IOSIF ȚON LA CHICAGO (2)

Prietenul meu Ionel Bonta de la departamentul media, s-a grăbit… repede cu afișarea programelor în cadrul cărora a predicat fratele Țon. Le puteți urmări AICI. În prezent lucrează la editarea în formă de broadcast a interviurilor și a conferinței de sâmbătă. Le veți putea urmări atât la adresa de mai sus, cât și la Credo TV/emisiunea Popas pentru sufletul tău AICI.

Un lucru pe care l-am sesizat în prezentările fratelui Țon este emoția. Pentru un învățător consacrat, emoția pare un mare inamic. Îți obstrucționează desfășurarea logică a ideilor și, de multe ori, fracturează argumentul prezentat, făcându-l mai puțin inteligibil. Aici intervine un amănunt interesant. Predicile fratelui Țon nu sunt presărate cu momente emoționale. Ele sunt îmbibate în emoție. Conectarea concomitentă și permanentă atât a rațiunii cât și a emoțiilor este, după părerea mea, cheia nivelului valoric a predicatorului Iosif Țon. Fratele Țon excelează prin faptul că omul și predicatorul din el sunt unul și același.

Aici aș dori să menționez că există două școli amvonale: educațională și motivațională. Prima se bazează pe informație și interpretare. A doua pune accentul pe cointeresare. Prima se adresează mai mult intelectului, iar a doua atinge mai mult sentimentul. Cei care sunt crescuți în stilul educațional sunt mai sobri, mai domoli și par mai… inteligenți. Ceilalți sunt mai năvalnici și par mai pasionați. Mai nou, se formează o școală a alternării celor două stiluri. Probabil, pe schițele de predică a unora va apare scris ”moment solemn” sau ”lacrimi/plâns”. Mă rog, pregătirea predicii cere amănunte 🙂 . Așa se face că de multe ori, auzi predicatori care te poartă în viteză când pe la cald când pe la rece, într-o metamorfoză amețitoare. Cred că predica trebuie să facă parte din personalitatea predicatorului. Unii sunt mai cerebrali, alții mai sentimentali. Să fim noi înșine. Dar indiferent de precăderile noastre, avem și rațiune și emoție. Să le lăsăm să se manifeste natural. Ca să ne stea bine!

About Cristian Ionescu

Pastor Elim Romanian Pentecostal Church Chicago, USA

7 răspunsuri sa “IOSIF ȚON LA CHICAGO (2)”

 1. Citez:”Mai nou,se formeaza o scoala a alternarii celor doua stiluri.. (educationala si motivationala)..auzi predicatori care te poarta in viteza cind pe la cald cind pe la rece..”

  Acest „tratament” este de genul”scotch-shower” un fele de „risu-plinsu”.

  Perfect de acord cu cele postate.
  Un exemplu concret ce confirma cele spuse de dvs.

  La intoarcerea in Romania din USA a unui fr.predicator-bun ,fratii l-au intrebat,ca de obicei,citi $ ai adunat..??
  El a raspuns ca „..la primele predici n-a prea adunat si cind a poposit intr-o alta Adunare ia zis unui fr.din Comitet.Eu ma intorc in Romania,am nevoie de bani si nu prea am strins.Fratii o sa rida de mine..!!”
  Fr.din Comitet ia zis-o transant;
  A inteles si a dat-o dela „educational” pe „emotio- motivational(lacrimi crocodil)” si sa ales cu o „colecta substantiala”.
  A continuat” Data viitoare stiu ce am de facut..”

  Destept,flexibil si bun „actor” fr.predicator.

  • Bineînțeles că audiența are partea ei de vină. Toată lumea urlă că e prea multă violență și imoralitate la TV. Dar de uitat la ce se uită? Exact la ce spun că nu e bun. Suntem ciudați 🙂 …

   • Frate Ionescu un predicator adevarat traieste ce predica, traieste cuvintul pe care il rosteste , nu poti sa predici de suferintele Domnului fara sa fi patruns de emotii.Un predicator adevarat invata sa traisca cea ce predica. Sint altii care manipuleaza intentionat audinta din fata lor , acestia sint actori nu sint predicatori.De ex. fiti atenti la unii cind incep sa se roage, imediat li se schimba vocea, devine plingacioasa (fara lacrimi), imediat ce termina rugaciunea revin la normal. Acestia sint manipulatorii si impresionistii.

 2. Acestia trec pe „tremolo voice” si sint the best for the collection.

 3. Fratele nostru ,”Gabi Bogdan”in comentriu scrie;”..un predicator adevarat traieste ce predica, traieste cuvintul pe care il rosteste , nu poti sa predici de suferintele Domnului fara sa fi patruns de emotii.Un predicator adevarat invata sa traisca cea ce predica. Sint altii care manipuleaza intentionat audinta din fata lor , acestia sint actori nu sint predicatori.”
  Sa nu uitam ca; azi actoria a devenit ceea mai cautata ,iar valorile de virf sint cele mai apreciate!Expunerea lor are o reclama foarte costisitoare si in acelas rind este si impunatoare(puternica),dar despre adevaratii slujitori ai domnului Isus Hristos ,SCRIPTURILE ce ne relateaza?(un mic ex.doar expus de catre ap.Pavel in 1 Corinteni 4 )Si sa nu uitam de mesajul pe care tot el i-l scrie in Galateni 1 cu 3 la 24.

 4. Cuprinsul subiectului expune urmatoarea fraza;”Predicile fratelui Țon nu sunt presărate cu momente emoționale. Ele sunt îmbibate în emoție. Conectarea concomitentă și permanentă atât a rațiunii cât și a emoțiilor este, după părerea mea, cheia nivelului valoric a predicatorului Iosif Țon. Fratele Țon excelează prin faptul că omul și predicatorul din el sunt unul și același.”
  Putem sa facem o paralela intre predicile expuse de dinsul si de domnul Isus Hristos?Daca o sa fim persoane ca cei din Bereea o sa gasim si raspunsul adecvat!!!

Trackbacks/Pingbacks

 1. Cristian Ionescu despre Iosif Țon « România Evanghelică - 17 februarie 2011

  […] popaspentrusuflet.wordpress.com […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: