CE-MI PASĂ MIE DE PAPA SAU DELIMITĂRI RELIGIOASE

Mare tulburare s-a mai întețit la vestea că ”Sfântul Părinte” catolic ar da buzna în România ”Sfântei Biserici” ortodoxe. Anatemizările milenare nu pot fi trecute cu vederea așa, cu una cu două. De departe, diferențele dintre ortodocși și catolici mi se par ca acelea dintre noi (penticostalii) și baptiști. Nu numai că nu aș protesta la o vizită a fraților din conducerea Uniunii Baptiste dacă ne-ar face onoarea să-și facă timp și pentru noi cu o vizită frățească interconfesională. Le-am deschide larg porțile și amvoanele, cinstindu-i ca fiind ai noștri. Asta nu înseamnă că am fi mai puțin penticostali sau baptiști.

Mulți comentatori ortodocși se tem de o confuzie în rândul enoriașilor. Nu cumva să-și închipuie cineva că marea schismă a fost pe alte coordonate (poate politice?) decât ce fel de pâine să fie folosită la eucaristie.

Să vă spun un secret: pentru mine toți chinezii arată la fel. De unde mă uit eu, catolicismul și ortodoxia seamănă leit. De unde se uită ei, penticostalii și baptiștii sunt aidoma (probabil, sectanți?).

Să vă mai spun un secret: că ortodocșii nu l-ar primi pe papa în bisericile lor, nu mă deranjează. Fiecare face ce vrea în ograda lui. Sunt și unii baptiști și penticostali care nu și-ar spune ”hai pe la noi”. E dreptul fiecăruia. Ceea ce mă îngrijorează este atunci când aud că ”Papa nu are ce căuta în România”! Dar noi ne-ortodocșii români, avem ce căuta în România? Că dacă ortodocșii români ar avea dreptul să decidă cine nu intră, poate ar dori să hotărască și cine să iasă! Și asta, pe noi care nu suntem religii naționale majoritare, ne amenință. Poate că BOR va dori o apropiere de Roma și îl va cinsti pe papa. Poate că nu. Ceea ce ar trebui eliminat din mentalitatea oricui este că platforma unei religii, mai ales atunci când reprezintă o majoritate a populației, poate deveni un instrument de opresiune. Mi se pare cel puțin interesant că nu s-a pronunțat nimeni împotriva venirii în România a unor celebrități recunoscute pentru imoralitatea lor. Să nu credeți că mie îmi place de papa. În felul cum eu înțeleg profețiile, papalitatea se va asocia în mod armonios cu conceptul profetului mincinos. Dar, dacă vrea să viziteze România, să viziteze România.

Există și trebuie să existe delimitări religioase de crez. Altfel, ne-am pierde rațiunea de a fi ceea ce suntem! Dar, ca să transformăm pământul pe care călcăm toți, proprietatea unei religii, mi se pare foarte periculos (apreciez faptul că mulți credincioși ortodocși au aceeași părere). De aici au pornit războaie religioase sângeroase, genociduri și prigoniri care nu au onorat marea trimitere apostolică, și nici pe Domnul Isus care a poruncit-o. El nu ne-a trimis în lume să cucerim teritorii ci suflete! Cu dragoste nu cu forța!

About Cristian Ionescu

Pastor Elim Romanian Pentecostal Church Chicago, USA

21 răspunsuri sa “CE-MI PASĂ MIE DE PAPA SAU DELIMITĂRI RELIGIOASE”

 1. ” Cu dragoste nu cu forța”
  Eventual ” cu Evanghelia dragostei”
  Sint curios cum o sa reziste „pope mobil- ul” prin hirtoapele din Bucuresti!

 2. Această vizită nu poate rămâne doar în sfera catolici-ortodocşi şi bineînţeles media. De aici de unde suntem noi (penticostali, baptişti…)aceasta este o motivaţie clară pentru evanghelizare.
  Papa, şi alţi lideri religioşi au un rol important în evenimentele escatologige, dar aceasta nu trebuie să rămână doar o şocantă constatare.
  Noi, românii neoprotestanţi de pretudindeni, suntem mai importanţi în ochii lui Dumnezeu atunci când Marea Trimitere este reperul nostru.

 3. Atunci poate ar trebui sa recunoastem ca exista credinciosi, adica oameni mantuiti, printre catolici si ortodocsi, nu?

 4. NU am ajuns la aceasta concluzie. Spun doar ca exista credinciosi, adica oameni mantuiti, printre catolici si ortodocsi. Daca nu sunt, atunci Marea Trimitere e apa de ploaie…

  • Da sunt, credinciosi printre catolici si ortodocsi, dar ei cred ceea ce nu este biblic. De exemplu, catolicii sustin mantuirea inclusiva, adica Isus nu este singura cale spre mantuire. Poti sa fii mantuit prin „fericirile” din predica de pe munte. Ei predica mantuirea dupa moarte prin purgatoriu. La fel ortodocsii au invataturi complet false cu privire la starea sufletului dupa moarte, „pomenirea la Liturghie” si rugaciunile pentru mantuirea mortilor.

   Fr Cristi, cele mai elementare chestii din soteriologia catolicilor si a ortodocsilor sunt nebiblice, cum pot ei sa fie mantuiti daca cred aceste invataturi false despre mantuire?

 5. Pentru ca toate graviteaza in jurul lui Cristos. Si mariologia, si soteriologia, si escatologia, asa cu probleme cum sunt. In ultiima instanta, trebuie facuta o oarecare distinctie intre teologia oficiala si teologia populara (cam ca la noi in biserici). Iar daca ei nu sunt mantuiti, si n-au fost de-a lungul istoriei, atunci cum a fost transmisa credinta de-a ajuns pana la noi? Domnul Isus a promis ca va fi cu biserica lui pana la sfarsit, iar ortodocsii si catolicii au dus crestinismul mai departe, cu bunele si relele ce din de invataturile specifice celor doua biserici. De aceea pot fi mantuiti si printre ei. Lucrurile stau cam ca la noi in biserici pentru ca si noi spunem una si facem, nu de putine ori, alta…

  • @ Shifu
   Nu m-aș mira să fiți declarat apostat cât de curând 🙂 . Pentru carismatici nu aveți o porție de îngăduință? Măcar atât cât le oferiți catolicilor și ortodocșilor. Sau aceștia merg în iad…

   • Cred ca ma confundati… Nu tin minte sa fi spus vreodata ca in cazul carismaticilor nu se poate vorbi despre mantuire. Nu sunt de acord cu multe dintre practicile lor si cred ca, in unele cazuri, inteleg Scriptura pe dos, dar asta e cu totul altceva. De fapt, nu stiu sa fi spus vreodata ca membrii vreunei confesiuni crestine nu pot fi mantuiti. Probabil m-ati varat in aceeasi oala cu cei care strigau pe net ca Iosif Ton e eretic. Pardon, s’il vous plait, eu nu-l socotesc eretic pe Ton si am spus-o nu o data de ce. Nu-s de acord cu el, dar nu-s chemat eu sa judec mantuirea omului; asta-i treaba Domnului.

   • Frate Ionescu , Chris. cred ca ar fi bine sa facem o separare intre doctrina catolica si credinciosi care frecventeaza biserica catolica. Daca am fi mintuiti bazat pe corectitudinea teologiei personale, jumate din credinciosii din CP nu ar fi mintuiti.

    Nu sintem mintuiti pe baza inteligenteiz( dupa cum cred unii), ci sintem mintuiti prin credinta ,care este un product al nasterii din nou, care la rindul ei este provocat de Duhul Sfint. . Atit si nimic mai mult.

    Sint oameni mintuiti si la baptisti, si la penticosatli, si la catolici si la ortodocsi( la acestia din urma nu cred ca (te)ologii sint mintuiti, dar cred ca in rindurile membrilor de rind , sint unii care sint si care mor si au murit ca martiri ptr. credinta.

    Daca cineva are timp, ascultati audio book ” Brother Lawrence,the Practice of the Presence of God „.

   • Frate Ionescu, nu am spus ca nu conteaza ce crezi. Am spus ca mintuirea nu este bazata neaparat pe teologie. Capacitatea mentala a unei persoane, anii in care a trait pe pamint, accesul la adevarurile Bibliei. Dupa teoria mintuirii bazate pe teologia perfecta, pina biblia nu a fost translatata din latina, nimeni nu a putut fi mintuit. Putin li s-a dat , putin li se va cere.

    La dumneavoastra , de ex., teologia practicata ” in picioare” este diferita de teologia care o practicati „pe genunchi”.

    Teologia aceea de pe genunchi va asigura mintuirea.

   • Gabi, thank God ca suntem mantuiti prin credinta si har, because you’re right cu privire la unele teologii „personale” din CP. Nu-s chiar jumate din credinciosi, dar unii au dificultati cu diferenta intre lucrarea mantuitoare a Duhului Sfant si Botezul cu Duhul Sfant, darurile, etc. Sau unii nu cunosc aceste lucruri deloc.

 6. Chris Prunean,

  stai linistit caci Catolicii si Ortodocsii nu sint mantuiti, tocmai de aceea raspindesc atitea minciuni gogonate si ei lupta impotriva Adevarului.
  Lui Dumnezeu nu poti sa-i slujesti dupa voia Lui cu invataturi false si idolatre si nici nepocait. Acesti oameni merg pe calea pierzarii si resping adevarul Scripturilor fiindca ei nu s-au pocait niciodata si ei nu-L cunosc nici pe Dumnezeu Tatal, nici pe Dumnezeu Fiul si nici pe Dumnezeu Duhul Sfant.
  Domnul Isus a spus: cine ma urmeaza pe Mine, nu va umbla in intuneric, ci va avea lumina vietii.
  Apoi tot el a zis: Cine crede in Fiul are viata vesnica ( si cine are viata vesnica are si lumina asupra Scripturilor ).
  Apoi in alta parte iara zice: „Cine crede in Mine, din inima lui va curge rauri de apa vie, dupa cum zice Scriptura. ” Si unul din raurile vi care curge din inima unui credincios este si Evanghelia curata si sanatoasa care duce la mantuire pe cel ce o asculta, o crede si o traieste.
  Bineinteles ca un ” nouu nascut in Hristos „, el pricepe la statura lui in care se gaseste, insa in ce priveste lucrurile de baza care stau la mantuirea sufletului, ” ungerea ” care este in el il va invata toate lucrurile.

  • Stimate domn Remus, afla ca noi, crestinii ortodocsi, credem in Domnul si Mantuitorul Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, Care S-a jertfit Sa-i mantuiasca pe pacatosi.
   ” Către unii care se credeau că sunt drepţi şi priveau cu dispreţ pe ceilalţi, a zis pilda aceasta:
   Doi oameni s-au suit la templu, ca să se roage: unul fariseu şi celălalt vameş.
   Fariseul, stând, aşa se ruga în sine: Dumnezeule, Îţi mulţumesc că nu sunt ca ceilalţi oameni, răpitori, nedrepţi, adulteri, sau ca şi acest vameş.
   Postesc de două ori pe săptămână, dau zeciuială din toate câte câştig.
   Iar vameşul, departe stând, nu voia nici ochii să-şi ridice către cer, ci-şi bătea pieptul, zicând: Dumnezeule, fii milostiv mie, păcătosului.
   Zic vouă că acesta s-a coborât mai îndreptat la casa sa, decât acela. Fiindcă oricine se înalţă pe sine se va smeri, iar cel ce se smereşte pe sine se va înălţa.”
   ( Luca 18: 9- 14).

  • In calitate de simplu crestin, profan in ale teologiein nu pot sa nu vad in aceasta postare un oarecare iz de fundamentalism pe care nu-l pot percepe ca fiind dovada de mare daruire ci mai degraba extremism religios.

 7. Domnule Ioan C. am o intrebare cu privinta la invatatura ortodoxa, dumneavoastra sustineti ca Biserica si parintii bisericesti au autoritate mai presus decat Sfanta Scriptura? Si credeti ca Biblia este cuvantul infailibil a lui Dumnezeu?

  Sunt putin nelamurit la acest punct, pentru ca noi protestantii sustinem ca Biblia este revelatia suprema a lui Dumnezeu, autoritara peste pastorii si conducatorii nostri. Multumesc.

  • Hm, asta cu scrierile sfintilor parinti deasupra Scripturii cred ca-i o legenda. Eu n-am intalnit-o ( nu neg ca o fi scrisa probabil intr-o carte ortodoxa, dar eu n-am vazut textual).
   Si da, Biblia e cuvantul infailibil, insa interpretarile dau batai de cap.
   Iar autoritatea Bisericii vs. autoritatea Bibilei, eu zic ca nu se contrazic, ci se sprijina ( in interpretarea mea). Am citit si Noul Testament- versiunea Cornilescu, de cateva ori, dar tot ortodox am ramas.

 8. Momente grele fiinca pentru multi este greu sa inteleaga in ce consta mintuirea si ajungerea in imparatia domnului si Mintuitorului nostru Isus Hristos.De ce putem sa spunem acest lucru? Fiinca foarte multi sint inconstienti de mesajul Scripturii si astfel nu cunosc ADEVARUL.Si ADEVARUL este unul unic si se gaseste in Sfintele Scripturi!Iar prin continutul mesajului din Ele gasim raspunsul!El este unul simplu si pe intelesul fiecaruia si astfel este expus;
  -„1Simon (Sau: Simeon.) Petru, rob şi apostol al lui Isus Hristos, către ceice au căpătat o credinţă de acelaş preţ cu a noastră, prin dreptatea Dumnezeului şi Mîntuitorului nostru Isus Hristos:
  (IN PRIMUL RIND ESTE NECESAR SA DETINEM „o credinţă de acelaş preţ cu a noastră(ADICA A APOSTOLILOR), prin dreptatea Dumnezeului şi Mîntuitorului nostru Isus Hristos)SI PRIN CE FEL DE PUTERE SI CONDITIE?DECI,CE SE MAI PRECIZEAZA?SA CITIM;
  2Harul şi pacea să vă fie înmulţite prin cunoaşterea lui Dumnezeu şi a Domnului nostru Isus Hristos!

  3Dumnezeiasca Lui putere ne -a dăruit tot ce priveşte viaţa şi evlavia, prin cunoaşterea Celuice ne -a chemat prin slava şi puterea Lui,

  4prin cari El ne -a dat făgăduinţele Lui nespus de mari şi scumpe, ca prin ele să vă faceţi părtaşi firii dumnezeieşti, după ce aţi fugit de stricăciunea, care este în lume prin pofte.
  -(CUNOASTEM ACESTE LUCRURI?AM MEDITAT ASUPRA ACESTOR VERSETE CU ATENTIE SI DORINTA DE A TRAI NOUA VIATA CE CU ADEVARAT NE FACE PARTASHI FIRII DUMNEZEIESTI SI NICI DECUM CELEI FIRESTI?SA VEDEM CUM SE POATE;)

  5De aceea, daţi-vă şi voi toate silinţele ca să uniţi cu credinţa voastră fapta; cu fapta, cunoştinţa;

  6cu cunoştinţa, înfrînarea; cu înfrînarea, răbdarea; cu răbdarea, evlavia;

  7cu evlavia, dragostea de fraţi; cu dragostea de fraţi, iubirea de oameni.

  -(IATA CONDITIILE PE CARE FIECARE CRESTIN ,INDIFERENT DE GRUPARE RELIGIOASA TREBUIE SA LE INDEPLINEASCA,FIINCA ALTFEL CE SE INTIMPLA?SA CITIM SI SA NU NE AUTOAMAGIM IN PRETENTII;)
  8Căci, dacă aveţi din belşug aceste lucruri în voi, ele nu vă vor lăsa să fiţi nici leneşi, nici neroditori în ce priveşte deplina cunoştinţă a Domnului nostru Isus Hristos.
  -(CINE DETINE ACESTE CONDITII,CE AJUNGE SA SE CUNOASCA? SI LA CE SE AJUNGE? DAR CEI CARE NU INDEPLINESC ACESTE CONTITII SI CERINTE CE SE EXPLICA IN VERSETUL 9?SA CITIM;)
  9Dar cine nu are aceste lucruri, este orb, umblă cu ochii închişi, şi a uitat că a fost curăţit de vechile lui păcate.
  (ASADAR ,LA CE SINTEM INDEMNATI PRIN URMATORUL VERSET?)

  10De aceea, fraţilor, căutaţi cu atît mai mult să vă întăriţi chemarea şi alegerea voastră; căci, dacă faceţi lucrul acesta, nu veţi aluneca niciodată.

  11În adevăr, în chipul acesta vi se va da din belşug intrare în Împărăţia vecinică a Domnului şi Mîntuitorului nostru Isus Hristos.”
  Mesajul nu este unul greu de inteles ,dar se vede ca prea putin este cunoscut si astfel ar trebui sa meditam mai mult asupra mesajului divin si vietile sa ajunga la transformare in urma cerintelor care ajungem sa le descoperim ..!!!

 9. Gabi Bogdan,

  arata-mi si mie un catolic si un ortodox mantuit ( nascut din nou !!! Oare este posibil ca un om care s-a pocait si a fost nascut din nou, sa mai traiasca si sa ramana in invataturi mincinoase si idolatre ???
  Apoi cit despre moartea de martir, frate daca nu ai credinta care a fost data odata sfintilor pentru totdeauna, mori degeaba.
  Nu poti fi martir, fara sa fi mai intai copil a lui Dumnezeu, iertat de pacate, spalat cu sangele Domnului Isus si mantuit.

 10. Eu nu pot pricepe de ce „pocaitii”dau citate din Biblie la greu,iar cand te prind i-ti dau cu articolul din Biblie in cap,de nu stii cum sa mai scapi de ei.
  Un alt lucru greu de inteles,este autosuficienta in ceea ce priveste mintuirea.
  Adica daca m-am botezat intr-un cult,gata am prins pasaportul pentru rai,iar ceilalti obligat in iad.
  Adica iar hotaram noi de la sine care unde va ajunge.
  Au nu la Dumnezeu(in atotputernicia lui)ramane decizia finala?
  Pentruca cel mai mare pacatos,in urma unei cainte sincere si nestiute de nimeni,poate primi iertarea.
  Cred ca putina smerenie ne-ar prinde bine tuturor.
  Si da,cred ca vor fi mintuiti si din alte culte.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: