Recent, am citit un PREAMBUL al Statutului Cultului Creștin Baptist, publicat de pastorul Vasile Alexandru Taloș din București. În anii adolescenței vizitam frecvent Biserica Baptistă de pe Șoseaua Mihai Bravu, unde acesta era păstor. Menționez că fratele Taloș era deosebit de apreciat și iubit în comunitatea evanghelică din București și recunoscut pentru integritatea sa vis-a-vis de regimul comunist. În cadrul articolelor acestui material, sunt câteva observații generale (nu le-aș putea numi ”clarificări”) cu privire la doctrinele majore ale credincioșilor baptiști.
În acest context, vă rog să accesați MĂRTURISIREA DE CREDINȚĂ A CULTULUI CREȘTIN PENTICOSTAL publicată, printre alte documente, pe site-ul www.cultulpenticostal.ro .
Sunt interesant de urmărit în paralel, pozițiile legate de Persoana și Lucrarea Duhului Sfânt și Siguranța Mântuirii. Consider că este important să ne cunoaștem mai bine crezul (și pe al nostru și pe al altora), pentru a dovedi mai multă atenție reciprocă față de sensibilitățile fiecăruia. O dezbatere principială a doctrinelor noastre poate fi benefică doar după ce s-a creat acest mediu.
Un subiect care evident expune cerinta doctrinala penticostala si fiecare membru ar trebui sa cunoasca statutul si chiar valoarea!!Prea putini membrii ajung sa cunoasca acest lucru si din aceasta cauza apar si problemele,dezbinari,intrigi nu numai intre grupuri de aceiasi pretentie dar si intre confesiuni cu alte denumiri!Cerintele sint foarte exsigente si sint de folos pentru dezvoltarea personalitatii spirituale atit ca simplu membru,chit si un slujitor cu o pozitie si o responsabilitate mai mare;
http://www.cultulpenticostal.ro/index.php
„Statutul slujitorului bisericii penticostale”
Daca acest lucru ar fi bine cunoscut s-ar ajunge si la NOUA PERSONALITATE,PUTEREA LUCRARII DUHULUI SFINT SI LA SIGURANTA MINTUIRII.Dar fiinca aceste lucruri ori sint cunoscute in mod superficial ,ori din cauza puterii firii sint ignorate in mesaj se ajunge la ceea ce vedem si ce exzista !Ma opresc aici in subiect finca sint sigur ca daca voi exemplifica subiectul prin exemple ,iar va fi o problema !!!Un lucru trebuie sa intelegem cu totii ;Toate cerintele doctrinale sint expuse cu multa sinceritate si ele duc; nu spre divizari ,nici certuri si nici confuzii ,ci spre o slujire cu un anumit specific de inchinare si slujire!!!Interesant ca recent am citit :”Scurta expunere a Principiilor de Credinta ,,Penticostala” sau ,,Biserica lui Dumnezeu Apostolica din Romania ” tiparita 1933.Si in incheiere astfel se expune;
„Pozita noastra fata de alte Culte.
In lumina Evangheliei Harului lui Dumnezeu ,noi nu avem a judeca sau critica asezamintele altor culte sinici morala lor.
Noi credem,ca critica si hula impotriva altui Cult creaza antagonism si cearta.Nici un credincios din Biserica lui Dumnezeu nu are voie a depasi aceasta conditie,adeca ,a critica alte Culte religioase.-Marc.9;38-39”
Aceasta cotatie este din aceastaconstitutie exzistenta in 1933.Multi nici nu sint nascuti in aceasta data!Iar cei nascuti poate mai detin aceasta constitutie si stiu despre ce este scris!!!Si credinta lor a ajuns sa inteleaga atit mesajul constitutiei ,chit si mesajul Scripturii si astfel sint un exemplu pentru multi azi care se pretind a fi ceva ,filozofind ,insa uitind de cerinta de un adevarat slujitor pe pozitia care se gaseste!!!…
frate Cristian atat in statulul penticostal cat si cel baptist, am descoperit cuvantul SIMPLITATE.
Am o rugaminte .puteti dezvolta idea aceasta pe viitor???poate e o solutie la multe conflicte
si subiect de meditatie pentru fiecare.adica ce greutate dam simplitatii.multumesc
Ce păcat că nu mai găsim simplitatea decât în… statut. Da, am să adaug o postare specială la subiect.
citez:Noi credem ca preotia vechiului asezamant a fost inlocuita in noul asezamant, prin slujbele spirituale randuite in Biserica….(Ef.4:11)
Oare?!…..
1.Cum ramane cu imparatia de preoti care ii include pe „toti” cei ce s-au intors la Hristos?(1Pet.2:9.Apoc.1:6,Apoc 5:10),daca noi numim preoti doar pe prooroci, evanghelisti, pastori si invatatori?
N-ar fi fost mai corect sa scrie:
Noi credem ca preotia vechiului asezamant a fost umbra lucrurilor viitoare(Evrei 8:5,Evrei 10:1-12),care a fost realizata,implinita de Hristos?
Daca gresesc corectati-ma.
Există două feluri de preoție: preoția dinastică (levită) și preoția spirituală. Cred că ceea ce au dorit frații să ”corecteze” a fost spiritul preoției eclesiastice din biserica tradițională, care nu mai este dinastică (cum era în VT) și nu este nici spirituală. Cu alte cuvinte, se explică de ce noi nu avem popi.
?????????????
In comentariul lui,” george.F” este scris;”1.Cum ramane cu imparatia de preoti care ii include pe “toti” cei ce s-au intors la Hristos?(1Pet.2:9.Apoc.1:6,Apoc 5:10),daca noi numim preoti doar pe prooroci, evanghelisti, pastori si invatatori?”PREOTIA”in aranjamentul ei implineste prin pozitie slujbe aparte fata de „prooroci, evanghelisti, pastori si invatatori”Chiar si „marea gloata „descrisa in apocalipsa 7cu(„9După aceea m-am uitat, şi iată că era o mare gloată, pe care nu putea s’o numere nimeni, din orice neam, din orice seminţie, din orice norod şi de orice limbă, care stătea în picioare înaintea scaunului de domnie şi înaintea Mielului, îmbrăcaţi în haine albe, cu ramuri de finic în mîni;
10şi strigau cu glas tare, şi ziceau: ,,Mîntuirea este a Dumnezeului nostru, care şade pe scaunul de domnie, şi a Mielului!„
Azi multi sint interesati pentru ocuparea unei pozitii si prea putini ajung sa ishi asume pozitia si rolul in indeplinirea sarcinei asumate!!Si de aceea nu inteleg ce inseamna „Predarea in slujba lui Dumnezeu „Romani 12 cu 1 la 16.