Billy Graham, Robert Schuller, Joel Osteen, Rick Warren și lista continuă…

Am auzit de unii dintre ei pe când eram încă în România. Când Billy Graham a vizitat Biserica Filadelfia din București în 1986, deși uram cumplit sistemul de trecut direct în față cu relații, am profitat de faptul că cineva din familia imediată era unul din oamenii de ordine și am stat confortabil să-l ascult pe marele evanghelist. Am sosit în America în 1987. Primul mare șoc nu mi-a fost magazinul alimentar Pak-n-save, nici autostrăzile și nici prima noastră mașină cumpărată cu averea de $ 1,100 (aproape pe gratis, de la un om deosebit!). Prima experiență de senzație a fost a doua zi, imediat după sosire, când l-am văzut pe Jimmy Swaggart (ahhhh, ce păcat!) predicând la… televizor! Atunci am crezut că sunt într-adevăr în America. Că nu înțelegeam nimic fără să-mi traducă cineva a fost altă poveste. În câteva luni s-a rezolvat și asta.

Pe parcurs, m-am familiarizat cu alte personalități tele-evanghelistice ale vremii: Dr. Robert Schuller de la Catedrala de Cristal din Garden Grove, CA (am locuit la vreo 10 minute de grandiosul edificiu), John Osteen (tatăl lui Joel), Adrian Rogers, Charles Stanley, James Kennedy și alții. Unele dintre aceste vârfuri evanghelice cum ar fi John Osteen, Adrian Rogers și James Kennedy, și-au încheiat alergarea în mod onorabil. Au rămas până în ultimile zile de viață aceiași stâlpi care au dat stabilitate Bisericii în timpul îndelungat (zeci de ani) al slujirii lor. Nu au ieșit în relief cu mofturi infantile care țin mai degrabă de crizele de la mijlocul vieții, nu au avut căderi în imoralitate, ca alții care au produs mari pagube Evangheliei, nu s-au degradat la nivelul de cerșetori de bani și nu s-au văzut a fi obsedați și nici orbiți de succes.

Există, însă, un grup de pastori proeminenți, care mai mult decât ar aduce blamă slujirii lor și numelui ce-l poartă, ei cochetează cu întunericul lumii, schimbând Evanghelia sacră a Domnului Isus cu o altă evanghelie. Cum este posibil ca, după mai bine de o jumătate de secol de slujire, octogenarii Robert Shuller și Billy Graham să renunțe la ADEVĂRUL de căpătâi al Evangheliei și anume mântuirea doar prin Isus Cristos? Puteți urmări dialogul AICI. Ca să nu existe dubii, Billy Graham repetă erezia și la CNN. În aceeași ordine de idei, mai tânărul Joel Osteen, pastorul celei mai mari biserici americane, moștenită de la tatăl său, are mari dificultăți să recunoască exclusivitatea Evangheliei AICI și să condamne homosexualitatea ca păcat AICI. Nici Rick Warren nu rămâne mai prejos, demonstrând aceeași predispoziție AICI. Nu mai vorbim de Oral și Richard Roberts, Bill Hybels, Ted Haggard, Benny Hinn, Paula White, Joyce Meyer (trebuia să fie și o… păstoriță sau două),  și alți titani ai megabisericii moderne care, ori se maimuțăresc lamentabil în jocul unei biserici unidimensionale (banii), ori reinventează biserica într-o formă adaptabilă unei societăți care nu mai are nici o identitate și de care au rămas doar mofturile, ori capitulează în fața imoralității, divorțului sau apostaziei.

Cursa este pe cât de periculoasă, pe atât de inocentă. Am studiat-o practic în cei câțiva ani de slujire pe care mi i-a îngăduit Domnul. Iată-i capcanele:

 1. ”Să predicăm Evanghelia Domnului Isus.” Un început bun. Foarte bine!
 2. ”Să fim înțelepți ca… pescarii: peștele trebuie momit.” Serios?
 3. ”Să renunțăm la tradiții și la limbajul creștin de lemn care îndepărtează oamenii.” Aha!
 4. ”Să fim cât mai îngăduitori (plini de dragoste) și să nu-i obosim cu prea multă Biblie.” Mda, Biblia este obositoare chiar pentru unii creștini.
 5. ”Să le oferim ce le place: muzică, teatru, glume, distracție…” Sigur că da! Ca la circ!
 6. ”Să-i facem să se simtă confortabil: fără subiecte prea critice, dure, mustrătoare…” Să doarmă bine, săracii!
 7. ”Să îi motivăm spre o viață de succes… acum și aici. Este visul oricărui om.” Unde credeți că va ajunge o parte din… succes?
 8. ”Să nu aducem ofensă altor credințe…” Pacifism și ecumenism: este calea supraviețuirii social-politice…

Care este rezultatul? Evanghelia devine o alternativă! Isus este o cale… Credința este opțională…

În biserica post-modernă, dispare atitudinea de reverență față de Dumnezeu! Jim Bakker, primul și marele căzut al paradisului tele-evanghelistic, a fost întrebat pe când se afla închis pentru fraudă, cum de a putut aluneca așa de jos… ”Jim, tu nu l-ai mai iubit pe Domnul Isus?” ”Ba da, a fost răspunsul său. Totdeauna l-am iubit pe Domnul Isus! Foarte mult! Problema este că, la un moment dat, nu mi-a mai fost frică de Dumnezeu!”

Așa se nasc lupii moraliști (adică, îmbrăcați în blană de oaie).

About Cristian Ionescu

Pastor Elim Romanian Pentecostal Church Chicago, USA

70 răspunsuri sa “Billy Graham, Robert Schuller, Joel Osteen, Rick Warren și lista continuă…”

 1. Frate Cristi Ionescu,
  Va urmăresc cu mult interes postările de pe blog şi vreau să vă felicit pentru modul în care vă apăraţi principiile de credinţă. Atenţionarea pe care o lansaţi prin postarea de faţă cred că este foarte binevenită, dar ca unul care am o apreciere deosebită pentru dumneavoastră, trăiesc o oarecare nedumerire. Aţi devenit se pare unul dintre partizanii cei mai înverşunaţi ai noii propovăduiri tzoniste. Mă refer la articolele dumneavoastră în care acreditaţi ideea că Iosif Ţon ar fi alături de străjeri, promotorul atât de vestitei treziri ce va să vie. Mă mir că nu aţi sesizat şi în noua propovăduire tzonistă elemente ca cele sesizate de dumneavoastră mai sus şi care cu siguranţă fac parte dintr-o altă evanghelie. De exemplu ideea că in spatele oricărui păcat stă un duh satanic, nu credeţi că vine să completeze larga paletă a învăţăturilor străine, care în realitate caută sa-l absolvească pe om de responsabilitatea pentru păcat, căutând să arunce vina păcatului asupra acestor duhuri? Am ascultat mesajele predicate de Iosif Ton la Seattle şi Portland şi aceste învăţături sunt bine subliniate în fiecare dintre aceste predici.
  Apreciez preocuparea dumneavoastră pentru păstrarea mesajului curat al Evangheliei, dar vă rog să verificaţi dacă nu cumva v-au scăpat câteva amănunte care vă pot plasa în poziţia de apărător al unui învăţător care aduce învăţături nu tocmai biblice.
  Cu respect,
  Nelu Filip

  • Dragă frate Nelu,
   Bineînțeles, ca și dvs., sunt foarte atent la ceea ce se predică, se scrie și se spune.
   Cred că există o conecție între cel rău și duhurile împărăției lui pe de o parte și ceea ce este rău în om pe de altă parte, care duce la păcat. Omul nu se poate absolvi de responsabilitatea păcatului. Domnul Isus spunea: ”stăpânitorul lumii acesteia vine la Mine (mă pândește, mă ispitește), dar nu găsește nimic în Mine (adică nu găsește cârligul de care să-și atârne marfa)”.
   Unde cred eu că este confuzia, este la nivelul de activitate demonică. Biblia vorbește mai întâi de INFLUENȚĂ demonică (David ispitit de satana să facă numărătoarea poporului). Apoi observăm OPRESIUNEA demonică (Saul chinuit de un duh rău) și în al treilea rând POSESIUNE demonică (îndrăcitul din ținutul gadarenilor). Scopul împărăției celui rău este să domine. Această împărăție domină prin păcat (lumea zace în cel rău). Păcatul este rezultatul influenței celui rău, acomodată de cârligele firii pământești din om. Cred că aceste lucruri trebuiesc bine clarificate și înțelese, pentru a nu se crea impresia că cei ce păcătuiesc ar fi demonizați, ceea ce nu este cazul, sau stăpâniți de duhuri, ceea ce este o exagerare. Dar dacă un om păcătuiește, este clar că nu este călăuzit de Duhul ci trăiește în firea lui pământească, care în acest fel colaborează cu cel rău în a-i oferi stăpânire și autoritate prin păcat. Aceste lucruri le-am crezut dintotdeauna și le-am predicat și până acum. Dar, cum se întâmplă de obicei, se exagerează și exagerările nu sunt bune. Pe de altă parte, poziția mea față de mișcarea străjerilor NU este un cec în alb. Nu am fost de acord cu mazilirea lor sumară, în spațiul public. Consider că acești oameni trebuie preveniți asupra unor ghidușii ale manifestărilor spirituale, îndrumați spre ceea ce este ADEVĂRAT și vrednic de primit și chiar mustrați pentru extremisme. Dacă nu vor asculta, atunci urmează partea a doua. Deocamdată, în următoarele câteva săptămâni voi avea șansa să stau de vorbă cu unii dintre ei și le voi comunica dragostea dar și îngrijorările mele. Mai vorbim după aceea…
   Doresc să vă asigur că pentru mine, cum știu că și pentru dvs., ADEVĂRUL este mai important decât orice altceva.
   Cu mult respect și apreciere în Cristos,
   Cristian Ionescu

  • Sa fim exacti, fr. Ton a spus ca el crede ca 70% din boli sint cauzate de un duh. #2 :a spus ca atunci cind minti, devii vulnerabil sa fi posedat de un duh de minciuna nu ca in spatele fiecarui pacat ar fi un duh

 2. Cine nu sta pe Stanca are toate sansele sa se duca ca , barca pe ape .

 3. DIn pacate avem si noi romanii oarece tendinte de promovare a unor pseudo-vedete in ale predicarii, care la o cercetare atenta sunt la fel de goi ca si cei mentionati in articol.

 4. This is one of the first articles I have read from this website, but I wanted to comment on how true it rings.

  Coming from the younger generation who have grown up in America, I see how easy it is for the youth to be sweet-talked and drawn in by these ‘star’ evangelists who preach what we want to hear, not what needs to be said. It’s easy to get pulled in by their self-help books that have little to do about the bible. Even worse, they paint a false religion to those that are not saved.

  I think this is a great topic to talk to the youth of our Romanian churches before we lose more of them to the American churches.

  (my response is in English since it’s easier for me)

  • Dear Naomi C.,
   I appreciate your discernment. It is rare nowadays.
   We need young people to say the truth to their own. For us is more difficult by the day, since we are considered old school and, therefore dismissed.
   If you have something to say on relevant subjects for the young generation, please write it down (I see you know how to express yourself) and send it in the form of a commentary on the YOUTH (ENGLISH) page. I will publish it as a guest post.
   Thank you!

 5. WOW! Am vizionat dialogul intre Shuller si Graham cu ceva timp in urma pe YouTube, si am ramas socat si dezamagit… Nu mi-a venit sa cred! Ma refer la Graham nu la Shuller, pentru ca Shuller si-a pierdut respectul printre crestinii evanghelici adevarati cu mult timp in urma.

  Una dintre motivele de care Shuller s-a folosit sa il dea afara pe fiul sau din slujba de pastor de le catedrala de crystal a fost ca Shuller jr „citeste prea mult din Biblie” la serviciul Hour of Power, si lumea nu vrea sa auda citirea Bibliei!!!! Acum se axeaza mai mult pe „motivational guest speakers” la serviciul Hour of Power, si invitarea cantaretilor, artistilor, sportivilor, etc.

  Ma ingrijoreaza faptul ca dupa Lutherans, biserica prezbiteriana va fi urmatoarea in acceptarea membrilor care sunt activi in same-sex relationships 😦 Aceasta este bazata pe argument Calvinistic- nu-i dam afara pentru ca nu stim daca Dumnezeu nu i-a ales de la intemeierea lumii… si pana la urma se vor pocaii auzind Cuvantul… poate ca se vor pocaii, dar sa ii acceptam ca membrii?? Biserica Lutherana s-a rupt in doua pe aceasta tema cu ceva ani urma. How sad is that?

  • Chris, si pe mine ma ingrijoreaza faptul ca organizatii penticostale ( GAAAP, RPI,APC) primesc homosexuali in rindurile lor, bazat pe teologia armenianista ca fiecare are vointa libera si poate sa se pocaiasca daca doreste destul de tare, ca cine sintem noi sa i judecam pe oameni, Domnul i iubeste pe toti la fel, nu? Common , we all can do it!! 🙂

   • Gabi,
    forțezi puțin nota 🙂
    By the way, I like your hat… Gavrilă 🙂

   • Caciula direct din Poiana , via Nordstrom!
    Ma mir ca pe Graham la-ti ” mirosat” asa de tirziu, el a cochetat cu asemenea erezii de prin 1970. Si nu mai departe, unul dintre predicatorii populari romani afirma ca ” Oral Roberts este unul dintre oamenii prin care Dumnezeu a lucrat cel mai mult in secolul acesta” . Aia erezie…
    John Osteen a fost divortat odata, ca si predicatorul preferat al comunitatii romano/ americane John Hagee.Cit despre pastorul Hinn( si el aproape divortat ) are o noua prietena, pastorita Paula White. Frate Ionescu, o sa fac o predictie, ce anul acesta vi se pare ca ceva iesit din comun in crestinatatea romaneasca, in 10 ani o sa capitulati , si o sa devina normal,nu o sa puteti sa rezistati valului acesta care vine ca un tzunami , in care inchinarea adevarata este schimbata intr-un spectacol muzical, in care artistii care nu au loc pe scenele lumii datorita lipsei de talent, isi fac loc pe scenele bisericesti. Americanii au capitulat complect. .La noi avem cor mare, cor de barbati, cor de fete, cor de copii, cor de tineri, fanfara, fanfara band, inca un cor , cvartet, orchestra, trupe de lauda si inchinare nenumarate, si toti vor sa cinte de Christmas 🙂 . Am fost la un ” Christmas Concert” , prin vecinate, am iesit cu dureri de cap ( nu exagerez, si nu am fost singurul).Unde-i fratele Simionuc cind ai nevoie de el?

   • Sper sa aveti dreptate, scap de mortgage , ca mai am inca vreo 25 de ani de platit la ea :).
    Sa dea Domnul sa fie cum spuneti ( not for my sake, but for the sake of my children, for if the world keeps going for another 50 years, i can not imagine what kind of society we will see) . A friend of mine was telling me back in the early 90, that if i think that tv is bad, wait to see what it will take its place, and he was right, the internet came along, now i wonder what will take the place of the internet…..

   • Gabi, păi „The Difficult Doctrine of the Love of God” zice că Dumnezeu nu-i iubește pe toți la fel… Dar n-am știut că și penticostalii au început să accepte „situația” asta. Strigător la cer.

    Ce pot să mai zic, își exercitează voința liberă 🙂 sau mai bine zis dependența de păcat.

    Un alt lucru șocant- eu lucrez intr-un Presbyterian Hospital unde se fac din când în când și… avorturi…!

   • @Chris, fr. Ionescu,
    Un lucru pe care l-a scris Mateas ( scriitorul din popor care scrie din topor ) , si a avut dreptate, este ca majoritatea ereziilor moderne populare in zilele noastre, sint nascute din penticostalism, ( faith movement, prosperity gospel, Toronto Blesing, Chris, Strajeri …. ( just kidding 🙂 etc. etc, in can go in and on). Cea ce ma face sa cred ca penticostalismul tre sa fie real, ca altcumva nu ar fi atitea copies. Intrebare: citi dintre toti acesti lupi sint de orientare arminiana si citi sint de orientare reformata? 🙂 .
    BTW, amatorilor de teologii originale si nemaiauzite : Fr. Ton o sa predice la Portland Philadelphiaro.com joi seara.

   • draga Gabi Bogdan,
    Strajerii si Toronto Blessing nu sunt erezii..n-ai fost nici la Strajeri nici la Toronto, banuiesc. Eu am fost la ambele… si fara dar si poate, ele sunt miscari autentice…. astazi cantari nascute in trezirea din Toronto se canta si in romaneste in cele mai conservatoare biserici…. asta spune ceva… si ceva bun si nu rau…
    crede-ma, sunt mult mai multe greseli in bisericile asa zice „sanatoase” decat in cele trezite… dar cei morti sunt intodeuna vb de bine…:), iar ce vii de rau

   • @Val,
    Val, serios , chiar nu glumesti? Faptul ca ai fost odata acolo nu demostraza nimic. (ma refer la Toronto). Ai auzit de Kenneth Copeland, Hinn, Browne? Toti sint parte din miscarea aceea. Google Toronto Blessing, si vei vedea erezii cu carul, si erezii de cele mai joasa speta.Duplantis a declarat in fata unei audiente de 4000 de oameni ca el l-a vazut pe Dumnezeu, si Dumnezeu era de vreo 6’2″, ca in cer i se construia deja o casa in stilul secolului al 18, ca la vazut pe Pavel, ca pe Duhul Sfint nu l-a vazut ca el era pe pamint cind el a fost dus in cer intr-o capsula transparenta. Daca cineva vrea sa vada clipul, sa-mi spuna, ve-ti vedea oameni plingind in audienta la gainariile lui Jesee,

   • @Gabi,
    am fost de „n” ori acolo, iar numele mentionate de tine nu au nimic de a face cu Toronto in afara de R-H Brown.. poate restul „imbratisat-o”…dar nu au infintat-o, nici nu au format-o. Nu uita, D-zeu da, iar noi pervertim intr-un fel sau altul ce primim… asta e cazul in orice miscare romaneasca sau americana…. si totusi, de ce se canta cantarile din Toronto???? iti spun eu: pt ca sunt Totale…;)
    Uitandu-ne la oameni, putem descredita si pe Isus si intreg crestinismul…nu cred ca ai vrea asta…

    • @ Val
     Nu sunt predispus să discreditez mișcările de trezire. Dar nici nu cred că o trezire autentică trebuie să aibă un trademark emoțional: râsul, plânsul etc…
     Să nu uităm, râsul și plânsul ”își au vremea lor”. În contextul unei treziri spirituale, a le exersa fără rost înseamnă nimic mai mult decât o ghidușie care discreditează autenticul trezirii (dacă poate fi ceva autentic și normal în… așa ceva)

   • Fr. Ionescu,
    Sigur ca ‘trademarkul’ este transformarea si apropierea de Isus, insa emotiile, desi nu obligatorii, nu sunt nici interzise, ba chiar insotesc de cele mai multe ori… mai nimeni nu poate ramanea rece si sa zica: „am fost tranformat din cap pana in picioare”…eu va spun ca cei ce „judeca” miscarile de trezire cel mai adesea nu fost prezenti la fata locului…si vb din „auzite”..
    sa nu uitam ca penticostalismul din azuza a fost f emotional, criticat si lepadat de cei mai multi din vremea lor (si unele pe buna dreptate)… si totusi

   • @Val.
    The clowns pe care i-am enumerat mai sus sint sustinatori ai miscarii Toronto blessing.Te rog , Google ” toronto blessing”, o sa apara un youtube clip( second from top), please , visioneazal. Nu am curajul sa-l postez pe acest site, ptr. ca in primul rind este dezgustator cind vezi oameni latrind si umblind in patru labe ca si ciinii. Ma intreb daca ai vazut si tu isteriile acelea ?
    Si cit despre cintecele cintate in bisericile conservative romanesti, sa o lasam balta, ca se cinta niste cintari de iti vine sa fugi afara, traduceri de doi bani, cuvinte repetate la infinit, fara nici o baza biblica. Nu demult , am auzit o traducere intr-una din bisericiile “conservative” in LA care spunea:pe un beat saltaret “eu si cu Isus de mina, vom invinge lumea, impreuna”, de parca Domnul Isus este prietenul cu care alergam la joaca pe strada. There GOT to be something wrong with that, when you make verses about the Creator of the univers just to fit your disco beat.

   • Gabi,
    sunt documentat garla…cam asa era si pe la azuza…
    pe la Toronto se latra… eu stiu locuri unde nimeni nu latra, dar te musca … 🙂 –le sti si tu
    nu stiu daca latratul e pacat, dar e pacat sa musti 😦

 6. Frate Cristian & familia Ionescu

  Ne rugam ca Bunul Parinte prin Domnul Isus Hristos sa va rasplateasca prin binecuvantarile Lui, si sa va dea in continuare protectia Sa, pentru efortul, curajul, riscul si nu in ultimul rand dragostea, dovedita, prin mesajele nepartinitoare dar insuflae de Duhul Sfant, de care ar trebui sa dam dovada toti, implinindu-le cu bucurie si durere in acelasi timp.
  Rom. 8 ; 28 – 39 Iosif & familia
  (din partea mea nu este necesara postarea. Cum doriti.)

 7. Tot ce este scris in Scriptura trebuie sa se implineasca!Pentru multi multe lucruri apar ciudate si aceste modernizari si schimbari in anumite Biserici incep la unii sa dea de ghindit!Nu este de mirare ,fiinca fiecare generatie se formeaza pe anumite principii si etici morale!!Faptul ca Satana ajunge sa expuna ispita diferit de tortura,de bataie si prin ambundenta de ceea ce vedem la unii si la altii ,la fel nu trebuie sa ne miram!Sa nu uitam ca mai are puterea ca prin slujitorii lui sa se expuna si prin ingeri de lumina !!!Aici apar lucruri greu de perceput pentru unii crestini si nu ajung inca sa inteleaga in ce consta acest lucru!!Cel ce cunoaste ,intelegem mesajul si stie cum sa reziste si cum sa ishi pastreze credinta!!!Ori ce persoana ,indiferent in ce generatie ajunge de traieste ,trebuie sa inteleaga ca trebuie sa treaca prin fazele prin care a trecut Fiul Tatalui si urmashii adevarati ai Lui .Sigur ca nu este ushor mai ales chind in loc de o palma directa sau o inchidere in o pushcarie ,esti in libertate si veizi ca lucrurile decurg cum sint expuse in subiect!Aceasta incercare este cu multul mai grea si mai periculoasa !!De ce?Fiinca CONSTIINTA crestina si morala in fiecare zi ajunge in degradare si se ajunge la starea ca nu se mai poate face deosebire intre pacat si neprihanire !!Si astfel proverbul cu subiectul;MINCIUNA SE IMPRETENESTE CU ADEVARUL ajunge la faza de implinire!!Iar in realitate noi nu sintem in o perioada de Lumina dupa cum multi cred ;chiar daca in fiecare casa se gaseste intre crestini acum chite o biblie ,doua sau trei!!!Ele de foarte multi nu sint citite ,sau daca ajung citite sint intr-un mod superficial si atunci vedem ceea ce vedem !!!Ar fi bine sa mai fie persoanele ca cei Din Bereea ,dar au ajuns ca cei din Sodoma!!!!Si daca incerci sa explici lucrurile cum sint esti considerat extremist sau putin alunecat si astfel esti din mers salutat!!!!Sa nu uitam ce este scris in psalmul 146.

 8. Frate Ionescu,
  Abaterea de la credinta mantuitoare, ambiguitatea,compromisul unora dintre cei mai cunoscuti evanghelisti trebuie sa ne faca atenti.Avem avertismentul „…cine sta in picioare, sa ia seama sa nu cada”. Sunt surprins ca ati trecut si pe Joyce Meyer pe lista neagra, nu am auzit nici o invatatura gresita in multe predici vizualizate. Suntem in pericol?

  Fiti binecuvantat!

  • Probabil nu ați auzit niciuna din predicile dumneaei în care își justifică gusturile de lux exorbitant pe care le afișează.
   Dar la mine, problema este mult mai adâncă: sunt de viță veche, nu m-am adaptat la ideea de femeie-predicator. Nici nu mă voi obișnui…

   • …inteleg. Am ascultat predica fratelui Ton cu tema :Tinuta femeii in Biserica. Se gaseste pe pagina iosif-ton-mesaje.eu Ce bine ca fratele Ton nu apare(inca?) pe lista neagra.

 9. Fr. Ionescu ,

  cita vreme ve-ti ramane pe Stinca nu va ve-ti obisnui niciodata cu femeia predicator , fiindca ea nu se gaseste in Biblie . Aceasta este o inventie a acelora care au deviat de la invataturile Scripturilor, care promoveaza ideea ca femeia este egala cu barbatul in toate lucrurile , fie in viata civila , fie in cea religioasa , ceea ce este contrar Bibliei .
  Dar nu uitati un lucru : cu cit venirea Mantuitorului se apropie , cu atit razboiul se va inteti si devierile de la Scripturi vor fi mai mari si mai grele , aproape imposibil de crezut ca s-a ajuns acolo .

 10. Fr Ionescu,
  f bine punctat despre americani, dar nimic despre romanii nostri…. (vb obiectiv si fara sa ne tinem parte), oare ei incotro inclina? Ce Evanghelia se predica, si mai ales, ce Evanghelie traiesc ai nostri mari? Oare marii lideri romani la ce pasuni isi duc turmele? Mi-ar place sa aud ceva pe tema marilor romani si Bisericilor mari romanesti….de astazi…
  astept cu sufletul la gura… raspunsul dvs.

  • Nu vă țineți respirația 🙂
   Batem și noi șaua…

   • e, nu asa, ca nu e drept; vreau nume, detalii, ca despre americani… 🙂 altfel nu jucam corect….

   • Avem si noi strajerii 🙂 . Cit despre teologia penticostala romaneasca, sint vreo citiva care o stiu ( Macoveciuc, Ionescu, Contac, Lascau, Brincovan, Gavrila, si inca citiva) restu habar n-au ce e aia doctrina penticostala, da stiu sa zbiere de la amvon, ca inca nimeni nu li-o spus ca so inventat microfoanele. Este o placere sa asculti cum doi predicatori se contrazic in aceiasi seara, si nimeni ” nu se prinde”. Da ce vorbesc, ca de multe ori se cotrazic pe ei insisi in aceiasi predica, fara sa-si dea seama, ca asa „le-o fost dat”( bag de seama) . Noi avem peste treizeci . Valeu si vaisamar, ca- mi taie-si craca de subt picioare!!!

    • Las’ că dacă te pocăiești nu te-om pârâ 🙂
     Da’ totuși, hai să fim serioși: nu-s chiar așa puțini și nu-s chiar așa de slabi „teologi penticostali”. Exagerezi un pic…
     La voi e o situație specială 🙂

   • Măi Gabi, explică-mi și mie cum de ești așa de „tight” cu Gavrilă? Nu cumva ia-i cumpărat „aifon?” Încă puțin și poate deschide blog…

   • Chris, Habar n-am de ce vorbesti . 🙂

   • @C. Ionescu,
    ati intuit bine–nu vroiam nici nume nici detalii… doar vroiam sa scot in evidenta cat de usor e sa vb despre cei din casa altora, si cat de greu e sa-i mentionam pe „ai nostri”. la noi problema mare a fost si este ‘cadrul’ in care functionam..

    ar fi faina o postare despre oamenii tari ai americii (david wilkerson, etc) si ai diasporei romane (j dolinski–care a facut poate cea mai tare lucrare in romania in ultimii 20 de ani, alegand o cale de mijloc si imbinand cu succes noul cu vechiul, tabere nationale, scoli biblice, sponsorizari,etc). poate ar fi mai ziditor.

  • Val,
   intreaba-l pe badia Gavrila ,ca ti-o spune el despre pasunile „mioritice” (100% romanesti) ,pline de „verdeata”, umbrare sanatoase si-nbibate bine cu „ape de odina”
   „Turcanele” romanesti sint hranite si o duc bine prin cei ce le „pasc” ,,benevol si dezinteresati.”

 11. Modernismul nu este esenta rau, ci modul in care te folosesti de el. (pt unii si blogul poate fi pacatos caci biblia nu face referire la el) Eu zic ca este interesant ce repede putem sa vedem ce este rau la altii si nu la noi. Intr-adevar sunt de acuzat toate aspectele pe care le-ati enumerat in articol. M-ar interesa dreptul la replica (daca exista) al celor care s-au dezis de Isus ca find singura cale. Uitandu-ma in curtea mea, sau a noastra, a celor care stam pe Stanca Isus si vrem sa ramanem acolo, as vedea cateva pericole:
  – legalismul si formalismul pe care Domnul l-a acuzat poate mai mult decat opulenta.
  – impresia ca saracia este o binecuvantare si multi neidraznind sa spere mai mult de la Domnul se uita „urat” la cei mai instariti. Nu, niciodata bogatia nu va fi un semn al mantuirii insa putem sa ne incredem in promisiunea ca ” nu v-om duce lipsa de nimic”.
  – pesimismul. (Doi copii se uitau pe geam intr-o biserica si zice unul catre altul: Se pare ca nu le place ce fac, caci sunt tare tristi) A te bucura in Hristos, de Hristos uitam adesea.
  – influenta comunismului, peste care ca popor ar trebui sa cerem eliberare in sangele lui Isus.
  Poate mai sunt………

  Binecuvantare

  • De unde mă uit eu și, credeți-mă, văd mult, mulți și departe, criza cu care ne confruntăm NU este legalismul. Le-am dezlegat pe toate cele de nu mai avem ce dezlega. Criza cu care ne confruntăm NU este sărăcia ci slăbiciunea de a cheltui ce n-am avut, fără să ne mulțumim cu abundența pe care o aveam. Criza cu care ne confruntăm NU este pesimismul ci nădejdea înșelătoare că vom ajunge în rai așa cum suntem.
   Dar, vă înțeleg punctul de vedere și accept că extremele sunt dăunătoare.

   • ”… fara sa ne multumim cu abundenta pe care o avem”… multumesc, e un raspuns pentru sufletul meu.

   • Vedeti si pana in Romania? (nu ati spus nimic de influenta comunismului)
    Si eu va inteleg punctul de vedere, Eu traiesc aici si stiu cum e … „la cald”.

    Cu dragoste sfanta si aprecieri.

 12. Destul de interesant, insa spun doar atat: scopul sau mai bine spus mandatul Bisericii este acela de a face ucenici. Eu nu as fi atat de radical sa arat cu degetul catre Billy Graham sau Bill Hybels.. sau Rick Waren.
  Mi se pare un curaj deosebit sa putem sa condamnam pe cei din jur pentru ca noua ni se pare (sau credem) ca avem argumente elocvente pentru a le dovedi „erezia”.
  Un lucru care mi s-a parut mie fortat a fost acela de a condamna megabisericile. O lectie de viata pe care am invatat-o este aceasta: condamna pe cineva de un lucru si nu peste multa vreme vei fi si tu la fel incercat. Personal, consider o maimutareala un program duminical care consuma resurse umane, materiale si de timp care sa nu implineasca mandatul lui Hristos cu privire la Biserica decat o megabiserica (si rog sa mi se scuze cacofonia) CARE a pornit cu 6-10 oameni si a ajuns la zeci de mii de credinciosi. O biserica precum cea a lui Rick Waren.. T.D. Jakes sau, Andy Stanley.. poate atunci cand vedem un program televizat noua ni se pare ceva „superficial” sau „maimutareala”.. dar acei credinciosi au cele mai solide programe in case. Practic s-au inors la „bisericile” adunate in case in cursul saptamanii.. au o maturitate spirituala deosebita: un grad de integritate ce rar intalnesti in comunitatile din romania care culmea, arata cu degetul spre ei..

  In anii in care mi-a fost dat sa traiesc intr-o astfel de comunitate care arata cu degetul, am realizat ca in astfel de biserici au loc lucruri mai grele decat la North Point sau … Willow Creek.
  Ca si tanar, acum mi-e si rusine sa aduc un coleg/prieten in Biserica pentru ca nu vreau sa mai am surprize de genu: „tipu’ de colo.. si lui i-am dat droguri” sau „pe fata aia au facut-o posta …” … si replicile continua. Vi se pare normal ? Chiar credeti ca astfel de biserici sunt relevante pentru societate si .. pentru Hristos ? Iertati-ma, dar bisericile de astazi pentru mine sunt total irelevante.. : pacatul greu ascuns in sanul Bisericii, pastorii care se cred mai ceva decat initatorii curentelor postmoderniste .. o autoinselare continua.

  Personal promovez integritatea morala, darea de socoteala si responsabilitatea in slujire. Pentru mine, Biserica ramane o comunitate de credinciosi relevanta in societate, plina de maturitate si Duhul Sfant care implineste mandatul lui Hristos. Nu contest rasplata pe care o vor avea megaPastorii.. dar tare mi-e teama pentru pastorii mediocrii – acestia vor da socoteala pentru ceea ce au crezut ca pastoresc.

  • @ dave007
   Dacă luăm exemplele pe care le-ați menționat cu privire la bisericile românești, statistic ele sunt mult mai dramatice în bisericile pe care, oarecum, le apărați, poate chiar generalizate. Problema este că acolo nu mai sunt nici o… problemă. Stați însă liniștit, în câțiva ani, în acest ritm, îi putem ajunge din urmă 😦 . Și NU, în bisericile noastre NU au loc ”lucruri mai grele” ca la North Point sau Willow Creek. Dacă nu de altceva, datorită faptului că unele dintre elementele despre care menționați că ne aduc rușine, s-au dus la ei 🙂 .
   De copiat am început să-i copiem, e adevărat. Dacă nu am fi făcut asta, atunci nu ați fi avut exemplele pe care le-ați adus. Cât privește ”megaPastorii”, prefer să rămân mediocru…

 13. Han Cristian ,

  uite aici o predica clasa 1 , despre cum ar trebui sa se imbrace o femeie crestina . Este tinuta de fr. Al Martin , pastor intr-o biserica baptista . Are numai 30 min si este subtitrata in romaneste .
  Vizionare placuta .

  .http://video.resursecrestine.ro/predici/51842/cum-va-imbracati-surorilor

  • Fara indoiala ca abordarea acestei teme,de o asemenea maniera, ar soca pe multi si din adunarile penticostale.

   Aplicand metoda fr.Berea,am observat ca pastorul
   Al Martin NU face nici el exceptie dela Mat.23;24( ..strecoara tintarul si inghite camila.) cind face referire -minutul 29;29-la Isaia 56;10,11 afirmind in mod INTENTIONAT si DENATURAT despre „..proorocii falsi ..ca sunt ciini muti..”.

   Ori ,Domnul se refera la PASTORI .astfel;
   10-” Toti pazitorii lui sint orbi,fara pricepere;toti sint niste ciini muti,cari nu pot sa latre;aiureaza,stau tolaniti,si le place sa doarma.”
   11-„Totusi sint niste ciini lacomi,cari nu se satura.
   Sint niste pastori cari nu pot pricepe nimic;toti isi vad de calea lor,fiecare umbla dupa folosul lui,fara abatere:”

   Asa se strica CUVINTUL LUI DUMNEZEU se RASTALMACESTE si SE PROPAGA MINCIUNA- „..dupa cum au unii obiceiul.”

   „.Putin aluat dospeste toata plamadeala.”(1 Cor.5;6)

   • gavrila penticostalu Răspunde 21 ianuarie 2011 la 1:52 AM

    Drago, te rog incearca sa fi mai clar, dintr-un mesaj extraordinar, te legi de ce pastorul Al Martin spune la minutul 29, dai o explicatie pe care numai domnia ta o poate descifra, si inchei cu un verset folosit si ras-folosit. Cel putin Al Martin are curajul sa isi spuna numele adevarat,……. Si mai vorbesti de putin aluat cind dumneata scrii pe drojdie

   • Ooops! Badie Gavrilaaaa..
    Dapai iara te-ai rostogolit pe tarla si…iou am uitat ca tu esti grav suferind de ADD-ism.
    No iarta-ma ca t-am produs dureri de cap.
    Acum doar atit am sa-ti indrug,sa nu te mai strofoci mult cu intelectu..
    ..Incinge-ti coapsele …da la minte ..cepuiestele cu damaruntul sa nu izplodeze si..
    ..daschide Cartea Sfinta la Isaia 56;10,11
    ..ia sun plivaz so tira de foaie
    ..da drumul la pleu lu Al Martin.
    ..pune urechea la ascultat si opreste la min29;29..
    ..scrie cu plivazu pe foaie ce zice domnul Al
    ..uitate si in Cartea Sfinta si la ce ai scris co zis Al(a)
    ..dupa aia pune barba in podul palmelor(nu pe boata) ,gindestete adinc(sorbind ozonul in chiept)
    ..scarchinate in cap(pe sub clop) si dumireste-te
    In al doilea rind,iou zic ca no sosit timpul cu numele meu ,ca vad ca ne intalejem,doar ca eu nu mai stiu cu cine vorovasc ba cu gavrila-clop si cojoc,- ba cu gaby (cu igrec) bogdan cel mai fumos ,invatat si ortoman,ba cu…
    In al triilea rind ,iou zic ca e mai buna- drojdiuta decit zatul tau- asa cum or zas oamenii mai dastepti ca noi.. ca
    .. drojdiuta ajuta la facerea pitei si este si un antioxidant
    ..zatul tau se arunca la gunoi

   • fr.Cristi ,
    A-ti intuit bine,nu-s cuvinte urite,sint cuvinte de prin zona ” marginimii” Sighiului si a Jineii -childhood of
    Gavrila .

    Sigur ca baciul le intelege si le va traduce in stilui caracteristic ,fiindca ; scolat este…frumos ..este…vizionar este ..ca sa uita cu ocheanu ..prin tot staulu.. ce mai ..baiat „de gasca cu care ne simtim bine in” pielea noastra

   • gavrila penticostalu Răspunde 22 ianuarie 2011 la 6:24 PM

    Minune mare aifonu asta , incurca undele cu ajentu meu. Bade Ionescu, habarnam pe ce limba scrie individul Drago, ca pe sighieneste nici vorba, dumneavoastra sinteti om cu carte si nu intelegeti, io nici atit.

  • Vizionarea nu a fost placuta, dar am invatat ceva:cum sa impusti doi iepuri dintr-un foc.
   1) S-a adresat femeilor pentru corectare
   2)A desconspirat, prin ridicare de mana (se pare foarte multi) barbati carnali, „… se uita la o femeie,ca s-o pofteasca…”

   O solutie data barbatilor de D-l Isus e, sa-si scoata ochii. Mai e solutia pocaintei si a schimbarii interioare prin Duhul Sfant.

 14. Bade Ionescu, auzita-i ca la claca din Atlanta, ciobanii so infierbintat nevoie mare , ca si-or invirtit botele deasupra capului cind or auzit ca o dat lupii in chiei de oi prin stinele lor, o intrat sperietii in mine. Ati prins ceva lupi? Ca acu bag sama ca va duceti prin staulele vecine dupa lupi…L-am intrebat pe Ion Pocaitu, da ala nu mai vrea sa voroveasca cu mine, ca zice ca l-am facut de rusîne cu ultimul râvas ce l-am trimis, Da ce? eo l-am pus sa-l citeasca la tot blocul?

  • Vezi că Ion Pocăitu te-a cam luat azi în furci: ”Calviniștii cu trei petale de lalea” 🙂
   No amu din asta, bade, nu te-o scoate nici Gabi Bogdan cu toată istețimea domniei sale…

  • Badie Gavrila,

   Harnic tare romanu nost (…)
   ____________________________
   Restul nu prea se potrivește cu scopul acestui blog 🙂

  • gavrila penticostalu Răspunde 21 ianuarie 2011 la 1:22 AM

   Sa-mi fie cu iertare , am auzit ca in sfirsit un lup cu numele Gurau umbla cu chiele de oaie pe el.. si lor prins. Rascumpara-sa-i memoria sa i se rascumpere, ca multi miei o fi mincat…

 15. Gavrila io raspuns deja, nu-i trebe ajutor ca e om intelept.

Trackbacks/Pingbacks

 1. Hawt Post – 19 ianuarie 2011 « România Evanghelică - 18 ianuarie 2011

  […] popaspentrusuflet.wordpress.com […]

 2. 13 postări în Top 100 WP (19.01.2011) « România Evanghelică - 19 ianuarie 2011

  […] Bisericii? (mariuscruceru.ro) 15. Punctele slabe ale emanueliștilor (1) (romaniaevanghelica) 19. Billy Graham, Robert Schuller, Joel Osteen, Rick Warren și lista continuă… (popaspentrusuflet) 29. Mircea Badea argumentează pentru botezul „ca la baptiști” […]

 3. De reflectat (30) « România Evanghelică - 20 ianuarie 2011

  […] Cristian Ionescu: “De unde mă uit eu și, credeți-mă, văd mult, mulți și departe, criza cu care ne confruntăm NU este legalismul. Le-am dezlegat pe toate cele de nu mai avem ce dezlega. Criza cu care ne confruntăm NU este sărăcia ci slăbiciunea de a cheltui ce n-am avut, fără să ne mulțumim cu abundența pe care o aveam. Criza cu care ne confruntăm NU este pesimismul ci nădejdea înșelătoare că vom ajunge în rai așa cum suntem.” […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: