NU SUNTEM PASTORI (EU, TU, EL, NOI, VOI, EI ȘI – MAI ALES – EA ȘI ELE)…

Să stabilim un adevăr obiectiv (am zis obiectiv ca să-i dau cuiva de scris 😀 ): ”Marea majoritate nu sunteți pastori!” În baza acestui fapt, am auzit că ar exista ceva drepturi la vulgaritate pentru cei care nu se încadrează în chinuitoarea categorie. Nu este prima oară când mi se spune: ”eu nu sunt pastor, deci îmi pot permite.” Ce îți poți permite? Să vii (târziu) sau să nu vii la biserică, să mai scapi câte-o vorbă murdară, să te enervezi, să mai minți din când în când, să înșeli și să furi. Doar atât? Păi, e bine de surori că ele nici măcar nu aspiră (la pastorație mă refer 🙂 …)

Ia să vedem ce crede un nepocăit că n-au voie să facă pocăiții: să înjure, să mintă, să fure, să-nșele și să se bată (nu vorbim de altele mai mari, deși am putea). Colegii mei încă din clasele elementare știau cum trebuie să fie pocăiții! Și mai știau că se duc toată ziua la bisericile lor…

Aveți dreptate: pastorii nu au voie să facă aceste lucruri! Dar în aceeași măsură, nu aveți voie nici voi! Puteți să ne pretindeți să citim Biblia mai mult ca voi, să ne rugăm mai mult ca voi și să venim la biserică mai mult și mai devreme decât voi! Dar nu aveți dreptul să fiți mai nepocăiți ca noi! De fapt nimeni nu ar trebui să își permită să fie nepocăit. Până și nepocăiții știu acest lucru atunci când întreabă ”așa fac/vorbesc pocăiții?”

Acum, pentru nepocăiți, va să zică știți ce e bine și ce nu e bine și tot nu vă pocăiți! Nu pentru că nu știți sau nu puteți ci pentru că nu vreți!

Cât despre pocăiții nepocăiți, de ce vă chinuiți degeaba? Biserica nu a fost și nu va fi vreodată locul unde ne ducem ca să  ne putem permite să facem ce vrem!

Eu zic să ne pocăim toți, cu pastori cu tot! Fără derogări!

About Cristian Ionescu

Pastor Elim Romanian Pentecostal Church Chicago, USA

10 răspunsuri sa “NU SUNTEM PASTORI (EU, TU, EL, NOI, VOI, EI ȘI – MAI ALES – EA ȘI ELE)…”

 1. Acuma inteleg de ce se fac atitia pastori pe aici, pe la noi: ca sa nu mai aiba scuze…..Buna strategie, la tura din vara ma pun si eu pe lista

 2. Pocainta este o porunca (si nu o optiune) venita direct din partea Domnului Isus. „Pocaitiva si credeti in Evanghelie!” (Marcu 1:15) Aceasta presupune ca eu – Ovidiu Marinca – sa ma pocaiesc de pacatele si abaterile mele.

 3. Pai Ovidiu, atunci de ce nu te pocaiesti? 🙂

 4. Eu vreau sa ma pocaiesc, dar in religia mea!
  1. Pocainta presupune rugaciune catre Dumnezeu ca sa ne ierte: ” Dumnezeule, fii milostiv mie, pacatosului.” ( rugaciunea vamesului, din Luca 18: 13);
  2. Pocainta presupune parerea de rau pentru pacatele facute ( “faptele moarte” Evrei 6: 1)) si dorinta de schimbare: ” Si i-a zis fiul: Tata, am gresit la cer si inaintea ta si nu mai sunt vrednic sa ma numesc fiul tau.” ( Luca 15: 21);
  3. Pocainta presupune si iertarea aproapelui: ” Tot asa si Tatal Meu cel ceresc va va face voua daca nu veti ierta- fiecare fratelui sau- din inimile voastre.” ( Pilda celui ce datora zece mii de talanti, din Matei 18: 35);
  4. Pocainta presupune marturisirea pacatelor: ” Marturisiti-va deci UNUL ALTUIA pacatele si va rugati UNUL PENTRU ALTUL” ( Iacov 5: 16), vezi si I Ioan 1: 9;
  Deoarece Domnul si Mantuitorul Iisus Hristos a zis apostolilor: ” Si zican acestea a suflat asupra lor si le-a zis: LUATI DUH SFANT! CARORA VETI IERTA PACATELE LLE VOR FI IERTATE; SI CARORA LE VETI TINE, VOR FI TINUTE.” ( Ioan 20: 22-23).
  5. Adevarata pocainta inseamna si facerea de fapte bune, nu doar sa nu faci cele rele: ” Faceti dar, roade vrednice de pocainta si nu incepeti a zice in voi insiva: Avem tata pe Avraam, caci va spun ca Dumnezeu poate si din pietrele acestea sa ridice fii lui Avraam. Acum securea sta la radacina pomilor, DECI ORICE POM CARE NU FACE ROADA BUNA SE TAIE SI SE ARUNCA IN FOC.” ( Luca 3: 9).

  • Nu cred că pocăința adevărată se raportează la religia cuiva!
   Pocăința nu implică doar suprapunerea stilului de viață cu ceea ce spune religia ci cu ceea ce spune Dumnezeu!
   Mai întâi trebuie să cercetăm ceea ce credem, dacă este ceea ce spune Biblia!

 5. Fr. Ionescu,

  Da, Cuvintul lui Dumnezeu este valabil pentru toti. Nimeni nu are dreptul sa pacatuiasca, dar pacatele unui pastor au efect distrugator de 10 ori mai mare decat al unui om de rand, deaceea pastorul trebuie sa fie foarte atent cum paseste. Pastorul poate duce turma spre imparatie sau spre faliment.

 6. Frate Ionescu,

  In Hot Springs Arkansas ORBII VAD… OLOGII MERG…..BONLAVII DE CANCER SUNT VINDECATI dar numai cine are credintza, sunt oamenii care nu sunt pocaitii dar care la auzirea cuvintului au crezut si Domnul ia vindecat, am stat si m-am intrebat totii oamenii de acum 2000 de ani de pe vremea cind Domnul vindeca erau pocaitii? s-au faceau parte dintr-o religie diferita?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: