PAPA IOAN PAUL AL II-LEA VA FI ÎNFRUMUSEȚAT. APOI SFINȚIT. PĂI NU ERA?

Domnul Isus a spus clar în predica de pe munte cine va avea parte de fericiri (adică, la traducere pe cuvânt din titlul în engleză – beatitudes – cine va fi înfrumusețat). Pe urmă, mai zice Biblia că suntem sfințiți prin sângele Domnului, prin Duhul Sfânt, prin Cuvânt…
Înțeleg, înțeleg cataloagele de divinizare a muritorilor, lucru practicat de Biserica Catolică. Ce nu înțeleg este de ce mai are nevoie cineva de o recunoaștere oficială a unui statut de care se bucură orice creștin adevărat.
Ioan Paul al II-lea a fost (și mai este) unul dintre cei mai populari papi în istorie. Creditat cu o influență decisivă în lupta anticomunistă, apreciat și criticat deopotrivă și pentru un spirit conservator rigid dar și fiindcă a acceptat o adaptare culturală a închinării, cea mai mare problemă a pontifului a fost scandalul imoralității preoțești, demascată în ciuda eforturilor depuse de administrația sa de a o camufla.
Nu că l-am considera pe el vinovat de faptele altora, dar aceasta ne aduce aminte că suntem doar oameni, subiectivi de cele mai multe ori, limitați din toate punctele de vedere. Dacă este vorba de titulaturi și acolade pompoase care îl elevează pe papă deasupra condiției umane de păcătos salvat prin Har, fără merite și fără pretenții, atunci lui Ioan Paul al II-lea nu i se cuvine această slavă. Slava și moștenirea eternității este prerogativa lui Dumnezeu de a o acorda după buna Sa plăcere. Dacă este vorba de statutul de copii ai lui Dumnezeu și a fi ”beatificați” (o fi corect cuvântul?) prin nașterea din nou și sfințiți prin credință, de ce ar avea nevoie papa de ele, oare nu le avea?…

About Cristian Ionescu

Pastor Elim Romanian Pentecostal Church Chicago, USA

32 răspunsuri sa “PAPA IOAN PAUL AL II-LEA VA FI ÎNFRUMUSEȚAT. APOI SFINȚIT. PĂI NU ERA?”

 1. Domnule Cristian Ionescu,
  „Beatificare” vine din latina. Adjectivul „beatus, beata, beatum”.
  ” Beatus, meaning blessed in Medieval Latin”- sursa aici http://en.wikipedia.org/wiki/Beatus

  • Da, este adevãrat, multumesc.
   Sensul englezesc este ramificat putin diferit.
   Derivatele sunt beatitudes (fericirile), beatified (beatificat, adicã un fel de fericit de cãtre cineva, nu în sine) si beautified (înfrumusetat) care desi nu este sensul cel mai apropiat, mi s-a pãrut mai aproape de ceea ce se cãzneste Biserica Catolicã sã realizeze în dreptul unor oameni cu multe minusuri si urâtenii, dar care nu poate face decât Domnul Isus. Mai întâi spiritual cât timp sunt în viatã nu dupã moarte, si fizic în ziua învierii si rãpirii nu acum.
   Oricum, fie înfrumusetat, binecuvântat ori fericit si beatificat, adevãrul este acelas.
   Dar clarificãrile sunt binevenite.

  • Acesti doi termeni sanctificare si beatificare au un corespondent comun (adica au acelasi sens) si in spaniola. Iata un articol (esp.), referitor la canonizare:
   http://ec.aciprensa.com/c/canonizacion.htm

 2. Așa este, sînteți doar un om, domnule pastor Cristian Ionescu, „subiectiv de cele mai multe ori”, cu mari carențe la chestiunile… teologice. Prezența dvs. în public cu astfel de abordări pătrățoase face deservicii evanghelicilor.

  Dar măcar puteați să căutați în dicționar ce înseamnă cuvîntul despre care vă întrebați dacă e… corect!

  DEX este on line:

  http://dexonline.ro

  • Da, dar eu recunosc 🙂 , în vreme ce alții…
   Am DEX, nici-o grijă, și cartea și online, și mobile, etc…
   N-ați înțeles ce s-a vrut a spune intenționat. Poate data viitoare…

   • Domnule pastor Cristian Ionescu,

    Dumneavoastră ați întrebat: „o fi corect cuvântul?”

    Eu v-am sugerat unde să căutați.

    Așa că nu eu nu am înțeles, dumneavoastră nu v-ați făcut înțeles…

    În spațiul public acesta este păcatul capital.

    • Hai să vă esplic 🙂 un pic:
     în românește, beatificat începe cu beat ceea ce dă o nuanță morbidă termenului, în timp ce în celelalte limbi se identifică elegant cu bea care dă sensul de frumusețe (de aici și titlul). Când am întrebat ”o fi corect” m-am referit la mulți termeni adoptați din alte limbi care nu au un sens și un simț aplicabil limbii române. Era doar o observație subtilă la un joc (inadvertent) de silabe.
     Aceste subtilități nu trebuie explicate prea în amănunt că își pierd valoarea. Ele contează pe simțul fin al umorului cititorilor. Sunt sigur că îl aveți, cu condiția să mai și zâmbiți din când în când, și să nu vă luați chiar așa tare în serios că faceți riduri prea adânci și prea repede. Și astea cântăresc exact… 21 de grame 🙂 …

   • Fr pastor, cu citeva minute inainte m-am bucurat de articolul privind problemele ori conseccintele loviturii primite de islamisti.Si sincer m-am umplut de o stare „faina”citind materialul dvs., provoaca cititorul la o meditatie putin mai serioasa.Si cum noi romanii muncim nu gindim,cred ca este binevenita.M-am bucurat si de acest frumos comentariu legat de ultimile „facaturi” cu papa. Pai chiar asa, ce beatzivarii ii mai trebuiesc? Aceasta de fapt cred ca este o recunoastere ca nu a fost sfint in viata lui de papa si urmasii se ingrozesc de aceastaa stire incercind in stitlul propriu(mincinos) ca s-ar mai putea repara ceva acuma.Chiar asa, ei nu stiu pilda lui Lazar? Cu asemenea invataturi o determina pe mama mea sa arda tone de luminari pentru tatal meu mort acum zece ani.Trist.S-a dus nemintuit.Si ca de obicei, sa inchei cu o intrebare pt dvs.,(va rog sa ma iertati, nu e frateste,e in dragoste) cine este acest fr Alin Cristea? Il gasesc si pe blogul fr Lascau si tot timpul numai cu intrebari si puneri la punct destul de raautacioase, putin chiar impungaci, asa le simt eu.Eu nu il cunosc, sunt maai tinaar in comunitatea penticostala, dar a contrazice cu asemenea argumente si lucruri atit de „importante”mi se pare material pentru (daca mai tineti minte) revistele de perete „Ariciu”, erau la moda la sindicate. Trebuia schimbat materialul saptaminal, aveai sau nu tema.Iar ca dovada ca am fost bine inteles, FRATE ALIN, te rog nu te lua de mine, este strict o parere personala, iar daca o sa reusesti sa schimbi preocupaarea pentru critica si vei posta lucruri originale, fara a te lua de altii, voi considera ca acest indemn al meu de a posta aceste aspecte, au fost de unde trebuie, daca nu, va trebui sa ma ierti pentru ca si TATAL sa te poata ierta.Sa fiti cei maai binecuvintati frati ai mei.PACE

  • Baston cand iti iei domnule Cristea ..ca (virgula) chipiu ai deja….

   • Domnule pastor Cristian Ionescu,

    Nu știu cine este comentatorul Florin N. și nu intenționez să conversez cu acest comentator.

    Astfel de replici inutile (și, desigur, bădărane) nu ar trebui să fie aprobate pe blogurile pastorilor.

   • Domnule pastor Cristian Ionescu,

    Faptul că comentatorul Mihai e mai tînăr în comunitatea penticostală e problema comunității penticostale, dar faptul că e mai în tînăr în blogosfera evanghelică deja e treaba noastră, a tuturor.

    Dacă nu face efortul să se informeze înainte de a comenta, aceasta este treaba noastră, a tuturor. Este, de fapt, un aspect care face parte din acel fenomen de mahala: oameni stînd și mîncînd semințe și întrebîndu-se, cînd trece cineva, cunoscut sau necunoscut: Dar ăsta cine mai e? Dar acum ce mai vrea? Uite și la el, ce papion are!

    E mult spus că mă găsește și pe blogul lui Petru Lascău, acolo comentez rar, ca și aici, de fapt.

    Blogosfera evanghelică are 1.000 de bloguri evanghelice, așa că avem destule locuri unde să fim găsiți comentînd.

    Eu sînt prea ocupat cu proiectele în derulare ca să mă iau la harță pentru orice cu oricine.

    Fenomenul de mahala pe UNELE bloguri evanghelice este îngrijorător.

    La fel și faptul că unii comentatori (de obicei anonimi) nu știu să se adrese celorlalți comentatori.

 3. Conform terminologiei catolice spaniole, diferenta intre beatificare si canonizare consta in faptul ca venerarea unui beatificat e restransa la o anumita regiune pe cand cel canonizat are accesul de a fi venerat de catre intreaga biserica catolica, numele sau fiind trecut in calendar, ca sfant universal recunoscut…

 4. Domnule Cristian Ionescu, am observat în ultimele luni că vă deranjează atacurile la adresa penticostalilor. E de înţeles. Oare ar fi prea mult dacă fraţii dumneavostră catolici ar aştepta o materializare ceva mai concretă a zicalei „ce ţine nu-ţi place, altuia nu-i face”?

  • Dragă frate Florin,
   catolicii au tot dreptul să-și apere credința (dacă au cu ce, în afară de inchiziții și cruciade 🙂 ), și vor avea – în limitele decenței – un forum deschis argumentelor lor pe acest blog.
   Mulțumit?

 5. (…)
  _______________________

  Lasă frate Pete,
  e mai bine să nu continuăm.
  N-are rost.
  Mulțumesc pentru înțelegere!

 6. Daca nu cer prea mult transmite condoleante lui Gabi Bogdan a trecut la Domnul tatal lui

 7. Domnule pastor Cristian Ionescu,

  Ce-ar fi să nu-mi mai dați sfaturi, că nu mă cunoașteți…

  Ce-ar fi mai bine să fiți dumneavoastră să fiți mai serios în spațiul public.

  Doară sînteți pastor…

  Eu, oricum, cum vă spuneam cu altă ocazie pe aici, nu am rezerve în a vă face să vă înghițiți zîmbetul.

 8. Bună întrebare…

  Era ceva în legătură cu vreun papă, cumva?

 9. Cineva de pe aici,
  Nu știu cum putem a-i spune,
  Merită luat la plici,
  Prea se dă că-i bărzăune!

  Pesemne-i frustat săracul
  bâzgănel sulemenit,
  Pe toți i-ar țepa cu acul,
  Ce-ar fi să(…)?
  ________________________________
  Scuze, nu am știut ce înseamnă cuvântul…

 10. Puteți liniștit să puneți cuvîntul.

  Flit – Insecticid folosit contra muștelor, țânțarilor, puricilor etc.

  V-am spus că DEX e online:

  http://dexonline.ro/definitie/flit

  Tot acolo găsiți că a da cu flit înseamnă:

  1. a mustra. 2. a ironiza. 3. a alunga, a izgoni.

  Nici unul dintre cele 3 sensuri nu are efect, în acest caz, asupra mea, cum și-ar dori comentatorul anonim Cornelius (și alții).

  Nu orice flit e de efect
  Să-nvingă-un bărzăune
  Mai este cîte unul, rect,
  Ce nu coboară în genune

  „Succesurile” lumii trec
  Dar nu și orice bărzăune
  Fie roman sau sau fie grec
  Nu poate fi oprit să… sune

  • Văd că acest du-te, vino pe care îl aveți cu comentatorul Cornelius, trezește cele mai nobile instincte (poetice) în amândoi 🙂 .
   Am DEX (v-am mai zis, și carte și în format mobil) dar nu am întotdeauna timp.

   • Păi atunci renunțați la DEX și făceți-vă rost de… TIMP.

    (Eu nu am nici un „du-te, vino” cu comentatorul Cornelius, eu m-am adresat, ca de obicei, administratorului acestui spațiu public.)

 11. Românul s-a născut poet
  Zicea cândva Alecsandri.
  Azi, când se-ntâlnesc la bufet,
  Din doi români poeţi îs tri.

 12. Nu poţi învinge cu ură
  Bărzăunul asiatic,
  Oferă-i din plin căldură
  Si dispare enigmatic.

  (luaţi-o ca pe o lecţie de viaţă, valabilă și-n realitatea umană)

  Bibliografie:
  http://www.descopera.ro/dnews/5970979-super-barzaunii-de-import-ne-ucid-albinele

Trackbacks/Pingbacks

 1. 9 postări în Top 50 WP (02.05.2011) « România Evanghelică - 2 mai 2011

  […] A dispărut … (mariuscruceru.ro) 12. Papa Ioan Paul Al Ii-lea Va Fi ÎNFRUMUSEȚAT. Apoi SFINȚIT. PĂi Nu Era? (popaspentrusuflet) 18. Cutremur De PĂmÂnt 4,7 Grade Pe Scara Richter AstĂzi 1 Mai 2011 Ora 5.31 […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: