CINE STĂ ÎN CALEA LUI ANTICRIST

Există trei variante populare. Duhul Sfânt, Arhanghelul Mihail sau …însuși satan. Ultima mi se pare forțată. Textul din Tesaloniceni este interpretat cu trimitere la Ziua Domnului. Diavolul dorește întârzierea acelei zile. Pentru ca să vină Ziua Domnului, mai întâi trebuie să se descopere Anticrist. Și Diavolul ar opri acest lucru. Dar apariția ”nelegiuitului” este chiar opera lui Satan, ceea ce pregătește el de milenii. Cum să se opună propriului său plan. Că Duhul Sfânt este piedica în calea descoperirii lui Anticrist mi se pare mai plauzibil. Problema este că textul din Tesaloniceni nu ne oferă un asemenea context. Nu doresc să intru în amănuntele înțelesului în original și nici să ofer o ”tocătură” minuțioasă a acestor versete.

 • 2 Tesaloniceni 2:6-8 ”Şi acum ştiţi bine ce(?)-l opreşte ca să nu se descopere decât la vremea lui (Anticrist). Căci taina fărădelegii a şi început să lucreze; trebuie numai ca cel (?) ce o opreşte acum să fie luat din drumul ei (taina fărădelegii). Şi atunci se va arăta acel nelegiuit (Anticrist)…”

De ce cred că ”cel ce  o oprește” este Arhanghelul Mihail? Pentru că aceasta este slujba acestui înger. În eternitatea trecută, atunci când nu exista încă răul, toți îngerii lui Dumnezeu slujeau în trei detașamente. Primul, cel al mesagerilor aveau în fruntea structurii lor de autoritate pe Arhanghelul Gavril. Oștirea lui Dumnezeu îl avea în frunte pe Arhanghelul Mihail. Ceata închinătorilor era condusă de Arhanghelul Lucifer, cel mai mare dintre Arhangheli și cel mai luminos. Când Lucifer a devenit ”balaur”, Biblia spune că trăgea cu coada a treia parte din stelele cerului, aceasta fiind comun acceptată de teologi ca fiind procentajul de îngeri pe care i-a corupt satan. Mi se pare foarte interesant că noi, oamenii, suntem creați să fim închinători (”în duh și adevăr”).

Din momentul în care Lucifer a căzut, singura forță angelică pe măsura puterii lui și care să-i poată sta împotrivă a fost Arhanghelul Mihail. Și lui i-au fost încredințate de către Dumnezeu misiunile de maximă importanță pentru a se împotrivi diavolului:

 • Iuda 1:9 ”Arhanghelul Mihail, când se împotrivea diavolului şi se certa cu el pentru trupul lui Moise, n-a îndrăznit să rostească împotriva lui o judecată de ocară, ci doar a zis: „Domnul să te mustre!”
 • Daniel 12:1 ”În vremea aceea se va scula marele voievod Mihail, ocrotitorul copiilor poporului tău (Israel); căci aceasta va fi o vreme de strâmtorare cum n-a mai fost de când sunt neamurile şi până la vremea aceasta. Dar în vremea aceea, poporul tău (Israel) va fi mântuit…”
 • Daniel 10:13 ”Dar căpetenia împărăţiei Persiei (ATENȚIE: TIP ANTICRISTIC!) mi-a stat împotrivă douăzeci şi una de zile; însă iată că Mihail, una din căpeteniile cele mai de seamă, mi-a venit în ajutor şi am ieşit biruitor acolo, lângă împăraţii Persiei.” (cuvintele rostite de Arhanghelul Gavril)
 • Daniel 12:21 ”Dar vreau să-ţi fac cunoscut ce este scris în cartea adevărului. Nimeni nu mă ajută împotriva acestora, afară de voievodul vostru (Israel) Mihail.”

Acum, punctul culminant este descris în Apocalipsa 12:7-9:

 • ”Şi în cer s-a făcut un război. Mihail şi îngerii lui s-au luptat cu balaurul. Şi balaurul cu îngerii lui s-au luptat şi ei, dar n-au putut birui; şi locul lor nu li s-a mai găsit în cer. Şi balaurul cel mare, şarpele cel vechi, numit diavolul şi Satana, acela care înşală întreaga lume, a fost aruncat pe pământ; şi împreună cu el au fost aruncaţi şi îngerii lui.”

Cred că Mihail este pe pământ, sprijinindu-l pe Gavril în slujba lui de a transmite soliile divine și a comunica ADEVĂRUL din partea lui Dumnezeu. Diavolul are încă acces în cer pentru a pârâ pe copiii lui Dumnezeu! Pe pămând, taina fărădelegii lucrează în fiii neascultării. Dar este sub controlul atent al Arhanghelului Mihail potrivit ordinelor divine. În momentul în care Mihail cu oastea sa luptă și îl alungă pe diavolul din cer, acesta vine pe pământ și urmează ruperea legământului de 7 ani cu Israel, descoperirea lui Anticrist ca om al fărădelegii și declanșarea simultană a ”necazului lui Iacov” și a mâniei pe măsură a lui Dumnezeu.

 • Apocalipsa 12:10-13 ”Şi am auzit în cer un glas tare, care zicea: „Acum a venit mântuirea, puterea şi împărăţia Dumnezeului nostru şi stăpânirea Hristosului Lui; pentru că pârâşul fraţilor noştri, care zi şi noaptea îi pâra înaintea Dumnezeului nostru, a fost aruncat jos. Ei l-au biruit prin sângele Mielului şi prin cuvântul mărturisirii lor, şi nu şi-au iubit viaţa chiar până la moarte. De aceea, bucuraţi-vă, ceruri şi voi care locuiţi în ceruri! Vai de voi, pământ şi mare! Căci diavolul s-a coborât la voi cuprins de o mânie mare, fiindcă ştie că are puţină vreme.” Când s-a văzut balaurul aruncat pe pământ, a început să urmărească (…) femeia (Israel)…”

Bineînțeles, Cel care nimicește puterea întunericului, pe Anticrist și pe diavolul este Domnul Isus. Însă cel care îi pune restricții deocamdată, cred că este Arhanghelul Mihail.

Poate aveți și alte păreri…

About Cristian Ionescu

Pastor Elim Romanian Pentecostal Church Chicago, USA

9 răspunsuri sa “CINE STĂ ÎN CALEA LUI ANTICRIST”

 1. fratele pastor(P.N.) spunea:O persoana pana la 35 de ani invatá iar dupá acea tine ce-o invatat 🙂
  mare-a mea problema in cazul ásta sánt anii

  acuma vine cheia care va deslega misterul.
  cine credeau tesalonicenii ca opreste lucrarea lui anticrist???pt ca Pavel spune (voi stiti bine cine-i)

  uitati-va va rog la 1 ioan4:3 si apoi v.4 referitor la noi.dacá ce este in noi e Duhul SFANT,a treia parte din Dumnezeu atunci e o problema.

  apoi cea ce este in noi e mai tare ca ce e in lume.
  intrebarea:cat timp vom fi mai tari daca puterea noastra depinde de protectia lui Mihail???
  pt Daniel era cu totul alceva.

  PENRTU MINE A EXISTAT DIN TOTDEAUNA UN VERSET CHEIE(ASUL DE MÁNECÁ)Mc.16:17

  tocmai de acea sustin ca biserica va fi luatá.in cazul acesta se potrivesc versetele Dv.cu derularea evenimentelor.
  uitati-va la Daniel 12:2.este vorba de judecata lui Dumnezeu nu de rápirea bisericii.
  oricum mi-ati dat subiect de meditatie.fiti binecuvantat.

  • În Daniel găsim, ca și în celelalte profeții escatologice, o mulțime de interpătrunderi care se referă și la Israel și la Biserică. Nu avem acum timp să le parcurgem pe toate. Dar se pot foarte bine identifica.

   • ok.nu contrazic argumentele aduse .e doar o problemá de armonizare cu celelalte. ???

    repet cheia e descoperirea celor spuse de Pavel.
    EL STIA, TESALONICANII STIAU ,PROBABIL TOATE BISERICILE STIAU ,SAU CEL PUTIN INTUIAU.

    AICI VA ROG SÁ MA AJUTATI PUTIN.
    ADICA DIN TES.EXISTÁ VRE-O LEG. CU CE SUSTINETI?

 2. zilele astea traversam tesalonicenii….
  asta da subiect.
  toata admiratia si stima in Domnul pt postarea aceasta…
  ma tot gandeam si eu cine o fi cel ce-i sta impotriva….
  s-ar putea sa aveti dreptate peste 90 %.pt ca Duhul Sfant nu sta impotriva nimaniu,el are alta misune,vis a vis de Biserica,credinciosi,dovada pacaului,neprihaniri,judecatii,zidirea Biserici etc
  Cred ca acesta e un Adevar,pt ca Apost.Pavel,desi vb de ingeri pe alocuri (vezi Evrei-duhuri slujitoare pt o slujba,misiune) se fereste sa le dea prea mare importanta ,si scrie parca-n Coloseni…nimeni sa nu va fure premiul alergarii parca sau rodul muncii printr-o inchinare la ingeri…
  este si justificat avand in vedere ccontextul vremii aceia si tendintele oameniior de idolatrizare…pana si apostolul Ioan,in vedenia din Patmos,cade si se arunca la picioarele ingerului ca sa se inchine…atentie ispita e grea ,porobabil din confuzie,crezand ca e Domnul…si noi am fi la fel…
  deci,cred ca ati descoperit un mister,eu unul nu m-am gandit la arhanghelul Mihai/il…dar tind sa cred ca asa este…Iar Diavolul nu-si auto surpa inparatia,pt ca orice casa/imparatie dezbinata impotriva ei insasi nu va dainui,cat despre Duhul Sfant,daca ar fi El cel ce opreste taina faradelegii,ar fi scris cu majuscula cred eu,adica Cel,nu cel…singura si cea mai plauzibila este aceasta
  Fiti binecuvantat cu multa lumina in Cuvant si pricepere sa postati taine ,folositoare pt zidirea sfiintilor Lui.

 3. Am o nedumerire: „”Am vazut pe Satana cazand ca un fulger din cer. ”
  S-a intamplat deja, sau se va intampla in viitor?

 4. Ce argumente aveti cand spuneti ca diavolul inca are acces in cer sa parasca?

 5. Stimate Fr. Cristi.Ce-l ce v-a aplaudat gresala este mai de compătimit de cat dvs.. In nici un caz NU poate fi adevărată interpretarea dată de dvs. Dece ?? Mihail este un inger cu functii bine stabillite in ceruri NU in lumea depe pămant, pe cand in lumea aceasta Duhul Sfant inpreună cu Biserica lui Isus Cristos , are functii bine stbilite aici pe pămant si nu in ceruri, si una din aceste functii este de a-l oprii pe cel nelegiuit să se arate atata vreme cat biserica lui Isus este pe pămant. După ce biserica va fi Răpită de Duhul Sfant la cer atunci si numai atunci cel nelegiuit se va arăta, caci tot ce a fost Dumnezeiesc pe pămant adispărut din lumea aceasta, si astfel lumea cu tot ce a rămas abea acum ii devine accesibilă in vederea arătării. God Bless you and your family.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: