Liniștit, fără resentimente, încrezător în spiritul de justiție al adevărului, pastorul Vasilică Croitor este confortabil cu ceea ce este și ceea ce face. Are o viziune clară cu privire la chemarea lui, fără însă a fi copleșit de propria importanță. A prezentat misiunea și nevoile din regiunea în care slujește și a vestit Evanghelia. A predicat foarte echilibrat despre Vechiul Testament, Legea și judecata date prin Moise, și Noul Testament, Harul și Adevărul venite prin Hristos. La încheiere, a fost distribuită cartea ”Răscumpărarea memoriei”, autorul fiind la dispoziția celor care au solicitat autografe și dedicații.
Cu scurgerea timpului, îmi dau seama că proiectul ”Răscumpărarea memoriei” nu înseamnă doar o carte. Este o luptă spirituală pentru redobândirea demnității. Înainte să Îl avem ca Judecător pe Dumnezeu, este de o importanță vitală să ne judecăm pe noi înșine și să veghem unii asupra altora pentru a nu repeta căderea unora dintre înaintașii noștri. Trebuie să recunoaștem că structurile de opresiune ale regimului comunist (care au fost reciclate, nu eliminate!), au fost odioase, în special securitatea. Dar, dacă ne vom folosi de circumstanțe ”atenuante”, vom justifica trădarea de frați, de Biserică și de Dumnezeu ca pe ceva normal. Și nu este normal. Modul în care emisarii puterii comuniste, responsabili cu evaluarea liderilor noștri, și-au îndeplinit misiunea, este cutremurător. Criteriul în baza căruia i-au caracterizat în fiecare an a fost gradul lor de ateizare! Adică, dacă mai cred și cât de mult, în Dumnezeu și în principiile Bibliei!
Lipsa de asumare a trecutului, obrăznicia cu care unii se erijează în apărători ai acestui trecut întunecos și pe care vor să-l păstreze în întuneric, amenințările și campaniile de discreditare a acestui proiect și a inițiatorilor și susținătorilor lui, îmi dovedesc faptul că sistemul nu a apus. A fost doar reinventat.
În 1986, am stat de vorbă cu un normator pe șantierul unde lucram. Din vorbă în vorbă și pentru că știa că am actele depuse pentru emigrare, omul s-a deschis și mi-a răspuns la o întrebare pe care i-am adresat-o ca unuia care fusese contemporan anilor în care s-a instaurat comunismul în România. Întrebarea mea a fost: ”Cum a fost posibil ca poporul român să accepte instaurarea comunismului? Chiar dacă l-au impus sovieticii, de ce ne-am resemnat așa ușor?” Răspunsul lui a fost acesta: ”Nu am fost pregătiți și vigilenți! În discuțiile noastre în familie sau la cafenele, vorba zilei despre bolșevism era că… ”la noi nu merge!”
Soluția propusă nu este o epurare în masă a foștilor colaboratori. În cadrul instituțiilor religioase și nu numai, trebuie să existe un sistem de reabilitare a spiritului național și de credință. Prin mărturisire, pocăință și iertare, ne putem recupera demnitatea de oameni și creștini adevărați.
Până atunci, istoria care s-a scris se citește…
Fr.Ionescu,
daca Iuda la Cina cind a luat ” bucatica” in chip nevrednic a ajuns posedat de satana, cei care au facut la fel in timpul comunismului vanzand pe frati bagandu-i in inchisoare pe unii din ei, pe altii schingiuindu-i, oare nu au ajuns la fel ca Iuda???
excelent mesajul lui gby
Am vizionat si eu programul de-aseara al bisericii Elim.
Mi-a placut.
Mesajul a fost bun, a avut miez. Mi-a placut si mesagerul. E prima data cind l-am auzit vorbind. Cuvintul scris, stiam ca-l minuieste cu iscusinta si acum am vazut ca si pe cel rostit il stapineste la fel. Mai trebuie sa-l aud cum cinta :).
Nici mie nu mi-a parut “copleșit de propria importanță.” Dimpotriva, mi se pare ca e “a very down to earth kind of guy”, ceea ce e extrem de important. Faima si inaltimile gloriei pot ameti repede chiar si pe oamenii lui Dumnezeu si cazatura lor produce intotdeauna o bufnitura asurzitoare . De-aceea, pastorii si liderii cu mare influenta si raspundere in lucrarea lui Dumnezeu, trebuie pomeniti in rugaciunile noastre macar tot atit de des cum o facem pentru copiii si rudele noastre ( Knowing that, I wrote his name on my prayer list, next to the other pastors’ names I have there).
Vasilica e inca foarte tinar si pare capabil si pregatit pentru multe si mari lucrari. E datoria noastra sa-l sprijinim in rugaciune (si nu numai).
P.S. Thanks for the honor given to my dear wife! You’ve been extremely kind…
I was very glad to see a picture from your daughter’s wedding! Congratulations!
You have such a wondreful family.
Am vizionat si eu predica lui Vasilica Croitoru.Mi-a placut explicatia pe care a dat-o pildei „tinarului bogat”. Foarte putini predicatori au „prins” intelesul acestei pilde.
Cit despre carte, cred ca dumneavoastra „overestimate”importanta acestui proiect. Poate este inca importanta ptr. cei mai „batrini”, dar ptr. valul de tineri care vin din spate, ce s-a intimplat acum douzeci de ani nu mai are multa importanta. Am vorbit cu citiva tineri din Romania, 20 de ani ptr. ei e ca 40 de ani ptr. noi.
Lupta nu se mai da cu comunisti, ci se da pe frontul postmodernismului crestin, care se pare ca ia cu asalt si societatea romaneasca.(Hybels, TD Jakes, Warren, Yancey,). Satana e prea smecher.Si-a invatat lectia. Incercarea lui de a inabusii credinta in tara noastra „backfired” on him; in urma comunistilor si a bochenilor a ramas cea mai puternica miscare evanghelica din Europa la ora actuala. Sa vedem ce o sa mai ramina peste douzeci de ani, cind generatia aceasta „tinara” plina de proiecte si metodologii moderne va prelua stafeta.
Dumneavoastra ce credeti?
Ce este a mai fost și ce a fost va mai fi…
Orice lecție trebuie învățată.
Negustorul din pilda Domnului despre Împărăție scoate vechi și noi. La fel diavolul, curse vechi și curse noi.
Iar Gabi Bogdanu (!) o… perlește (scoate perle!):
Hybels, TD Jakes, Warren, Yancey – Ce serie a făcut el? Și ce legătură au ăștia cu postmodernismul, tare mi-ar plăcea să știu (în ’99 mi-am făcut licența la Emanuel pe postmodernism, relativism antropologic).
Ai dreptate Cristianule, nici una, trebuia sa pun virgula nu paranteza.
Frate Ionescu, am remarcat faptul că din dorința de a avea o inimă mare, (sșs cum ar trebui să aibă oricare păstor),da-ți dovadă de inconsecvență în ce privește predicatorii care vă vizitează Biserica.Pe pastorul Vasilică Croitor l-ați primit cu aceeași dragoste și bunăvoință cum l-ați primit și pe fr Țon, primul nu doar nepătat, ci și un om al expunerii adevărului trecutului, iar cel de-al doilea, pătat, și cu tendința de a ascunde trecutul. Credeți că transmiteți un semnal pozitiv Bisericii cu această practică?
Fratele Țon nu își ascunde trecutul. L-am mărturisit, regretat și a renunțat la el. Cred că se percepe greșit atitudinea mea față de oamenii compromiși în timpul regimului trecut. Analizați toate comentariile mele pe această temă și veți vedea că sunt consecvent: iertare și reabilitare ca rezultat al mărturisirii și pocăinței!
FRATE C. IONESCU Cine isi asuma trecutul celor care nu mai sunt printre noi, si care nu se mai pot marturisi.Au fost trimisi in focul vesnic de VASILICA CROITOR,ei fiind declarati informatori,securisti,colaboratori cu dusmani lui DUMNEZEU.Ce parere aveti despre aceasta problema?
Nimeni nu poate trimete în focul veșnic pe nimeni. și nimeni nu poate băga în rai pe nimeni.
Dar în același timp, nimeni nu se poate pocăi în locul altuia.
Cât privește colaboraționiștii, au știut foarte bine ce fac, au știut că nu este bine, și i-au învățat pe alții o viață întreagă cum să se pocăiască și să-și mărturisească păcatele. Bănuiesc, pe bună dreptate, că dacă ar fi dorit-o, puteau s-o facă, și poate unii au și făcut-o.
Cât privește adevărul cu privire la ei, este bine că îl știm pentru ca să nu le repetăm trădarea.
Doamne dă să fie cum a-ți spus!
O scena vazuta in familie intre rudele mele:
-Batran: Nepoata (de unchi), aveti Biblie ?
-Neintrebat si nervos sotul nepotei,
securist pensionar: Da-o (…)! Da-o la pastorii vostri ca sunt (…)!
Se referea la pigmei…
,,Dumnezeu nu ofera apa vietii dintr-un pahar murdar”
______________________________________________________________
Am editat putin, deoarece chiar dacă sunt cuvinte rostite de necredincioși, nu e cazul să ne întinăm noi cu ele.
„Sa ne asumam trecutu si sa na pocaim” (v. Croitor)Fr. C. Ionescu va rog sa explicati cum poate un tanar de 25 ani sa-si asume un trecut care nu este al lui?Si de ce sa ne asumam doar trecutu pana la Bradin ? Noi trebuie sa ne asumam trecutul nostru atunci pana la INVIEREA DOMNULUI ISUS DINTRE CEI MORTI.
Dupã modelul rugãciunii lui Daniel.