DE CE SUNT CONSERVATOR

Nu ultra dar ferm, nu dur dar convins, nu legalist dar clasic. Adică, predic radical și guvernez moderat. Adică…

Principiile teoretic înțelese dar fără aplicație practică sunt ca mâncarea pe care încerci să o pregătești, gătești și servești fără vase și ustensile. Știu, mulți spun că valorile creștine au în vedere comportamentul și atitudinea. Să nu minți, să nu furi, să nu ucizi, să iubești, să respecți, să faci milostenii, să te rogi, să postești, să citești Biblia, să frecventezi adunarea, să nu bârfești, să nu trăiești imoral, să nu vorbești urât, să predici Evanghelia la orice făptură. Altceva, nimic!

Recent, am participat la un ”dialog” interesant pe marginea mai multor postări pe blogul Creștin Total, unde se abordau subiecte pe care eu le consider pertinente bisericilor noastre. Sunt dezbătute în familii, discutate între tineri, menționate la amvoane. Dacă fetele pot purta pantaloni la biserică, dacă femeile trebuie să aibă capul acoperit la închinare, dacă trebuie permis portul de bijuterii la credincioși… Dar tatuajele, sunt permise? Ce înseamnă a te îmbrăca decent? Nu mi se pare relevant ce poziție doctrinară au moderatorii de la Creștin Total cu privire la aceste dileme. Ei au deschis o conversație pe marginea acestor teme. Sunt cumva interzise?

Nu numai că nu sunt tabu, dar aceste întrebări au nevoie de răspunsuri clare, echilibrate și bine motivate și explicate. Pentru că stă în natura omului, dacă lași la latitudinea lui, să degenereze până la ridicol ceea ce înțelege fiecare prin libertate în Hristos. Pentru toți cei care se enervează sau batjocoresc pe cei ce abordează aceste subiecte, am un scenariu: iese în față trupa de worship. Toboșarul are părul vopsit în șuvițe: roșu, galben și albastru. Poartă un maieu fără mâneci, iar de la umeri în jos, pe brațe, se văs tatuajele aglomerate. Are cercei în urechi, unul în nas, unul la sprânceană și bobuleț metalic pe limbă (se vede pentru că atunci când tropăie tobele între versuri o scoate din gură ca sportivii când trag la poartă). Bineînțeles că pantalonii sunt scurți. Chitaristul poartă plete lungi, lungi de tot. Nu i se vede fața pentru că dă din cap tot timpul ca și cățelușii din spatele mașinilor (pe vremuri în România se purta). Poartă un tricou cu tot felul de desene, blugii sunt rupți în mai multe locuri iar la mână (aia cu care dă tare cu pana jos la genunchi că acolo ține chitara) are un maldăr de brățări. Chitaristul bas… era să zic că este mai normal, dar m-am uitat mai bine și am observat că poartă vreo trei inele pe degete și un lanț la gât (că dacă era lănțișor nu-l vedeam deloc printre razele de lumină multicoloră care se plimbă pe scenă). Solista, vai… nu vă spun că nu mai pot să mă uit. În fața scenei, o droaie de tineri sar ca ”vițeii din grajd” 🙂 . Zgomotul este infernal, cuvintele nu se aud aproape deloc dar nu contează. Audiența pare mulțumită. Credeți că v-am descris un concert rock? Nu! Sunt biserici în care este exact așa dacă nu mai rău.

Va spune cineva că a denunța acest spirit de în-chin-are este o tentativă de a elimina lauda și închinarea tinerilor din biserică. Cei ce mă cunosc și care frecventează Biserica Elim (real sau virtual) știu că nu este adevărat. Dar dacă nu stabilim niște limite, să nu plângem mai târziu. Personal am constatat că fără o instruire clară (așa cum le spui acasă la copii ce pot și ce nu pot să-și permită), lăsate în voia lor lucrurile degenerează. Adunarea fără rânduieli devine o adunătură. Dar, va spune cineva, de ce contează aceste lucruri? Pentru că sunt trei feluri de păcate. Ați auzit de păcate prin comitere și păcate prin omitere. Dar de pricini de păcătuire ați auzit? Scopul închinării adevărate este de a sensibiliza inima închinătorului, pregătind-o pentru Cuvântul lui Dumnezeu, nu de a-i incita simțurile și a-i stârni poftele.

Va spune cineva, cum să ajungem noi într-un asemenea hal? Încetul cu încetul, din aproape în aproape, rând pe rând și pe nesimțite…

Gândindu-mă din nou la cei care denunță abordarea acestor subiecte, menționez că Biblia nu le ignoră ci dimpotrivă, le dă o importanță deosebită. Nu mi-am propus acum să intru în aceste amănunte, ci doar să stabilim împreună că trebuie să discutăm și aceste lucruri.

About Cristian Ionescu

Pastor Elim Romanian Pentecostal Church Chicago, USA

38 răspunsuri sa “DE CE SUNT CONSERVATOR”

 1. Este foarte rau cand persoana sau trupa din fata atrage atentia bisericii de la scopul inchinarii prin felul cum ei se prezinta exterior. Am mai spus chestia asta si o repet, persoanele neregenerate nu au ce cauta in echipa care conduce inchinarea. Liderul de worship trebuie sa-si cunoasca membrii din echipa si numai asa sa se prezinte cu ei in fata bisericii si a Lui Dumnezeu. Nu e usor sa te pregatesti pentru inchiare in grup, vorbesc din experienta, dar trebuie facuta cu scopul de a implica toata biserica in cantare, fara a fi o pricina de poticnire.

  M-a surprins putin scena de „worship” din articol, mai ales „bobulețul metalic…” aka health hazard. In loc de astia eu zic ca mai bine sa aducem inapoi „laudarosii cu inchinara” 🙂 🙂 🙂

  • Chris
   Persoanele neregenerate,n-au ce cauta ìn echipa care conduce ìnchinarea; E vorba de persoanele care au avut parte de un „botez ìn apa”? sau sunt alte criterii prin care ìi catalogam pe cei regenerati?

   • Botezul in apa este o marturie publica a credintei. Cineva a zis ca un pacatos nepocait iese din apa botezului un pacatos nepocait ud. 🙂 Nu cred ca botezul face nasterea din nou sau regenerarea. Din nefericire sunt adolescenti nascuti si crescuti in biserica care se boteaza (it’s the thing to do), dar viata lor afara din biserica nu exemplifica o viata de pocainta dupa acest botez. Acestia nu au ce cauta sa faca slujbe in biserica (chiar cantarea in grup).

    Fr Cristi do you agree?

 2. Da, e necesară și abordarea unor asemenea subiecte, chiar dacă țin de un elementar al credinței și sunt un fel de „lăptic”. 🙂

  Problema, după părerea mea, nu stă în faptul că subiectele sunt abordate, ci în felul în care sunt tratate pe blogul crestintotal.ro. Argumentațiile se bazează pe o exegeză jalnică, se fac afirmații cu statut de postulat deși sunt departe de a merita așa ceva, logica duhnește a legalism, perspectiva e limitată la propria cultură, limba română e accidentată grav etc. etc. etc.

  E regretabil că unul dintre cele mai citite bloguri evanghelice din România e, totodată, și unul dintre cele mai slabe. Când ai o asemenea notorietate în rândul internauților evanghelici, ai și datoria de a trece dincolo de subiecte ce țin aspectul exterior. Nu poate fi foarte greu să găsești o persoană care să corecteze d.p.d.v. gramatical articolele înainte de a fi postate. Ori chiar și dincolo de acest aspect, postările depășesc rareori nivelul unei compuneri de clasa a V-a.

  În fine, ar fi multe de spus. Eu, când citesc opinii de genul „doar urâtele se machiază”, îmi iau liberatea, în numele soției mele, să-i recomand o vizită la doctor celui care a scos „perla”.

  • Dragă Florin Pușcaș,
   Bineînțeles că un subiect sensibil are nevoie de o abordare pe măsură. Eu am adresat comentariile prin care nu era analizată profunzimea sau analiza subiectelor ci însuși faptul că erau menționate și că ar fi fost irelevante.
   Cât privește ”doar urâtele se machiază” sau ”machiatele sunt urâte”, îmi iau libertatea, în numele soției mele, să spun că mie mi-e tare frumoasă și dragă (soția mea)… netencuită și nevopsită.
   Dar, îți înțeleg argumentul și subscriu că o astfel de discuție trebuie purtată pe baze biblice și nu cu speculații sau lozinci.

 3. 2 Samuel 6:5
  David and all Israel were celebrating with all their might before the LORD
  Cel putin un lucru pozitiv putem sa spunem de ” inchinatorii” din pozele de mai sus: astia chiar cinta din toata puterile ! 🙂
  De multe ori , duminica dimineata ( in special) ,parca incercam sa ne adormim unul pe altul…, propun ca fiecare membru sa serveasca un can de ” Red Bull” inainte de a veni la biserica!

 4. Unde este Mielul lui Dumnezeu?

 5. Un clip de pe situl lui Piper( preluat fara „permisiune” 🙂 de la rodiagnusdei.wordpress.com, sora Rodi Cuc).
  Este foarte potrivit cu discutia de pe acest post. Acest clip ar trebui sa fie pus in adunari in fiecare duminica…..
  ____________________________________________________________________
  Dragă Gabi,
  Am acceptat să public comentariul tău cu un singur scop. Pentru a arăta mârșăvia cu care libertiniștii își bat joc de valorile decenței și bunului simț.
  1. Asocierea între modul conservator în care se îmbracă ”eroii” din scenetă și atitudinea ”tiranului” soț și tată este arbitrară. Se poate întâmpla și la cei ce merg la biserică în pantaloni scurți și, de asemenea, sunt multe familii decente care nu trec prin asemenea ”orori” duminică dimineața.
  2. Dacă se duceau la biserică ”îmbrăcați” ca pe plajă, dar erau numai un zâmbet și curgea mierea în valuri, erau mai corecți, dezonorând Casa lui Dumnezeu printr-o ținută indecentă?
  3. Nu-mi place fățărnicia și nu o încurajez. Dar noi toți știm că nu e chiar așa de ușor să urnești o ”casă” de adolescenți spre biserică duminica dimineața (măcar că treaba cu van-ul de 15 locuri pentru 4 persoane este insultătoare pentru mine 🙂 . Chiar verificarea modului în care se îmbracă poate deveni un… ”calvar”! Noi îi întrebăm adesea pe părinți: ”V-ați uitat la băieții și fetele voastre cum s-au îmbrăcat astăzi, că de la voi din casă au venit?…” Nu înseamnă că dacă ai avut o mică ”dezbatere” înainte de biserică, trebuie să stai ca pipirigul…
  4. Clip-ul ăsta nu ar trebui pus în biserică în fiecare duminică deoarece într-un mod perfid batjocorește buna cuviință și decența. E suficient că se rulează la tine în cap 🙂 …
  POFTIM CLIP-UL:

  • Draga Gabi…chiar asa…tu nu ai vazut ca „sora” avea cercei ? Si fusta nu era de o palma mai jos de genunchi….Si se ruja si machia….Blasfemie…
   Frate Cristi…in randurile de mai sus am fost sarcastic si mi se adevereste un portret robot pe care mi l-am creat despre dumneavoastra. Ati spus ca nu sunteti legalist…mai cercetati-va…In general sunteti pertinent…insa in acest post despre clip…nu sunteti…Parere personala ? Poate…Am putea sa facem un studiu din Matei incepand de la Matei cap 21 partea a doua si pana prin 25 ..sa vedem ce este legalismul…In rest…imi place blogul…a anjuns cel mai vizitat site al computerului meu…

   • Dragă Florin,
    apreciez prietenia și (uneori și 🙂 ) sinceritatea ta !
    Ehehei, ai văzut (aproape) bine. Numai că sora din clip ar trece (poate cu excepția cerceilor) drept foarte duhovnicească la noi!
    Având în vedere că este o scenetă de la americani, ceea ce mi-a atras mie atenția a fost momentul cu fetița (care voia să se îmbrace altfel).
    Asocierea dintre conservatorismul ”tovarășului” și atitudinile lui mi s-a părut arbitrară și impertinentă. Să nu uităm, clipul este ”opera” americanilor. Pentru ei îmbrăcămintea personajelor este fanatică cel puțin…
    Spune-i te rog și lui Gabi Bogdan să se mai uite odată la clip (amândoi cu mai multă atenție 🙂 , da?).
    Îmi place foarte mult că îți place blogul 🙂 ! Te aștept cât mai des (funcție de timp) la comentarii. Le apreciez!

   • M-am uitat a doua oara la clip. Nu cred ca „americani” care au facut clipul au avut in intentie hainele. Stiu biserica care a produs clipul , este foarte conservativa ( nu numai la haine)

    Daca tot faceam analogii cu porcul , hai sa mai fac una:
    Crestinii libertini le place sa spuna ca nu conteaza ca porcul are inel in nas, sau ca nu are blana sa se acopera, ori ca porcului i place sa se tavaleasca in namol , si ca nu conteaza cum arata pe dinafara, si ca deranjeaza animalele curate din ograda, ca , vazi doamne , porcul are o inima de oaie, si aia de fapt conteaza

    Crestinul conservativ ia porcul, il acopera cu blana si pe corp si pe cap, il invata sa mearga ca o oaie, sa behaie ca o oaie sa manince ca o oaie. Problema e ca porcul tot porc ramine.

    Mai este o categorie de porci transformati supranatural in oi. Astia se mai poate sa aiba unele apucaturi de porci , dar cu timpul ele o sa dispara cu totul.

    Acuma problema este cu porcii care vin intre oi, ce faci cu ei? Ca sa i lasi sa stea fara blana pe ei, si sa actioneze porceste nu poti, ca le afecteaza pe oi, asa ca solutia este sa pui reguli pe ei , daca vor sa se conformeze bine , daca nu , inapoi in cotet…

    Povesti porcesti……

   • Dupa a doua vizionare a clipului am ajuns la concluzia ca am gresit la primul post…Trebuia sa fiu si mai convingator ca clipul este un clip foarte reusit si agreez cu Gabi…Clipul ar trebui vazut de cat mai multi…Frate Cristi cu ceva timp in urma ati incercat sa ma convingeti ca exista foarte multi crestini americani care cred in puterea mantuitoare a baticului…V-ati schimbat cumva parerea? ( doar o specificare..ca sa nu fiu judecat. Sotia mea poarta batic.)

  • Gabi.Acel filmulet nu e altceva decat propaganda ieftina gen Hollywood.Este marsav si rau intentionat.Este ca si o fraza scoasa din context folosita de libertini pentru a-si promova libertinismul si modernismul bisericiesc.E un atac josnic la adresa Crestinismului autentic,un atac impotriva bunului simt,impotriva penticostalilor clasici.Sa inteleg ca astia,ar fi dupa tine okay?
   (…)
   Sa inteleg ca asta e crestinism autentic,inflacarat,nu-i asa?Gabi.Tu sti ca din cauza la astfel de persoane tu,eu fratele Cristi si altii suntem acuzati (…)?
   Am avut odata experienta nefasta de a fi dus intr-o astfel de biserica(am fost mintit de niste tineri care ziceau ca mergem sa ne inchinam Domnului).Cea mai urata zi din viata mea.Si-acuma mi-o amintesc.Din cauza asta era sa urasc pocainta.Noroc cu pastorul meu, Bora Elisei, care mi-a explicat despre penticostalii carismatici si erezia lor(si noroc ca i-a pus sub disciplina pe tinerii care m-au dus acolo)ca altfel as fi fost dusmanul lui Dumnezeu.

   • Am editat adresa oferită. Dacă este un exemplu rău de ceea ce înseamnă biserica, și dacă ați fost negativ afectat de vizita făcută într-un asemenea mediu, ce rost are să le deschidem ușa altora într-un spațiu (fie și virtual) asemănător.

   • Adrian….am ezitat sa-ti raspund din mai multe considerente…Primul ca postul nu era adresat mie…insa prin raspunsul meu afirmativ la calitatea clipului…cred ca implicit mi-ai raspuns si mie…Nu cunosc partea editata a postului tau…insa cred ca tu esti foarte subiectiv cand vorbesti despre clip…Generalizezi…si generalizand gresesti…Da…tinerii aceea care te-au dus intr-un loc in care nu era prezent Dumnezeu(din nou nu cunosc unde)..insa faptul ca cat pe aici era sa cazi de la pocainta…nu sunt de vina acei tineri…ci chiar tu…Mai devreme sau mai tarziu(in functie de maturitatea ta spirituala), Dumnezeu va ingadui sa fi ispitit intr-un fel sau altul..Daca cazi..a cui e vina..? In general noi oamenii dam vina pe Dumnezeu..insa Iacov ne spune altfel…Tu zici ca „noroc” cu pastorul tau ca te-a prins inainte sa cazi..deci Dumnezeu nu are nimic de a face in privinta asta..Nu El este acela care ti-a pregatit mijlocul sa iesi din ispita…Ar trebui sa te muti la fratele pastor sa vegheze asupra ta…

    P.S. Inca (virgula) cred ca clipul are valoare ilustrationala.

   • Adrian S. Titlul acestui clip este Iacob 1 9-10
    Cu ea binecuvîntăm pe Domnul, și Tatăl nostru, și tot cu ea blestemăm pe oameni cari sînt făcuți după asemănarea lui Dumnezeu.
    10
    Din aceeaș gură iese și binecuvîntarea și blestemul! Nu trebuie să fie așa, frații mei!

    Filmul a fost preluat de pe websitul unei biserici foarte conservative ( in sensul bun al cuvintului )

    Mesajul filmului a fost:
    O familie care este perfecta din toate punctele de vedere( haine, masina, cresterea copiilor ) dar cu un tata nu poate sa-si stapineasca limba. Ptr. unii aceasta scapare poate nu e o problema mare, dar ptr. fetita din film a fost. ( si ptr. Dumnezeu, cred)

    Poate a fost greseala mea ca nu am pus si titlul impreuna cu clipul.

   • Perfect de acord frate Cristian.Ati facut bine ca mi-ati acoperit anumite postari.Intradevar astfel de biserici carismatice in care se danseaza si se primeste duhul sfant razand,sunt un real pericol pentru oricine.

   • Florine.Asta s-a intamplat acum 3 ani cand am venit prima data la biserica penticostala.Nu am fost genul de convertit standard(adica venind din lume ca alcoolic si fumator) dimpotriva ,in viata mea nu am fumat nici nu am consumat alcool si nici nu am mers la discoteca.Dar cand i-am vazut pe acei zvapaiati cum dansau in biserica si mai invocau si cuvantul lui Dumnezeu atunci m-a apucat frica groaza si in acelasi timp si nervii.
    Cat despre pastorul meu,din cate tin bine minte pastorul este omul lui Dumnezeu si daca tin bine minte Dumnezeu lucreaza si prin oameni.De altfel e de datoria noastra sa ne protejam copiii nostrii.De aceea ma bucur ca tinerii din biserica care m-au dus acolo si-au primit ceea ce au meritat.
    Acuma nu as mai face aceeasi greseala intrucat Dumnezeu mi-a dat posibilitatea sa ma documentez mai bine cu privire la carismatici.Ba mai mult i-am educat si pe copiii din biserica pe care-i duc in diverse excursii(sunt un fel de educator particular) ca sa se fereasca de tinerii din biserica noastra care au apucaturi libertine.
    De aceea e bine ca pot sa citesc posturi gen De ce Sunt conservator sau Modernism Atentie la pestera de talhari.Pacat ca sunt unii care confunda cuvantul conservator cu legalist.

 6. Frate Ionescu, you totally missed the point of the clip , 🙂
  imbracaminte? Nici nu am observat-o…

 7. I bet i am at least as conservative as you are. I don’t even wear ties! And also i am not a liar 🙂 ! I did not see what you saw

 8. I am at least as conservative as you. I don’t even wear ties. And i am not a liar 🙂 . I did not see what you saw……

 9. Frate Ionescu , mi-a placut foarte mult titlul pe care l-ati clarificat in textul pe care l-ati postat.Sunt multe persoane care se hranesc cu nadejdi inselatoare avand ca scut impotriva celor care ii atentioneaza , cuvinte care suna cam asa.”Dumnezeu priveste la inima si nu la trup(imbracaminte, s.a.),”Noi suntem modesti ( adica nu este ineaparat sa vi in pantaloni lungi la biserica , sa porti batic sau sa ai capul acoperit la inhinare (despre partea feminina vorbesc)si multe altele care au si fost amintite mai sus.Oare ceea ce spune in Bible despre imbracamintea cuviincioasa este aceeasi cu imbracamintea modesta? Asa au exprimat ei „suntem modesti”

 10. Recent a trebuit sa explic baiatului meu de 15 ani ca nu e bine sa fie o pricina de poctinire (freza ciudata) pentru „micutii ” D-lui care au imbatranit pe cale. Absurd!
  E consecinta predicilor despre forme si nu a lui Hristos.

   • Consider ca predicile despre forme (ale parului, imbracamintii,…)fac parte din categoria invataturile „…incepatoare,slabe si saracacioase…” caracteristice spatiului mioritic.Predici despre bogatiile Harului; aproape deloc. Acum cand se discuta si despre alte subiecte ca : NEPRIHANIREA … care se capata prin credinta, unii se gasesc pe un teren de lupta (a ideilor) strain.Conservatorismul devine un argument pentru intoarcerea la ce am invatat candva.

 11. Fain articol dar poti mult mai mult. Parerea mea!

 12. CONCLUZII:
  Invaţaturile începătoare nu sunt de neglijat.
  Scuza că aşa-i moda azi… Oare cum ne va fi moda-n veşnicie? Adică spre ce ţintim? Deşi videoclipul nu scoate-n evidenţă, gandul m-a dus la obiceiuri cotidiene, videoclipul putea fi realizat şi la musulmani. La mine-n casă, duminica dimineaţă este superb! Toţi vrem să mergem la adunare, ascultăm o predică-n timp ce ne-mbrăcăm, suntem conservatori ca-n România, aici in România. Trebuie să fim conservatori adică să conservăm principiile morale si Biblice-n familie. Lumea şi lucrurile ei trec, dar cuvintele Lui Dumnezeu răman aceleaşi, conservator

 13. Se spune ca generatia de astazi o formeaza pe cea de miine. Daca ne scoatem copiii din adunare, cu propriile miini, si i-i trimitem la scolile duminicale sub pretextul “ca nu inteleg” sau ca “deranjeaza domniile noastre”, si acolo i-i lasam pe miinile a cui i-i lasam, iar citiva ani mai tirziu, cind copiii au ajuns la virsta adolescentei incercam sa-i readucem in biserica, raminem incremeniti la ce vedem si auzim. Bietii copii (acum tineri adolescenti) nu se mai pot acomoda la stilul de inchinare si slujbele divine cu care sunt confruntati. Simt nevoia de a fi numai ei de ei, asa cum au fost crescuti ani de zile in cadrul scolilor duminicale, si nu pot intelege de ce biserica refuza sa accepte trairea intr-o “distractie spirituala” asemanatoare celei cu care ei au fost hraniti ani de zile in cadrul acestor scoli. Sunt convins ca aceste scoli sunt bine puse la punct din multe puncte de vedere, inclusiv al materialelor didactice. Cu toate acestea, care este rezultatul? Vedem ca si bisericile americane, care au pus temeliile primelor scoli duminicale si dispun de materiale didactice din belsug, si ele se confrunta cu aceeasi situatie, adica numarul tinerilor din biserica fiind intr-o descrestere continua. Din cauza aceasta, liderii bisericilor introduc in adunari tot felul de practici, ca doar-doar, aceste practici vor putea creea o “atmosfera bisericeasca” care sa satisfaca mofturile tuturor.
  Isus a folosit de mai multe ori un mod de comparatie al bisericii cu o turma de oi. Mieii separati de turma sunt destinati abatorului, si diavolul are un ospat imbelsugat din treaba aceasta. In schimb, mieii crescuti linga turma vor invata de la celelalte oi felul de vietuire – rugaciune, limbaj Biblic, comportament, agonisirea hranei, deosebirea pericolului, etc., astfel incit mielul sa creasca avind apucaturi de oaie si nicidecum de altceva.

  In ce priveste lauda si inchinarea in biserica, e bine atunci cind aceasta nu devine “o forma de evlavie” cu scopul de a inflacara biserica prin manipulari psihice, emotive si altele de felul acesta, metode care cred ca se pot asemana cu “focul strain”. Pentru a se evita aceasta, este de dorit ca liderii de lauda si inchinare din biserici sa fie oameni duhovnicesti – oameni care umbla permanent cu Dumnezeu si oameni care au habar de muzica si stiu cind / cum / unde / si ce fel de marfa de cintari sa aduca in adunare. Poporul si oamenii care-L cunosc pe Dumnezeu simt atunci cind liderii de cintari vin pe piata cu o marfa stricata, si e greu sa te conformezi cerintelor acestor lideri de a ridica miinile-n sus, la comanda omeneasca, mai ales in fata unor cintari care poate nu au nimic comun cu Biblia si pocainta. Si pe buna dreptate! Cum poti sa cinti cintarea “Traim vremi de har ca Ilie” si sa afirmi ca “plutim in har si in laudele ce umplu templu”, cind apostolul Pavel spune clar si lamurit “Fratilor, sa stiti ca in zilele din urma vor fi vremuri grele…”! Ori nu traim vremurile din urma? Sau o alta cintare care deja a devenit un fel de schlager in bisericile noastre “…si zdrobit ca un trandafir, Tu ai cazut…”. Adica cintam ca Isus a cazut? Hai sa fim seriosi! A spune ca Isus a acceptat caderea este una, si a spune ca Isus a cazut este cu totul alta. Sau cintarea in limba engleza “I am a friend of God”, care in combinatie de text si ritm da impresia unei lipse de bun-simt spiritual. “Christos”, spune Biblia, “desi a fost Fiu de Dumnezeu, nu a socotit aceasta ca un lucru de apucat, ci s-a smerit pina la moarte, si inca moarte de cruce.”

  De multe ori si din diferite motive, ne gasim ca impodobim muzica din bisericile noastre prin “flori de plastic de tot felul”, cautind prin aceasta sa dam impresia ca suntem in posesia realitatii absolute, si avem pretentia ca oamenii sa miroase aceasta marfa plastica si s-o declare ca ceva real, natural si adevarat. Aceeasi impresie gresita a creiat-o si Aron odinioara, cind s-a ridicat in fata poporului, prezentind vitelul de aur – “Israele, iata dumnezeul care te-a scos din tara Egiptului!” Oamenii care nu au o greutate spirituala vor cadea usor victima unor astfel de afirmatii. Dar, va asigur ca acei frati si surori care au gustat “ce bun este Domnul”, care-L cunosc pe Dumnezeu si glasul Lui, pe aceia niciodata nu-i va impresiona lucrarile plastice, ieftine si de proasta calitate. Doamne, ajuta-ne sa Te cunoastem tot mai mult!

Trackbacks/Pingbacks

 1. 11 postări în Top 100 WP (12.03.2011) « România Evanghelică - 12 martie 2011

  […] Parteneriat Stat-Biserică? (mariuscruceru.ro) 7. Exodul din Uniunea Baptistă (lascaupetru) 13. De Ce Sunt Conservator (popaspentrusuflet) 21. Baptiștii au exclus ce-au avut mai frumos (4) (constantinjoldes) 61. […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: