PILDA CELOR ZECE FECIOARE (2)

După ce am oferit un context general al pildei, să continuăm prin a da o interpretare personajelor și elementelor prezente în pildă.

1. PERSONAJE: zece fecioare (cinci înțelepte și cinci nechibzuite), cei ce vând untdelemn și Mirele.

2. ELEMENTE: candele, vase, untdelemn.

3. LOC: locul de așteptare și odaia de nuntă.

4. ACȚIUNI DE REFERINȚĂ: strigătul de la miezul nopții, încuierea ușii după intrarea fecioarelor înțelepte în odaia de nuntă

Semnificații:

 • Mirele – Fiul omului (Isus Cristos): Matei 25:13.
 • Fecioarele – Credincioșii ca persoane individuale (Identitatea de Mireasă este dată doar Bisericii universale – vezi mai jos)
 • Candela – Cuvântul lui Dumnezeu: Psalm 119:105.
 • Vasul – Persoana fizică a credinciosului: 2 Corinteni 4:7.
 • Untdelemnul – Duhul Sfânt: 1 Ioan 2:20, 27 legat de Ioan 14:26; Luca 4:18; Fapte 10:38; 2 Corinteni 1:21, 22; Evrei 1:9.
 • Strigătul de la miezul nopții – parousia, răpirea: 1 Tesaloniceni 4:16; Marcu 13:35.
 • Cei ce vând untdelemn – Dumnezeu prin părtășia și slujitorii Bisericii: Apocalipsa 3:18; Efeseni 4:7-13; Fapte 8:14-20; Fapte 19:1-7.

Câteva clarificări:

Înțeleg că de-a lungul secolelor, s-au oferit multe interpretări acestei pilde. Mi s-au recomandat deja mai multe comentarii și lucrări de specialitete. Scopul meu aici nu a fost de a prezenta o lucrare documentată pe baza unei crecetări de materiale teologice, ci propria mea înțelegere a pildei. Bineînțeles că în timp, am studiat multe tratate teologice și articole care tratau această temă. Sunt în cunoștință de ceea ce cred alții despre Pilda celor zece fecioare. Acest rezumat este rezultatul studiului personal. Coincide într-o măsură mai mică sau mai mare cu alte interpretări.

Sunt avizat în ceea ce privește criticile care vor fi aduse unora dintre interpretările mele. Spre exemplu, unii consideră fecioarele ca fiind Israel. Nu cred că poziția de fecioară este pertinentă Israelului ci Bisericii. Altcineva nu are cum să fie, deoarece numai aceste două entități sunt cuprinse în planul de mântuire. Alții nu pot reconcilia ideea de ”cumpărare” a Duhului Sfânt. Așa cum am documentat cu versete biblice, cumpărarea nu are întotdeauna sensul comercial pe care îl înțelegem noi. Pe de altă parte, așa cum am documentat în studiile despre Persoana și lucrarea Duhului Sfânt AICI, trebuie să facem o distincție între PERSOANA Duhului Sfânt, caracterizată de PREZENȚA Duhului Sfânt și PUTEREA Duhului Sfânt, caracterizată de PLINĂTATEA (umplerea) Duhului Sfânt (prezența persoanei și plinătatea puterii Duhului Sfânt). De asemenea, este un mare obstacol pentru unii să accepte că untdelemnul din VAS (trupul fizic al creștinului – Templul Duhului Sfânt dar și vasul în nevoie de umplere) se referă la botezul și umplerea cu Duhul Sfânt. Ajungem la eterna întrebare: dacă nu vorbești în limbi (semnul botezului cu Duhul Sfânt) nu ești mântuit?

Dar, despre aplicațiile practice ale pildei, cu ajutorul Domnului, mâine! Între timp, nu cred că voi duce lipsă de comentarii (unele chiar fierbinți 🙂 ).

(va urma)

About Cristian Ionescu

Pastor Elim Romanian Pentecostal Church Chicago, USA

43 răspunsuri sa “PILDA CELOR ZECE FECIOARE (2)”

 1. Ma bucura foarte mult aceasta talmacire a Scripturilor,
  deoarece corespunde exact si in intelegerea mea personala a Cuvintului Sfint .Aceasta ma intareste si cred ca intareste si pe altii .
  Domnul sa va descopere tainele Scripturilor in continuare !

  • Pe mine nu ma bucura aceasta talmacire:(

   E adevarat ca exista multa simbolistica in pilde. Isus ii atinge pe fiecare prin Cuvantul Sau. E remarcabila pledoaria lui Plesu despre parabole. In aceasta parabola nu trebuie sa gasim fiecare element ce reprezinta. Domnul vorbeste pe intelesul evreilor si le zice un adevar ilustrand cu o scena practica din cultura lor!

   Asadar, ideea centrala a pildei? Isus ii motiveaza la precautie, veghere. Pilda vorbeste despre credinciosii care stagneaza, care nu acumuleaza (le ajunge cat sunt de pocaiti). Abia in acest context putem vorbi de plinatatea Duhului Sfant! (sunt predicator penticostal)

   Dar, ca sa vedeti cat e de genial Isus Hristos: aceasta pilda poate avea o dubla interpretare. Dupa rapirea Bisericii, Israelul va incepe sa inteleaga mesajul pildei asteptandu-si Mirele!

   • Adicã?
    Sã înteleg cã dvs. considerati fecioarele întelepte ca fiind Biserica iar cele neîntelepte Israel?

   • nu, nu fac distinctia asta. scot in evidenta faptul ca pilda nu are doar o singura interpretare (ca o profetie), ci doua (cum sunt profetiile duble).

    imi place si va felicit pt aplicatia pildei din postarea a 3-a! asta cred eu (si nu numai) ca este interpretarea corecta si biblica, asa cum sugeram in comentariul anterior.

    Dumnezeu sa va binecuvinteze!

 2. Frate Ionescul( oops, sorry, Ionescu)explicatia dv. nu difera prea mult de explicatia mea. Singura diferenta majora este vasul, dv. credeti ca simbolizeaza trupul ( cea ce nu face sens, fecioarele isi tineau trupul in mina?).Eu cred ca este credinta , de care vorbeste Pavel. Credinta cu duh da lumina, credinta fara duh , nope!Cine are Duh , o sa dea lumina( roada Duhului) chiar daca mai adoarme, ca duhul este acela care lumineaza. Toti crestinii au credinta( pina si dracii o au) , dar la unii este moarta.Intrebarea este , cum se umple vasul cu duh? . Imi place explicatia mea mai mult. 🙂

  • Iar te grăbești. Pilda de aceea este pildă. De ce vasul este trup și fecioarele își țin trupul? Pentru că Biblia spune să ne păstrăm vasul curat, plin de Duhul Sfânt (vas de cinste). Îți aduci aminte de spusa lui C.S. Lewis: ”You dont have a soul, you are a soul, you have a body”. Pe de altă parte, îți amintești ce spune Evrei 4:12 ”Căci Cuvântul lui Dumnezeu este viu şi lucrător, mai tăietor decât orice sabie cu două tăişuri: pătrunde până acolo că desparte sufletul şi duhul, încheieturile şi măduva, judecă simţirile şi gândurile inimii.” În pilde se poate și asta. Nu-mi place explicația ta 😦 .

 3. Fr. Ionescu, interesant articolul, insa am o nelamurire: Daca Biserica (crestinii autentici), este rapita la cer, atunci cine mai vinde untdelemn? Banuiesc ca o sa ne lamuriti maine. Multa binecuvantare!

  • 1. Pilda nu spune că au mai găsit untdelemn ci doar că s-au întors.
   2. Fecioarele înțelepte le-au trimis după untdelemn înainte de sosirea Mirelui (Între strigătul de la miezul nopții și venirea Mirelui este un timp în care eu consider că Biserica va fi persecutată de Anticrist și credincioșii vor supraviețui spiritual fiecare individual).

 4. Unde scrie in biblie ca Duhul sfint va fi luat? ( inafara de cintarea care ” simte cum incet Duhul Sfint de la neamuri se tot ia?)

  • 1. Corectare: Cântarea nu spune ”simțim încet cum Duhul Sfânt…” ci ”Harul de la neamuri se tot ia” (VEZI ROMANI 11:25-27)
   2. Precizare: Duhul Sfânt a fost dat BISERICII și stă cu BISERICA și însoțește BISERICA!

   • thank you. In sfirsit cineva ma lamurit . Nu stiam ce baza biblica are cintarea. Dar totusi, puteti sa-mi aratati unde scrie ca harul se va lua de la neamuri? Acolo spune ca la implinirea neamurilor harul va fi transferat si la Israel.Nu spune ca va fi ” dat” exclusiv unuia. Precum si acum , sint evrei care se mintuiesc , nu? . De fapt , Fratele Peia a si spus ca evrei se pocaiesc pe ” capete” ( 500 000) .Gresesc?

    • Gabi dragă, să analizăm logic: dacă Israelul este mântuit (prin Har) după ce intră ”numărul deplin al neamurilor”, deplin înseamnă complet, care va să zică nu se mai poate adăuga la el. Deci după ce Harul trece la Israel, NIMENI dintre neamuri nu mai este mântuit!

   • Frate Ionescu , eu sint mai tare de cap ( citeodata).Asa ca mai am nevoie de o lamurire. Ioan 3:16 spune ca „orisicine crede va fi mintuit”. Acuma , acei „orisicine” are steluta? Se refera numai la cei care vor sa se pocaiasca pina la trecerea harului la Israeliti? Dupa aceea , si chiar daca vor sa se pocaiasca , nu mai pot? In alte cuvinte , they are out of luck?Eu cu vederile mele reformate, nu as avea prea mare problema cu aceasta idee,( ca recunosc ca fara puterea regeneratoare in proportie de 100% mintuirea e imposibila) dar in filososfia 🙂 arminiana, aceasta chiar produce probleme destul de mari .
    Va multumesc.

   • Tot degeaba.Capitolu 4 evrei a fost scris evreilor credinciosi . Oferta salvarii este ptr. toti pina la venire, nu pina la ‘mutarea „harului. Cel putin inca nu am vazut nici o dovada ca oferta devine invalida.
    Va multumesc.

   • That is a good point.

   • Fr. Ionescu,

    subiectul cu Harul este unul eronat. Faptul ca Israel a cazut intr-o impietrire ( pina se va implini numarul neamurilor ), nu inseamna ca, poporul evreu nu are har sa se pocaiasca si sa creada in Domnul Isus. Harul lui Dumnezeu este deschis pentru toti cei ce vor sa se pocaiasca, care va tine pina la venirea Domnului Isus pe norii cerului. Va reamintesc textul cu privire la Apoc.7:9, unde acea gloata era formata din toate neamurile de pe pamant ( Israel si neamuri ), gloata care s-a pocait in necazul cel mare, adica inainte de rapire si dupa rapirea Bisericii. Apoi nu uitati deasemenea faptul ca, oile ( de dupa rapire ) de la dreapta Mantuitorului din Matei 25:31-33, sant Israel impreuna cu neamuri, care vor intra in imparatia de 1000 de ani si cu ei se va popula pamantul in continuare.
    Exista doar doua categorii de oameni care nu se mai pot pocai niciodata, indiferent de vreme si anume: cei de la Evrei 6:4-6 si cei care hulit pe Duhul Sfant pe, pamant. Aceste doua categorii de oameni, sant oameni pierduti pentru totdeauna.

 5. Ce facem cu cei mântuiţi ca prin foc?

 6. Se poate sa aveti dreptate. Dar totusi, daca folosim aceasi logica „exclusiva”, nici un israelit nu s-ar mintui in perioada neamurilor? Si ” complect” poate sa insemne „complect”, dupa care vine rapirea si dupa aceea Israelul se va trezii ca natiune, si „gloata” din apocalipsa se va mintuii in acelasi timp. Dar aceasta ne duce inapoi la discutia de pre , mid, or post… Acolo este de fapt diferenta .

 7. Am o întrebare referitor la FECIOARĂ =
  Dacă potrivit la 2 Cor.11 v 2,FECIOARA este o anumită grupare de credincioși, iar în Matei 25, cinci din ele sunt ÎNȚELEPTE ( și ERAU GATA -datorită untdelemnului) , care pot fi acestea în zilele noastre ? Este clar că această pilda se referă la vremea dinaintea Venirii Lui și prinde chiar punctul culminant =VENIREA LUI= Faptul că scrie==ÎMPĂRĂȚIA CERURILOR se aseamănă cu ………. ,înseamnă că se referă la anumite categorii de credincioși pe plan MONDIAL . Poate cineva să spună = CARE SUNT CELE 5 FECIOARE ÎNȚELEPTE?==

 8. Cred ca este bine sa ne aducem aminte ca Domnul Isus nu predica intr-o biserica ci evreilor pe care i-a impartit in fecioare intelepte si fecioare nechibzuite.
  Cheia este in v12 unde Domnul declara ca nu le cunoaste.
  Sa fi uitat Domnul de fecioare? ? ?
  Sa nu fie atotcunoscator Dumnezeu? ? ? . . . bineinteles ca dvs frate Ionescu ati putea spune ca este o pilda si se poate si asa .. …pt ca a dvs este postarea si sunteti jupanu siteului dar nu inseamna ca aveti si dreptate.
  Cuvintul “cunosc” in original este acelasi cu cel din Matei 1:25,unde scrie ca Iosif na “cunoscuto” pe Maria pina cand na nascut pe Isus. (aici are sensul de unire).
  In 1Corinteni 6:16-17,Pavel spune ca cine se lipeste de Domnul este un singur duh cu El , adica traieste in unire cu El. ((…bineinteles ca nu fac referire ca am avea o relatie sexuala cu Dumnezeu ci referirea mea este in sensul spiritual)). (acesta parere o inpartaseste si fratele Ton.)
  Ceia ce le lipsea fecioarelor nechibzuite –
  (evreilor nechibzuiti, ca daca chibzuiau vedeau ca legea este un indrumator……,iar jertfele facea referinta la jertfa ce avea sa vina…)
  – era unirea cu Domnul Isus, deaceia le spune Domnul sa plece ca nu s-au unit cu El.
  Apostolul Ioan in prima sa epistola scrie ca cine are pe Fiul are . . . blocaj la intrare . . . are? . . . are? . . . are VIATA VESNICA .
  Prin credinta in Numele Fiului lui Dumnezeu avem pe Fiul (traim in unire cu El), iar prin El viata vesnica(El este Viata . . . . . . .care e vesnica).
  Deci ceia ce le lipsea si ceia ce va condamna Domnul la ei este ca nu au avut credinta in Fiul Sau ca sa traiasca in unire cu El sa poata avea viata vesnica.(Ei credeau in Dumnezeu Tatal in Duhul Sfint in jertfe in lege in Templu . . . . dar nu in Fiul Sau. erau fecioare din pricina parintilor lor)
  Dupa interpretarea dvs fr Ionescu, Dumnezeu nu-si va mai aduce aminte de uni din fosti Sai copii, sau poate pt ca nu a reusit sai cunoasca pe toti (asta pt ca credeti pierderea mintuiri), dar Dumnezeu care incepe duce la bun sfarsit este si atotcunoscator . . . . sau nu???????????????
  Ps.imi plac f.mult comentarile blogului dvs,pline de profunzime,Domnul sa binecuvinteze pe fratele –Gabi Bogdan,-shifu,-fr pastor Mihai Dumitrascu ,george F si bineinteles pe dvs frate pastor Ionescu.

  • ”Jupânu site-ului” 🙂 nu vede o problemă cu faptul că Domnul se dezice de fecioarele nechibzuite. Doar spune și că de cine ”se va lepăda de El, se va lepăda și El înaintea Tatălui”. Credincioși lepădați despre care Domnulș spune: ”NU! NU-I CUNOSC!”

 9. Fr.Ionescu God bless you pt. predica de joi seara .A zis Dumnezeu lui Eva caci ii va marii foarte mult insarcinarea ei cum se explica caci dupa bible nu a avut copii in gradina si a marii cred ca inseamna ceva care este deja sa nu crezi ca vreau sa te ispitesc or something e o intrebare sincera thanks

  • @ pete
   Dragă pete,
   uite asta chiar că n-o mai știu 🙂 …
   Mulțumesc pentru apreciere. Sunt foarte încântat de ideea de a ține acest studiu despre ”Pomii din Scripturi” (mi-a venit pe 1 Ianuarie în timp ce citeam pilda smochinului neroditor). Am avut multe de învățat pregătind lecțiunile.

 10. @fr.Cristi Ionescu,
  Pornind dela virtutile pe care le are Domnul Isus(Mirele)- fara Pacat,Neintinat,Adevarul,Sfintenia etc.
  ….tot asa trebuie sa fie si mireasa fecioara (nevasta Mielului) -fara pacat,curata, sfinta,neintinata,virgina,fara minciuna etc. care-i poarta Numele si-l urmeaza oriunde merge El.

  In acest context s-ar putea trage si urmatoarea concluzie,potrivit textelor biblice;

  a)- Nevasta Mielului sa fie grupul definit numeric in Apoc.14;1 s.u. -„care aveau scris pe frunte Numele Sau si Numele Tatalui Sau…nu s-au intinat cu femei,caci sint verguri si urmeaza pe Miel oriunde merge El..Si in gura lor nu s-a gasit minciuna,caci sint fara vina inaintea scaunului de domnie a lui Dumnezeu”.

  b)-Nuntasii-cei chemati la nunta si masa Mielului-potrivit Apoc;7;9 s.u- sa fim noi „marea gloata,pe care nu putea s-o numere nimeni,din orice neam,din orice semintie,din orice norod si de orice limba…care vin din necazul cel mare;ei si-au spalat hainele ,si le-au albit in singele Mielului..”

  Aceasta „gloata’ se deosebeste de „grupul” amintit inainte,prin faptul ca cei ce compun gloata au fost pacatosi dar sint iertati si cu hainele spalate in singele Mielului.

  Stiu ca este o „ipoteza” indrasneata-greu de admis-care contravine tuturor invataturilor primite pina in prezent,dar asa cum am precizat,am pornit dela atributele Mirelui(Domnul Isus) si cele ale miresei-fecioare (nevasta Mielului),CARE TREBUIE SA FIE LA ACELAS „LEVEL” de SFINTENIE.
  Ori aceste atribute sint indeplinite si precizate de Biblie in Apoc.14;4
  Aceasta „ipoteza” ar confirma si afirmatia lansata de dvs.privind „timpul scurs intre strigatul dela miezul noptii si venirea Mirelui”…???

  Ma astept la o „serie” de contre..dar sigur ca se vor mai clarifica si alte aspecte…

 11. ADORMIREA BISERICILOR
  fecioarelor

  Premergӑtor fenomenului de adormire este aţipirea. În pilda celor 10 fecioare toate zece au aţipit, nu conteazӑ cât ulei ai în candelӑ sau ȋn rezervӑ. Cauza principalӑ a aţipirii a fost cӑ Mirele zӑbovea, adicӑ venea dar nu dupӑ programul nostru.
  Astӑzi toate bisericile i-au fӑcut Mirelui un program cum sӑ vinӑ, alţii pe internet, alţii la TV iar alţii la studii biblice, şi dacӑ Mirele nu vine dupӑ planul nostru atunci toţi aţipim, adicӑ trecem ȋntr-un echilibru instabil (somn instabil). Ȋn perioada aţipirii mai este nӑdejde de trezire dar ȋn timpul somnului nu mai este nici o speranţӑ.
  Cum au adormit pӑstorii noştri biserica?
  Au ȋmpӑrţit-o pe grupe ca sӑ fie mai uşor.
  Cei necӑsӑtoriţi ei dorm nu mai este nevoie de alt efort. Dorm la serile de tineret pentru cӑ se confundӑ cu lumea.
  Cei cӑsӑtoriţi pânӑ la 10 ani sunt ȋn aţipire nu ştiu dacӑ vor scӑpa de divorţ sau nu, ei sunt consiliaţi de mai marii bisericii.
  Cei cӑsӑtoriţi pânӑ la 20 de ani au scӑpat de divorţ iar dacӑ se trezeşte cineva din aţipire consilierii tӑbӑrӑsc pe el şi-l aţipesc.
  Cei cӑsӑtoriţi peste 20 de ani sunt mai periculoşi au prea multӑ experienţӑ şi sunt mai greu de aţipit. Consilierii sunt mai tineri şi nu-şi pot face slujba bine. De aceea ȋntâlnirile cu cei peste 20 de ani de cӑsӑtorie se programeazӑ ȋn parcuri. Dacӑ totuşi se trezeşte careva din aţipire atunci consilierii ȋl analizeazӑ şi-i dau şi lui o slujbӑ, sӑ strângӑ colecta, uşier sau responsabil cu maşinile ȋn parking etc.
  Cei care s-au trezit din aţipire şi ȋndrӑznesc sӑ critice conducerea sunt sancţionaţi şi puşi deoparte pânӑ când aţipesc din nou. Când au adormit li se ridicӑ sancţiunea şi devin membri cu toate drepturile ȋn bisericӑ dar adormiţi.
  Dupӑ ce au adormit toate grupurile se majorează salarul pastorului şi se salarizeazӑ dirijorii de cor, fanfarӑ, pastorul pentru tineret şi alţii. Acum este cel mai uşor sӑ lucrezi cu biserica. Se fac departamente noi: departamentul pentru ajutorarea homleşilor, departamentul pentru evanghelizare internaţionalӑ etc. Cu aceste departamente noi se trece la integrarea bisericii în comunitatea internaţionalӑ şi se trimit misionari liberali ȋn toatӑ lumea.
  Acum biserica va primi cei mai mulţi evanghelişti şi va face cele mai multe colecte.
  În aceste condiţii biserica este adormitӑ, vrea sӑ pocӑiascӑ pe alţii dar a uitat de ea, ca dovadă au crescut numărul divorţurilor şi a copiilor din flori, copii fără tată ori singăl mam. (single mam)
  Doamne ajutӑ-ne sӑ ne trezim ca cele 5 fecioare înţelepte sӑ ne pocӑim noi înainte de a pocӑi pe alţii.
  Amin

 12. Daca untdelemnul este Duhul Sfant, asa cum afirmati, cine erau cei care vindeau untdelemn? Pentru ca motivul neprimirii celor 5 fecioare neintelepte nu a fost ca nu aveau untdelemn, ci pentru ca nu Mirele nu le cunostea, adica nu s-au prezentat la timp. De asemenea, celelalte feciare intelepte le-au indemnat sa cumpere untdelemn (fecioarele intelepte au indemnat asta – deci era un sfat bun, daca erau intelepte), adica „Duh Sfant”, nu-i asa? Dar in Fapte 8:19,20 Petru il condamna pe Simon doar pentru ca a indraznit sa creada ca Duhul Sfant s-ar putea cumpara cu bani. Deci, cum sta treaba, se poate sau nu cumpara Duhul Sfant? Sau pana la urma untdelemnul semnifica altceva? Si cine sunt cei care vindeau untdelemn?

  • Untdelemnul este un simbol al Duhului Sfânt.
   Trebuie făcută o distincție între Persoană și putere.
   Apoi, nu numai cu bani se poate cumpăra ceva ci și cu sacrificarea timpului, efort etc. Petru specifică împotriva lui Simon că a vrut să ofere bani.
   Termenul de „a cumpăra” în acest caz poate fi interpretat ca un schimb de ordin spiritual care nu are neapărat o conotație financiară.
   Cei ce vând pot fi reprezentați nu neapărat de un magazin sau anumite persoane ci poate instituții, cum ar fi chiar biserici.
   Biblia spune că s-au dus dar nu și că ai mai găsit…

   • Matei 25:9 „Cele înţelepte le-au răspuns: „Nu; ca nu cumva să nu ne ajungă nici nouă nici vouă; ci mai bine duceţi-vă la cei ce vând untdelemn şi cumpăraţi-vă.”
    …daca untdelemnul e Duhul Sfant, ma intreb cum poti da tu care ai sa zicem unuia care nu are(ca ati zis ca se referea la slujitorii bisericii) si totusi dand sa ramai fara, sa ti se termine si tie. nu e interesant?
    …Pavel zicea ca ar vrea sa vada pe cei din Roma in speranta sa le de-a un dar, oare ar fi saracit Pavel? Petru si Ioan cand s-au rugat si ucenii din Samaria au primit Duhul ca umplere- botez, oare ei au ramas fara? au fost fara putere? hm… e bine sa fim foarte atenti, poate chiar nici nu trebuie sa ne preocupe „farimiturile” ci hrana, sa VEGHEM, asta cere ISUS. Ajuta-mi Doamne! amin!

    • adevarat ca nu ne sau nu zice biblia daca au venit cu undelemn dar s-au dus sa cumpere deci cineva exista care putea sa le dea ceva ulei sau cel putin fecioarele aveau ulei stiau de unde sa-l procurea (ce scriu este ce gandesc si este o parere personala)

   • ma iertati ca ma bag asa dar am o intrebare , daca nu veneau cu undelemn ce rost mai avea venirea lor ca tot nu erau primite?

  • Pai dupa cum eu am invatat cel ce a scris mai sus cuvintele simbol nu le-a scris bine.
   Mirele- Iisus Hristos
   Candela- sufletul omului
   Untdelemnul- faptele savarsite de oameni
   Strigarea de la miezul noptii- ziua in care Mantuitorul se va intoarce a 2-a oara pe pamant
   Atipirea fecioarelor- moartea
   cele 5 fecioare intelepte- oamenii prevazatori si credinciosi
   cele 5 fecioare neintelepte- oamnenii neprevazatori, nepasatori
   vanzatorii- oamenii saraci pe langa care treceau in fiecare zi cele 5 feciare neitelepte carora nu le acordau nicio atentie
   nunta- Imparatia Cerurilor
   Eu cred ca ti-am dat raspunsurile cu mult peste cele care ai cerut.
   Sper ca ti-am fost de folos.

   • si dupa cum pilda e ralatata in Biblie, cele 5 sau dus sa cumpere untdelemn, si prin urmare ma intre daca untdelemnul sunt faptele, cum poti sa cumperi fapte? cum poti sa dai din faptele tale si altora, ca s eintelege ca celelalte 5 puteau sa dea ulei dar nu au vrut. deci nici explicatia dumneavoastra nu sta in picioare.

 13. Fr Cristi bine explicat , ajuta-ne Domnul sa punem in practica, in primul rind sa am pe duhul sfint nu doar sa fiu in prezenta lui.

 14. Fr Cristi bine explicat , ajuta-ne Domnul sa punem in practica, in primul rind sa am pe duhul sfint nu doar sa fiu in prezenta lui.

Trackbacks/Pingbacks

 1. Pilda celor zece fecioare » Invata Despre Dumnezeu - 12 iunie 2011

  […] Sursa Semnificati […]

 2. Pilda celor zece fecioare (Matei 25:1-14). Pildă sau Alegorie? « Vanitas Vanitatum - 3 mai 2012

  […] Cristian Ionescu este adeptul alegorizării pildei. De unde ştiu asta? De AICI, AICI şi AICI. [Aştept comentarii fierbinţi din partea […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: