LUPTA CU MORILE DE VÂNT

Zilele trecute, am citit comentariile unor… anonimi pe mai multe bloguri seculare, unde s-a scris despre cartea Răscumpărarea memoriei. Cu stupoare, am constatat că eram… ”cunoscut” de mai mulți te miri cine, care știau din surse sigure o sumedenie de minciuni. Printre altele, eram și eu trecut în rândul colaboratorilor securității, măcar că nu am fost nici pastor, nici măcar în vreun comitet de biserică pe vremea aceea. Mai mult, a povesti problemele pe care le-am avut din pricina credinței s-ar răstălmăci ca o laudă de sine. Alții știu sigur că am oficiat căsătorii fictive pentru obținerea de green card. Săracii, aceștia sunt de compătimit. Ei nu știu cum se face o căsătorie… ”fictivă” în America. N-ai nevoie de nici-o complicitate. Dimpotrivă, o faci fără pastor, pentru că, neavând oricum nevoie de el, nici nu vrei să te știe cineva. Nu mai vorbesc de nenumărate referiri la ”adevăratele mele intenții” pe care unii le ghicesc de minune. Se știe de asemenea că am o casă proprietate în California (da? unde…), că sunt pe picior de mutare, că urmăresc cine știe ce funcții și că unii pastori îi știu de frică pe alți pastori,  de tremură (o să râdă toți în hohote) și execută orbește ordinele unui grup de acțiune (am să-i întreb dacă este adevărat 🙂 ).

În fapt, nimic din ce am citit printre răsfoielile mele curioase nu este adevărat. Ca tot omul, pe moment m-am supărat. Că adică, de ce să nu le răspund eu pe măsură acestor (dez)informatori. Dar m-am uitat mai cu atenție la ce au pățit alții când au încercat și m-am lăsat păgubaș. Cea mai rafinată pungășie a fost când imp(o/ă)storii au început să scrie în numele unor păstori (inclusiv al meu) comentarii contradictorii și cu un limbaj dezgustător. Mi-am dat seama că a încerca să intri acolo într-o conversație civilizată prin care să dezminți min(ci)unile de care ești acuzat e ca și când te-ai lupta cu morile de vânt. Adică tot tu ieși rău.

Partea mai tristă este atunci când nu în spațiul junglei virtuale, ci chiar în comunitățile creștine, sistemele de canalizare funcționează subteran, târând șiroaie de bârfe și zvonuri gratuite. Ca de obicei, păstorii sunt iar recipienții unui procentaj ridicat de snoave. De aceea, într-o zi în care n-a mai rezistat, Apostolul Pavel s-a văitat și el cu năduf:

”Căci parcă Dumnezeu a făcut din noi, apostolii, oamenii cei mai de pe urmă, nişte osândiţi la moarte; fiindcă am ajuns o privelişte pentru lume, îngeri şi oameni. Noi suntem nebuni pentru Hristos; voi, înţelepţi în Hristos! Noi, slabi; voi, tari! Voi, puşi în cinste; noi, dispreţuiţi! Până în clipa aceasta suferim de foame şi de sete, suntem goi, chinuiţi, umblăm din loc în loc, ne ostenim şi lucrăm cu mâinile noastre; când suntem ocărâţi, binecuvântăm; când suntem prigoniţi, răbdăm; când suntem vorbiţi de rău, ne rugăm. Până în ziua de azi, am ajuns ca gunoiul lumii acesteia, ca lepădătura tuturor. Nu vă scriu aceste lucruri ca să vă fac ruşine; ci ca să vă sfătuiesc ca pe nişte copii preaiubiţi ai mei.” (1 Corinteni 4:9-14)

Știu că unii vor sări repede să ne întrebe unde sunt chinurile, foamea și setea, muncitul cu mâinile noastre (de parcă noi am sta degeaba). Nici Pavel nu le-a răbdat tot timpul, ci numai atunci când a avut de-a face cu unii ca cei din Corint…

O vreme, aș fi dorit să fiu cavalerul care ia cu asalt armata de anonimi. Când am ajuns mai aproape… erau doar niște mori de vânt. Pe-acolo nu e de noi. Calea-ntoarsă!

About Cristian Ionescu

Pastor Elim Romanian Pentecostal Church Chicago, USA

23 răspunsuri sa “LUPTA CU MORILE DE VÂNT”

  1. Odata cu poprul evreu a iesit din Egipt si o gloata de derbedei,oameni de nimic.Stiti bine cate razvratiri au provocat pe drumul spre Canaan.
    De ce va mirati? Gloata nu a pierit,nu s-a dizolvat la trecerea Iordanului,timpul ei vine mult mai tarziu si de obicei serveste la incercarea credintei unora…
    Nu va lasati provocat si tineti credinta data sfintilor odata pentru totdeauna, credinta de acelasi pret cu a apostolilor Domnului Hristos Isus

  2. Rascumpararea memoriei a creat si creeeeeeeeeaza noi conflicte.In cazul meu,a creat tensiuni intre mine si pastorul meu el nefiind unul care sa fie interesat de astfel de subiecte(e genul de om nici pro,nici anti securisti pur si simplu nu-l intereseaza problema).Am citit si eu acuzatiile care vi le-au adus si m-am prapadit de ras.Totusi o parte de vina avem si noi.Am citit o carte de-a fratelui Vasile Hozan intitulata amintiri din tara.Fratele spunea ca pe vremea lui cine dorea sa se boteze trebuia sa fie verificata de pastori,prorocii,fratii Domnului pentru a se vedea daca putea urma calea Domnului.Astazi cine-i mai verifica frate Cristi?

    • Dragă Adrian,
      Îi verificăm! Cam superficial. Să explic în ce fel:
      Eram pe șantier în România. Directorul a trimis o echipă cu un maistru în frunte, să facă inventarul tuturor profilelor metalice pentru asamblarea unor hale imense. Au muncit săracii câteva zile de dimineață până seara. La sfârșit, mândri de eforturile lor, au venit cu o situație exactă a tuturor componentelor, și locul exact în care se află așezate. De fapt, raportul trebuia dat la ”tovarăși”. Realitatea de pe teren arăta că lipseau vreo 50 de grinzi și coloane care, probabil, erau întârziate la producție. Oricum, nu erau de găsit pe șantier. Directorul, nervos, le-a reproșat: ”De ce măi nu apar astea în raport?” Maistrul, conștiincios a răspuns: ”Păi dacă nu sunt tovarășu, de unde?…” La care, exasperat, directorul răbufnește: ”Auzi bre nea Mitică, eu nu te-am trimis pe șantier să nu le găsești! Să apară imediat în raport! Să fie la număr! 🙂
      Înțelegi?

      • Inteleg.De multe ori ma amuza predicile unor evanghelisti care zic ca atunci cand au vorbit ei au iesit 70 de oameni in fata.
        Ma lasi mai frate!.Mai taie un zero si asa te mai cred si eu.Ba mai mult erau unii evanghelisti care zici ca cerseau ca sa vina oameni in fata.Nu e bine frate ionescu.In felul asta anumiti baptisti „negruti” si altii care „chiuie” vor zice ca acuzatiile lor conform carora penticostalii pun accent mai mult pe cantitate decat pe calitate,sunt adevarate.

        • Bineînteles cã lucrurile stau într-o mare mãsurã la fel peste tot: sunt biserici mai exigente si biserici mai îngãduitoare. Personal nu vãd si nu accept cã ar avea cineva monopol asupra calitãtii spirituale, deoarece o mare parte din ea nu se vede, este personalã în relatia cu Dumnezeu. Peste tot sunt si faliti, dar nu putem generaliza functie de ei. Cât priveste imaginea pe care am descris-o eu, cu putin umor, este un trend postmodernist în biserici.

  3. Frate Cristi, cred ca si cei care gazduiesc astfel de comentarii gresesc, pentru ca tu ca administrator al blogului daca ti se pare ceva suspect poti sa probezi sau sa ceri referiri inainte de a aproba comentariul… sau poate iti place sa ai o mahala de blog… asa cum bine spunea cineva pe aici prin blogosfera. Nu le puneti la inima. Hai sa mergem inainte pe calea adevarului! Sa auzim numai de bine!

    • Într-adevăr, suntem responsabili de ceea ce apare pe blogul pe care îl administrăm. De aceea am menționat că am găsit mizeriile pe bloguri seculare. Comentatorii se văitau că le erau șterse comentariile pe blogurile noastre. Om fi noi mahalale 🙂 dar de oraș. Cele la care mă refer sunt jungle.
      ”Hai sa mergem inainte pe calea adevarului!”
      Amin!

  4. În asemenea situaţii capitolul 6 din cartea lui Neemia este de bun augur.
    Acolo se poate vedea clar strategia quartetului(Sanbalat, Tobia, Gherşem şi Arabul, aşi spune mai prescurtat firma STGA&Co)
    Dorinţa lor „sinceră” de a sta de vorbă, de a se sfătui împreună(adică ” noi vrem să te prevenim şi să te ajutăm”), zvonuri despre anumite zvonuri (se citeşte cam aşa „uite ce am auzit că se vorbeşte rău despre tine, şi nu cred că e bine”), mita dată chiar lui Şemaia, un proroc al Domnului (care se traduce prin „să fim siguri avem şi planul B alcătuit”), cârlige puse prin rudenii şi jurăminte, intimidări (adică „dacă nu te laşi convins, atunci vei fi constrâns”)
    Starategia convingere-constrângere.
    „Easz way or the hard way”
    Această zbatre naşte o logică întrebare: Dacă ce făceau iudeii era irelevant şi fără viitor, de ce atât intereas în această direcţie? Analiza lui Tobia a dus la concluzia că o vulpe putea dărâma zidul.
    Dacă aşa stăteu lucrurile, de ce nu au aplicat reţeta lui Samson cu filistenii?
    Ar fi aplicato ei cu mare bucurie, dar pe cealaltă parte aveau bine însuşit simţul realităţii.
    De aceea apare de 4 ori repetată întrebarea Oare…? Chiar dacă era adresată batjocoritor iudeilor, ea reflecta frământările şi îngrijorările lor. Vedeau clar că ceva se rezideşte, ceva se restabileşte, se vedeau realizările iudeilor, acolo era o perspectivă solidă, fiindcă acolo era era ceva dumnezeesc. Aceasta era o mare piedică pentru ei! De aceea spiritele: Sanbalatist, Tobiatist, Gherşamit, Arăbesc şi a multor altora şi-au dat mâna.
    Aceasta nu a fost şi nici nu este reţeta reuşitei lor şi a celora ca ei.
    Să nu mai ocup preţiosul timp, las aplicarea la latitudinea fiecăruia…
    Până un alta mesajul este clar: Să continuăm rezidirea cetăţii fraţilor!

  5. Fr.Cristi,daca luati in calcul faptul ca exista un „top” al blogurilor atunci va veti lamuri asupra celor invocate de dvs.
    a)- clasamentul blogurilor se face in functie de nr.accesari
    b)-premierea blogurilor se face in functie de nr.de accesari
    c)- importanta blogului creste in functie de „cantitate” si nu de „calitate”.
    d)-administratorii blogurilor-cu unele exceptii- urmaresc interesul comercial
    e)-fiecare „bit” este o accesare si „urca” blogul pe scara topu-lui.
    f)-cu cit este mai „Piper(at)” subiectul cu atit cresc nr.”bit-ilor”/unitatea de timp-avind ca rezultat „inaintarea” blogului catre „telul urmarit”-pur financial interest.

    • De acord în mare. Nu înțeleg problema cu interesul financiar. De asemenea ce înseamnă ”nr.”bit-ilor”/unitatea de timp”?

      • Exista Moderatori ai blogerilor.
        Am citit un clasament al adm.de blog,repartizati in functie de nr.accesari/1 hr ori 2hr in functie de care se acorda premiile.
        Prin aceasta,din nefericire se promoveaza tot mai mult subiecte(gaunoase) piperate,care atrag rapid participanti la fel de fel de glume,birfe care de care mai gogonate, dar adm.blogului respectiv devine tot mai „popular” .
        Vorba lui Eminescu;
        E usor a scrie versuri
        Cind nimic nu ai a spune
        Insirand cuvinte goale
        Ce din coada au sa sune.

  6. Fr Cristi, you’re a pillar (actually somewhat of a celebrity 🙂 ) in the Romanian Christian community which makes you an easy target. Nu le dati multa atentie pentru ca sunt gossip, ceva ce mintile si sufletele neregenerate nu duc lipsa…

    God bless you in lucrare!

  7. Ronald Reagan avea un obicei, sa nu raspunda niciodata celor care il critica. De ce? Critica poate ,era citita de o mina de oameni. Daca raspundea, imediat criticul dobindea celebritate nationala.
    Dar dupa cite mi-amintesc, pe mine ma-ti luat „cu asalt” citeva luni in urma….:)

    • Cu tine am avut o discuție de principiu. În acest articol, tratez fenomenul în scop educativ. Educativ pentru cei care bârfesc și… zvonesc (să se oprească) și educativ pentru zvoniți (să stea cuminți. Unde am fost atacat n-am răspuns. Aici e blogul meu și mă folosesc de unele experiențe în scop analitic. Și… am zis deja, educativ?

  8. Comentatorul DRAGO cam bate cîmpii cînd amintește de topul blogurilor.

    – În primul rînd, nu știm la care top se referă. În limba română, de exemplu, există ZeList și BlogRank

    – Despre ce premiere a blogurilor e vorba iar nu știm. O fi visat ceva azi noapte?

    – Clasamentul blgurilor nu se face DOAR in functie de accesari. Ci si in functie de link-uri și de comentarii.

    – Zice acest comentator DRAGO: „administratorii blogurilor-cu unele exceptii- urmaresc interesul comercial”

    Ca să vezi unde stătea înțelepciunea…

    Habar nu are ce vorbește…

  9. Alin Cristea,
    Mea culpa daca te-am suparat cu ceva.
    Din declaratiile tale rezulta ca esti unul dintre moderatorii blogurilor.
    Faptul ca recunosti cele afirmate de mine ca;.”clasamentul blogurilor nu se face DOAR in functie de accesari” rezulta ca NU cam bat cimpii.
    Pentru a face lumina in acest domeniu,v-as ruga sa ne relatati mai in detaliu „procedeul”clasamentului blogurilor precum si a premiilor acordate.
    Cere-ti exemple la ce am postat eu..?
    Eu nu dau aceste exemple-deoarece a-si supara pe altii administratori-dar le aveti dvs.-care nu odata ati felicitat adm.
    pentru rapiditatea ajungerii in top in functie de accesari.
    Unii adm. sau felicitat ei/ei insasi, de aceasta performanta dar din analiza calitatii comentariilor respective in proportie de peste 90% era numai birfa,scandal,limbaj suburban etc corespunzator temei puse in discutie de adm.
    Recunosc ca sint „un novice” in blogarit si de aceea ma adresez tie prin urmatoarea formula;
    Cum asi putea sa inteleg daca nu ma va calauzi cineva..?

  10. Domnule comentator DRAGO,

    Din declarațiile mele nu rezultă ce zici tu, ci rezultă ce zic eu: că bați cîmpii.

    Dacă ești novice, atunci fă-ți temele întîi și apoi dă-ți cu părerea.

    Folosești termeni care nu exprimă nimic:

    – moderatorii blogurilor
    – adm.
    – topul blogurilor

    Iar următoare chestiune este pur și simplu (…):

    „Din analiza calitatii comentariilor respective in proportie de peste 90% era numai birfa,scandal,limbaj suburban etc corespunzator temei puse in discutie de adm.”

    Care analiză, dom’le? Îți bați joc de noi? CINE a făcut vreo analiză a blogosferei evanghelice?

    Sînt peste 1.000 de bloguri în blogosfera evanghelică! Pe cîte ai intrat ca să vezi atmosfera de pe-acolo?

    Sau nu discutăm de blogurile evanghelicilor?

    Da’ asta despre ce era: „cu cit este mai “Piper(at)” subiectul…”?

    • Domnule Alin Cristea,
      Cu toata „retinerea” pe care voiti s-o afisati,tonul si vocabularul folosit va caracterizeaza din plin si spune mai mult despre personalitatea dvs. decit ati dori sa se stie.
      I’m sorry.

  11. Domnule comentator DRAGO,

    Nu aveți dvs. (văd că acum vorbim ceva mai pompos) de unde să știți CÎTĂ reținere am „afișat”, cum nu aveți de unde să știți dacă m-ați supărat cu ceva, cum scriați într-un comentariu anterior.

    Avînd în vedere faptul că sînt foarte activ în blogosfera evanghelică (dar și pe Facebook, Twitter, Messenger), ați fi putut ști pînă acum că nu prea mă interesează ce cred oamenii despre mine.

    Și nu despre personalitatea mea era vorba (care stă al fel de bine în public ca și pînă acum, mulțumesc de întrebare), ci despre anumite opinii pe care le-ați afișat FĂRĂ să explicați despre ce e vorba și fără să aduceți vreun argument.

    Curată opiniomanie!

    Cică: „Am citit un clasament al adm.de blog,repartizati in functie de nr.accesari/1 hr ori 2hr in functie de care se acorda premiile.”

    Spuneți-ne și nouă UNDE, CÎND ați citit așa ceva.

    Ne-ați înșirat cuvinte goale
    Ce-n coadă n-au nici rimă moale
    Nimic, nimic n-ați spus senin
    Ci doar, încet, ați strecurat venin.

  12. Dear Cristian I.
    Thanks the God,Jesus and Holy Spirit for the words gave to brother IT. every time,when he did preached at your Church.
    I want to tell you than I lifted both arms for last both comments which you put stop.
    Please tell brother IT -All bless of God to be in his family,long time.Amen!”
    Again my God bless you and your family.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: