SEMNELE TREZIRII SPIRITUALE AUTENTICE

Se vorbește foarte mult despre trezirea spirituală. De fapt, mai tot timpul s-a vorbit. Trezirea este revolta permanentă împotriva obișnuinței și indiferenței. Pericolul adormirii spirituale este cu atât mai mare azi, când ne aflăm în vremea din urmă. Și totuși, există un pericol mai mare decât somnul spiritual. Este trezirea falsă! Să nu uităm că și fecioarele înțelepte au adormit și, să nu uităm, că și fecioarele nechibzuite s-au trezit!

Din acest motiv, întotdeauna a existat un conflict în Biserică între instituție și mișcare. Mișcarea denunță rigiditatea, stratificarea și inerția instituției, în vreme ce instituția etichetează mișcarea prin aberațiile, radicalismul și spiritul ei anarhic. Normal ar fi ca instituția și mișcarea să lucreze împreună. Să promoveze agenții de trezire spirituală sub supravegherea atentă, doctrinară și etică a autorității instituționale.

Prinși între rafalele celor două tabere, sărmanii credincioși nu mai știu ce să creadă. Pe de o parte apreciază calmul și stabilitatea instituției, pe de altă parte doresc entuziasmul și experiența mișcării. Este clar că amândouă sunt necesare. Totuși, pentru oameni ca mine, care consideră instituția absolut vitală, dar în acelaș timp îi înțelege rolul limitat de facilitator, care sunt semnele unei treziri spirituale autentice, pe care o instituție să o poată promova?

1. TREZIREA SPIRITUALĂ ADEVĂRATĂ ÎI APROPIE PE OAMENI DE DUMNEZEU PRIN CEI PATRU STÂLPI AI VIEȚII SPIRITUALE PERSONALE ȘI COLECTIVE: ”Ei stăruiau în învăţătura apostolilor, în legătura frăţească, în frângerea pâinii şi în rugăciuni.” (FAPTE 2:42)

O trezire care neglijează doar unul dintre aceste componente nu poate fi autentică. Ele trebuiesc îmbinate echilibrat deoarece sunt însăși viața Bisericii. Manifestările și experiențele spirituale sunt rezultatul natural al prezenței lui Dumnezeu de care poporul Domnului se bucură fără a înlocui preocupările de căpătâi ale Bisericii. Aceste manifestări trebuie acceptate atunci când și așa cum le dăruiește prezența Domnului dar nu forțate și transformate într-un scop în sine.

2. TREZIREA SPIRITUALĂ ADEVĂRATĂ ÎI MOTIVEAZĂ PE OAMENI LA O VIAȚĂ DE SFINȚENIE: ”Şi aceasta cu atât mai mult, cu cât ştiţi în ce împrejurări ne aflăm: este ceasul să vă treziţi în sfârşit din somn; căci acum mântuirea este mai aproape de noi decât atunci când am crezut. Noaptea aproape a trecut, se apropie ziua. Să ne dezbrăcăm, dar, de faptele întunericului şi să ne îmbrăcăm cu armele luminii. Să trăim frumos, ca în timpul zilei, nu în chefuri şi în beţii; nu în curvii şi în fapte de ruşine; nu în certuri şi în pizmă; ci îmbrăcaţi-vă în Domnul Isus Hristos şi nu purtaţi grijă de firea pământească, pentru ca să-i treziţi poftele. (ROMANI 13:11-14)

Vă rog să observați că trezirea spirituală are de-a face cu o dezbrăcare și o îmbrăcare. Dezbrăcare de faptele întunericului și de firea pământească și îmbrăcarea în Domnul Isus Cristos și armele luminii. Pe mine nu mă impresionează trezirile spirituale moderne care pun tot centrul de greutate pe manifestările închinării, dar în acelaș timp, tolerând fapte și vestimentații care se vede de la o poștă că POARTĂ GRIJĂ DE FIREA PĂMÂNTEASCĂ! Există două feluri de îmbrăcare: una spirituală și alta fizică. Între ele există o corelare. Îmbrăcarea în Cristos înseamnă îmbrăcarea cu haina unui trai ”frumos”. Dezbrăcarea de firea pământească înseamnă implicit lepădarea de faptele întunericului: chefuri, beţii, curvii, fapte de ruşine, certuri, pizmă. Ce trezește poftele firii pământești? Totul trebuie lepădat, și în interior și la exterior! Unii dintre tinerii noștri, au învățat în (unele) biserici americane că tatuajul nu este păcat, bijuteriile sunt permise (unele în nas, urechi sau…), nu contează cum te îmbraci. Ei acuză  bisericile românești (unele) de legalism. Adevărata spiritualitate nu se vede doar în ridicarea mâinilor, închisul ochilor și cursul lacrimilor deși toate acestea sunt de dorit. Ea se vede și din felul cum te îmbraci și cum te porți. Și, amândouă acestea, nu au la rândul lor valoare dacă viața particulară a credinciosului nu înseamnă și o depărtare totală de păcat. Doar în sfințenia și smerenia închinării evlavioase există adevărata trezire spirituală.

3. TREZIREA SPIRITUALĂ ADEVĂRATĂ ÎI UMPLE PE OAMENI DE DRAGOSTEA LUI DUMNEZEU PENTRU FRAȚI ȘI PENTRU TOȚI OAMENII: ”De aceea, daţi-vă şi voi toate silinţele ca să uniţi cu credinţa voastră fapta; cu fapta, cunoştinţa; cu cunoştinţa, înfrânarea; cu înfrânarea, răbdarea; cu răbdarea, evlavia; cu evlavia, dragostea de fraţi; cu dragostea de fraţi, iubirea de oameni. Căci, dacă aveţi din belşug aceste lucruri în voi, ele nu vă vor lăsa să fiţi nici leneşi, nici neroditori în ce priveşte deplina cunoştinţă a Domnului nostru Isus Hristos.” (2 PETRU 1:5-8)

Nu poate fi vorba de trezire spirituală fără să genereze un spirit caritabil, misionar și evanghelistic în Biserică.

O asemenea trezire este de dorit. O instituție care o respinge, întoarce spatele Harului Divin. Dar fiecare mișcare de trezire, trebuie la rândul ei să se raporteze acestor adevăruri Biblice. Dacă nu i se potrivesc, trebuie să se revizuiască. Pentru că și ”trezirea poftelor firii pământești” este o trezire. Și așa ceva eu nu susțin! Pilda celor zece fecioare este ilustrația perfectă a ceea ce înseamnă trezire spirituală. Dar despre aceasta, cu ajutorul Domnului, în postările următoare.

(va urma)

About Cristian Ionescu

Pastor Elim Romanian Pentecostal Church Chicago, USA

8 răspunsuri sa “SEMNELE TREZIRII SPIRITUALE AUTENTICE”

 1. Frate Cristi
  Am gasit „intimplator ” blogul dumneavoastra si as dori doar sa va incurajez in a tine si imparti cuvintul lui Dumnezeu asa cum o si faceti de altfel cu echilibru dar in acelasi timp ferm .E vremea in care daca nu exista o baza temeinica in cuvintul lui Dumnezeu „ne ia valul”ca doar Domnul lucreaza acum si in alt mod ,accentul punindu-se azi pe „inima „restul nu mai conteaza .Ma incurajaza faptul ca vad oameni care stiu sa explice daor mai bine decit mine ceea ce si eu cred ,dar se pare ca suntem tot mai putini .Domnul sa va binecuvinteze cu putere mai departe . Din Austria , Nitu Barac

 2. Fr.Cristian I.
  Ştiu că am greşel, în exprimare ,să mă ierte cititori .Dar simt îndemnat de duhu lui D-zeu
  Fiindcă aţi pomeniţi de fraţi scumpţi,dintre care pe uni nu-i mai avem între noi penticostali. Pe fr.Simionuc.cu care ne cunosteam ..Mama pomeneste de multe ori,căci a avut ocazia chiar să găzduiască în casa păritească.Mama noasră care are 94 de ani ,la 17.ani sa pocăit a primit botezul în apă şi de atuncea slujeste pe D-zeu.
  Idemnu lui este şi aztăzi acelaş că trebuie să ne pregătim căci vine D-l.Isus.
  Şi de multe ori povestea că atuncea,cănd s-a pocăit,şi afost botezaţi după aceia a fost îndemnaţi să stăruie şi după botez cu D-l.Sfint ca să fie îmbrăcaţi cu putere,să poate sta treji şi veghator pe cale şi asa a rămas.
  Consider cea ce a fost valabil atucia este valabilă şi aztăzi. Ca pildă a fost luat viaţa D-lui.Isus.
  Căci el a spus cum a făcut el să facem şi noi la fel. Şi noi trebuie să împlinim toate lucrurile. Şi D-l.Isus nu a mers înainte să fie botezat în apă şi cu Duhul sfint,să înveţe oameni,plin de înţelepciune,
  Dar zice Faptele Ap.cap.1.v1am vorbit despre tot ce a început să facă adică Isus !
  Deci primadată ce a făcut el,s-a botezat în apă,şi D-l. sfînt S-a pogorit peste el în chip trupesc,ca un porumbel(era unsemnul pt.Ioan botezătoru) Luc.3 v22
  El plin de puterea duhul sfînt sa dus să vestească.Luc.4.v14. Şi după aceasta să înveţe pe oameni.Ft.1.v1
  Şi a dat ucenicilor şi tutoror celor ce vor să urmeze porunca să facă la fel. Eu cred că atuncea cînd a înviat D-l. Isus şi a spus să rămine ucenici în Ierusalim pînă vor fii îmbrăcaţi cu putere de sus şi în odaia de sus s-a pus pe stăruinţă,ei era în cunostiţă de cauză,şi ştiau pentru ce au nevoie de această putere. Ei au avut parte de experienţe de felul acesta. Cînd au fost trimis să vestească împărăţia lui D-zeu D-L. Isus a dat putere ucenicilor.Mt.10.v1.
  A venit rusalile, botezul cu duhul sfînt,vorbirea în alte limb,ca semn.că a fost botezaţi şi cu D-l. Sfînt.
  ,Îndemnaţi de Duhul Sfînt..D-l.Isus, Apostoli, Ap. Pavel. Şi pentru noi Înaitarea pe drumul credinţei numai cu ajutorul D-l,Sfint.
  Au rămas uimite de învăţătura lui,căci el învăţa unul care avea putere. Mt.7.v29.
  Pe apostoli ştiau că erau oamen necărturar şi de rînd.Ft.4.v13. dar posedau de putere.Ft.4.v33.
  oare noi nu l-am,inversat lucrurile.
  Primadată zicem,şi după aceia dacă putem fără călăuzirea D-l. Sfînt încercăm dacă putem şi şă facem,… că lipseşte puterea. .

 3. Frate Cristi am vrut sa urmarim programul din data de 23 ianuarie seara, dar de la jumatatea predicii fr.Peia nu mai are sunet.Puteti sa ne ajutati in aceasta problema ?Multumim.
  Fam. Oprea -Oradea

 4. Multumim de Adevarul pe care l-ati relatat in acest articol, deoarece in ultimul timp asa zise Treziri se tot trimbiteaza si nu identificam in ele semnele unei Treziri spirituale autentice !

 5. multumesc pentru reportajele facute sunt pasionate pentru tot ce e legat de dumnezeu,iar credinta face minuni sincer va spun ,cu respect greta -austria

 6. Am urmarit recent o emisiune la Trinitastv.-Minte si Inginerie…avandu-l ca invitat pe un Cercetator in Bioneurostiinta;din experiente si masuratori s-a constatat ca Meditatia Interioara creste masa neuronala,in 8 saptamani a crescut de 7 ori,creste cantitatea de materie cenusie,scad dureri…si totul de la constiinta,analiza,judecata de sine;s-a facut referire la viata de meditatie,contemplatie interioara a sfintilor de alta data;Observ ca indemnul pentru trezirea autentica este de a-L cauta pe Dumnezeu Sinele Suprem in Inima noastra ca sa descoperim si sa traim IUBIREA;in biblie il descoperim teoretic si teologii se cearta intre ei privind interpretarea Cuvantului lui Dumnezeu in functie de indoctrinarea in care s-au intepenit dar in inima il poti descoperi practic;atentie pe net sunt si meditatii capcana care te indruma spre un Centru galactic cu un fals mesia comandantul Ashtar si alti falsi ingeri care cica vin sa ne salveze Planeta,inselatoria este bine mascata in mesajul IUBIRII de Dumnezeu Tatal dar sunt si alti cunoscatori ai bibliei care au demascat inselatoria.;orientarea actuala in biserica ar fi mai potrivita spre post si rugaciune in grup pentru curatire-sfintire,transformare,predica ramanand pe plan secundar.
  Fii binecuvantat!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: