PERICOLUL REVOLUȚIILOR

În ultimile trei săptămâni, revolta populară din Egipt m-a făcut să-mi aduc aminte de ”revoluția” noastră din România, care a dus la prăbușirea comunismului (observați că nu am scris ”comuniștilor”…) și de alte revoluții din istorie. Deosebirea dintre revoluție și lovitură de stat este următoarea: deși amândouă duc în final la căderea și înlocuirea unui sistem de conducere, în vreme ce lovitura de stat este restrânsă în interiorul structurilor de putere ale unei societăți (un partid politic, armata, poliția, securitatea), revoluția implică revolta poporului care iese în stradă cu mulțimea. Problema unei revoluții, așa cum s-a întâmplat în 1989 în România, este că poporul nu poate decât să doboare regimul. Instaurarea unei noi conduceri implică factori de logistică și organizare pe care mulțimea din stradă nu îi poate controla. Iată de ce, pe valul răscoalei apar întotdeauna oamenii ”potriviți” care spun ceea ce vor să audă masele, par competenți, se identifică în mod militant cu năzuințele poporului și se erijează în reprezentanții legitimi ai cauzei naționale. Așa s-a întâmplat în Iran la sfârșitul anilor 70 când, sătui de abuzurile Șahului persan, revoluționarii au fost deturnați de pe traiectoria libertății și democrației, devenind accesoriile instaurării unui stat radical islamic. Același pericol îi paște pe egipteni. Chiar revoluția americană a fost la un moment dat în aceeași situație. La încheierea războiului dintre coloniile americane și imperiul britanic, în culmea popularității și autorității sale, George Washington a predat sabia de comandant suprem și a lăsat armata la vatră (uimindu-l pe Regele George al Angliei) instituind astfel democrația americană. După două mandate de președinte, fără o lege restrictivă, s-a pensionat realizând o tranziție pașnică de putere executivă. Există o asemenea mentalitate în lumea musulmană? Mă tem că, deocamdată, nu! Cu alte cuvinte, contează în mâinile cui ajunge revoluția! Egiptul joacă un rol crucial în păstrarea unei păci și așa fragile cu Israelul. Radicalizarea lumii arabe înseamnă implicit escaladarea sentimentelor antisemite care propovăduiesc ștergerea Israelului de pe harta lumii. Ce se va întâmpla în următoarele zile cu revoluțiile din nordul Africii poate determina un nou curs al istoriei. Știm că Dumnezeu este Conducătorul istoriei! Să ne rugăm pentru pacea Ierusalimului!

__________________________________________________________________

După publicarea articolului, am primit un comentariu de la prietenul meu Gabi Bogdan. Deși președintele Obama este optimist cu privire la viitorul Egiptului, sondajul pe care mi l-a trimis Gabi arată o altă imagine (la comentarii îl găsiți și în engleză):

Aveti dreptate, PEW a publicat un sondaj (ignorat de presa americană) care susține teza dumneavoastră:

• 49% dintre egipteni consideră că sub președintele Mubarak religia islamică a jucat un rol redus. 95% dintre egipteni doresc Islamul mai implicat în politica țării.

• 84% sunt în favoarea pedepsei cu moartea pentru cei care părăsesc islamul, convertindu-se la o altă religie.

• 82% aprobă omorârea cu pietre a celor care comit adulter.

• 77% consideră că hoților trebuie să li se taie mâna.

• 54% sunt de acord cu segregarea bărbaților și femeilor la locul de muncă.

• 54% consideră că teroriștii care se sinucid cu explozive ucigând civili sunt justificați.

• Aproape jumătate susțin grupul terorist Hamas.

• 30% au o opinie pozitivă despre Hezbollah.

• 20% au o atitudine pozitivă despre al-Qaida și Osama bin Laden.

• 82% dintre egipteni detestă Statele Unite (dintre cele 18 țări musulmane participante la acest sondaj, acesta este cel mai ridicat procentaj).

Stelele se aliniază, în curând Israelul va ajunge să îl aibă numai pe Dumnezeu. Și să-l citez pe fratele Doru Pope:
“Când nu îți mai rămâne nimic decât Dumnezeu, vei constata că Dumnezeu e suficient”

About Cristian Ionescu

Pastor Elim Romanian Pentecostal Church Chicago, USA

6 răspunsuri sa “PERICOLUL REVOLUȚIILOR”

 1. Posibil ca va mai ramane acum doar o singura tara araba cu tratat de pace cu Israel- Iordan. Si daca revolutia se va extinde si acolo, dupa cum presupun unii comentatori, Israel va fi din nou isolat ca si in trecut.

  Guvernul din Israel este foarte ingrijorat de ce sa intamplat in Egipt (vezi articolul Fox News din link) nu numai din cauza ca tratatul de pace e in pericol dar pentru ca granita Egipt-Gaza va fi folosita pentru inarmarea palestinienilor.

  Deasemenea, Turcia pare sa se consolideze cu Iran intro pozitie contra Israel in ultima vreme. Saudi Arabia doar „co-exista” cu Israel in Orientul Mijlociu.

  Sar putea sa vedem inceputul unui efort de izolare systematica impotriva Israelului, cu arme nucleare in ecuatie (o variabila noua care nu a existat in Middle East in anii 60-70). Pray for the peace of Jerusalem.

  http://www.foxnews.com/world/2011/02/11/israel-watches-mubarak-ouster-trepidation/

  • Într-adevăr, Israelul va ajunge într-o poziție din ce în ce mai izolată. Să presupunem însă că și până acum, statele musulmane au avut o atitudine ”rece” față de Israel. Izolarea este și mai acută dacă luăm în considerare atitudinea din ce în ce mai ostilă a administrației americane curente și, mai demult, poziția de-a dreptul ostilă a Uniunii Europene.
   ”Trepidațiile” guvernului israelian descrise în articolul recomandat de tine sunt pe deplin justificate.

 2. Aveti dreptate, PEW published a poll( ignorat de presa americana) care sustine teza dumneavoastra
  • 49% of Egyptians say Islam plays only a „small role” in public affairs under President Hosni Mubarak, while 95% prefer the religion play a „large role in politics.”

  • 84% favor the death penalty for people who leave the Muslim faith.

  • 82% support stoning adulterers.

  • 77% think thieves should have their hands cut off.

  • 54% support a law segregating women from men in the workplace.

  • 54% believe suicide bombings that kill civilians can be justified.

  • Nearly half support the terrorist group Hamas.

  • 30% have a favorable opinion of Hezbollah.

  • 20% maintain positive views of al-Qaida and Osama bin Laden.

  • 82% of Egyptians dislike the U.S. — the highest unfavorable rating among the 18 Muslim nations Pew surveyed.
  Stelele se aliniaza, in curind Israelul va ajunge sa il aiba numai pe Dumnezeu. Si sa-l citez pe fratele Doru Pope:
  „Cind nu iti mai ramine nimic decit Dumnezeu, vei constata ca Dumnezeu e suficient”

  • Gabi,
   I can’t begin to tell you how valuable your interventions are (even when I don’t like what you say 🙂 ).
   I heard about this poll on the radio as I was driving to church tonight (after I wrote the article).
   I was thinking to look for it. There it is.
   Good job and thank you!

 3. Cu tot respectul, am parcurs zeci de marturii si am auzit multi martori vorbind,concluzia este ca la noi a fost o lovitura de stat de care s-a profitat.Masele erau apasate puternic dar fara initierea loviturii de stat , fara retragerea securitatii si fara implicarea armatei si a celor(mai ales) din afara, nu se facea absolut nimic.

 4. Un citat dintr-o conversatie dintre Mubarak si un legislator din parlamentul Israelian:

  „He had very tough things to say about the United States,” said Ben-Eliezer, a member of the Labor Party who has held talks with Mubarak on numerous occasions while serving in various Israeli coalition governments.

  „He gave me a lesson in democracy and said: ‘We see the democracy the United States spearheaded in Iran and with Hamas, in Gaza, and that’s the fate of the Middle East,'” Ben-Eliezer said.

  „‘They may be talking about democracy but they don’t know what they’re talking about and the result will be extremism and radical Islam,'” he quoted Mubarak as saying.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: