IȚE ÎNCURCATE

Se pare că în ultimul timp a devenit din ce în ce mai greu să fii consecvent de partea adevărului. Aceeași persoană îți poate oferi și motive să-i fii prieten și împotrivă. La un moment dat, te trezești într-o lume a nuanțelor de gri în care este greu să separi negrul de alb. Realitatea este că fiecare dintre noi avem calități și defecte. Discutând cu fetele mele într-o seară, mi-au spus cât de dezgustate sunt atunci când au de-a face cu persoane care una spun în public și altfel trăiesc în particular. Adică, fățarnici. Una dintre ele, probabil ca să capete câteva bombonele 🙂 , zise că, de exemplu, eu cum sunt și vorbesc la biserică același sunt și acasă. Ca să fiu modest (și onest) i-am răspuns că ”nu sunt eu chiar așa sfânt”. Răspunsul ei m-a paralizat: ”Ești suficient de sfânt!” Acum, vă rog să înțelegeți că este normal să-ți dea copiii și soția o bună caracterizare: ”dragostea acoperă totul”. Pe mine m-au impresionat cuvintele în sine. Suficient de sfinți! Domnilor și doamnelor, așa suntem toți! Destul de răi și suficient de buni. Cei care ne privesc și au o vorbă (bună sau rea) de spus despre noi trebuie să aleagă ce vor să sublinieze. Prietenii vor scoate în relief părțile noastre bune și ne vor da circumstanțe atenuante pentru scăzămintele noastre. Dușmanii… invers. Funcție de interese, vom califica un lucru bun sau rău, urmând ca în alte circumstanțe în care altele ne sunt interesele să schimbăm și etichetele. Atitudinile noastre sunt tributare subiectivismului nostru. Ceea ce mă duce spre o concluzie teribilă: ”suficient de sfânt” se traduce cu ”destul de rău”. Și invers!

Acum, faptul că ”jumătate plin” merge în rai (din punctul nostru de vedere) iar ”jumătate gol” ajunge în iad (tot din punctul nostru de vedere) este exact felul în care preferăm să vedem paharul nostru și al altora. Greșit! Pentru că, la Dumnezeu, jumătate nu este niciodată plin. Așa că, fiecare să-și umple paharul lui…

About Cristian Ionescu

Pastor Elim Romanian Pentecostal Church Chicago, USA

21 răspunsuri sa “IȚE ÎNCURCATE”

  1. Dumnezeu spune ca daca ne marturisim pacatele El este credincios si drept ca sa ne ierte si sa ne curateasca de orice nelegiuire.Deci daca am vazut care ne este partea goala si ne-am marturisit El ne iarta si este gata sa ne umple pe deplin.Cit despre oameni nu cred ca vom reusi niciodata sa fim „plini”pentru toti si in acelasi moment.

  2. V-am ascultat predica integral, tendintele periculoase ale calvinismului in mesajul din pilda cu bogatul si saracul lazar.

    Domnul sa va binecuvanteze.
    Am inteles mai mult despre deciziile care ne despart sau apropie de Dumnezeu.

    Fiti binecuvantat!

  3. Tendinte periculoase… hmm. Tre sa ascult si eu predica. Puteti sa-mi da-ti un link(sau o data)? Sa stiu si eu de ce sa ma feresc…. 🙂

  4. Pai nu se vede? Cred ca am prins bine esenta. ( una din ele,)

  5. Chiar vreti sa incepem discutia cu teologia autolimitarii?
    Ca nu prea cred ca exista un”pod” intre ce credem. Picaturi ca acelea nu ne astimpara setea, cel putin celor care credem ca sintem mintuiti prin credinta ca El poate, sa ne ajute sa sfirsim alergarea.
    Smecher bogatul, auzi, incearca sa evadeze.Dar totul e bine, cind Se sfirseste cu o cintare frumoasa a unui ingeras mic. 🙂

  6. A fost foarte buna ca altcumva nu o ascultam pina la urma. Chestia aia cu autolimitarea inca nu o pot pricepe , ca io is dela cu predestinarea :). Primul meu comentariu o fost foarte pozitiv.

    • De ce nu pricepi autolimitarea divină? Este foarte biblică! Atunci cum îți explici afirmațiile că Dumnezeu uită, e dezamăgit, merge undeva să se convingă dacă e adevărat, îi pare rău, ba chiar e surprins, mânios, supărat etc…

      • Foarte simple. Dumnezeu este Sfint , set apart, diferit, complect diferit de orice un om a putut sa experimenteze si sa conceapa. El a trebuit sa foloseasca expresii omenesti, ca omul sa inteleaga attribute ale Lui. Chiar credeti ca Dumnezeu Se minie in sensul in care un pamintean se minie? Cum poate o fiinta care stie totul ce se intimpla sa fie surprins si sa se minie? Credeti ca Dumnezeu este imbatrinit de zile cu barba albe? Toate acestea sint simboluri prin care noi sa putem sa intelegem ceva din Dumnezeire. Poate el sa uite? Ce ma amuza pe mine este intrebarea pe care o aud in biserici : credeti fratilor ca Domnul e aici? de parca putem sa fim undeva unde Domnul nu este.
        Acuma, Cind vorbim de autolimitare, daca va referiti la faptul ca Dumnezeu nu face tot ce ar putea sa faca, aveti dreptate, dar daca autolimitarea se refera la prestiinta , la cunoasterea viitorului, aceea este autolimitarea pe care nu o inteleg. Sper sa nu fiti din campul ” open theist”.

        • Nu uita de autolimitarea prin întrupare (care implicã spatiu/timp, nastere/crestere/moarte, etc.)
          Apoi, autolimitarea prin caracter (nu poate sã mintã)
          Autolimitarea prin iubire si dreptate (în eternitate, împarte domnia cu noi si îngãduie existenta unui loc unde alege sã nu fie prezent – iadul)
          De ce n-ai putea sã accepti si autolimitarea prin creatie: omul înzestrat cu vointã liberã!

      • Frate Ionescu, aveti dreptate , omul are vointa libera, problema e
        ca omul pacatos in vointa lui libera alege pacatul 100 din 100 cazuri( romani 3).
        Dar ca sa putem avea o discutie despre vointa libera , prima data trebuie sa vedem ce intelegem fiecare prin acest termen.Eu poate inteleg ceva, dumneavoastra cu totul altceva, Biblic , vointa libera are numai Dumnezeu, si omul care ESTE regenerat si calauzit de Duhul Sfint. Un om pacatos nu are, ptr. ca este rob pacatului. De ce a venit Domnul pe pamint? Sa ne elibereze. De ce? De robia pacatului. Cum pot fi eliberat? Numai prin nasterea din nou. Dar cum pot sa „ALEG” ma nasc din nou daca eu sint ROB pacatului? Ma trag de sireturile de la bocanci sa ies din noroi?
        Aici e secretul, si greseala predicatorului care cere pacatosului sa faca cea ce insusi Domnul i spune la Nicodim ca este imposibil.
        Decizia unui om nu salveaza niciodata, ce salveaza este mila Domnului
        Din ce cauza aveti oameni care se predau de nenumarate ori si nu se prinde pocainta de ei ca nuca de perete? Pentru ca isi pun credinta in o decizie personala , nu in Acel care poate sa-i regenereze.

      • Aveti un link direct? Am gasit numai cele de duminica. Thank you.
        Si inca ceva, blogul dumneavoastra nu ” retine” adresa si numele, trebuie sa le scriem de fiecare data cind postam ceva. It’s no big deal,

  7. Subiectul scoate in evidenta lucruri care descopera parerile fiintelor umane de azi si care ar dori o dezvinovatire la fel ca Adam in momentul chind a fost cautat;”8Atunci au auzit glasul Domnului Dumnezeu, care umbla prin grădină în răcoarea zilei: şi omul şi nevasta lui s’au ascuns de Faţa Domnului Dumnezeu printre pomii din grădină.

    9Dar Domnul Dumnezeu a chemat pe om, şi i -a zis: ,,Unde eşti?„

    10El a răspuns: ,,Ţi-am auzit glasul în grădină; şi mi -a fost frică, pentrucă eram gol, şi m’am ascuns.„

    11Şi Domnul Dumnezeu a zis: ,,Cine ţi -a spus că eşti gol? Nu cumva ai mîncat din pomul din care îţi poruncisem să nu mănînci?„

    12Omul a răspuns: ,,Femeia pe care mi-ai dat -o ca să fie lîngă mine, ea mi -a dat din pom şi am mîncat.„

    13Şi Domnul Dumnezeu a zis femeii: ,,Ce ai făcut?„ Femeia a răspuns: ,,Şarpele m’a amăgit, şi am mîncat din pom.„Mereu dorim sa detinem justificari si mai putin sa credem ca putem sa ajungem la noua personalitate dupa cum sintem indemnati in SFINTELE SCRIPTURI ;Efeseni 4 cu 22 la 32.Si DE CE OARE?Multi nu ajung sa poata da un raspuns din mai multe motive;
    -Lipsa de CUNOSTINTA ASUPRA SCRIPTURILOR
    -Lipsa de interes cu privire la planul divin
    -Interes mai mare pentru perceperea mesajului venit din partea lui Satan
    -Comoditate
    -Respingerea poruncii Tatalui ceresc…
    Deci astfel ajung itele sa fie incurcate si omul strain de perceperea mesajului DIVIN.

Trackbacks/Pingbacks

  1. 10 postări în Top 100 WP (21.02.2011) « România Evanghelică - 21 februarie 2011

    […] numai creştinii pot fi învinovăţiţi de discriminare religioasă” (mariuscruceru.ro) 22. IȚe Încurcate (popaspentrusuflet) 24. Trei drumuri prin biserica care nu duc in cer … (crestintotal.ro) 32. […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: