TEOLOGIE DUPĂ… URECHE

Recunosc, nu mă consider teolog. Din punctul meu de vedere, a fi așa ceva înseamnă mai întâi să ai studii superioare de specialitate (ceea ce nu am), apoi să stăpânești într-o oarecare măsură limbile originale ale Bibliei (nici aici nu stau prea deloc bine) și în sfârșit, să te declare alții teolog (dacă binevoiesc 🙂 ). Era să uit… Din câte am auzit de pe la teologi, a apărut o nouă traducere (fidelă?) a Bibliei după traducerea King James din Limba Engleză. S-ar putea în felul acesta să am și eu vreo șansă de a citi textul original 🙂 . Altfel, slabe speranțe.

Mă împac cu gândul că majoritatea credincioșilor nu sunt teologi. Și mă mai împac cu gândul că majoritatea teologilor sunt de păreri diferite. Ca și noi ăștilalți 🙂 . Și iar mă împac cu gândul că toți facem teologie, teologi sau nu! Acum, nu mă înțelegeți greșit, eu sunt pro școală. Cât mai multă! Apreciez oamenii care își dedică viața studiilor. Dar pe lângă studii, există un factor cam neglijat astăzi, pe care înaintașii noștri în credință l-au folosit mult, că nu aveau carte: urechea muzicală. Nu trebuie neapărat să știm cine au fost Pelagius, Augustin, Arminius, Luther, Calvin, Wesley sau… Iosif Țon (scuzați-mă, nu m-am putut abține), ca să ne dăm seama când ceva sună sau nu sună bine.

Se spune că atunci când bunicul a venit de la țară să-și viziteze nepoții la oraș, aceștia au dorit să-i ofere bătrânului o seara memorabilă și l-au dus la… operă 🙂 ! La sfârșit, toți l-au înconjurat cu mare curiozitate și l-au întrebat care mai de care: ”Ei, bunicule, cum a fost?” Încurcat, bătrânul a șovăit puțin, după care le-a răspuns cam în doi peri: ”Cum să fie tătăiță, de tare a fost… tare!”

Bineînțeles, asta dacă ai ureche

About Cristian Ionescu

Pastor Elim Romanian Pentecostal Church Chicago, USA

10 răspunsuri sa “TEOLOGIE DUPĂ… URECHE”

 1. Cand am citit postarea dvs, m-am intrebat daca nu cumva am urmarit aceiasi emisiune de la RTN Chicago.

 2. Pentru ráspunsul de ieri primiti un 2.Adica am rámas mai incurcat decat inainte de a pune intrebarea. 🙂

  TEOLOGÍE f. Disciplină care se ocupă cu expunerea și fundamentarea teoretică a izvoarelor și învățăturilor unei religii. [G.-D. teologiei; Sil. -te-o-] /<fr. théologie
  Iar teolog cel ce se ocupá de teologie.
  Da ce santem noi cei mai multi?Cercetátori?nu merge pentru cá cercetátor=om de stiintá=savant.Deci nu merge.Cáutátor iar nu merge pentru cá te trimite dictionarul tot la cercetátor.Deci ce sántem? 🙂

 3. Nice little article fr Cristi. Cand eram mic si am inceput sa cant la pian am incercat si eu pe note, dar suna parca cam greu. Dar cand am inceput sa cant dupa ureche mi-a venit foarte usor… acordurile se legau asa de usor, suna asa de fain… I surprised myself! Nu ma intelegeti gresit, sunt pentru scoala si invatatura, altfel nu as fi studiat o gramada de ani, but I’m just saying, unele lucruri parca vin natural: ca si teologia pentru cei ce iubesc pe Dumnezeu!

 4. Parere personala: Teologia fara ungere este incompleta. Conform scripturii ( 1 Ioan 2:27) ungerea nu cere neaparat o telologie (in sensul de scoala)
  A se vedea exemplul C.S. Lewis, apreciat, „folosit” de multi teologi.
  Intrebare: Exista teologi la care nu sa gasit nici o „greseala”?

 5. Concluzia la care am ajuns după citirea articolului şi a comentariilor de până aici este că problema multora nu e cu teologia şi teologii ci cu urechea lor.
  Chiar dacă munceşte cineva la pregătirea şi prezentarea pe îndelete a profunzimilor şi frumuseţilor lui Dumnezeu, până la urma urmei… tot urechea fiecăruia decide.
  De aceea „noi cei mai mulţi” trebuie să ne pregătim bine urechea pentru ca atunci când aude teologie să recunoască bine „notele”. Adică pe lângă dicţionare mai are nevoie de o doză bună de Biblie.
  Acest cuvânt „teologie” şi familia lui de cuvinte sunt folosite adesea ca o batjocoră fină la adresa unora.
  De pe acolo a apărut şi caraghioasa etimologie: teologie = te ologeşte…
  Hmmm… în realitate acest cuvânt este compus din două cuvinte greceşti: Theos (Dumnezeu) şi Logos (cuvânt, cuvântare)prin urmare înseamnă cuvântări, discursuri, despre Dumnezeu.
  Este o oarecere diferenţă? Nu-i aşa…
  Şi încă una care nu permite ironii şi sarcasme.
  Aceasta mă face să avertizez pe cei care nu vor să îşi pregătească urechea să nu se mire dacă îi mai ia Dumnezeu de urechi din când în când.

 6. Asta a fost şi problema domnului Ţon, că a fost excomunicat de comunitatea română baptistă, că nu a mai predicat cum înteleg ei Scriptura. Nu e vorba aici despre cunoştinţe de Biblie, ci despre interpretare. Şi de aceea l-aţi primit în comunitatea dumneavoastră, că predică după urechea dumneavoastră. Iară nu e vorba atât despre Scriptură cât despre interpretarea ei.

 7. am inteles ca a fost „tare” pentru bunicul care era obisnuit cu o altfel de atmosfera. 🙂

 8. ”Cum să fie tătăiță, de tare a fost… tare!”

  Eu nu asi complica asa tare lucrurile .
  [tare in sensul ca a auzit si el ].
  La opera se canta tare …in contrast cu unele biserici in care batranii nu prea aud ce se vorbeste ce anume se roaga cel din banca a 3-a din spatele lui.. . Si asta nu pentru ca n-ar vrea, ba dinmpotriva !

Trackbacks/Pingbacks

 1. Vindecătoru - 3 martie 2011

  […] pe cale de a se fi stins? sau o minune nu ţine mai mult de trei zile? Şi pentru că simpaticul Cristian Ionescu şi-a dus bunicul la operă şi a spus că-i tare ,  sperăm  să nu ne mai ducă nimeni la […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: