Ilie, Ieremia, Psalmistul, Iona și alții. Ce au acești oameni în comun? Stări de depresie.
În accepție Nou-Testamentală, depresia are sensul de ”prea mare întristare” sau ”cei care n-au nădejde”. În Vechiul Testament, stările sunt prezentate în mod dinamic: ”am rămas singur, vreau să mor”, ”de mi-ar fi capul plin cu apă (să am lacrimi de plâns)”, ”sunt nenorocit de tot” sau ”bine fac să mă mânii până la moarte”. Nu putem caracteriza depresia acestor oameni ai lui Dumnezeu ca fiind cronică. Sunt mai degrabă simptome legate de momente dramatice în viața lor. Cert este că de fiecare dată Dumnezeu intervine împăciuitor, înțelegător și chiar își justifică acțiunile.
Probabil că orice om, sfânt sau nu, este deprimat uneori. Nu cred că Dumnezeu condamnă asemenea slăbiciuni normale condiției umane. Să nu uităm că Însuși Mântuitorul le mărturisea ucenicilor că este cuprins de o ”întristare de moarte”. Ceea ce consider că devine un păcat este căderea în necredință, sau atitudinea de a-L sfida pe Dumnezeu (nevasta lui Iov îi cerea acestuia să-L blesteme și să moară!), sau pierderea interesului pentru viață (resemnarea). În aceste cazuri, depresia capătă forme demonice și atentează la suflet!
Apostolul Pavel recunoaște că în situația limită în care ajunsese la un moment dat, ”nu mai trăgea nici o nădejde de viață” și chiar credea că va muri. Acestei stări, el nu i-a permis să-l paralizeze sau să-l demoralizeze, ci și-a păstrat credința în Dumnezeu. Ajuns într-o criză uriașă, David împreună cu oamenii lui au plâns ”până n-au mai putut”. Aceasta nu i-a împiedicat să pornească în urmărirea amaleciților pe care i-au ajuns, i-au învins și și-au recuperat familiile și posesiunile împreună cu o mare pradă.
Când este depresia un păcat? Atunci când duce la necredință, la împietrire, sau la sinucidere.
Cum poți învinge depresia? Mai întâi, hrănește-ți mintea cu făgăduințele lui Dumnezeu din Scripturi și nu cu ceea ce îți spune mintea răvășită de îndoială sau inima ”nespus de înșelătoare și de deznădăjduit de rea”. Apoi, nu te izola în singurătate. Caută prezența și părtășia credincioșilor care îți pot fi un real suport spiritual. În fine, nu renunța la rugăciune. În Ghetsimani, confruntat cu oroarea apropierii de paharul plin de scursura nelegiuirii acumulate de milenii, Domnul Isus a recurs la rugăciune.
Dacă se dovedește că există condiții medicale obiective (cum ar fi dezechilibrul chimic), se poate recurge la tratament, deși personal optez să apelăm mai mult și în primul rând la Dumnezeu.
Dincolo de stările normale de întristare, supărare și/sau dezamăgire pe care ni le produc împrejurările vieții, în spatele depresiei se află un duh al cărui scop este să ne distrugă. Când această stare devine acută, înseamnă că reușește. A-i da curs în detrimentul bucuriei mântuirii, bucuria care rămâne atunci când ai pierdut totul, este un păcat. Reabilitarea trece pe la stația pocăinței.
Încă mă întreb dacă Iacov chiar a scris ”Fraţii mei, să priviţi ca o mare bucurie când treceţi prin felurite încercări” (Iacov 1:2). Să se fi referit și la noi?…
Este gripa un păcat? Este gastrita un păcat? Sunt două întrebări care seamănă cu întrebarea din titlu. Poate ați vrut să vorbiți despre întristare și negativism voluntar. Depresia este o boală. Bolnavii au nevoie de ajutor. Ajutor pe care, uneori, nu și-l pot procura singuri. Nu îl ajută cu nimic pe cel deprimat să-i spui „Băi, ești păcătos! Revino-ți!”. Dacă un om aflat în depresie ar citi postarea de față, mă tem că s-ar adânci și mai mult în starea de spirit care îl încearcă.
Am mentionat posibilitatea cazurilor unde boala are cauze medicale.
Înteleg cã subiectul implicã linii de demarcare foarte fine.
Asta nu înseamnã cã trebuie sã evitãm discutarea acelor cazuri de depresie care tin de spiritualitate. Chiar si în aceste situatii, consider cã am pus problema destul de gingas. Pe de altã parte, de când a devenit pocãinta o problemã atât de spinoasã si de inconfortabilã…
Florin Puscas,
nu sant absurd sa inteleg ca, un om poate avea sistemul nervos slabit, insa de la un anumit nivel problema este ” pacat ” asa cum afirma fratele Ionescu. De fapt multe din tulburarile psihice ale unor oameni nu au nimic a face cu vreo boala psihica ci, ele sant rezultatul unor influiente demonice care le modifica comportamentul. Sa nu cauti sa ma contrazici fiindca iti spun din start ca , nu ai dreptate.
” Blandetea voastra sa fie cunoscuta de toata lumea „, intra in contradictie cu atitudinea nervoasa exagerata pusa pe seama depresiei.
Necredinta si comiterea anumitor pacate, aduc boala mintala celui ce calca Cuvintul lui Dumnezeu. Si iti dau si cateva exemple din Biblie:
Psalmul 14:1, – ” Nebunul ” zice in inima lui : Nu este Dumnezeu ! ”
Proverbe 6:32, – Cine preacurveste cu o femeie, este un om fara minte.
Proverbe 11:12, – Cine defaima pe aproapele sau este un om fara minte.
Si exemplele ar putea continua.
„Sa nu cauti sa ma contrazici fiindca iti spun din start ca , nu ai dreptate.”
În faţa unei asemenea demonstraţii de psihologie şi exegeză impecabilă, nici nu aş îndrăzni să încep vreo argumentaţie în contradictoriu.
Altminteri, aş fi îndrăznit să vă atrag atenţia că persoanele depresive nu sunt mai nervoase decât alte persoane şi că îmi daţi nişte versete fără nicio legătură cu subiectul discuţiei. Dar cum am fost sfătuit nici să nu caut să contrazic, vă rog să consideraţi că nu v-am răspuns.
Nu cred cã aici este vorba de a avea sau nu dreptate.
Cred cã argumentãm douã dimensiuni ale aceluias subiect, dar fãrã a face distinctia.
De o parte, am acceptat deja implicatiile medicale ale depresiei.
Cred cã e bine sã abordãm si aspectele de ordin spiritual. Depresia se trateazã (si cu) mai ales cu rugãciune!
Vă rog, corectaţi formularea „imbalanţă chimică”. Înţeleg că locuiţi în SUA, dar asta nu este o scuză pentru a poci limba română. Nu mi-o luaţi în nume de rău.
P.S. Apreciez faptul că folosiţi diacriticele
Am modificat cu „dezechilibru chimic”.
Aveti o altã sugestie?
Multumiri!
Dacă luăm depresia ca pe o psihoză datorată factorilor externi, independenţi nouă, atunci depresia poate avea scuzele de a nu fi considerată un păcat.
Dacă depresia e o urmare a decăderii spirituale datorate păcatului, rămânerea în această stare e sigur un păcat! De obicei tendinţa de ascundere a păcatului e favorizantă, inducerii apăsării, depresiei. Reabilitarea depresivului impune exerciţii de lectură biblică intensivă și activitate spirituală adecvată.
Una din multlipele cauze ale depresiei este frica de ziua de apoi. In special arminienii (desi multi nu stiu ca sunt numiti asa) vazand ca nu pot face progrese intre ale sfinteniei, se gandesc ca nu sunt destul de buni pentru cer si devin depresivi. Este asta pacat? Ce vindecatoare este bucuria mantuirii sigure!
Dar și aroganța mântuirii sigure (hiper-calvinistă) este un mare păcat…
Frate Chris,
am pus intrebarea daca aceasta forma de depresie e pacat Cat despre bucuria mantuirii la care face referinta Fr. Ionescu,ea poare fi de calitate numai daca mantuirea e de calitate. Fiindca mantuirea e a Domnului ea e scumpa, vesnica. El e intelept, deaceea cred ca nu o pune undeva unde se poate pierde. La costat foarte mult!
Cristian Ionescu, dvs. aţi văzut vreodată cum arată un om cu sindrom depresiv? unul pe fond somatic- adică determinat de o boală gravă a unui anumit organ sau sistem din organismul său- sau social- o mamă care şi-a pierdut unicul fiu, de exemplu, sau soţul, sau şi-a pierdut serviciul-?
Dacă aţi avut parte de aşa ceva în biserica pe care o păstoriţi, nu ar fi fost mai normal să relataţi un caz concret, pe care l-aţi vindecat în numele lui Cristos, prin Duhul Sfînt, închizînd astfel gurile celor care, pe nedrept, vă contestă postarea?
Eu sunt convins că aveţi cel puţin o experienţă în acest sens. De ce nu o relataţi? Nu e necesar să nominalizaţi bolnavul, dimpotrivă.
Eu, ca medic alopat, sunt convins că Domnul este cel mai mare Medic, cel mai bun Psiholog. Totul e ca acela care vrea să ajute un astfel de bolnav să fie în primul rînd creştin şi, de ce nu?, un bun psiholog.
Dar, ca în multe alte domenii, trebuie să fii dăruit de Sus pentru asta.
Nu orice pastor poate mîngîia un om în suferinţă, tot aşa cum nu orice doctor e bun la patul bolnavului. Unii scriu teze de doctorat iar alţii fac cercetare sau laborator.
Cum depresia este boala secolului, tema ar trebui să dea de gîndit tuturor.
Spor şi binecuvîntări vă doresc.
Am avut de-a face cu nenumărate cazuri de depresie. Mai ales într-o societate cu puține garanții de stabilitate, disperarea este o reacție comună. Cea mai mare problemă în ceea ce privește depresia, după cum – nu mă îndoiesc – cunoașteți la fel de bine ca și mine, este tendința de a ascunde această criză. O altă problemă pe care o ridică depresia este că în multe cazuri, remediul nu începe cu rugăciunea cu punerea mâinilor sau tratamentul medical ci mărturisirea unui păcat ascuns sau a unei stări de criză spirituală. Nu ca medic (unde mă așez cuminte pe scaunul din spatele dvs.) dar în calitatea dvs. de creștin, trebuie să știți că păcatul nu se vindecă prin poruncă ci prin pocăință. Eu nu contest nici vindecarea miraculoasă și nici tratamentul medical în ce privește depresia. Ceea ce am dorit prin intermediul acestui articol a fost să îndemn persoanele care trec prin astfel de stări, să îmbine orice cale de vindecare (a simptomelor sau, dacă este vorba, o cauză fizică) aleg cu pocăință și un stil de viață duhovnicesc.
Exemple concrete? Am făcut rugăciuni și ungere cu untdelemn și oameni care treceau prin astfel de stări au mărturisit vindecarea. O familie într-o situație deznădăjduită și cu gânduri de sinucidere ne-au mărturisit că în urma ascultării unui mesaj pe această temă în cadrul emisiunii noastre la Credo TV au fost eliberați de această povară. Dar nu acesta este centrul mesajului meu! Vindecarea poate fi obținută și fără Cristian Ionescu sau Credo TV și chiar fără rugăciunea altuia, atunci când pașii pe care i-am enunțat sunt respectați, deoarece sunt parte din cele mai autentice experiențe: cele din Scripturi. Altele pot fi și inventate, de aceea le prefer pe cele biblice sau pe acelea în care vorbește persoana în cauză.
@ „Nu ca medic (unde mă așez cuminte pe scaunul din spatele dvs.) dar în calitatea dvs. de creștin, trebuie să știți că păcatul nu se vindecă prin poruncă ci prin pocăință.”
Am vorbit eu despre păcat în comentariu? Am spus, printre altele, că oamenii ajunşi în pragul disperării trebuiesc ajutaţi de semenii lor creştini care au vocaţie şi trimitere de Sus în munca respectivă.
Pentru asta nu trebuie nici măcar să ai facultate de teologie, psihologie sau medicină, ci să ai chemare de Sus şi, în primul rînd, să fii tu un om credincios.
Sunt bolnavi de cancer în fază terminală sau tuberculoşi sau care au SIDA şi suferă de forme diferite de depresie, fiecare în felul lui, care se manifestă diferit. Din această cauză spitalele care se respectă au încadrate în schemă psihologi profesionişti şi duhovnici. Familiile celor bolnavi pot să treacă la rîndul lor prin tot felul de forme de depresie. Atunci este momentul să le arăţi oamenilor de unde le vine salvarea, să-L faci cunoscut pe Cristos. Şi, vă spun sincer, nu cred că primul lucru este să-i spui omului că e păcătos şi de-aia e bolnav sau depresat. Va veni momentul în care o va recunoaşte singur, cînd va înţelege ce înseamnă neprihănirea Lui şi se va vedea pe sine un nimic, un gunoi. Vă spun asta din proprie experienţă, ca bolnav, nu ca medic curant.
Chiar trebuie sã ocolim pãmântul si sã folosim tot… DEX-ul ca sã (ne dãm seama cã) spunem acelas lucru dar putin diferit si cu alte cuvinte, sustinând sus si tare cã ne contrazicem 🙂 ?…
Cursul de psihiatrie clinică la VA Hospital în San Francisco a fost unul dintre mai grele pentru mine. Dupa ce terminam o consultație cu vreun pacient care avea depresie majoră (diagnosis of major depression), ieșeam din camera aceea absolut epuizat din punct de vedere emoțional. Pentru prima dată mi-a trecut prin cap idea ca această boala trebuie sa conțina si un element spiritual pe lânga „dezechilibrul chimic” din sinapsele pacientului… Nu susțin faptul ca fiecare boala este manifestarea unui duh, dar boli ca depresia (diagnosticată clinic, nu doar orice întristare), schizofrenia, acoolismul, si alte boli psihiatrice sunt cauzate si somatic dar si spiritual. Eu cred că orice boală poate fi vindecată prin rugăciune și ungere cu undelemn, în special cele mentionate mai sus care sunt sub influența duhurilor rele.
Frate Cristian,
Apreciez acest articol,si cerintele prezentate pentru a iesi din starea de depresie.Avem cel putin 3 categorii de persoane cu depresie.
1).Persoane care fac ce li se cere si reusesc.
2).Persoane care incearcá dar nu pot singuri,si au nevoie de sustinere.Indicat din partea slujitorului (cu poruncá in numele lui Isus)
3)Persoane care sánt incercate in acest fel,Dumnezeu ai formeazá pentru o lucrare specialá,si ingáduie atacuri din partea celui ráu.In acest caz trebuie multá inbárbátare, sustinere si aducere aminte celui in cauzá cá Dumnezeu stá in controlul tuturilor lucrurilor,cá ei fac parte dintr-un plan special.
Spun toate acestea din experienta cu cei in cauzá.Trebuie sá fie inconjurati neaparat de oameni pozitivi,si sá li se repete mereu,mereu cuvinte de incurajare.
La noi in bisericá cel mai mult s-au ridicat atunci cánd Domnul le vorbea prin glas profetic.
Unele stari si comportamente nu au nimic a face cu vreo boala fizica sau psihica, ele sant rezultatul unei influiente sau posedari demonice 100%.
Spurgeon despre depresie:
This depression comes over me whenever the Lord is preparing a larger blessing for my ministry. The cloud is black before it breaks and overshadows before it yields its deluge of mercy.
Depression has now become to me as a prophet in rough clothing, a John the Baptist heralding the nearer coming of my Lord’s richer benison. So have far better men found it. The scouring of the vessel has fitted it for the Master’s use.
Immersion in suffering has preceded the filling of the Holy Ghost. Fasting gives an appetite for the banquet. The Lord is revealed in the backside of the desert, while His servant keeps the sheep and waits in solitary awe.
The wilderness is the way to Canaan. The low valley leads to the towering mountain. Defeat prepares for victory. The raven is sent forth before the dove. The darkest hour of the night precedes the day-dawn.
The mariners go down to the depths, but the next wave makes them mount to the heaven. Their soul is melted because of trouble before He bringeth them to their desired haven.
This was the personal experience of Spurgeon. For most people tormented by depression it has nothing to do with a new dimension of service. So, I wouldn’t say „what is Spurgeon saying about depression” but rather „what is Spurgeon saying about HIS depression.
Cred că nu vreţi să ştiţi cum e…
Nu! Nu personal. Desi prin consiliere, stiu ce înseamnã si ce produce!
E adevãrat, am avut stãri de supãrare si neliniste, dar nu le-am permis sã devinã depresie.
e usor sa spui ca nu le-ai permis sa devina depresie.
Fiecare om are durerile lui, fiecare om are sufletul lui, fiecare combinatie de probleme si indoieli si nesiguranta sunt unice. Nu ai cum sa te opui unei boli, si mai ales unei boli psihice. Astea vin cand nu te astepti, si mai ales sunt atat de dure pt ca nu le cunoastem, nu le putem preveni.
Rugaciunea si credinte sunt f. importante pt tratare.
Un alt lucru f. important pt suflet este efortul fizic, munca/viata in natura. Eu ii zic apropierea de Dumnezeu, de natura, de creatia Lui, toate astea ne invata cat de mic e omul si cat de mare e puterea LUI, si cum sa i acceptam vointa.
Si nu in ultimul timp, trebuie si un suport medical corect; din pacate multi medici ignora asta, ignora pers. care vin se plang de anumite simptome, scriu o reteta si trimit pacientul cu o hartie,. si acesta se intoarce peste un timp, cand deja e tarziu.
Trebuie sa traiesti asta, si apoi nu iti mai pui intrebarea: Depresia un pacat?.
Pacat este sa nu lupti cu o boala, si sa accepti infrangerea. Iar articolul tau este unul acru, cred ca nu ajuta nicio pers. cu depresie, din contra…il face sa se simta mai departe de Dumnezeu. Asta simt eu , acum, citind.
Cred că ar trebui delimitate extremele depresiei ca boală, pe de o parte și de cealaltă ca emoţie, pozitivă de foarte multe ori. Doar cel care n-a dat examene în viata lui nu știe că o anumită stare de discomfort psihic înaintea examenului îţi sporește concentrarea și-ţi pune în stare de alertă, sinapsele neuronilor!
Eu aș prefera discuţia la nivel mediu, acolo unde starea depresivă apare pe caracterul omului care-i indispus în faţa decăderii din privilegii, cu pierderile fizice sau umane, cu acceptarea unei boli fie și cronice în viata sa, ca pe voia lui Dumnezeu pentru el.
Cazurile grave, vor rămâne pe seama păstorilor și medicilor însă fiecare din noi trecem prin momente susceptibile de depresie. Pe acestea va trebui să le ţinem în frâu!
De ce să nu spunem că împăcarea grabnică a celor aflaţi în conflicte (să nu apună Soarele peste mania voastră) e o condiţie a relaxării psihice, care ne poate feri de depresie?
De ce să nu afirmăm că în depresie, prevenţia bolii este cel mai bun leac (prioritatea celor spirituale în faţa lucrurilor trecătoare)?
De ce să nu le spunem tinerilor că intrarea în jug cu cel necredincios, prin căsătorie, este pasibilă de depresie cronică?
Cazurile particulare ar putea continua…
Până se cronicizează, depresia cochetează și flirtează cu fiecare dintre noi!
http://www.resursecrestine.ro/eseuri/10747/depresia-la-tinerii-crestini
Eu stiu ca si Sfintul Ilie facuse o MARE DEPRESIE totusi cine TRAIESTE cu ADEVARAT in ,,HRISTOS EL” il va izbavi.Cel NEPRIHANIT va trai prin ,,CREDINTA”,doar cine este strain lui Dzeu. ii va fi mai greu sa treaca peste o asemenea incercare care de cele mai multe ori pot veni anume pt. a ne CERCETA chiar pina la MADUVA OASELOR DUMNEZEU CREDINTA noastra.Personal am avut aceasta experienta de viata dar cu PUTEREA CEREASCA de SUS prin RUGACIUNI a trecut totul Este minunat sa stii ca ,,EL EMANUEL” te IUBESTE…
Am meditat mult la acest subiect in ultimele zile(vezi ce-ai facut frate cristi ? Posturile dumneavoastra ma urmaresc si la lucru si acasa). Si am avut tendinta sa agreez ca in spatele depresiei sta un pacat. Insa meditand la toate cazurile depresive din Sfantul Cuvant am ajuns la un om despre care Domnul spunea ca „a fost cel mai mare dintre oameni”. Ioan Botezatorul. A avut harul sa-L cunoasca pe Domnul inca din pantecele mamei sale. A pregatit calea Domnului si a botezat oamenii spre pocainta. Insa atunci cand a fost inchis de Irod a cazut in depresie si putem spune ca in necredinta(oare acesta sa fie pacatul ?). Si-a trimis ucenicii la Domnul Isus sa-L intrebe daca cu adevarat El este Mesia. A primit un raspuns extraodinar care l-a scos din depresie si a murind spunand adevarul. Viata pentru Dumnezeu si eterninate langa El. Si oamenii buni pot avea depresii..insa important este sa cautam sa iesim de acolo. Nu am pretentia ca am dreptate…este doar o parere personala.
Frate Florin,
Dar eu am spus exact acelaș lucru!
Depresia este o stare pe care o biruim sau care ne înfrânge.
Nu întotdeauna este rezultatul păcatului dar, dacă scapă de sub control, duce la păcat.
Însă, depresia este întotdeauna un instrument prin care diavolul vrea să ne distrugă.
Așa că amândoi, trebuie să recunoaștem 🙂 am gândit corect!
„depresia este întotdeauna un instrument prin care diavolul….. ” hmm…
Se pare ca ptr. cei alesi ( 🙂 ) depresia este in ultimul rind o unealta de slefuire.
De altă parte, ştim că toate lucrurile lucrează împreună spre binele celorce iubesc pe Dumnezeu, şi anume, spre binele celorce sînt chemaţi după planul Său.
Da, sigur, am uitat 🙂 :
Suntem predestinați să trecem și prin stări de depresie…
Depresia NU economiseste pe nimenea desigur NU in perioada CRIZEI ECONOMICE in care se afla azi intreaga omenire.Intrebarea mea este urmatoarea CREDETI voi cu adevarat in Dumnezeu daca DA ingennunchiaza insista prin rugaciuni la EL si chiar daca raspunsul este negativ sau positiv tu ramii mereu ACTIV \in credinta ta fata de Dzeu.Marturiseste numele SAU,iubeste pe aproapele tau ca pe tine insuti,in curind vei culege ROADE bogate…
INIMA lui HRISTOS este unicul LEAC SANATOS pentru oricare om pacatos.,,EL”ar fi foarte voios sa stie ca tu traiesti prin CREDINTA in HRISTOS.
Depresia nu este un pacat. Depresia este conditie. Este o stare de suflet asa cum foamea este o stare de trup.
Indiferent de conditia spirituala, depresia este contemplarea unei mari pierderi insotita de lipsa de nadejde. Descrisa intr-o singura fraza, depresia este lipsa de speranta acuta.
Omul trebuie observat daca este sau nu posesorul credintei vii pentru a identifica cauza specifica a depresiei. In discutia noastra, doar depresiile cu natura spirituala sint de importanta.
Inainte de credinta, omului i se prezinta Legea. Chiar mai mult decit un pacat anume, omul este zguduit de descoperirea ca el insusi este pacatos si ii este greu sa accepte realitatea. Ba chiar nu vede nici o speranta in Evanghelie care pare ca lucreaza cu usurinta in altii. Omul este pe cale de asi pierde imaginea de sine si nu vede nici o iesire.
In prezenta unui anumit pacat, in special de care nu se poate desprinde, pacatosul aluneca in depresie – este zdrobit dar se tine cu speranta ca mai e ceva bun in sine.
Un om poate sta ani sau decenii intr-o stare de depresie spirituala fara sa duca la boala fizica, si la debilitare sociala si subdesvoltare personala.
Din conditia asta, omul ori gaseste credinta in Isus or se impietreste si piere vesnic.
Dupa credinta, depresia are la origine de cele mai multe ori lipsa de umblare cu Dumnezeu decit pacatul. Deseori, depresia este nascuta din contemplarea continua a tendintei de pacat adusa la iveala de Lege. Credinciosul nu stie cum sa traiasca biruitor si cade in depresie. Alteori, depresia este adusa de invidie.
O stare de depresie mai putin daunatoare este ceea ce urmeaza o perioada de success, euforie sau stare de tensiune intensa si indelungata.
O alta stare de depresie este adusa de umblarea cu Dumnezeu, asa cum se face referinta la Spurgeon.
Daca o minie rautacioasa acompaniaza depresia, atunci este foarte probabil ca orignea depresiei se afla intr-un pacat anume si depresia este masca unei stari de razvratire. Conditia asta mai degraba o stare de catranire decit depresie in sine.
Caracteristica dominanta a starii de depresie, este atintirea ochilor inimii unauntru prin introspectie continua. Eliberarea vine cind omul incepe sa priveasca infara lui.
Cel ce se duce la pierzare sfirseste in a privi la lume si poftele ei.
Cel ce se ajunge la mintuire, ajunge convins de pacatosenia lui si descopera harul aratat in Isus Christos.
Cel ce este credincios, si are la baza depresiei lipsa de biruinta, o gaseste invatind sa traiasca prin credinta.
Cel ce este credincios si are la baza depresiei pacatul, se pocaieste.
Cea mai sigura si imediata metoda de a iesi din depresie este ca omul sa priveasca la Isus. Omul mediteaza indelungat la minunatul har primit in El, la dragostea fara margini a unui Tata plin de rabdare.
De multe ori, ia timp sa iesi din depresie. Vestea buna este ca, cu cit omul invata sa priveasca si sa isi gaseasca consolarea in Isus, cu atit mai sigura si permanenta este eliberarea.
Disperarea este o temnita si cauza depresiei ii sint lanturile. Cheia este si ramine in Isus care aduce speranta si intareste credinta.
A da vina pe demoni pentru depresie este inutil. Chiar de ar fi demoni implicati, ei intotdeauna folosesc oportunitati oferite de noi, cauze care se pot identifica si fara ei. Decit sa ne pierdem timpul cu ei, mai bine sa privim la Cel ce desavirsete credinta noastra.
A cauta vina pacatului in cel ce zace in depresie, te pune in pozitia prietenilor lui Iov si te descalifica ca si consilier. In cazul depresiei, este cel mai nimerit loc sa nu tot lovesti omul cu pacatul lui ce nu-l stii ci mai degraba sa il indemni cu blindete sa inceapa sa (re)priveasca cu staruinta la Isus.
Alerta trebuie sa vie doar cind minia este presenta. Acolo omul trebuie avertizat, pentru ca depresia este mai mult o masca intentionta.
Dumnezeu a avut intotdeauna rabdare cu cei intr-o stare de depresie.
Depresia este lipsa de nadejde acuta. Eliberarea este privirea la sharpele de arama (imagina lui Isus) inaltat de Moise (Legea).
„” Ingrijorarea „” este un lucru foarte periculos in viata credinciosului si nu numai. Ea are efecte asa de catastrofale ca, poate duce un suflet la moarte spirituala.
Remus ingrijorarea este una si depresia alta, ingrijorarea este o stare activa pe cind depresia este o stare pasiva
Eu vad excelent redat adevarul biblic, prea multi condamna pe cei care cad in depresie nu pe cei care cauzeaza depresia, desi sunt crestini am gasit ca sursa acuzarii celor in depresie este pagana, dar este acceptata in mediul crestin doar ca este spusa de specialisti din lume.
Minunat articol! Minunate exemple alese din Biblie! Extrem de folositoare conexiunile!