PILDA CELOR ZECE FECIOARE (3)

Foarte clar enunțată de Domnul Isus, morala parabolei este ”Vegheaţi, dar, căci nu ştiţi ziua, nici ceasul în care va veni Fiul omului.” (Matei 25:13)
Ce stă în spatele acestui cuvânt veghere?

Potrivit pildei, veghere înseamnă a lua în serios TOATE lucrurile care țin de viața spirituală. Fără excepții. S-a creat în ultima vreme o atitudine de genul ”fără de câte se mai poate și să ajungem totuși în rai”? Sola una și sola alta, au devenit nu meritele exclusive ale Domnului Isus în ce privește mântuirea, ci pretextele meschine sub acoperirea cărora ne permitem să scoatem din poruncile divine tot ceea ce nu ne convine, tot ceea ce deranjează firea pământească. Majoritatea curiozităților ”duhovnicești” ale creștinilor formaliști au ajuns să fie întrebări prin care valorile Împărăției lui Dumnezeu sunt puse sub semnul îndoielii. ”De ce sunt firesc dacă port bijuterii sau mă îmbrac un pic mai modern (traducere: indecent)?” ”Chiar trebuie să vorbești în limbi ca să fii mântuit (nu, nu trebuie să vorbești în limbi, nu trebuie să vii la biserică, nu trebuie să dai bani la biserică, nu trebuie să citești Biblia, nu trebuie să te rogi, nu trebuie să faci… nimic!?)” Pentru tot ceea ce a devenit incomod firii noastre pământești care urlă din răsputeri: ”Nu mă smeri! Nu mă lua din fața oglinzii! Nu-mi strica flirtul! Nu mă obosi prea mult!”, am găsit eticheta ideală, LEGALISMUL! Așa s-or fi gândit și fecioarele nechibzuite când s-a luat adamul la ceartă cu ele: ”Vase? Ce vase? Ce, nu ajunge câte cărăm? Și să le mai și umplem cu untdelemn? Da ce suntem noi, hamali? Să care legalistele astea, ia uite ce sfinte se dau…” Să nu uităm, Apostolul Pavel nu s-a referit când i-a apostrofat pe Galateni la smerenie, decență, ascultarea de poruncile Domnului, ci la iudaizatori, menționând specific tăierea împrejur, Sabatul, mâncărurile și ritualurile iudaice. Ce bine știu libertinii noștri să dea cu răstălmaciri după noi! Spre pierzarea lor…

A veghea înseamnă a face un inventar permanent al moștenirii noastre spirituale.

Ca să fim siguri că nu ne lipsește nimic! Să fim siguri că avem totul din belșug! Ca să nu rămânem afară!

Și, pentru ca să facem pe plac firii noastre mofturoase, se merită să pierdem totul?

Pentru că, până la urmă, suntem între TOT și NIMIC! Fără cale de mijloc…

About Cristian Ionescu

Pastor Elim Romanian Pentecostal Church Chicago, USA

20 răspunsuri sa “PILDA CELOR ZECE FECIOARE (3)”

 1. Si inca ceva , cuvintul „legalism” nu este gasit nici unde in biblie. Si definitia care ar putea sa explice acest cuvint neexistent o gasim in romani 9 :31, 32
  31pe cînd Israel, care umbla după o Lege, care să dea neprihănirea, n’a ajuns la Legea aceasta.

  32Pentruce? Pentru că Israel n’a căutat -o prin credinţă, ci prin fapte. Ei s’au lovit de piatra de poticnire,
  Nici vorba de libertate de a face ce vrea! E ca si cum te duci la un judecator si i spui ca din cauza ca nu ai calcat nici o lege , guvernul ar trebuie sa te pateasca ptr. tot restul vietii. Ce o sa faca judecatorul? Se ride de tine, ca doar ai facut ce era normal sa faci.
  Foarte adevarate concluzile pildei .

 2. Ce este cu intunericul si adormirea?
  Dar cu strigatul unui arhanghel?
  Care este traducerea ?

 3. @fr.Cristi Ionescu,
  Pornind dela virtutile pe care le are Domnul Isus(Mirele)- fara Pacat,Neintinat,Adevarul,Sfintenia etc.
  ….tot asa trebuie sa fie si mireasa fecioara (nevasta Mielului) -fara pacat,curata, sfinta,neintinata,virgina,fara minciuna etc. care-i poarta Numele si-l urmeaza oriunde merge El.

  In acest context s-ar putea trage si urmatoarea concluzie,potrivit textelor biblice;

  a)- Nevasta Mielului sa fie grupul definit numeric in Apoc.14;1 s.u. -”care aveau scris pe frunte Numele Sau si Numele Tatalui Sau…nu s-au intinat cu femei,caci sint verguri si urmeaza pe Miel oriunde merge El..Si in gura lor nu s-a gasit minciuna,caci sint fara vina inaintea scaunului de domnie a lui Dumnezeu”.

  b)-Nuntasii-cei chemati la nunta si masa Mielului-potrivit Apoc;7;9 s.u- sa fim noi “marea gloata,pe care nu putea s-o numere nimeni,din orice neam,din orice semintie,din orice norod si de orice limba…care vin din necazul cel mare;ei si-au spalat hainele ,si le-au albit in singele Mielului..”

  Aceasta “gloata’ se deosebeste de “grupul” amintit inainte,prin faptul ca cei ce compun gloata au fost pacatosi,intinati dar sint iertati si cu hainele spalate in singele Mielului.

  Stiu ca este o “ipoteza” indrasneata-greu de admis-care contravine tuturor invataturilor primite pina in prezent,dar asa cum am precizat,am pornit dela atributele Mirelui(Domnul Isus) si cele ale miresei-fecioare (nevasta Mielului),CARE TREBUIE SA FIE LA ACELAS “LEVEL” de SFINTENIE.
  Ori aceste atribute sint indeplinite si precizate de Biblie in Apoc.14;4

  Aceasta “ipoteza” ar confirma si afirmatia lansata de dvs.privind “timpul scurs intre strigatul dela miezul noptii si venirea Mirelui”…???
  Ma astept la o “serie” de contre..dar sigur ca se vor mai clarifica si alte aspecte

 4. Nu cred ca exista porunca divina care sa nu deranjeze firea pamanteasca. Ce cred e ca nu poruncile ci HARUL aduce mantuire!

  • Harul este Dragostea iertătoare a lui Dumnezeu la lucru în viața păcătosului.
   Dar Harul este zadarnic fără ascultare. Ca și credința fără fapte.

   • Harul este zadarnic fara ascultare;
    Faceti referinta la vers.21 din galateni cap.2?
    As avea o alta interpretare….
    Harul fara ascultare „nu mai este har”

   • Iertarea pacatelor e in legatura cu jertfa Mielului . Noi facem zadarnic HARUL divin daca nu-l acceptam. Va dau un exemplu de credinta moarta ( o am si eu): In fata fratilor declar ca ce scrie in Marcu 16 „…cei ce vor credein Numele Meu vor scoate draci…” e adevarat dar eu nu am facut asa ceva (pana acum). Deci avem in acest sens o credinta fara fapte, deci moarta.

 5. Frate Cristian,
  Tot respectul pentru aplicatia pildei!
  Din nefericire, la amvoanele bisericilor noastre (penticostale), fratii „povestitori” se opresc la identificarea fiecarui element din pilda si nu iau in seama INTREGUL, ESENTA PILDEI!!

 6. bine v-am gasit frate cristian. ma simt bine in compania virtuala a fratilor de aceeiasi credinta cu a mea si de ce nu si pe acest blog. am o deosebita placere cind trecem la aplicatia practica a esentei pildei si anume v 13 din mat 25 deoarece preocupindu-ne prea mult cu teorie de care nu ducem lipsa niciunul riscam sa raminem doar cu usa incuiata d-ne fereste. impreuna cu dvs. sa fim binecuvintati si noi

 7. Subiectul astfel este incheiat;”..până la urmă, suntem între TOT și NIMIC! Fără cale de mijloc…”Si totusi calea de mijloc este azi ceea mai preferabila !Multi vor incerca sa contrazica afirmarea ,dar cu o astfel de realitate crestinii se confrunta !!!Invatatura si porunca domnului Isus Hristos expusa prin continutul Scripturii,prea putin ajunge sa fie transpusa in aplicare si crestinul sa ajunga la noua personalitate ;17Iată dar ce vă spun şi mărturisesc eu în Domnul: să nu mai trăiţi cum trăiesc păgînii, în deşertăciunea gîndurilor lor,

  18avînd mintea întunecată, fiind străini de viaţa lui Dumnezeu, din pricina neştiinţei în care se află în urma împietririi inimii lor.

  19Ei şi-au perdut orice pic de simţire, s’au dedat la desfrînare, şi săvîrşesc cu lăcomie orice fel de necurăţie.

  20Dar voi n’aţi învăţat aşa pe Hristos;

  21dacă, cel puţin, L-aţi ascultat, şi dacă, potrivit adevărului care este în Isus, aţi fost învăţaţi,

  22cu privire la felul vostru de viaţă din trecut, să vă desbrăcaţi de omul cel vechi care se strică după poftele înşelătoare;

  23şi să vă înoiţi în duhul minţii voastre,

  24şi să vă îmbrăcaţi în omul cel nou, făcut după chipul lui Dumnezeu, de o neprihănire şi sfinţenie pe care o dă adevărul.

  25De aceea, lăsaţi-vă de minciună: ,,Fiecare dintre voi să spună aproapelui său adevărul„, pentrucă sîntem mădulare unii altora.

  26,,Mîniaţi-vă şi nu păcătuiţi„. Să n’apună soarele peste mînia voastră,

  27şi să nu daţi prilej diavolului.

  28Cine fura, să nu mai fure; ci mai de grabă să lucreze cu mînile lui la ceva bun, ca să aibă ce să dea celui lipsit.

  29Niciun cuvînt stricat să nu vă iasă din gură; ci unul bun, pentru zidire, după cum e nevoie, ca să dea har celor ce -l aud.

  30Să nu întristaţi pe Duhul Sfînt al lui Dumnezeu, prin care aţi fost pecetluiţi pentru ziua răscumpărării.

  31Orice amărăciune, orice iuţime, orice mînie, orice strigare, orice clevetire şi orice fel de răutate să piară din mijlocul vostru.

  32Dimpotrivă, fiţi buni unii cu alţii, miloşi, şi iertaţi-vă unul pe altul, cum v’a iertat şi Dumnezeu pe voi în Hristos.”
  Chind aceste versete vor avea implinire in viata multor crestini de azi ,atunci o sa putem sa spunem ca nu este cale de mijloc !!!Dar chit timp ;pretentia este in fata trairii,prea putine se pot spune si ne gasim intre ;ADEVAR SI MINCIUNA.O afirmare dureroasa ,insa mesajul din 1 Ioan capitolul 3 un lucru ne explica;”7Copilaşilor, nimeni să nu vă înşele! Cine trăieşte în neprihănire, este neprihănit, cum El însuş este neprihănit.

  8Cine păcătuieşte, este dela diavolul, căci diavolul păcătuieşte dela început. Fiul lui Dumnezeu S’a arătat ca să nimicească lucrările diavolului.

  9Oricine este născut din Dumnezeu, nu păcătuieşte, pentrucă sămînţa Lui rămîne în el; şi nu poate păcătui, fiindcă este născut din Dumnezeu.

  10Prin aceasta se cunosc copiii lui Dumnezeu şi copiii diavolului. Oricine nu trăieşte în neprihănire, nu este dela Dumnezeu; nici cine nu iubeşte pe fratele său.”
  Deci calea de mijloc trebuie anulata alaturi de pacat ,pentru a ajunge la mintuire ,sfintire si ….ceea ce este scris in 2 Petru capitolul 1 cu 2 la 11.

 8. Fr Ionescu,
  Adesea m-am intrebat ce ar putea sa insemne cuvantul ‘vegheati”. mi-e imi vine greu sa dau o definitie uniforma pt ca imi pare ca are putea insemna diferite lucruri depinde de context. Ucenicilor li s-a spus in Getsimani sa vegheze (adica sa nu doarma, era noapte).. in contextul Venirii Lui, ni se spune sa veghem ca si mod de viata–adica in garda, Pavel ne spune ca facea priveghiuri dese–adica nopti albe.

  Chiar nu stiu cum sa practic la modul practic „vegherea” asa cum as practica de exemplu rugaciunea, postul sau Cina. La penti se faceau nopti de veghe. Asta sa fie?

 9. Sunteti deschis sa acceptati si alte idei sau este optiunea dvs definitiva?

 10. Fratii pastori ar trebui sa explice poporului de la amvon ca de rapire vor beneficia doar ” fecioarele ” ( fecioara insemnand o femeie care nu a cunoscut barbatul ).
  Dar cel care a cazut de la credinta si care a cazut in curvie spirituala si totusi dupa caderea lui s-a intors din nou la Dumnezeu, a capatat iertarea pacatelor in care a cazut, mai poate fi incadrat el la ” fecioare ” ??? Eu ma indoiesc. O femeie fecioara care a cunoscut actul sexual si-a pierdut fecioria pentru totdeauna. Tot asa este si cu cel cazut in pacat de curvie spiritual. El poate fi reabilitat, dar nu mai poate fi incadrat la ” fecioara ” niciodata.
  Sau cel care cade chiar in curvie fizica, mai poate fi el numit ” fecioara ”
  Cei care au avut probleme grave cu pocainta in timpul vietii lor si au rupt astfel pecetea cu care au fost pecetluiti pentru ziua rascumpararii, ei pot sa uite ca vor intra in imparatia lui Dumnezeu prin rapire. Aceasta categorie de oameni va intra in imparatia lui Dumnezeu prin moartea fizica.
  De rapire vor avea parte doar cei care si-au pastrat viata de credinta in sfintenie si nu au cazut in pacatul de curvie spirituala si s-au pastrat fecioare pina la sfarsit.

 11. DOMNUL sa va binecuvanteze sa aveti toti parte de rapire si dupa veti vedea cine a avut dreptate dar spun ancaodata toti sa fiti rapiti

Trackbacks/Pingbacks

 1. 11 postări în Top 100 WP (29.01.2011) « România Evanghelică - 29 ianuarie 2011

  […] 8. Hamurile minciunii (lascaupetru) 9. De ce dorm baietii mult ? (myosotis10) 16. Pilda Celor Zece Fecioare (3) (popaspentrusuflet) 22. Tanța de la Cluj – Păcală al pocăiților (rascumparareamemoriei) […]

 2. Pilda celor zece fecioare (Matei 25:1-14). Pildă sau Alegorie? « Vanitas Vanitatum - 3 mai 2012

  […] Cristian Ionescu este adeptul alegorizării pildei. De unde ştiu asta? De AICI, AICI şi AICI. [Aştept comentarii fierbinţi din partea […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: