ULTIMA GENERAȚIE

La serviciul de seara, Duminică 10 Aprilie, ”Ultima generație” a fost lansată la Biserica Elim.

Pastorul Ioan Bogdan de la Societatea Penticostală de Misiune Creștină din România, a prezentat autorul și conținutul cărții.

Pastorul Moise Ardelean, președintele Comunității Regionale Arad, a motivat biserica la o rugăciune pentru noi care credem că suntem ultima generație.

Costul este de $10, însă toate aceste fonduri vor fi în exclusivitate dedicate misiunii prin SPMCR. Pentru comenzi, în România sunați la 0259 436 841, sau email spmcr@rdslink.ro. În SUA, puteți comanda prin email ionelbonta@gmail.com. În prezent, întreg stocul a fost epuizat. Se lucrează la tipărirea unui număr mai mare de exemplare care vor fi distribuite cu urgență.

În continuare, vă prezint un scurt pasaj din primul capitol:

Noi suntem aleşi de Dumnezeu în virtutea preştiinţei Sale. Înainte de întemeirea lumii, Dumnezeu a alcătuit un plan. Atunci când a alcătuit acest plan în Sine Însuşi (Efeseni 1), El a văzut toată istoria universului care urma să fie creat. A văzut tot viitorul omenirii şi, de acolo, ne-a cunoscut mai dinainte pe fiecare dintre noi. I-a cunoscut pe cei ce-L vor sluji, i-a văzut pe toți cei ce-L vor respinge, a știut de atunci ce va face fiecare dintre noi în fiecare moment al existenței noastre. Pentru Dumnezeu a fost posibil acest lucru. Însă, necesitatea de a reconcilia preștiința Divină, uneori greșit înțeleasă ca predestinare, cu libertatea de decizie umană care este un dar Divin, Însuși Dumnezeu s-a integrat în dimensiunea noastră, parcurgând istoria la pas și comunicând cu noi pe înțelesul nostru. Astfel, găsim pasaje în Cuvântul Domnului care ni-L prezintă pe Dumnezeu dezamăgit, surprins, nehotărât și chiar răzgândindu-se. Pe de altă parte, în alte pasaje biblice, Dumnezeu este în absolut control, privind un scenariu anticipat de El în cele mai mici detalii. În loc să intrăm în confuzie, vă propun să înțelegem unul dintre cele mai neglijate atribute Divine, căruia îi vom dedica un subcapitol.

AUTOLIMITAREA DIVINĂ

Autolimitarea Divină este capacitatea lui Dumnezeu de a se integra intr-o lume relativă, folosindu-și atributele în mod cuantificat. Adică, deși știe dinainte detaliile și deznodământul, ”trăiește” evenimentele ca și cum ar fi la fel de inedite ca pentru oricare dintre noi. Cu toate că știe și ce a făcut și unde este Adam, Dumnezeu îl caută și îl întreabă unde este. În ciuda faptului că știe foarte bine ce se întâmplă în Sodoma și Gomora, merge să vadă dacă este adevărat ce I s-a spus. Deși nu are niciun rost, deoarece Ninive oricum va fi nimicită într-un târziu, îi dă încă o șansă a pocăinței. Și exemplele pot continua. Toate acestea ne prezintă, aparent, un Dumnezeu limitat, ceea ce nu este o contradicție de termeni, deoarece Dumnezeu nu este limitat ci Se autolimitează! Noi ca oameni ar trebui să înțelegem foarte bine acest concept: în relațiile cu copiii noștri, mai întâi ”gângurim” și suntem de-a dreptul caraghioși coborându-ne la nivelul lor de pricepere, apoi, când îi disciplinăm, folosim măsuri de pedeapsă potrivite cu capacitatea lor de a îndura, după care, pe măsură ce cresc, ne limităm spiritul de autoritate pe care îl exercităm asupra lor. Toată Scriptura este o documentare amănunțită a exercitării acestui atribut al autolimitării lui Dumnezeu.

Autolimitarea prin caracter

Dumnezeu își impune limite împotriva răului. În El nu există nimic condamnabil. Este desăvârșit în neprihănire. Biblia spune că Dumnezeu ”nu poate să mintă”.

Autolimitarea prin creație

Pentru ca tot universul material să existe, Dumnezeu a trebuit să-i facă loc într-o picătură de timp și spațiu. S-a… dat puțin la o parte.

Autolimitarea prin comunicare

Pentru a se face înțeles de oameni, Dumnezeu a coborât la nivelul nostru de percepere și înțelegere. Ca un adult comunicând cu un nou-născut.

Autolimitarea prin întrupare

Pentru a trăi ca om, Dumnezeu Fiul a îmbrăcat un trup ca al nostru. Încorsetat în limitele fizice, a simțit setea, foamea, frigul, oboseala și, în cele din urmă, durerea și moartea.

Autolimitarea prin jertfă

Pentru a depune sacrificiul suprem în slujba mântuirii noastre, Domnul a permis oamenilor să-l prindă, să-l tortureze și să-l răstignească.

Autolimitarea prin moștenire

Acceptând să împartă posesiunile Sale în eternitate, Domnul ne va lua alături de Sine pentru a împărăți ca moștenitori.

Autolimitarea prin pedeapsă veșnică

Iadul este locul de pedepsire veșnică a diavolului împreună cu îngerii căzuți și oamenii care resping mântuirea. Este de asemenea un loc din care Dumnezeu Își retrage prezența pentru totdeauna.”

About Cristian Ionescu

Pastor Elim Romanian Pentecostal Church Chicago, USA

20 răspunsuri sa “ULTIMA GENERAȚIE”

 1. Chiar asa?

  Asistam la umanizarea Domnului Dumnezeu? un Dumnezeu facut dupa chipul si asemanrea noastra?

  Oare nu scrie undeva ca va inselati pentru ca nu cunoasteti…?

  Frate pastor, m/ati obisnuit cu o analiza obiectiva,intrasigenta si de bun simt…nu ma dezamagiti…

  • Dragã Mihai,
   Îmi pare rãu dar exagerati în analiza dvs. Este o mare diferentã între „umanizarea” lui Dumnezeu (un act al filozofiei umaniste, cu implicatii socio-morale) si autolimitarea Sa deliberatã, act divin de relationare cu omul limitat.
   Dacã eu as dori sã comunic ceva furnicilor, pentru a mã face înteles, ar trebui sã mã cobor (deliberat nu fortat, temporar nu definitiv) la nivelul de comunicare al furnicilor. Faptul cã as gesticula, „vorbi” sau… zâmbi 🙂 ca furnicile nu înseamnã deloc cã m-am… furnicizat 🙂 .
   Încerc sã nu dezamãgesc pe nimeni.

   • Har si Pace dv. fr. Cristian…
    … daca „rapirea” este la jumatatea saptamanii , cand de altfel se declanseaza necazul cel mare asa cum a spus DOMNUL Isus in Matei 24… uraciunea pustiirii… ATUNCI …va fi un necaaz…. cum se face ca este rapitta Biserica?… atunci cine sunt multimea ce nu poate fi numarata care refuza semnul fiarei?…

    • …fr Cristian, va rog sa cititi si sa aveti in fata dv. Biblia:

     … unii teologi spun ca cel ce sta in calea „tainei faradelegii”… adica antihrist , caci el este secretul faradelegii,…. ar fi Biserica, mai exact Duhul Sfant din noi… FALS:
     – NICIODATA atributul Duhului Sfant nu a fost de a sta impotriva cuiva , ci de a ne calauzi pe noi pana la capat.
     – Duhul Sfant nu a stat impotriva nici a cezarilor romani nici a lui hitler, stalin…etc.. pentruca acesta nu este rolul lui… nicidecum sa stea impotriva lui antihrist.
     – in sec. XXl , mireasa DOMNULUI a fost mai persecutata ca oricand… si acest secol a dat martiri mai multi decat in toate celelalte secole…deci?…

     … am intrebat pe DOMNUL si am dorit sa stiu acest lucru….
     …iata…2 Tesaloniceni cap.2 … si accentul pus pe o singura litera :

     2 Tesaloniceni 2
     7. Caci taina faradelegii a si inceput sa lucreze; trebuie numai ca cel ce o opreste acum sa fie luat din drumul ei.

     … daca citim atent observam ca „cel ce” este scris cu litera mica , fara majuscula…dar in toata Biblia , fie ca este vorba de DUMNEZEU Tatal, DOMNUL Isus sau Duhul Sfant , intotdeauna este scris cu litera mare…
     Dumnezeu a zis lui Moise: „Eu sunt Cel ce sunt.” Si a adaugat: „Vei raspunde copiilor lui Israel astfel: „Cel ce Se numeste „Eu sunt”, m-a trimis la voi.” (Exod.3:14)

     si zice: „Ce ar putea sa stie Dumnezeu si ce ar putea sa cunoasca Cel Preainalt?” (Ps.73:11)

     Iata ca nu dormiteaza, nici nu doarme Cel ce pazeste pe Israel. (Ps.121:4)

     …iar cine Ma nesocoteste pe Mine nesocoteste pe Cel ce M-a trimis pe Mine.” (Luc.10:16)

     Caci Cel ce sfinteste si cei ce sunt sfintiti sunt dintr-unul. De aceea, Lui nu-I este rusine sa-i numeasca „frati” (Evr.2:11)

     Atunci Ingerul Domnului l-a strigat din ceruri si a zis: „Avraame! Avraame!” „Iata-ma!”, a raspuns el. (Fac.22:11)

     Apocalipsa 1
     10. In ziua Domnului eram in Duhul. Si am auzit inapoia mea un glas puternic, ca sunetul unei trambite,
     11. care zicea: „Eu sunt Alfa si Omega, Cel Dintai si Cel de pe Urma. Ce vezi, scrie intr-o carte si trimite-o celor sapte biserici: la Efes, Smirna, Pergam, Tiatira, Sardes, Filadelfia si Laodiceea.”

     … si exemplele pot continua… intotdeauna are majuscula referirea la DUMNEZEU , fie ca este TATAL ,FIUL sau Duhul Sfant.

     2 Tesaloniceni 2
     1. Cat priveste venirea Domnului nostru Isus Hristos si strangerea noastra laolalta cu El, va rugam, fratilor,
     2. sa nu va lasati clatinati asa de repede in mintea voastra si sa nu va tulburati de vreun duh, nici de vreo vorba, nici de vreo epistola, ca venind de la noi, ca si cum ziua Domnului ar fi si venit chiar.
     3. Nimeni sa nu va amageasca in vreun chip; caci nu va veni inainte ca sa fi venit lepadarea de credinta si de a se descoperi omul faradelegii, fiul pierzarii,

     6. Si acum stiti bine ce-l opreste ca sa nu se descopere decat la vremea lui.
     7. Caci taina faradelegii a si inceput sa lucreze; trebuie numai ca cel ce o opreste acum sa fie luat din drumul ei.

     … in aparenta este o contradictie intre aceste versete…dar nu este:
     versetul 3 spune CLAR ca strangerea noasstra nu va fi inainte sa vina lepadarea de credinta si de a se ARATA (a se descoperi) fiul pierzarii..

     … pe cand versetul 7 , spun unii ca trebuie sa fie luata Biserica si pe urma apare antihrist…insa acolo nu este vorba de Biserica … ba mai mult Apostolul Pavel ne spune ca cei ce invata ca plecarea noastra este inainte de a aparea antihrist …. sunt amagitori……si sunt pline Bisericile cu ei.

     2 Tesaloniceni 2
     3. Nimeni sa nu va amageasca in vreun chip; caci nu va veni inainte ca sa fi venit lepadarea de credinta si de a se descoperi omul faradelegii, fiul pierzarii,

     … atunci CINE ESTE ? In primul rand , este vorba despre o persoana , androgina, cel,(la singular) NICIODATA acest cuvant „cel” nu a fost folosit pentru a descrie Biserica DOMNULUI…… dar cine este?… DUMNEZEU nu poate fi… dar nici un om nu poate…

     Acolo este vorba de un inger foarte puternic : Arhanghelul Mihail. De ce?

     ….ingerii au zone geografice de care se ocupa , fie ca sunt ai Lui DUMNEZEU fie ca sunt ai lui satan.

     Dar capetenia imparatiei Persiei mi-a stat impotriva douazeci si una de zile; insa iata ca Mihail, una din capeteniile cele mai de seama, mi-a venit in ajutor si am iesit biruitor acolo, langa imparatii Persiei. (Dan.10:13)

     El mi-a zis: „Stii pentru ce am venit la tine? Acum ma intorc sa ma lupt impotriva capeteniei Persiei; si cand voi pleca, iata ca va veni capetenia Greciei! (Dan.10:20)

     … cu cine sa luptat ingerul Gabriel?… cu un om?… NICIDECUM… ci cu ingeri care sunt asezati strategic de satan.
     … Arhanghelul Mihail a dat ajutor si a invins… Biblia ne spune clar , ca de fiecare data cand intervine Arhanghelul Mihail , biruie pe satan :

     Arhanghelul Mihail, cand se impotrivea diavolului si se certa cu el pentru trupul lui Moise, n-a indraznit sa rosteasca impotriva lui o judecata de ocara, ci doar a zis: „Domnul sa te mustre!” (Iuda.1:9)

     Dar capetenia imparatiei Persiei mi-a stat impotriva douazeci si una de zile; insa iata ca Mihail, una din capeteniile cele mai de seama, mi-a venit in ajutor si am iesit biruitor acolo, langa imparatii Persiei. (Dan.10:13)

     Apocalipsa 12
     7. Si in cer s-a facut un razboi. Mihail si ingerii lui s-au luptat cu balaurul. Si balaurul cu ingerii lui s-au luptat si ei,
     8. dar n-au putut birui; si locul lor nu li s-a mai gasit in cer.

     In vremea aceea se va scula marele voievod Mihail, ocrotitorul copiilor poporului tau; caci aceasta va fi o vreme de stramtorare cum n-a mai fost de cand sunt neamurile si pana la vremea aceasta. Dar in vremea aceea, poporul tau va fi mantuit, si anume oricine va fi gasit scris in carte. (Dan.12:1)

     … ingerul Gabriel spune lui Daniel (evreu) ca la sfarsit Mihail se va ridica caci va fi o vreme grea pentru ISRAEL…
     … dar unde a fost pana atunci?

     2 Tesaloniceni cap.2
     7. Caci taina faradelegii a si inceput sa lucreze; trebuie numai ca cel ce o opreste acum sa fie luat din drumul ei.

     …Mihail nu fost invins de nimeni , ci a fost luat… deci cineva care are o mai mare putere, autoritate decat acest „cel ce o opreste acum sa fie luat din drumul ei”… la luat din calea lui antihrist…
     …un om sa ia pe un inger?… NU … dar cine?… nu poate fi decat DOMNUL Isus Hristos :

     Isus S-a apropiat de ei, a vorbit cu ei si le-a zis: „Toata puterea Mi-a fost data in cer si pe pamant. (Mat.28:18)

     …dar de ce a fost luat ? … care este motivul?…

     El va face un legamant trainic cu multi timp de o saptamana, dar la jumatatea saptamanii va face sa inceteze jertfa si darul de mancare, si pe aripa uraciunilor idolesti va veni unul care pustieste, pana va cadea asupra celui pustiit prapadul hotarat.” (Dan.9:27)

     … deci antihristului (taina faradelegii) i se permite de catre DUMNEZEU sa insele pe ISRAEL si natiunile… intra in Templu …in Ierusalim, adica in ISRAEL….dar unde este Arhanghelul Mihail?…caci el apara zona geografica ISRAEL:

     In vremea aceea se va scula marele voievod Mihail, ocrotitorul copiilor poporului tau; caci aceasta va fi o vreme de stramtorare cum n-a mai fost de cand sunt neamurile si pana la vremea aceasta. Dar in vremea aceea, poporul tau va fi mantuit, si anume oricine va fi gasit scris in carte. (Dan.12:1)

     … a fost luat pentru o vreme din calea lui antihrist… de ce?

     El va face un legamant trainic cu multi timp de o saptamana, dar la jumatatea saptamanii va face sa inceteze jertfa si darul de mancare, si pe aripa uraciunilor idolesti va veni unul care pustieste, pana va cadea asupra celui pustiit prapadul hotarat.” (Dan.9:27)

     …cel care pustieste este antihrist… cel pustiit este ISRAEL… dar….. prapad hotarat?…. de catre cine?… de catre DUMNEZEU.

     ……intr-o clipa, intr-o clipita din ochi, la cea din urma trambita. Trambita va suna, mortii vor invia nesupusi putrezirii, si noi vom fi schimbati. (1Cor.15:52)

     …daca citim cu atentie, in Necazul cel mare incep sa sune trambitele… si atunci care este ultima trambita ?
     … unii spun ca rapirea este inainte de necaz… dar cum sa fie … cand nici nu au inceput sa sune trambitele?… este ceva elementar!

     Ingerul al saptelea a sunat din trambita. Si in cer s-au auzit glasuri puternice, care ziceau: „Imparatia lumii a trecut in mainile Domnului nostru si ale Hristosului Sau. Si El va imparati in vecii vecilor.” (Apoc.11:15)

     ….am fi tentati sa credem ca in sfarsit aceasta trambita care rasuna in necazul cel mare, este ultima trambita si noi vom fi ridicati de pe pamant sa intampinam pe DOMNUL… dar nu este asa … iata ULTIMA trambita :

     Matei 24
     29. Indata dupa acele zile de necaz „soarele se va intuneca, luna nu-si va mai da lumina ei, stelele vor cadea din cer, si puterile cerurilor vor fi clatinate.”
     30. Atunci se va arata in cer semnul Fiului omului, toate semintiile pamantului se vor boci si vor vedea pe Fiul omului venind pe norii cerului cu putere si cu o mare slava.
     31. El va trimite pe ingerii Sai cu trambita rasunatoare, si vor aduna pe alesii Lui din cele patru vanturi, de la o margine a cerurilor pana la cealalta.
     32. De la smochin invatati pilda lui: cand ii fragezeste si infrunzeste mladita, stiti ca vara este aproape.
     33. Tot asa, si voi, cand veti vedea toate aceste lucruri, sa stiti ca Fiul omului este aproape, este chiar la usi.
     34. Adevarat va spun ca nu va trece neamul acesta, pana se vor intampla toate aceste lucruri.

     … deci inca o trambita?… dupa cele 7 din necaz… mai suna inca una?… DA … aceasta este ultima… dupa acele zile de necaz… ATUNCI vine DOMNUL…. de aceea NIMENI nu poate socoti ziua si ceasul venirii exacte a DOMNULUI chiar daca vom incepe numaratoarea inversa de la legamantul de pace mincinos facut de antihrist.

     … aici inca o confirmare ca ridicarea Bisericii este atunci cand vine pe nori… nu pe furis cum au invatat „martorii Lui Iehova” si mai departe adventismul…
     … din nefericire o invatatura care a prins si in Bisericile Evanghelice…dar nu in toate. SLAVA DOMNULUI.

     Caci insusi Domnul, cu un strigat, cu glasul unui arhanghel si cu trambita lui Dumnezeu, Se va cobori din cer, si intai vor invia cei morti in Hristos. (1Tes.4:16)

     …cum atunci invata unii , ca Biserica este „rapita” inainte de Necaz… si inainte de aratarea lui antihrist… ?…cum se face ca daca este sa ne luam dupa ei, sa zicem asa :

     1. Biserica este „rapita” inainte de Necaz…

     2. Apare antihristul…

     3. DUMNEZEU trimite lucrarea de ratacire TUTUROR celor ce nu au primit Evanghelia… (de retinut ca DOMNUL asteapta ca Evanghelia sa fie vestita la toate ἔθνεσιν – ethnesin (natiunile).

     …cum se face ca… in plin Necaz o multime de oameni care nu poate fi numarata este credincioasa DOMNULUI Isus?…

     Apocalipsa 7
     9. Dupa aceea m-am uitat si iata ca era o mare gloata pe care NU PUTEA S-O NUMERE NIMENI, din orice neam, din orice semintie, din orice norod si de orice limba, care statea in picioare inaintea scaunului de domnie si inaintea Mielului, imbracati in haine albe, cu ramuri de finic in maini;
     10. si strigau cu glas tare si ziceau: „Mantuirea este a Dumnezeului nostru, care sade pe scaunul de domnie, si a Mielului!”

     13. Si unul din batrani a luat cuvantul si mi-a zis: „Acestia, care sunt imbracati in haine albe, cine sunt oare? Si de unde au venit?”
     14. „Doamne”, i-am raspuns eu, „tu stii.” Si el mi-a zis: „Acestia vin din necazul cel mare; ei si-au spalat hainele si le-au albit in sangele Mielului.

     2Tesaloniceni 2
     9. Aratarea lui se va face prin puterea Satanei, cu tot felul de minuni, de semne si puteri mincinoase
     10. si cu toate amagirile nelegiuirii, pentru cei ce sunt pe calea pierzarii, pentru ca n-au primit dragostea adevarului ca sa fie mantuiti.
     11. Din aceasta pricina, Dumnezeu le trimite o lucrare de ratacire, ca sa creada o minciuna,
     12. pentru ca toti cei ce n-au crezut adevarul, ci au gasit placere in nelegiuire, sa fie osanditi.
     13. Noi insa, frati preaiubiti de Domnul, trebuie sa multumim totdeauna lui Dumnezeu pentru voi, caci de la inceput Dumnezeu v-a ales pentru mantuire, in sfintirea Duhului si credinta adevarului.

     … deci daca Biserica este „rapita” cine sunt cei din Necaz care refuza inchinarea la antihrist?… daca Biserica nu este …cine sunt ei?… se mai pocaiesc oameni in Necaz?…. IMPOSIBIL…dar cine sunt aceia care vor chema numele DOMNULUI?… ACEIA sunt din poporul ISRAEL…NIMENI dintre natiuni daca cititi cu atentie nu se mai poate pocai…. DUMNEZEU trimite lucrarea de ratacire pentru ei la intrarea lui antihrist in Templu … atunci cine sunt ei care vin din necaz?… …nu poate fi decat Biserica.

     … multi spun ca cei alesi se refera la cei 144.000 de mii de evrei … FALS :

     Apocalipsa 7
     4. Si am auzit numarul celor ce fusesera pecetluiti: o suta patruzeci si patru de mii, din toate semintiile fiilor lui Israel.

     Apocalipsa 14
     1. Apoi m-am uitat si iata ca Mielul statea pe muntele Sionului; si impreuna cu El stateau o suta patruzeci si patru de mii, care aveau scris pe frunte Numele Sau si Numele Tatalui Sau.

     4. Ei nu s-au intinat cu femei, caci sunt verguri si urmeaza pe Miel oriunde merge El. Au fost rascumparati dintre oameni, ca cel dintai rod pentru Dumnezeu si pentru Miel.

     … pai.. ei nu sunt Evanghelistii necazului cel mare? .. NICIDECUM… ei sunt impreuna cu DOMNUL …. dar de ce doar ei?… unde este Biserica?… Intai iudeul si apoi grecul.

     …cei dintai din Biserica care pleaca , sunt cei 144.000 de mii de evrei din cele 12 semintii ale lui ISRAEL.

     Au fost rascumparati dintre oameni, ca cel dintai rod pentru Dumnezeu si pentru Miel.

     … ei nu au fost martirizati?… NU … deoarece invierea nici nu a avut loc, alltfel ar fi fost scris ca au fost inviati ..asa cum este scris despre cei doi maslini , cei doi proroci care predica in necaz si vor fi omorati de fiara din adanc:

     Apocalipsa 11
     7. Cand isi vor ispravi marturisirea lor, fiara, care se ridica din Adanc, va face razboi cu ei, ii va birui si-i va omori.

     11. Dar, dupa cele trei zile si jumatate, duhul de viata de la Dumnezeu a intrat in ei si s-au ridicat in picioare, si o mare frica a apucat pe cei ce i-au vazut.

     12. Si au auzit din cer un glas tare, care le zicea: „Suiti-va aici!” Si s-au suit intr-un nor spre cer; iar vrajmasii lor i-au vazut.

     … cand incepe Necazul cel mare ?

     … multi teologi spun ca necazul dureaza 7 ani si este impartit in 2… FALS :

     …necazul dureaza 3 ani si jumatate :
     Daniel 9
     27. El va face un legamant trainic cu multi timp de o saptamana, dar la jumatatea saptamanii va face sa inceteze jertfa si darul de mancare, si pe aripa uraciunilor idolesti va veni unul care pustieste, pana va cadea asupra celui pustiit prapadul hotarat.”

     Matei 24
     15. De aceea, cand veti vedea „uraciunea pustiirii”, despre care a vorbit prorocul Daniel, „asezata in Locul Sfant” – cine citeste sa inteleaga! –
     16. atunci, cei ce vor fi in Iudeea sa fuga la munti;

     20. Rugati-va ca fuga voastra sa nu fie iarna, nici intr-o zi de Sabat.
     21. Pentru ca atunci va fi un necaz asa de mare, cum n-a fost niciodata de la inceputul lumii pana acum si nici nu va mai fi.
     22. Si daca zilele acelea n-ar fi fost scurtate, nimeni n-ar scapa; dar, din pricina celor alesi, zilele acelea vor fi scurtate.

     … cand atunci?… cand uraciunea pustiirii intra in Templu (antihrist)… atunci incepe un necaz cum nu a mai fost si nici nu va mai fi.
     … se mai aude o erezie prin bisericile evanghelice de genul: daca nu te pocaiesti acum in libertate , o sa fie mai greu in NECAZUL CEL MARE… FALS:

     NIMENI nu se mai poate pocai in Necazul cel mare :

     2Tesaloniceni cap.2
     9. Aratarea lui se va face prin puterea Satanei, cu tot felul de minuni, de semne si puteri mincinoase
     10. si cu toate amagirile nelegiuirii, pentru cei ce sunt pe calea pierzarii, pentru ca n-au primit dragostea adevarului ca sa fie mantuiti.
     11. Din aceasta pricina, Dumnezeu le trimite o lucrare de ratacire, ca sa creada o minciuna,
     12. pentru ca toti cei ce n-au crezut adevarul, ci au gasit placere in nelegiuire, sa fie osanditi.

     ……dar de ce nu evanghelizeaza cei 144.000 ? in primul rand ca sunt luati de pe pamant ca intaiul rod dintre oameni… si pe urma … NU MAI AI PE CINE sa Evanghelizezi…deoarece DUMNEZEU trimite lucrarea de ratacire TUTUROR celor ce nu au vrut sa primeasca dragostea adevarului (Isus Hristos)…

     Ceilalti oameni, care n-au fost ucisi de aceste urgii, nu s-au pocait de faptele mainilor lor, ca sa nu se inchine dracilor si idolilor de aur, de argint, de arama, de piatra si de lemn, care nu pot nici sa vada, nici sa auda, nici sa umble. (Apoc.9:20)

     Si au hulit pe Dumnezeul cerului, din pricina durerilor lor si din pricina ranilor lor rele, si nu s-au pocait de faptele lor. (Apoc.16:11)

     …pur si simplu , nu se mai poate , lucrarea de ratacire impiedica pe oricine (din cei ce au primit lucrarea, cu exceptia celor ce au crezut) sa se pocaiasca.

     Nu va inselati: „Dumnezeu nu Se lasa sa fie batjocorit.” Ce seamana omul, aceea va si secera. (Gal.6:7)

     … deci intrarea lui antihrist in Templul de la Ierusalim este borna finala de Evanghelizare a natiunilor…NIMENI nu se mai pocaieste odata cu intrarea antihristului in Templu… acolo se inchide usa harului pentru natiuni si incepe lucrarea DOMNULUI pentru ISRAEL…. de aceea DOMNUL asteapta Evanghelizarea lumii .. de ce ?… ca sa slujeasca de marturie , sa nu poate spune nici o etnie ca nu a avut evanghelia si nu a stiut… sunt unii care spun ca trebuie ca Biblia sa fie tradusa in toate limbile , altfel DOMNUL nu vine… FALS :
     Astfel, credinta vine in urma auzirii; iar auzirea vine prin Cuvantul lui Hristos. (Rom.10:17)

     Evanghelia aceasta a Imparatiei va fi propovaduita in toata lumea, ca sa slujeasca de marturie tuturor neamurilor. Atunci va veni sfarsitul. (Mat.24:14)

     … atunci „va veni” sfarsitul … nu zice „este” sfarsitul… fiindca atunci cand evanghelia ajunge la ultima etnie (ἔθνεσιν – ethnesin (natiuni)… DOMNUL ingaduie sa se declanseze ultima saptamana (7 ani) din acest veac…si implicit aparitia lui antihrist.

     … este foarte bine ca este tradusa Biblia …dar nu asta este conditia revenirii… ci evanghelia trebuie sa fie : PROPOVADUITA …a propovadui inseamna a vesti prin orice mijloc : cu gura, radio, internet, televiziune, tractate…etc… acum tehnologia permite acest lucru… de aceea DUMNEZEU grabeste vremurile caci pacatosii vor umple masura rabdarii.

     …deci cine sunt cei din Necazul cel mare ?

     Apocalipsa 7
     9. Dupa aceea m-am uitat si iata ca era o mare gloata pe care nu putea s-o numere nimeni, din orice neam, din orice semintie, din orice norod si de orice limba, care statea in picioare inaintea scaunului de domnie si inaintea Mielului, imbracati in haine albe, cu ramuri de finic in maini;
     10. si strigau cu glas tare si ziceau: „Mantuirea este a Dumnezeului nostru, care sade pe scaunul de domnie, si a Mielului!”

     13. Si unul din batrani a luat cuvantul si mi-a zis: „Acestia, care sunt imbracati in haine albe, cine sunt oare? Si de unde au venit?”
     14. „Doamne”, i-am raspuns eu, „tu stii.” Si el mi-a zis: „Acestia vin din necazul cel mare; ei si-au spalat hainele si le-au albit in sangele Mielului.

     … cuvintele „ei vin”…arata un prezent continuu , deci numarul nu era complet… dar ce este mai ciudat este faptul ca erau credinciosi DOMNULUI… si totusi spune despre ei ca si-au spalat hainele… cum adica „credinta simpla” in Hristos nu mantuie?… NU … suna bine,dar este valabila daca esti in situatia talharului de pe cruce , altfel…. este FALS… iata ca acestia aveau haine , si totusi le-au spalat in sangele mielului…. dar de ce era nevoie sa fie si martirizati ? … va rog sa priviti la starea Bisericii din toate denominatiunile si o sa intelegeti… caci se tot aud duhuri inselatoare care vestesc o mare trezire… FALS… Biblia mea vorbeste ca vine lepadarea de credinta…SI ESTE ATAT DE VIZIBILA … NICIDECUM o mare trezire…

     … cand incepe Necazul cel mare (cei 3 ani si jumatate) daca nu esti credincios , vei primi o lucrare de ratacire de la DUMNEZEU… deci cei din necaz, sunt Biserica chemata sa dea socoteala de nadejea care este in ea.Dar poate ca vei spune : mai am timp , caci nu a aparut antihrist… gresit mod de gandire… cu fiecare zi traita departe de DOMNUL Isus , inima ta se impietreste… si ai nevoie de o pregatire si o buna relatie cu DOMNUL ca sa ramai in picioare in ziua pe care DOMNUL o va ingadui sa fii chemat ca si martir , caci DUMNEZEU nu ingaduie sa fii incercat mai mult decat poti… insa necazul cel mare nu este un blestem… ci o mare favoare care o face DOMNUL Isus Bisericii Sale… caci este scris …si-au spalat hainele in sangele mielului…. dar nu erau spalate mai dinainte?…

     14. „Doamne”, i-am raspuns eu, „tu stii.” Si el mi-a zis: „Acestia vin din necazul cel mare; ei si-au spalat hainele si le-au albit in sangele Mielului.
     …si….
     Zaharia 3
     1. El (ingerul) mi-a aratat pe marele preot Iosua stand in picioare inaintea Ingerului Domnului si pe Satana stand la dreapta lui ca sa-l parasca.
     2. Domnul a zis Satanei: „Domnul sa te mustre, Satano! Domnul sa te mustre, El care a ales Ierusalimul! Nu este el, Iosua, un taciune scos din foc?”
     3. Dar Iosua era imbracat cu haine murdare si totusi statea in picioare inaintea Ingerului.
     4. Iar Ingerul, luand cuvantul, a zis celor ce erau inaintea Lui: „Dezbracati-l de hainele murdare de pe el!” Apoi a zis lui Iosua: „Iata ca indepartez de la tine nelegiuirea si te imbrac cu haine de sarbatoare!”

     … poti fi preotul DOMNULUI si totusi sa fii gasit cu hainele murdare?… iata ca se poate…dar noi stim ca sangele lui Hristos ne curateste de orice pacat… de aceea , DUMNEZEU
     …lasa pe mana lui antihrist , Biserica , ca aceasta sa-si spele din nou hainele in sangele DOMNULUI… sa poata sta in picioare inaintea DOMNULUI.

     Copilasii mei, pentru care iarasi simt durerile nasterii, pana ce va lua Hristos chip in voi! (Galateni 4:19)

     O mare trezire va avea ISRAEL… cand tot ISRAELUL va fi mantuit … singura natiune care va striga la DOMNUL si va fi izbavita :

     Zaharia 12
     9. In ziua aceea, voi cauta sa nimicesc toate neamurile care vor veni impotriva Ierusalimului.
     10. Atunci voi turna peste casa lui David si peste locuitorii Ierusalimului un duh de indurare si de rugaciune, si isi vor intoarce privirile spre Mine, pe care L-au strapuns. Il vor plange cum plange cineva pe singurul lui fiu, si-L vor plange amarnic cum plange cineva pe un intai nascut.

     ….dar o intrebare fierbinte : cand vine DOMNUL Isus Hristos sa ridice Biserica ?

     Matei 24
     29. Indata dupa acele zile de necaz „soarele se va intuneca, luna nu-si va mai da lumina ei, stelele vor cadea din cer, si puterile cerurilor vor fi clatinate.”
     30. Atunci se va arata in cer semnul Fiului omului, toate semintiile pamantului se vor boci si vor vedea pe Fiul omului venind pe norii cerului cu putere si cu o mare slava.
     31. El va trimite pe ingerii Sai cu trambita rasunatoare, si vor aduna pe alesii Lui din cele patru vanturi, de la o margine a cerurilor pana la cealalta.
     32. De la smochin invatati pilda lui: cand ii fragezeste si infrunzeste mladita, stiti ca vara este aproape.
     33. Tot asa, si voi, cand veti vedea toate aceste lucruri, sa stiti ca Fiul omului este aproape, este chiar la usi.
     34. Adevarat va spun ca nu va trece neamul acesta, pana se vor intampla toate aceste lucruri.

     …deci alesii nu sunt cei 144.000, caci ei erau deja cu DOMNUL pe muntele Sionului , Apocalipsa 14……. „oameni care se pocaiesc in necazul cel mare” … nu se poate , caci odata cu intrarea lui antihrist in Templu se inchide usa harului pentru natiuni…… ramane CLAR Scriptura curata asa acum a fost propovaduita de sfintii prooroci, DOMNUL Isus Hristos si de Sfintii Apostoli: Biserica va trece prin necaz.

     Psalmul 91
     7.O mie sa cada alaturi de tine, si zece mii la dreapta ta, dar de tine nu se va apropia.
     8. Doar vei privi cu ochii si vei vedea rasplatirea celor rai.

     El va rosti vorbe de hula impotriva Celui Preainalt, va asupri pe sfintii Celui Preainalt si se va incumeta sa schimbe vremurile si legea; si sfintii vor fi dati in mainile lui timp de o vreme, doua vremuri si o jumatate de vreme. (Dan.7:25)

     ..adica 3 ani si jumatate… Biserica (Sfintii Celui Preainalt) este data pe mana lui antihrist…dar nu spre nenorocirea noastra …ci spre Slava si gloria Lui DUMNEZEU dar si spre binele nostru vesnic.

     Si am vazut niste scaune de domnie; si celor ce au sezut pe ele li s-a dat judecata. Si am vazut sufletele celor ce li se taiase capul din pricina marturiei lui Isus si din pricina Cuvantului lui Dumnezeu, si ale celor ce nu se inchinasera fiarei si icoanei ei si nu primisera semnul ei pe frunte si pe mana. Ei au inviat si au imparatit cu Hristos o mie de ani. (Apoc.20:4)

     Iata, in adevar, ce va spunem prin Cuvantul Domnului: noi cei vii, care vom ramane pana la venirea Domnului, nu vom lua-o inaintea celor adormiti. (1Tes.4:15)

     … iar Biserica din Filadelfia , o parte din credinciosii din vremea sfarsitului , are promisiunea ca va fi pazita de ceasul incercarii care vine peste INTREAGA LUME , Necazul cel mare:

     Fiindca ai pazit cuvantul rabdarii Mele, te voi pazi si Eu de ceasul incercarii, care are sa vina peste lumea intreaga ca sa incerce pe locuitorii pamantului. (Apoc.3:10)
     … deci avem o promisiune , daca pazim Cuvantul DOMNULUI … vom fi si noi paziti… aviz celor care-si permit sa strice Scripturile….dar nu numai atat…caci cine face asa ceva…o face spre pierzarea lui.

     … a pazi de necaz … nu inseamna a lua din necaz …
     Nu Te rog sa-i iei din lume, ci sa-i pazesti de cel rau. (Ioan.17:15)

     …dar de ce nu toata Biserica este pazita de antihrist?… cea mai mare parte ARE NEVOIE de martiriu , sa-si spele hainele murdare in sangele mielului…si o mica parte este socotita vrednica sa nu cunoasca NICIODATA moartea… credinciosi cu putina putere…si asta este limpede de observat… dar… dar… care pazesc Cuvantul DOMNULUI… nu ca ar fi o nenorocire ca ai muri pentru DOMNUL… este o onoare… si totusi asa hotaraste DOMNUL ca unii sa nu guste moartea NICIODATA.
     Faptul ca DOMNUL Isus va ingadui ca Biserica Lui , ca de altfel dea-lungul veacurilor sa sufere persecutie crunta… este pentru ca asa gaseshte cu cale sa desavarseasca pe sfinti, copiii Lui DUMNEZEU,…… cat timp a fost persecutie … fratii se iubeau…astazi pe vreme de libertate abea ne salutam… Intelegeti acum ca toate valurile de prigoana au ca scop curatirea noastra si desavarsirea spre Slava Lui DUMNEZEU ?… ce intelegeti frati si surori prin expresia :

     ca sa infatiseze inaintea Lui aceasta Biserica, slavita, fara pata, fara zbarcitura sau altceva de felul acesta, ci sfanta si fara prihana. (Efeseni 5:27)

     …sunteti de pare cumva ca noi, Mireasa , astazi, suntem asa cum doreste DOMNUL?… EU NU CRED…daca cineva crede ca este bine… este in mare pericol. Mireasa TREBUIE sa fie la standardele pe care DUMNEZEU le ARATA CLAR: fara pata, fara zbarcitura si fara prihana…persecutia nu numai ca va aprinde in noi focul credintei…dar va fi ca intodeauna o metoda prin care „neghina” , adica falshii credinciosi „ciulinii”… vor fi departati de Mireasa…”ciulinii” vor fi aruncati departe de haina alba data Bisericii… vor fi aruncati…in foc.

     Apocalipsa 14
     1. Apoi m-am uitat si iata ca Mielul statea pe muntele Sionului; si impreuna cu El stateau o suta patruzeci si patru de mii, care aveau scris pe frunte Numele Sau si Numele Tatalui Sau.

     4. Ei nu s-au intinat cu femei, caci sunt verguri si urmeaza pe Miel oriunde merge El. Au fost rascumparati dintre oameni, ca cel dintai rod pentru Dumnezeu si pentru Miel.

     … cei 144.000 de mii de evrei , sunt cei dintai care pleaca de pe pamant sa fie in prezenta DOMNULUI Isus…ei sunt cel dintai rod dintre oameni… intai iudeul si apoi grecul… ACEST verset desfiinteaza definitiv si irevocabil orice rapire. (Nu exista cuvantul rapire in original , aceasta este traducerea reala din limba greaca: apucat, luat, prins, .. αρπαγησομεθα , arpagisometa, *catch , by force, shall be caught away, snatched away)

     Apocalipsa 20
     4. Si am vazut niste scaune de domnie; si celor ce au sezut pe ele li s-a dat judecata. Si am vazut sufletele celor ce li se taiase capul din pricina marturiei lui Isus si din pricina Cuvantului lui Dumnezeu, si ale celor ce nu se inchinasera fiarei si icoanei ei si nu primisera semnul ei pe frunte si pe mana. Ei au inviat si au imparatit cu Hristos o mie de ani.
     5. Ceilalti morti n-au inviat pana nu s-au sfarsit cei o mie de ani. Aceasta este intaia inviere.

     …deci Biserica trece prin Necaz, incepe martiriul si apoi vine invierea… Scriptura este clara pentru cine vrea sa creada ce este scris.

     … daca pana in generatia dinaintea noastra , o interpretare gresita a acestor pasaje , nu era o amagire, o erezie, o invatatura falsa, caci nu privea respectiva generatie … acum noi stim din Scripturi ca suntem generatia care vede pe antihrist cum se ridica la putere… caci ISRAEL este deja de 64 de ani acasa… mai este putina vreme…pentru noi…insa reprezinta o amagire reala si erezie care are rolul de a prinde pe picior gresit Biserica intr-un asemnea necaz, o asemnea incercare, martiriul… nu vorbe, nu palme , nu bete pe spinare … ci chiar moartea pentru numele DOMNULUI Isus, va trebui sa dam dovada suprema , ca suntem ceea ce am spus ca suntem, si multi nu sunt pregatiti pentru asta , fiindca de la amvoane se spune ca vom pleca inainte.De aceea DOMNUL Isus a avertizat ca multi vor cadea si se vor vinde unii pe altii…cine citeste sa inteleaga.

     Prea multi teologi incearca sa explice Apocalipsa (si dau nastere la erezii si rataciri) fara cartile profetice din Vechiul Testament,epistolele din Noul Testament si Matei 24 care expune CLAR cand si ce va fi cu Biserica….

     Ce este de facut?… am primit de la DOMNUL urmatoarele cuvinte si Duhul Sfant mi-a adus aminte de ceea ce porunceste Scriptura…si de un verset : DRAGOSTEA

     Tinta poruncii este dragostea, care vine dintr-o inima curata, dintr-un cuget bun si dintr-o credinta neprefacuta. (1Tim.1:5)

     Matei 24
     10. Atunci multi vor cadea, se vor vinde unii pe altii si se vor uri unii pe altii.

     …daca intrarea lui antihrist in Templu , prinde pe cineva nepocait… soarta lui va fi crunta… lucrarea de ratacire de la DUMNEZEU nu o va putea respinge… va ajunge sa fie un vanzator de frati…o iuda…si vai de cel ce se atinge de fiul Lui DUMNEZEU… aici nu este vorba numai de DOMNUL Isus .. caci Scriptura zice :

     Eu va voi fi Tata, si voi Imi veti fi fii si fiice, zice Domnul cel Atotputernic.” (2Cor.6:18)

     Frati si surori din Biserica DOMNULUI Isus Hristos…iubiti-va unii pe altii…altfel…
     „Daca astazi nu ma iubesti, maine… ma vei vinde”.

     Mult Har si binecuvantare.AMIN.AMIN.

     Preaiubitilor, sa nu dati crezare oricarui duh; ci sa cercetati duhurile, daca sunt de la Dumnezeu; caci in lume au iesit multi proroci mincinosi. (1Ioan.4:1)

    • „Din” nu înseamnă nici înainte, nici după.
     Necazul este de șapte ani:
     Apocalipsa 11 – „mânia neamurilor” împotriva Bisericii prin prigonire și „mânia lui Dumnezeu” care se răzbună pe neamuri.
     Biserica este pe pământ în prima parte a necazului, dar nu și în a doua, deoarece „ne-a rânduit la slavă, nu la mânie”.

     • Adevarul e ca fiecare explica apocalipsa din cat a citit, vazut, umblat.(orizontul lui ) Ca sa intelegem apocalipsa trebuie sa cunoastem biblia in original, traditia si felul de gandire al evreilor (grecilor), sa fim scrisi in cartea vietii, sa cunoastem istoria sa avem intelepciune de sus.(si vorba unui frate: aceste lucruri se invata cu stomacul gol)

     • Fr. Ionescu,

      eu stiu ca aici in aceasta casuta se scriu comentarii si nu se posteaza pagini intregi din carti !!! Iar dupa cele citite se pare ca interlocutorul se cam rataceste prin Apocalipsa.

 2. Fr. Criti,
  Intr-o discutie avuta cu un „admirator”al dvs.pe subiectul expus mai sus,el a lansat o intrebare,urmata de o nedumerire:
  Oare fr.Ionescu a scris acest subiect,sub calauzirea Duhului Sfint?
  S-ar parea ca exista o paralele cu „Codul lui Da Vinci”.
  Care este raspunsul dvs. pentru respectivul „admirator” ?

  • Frate Drago,
   ”Admiratorii” mei îmi atribuie lucruri pe care nu le-am spus niciodată.
   Chiar nu pricep deloc legătura cu codul lui DaVinci pe care l-am condamnat vehement și îl consider o blasfemie.
   Dacă am scris acest subiect sub călăuzirea Duhului Sfânt? ”Admiratorul” ar trebui întrebat dacă are habar ce înseamnă (sau nu înseamnă) călăuzirea Duhului Sfânt.

 3. Fr Cristi, cu privire la autolimitare acum trebuie sa va pregatiti ca veti fi dojenit de reformati, si neo-calvinisti (where’s Gabi Bogdan, I look forward to reading his comments on the book excerpt).

  Cand am citit pasajul cu „scenariu anticipat de El în cele mai mici detalii” m-am gandit la Marcu 13 unde Mantuitorul ne da detalii cu privire la Necazul cel Mare, si ne indeamna sa ne rugam ca „lucrurile acestea sa nu se intample iarna (v18).”

  Deci este corect sa inteleg caci credinciosii pot schimba aspecte ale scenariului providential (predestinat sau pre-stiut) prin rugaciune? Daca da, predestinarea absoluta e contrazisa, corect?

 4. Fr. Ionescu,

  sant deacord cu articolul. Acestea sant bucate tari. Nu le poate pricepe oricine.
  Da, daca nu vom fi noi Ultima Generatie, sigur vor fi copiii nostrii!!!!

 5. E laudabila dorinta de a promova valori crestine, fie ca o faceti prin blog sau carte.Felicitari! Puteti verifica daca ati reusit acest lucru in masura in care cei ce receptioneaza mesajele transmise vor glorifica pe D-zeu tot mai mult. Nu am citit cartea dar e greu sa fac legatura intre titlul cartii si pasajul expus.In legatura cu subiectul abordat in primul capitol; probabil acceptati ca exista mai multe interpretari si toate sunt adevatate, asa cum in poza sunt mai multe bibli. Fiecare cu biblia lui!… Sau?

  • Dragã Christian
   Credeti-mã, este o legãturã.
   Cititi cartea si veti vedea 🙂 .
   Serios, se referã la implicarea profeticã a lui Dumnezeu în ceea ce priveste escatonul. Pare cifratã, cu multe simboluri, uneori greu de interpretat si aplicat. Pe de altã parte, modul în care Dumnezeu comunicã este dependent de limitele noastre de percepere si întelegere.
   Veti vedea cã se potriveste.

 6. frate Ionescu

  desi nu vreau sa incep o noua disputa predestnare sau libertate de alegere, inclin sa cred ca omul nu e liber absolut, ci e „liber” sa fie doar ce vrea D-zeu sa fie, ca daca voia sa ne faca liberi in adevaratul sens al cuvantului trebuia sa ne faca dumnezei (ne-a lasat „liberi” inchisi in neascultare)…asa ca un puscarias „liber” inchis in celula :P…. in schimb…a spune ca exista doar o oarecare „prestiinta” …mi se pare in mare contradictie cu versete ca „D-zeu m.a ales,(Iacov,Ieremia,Pavel) Dumnezeu m-a trimis(Iosif in egipt) , Dumnezeu a organizat istoria (rugaciuea ucenicior din fapte4)..si lista poate continua ….daar as avea o intrebare mai personala 😀 , nu ma incomodeaza ca sunteti arminian (din cate imi dau seama) ci faptul ca sunteti inversunati sa sustineti ca doar arminianismul e bun( si asta e tot o parere personala despre dumneavoastra) 😛 intrebarea mea e „credeti ca problema bisericii e calvinismul? sau calvinist e un alt mod de a fi la fel de bun daca crestinul respectiv e indragostit de D-zeu?”

  • Nu stiu dacã sunt arminian (nu intentionat 🙂 ).
   Cred în darul vointei proprii care atrage dupã sine responsabilitatea pentru propriile actiuni si care justificã dreptatea aplicãrii justitiei divine.
   Nu m-am gândit niciodatã ce-i asta dar dacã i se zice arminianism, fie 🙂 .
   Da, calvinismul este dãunãtor deoarece produce arogantã spiritualã.

 7. Subiectele escatologice au fost şi sunt considerate destul de sensibile. Să poţi intra în studiu, dezbaterea şi prezentarea lor cere mult timp răbdare şi nu în ultimul rând călăuzirea lui Dumnezeu. Cunoscând autorul, audiind capitolele cărţii care iniţial au fost mesaje ţinute în biserica Elim şi apoi după citirea lor integrală pot recomanda cartea tuturor celor care sunt interesaţi pe acest subiect. Penru începătorii în această direcţie este de asemenea un bun început. Categoric nu v-a fi o pierdere de timp pentru nimeni, este scrisă într-o formă accesibilă şi conţine multiple referinţe biblice. Se poate găsi aici o gamă variată de răspunsuri, orientări, clarificări şi direcţii de studiu.
  Spor la citit! După citire discuţiile pe acest subiect vor avea o baza bună de pornire.

 8. nu vreau sa scot in relief „avantajele” unui mod de a gandi despre Dumnezeu si relatia cu Dumnezeu in dauna celuilalt, dar cred ca ambele conceptii(majore intr-e evanghelici) isi au pericolele lor, si nu e cazul sa dau exemple, stiti mai bine ca mine care sunt. Eu cred ca multi „calvinisti” sau cel putin asa se autointituleaza prefera varianta asta pt a aparea mai diferit, …si „a fi altfel”…fara sa stie prea bine ce cred si fara sa aiba in fond o relatie cu D-zeu mai profunda. Va sustineti punctul de vedere cu privire la calvinism si atunci cand vine vorba despre oameni precum Jonathan Edwards, Whitfield, Martyn Lloyd Jones, John Piper? Sau credeti ca responsabilitatea umana nu ar duce la aroganta si dispret fata de cel care nu e la fel de „sfant”? Garanteaza asta smerenia crestinului? Nu e de vina doar imaturitatea spirituala indiferent de doctrina?

 9. Felicitari pentru carte frate Cristi, abia astept sa o citesc… in editia viitoare 😉
  Cu respect

 10. Fr.Ionescu,

  vad ca este cuneva aici care nu intelege tot ce-ati scris. Fiindca veni vorba de vointa, am o intrebare: pot toti oamenii sa implineasca cuvintele :

  Pocaiti-va si intoarceti-va la Dumnezeu ?

  Oare Dumnezeu ar da o porunca pe care cineva sa nu o poata implini, dupa care sa-l condamne ca nu a facut ceea ce a cerut Dumnezeu ??? Eu ma indoiesc.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: