Am privit adânc întristat manifestările deplasate din videoclipul de mai jos, am ascultat cu îngrijorare cuvintele bizare, anti-intelect și anti-poetice. Ce lozincării ieftine (că de voci și melodie n-a fost mare lucru, poate doar zgomotul)! M-am întrebat pe ce lume trăim. Nu am nimic personal cu banda Decean (măcar că ăl’ ce cânta cu șapca pe cap m-a cam oțărât, dar când am văzut cum se șerpesc toți pe scenă… iote-l și p-ăla mic în față, jos în stânga, ce se agită – pe la 0:35). De fapt, nu-i cunosc, am înțeles că așa îi cheamă. Nu discut sinceritatea și zelul lor (chiar dacă sunt cel puțin aberant canalizate). Poate nu sunt cei mai exagerați și probabil, nu știu, sper nici prea apreciați. Abordez subiectul numai pentru că a devenit destul de prăfos și am început să tușesc de-a înecatelea. Trebuie să recunoaștem faptul că s-au făcut multe concesii generației tinere în ultimii ani. Unele sunt justificate, altele… cu noduri. Aș dori să aud sau să citesc un cuvânt critic de la avocații generației tinere față de aceste zbânțuiri grotești și anti-estetice (că tot ziceau ceva de dans) ca să căpătăm un pic de încredere că, chiar ne vor binele 😀 . Mă rog, sunt ai noștri și îi iubim. Dar dacă așa ceva se dorește a fi viitorul bisericilor noastre, intervin numai ca să vă spun: pe mine să nu contați! Poftim și mirați-vă!
CE MAI TĂRĂBOI… HALAL LIBERTATE!
90 răspunsuri sa “CE MAI TĂRĂBOI… HALAL LIBERTATE!”
Trackbacks/Pingbacks
-
28 aprilie 2011
[…] din Italia (lascaupetru) 11. Unde este schimbarea promisă de AIE-2 ? (blendarencu) 13. Ce Mai TĂRĂBOI… Halal Libertate! (popaspentrusuflet) 20. Pastorul David Wilkerson a murit (ambasadorul) 37. „Puteai să refuzi […]
-
-
29 aprilie 2011
[…] Cristian Ionescu a postat pe blogul personal o mostra de zgomot pentru nimic ai carei protagosnisti sunt cei de la […]
-
-
9 mai 2011
[…] Nicu Wagner (comentariu pe blogul lui Cristian Ionescu): „Respectul faţă de Dumnezeu în Închinare , reverenţa care I se cuvine, pot fi atât de uşor înlocuite de închinători, cu forme, fabricând un Dumnezeu mult mai mic. […] Rădăcina tuturor problemelor noastre, ale creştinilor evanghelici de astăzi, este colapsul acestui respect, acestei reverenţe. Promovarea noului stil, greşit, de închinare fără respect şi reverenţă faţă de Creator, nu face altceva decât prezenţa Lui să dispară şi să fie înlocuită. Bucurie, fericire, umplerea cu Duhul Sfânt, prezenţa Lui în închinare, toate acestea vin doar în urma reverenţei, respectului.” […]
-
Un posibil dialog cu fiul meu:
– Vino copile la pocăinţă, trebuie să te salvezi de iad
-Tată, vino şi uită-te la nişte pocăiţi , ce părere ai?
Mă uit şi zic:
– Nu sunt fiule pocăiţi,doar vorbe luate de la pocăiţi şi puse pe o muzică lumească;este doar urâta roadă a firii pământeşti si nu Roada Duhului; cu siguranţă Domnul meu nu este acolo…
@ Mihai
Într-adevăr, jalnic.
Nici cuvintele nu sunt prea ceva. Auzi: ”vreau să strig, să sar, să dansez, etc., mai mult!”
Așa pentru că așa cântăm noi, de-aia…
ce imaginatie aveti! daca va arata asa ceva, dvs arati-i grupul speranta sau ovidiu liteanu. garantat se pocaieste. : ))
nici mie nu imi place decean, dar nu trebuie sa exageram si sa bagam in seama toti cantaciosii dornici de afirmare. sau fiti mai atenti pe la ce conferinte se perinda copiii vostri.
din cate stiu eu, la astfel de conferinte sunt invitati colegi (pastori) de-ai dvs, dle Ionescu, cu unii dintre ei probabil fiind chiar prieten. : )
Dacã m-ati avertizat ca pãrinte, sã nu aveti nici o teamã!
Ca pãstor am aceastã pozitie de la amvonul bisericii noastre înainte de a o exprima pe blog (pãrintii din biserica noastrã sunt avizati).
Cât priveste „prietenii” pãstori, s-ar putea acum sã pierd câtiva, nu?
Mi-am asumat riscul 🙂 …
Iar la capitolul „imaginatie”… ce imaginatie, nu ati vãzut clip-ul?
Frate Cristian!Îmi da-ţi voie să mă îngrijorez?… Ce spune TATA de toate acestea?…
Cred cã asteaptã sã vadã ce spunem noi. Aveti dreptate sã vã îngrijorati.
Frate Ionescu, felicitări pentru luarea de poziţie faţă de o asemenea desacralizare a cântării şi prostituare a închinării. Dar oare simpla condamnare este suficientă? De ce nu se iau măsuri pe linia cultului pentru a fi disciplinaţi astfel de păstori şi a pune capăt bâlciului etichetat ca închinare?
Mă întreb și eu…
Stiti ce este ciudat ? Chiar ieri am avut o discutie pe aceasta tema. Desi nu sunt legalist(dar cred ca sunt conservator) am impresia ca rapid ne deplasam spre teritorii „libere” de Dumnezeu. Daca asta ar vrea tinerii la noi in adunare va trebui sa o faca fara mine. Ma alatur fratelui Cristi si spun..Nici pe mine sa nu contati(nu ca are vreo importanta).
Ba conteazã cã suntem deja doi.
Frate Florin,
Ati vãzut la ce m-am referit când vorbeam de stergãtoare de parbriz?
Un pericol asemãnãtor am avut la noi în bisericã acum câtiva ani (unii încã mai zvonesc minciuni despre timpul acela), multumesc lui Dumnezeu cã ne-a scãpat. În fiecare sãptãmânã aveam rãzboi pe subiectele acestea, brrrrr…
Liber…si totusi rob.
Nu am alte cuvinte… Ma intreb daca la o zi de post sau la o ora de rugaciune tot asa e zelul de mare al acestor tineri.
Mare adevar spunea Tozer fara sa stie ca, ce a vazut el in SUA cu 50 de ani in urma, cand el a scris asta, incepe sa devina o realitate si in Ro:
„Se poate vedea cât de gol şi de fără sens este serviciul religios dintr-o biserică obişnuită de astăzi. Toate formele exterioare sunt prezente; singura slăbiciune, prevestitoare de rău, este absenţa puterii Duhului. Forma de evlavie este prezentă, ba chiar adeseori această formă este perfecţionată până devine un triumf estetic. Muzică şi poezie, artă şi oratorie, veşminte speciale şi tonalităti solemne se unesc pentru a fermeca mintea închinătorului, dar mult prea des inspiraţia divină nu este prezentă. Puterea de sus nu este cunoscută, nici dorită de pastor sau de enoriaşi. Acest lucru este într-adevăr tragic, şi asta cu atât mai mult cu cât se petrece în în domeniul religiei, unde este vorba de destinul veşnic al oamenilor.”
Daca mi se permite si mie un comentariu…
Ceea ce tinerii copiaza nu este realitatea din urma cu 50 de ani pe care a vazut-o Tozer ci „stilul actual/contemporan” de lauda si inchinare.
Cintecul de mai sus cred ca este o traducere/adaptare la „I Am Free” Artist:Newsboys.
sau
Pentru o mai buna informare…
TORÉNT, torente, s. n. Apă curgătoare (de munte) cu debit nestatornic, care apare în urma ploilor mari sau după topirea bruscă a zăpezii și care curge vijelios pe povârnișurile munților sau ale dealurilor, având o mare forță de eroziune; puhoi, șuvoi. [Pl. și: torenți] – Din fr. torrent.
Aceasta este definiţia torentului din DEX.
La aşa torente (ca cel din video) trebuie ferit din din calea lor tot ce se poate şi cu toate eforturile ca ei să tot curgă liber. Unde vor ajunge…vor simţi ei pe pielea lor şi vom mai vedea.
Acum ei se hazardează prăvinduse nestatornic la vale fără să realizeze că tot ce fac este doar eroziune.
Mai in gluma, mai in serios imi permit sa fac un comentariu pertinent-obiectiv.Sunt convins ca protagonistii acestui videoclip nu sunt constienti de „CONSTIENTA”celui rau de-a a folosi tehnica „REPETITIVULUI” in muzica(RITMURI,COMBINATII ACORDICE,etc),care te induce intr-o stare periculosa.Sa nu uitam ca LUCIFER a fost si el „mare muzician”si stie foarte bine ca agenda lui poate fii usor impusa prin astfel de manipulari muzicale.Ca sa fiu mai bine inteles vreau sa va provoc la a asocia tot ce se vede si aude in videoclip cu:STADIONUL,SALA DE SPORT,DESTINDERE,MODA,etc.,si veti vedea cate similitudini veti gasi.Inchei printr-o intrebare la care toti vom gasi un raspuns:Ce video-exemplu diferit ar exclude variantele de asocieri de mai sus?Va dau doar un exemplu in care „REPETITIVUL”ca tehnica muzicala este folosit ca sursa divina.Frate Cristi poate veti gasi ceva mai potrivit m-as bucura, ideea am gasit-o instantaneu(poate sunt elemente nepotrivite si aici-cercei,pantaloni,etc),dar cred ca este mare difrenta fata de „DECEAN”.Deci daca veti posta comentariul si gasiti un video mai sugestiv va rog sa-l schimbati.http://www.youtube.com/watch?v=Ek9dt_z7ZdY
Domnul Ionescu de ce nu apreciaza rockul?
Nu la toata lumea place muzica simfonica sau hip-hopul. 🙂
Sunt manifestări spirituale autentice pe care păgânismul a încercat să le deturneze și să le imite de-a lungul istoriei. Aici avem de-a face cu manifestări ”made în lume” pe care Biserica nu trebuie să și le însușească.
Cintecul nu are nimic negativ in el singura problema este ca solistul nu are voce de cintat.Se pare ca Romanilor din bisericile penticostale nu le place oameni care sar in sus de bucurie,ei vor ca totul sa fie trist. Eu frate Ionescu mi-as vedea de biserica si de turma care o a(veț)i de pastorit.Romanilor le place sa birfeasca bisericile, pastorii si acuma si niste cintareti care cred ca iau cintat lui Dumnezeu. Ma bucur pt ei si ft bine ca se simt liberi,asa ar trebui sa sa se simnta totii romani care-l iubesc pe Dumnezeu.
Dacă vă place, sunt biserici exact pe modelul acesta. Dvs. de ce criticați bisericile românești că sunt… ”triste” 😀 ?
Ioan C, ai mare dreptate, lui Basescu ii plac manelele si el ca „imparat” este lasat de la Dumnezeu, NU ? S-apoi de ce crezi ca ar fi vina fratelui pastor Ionescu legat de (sa fiu iertat) dar mai degraba spun „viitura” nu torent a celor din videoclip.Altceva ma incearca: CRED CA ACEST EXEMPLU TREBUIE SA NE TREZEASCA LA ADEVARUL BIBLIC , ADICA ,SUNT SI LUCRURI CARE TREBUIESC DATE AFARA DIN BISERICA FARA MENAJAMENTE. Acceptarea lor va fi o complicitate la aducerea lumii in biserica in loc sa ducem biserica in lume.Fie ca intelepciunea de sus sa ne conduca la smerenie si sfintenie, fara de care , cei ca banda sau trupa Deceanu vor ajunge sa ne prezinte cercei, basmalute, papuci cu 10 cm mai lungi decit necesar si cite si mai cite.Flacaul de la chitara a inceput numaratoarea.Ajuta-ne bunule Dumnezeu si nu ne lasa fara ajutorul Duhului Sfint. Ioan C, conteaza pe iubirea mea frateasca, te inteleg,ce nu inteleg este duhul de judecata ce te incearca adresindu-te fratelui pastor Ionescu. Cit ma priveste eu ma bucur de faptul ca atita timp cit mai avem pastori care iau atitudine dupa perceptele biblice, credinta noastra inca mai are sanse, asa ca multumesc Domnului si-l binecuvintez pe fratele pastor Cristian Ionescu si imi permit ca sa cer iertare in locul tau.Sa nu te superi pe mine, biblia te invata sa ma ierti ca si TATAL sa te ierte, fii binecuvintat.
Cinstit vorbind, personal melodia ( linia melodica) mi-a placut, DAR, a pune versuri crestine pe muzica de discoteca nu e tocmai potrivit.
Biserica-i Biserica, petrecerile sunt petreceri si n-ar trebui amestecate.
Bine-i sa ne simtim bine la Biserica, dar si mai bine ar fi daca l-am slavi pe Dreptul Judecator.
Înteleg cã gusturile (sau unii chiar nu au gust:) )
Nu sunt de acord cã „biserica e bisericã iar petrecerea petrecere”.
Vreti sã spuneti cã trebuie sã trãim duplicitar? Ce legãturã are crestinul cu petrecerea lumeascã…
Pai, eu sunt crestin ortodox, imi place si muzica de petrecere.
Recunosc, am fost cam nesimtit la primul mesaj. Scuze!
Știu că sunteți otodox.
Credincioșii neoprotestanți nu acceptă o compartimentalizare a vieții.
Considerăm că viața de biserică și cea în afara bisericii trebuie să se bazeze pe aceleași principii.
Adică ceea ce nu ne permitem să facem la biserică, nu facem nici în afara ei!
Nu cred ca e intrunire bisericeasca, este doar un concert. Decean a interpretat cantarea „Adonai” care se canta destul de des la programele de tineret din bisericile noastre. Am fost surprins sa aflu ca solistul trupei, Nick Decean este pastorul bisericii Casa Tamplarului din Cluj
http://adevaratafericire.blogspot.com/2009/10/trupa-decean-in-slujba-tatalui.html
Am participat la concerte cu formații cunoscute cum sunt Omega, Speranța, Messengers și Frații Groza. Faptul că nu se desfășoară în biserică nu înseamnă să ”ne facem de cap”.
omega mai exista? ii ascultam mai de mult la greu, dar eu n-am mai auzit de ei sa scoata ceva. din ce-ati enumerat imi mai place si messengers (in mare). si mai era o trupa din oradea care cantau fain: maranata. nu cred ca mai exita.
ps nu stiam ca si fratii groza dau concerte. : ))
erata: maranata mai exista, nu in aceeasi formatie insa, dar se numesc acum grupul evanghelic (din oradea). merita ascultati.
Chris…Locul sfinteste omul sau Omul sfinteste locul…Care versiune este corecta..Daca nu au fost in biserica in numele cui s-au adunat acolo ?
Sunt si eu impotriva acestor manifestari la concerte crestine, si mai ales la biserica. Daca numele de crestin este asociat cu un eveniment, atunci trebuie promovat Domnul Isus.
Saritul in sus e ok pe terenul de sport.
Sorry, nu este ADONAI, am ascultata chiar acum aceasta cintare,ADONAI este cintare crestina, are versuri aproape de rugaciune, pe cind aceasta LIBERTATE seamana mai mult a anarhie, Domnul Isus sa ne ierte ca nu rascumparam timpul, vremile fiind grele. In tinereteam cintat cu o formtie de muzica usoara (lume) dar imi place sa cred ca am fost „mai cuminti” decit ce vedem in videoclip.Domnul sa va binecuvinteze cu har si pace.
Fr. Ionescu,
stati linistit caci, in Imparatia lui Dumnezeu nu o sa topaie niciun crestin, niciunul macar. Acolo va fi o ordine totala. Fiecare se va conforma cum doreste Stapanul.
PS 137 V1-6
Cum sa cantam noi cantarile DOMNULUI pe un pamant strain?
iar noi luam cantarile SIONULUI si le punem pe melodiile Babilonului! GROAZNIC!!
si am vazut coborandu-se din cer dela DUMNEZEU, cetatea sfanta, noul IERUSALIM,…………daca te voi uita, IERUSALIME, sa-si uite dreapta mea destoinicia ei!Sa…………culmea bucuriei mele!!!!!
Liber! Liber! Liber!?
Doubt it
Ma gindesc daca nu cumva „Tinerii americani ” doresc si ei concerte de felul acesta Doamne Isuse fie-ti mila de toti
Frate Cristi…Am o intrebare…De ce/cum s-a ajuns aici….? Nu este suficient sa spunem lipsa de pocainta/rugaciune/post/etc. Trebuie sa fi fost cativa pasi la care cu totii am asistat si intr-un fel am ingaduit aceste lucruri…Unde s-a gresit..?
Cred că s-a greșit pe extreme: fie s-a dat dovadă de respingere și rigiditate absurdă în anumite aspecte legitime, fie s-au făcut compromisuri nepermise cu scopul de a pacifiza situația cu orice preț.
Există suficiente biserici unde s-a păstrat o linie decentă, acceptând totuși doleanțele generației tinere care nu încălcau principiile biblice și de bun simț.
Nu cu mult timp in urma, un Popa Ortodox a fost intrebat de un Penticostal, cum de ati ajuns in starea de astazi la care el a raspuns „cindva am fost si noi ca voi,cindva veti fi si voi ca noi”.Religia ortodoxa are o istorie lunga si totusi ei nu au schimbat felul lor de inchinare prin cintare.Noi Penticostalii Romani avem o istorie de aproximativ 100 de ani si se pare ca muzica noastra este schimbata des dupa curentele exterioare.Aidoma ca in timpul imparatului Iosia,daca este ceva pierdut in casa astazi este inchinarea adevarata prin cintarii date prin Duhul Sfint si nu scrise de uni din dorinta de etalare sau cistig, care viata lor de multe ori poate lasa de dorit.Trezirea spirituala a venit doar in urma lucrului gasit si intoarcerii totale la Dumnezeu.
Categoric s-a gresit pe extreme…dar cum s-a ajuns acolo ? (da stiu ca sunt pisalog).
Urmariti clipul si meditati oare sa aiba ceva de a face ?
„The idea that this world is a playground instead of a battleground has now been accepted in practice by the vast majority of Christians. They are facing Christ and the world….
„The ‘worship’ growing out of such a view of life is as far off center as the view itself – a sort of sanctified nightclub without the champagne and the dressed-up drunks.”
This World: Playground or Battleground? by A.W. Tozer, pp. 5-6.
Aduceţi-vă aminte de Legea lui Moise, robul Meu, căruia i-am dat în Horeb rânduieli şi porunci pentru tot Israelul!
5 Iată, vă voi trimite pe prorocul Ilie înainte de a veni ziua Domnului, ziua aceea mare şi înfricoşată.
6 El va întoarce inima părinţilor spre copii şi inima copiilor spre părinţii lor, ca nu cumva, la venirea Mea, să lovesc ţara cu blestem!”
imi permit sa aduc in discutie acest text deoarece cred ca nu se intelege calea de rezolvare a conflictului intre generatii specific vremurilor de pe urma ; este prea ieftina condamnarea mai ales atunci cand generatia asezata in fundamentalism nu ofera ceva credibil.
Si cam ce ar fi „ceva credibil”?
Se spune ca generatia de astazi o formeaza pe cea de miine. Daca ne scoatem copiii din adunare, cu propriile miini, si i-i trimitem la scolile duminicale sub pretextul “ca nu inteleg” sau ca “deranjeaza domniile noastre”, si acolo i-i lasam pe miinile a cui i-i lasam, iar citiva ani mai tirziu, cind copiii ajung la virsta adolescentei incercam sa-i readucem in biserica, raminem incremeniti la ce vedem si auzim. Bietii copii (acum tineri adolescenti) nu se mai pot acomoda la stilul de inchinare si slujbele divine cu care sunt confruntati. Simt nevoia de a fi numai ei de ei, asa cum au fost crescuti ani de zile in cadrul scolilor duminicale, si nu pot intelege de ce biserica refuza sa accepte trairea intr-o “distractie spirituala” asemanatoare celei cu care ei au fost hraniti ani de zile in cadrul acestor scoli. Sunt convins ca aceste scoli sunt bine puse la punct din multe puncte de vedere, inclusiv al materialelor didactice. Cu toate acestea, care este rezultatul? Vedem ca si bisericile americane, care au pus temeliile primelor scoli duminicale si dispun de materiale didactice din belsug, si ele se confrunta cu aceeasi situatie, adica numarul tinerilor din biserica fiind intr-o descrestere continua. Din cauza aceasta, liderii bisericilor introduc in adunari tot felul de practici, ca doar-doar, aceste practici vor putea creea o “atmosfera bisericeasca” care sa satisfaca mofturile tuturor.
Isus a folosit de mai multe ori un mod de comparatie al bisericii cu o turma de oi. Mieii separati de turma sunt destinati abatorului, si diavolul are un ospat imbelsugat din treaba aceasta. In schimb, mieii crescuti linga turma vor invata de la celelalte oi felul de vietuire – rugaciune, limbaj Biblic, comportament, agonisirea hranei, deosebirea pericolului, etc., astfel incit mielul sa creasca avind apucaturi de oaie si nicidecum de altceva.
In ce priveste lauda si inchinarea in biserica, e bine atunci cind aceasta nu devine “o forma de evlavie” cu scopul de a inflacara biserica prin manipulari psihice, emotive si altele de felul acesta, metode care cred ca se pot asemana cu “focul strain”. Pentru a se evita aceasta, este de dorit ca liderii de lauda si inchinare din biserici sa fie oameni duhovnicesti – oameni care umbla permanent cu Dumnezeu si oameni care au habar de muzica si stiu cind / cum / unde / si ce fel de marfa de cintari sa aduca in adunare. Poporul si oamenii care-L cunosc pe Dumnezeu simt atunci cind liderii de cintari vin pe piata cu o marfa stricata, si e greu sa te conformezi cerintelor acestor lideri de a ridica miinile-n sus, la comanda omeneasca, mai ales in fata unor cintari care poate nu au nimic comun cu Biblia si pocainta. Si pe buna dreptate! Cum poti sa cinti cintarea “Traim vremi de har ca Ilie” si sa afirmi ca “plutim in har si in laudele ce umplu templu”, cind apostolul Pavel spune clar si lamurit “Fratilor, sa stiti ca in zilele din urma vor fi vremuri grele…”! Ori nu traim vremurile din urma? Sau o alta cintare care deja a devenit un fel de schlager in bisericile noastre “…si zdrobit ca un trandafir, Tu ai cazut…”. Adica cintam ca Isus a cazut? Hai sa fim seriosi! A spune ca Isus a acceptat caderea este una, si a spune ca Isus a cazut este cu totul alta. Sau cintarea in limba engleza “I am a friend of God”, care in combinatie de text si ritm da impresia unei lipse de bun-simt spiritual. “Christos”, spune Biblia, “desi a fost Fiu de Dumnezeu, nu a socotit aceasta ca un lucru de apucat, ci s-a smerit pina la moarte, si inca moarte de cruce.”
De multe ori si din diferite motive, ne gasim ca impodobim muzica din bisericile noastre prin “flori de plastic de tot felul”, cautind prin aceasta sa dam impresia ca suntem in posesia realitatii absolute, si avem pretentia ca oamenii sa miroase aceasta marfa plastica si s-o declare ca ceva real, natural si adevarat. Aceeasi impresie gresita a creiat-o si Aron odinioara, cind s-a ridicat in fata poporului, prezentind vitelul de aur – “Israele, iata dumnezeul care te-a scos din tara Egiptului!” Oamenii care nu au o greutate spirituala vor cadea usor victima unor astfel de afirmatii. Dar, va asigur ca acei frati si surori care au gustat “ce bun este Domnul”, care-L cunosc pe Dumnezeu si glasul Lui, pe aceia niciodata nu-i va impresiona lucrarile plastice, ieftine si de proasta calitate. Doamne, ajuta-ne sa Te cunoastem tot mai mult!
‘o dovada data de DUHUL si de Putere’
Frate pastor Cristian Ionescu,
Nu cred că este corect ( din punct de vedere moral )ceea ce ați scris în acest articol. Ați luat ca exemplu un clip și îi faceți praf pe FRAȚII Decean. O simplă căutare pe Youtube vă poate face o idee mai amplă despre ceea ce este trupa Decean.
Când am citit articolul dumneavoastră m-am simțit ca atunci când am găsit pe net clipuri urmate de comentarii aiurea referitoare la vorbirea în limbi.
Putem avea cu toții gusturi diferite în muzică, genuri muzicale, dar nu putem pretinde că gusturile noastre sunt cele corecte, duhovnicești.
Nu cred că Trupa Decean merită un astfel de tratament !!
Asocierea este fortatã.
Una este experienta supranaturalã a vorbirii în limbi prin Duhul Sfânt si alta este provocarea firii pãmântesti.
Videoclip-ul vorbeste de la sine.
Asocierea dintre Decean și Duhul Sfânt poate că este deplasată. Nu vreau să comentez aceste lucru pentru că nu această asociere am vrut să o fac.
Asocierea se rezumă doar la felul în care ați alea dumneavoastră să îi judecați pe frații Decean.
Chiar dacă ar cânta prost, chiar dacă ar cânta cel mai prost dintre toți cântăreții , asta iar face bandiți ?
Nu mi-a plăcut când cineva comentând manifestările Duhului Sfânt, pe care evident nu le înțelegea , îi face pe penticostali în toate felurile, inclusiv nebuni, draci, dar nu-mi place nici când niște cântăreți, buni sau răi sunt făcuți bandiți de către un pastor penticostal.
Acest lucru m-a făcut să vă scriu, cu toate că mai sunt și altele de comentat.
Poate mă lămuriți ca să înțeleg și eu ce îi face bandiți pe acești FRAȚI.
Nu cred cã i-am fãcut banditi.
Am zis cã este bandã.
Cum era mai bine: trupã, echipã, formatie, grup…
Pânã la urmã tot trebuie sã adãugãm si „de…”.
Ori eu nu am adãugat vreun epitet.
BÁNDĂ1, bande, s. f. 1. Ceată, grup de răufăcători care acționează sub conducerea unui șef. ♦ (Glumeț) Grup de prieteni. 2. (Înv.) Ceată de soldați aflați sub aceeași bandieră. 3. Trupă de muzicanți, fanfară, taraf de lăutari. – Din fr. bande, germ. Bande.
Aceasta este definiția din DEX. Personal nu am auzit în România folosirea cuvântului bandă în sensul de trupă, dar scrierea cu caractere înclinate duce mai degrabă spre definiția de la pct. 1,
pentru a nu creea confuzie cred că este mai bine să corectați cu unul din termenele uzuale.
😀
Numãrul 3!
Sorin…esti gresit in punctul tau de vedere(imi cer iertare anticipat, sper sa nu fi jignit. Tu spui ca Fr. Cristi a luat un clip(sa inteleg din cometariul tau ca nici tu nu esti de acord cu acest clip?)ca exemplu si i-a facut praf pe Decean. Eu spun ca este suficient de un singur pacat(netratat)sa mergi in iad.O muscatura dintr-un mar, o minciuna, un gand murdar, o inchinare superficiala este suficient pentru a pune un zid intre noi si Dumnezeu.
Si eu i-am ascultat pe Decean mai de mult insa datorita muzicii/versurilor fortate din ultima vreme nu-i mai ascult. Fratele Cristi nu i-a facut praf pe Decean ci atmosfera creata de ei.
Sorin C.
As vrea sá fac o corecturá la comentariul táu.E drept cá nu toti avem aceleasi gusturi,dar tot atát de adevárat e cá nu putem asculta orice gen de muzicá.Nu avem timp nici spatiu aici pentru a vorbi despre muzicá si inchinare.Ce vreau sá subliniez la modul general e cá muzica crestinilor trebuie sá-l onoreze pe Dumnezeu ,si El sá fie in centrul atentiei.Muzica care are de a face doar cu trupul nu e BUNÁ DELOC.Dacá David cánta acest gen de muzicá duhurile rele nu-l páráseau pe Saul ci veneau si altele.Am ascultat mai multe piese cu báietii ástia si nu am putut spune la nici una :SLÁVIT SÁ FIE DOMNUL,si nici nu am simtit cercetarea Domnului.Ca atare nu i-as primi in bisericá nici pentru cántare nici pentru imbrácáminte.Nu profitánd de slujbá ci din cauza responsabilitatii slujbei.
daniel floruta.
Aș vrea să știu dacă există undeva un îndrumar pe gusturi bune în muzică.
Eu i-am ascultat mai mult pe Deceni, chiar și live și m-am putut închina pe muzica lor, am putut să spun Slăvit să fie Domnul, chiar am cumpărat albumele lor.
Chiar așa rătăcit să fiu, Duhul Sfânt nu mă mai poate îndrepta ?
As vrea sa știu de ce gen muzical s-a folosit David în 2 Samuel cap. 6 v. 14.
asta cred ca e ceva credibil in exprimarea de care va interesati!!!
Fr Florin, cred ca ai dreptate, copii sunt sinceri, dar nespus de naivi si fiindca aceasta banda de muzica Deceanu a ajuns dintr-o grupare frumoasa pe linia subtire, cred ca interventia fr Ionescu poate sa aduca ceva pozitiv.De unde stiti ca Decean nu citeste si ia aminte?Poate in aceste momente vizionind clipul isi da seama de greseala si isi propune sa stea in post si rugaciune, cere ajutorul Domnului si pe viitor nu va mai aluneca spre cintece de puscariasi cum le numea cineva.Eu am auzit ceva asemanator cu libertate pe peronul garii CFR Gherla. Cred ca nimic nu este exagerat decit indrazneala trupei Decean de a parasi inchinarea si a cinta spre satisfactia personala, trecind in tabara lumii si a aplaudacilor fara control, ca daca se aduce lauda si inchinare Domnului, nu cred ca este cineva in masura sa dea start lui Dumnezeu, numaratoarea apartine LUI.Ca unul care am trecut prin aceste experiente, vreau sa va spun ca nu cred ca este vreo capcana mai vicleana a Satanei decit „gustul succesului”, este o „bautura” atit de ametitoare incit numai cei tari se pot apara de ea.Nu cred ca discutam despre frati ca fiind nelalocul lor, dar discutam despre NEVEGHEREA care a permis ca asemenea cintece si cuvinte sa fie socotite ca inchinare.Indrumarul de care tu intrebi este biblia si ea ne vorbeste despre SLOBOZENIE si nu despre libertate, biblia spune despre cintari de lauda si nu cintece si mai spune ca nu avem nici un merit, toate se cuvin Domnului.Deruta ta frate cred ca vine de la deosebirea ce trebuie facuta intre CINTARI (care sunt inchinare) si cintece care sunt ale lumii iar mai nou, datorita presedintelui nostru mai avem conscrate si manelele, adica muzica ce place unor fosti comunisti ajunsi „imparati”.Daca se intreaba unde vor ajunge Decenii? Pai la manelisti, acolo vor face glorie personala, faima, bani, aplaudaci, spectatori, CA LA LUME.Doamne ai mila de noi.Fiti binecuvintati.
@ Sorin
Înainte de face comentariul anterior mi-am petrecut minute preţioase ascultând la mai multe Youtube-uri ale trupei.
Aceasta m-a dus la legitima întrebare: Cum au ajuns în halul acesta şi unde vor ajunge de aici încolo?
Ca oameni sunt de compătimit ca gen muzical şi comportament de scenă, acestea rămân în continuare de condamnat şi corectat.
De unde ati dedus dumneavoastra din versurile melodiei ca ar fi o cantare spre slava lui Dumnezeu???? Eu as spune ca mai de graba exprima bucuria unor puscariasi putin turmentati care au scapat in libertate, nici vorba de vreo lauda la adresa Domnului
Nu a spus nimeni că Îl laudă pe Domnul cu așa ceva. Ar vrea…
As propune titlul spectacolului:
„Liber si destrăbălat”, sau de ce nu:
„Dezlegarea la păcat”!
Cornelius…esti prea aproape de prapastie..Linie pe care umbli e foarte subtire. Eu cred ca exagerezi. Majoritatea acelor tineri eu cred ca sunt sinceri. Caluzirea celor mai in varsta e gresita. Acei copii in mare parte sunt inocenti..
Florin N.Aproape de prapastie se afla acei tineri zvapaiati si cei care-i apara, nicidecum Cornelius.Spuneai ca acei tineri sunt inocenti?Avem si-n biserica noastra astfel de zvapaiati(doar 5 persoane,stati linistiti.Restul sunt in regula.Pastorul nostru-i sanctioneaza dur pe astel dezvapaiati.Recomand tuturor pastorilor sa faca la fel. ).Ce pot sa-ti spun despre ei decat ca sunt rusinea bisericii,performanta scolara ZERO,fapte bune ZERO,se cearta tot timpul cu parintii lor,se cred smecheri,aroganti,nesimtiti.ASA_I CA SUNT NISTE CRESTINI MODELI?(ME BEING IRONIC).Si toti dar absolut toti asculta DECEAN sau muzica rock crestina.Pe de alta parte,tinerii conservatori din biserica noastra nu au problemele acestora,sunt ascultatori,fapte bune en gros,performante scolare cu mult peste medie.Toata lumea-i lauda pe cei din urma.Singurele critici care le primim din partea celor din lume sunt datorita tinerilor ascultatori de ROCKcre(s)tin.
Adrian, ai o solutie din puctul tau de vedere pentru reabilitarea acestor tineri? Crezi tu ca dand cu parul zilnic vei rezolva ceva ? Am invatat(pe pielea mea) ca imparatia Lui Dumnezeu nu este bazata numai pe nuuri ci si pe daauri(fara a face compromis). Faptul ca pastorul ii amendeaza este un lucru bun(partial)..insa tot maendand iti vei da seama ca acei copii nu vor mai fi in stare sa-si achite datoriile. De aceea ei trebuie condusi catre Acel care a platit datoriile tuturora. Dar cum ii conducem acolo ? This is the question.
Adrian, ai o solutie din puctul tau de vedere pentru reabilitarea acestor tineri?
Florine.Nu orisicine spune Doamne Doamne intra in imparatia Domnului ci cei ce fac voia lui.Nu putem baga pe nimeni cu forta(adica sa scadem noi standardele mantuirii si sa facem compromis cum face DECEANul)in rai.Sunt tineri care nu vor sa-l asculte pe Domnul iar daca nu vor atunci sa se duca-n lume nu sa-i incurce pe ceilalti(one bad apple spoils the bunch).Facand compromisuri gen DECEAN si pastrandu-i pe astia in biserica riscam sa-i stricam pe aia buni ori noi nu ne permitem sa-i stricam pe aia buni.
Sa pastrezi in randurile tale oameni de-ai diavolului inseamna sa te joci cu focul,ori daca te joci cu focul risti sa te arzi.
Exista 3 feluri de oameni:-Cei care sunt cuminti de mici si nu trebuie reabilitati;
-Cei care sunt rai de mici dar se reabiliteaza;
-cei cae sunt rai de mici dar nici nu vor sa se reabiliteze.Cei care asculta DECEAN fac parte din ultima categorie.Ei vor un crestinism care sa le ofere distractie.N-ai cum sa schimbi asta.Tot ce poti face e sa-i protejezi pe ceilalti tineri ca sa nu fie infectati.
Deci sa inteleg ca nu merita incercat sa-i smulgem pe acesti tineri din ghearele satanei? Eu nu am spus sa facem compromis(vezi clipul postat de mine mai sus) pentru a atrage tinerii in biserica…insa cu fiecare trebuie lucrat diferit. Este nevoie de oameni calauziti de Duhul Sfant pentru lucrul acesta. Cu mine Dumnezeu a lucrat diferit pentru a ma atrage spre mantuire. Cu unul din copii mei a lucrat in mod deosebit…si toate acestea le-a facut prin oameni. Daca Fr. Codreanu nu ar fi fost calauzit de Duhul Sfant(si eu daca nu eram chemat de Tatal)eu ori eram o epava a societatii ori nu eram. Intradevar Dumnezeu nu baga pe nimeni „cu forta in imparatie” insa atata timp cat sint in adunarea Lui Dumnezeu mai exista sanse. Si aceste sanse nu le vei obtine amendand zilnic starea/comportamentul/faptele/nefaptele acestor tineri. Cand aud aceasta lozinca „Dumnezeu nu baga pe nimeni cu forta in imparatie” mie imi suna a bate in retragere si sa acceptam faptul ca exista pierderi colaterale. Poate ma insel. (eu cred ca nu)
Cand aud aceasta lozinca “Dumnezeu nu baga pe nimeni cu forta in imparatie” mie imi suna a bate in retragere si sa acceptam faptul ca exista pierderi colaterale.”
Vezi cazul Iuda.Vezi cazul celor care-l aclamau pe Isus Hristos cand a intrat in Ierusalim iar dupa aceea au strigat rastigneste-l.In orice razboi exista victime.Pierderile colaterale au existat de cand e vremea(vezi cazul lui Cain) si vor exista in continuare.Nu e placut dar asta e realitatea Florine.Cine-si iubeste fratele,sora,copilul,sotia mai mult decat pe Domnul(aici includem poruncile date de Domnul) nu e vrednic de Domnul.Asta este scris in biblie ori peste ceea ce este scris nu se poate trece.
De altfel gandeste-te la marea trezire baptista de la Oradea a fratelui Liviu Olah.In momentul in care el a rostit o predica dinaia de mustrare(in nici un caz dinaia de iertare),au plecat majoritatea membrilor.Din 400 au ramas 60.Dar aia care au ramas ,aia au ascultat de Domnul iar de la 60 au crescut pana la 2000.Deci nu conteaza cantitatea ci conteaza calitatea ori daca vrei calitatea atunci ramai alturi de scriptura si predica ceea ce trebuie.
Sorin C.
David canta cu harpa deci diferit de ce se cántá aici in aceastá postare.David cánta cántárile Domnului nu (sari in sus si mai tare,bate mai…).
Saul suferea de( depresie).Stiti cumva ce gen de muzicá este indicat in aceastá situatie?
Biblia spune:Cánd cánta David cu mána lui duhul cel ráu ál párásea pe Saul…deci cu mána nu cu gura.(conteazá genul de muzicá)
Despre rátácire si cáláuzire ce sá spun…nu ne cunoastem.E adevárat cá Duhul Sfánt ne invatá si in directia asta,problema e sá stim cá e El si nu altul.In zilele din urmá totul e posibil.Referitor la trupá sau bandá cum o fi,mi-am dat doar cu párerea si mi-am prezentat punctul de vedere.
In biserica pe care o pástoresc nu voi permite nici acum nici pe viitor acest fel de cántare,si cu atat mai putin imbrácámintea pe care o aveau.
Pentru ca sunt prea aproape de prapastie, Florine, pot sa ma uit in ea. Acesti tineri, purtati de fire, sunt la un pas de dezmaturile ce se produceau la cenaclurile Flacara, din vremi apuse. Gheata e subtire pe acest taram si odata cazut nu te mai scapa nimeni din adancurile involburate. Nu de asa ceva au nevoie tinerii crestini din zilele noastre ci de spiritualitate. Nu am nici o intelegere pentru asa ceva, chiar daca n-am alte responsabilitati decat in dreptul copiilor mei.
Cornelius…se pare ca suntem din aceeasi generatie(am participat si eu la cenaclul Flacara). Eu nu aprob comportamentul acestor tineri dupa cum de altfel(sper)ai observat. Eu nu sunt de acord modaliatea in care efectiv ii ucidem pe acesti copii si vina cea mai mare nu le apartine…
Filmarea nu era în biserică.
Cred că în biserică își va da șapca jos, și au destule cântări în repertoriu ca să cânte ceva potrivit , cum au cântat în biserică la mine.
Îmi place foarte mult că majoritatea comentatorilor se ajută de David doar când cânta lui Saul pentru a îndepărta duhurile rele, dar uită de mulții Psalmi ai lui David, în care găsim multe alte exprimări.
Și mai ales uită de 2 Samuel cap. 6 v. 14, la care cel mai probabil nu au o explicație care să stea în picioare.
Dumneavoastră cum explicați aceste verset bisericii ?
Sã înteleg cã în afara bisericii se poate orice?
Sorine
Versetul cu pricina, ce-l surprinde pe David in postura favorabila voua, eu l-as explica tinerilor asa: „Imparatul David n-a facut in trairea sa doar lucruri ce au placut lui Dumnezeu. Uneori a exagerat cu increderea pe care i-a acordat-o Stapanul sau, intinzand puternic coarda pana ce aceasta s-a rupt, lovindu-l peste obraz. Nu-l imitati pe David in toate! E tentant dar si riscant!”
Dragá Sorin C.
nu stiu dacá mie sau fratelui Cristian ati pus intrebarea referitor la 2 samuiel 6.14.
ráspunsul il gásim in versetul 21
David cánta si juca inaintea Domnului.Acesta e secretul.
Cánd eram eu mic in biserica noastrá era normal bátutul din palme.(deci nu e de acum obiceiul acesta)Dar fratii báteau un altfel de bátut;acela al bucuriei prin Duhul Sfánt la rugáciune,nu bátaie fireascá.Cred cá m-am fácut inteles.Pentru orice copil al lui Dumnezeu care are Duhul in el,intelege cá sáritul tinerilor acelora in sus nu are de a face cu NIMIC DUMNEZEESC.E totul doar un moment de divertisment.S-au simtit bine,atát.
NU ! Nu cred că se poate orice în afara bisericii.
Dar nici nu cred că o șapcă pe cap este ceva rău. Am vrut să scriu păcat, dar mi-am amintit de vremurile când păcat era și ceasul de la mână și blugii și multe altele.
Ceea ce cred eu este că în biserică trebuie să fim ca afară și afară ca în biserică.
Vrem sau nu vrem sa recunoastem acesta este stilul de muzica pe care tinerii nostri il asculta in limba romana sau engleza.Trupa Decean(eu personal nu am prea auzit de ei pana acum,se pare ca nu am pierdut mare lucru) nu este decat un exemplu dintre multele trupe care apar ca ciupercile dupa ploaie in ziua de azi.Nici nu ma prea ingijoreaza muzica lor,sunt surprins de faptul ca un numar asa mare de tineri se aduna sa-i asculte si sa se „inchine” impreuna cu ei.
Sunt de acord cu Florin,ar trebui sa incercam sa vedem unde,cand,cum am gresit de am ajuns aici.S-ar putea ca prin asta tineri de fapt sa isi exprime nemultumirea fata de lancezeala, fariseismul din multe dintre bisericile noastre.
Multa pace
Fratilor.Stati linistiti.Tinerii care se respecta nu asculta DECEAN.Desigur mai sunt o gramada de zvapaiati prin bisericile noastre dar aia nu sunt pocaiti ci (…) fiind o minoritte nicidecum o majoritate.Hai sa fim seriosi.Credeti voi ca tinerii care merg la astfel de concerte sunt reprezentativi pentru bisericile evanghelice?Avem destui tineri conservatori,insa daca nu-i protejam atunci o sa avem probleme mari pe viitor.Ca sa nu avem probleme va recomand sa aveti grija pe cine primiti in cor,fanfara,orchestra sau scoli biblice.
@ daniel floruta
Întrebarea era pentru toți.
Mă bucur de răspuns, dar cred că ai pășit pe un teritoriu minat.
David cánta si juca inaintea Domnului. Acesta e secretul.
Întradevăr, David cânta și juca în fața Domnului, acompaniat de tot felul de instrumente,(aș îndrăzni să spun că tot felul de instrumente cunoscute în acel timp) și însoțit de toată casa lui Israel. (vers. 5)
Dacă așa stau lucrurile, cine poate să mă judece pe mine sau pe Deceni cu privire la modul nostru de închinare ?
A susține sus și tare că nu că nu cântăm în fața Domnului și pentru El mi s-ar părea o jignire.
Cine este în stare să pună o etichetă pe CD-uri, videoclipuri etc. – pentru DOMNUL sau nu ?
Sorin.Citeste postul meu de mai sus unde am aratat ce fel de oameni sunt cei care asculta DECEAN si ce fel de oameni sunt crestinii conservatori.Dupa aceea compara putin pacatele facute de modernisti fata de conservatori.Compara credinta bunicilor vostri si parintilor vostri cu credinta voastra.Dupa ce ai facut aceste comparatii ai sa observi ca voi sunteti cei care faceti reclama proasta crestinismului prin stilul vostru de inchinare.Oriunde exista stilul vostru de inchinare,exista dezlegare la pacat si destrabalare.Insa nu-mi fac griji deoarece majoritatea bisericilor neoprotestante va sanctioneaza imediat si implicit va exclud.Voi nu existati decat ca si biserici independente.Dupa cum am zis mai sus,tinerii care se respecta si care-l respecta pe Domnul,nu asculta DECEAN.
@ cornelius
De unde reiese în versetul citat, chiar în tot capitolul că David face ceva rău ?
Eu aș crede contrariul.
Ce-ar fi sa recitesti cu atentie capitolul 6 din 2Samuel!
Zici ca n-a facut nimic rau David, topaind si invartindu-se, de i se ridicasera poalele-n cap, expunandu-si partile sudice inaintea slujnicelor, precum un om de nimic (versetul 20)?
Dar de raspunsul sau de la versetul 22 in care-si propusese sa se faca si mai de nimic, spre a fi la loc de cinste , nu in ochii lui Dumnezeu, ci a slujnicelor, nu spui nimic?
De la topaiturile acelea incepuse David sa o ia razna.
O neglijeaza pe Mical (cea care-i spusese adevarul in fata) si in pas saltat de dans a cotit-o pe drumul Batshebei!
Frate Cristian Ionescu, atat timp cat Biserica Penticostala v-a neglija valorile lasate de Dumnezeu in tineri care studiaza muzica de calitate (cea clasica si corala, pentru ca restul nu are rost sa o numim muzica) nu are rost sa ne plangem da balariile ce distrug frumusetea marturiei de copil a lui Dumnezeu. Nu am timp acum sa zabovesc si sa explic prea multe dar dupa ce am studiat muzica si teologia (in ceva universitati bunicele din Romania), am ajuns la concluzia ca cea mai mare vina in aceasta situatie este a pastorului. Pentru cei ce nu gasesc nimic rau in modul de inchinare a bisericilor penticostale le recomand cartea scrisa de Dan Lucarini: De ce am parasit miscarea muzicii crestine contemporane. aici puteti gasi un rezumat aici(http://ascultareacredintei.blogspot.com/2009/11/o-marturie-lui-dan-lucarini.html)dar destul de sumar, eu recomand cu incredere aceasta carte pentru toti cei ce doresc sa aduca o jertfa de bun miros si placuta Domnului prin cantare.
P. S. abia astept sa ii intalnesc pe cei din trupa decean si sa le pun o partitura in fata :)), Cu muzica buna sau culta nu se castiga mani de aceea cei mai multi aleg muzica nebuna sau de divertisment pentru ca aceasta nu necesita mult timp ca sa o inveti, poate sa o faca oricine daca are o chitara, o clapa si ceva efecte… Muzica buna presupune sacrificiul in invatarea partiturilor de aceea cei mai multi nu sunt gata sa plateasca pretul. Se canta orice si oricum doar cu scopul ca sa vina banul… Ma doare sufletul cand stiu ce valori avem prin biserici si sunt neglijate prin faptul ca incultura a ajuns la loc de virtute… si putin imi dau drumul… Cine ajunge „chitarist” si „pianist” in biserici? Ala care a invatat trei acorduri si are mult tupeu nu cel ce petrece zilnice de studiu ca daca vine si ne canta muzica buna zicem ca nu avem neoie de asa ceva sau ca nu se pricepe, ca el nu poate sa cante in trei acorduri, nu ca nu stie ci pur si simplu pentru cine studiaza muzica este jenant sa cante in trei acorduri cum o fac „grei muzici evanghelice din romania” care au invatat muzica la coltul strazi. Imi doresc pe viitori sa ma intalnesc cu absolventi de conservatoare evanghelici din Romania pentru ca am vorbit cu multi si toti suspina dupa muzica de calitate si sa facem ceva autentic pentru slava lui Dumnezeu. Inainte ca sa asculti, accepti sau sa canti o piesa muzicala iti propun un filtru: 1. Cine este compozitorul liniei melodice si a versurilor? Acesta reprezinta sursa de inspiratie pentru orice lucrare muzicala. Aceasta trebuie raportat la mesajul Scripturi. 2. Cine este interpretul? Am gasit multe semne de intrebare in dreptul celor ce interpreteaza muzica crestina si traiesc doar din aceasta si decean este exemplu bun in aceasta circumstanta. Care este scopul pentru care ai canta, accepta un stil muzical? Daca este pentru slava lui Dumnezeu, prin urmarirea sfinteniei atunci este bine dar daca urmaresti propriile interese ori de ce natura ar fi sau vrun castig in detrimentul marturiei crestine cu dragoste iti spun ca gresesti!!!
Partial aveti dreptate, doar partial. In primul rand cautati sa va scoateti in evidenta ca sunteti „talentat”….. O.k., in regula, dar ce facem noi „muritorii de rand”, neinitiati in arta muzicii?
Nu o sa-L laudam pe Domnul pentru ca nu stim sa citim o partitura, sau ca nu avem „voci?” Nu sunt adeptul „manelizarii muzicii crestine”, dar nici nu sunt de acord ca in biserica ar trebui numai o anumita categorie de oameni sa cante; cei initiati. Cine are inima buna sa laude pe Domnul, chiar si numai cu o chitara sau cu un acordeon. Atitudinea inimii face in fata lui Dumnezeu mai mult decat doua sau trei acorduri, si de ce nu, mai mult decat toate partiturile din lume. Va doresc multe binecuvantari, si multa ingaduinta pentru cei care au invatat sa cante „la colt de strada” sau militäreste:”la apelul bocancilor” 🙂
Stiti de ce au chitarile spaniole griful lat?
(pacat ca nu sunt toate asa)
Ca sa nu apuce pe mana copiilor!
Chitara clasica, nu rock-ul zbarnaielilor decibelice si contorsionarilor scenice dezbracate de spiritualitate si de adevaratele virtuti melodice!
Cred ca daca le-ai pune o partitura veritabila in fata, celor de la Decean, s-ar stramba la ea precum fac pe scena in fata auditoriului. Asta-i pentru unii o slujba duhovniceasca: putinatatea ridicata la rang de virtute!
Cu reverenţă şi respect în închinare!
Respectul faţă de Dumnezeu în Închinare , reverenţa care I se cuvine, pot fi atât de uşor înlocuite de închinători, cu forme, fabricând un Dumnezeu mult mai mic. Un Dumnezeu ceva mai mare decât cei care se închină. El nu mai este Dumnezeul infinit, atotputernic şi sfânt,care vede şi cercetează fiecare inimă. El este doar un tovarăş sau prieten care împărtăşeşte micimea noastră şi savurează cultura noastră de divertisment. El nu mai este de temut; nu mai trebuie să I se acorde reverenţă, respect. Cu un astfel de Dumnezeu, Moise n-ar fi trebuit să se descalţe la rugul aprins, nici apostolul Ioan n-ar fi trebuit să cadă la picioarele Lui ca un mort. Pe acest Dumnezeu nu-L interesează modul în care ne închinăm Lui şi astfel putem face orice în prezenţa Lui. Unde este respectul, reverenţa? Unde este Dumnezeul lui Ilie? Unde este Iehova Vechiului Testament? Unde este puternicul Dumnezeu invocat atât de respectuos în rugăciunile relatate în Noul Testament? În mod ciudat acest Dumnezeu glorios nu este dorit chiar de cei care cred Cuvântul Lui şi caută mântuirea Lui. Reverenţa a devenit ceva dezgustător. Deci: “daţi-ne un Dumnezeu la nivelul nostru”
Evrei 12:28-29 conţine un lucru provocator pentru noi toţi: “Fiindcă am primit dar o împărăţie care nu se poate clătina, să ne arătăm mulţumitori şi să aducem astfel lui Dumnezeu o închinare plăcută, cu evlavie(reverenţă) şi cu frică, fiindcă Dumnezeul nostru este un foc mistuitor.”Domnul Isus însuşi, când a trăit înaintea noastră o viaţă de neprihănire perfectă, a păstrat cea mai profundă reverenţă pentru Tatăl, Biblia spunându-ne că rugăciunile sale au fost ascultate “din pricina evlaviei”.
Rădăcina tuturor problemelor noastre, ale creştinilor evanghelici de astăzi, este colapsul acestui respect, acestei reverenţe. Promovarea noului stil, greşit, de închinare fără respect şi reverenţă faţă de Creator, nu face altceva decât prezenţa Lui să dispară şi să fie înlocuită. Bucurie, fericire, umplerea cu Duhul Sfânt, prezenţa Lui în închinare, toate acestea vin doar în urma reverenţei, respectului.
Dumnezeu trebuie să fie pentru noi un Dumnezeu mare, înaintea căruia venim cu reverenţă şi supunere. Doar atunci când Îl respectăm cu adevărat vom primi o bucurie autentică din partea Duhului sfânt. Dacă ne displace reverenţa, privind-o ca pe o alternativă sumbră la bucuria creştină, vom produce doar un imitat superficial şi sentimental.
Să nu abandonăm închinarea reverentă!
Despre muzica duhovnicească şi cea lumească:
http://www.resursecrestine.ro/eseuri/10583/despre-muzica-duhovniceasca-si-cea-lumeasca
Redau mai jos un comentar primit de la Ilie Belciu. Cine este Ilie Belciu?
http://nicuwagner.com/html/ilie_belciu.html
Un om deosebit, cu versuri deosebite, care scrie spre slava lui Dumnezeu,
un colaborator al meu. Domnul să-l inspire în continuare.
“E minunat să ai chemarea şi privilegiul din partea Domnului Isus de ai aduce laudă prin cântare. Să nu uităm însă că în lucrarea lui Dumnezeu, logica omenească care spune “Nu poţi ajunge mare dacă nu dai din coate” se răstoarnă. În lucrarea minunată de “Laudă şi Închinare” dacă vrei biruinţe mari trebuie să începi cu “Lepădarea de sine”cu o smerenie care să ducă la zdrobirea absolută a “Eului” tău. De aici încep biruinţele, dar ele nu-ţi mai aparţin, fiindcă sunt efectul Puterii Duhului Sfânt peste lucrarea ta. În faţa marilor succese când mulţimea se ridică în picioare aplaudând, omul Lui Dumnezeu smerit şi lepădat de sine cu ochii înecaţi în lacrimi de bucurie va striga din adâncul inimii “Nu nouă Doamne, nu nouă Doamne ci Numelui Tău dăm slavă”. Atunci vibraţia cântului va trece hotarele gândirii omeneşti, va zdrobi inimi împietrite, va aduce vindecare în trup şi suflet şi mai presus de toate, cântul va fii cu adevărat “O laudă pentru Împăratul” care merită toată lauda, cinstea şi închinarea!
Când simt a biruinţei bucurie,
Şi uit în umilinţă să trăiesc,
Lăstari ce poartă-n seva lor mândrie,
Din nesupusa-mi fire iaraşi cresc.
Dar vreau să moştenesc în slavă Cerul,
Nu vreau să-mi fie alergarea în zadar,
De-aceea rabd în pace când Vierul,
Mai taie-n viaţa mea câte-un lăstar.
Ilie Belciu