CRIZA DE LA MIJLOCUL VIEȚII

Ca să clarific de la început, nu am trecut prin criza de la mijlocul vieții. Probabil, nu am ajuns încă acolo 🙂 . Dar de știut, știu ce este. Știu pentru că am văzut la alții. Cum se manifestă? În multe, foarte multe feluri. Dar în toate cazurile, ne-cazul este același: ne pare rău că îmbătrânim. La generațiile în curs, se pare că această perioadă nu se mai termină.

În urmă cu ceva timp, un om deosebit de cunoscut în tagma psihologilor americani, autor de cărți inovatoare în acest domeniu, îmi povestea o întâmplare din familia lui. Cu mai mulți ani în urmă, într-o duminică dimineața, pe când se pregătea să meargă cu familia la biserică, fiica sa, la vârsta adolescenței, a coborât din dormitorul ei gata de plecare. Avea părul vopsit în câteva culori stridente, buzele vineții, unghiile vopsite negru și câteva lanțuri… aruncate în jurul gâtului. Îngrozitor! Tatăl, exasperat după multele și îndelungatele discuții zadarnice, se îndreaptă spre ea și, cu mare dezamăgire, o întreabă: ”Fata mea dragă, și astăzi o să mă faci de râs în fața întregii biserici. Mă rog, nu e prima dată. Am totuși o întrebare, tu așa ai să vii cu mine și peste cinci ani?” Fata, cu un aer șugubăț, bufnește în râs: ”Stai liniștit tati! Bineînțeles că nu! Dar acum, trec și eu printr-o fază 🙂 …” (I am going through a stage!)

Așa se întâmplă și la… jumătatea vieții. Numai că, așa cum spuneam, durează mai mult. Faza asta are mai multe faze. Și la femei și la bărbați. Dintr-o dată, tencuiala se îngroașă direct proporțional cu adâncimea ridurilor, apar ciocuri, smocuri, ciuni-perciuni, operații… estetice 🙂 , coafuri botanice, vopsituri de păr (și la femei și la bărbați) care la soare arată ca o pădure tropicală, toalete care plesnesc în forță, diete amar-nice, aoleu!!! Unii, tot ce nu și-au putut permite la tinerețe, încearcă acum (înainte să urce omu’ în cărucior, să vadă și el cum e cu motocicleta 🙂 ). Mofturi! Din nefericire, această criză îmbracă și forme de imoralitate, dar nu acesta este subiectul pe care doresc să-l abordez. Cu aceștia gluma devine serioasă.

Întrebarea mea este, chiar nu mai știm să îmbătrânim? Îmi aduc aminte de moșii și babele noastre de pe vremuri. Frumoși erau! Simpli, zbârciți, albiți, ele îmbrobodite, ei dez-firați, și unii și alții cocoșați, dar frumoși. La o anumită vârstă ai șansa să fii un bătrân natural și frumos sau o mumie! Depinde cum începi… pe la jumătatea vieții!

În mod normal, ceea ce ar trebui să ne dea echilibru în această privință, este pur și simplu spiritul bazic de demnitate umană. Dacă nu îl (mai) avem, poate o doză mărită de pocăință și spiritualitate ne ajută. Altfel, ne facem de râs!

About Cristian Ionescu

Pastor Elim Romanian Pentecostal Church Chicago, USA

13 răspunsuri sa “CRIZA DE LA MIJLOCUL VIEȚII”

 1. Criza de la mijlocul vietii este provocata de ceea de la inceputul vietii!!De ce ?factorii sint multiplii si sa nu uitam ca traim in puterea intunericului spiritual si omul umbla prin puterea fireasca mai mult dechit in puterea spirituala duhovniceasca!!Libertinismul si razvratirea sint primii factori creati si produsi de catre Satan !Dumnezeu de chind a creat prima pereche umana a pus conditii de supravetuire ,insa se vede ca omului nu ii place conditia divina si astfel rezultatul i-l gasim dupa cum i-l vedem.Ce seamna omul aceea si culege!!!Si transformarile vor ajunge la culmea care a ajuns si pe timpul lui Noe!!!Este profetit si noua ne vine greu sa intelegem acest lucru fiinca prea putin mai avem timp de a cugeta asupra Legii divine si sa gasim placere in ea!!Mereu dorim lucruri si invataturi ce sa ne ghidila urechile si sa ne satisfaca placerile!!!Dar codul divin este acelas ,neschimbat insa de chiti ajunge abordat si cu strictete respectat?Iar daca pe scena vietii apari cu un astfel de mesaj esti o persoana demodata ,invechita si de multi ocolita!!!Pentru unii greu de inteles ,dar sa nu uitam ca puterea firii e mai presus dechit puterea Scripturii si de aceea nu mai este un CUGET CURAT SI SINTEM IN CRIZA TOTALA,ce pune pe multi in cumpana si multi ajung chiar sa ishi piarda dragostea dintii si din nou se ajunge la neglijarea si respectarea indemnului divin (2 Timotei 3 cu 16 la 17).Daca mesajul ar fi inteles am ieshi din CRIZA si am prospera in intelepciunea divina!!!!!

 2. Frate Cristian bine cá nu m-ati intrebat cáti ani vá dau. 🙂
  Oricum chiar trebuia sá-mi aduceti aminte? 🙂

  • Ori am trecut prin criză fără să-mi dau seama 🙂 , ori am să trăiesc (mult) peste 100 de ani 😦 și sunt încă în așteptarea fazei 🙂
   Oricum, încep să cred că nu sunt ”normal” 🙂

 3. Daca va pica parul ( ca la majoritatea) , simtea-ti criza .. 🙂

  • Gabi, ridica clopul putin sa vedem si noi daca este vreo criza pending in the future… 🙂 🙂

   • Dacă arată ca mentorul său (Calvin), e clar…

   • @ Chris 🙂 🙂 , its pending , i can feel it coming….. 🙂 . Da e ok, ca atunci cind o sa vina criza , o sa incerc sa dau si eu din coate ptr. vreun scaun, ca pe la noi astea sint semnele crizei. Si daca nu este un scaun liber, se poate ” produce” unul , nici o problema, ca unde-s 35, ce mai conteaza unu sau doi in plus! 🙂
    Da se prea poate ca mi-am taiat ” craca de sub picioare” cu postul asta! 🙂

 4. @ fr. Ionescu
  As vrea eu sa am capul lui Calvin !

 5. Frate Ionescu , daca tot vorbim de crize, ce ziceti de criza prin care trec teologii secolului al 21? Numai ce am citit un articol despre Rob Bell, si pe la pagina 4 am dat si de prietenul ” nostru” , Scot McKnight , . Aviz cautatorilor de teologii noi noute
  http://www.christianitytoday.com/ct/2011/marchweb-only/rob-bell-universalism.htm

Trackbacks/Pingbacks

 1. 8 postări în Top 50 WP (10.03.2011) « România Evanghelică - 10 martie 2011

  […] limbajul tehnic teologic trinitar (mariuscruceru.ro) 8. Emma a fost operata! (crestintotal.ro) 15. Criza De La Mijlocul VieȚii (popaspentrusuflet) 20. Satul (lascaupetru) 39. Elucubrațiile lui Daniel Chiu (romaniaevanghelica) […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: