesaje va obositi si repede va plictisiti!Dar sa nu uitam de oferta lui Satan si de mesajul apostolului Pavel care cu decenii in urma ne scrie si nici azi nu precepem si nici seama nu luam; De ce? doar asupra indemnului sa meditam si CUVINTUL SA PREDICAM ; 2 TIMOTEI 4 CU 1 LA 5.Sa vedem asupra indemnului cum comentam si ce predica acomodam!!!!

 11. Frate Chis, plictiseala de cele mai multe ori vine cind lipseste calitatea. Oricine poate sa predice doua ore sau sa scrie 10 pagini, dar ce separa un scriitor bun de unul mai putin bun este capacitatea de a spune lucruri multe in cuvinte putine. Cineva spunea ca ce face un articol bun ” it is not what you put in, is what you take out”. Try it sometimes. Or eventual un blog personal, atunci poti scrie sute de pagini, nimeni nu o sa mai comenteze 🙂

 12. IMI CER SCUZE ,DAR EU AM O ALTA PROBLEMA ,INTREB CIT DE LUNGI TREBUIE SA FIE RUGACIUNILE LA ORA DE RUGACIUNE,NU AR FI MAI EFICIENTA UNA SINGURA SI INCHEIATA DUPA O ORA ,TIMP IN CARE FIECARE SA POATA INTRA IN SFINTA SFINTELOR!

 13. Stimate fratioare”gabebogdan” ,daca si ucenicii se separau si pe preotii ii ascultau ,azi CUVINTUL DOMNULUI ,m-ai ajungea sa fie semanat si multiplicat?Nu uita un singur lucru draga ,ca satan acest lucru doreste ;Multe bloguri sa fie deschise si prin subiecte sa apara cearta si dezbinare!!!Fii,dar intelept si CUVINTULUI sa nu te impotrivesti,Fie ca el vine de la un cershetor ca mine ,fie ca el vine de la unul cu multa iubire!!!Fiinca mesajul e real si de la omul firesc te indreapta spre cel duhovnicesc.Citeste si mediteaza si dupa el te modeleaza fiinca apostolul oare ce scrie in Luca 17 cu 22 la 37 si nu cumva pentru multi sa fie trist si sa spuna ca nu au stiut si mesajului sa se fie impotrivit!!!!!

 14. Omul firesc mereu se oboseste si repede se plictiseste si de accea mereu indemnul este indreptat spre viata de soldat ,fiinca soldatul in personalitatea umana se dezbraca de haina de civilie si de libertatea fireasca si se imbraca in haine noi si cu noi principii se confrunta si la lupta se instruieste ,fie ca e pace ,fie ca e razboi ,dar el e pregatit de toate pentru noi!!!Si soldatii credincioshi nu trebuie sa uite de armatura divinsa si armura sa o imbrace si pe fratiorul Pavel sa-l asculte fiinca prin cuvintele din efeseni 6 ce scrie?Cititi mai precis efeseni 6 cu 11 la 17 ,meditati ,analizati si vedeti pe urma ce puteti sa comentati!!!!Sa vedem in ce va consta rivna si puterea de a ma contrazice …….

 15. Am auzit deunazi ultima fericire la care ar trebuie sa meditam : ‘ Ferice de cei ce predica scurt, caci ei vor mai predica”.

 16. O predica buna este cea in care vorbitorul vorbeste si ascultatorii asculta si toti termina deodata.
  Daca vorbitorul termina primul, predica a fost prea scurta; predicatorul iese bine. Daca ascultatorii termina primii, atunci predica a fost prea lunga sau ascultatorii prea pretentiosi.

 17. …si o lacrima in coltul ochiului!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: