TEOLOGIE EXTREMĂ

CONFRUNTAREA DINTRE UN CALVINIST ȘI UN ARMINIAN

Calvinistul: Știi ceva? Eu mă simt predestinat să dau cu tine de pământ!…

Arminianul: O, da? Bine, cum hotărăști tu prietene!…

About Cristian Ionescu

Pastor Elim Romanian Pentecostal Church Chicago, USA

19 răspunsuri sa “TEOLOGIE EXTREMĂ”

 1. How many Arminians does it take to change a lightbulb.

  None, the lightbulb changes itself!

 2. That’s an awesome cartoon!
  Ideea e similara intr-un fel cu-n epitaf pregatit pentru cind ex-sibianul meu va trece-n nemurire:

  Zace-aicea ingropat
  Unul Gabriel Bogdan
  Care-a fost predestinat
  Sa se faca-Arminian!…

 3. None.The lightbulb was predestined to burn out. So why bother?

 4. How many hyper-calvinists does it take to change a light bulb?

  None, they are against changing bulbs. The bulb will eventually get changed if it was meant to be changed.

  Now lets try another one, evangelism! How many hyper-calvinists… etc?

 5. Sunt interesante glumele acestea dar ele nu fac decit sa caricaturizeze atit pe calvinisti cit si pe arminieni ceea ce cred ca e trist. Am scris un comentariu la un articol precedent in care spuneam dupa cit se pare pastorul de la Chicago care il acuza pe Iosif Ton nu a citit niciodata pe Calvin. Iar poveste cu five points nu a inventat-o Jean Calvin, nu este nici macar calvinista ci calvinolatra. E trist ca se caricatureaza teologia celui mai mare teolog al Reformei si imiplicit unul din cei mai mari teologi protestanti. Am mai putea numi Karl Barth, se poate ca vor sari unii in sus, pentru ca si el a fost caricaturizat si etichetat de liberal.

  Oricum Calvin este un teolog de valoare si daca unii dintre baptist i-ar cunoaste cit de cit doctrina desigur mai smeriti. Pasajul din Evrei, de exemplu, care a fost mentionat intr-un comentariu la articolul despre pastorul de la Chicago nu poate fi inteles decit pentru ceea ce spune. Trebuie sa admitem ca in Biblie exista paradoxuri si tocmai aici trebuiesc mentionati poate si Augustin si Calvin care nu pretind nici a cunoaste totul nici a putea interpretat totul.
  Tot Calvin crede in responsabilitate umana in procesul de sfintire. Nu se face impotriva omului ci cu concursul lui.

  • Zâmbetele au rostul de a relaxa și dezamorsa o atmosferă și așa prea încinsă. Nicidecum de a-l submina pe Calvin, deși el nu este Domnul Isus, iar teologia lui este subiect de dezbatere pro-contra la fel ca a oricui.

 6. Calvinistul e self confident pentruca are un Mantuitor si o mantuire vesnica. Arminianul pare ca cere trantirea de pamant a calvinistului crezand ca asta e calea spre victorie (de care nu e sigur)

 7. Fr.Cristi,
  De ceva timp,am „tras”pe dreapta,din cauza a doua „revelatii” descrise de aceias persoana-la date diferite-dar urmarind in acelas timp-evolutia subiectelor dezbatute pe bloguri. Am avut ezitari in a posta aceste doua marturii, dar vazind „turnura” pe care o iau comentariile pro si contra-toate avind ca suport partial Cuvintul lui Dumnezeu-ma vad nevoit a posta aceste marturii,urmand ca dvs. sa le trece-ti prin filtrul Duhului si sa actionati ca atare.
  1-Cu cca 5 luni in urma,un frate care citea postarile pe blogurile evanghelice imi marturisea ca,intr-o noapte a avut un vis ,in care se facea ca „era invitat-atras la tot felul de alimente-hranitoare,care pareau foarte atragatoare,in diferite locatii,dar dupa ce consuma un pic a constatat ca nu era decit hrana-stricata si curgea pe pamint.
  El era incalta cu niste „cisme de pescar pina la briu” nu se murdarea si incerca sa puna sare pe hrana respectiva,pentru a evita degradarea”
  Eu iam zis urmatoarele; „faptul ca esti incaltat cu aceasta incaltaminte protectoare este bine ,iar sarea respectiva reprezinta Cuvintul lui Dumnezeu pe care il pui ca „ingredient” in aceste alimente”. Continua si fii atent la „murdarie si la „saratura”.
  2-Aceias persoana,cu cca 2 saptamini in urma, m-a sunat si a spus ca a avut inca un vis,in care a avut urmatoarea scena:
  ” cind sa asezat la pc pentru citirea comentariilor si-a pus pe cap un fel de casca-care era legata cu foarte multe fire de legatura(asemenea celor utilizate la ecografie)ce duceau in toate directiile,si ca se simtea foarte „stresat-obosit”.
  Totodata nu mai simtea „o legatura foarte puternica” ce o avea inainte si-l calauzea mereu.Dupa ce si-a scos „casca” de pe cap ,a simtit o „usurare” foarte intensa precum si atractia din partea „legaturii” ce o avusese inaintea „imbracarii castii”.
  Eu i-am zis: ” acum esti in pericol,nu mai utiliza casca respectiva,pentru-ca devii foarte stresat,obosit etc si-ti pierzi legatura pe care o aveai inainte”.
  Nu stiu daca am interpretat corect si bine,marturisirea acelei persoane,dar fata de ceeace se petrece in prezent pe net.supun atentiei dvs. si celorlalti participanti sa-si spuna parerea in acest sens.
  God bless everybody!

  • Peste tot sunt lucruri bune și rele. Creștinul trebuie să-și folosească discernământul în baza Cuvântului: ”Cerecetați toate lucrurile și luați ce este bun!”

  • Drago, exact acelasi tip de instintare am avut si eu prin septembrie, ( cind cu povestea cu sti tu cine)printr-un frate care nu prea ma cunostea. Spune ca stateam linga o teava cu gaze toxice care era fisurata , si puneam chibritul…..A fost prin fratele I. D. Is it the same person in your case?

Trackbacks/Pingbacks

 1. Evanghelici în Top 100 WP (05.03.2011) « România Evanghelică - 4 martie 2011

  […] 11. Interviu la RTN (rascumparareamemoriei) 18. Înrobirea medicului de familie (marianagoron) 25. Teologie ExtremĂ (popaspentrusuflet) 31. Cristian Bădiliţă vorbeşte despre Anticrist la Institutul Teologic […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: