MASADA – SEMNE DE ÎNTREBARE PE MUNTELE MORȚII (JURNAL DE CĂLĂTORIE – 11)

În drum spre aeroportul Ben-Gurion din Tel-Aviv, am vizitat și încheiat călătoria noastră în Țara Sfântă la cetățuia Masada. Am urcat cu telefericul panta abruptă a muntelui pe platforma căruia se află unele dintre cele mai misterioase ruine din lume. Ingenios construită de revoluționarii hasmodieni, întărită și developată de Irod, cetatea a reprezentat ultimul punct de rezistență al evreilor împotriva cuceririi romane.

Privind de pe zidurile fortăreței, se vede Marea Moartă, ținutul complet dezolat al împrejurimilor, crestele abrupte ale muntelui care aproape se răstoarnă în văile adânci din jur și urmele taberelor romane care au încercuit Masada timp de trei ani. În punctul unde a fost penetrată de berbecii și flăcările cuceritorilor, se văd urmele unei rampe imense construite de romani până aproape la înălțimea zidurilor cetății.

Atunci când și-au dat seama că în ziua următoare romanii vor pătrunde în cetate, Eleazar, conducătorul rebelilor, și-a motivat tovarășii la un act sumbru de sfidare a dușmanului dar și îngrozitor de crud și deosebit de controversat: uciderea femeilor și copiilor și apoi a luptătorilor unii de către alții, până la ultimul care s-a sinucis. Aproximativ o mie de trupuri moarte au găsit romanii la Masada. Au supraviețuit două femei și câțiva copii.

Soarta rezistenței de la Masada este imaginea disperării omului care știe că nu mai are nici-o speranță. Templul și Ierusalimul sunt deja ruine. Nu există semne că evreii ar fi înțeles la vremea aceea conecția între respingerea lui Mesia și dezastrul îngăduit de Dumnezeu asupra lor. Masada este un loc al curajului și al dorinței de libertate manifestate sublim dar fără Dumnezeu. Tragedia este rezultatul firesc al unei asemenea stări.

Orice luptă care implică poporul lui Dumnezeu (spirituală sau altfel), pune sub semnul întrebării nu capacitatea, curajul sau strategia a ceea ce este omenesc ci prezența lui Dumnezeu care înseamnă diferența între victorie sau înfrângere!

About Cristian Ionescu

Pastor Elim Romanian Pentecostal Church Chicago, USA

7 răspunsuri sa “MASADA – SEMNE DE ÎNTREBARE PE MUNTELE MORȚII (JURNAL DE CĂLĂTORIE – 11)”

 1. Fiti binecuvintat frate Cristian .va multumim pentru aceste note de calatorie ,am fost alaturi de dumneavoastra cu sufletul.

 2. M-am bucurat foarte mult de vizitarea tarii sfinte,a fam.d-voastre,si de jurnalul de calatorie,D-zeu sa va Binecuvinteze,toata fam,inclusiv pe cele 10 fetite frumoase,ale dvvoaste,va ascult toate predicile si va apreciez foarte mult,biserica ELIM cicago,cand o sa am posibilitatea financiara as vrea sa vizitez si eu tara unde sa nascut DOMNUL meu ,,ancola multa prppasire pe plan spiritual.

  GOD BLESS YOU!!!Luminita,MI,Detroit USA.

 3. fr Cristi un mesaj ex. dar aceeasi meteahna ca la toate bisericile romane muzica la nesfirsit si timp putin pentru predica ,oricum welcome home and GOD BLESS YOU si la treaba again

 4. @Pete
  Îmi permit o siceră întrebare: Cum decurge programul la biserica pe care o păstoriţi dumneavostră?
  Recomandaţi-ne website-ul pentru lămuriri.

 5. Fr Olan nu am vrut sa va supar sau jignesc imi place cintarea dar cred caci mai valoros e cuvintul drcit cinarea mai ales in vremurile acestea si cind aveti si cine sa predice {nu sint pastor doar un simplu enorias } Gby

 6. Sper ca atunci cand spuneti, citez:
  „Orice luptă care implică poporul lui Dumnezeu (spirituală sau altfel)”,
  va referiti la cei ce cred in Iisus Christos, Domnul si Mantuitorul nostru.
  In caz contrar, va rog foarte mult, sa precizati.
  Pentruca nu pot sa cred ca pe noi, toti astia care credem in Iisus Christos, ne-ati putea considera altceva, decat poporul lui Dumnezeu.
  Multumesc anticipat pentru raspunsul Dvs.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: