STEPHEN HAWKING – O BOALĂ CARE CERE COMPASIUNE, O NEBUNIE DE PLÂNS

Este (discutabil) considerat de mulți omul cu cea mai sclipitoare inteligență! Ocupă la secția de cercetare de la Universitatea Cambridge postul pe care l-a deținut odinioară Sir Isaac Newton. Hawking este renumit pentru cei 49 de ani în care, suferind de boala incurabilă ”Lou Gehrig’s disease”, a ajuns paralizat într-un cărucior, vorbind doar prin intermediul unui sintetizator.

Recent, în cartea sa ”Proiectul grandios” (The Grand Design), el a contrazis argumentele lui Newton potrivit cărora sistemul solar nu ar putea exista fără Dumnezeu. În 1988, în cartea sa ”Istoria timpului” făcea referințe metaforice la Dumnezeu fără de care universul nu ar putea exista. Acum, clarificând acele afirmații, Hawking spune că toate elementele de forță și gravitație care alcătuiesc energia creatoare din spatele cosmosului pot fi definite ca Dumnezeu. Problema, continuă el, este atunci când ”oamenii consideră că Dumnezeu este ca o ființă cu calități umane, cu care poți stabili o relație personală. Concluzia lui este că ”în final știința va învinge (religia)”.

Într-un interviu din 2010 cu Diane Sawyer, Stephen Hawking consideră moartea ca defectarea unui calculator/computer. El declară că nu îi este frică de moarte dar nici nu se grăbește să moară. Mai mult, fizicianul contestă posibilitatea vieții de după moarte, considerând-o un basm.

Dreptate avea înțeleptul atunci când spunea că ”unde este multă înțelepciune (depinde de care) este și multă nebunie~. Mie nu prea ar putea Hawking să-mi explice în termeni de specialitate cum stă treaba cu energia abisală a găurilor negre din cosmos, a cărei teorie a emis-o domnia sa. Nu aș pricepe. Dar pricep foarte bine cum stau lucrurile cu energia distructivă emanată de gaura neagră din gândirea lui. Cum este posibil să ne compare cu niște calculatoare care n-au vărsat niciodată vreo lacrimă, care n-au compus un vers, nu iubesc nu simt durere și nu… gândesc ci doar calculează în baza unor elemente deja introduse în baza de date. Teoria dânsului este ori rezultatul unei frustrări mari cât au putut să adune 49 de ani, ori a faptului că s-a fălit că este înțelept…

Mulți oameni privesc universul. Pe cel din afară ca și pe cel din interiorul lor. În mod normal, dacă ar fi sănătoși (mă refer la înțelepciune) ar trebui să-L găsească.

Boala lui Stephen Hawking este vrednică de toată mila. Nebunia sa merită… o și mai mare milă.

About Cristian Ionescu

Pastor Elim Romanian Pentecostal Church Chicago, USA

13 răspunsuri sa “STEPHEN HAWKING – O BOALĂ CARE CERE COMPASIUNE, O NEBUNIE DE PLÂNS”

 1. Chiar că situația lui fizică e de plâns… Pentru boala sa fizică nu există nici o soluție omenească, dar pentru boala lui spirituală (mândria) este un singur leac: pocaința.

 2. Pavel are dreptate cind spune:

  19Fiindcă ce se poate cunoaşte despre Dumnezeu, le este descoperit în ei, căci le -a fost arătat de Dumnezeu.

  20În adevăr, însuşirile nevăzute ale Lui, puterea Lui vecinică şi dumnezeirea Lui, se văd lămurit, dela facerea lumii, cînd te uiţi cu băgare de seamă la ele în lucrurile făcute de El. Aşa că nu se pot desvinovăţi;

  21fiindcă, măcar că au cunoscut pe Dumnezeu, nu L-au proslăvit ca Dumnezeu, nici nu I-au mulţămit; ci s’au dedat la gîndiri deşarte, şi inima lor fără pricepere s’a întunecat.

  22S’au fălit că sînt înţelepţi, şi au înebunit;

  Fiecare om are posibilitatea sa-l cunoasca pe Dumnezeu, problema e ca mindria si dorinta omului sa fie Dumnezeu il duce la nebunie. Hawking is a prime example…
  Dar nici noi nu ne prea putem lauda mult, Dumnezeu in mila lui ne-a ales pe noi, si ne-a deschis ochii ca sa putem vedea adevarul

  Dar Dumnezeu a ales lucrurile nebune ale lumii, ca să facă de ruşine pe cele înţelepte. Dumnezeu a ales lucrurile slabe ale lumii, ca să facă de ruşine pe cele tari.

 3. Well, si bigotismul e o boala grea, a carei vindecare are nevoie nu doar de timp, dar si de cultura si educatie. Iar atunci cand afectul inhiba intelectul, deficienta ar putea sa fie incurabila.

 4. În ce priveşte IQ lui Hawking probabil mulţi sunt oarecum intimidaţi.
  În ce priveşte SQ (mă refer la condiţia lui spirituală) toţi ar trebui să fim îngrijoraţi.
  Cert este că ultimul cuvânt în ale fizicii este deja spus de Dumnezeu la creaţie.
  Când aveam 7 ani am vrut să blocez intrea în curte pe când tata avea să vină acasă să nu mai poată intra. Am legat mânerul porţii cu o sfoară şi am pus mai multe lucruri cu care am baricadat intrarea, apoi m-am aşezat la pândă să văd cum are să rămână tata prin faţa porţii. Tata a tras de mânerul porţii, sfoara s-a rupt, celelalte lucruri s-au împrăştiat şi l-am auzit strigând: Cornel dute de ia lucrurile alea de la poartă, ce-i aia acolo? E ruşine la casă măi băiete! Hai mişcăte repede. Nici nu ştia tata că totul era aranjat împotriva lui.
  Ce face Howking şi colegii lui acum doar adună argumentele lor (puerile) într-un joc copilăresc.
  Dar va veni vremea când va răsuna şi în dreptul lui întrebarea „Unde este înţeleptul? Unde este cărturarul? Unde este vorbăreţul veacului acestuia? N-a prostit Dumnezeu înţelepciunea lumii acesteia?” 1 Cor 1:20

 5. Psalm 14 (King James Version)

  1The fool hath said in his heart, There is no God. They are corrupt, they have done abominable works, there is none that doeth good.

  2The LORD looked down from heaven upon the children of men, to see if there were any that did understand, and seek God.

  3They are all gone aside, they are all together become filthy: there is none that doeth good, no, not one.

  4Have all the workers of iniquity no knowledge? who eat up my people as they eat bread, and call not upon the LORD.

  5There were they in great fear: for God is in the generation of the righteous.

  6Ye have shamed the counsel of the poor, because the LORD is his refuge.

  7Oh that the salvation of Israel were come out of Zion! when the LORD bringeth back the captivity of his people, Jacob shall rejoice, and Israel shall be glad.

 6. Cred caci individul e suparat pe Dumnezeu din cauza conditiei fizice in care se afla Domnul sa-l lumineze si pe el cit mai e in viata

  • Dar daca este invers: starea lui fizica este urmare a judecatii lui Dumnezeu?
   Supararea pe Dumnezeu fiind de fapt lipsa dorintei de a se smeri?
   Dumnezeu este plin de mila pentru toti oamenii.

   • Mai usor cu pianul pe scari. Ce rapid ati inceput sa faceti supozitii pe seama bolii lui…Curat crestineste.
    Sa imi fie cu iertare, atat postaea cat si comentariile sunt in cea mai mare parte penibile. Comentati ce nu stiti si nu intelegeti. Ca si crestin, nu sunt de accord cu concluziile la care a ajuns Stephen Hawking(referitoare strict la natura umana si a lui Dumnezeu, ca in rest nu am competenta necesara ca sa pot spune ca sunt sau nu de accord cu el), dar nici nu pot incepe sa il fac nebun si sa speculez motivele bolii sale.

   • Ma asteptam la replica “Nebunul zice în inima lui: nu este Dumnezeu.” Desi e biblica si crestineasca, eu nu m-as grabi sa numesc pe nimeni nebun, daca nu il inteleg.

    „Curat crestineste” am spus-o doar pentru cei care fac supozitii pe seama motivelor bolii sale. Astept verset in care sa imi aratati ca noi ca oameni putem sa ne dam cu parerea aiurea in tramvai de ce e cineva bolnav. Din cate am inteles eu dupa 23 de ani de penticostalism(adica tot atatia cati am), doar Dumnezeu stie de ce e cineva in starea in care e si nu prea e treaba noastra sa judecam.

    Scuze daca m-am grabit cu folosirea cuvantului „penibil”, dar ma tem ca asa pare cand luam la bani marunti, fara argumente prea solide, un om de stiinta la al carui nivel, fie ca ne place sau nu, nu suntem nici pe aproape. Cred ca se impunea totusi mai multa decenta. Ori poate suntem in dilema din Eclesiastul : „Nu raspunde nebunului dupa nebunia lui, ca sa nu semeni si tu cu el
    Raspunde insa nebunului dupa nebunia lui, ca sa nu se creada intelept.”

 7. „In lupta dintre realitate sustinuta de Dumnezeu care nu se modifica si oamenii de stiinta care elaboreaza zeci de teorii, realitatea inca domina campul.” 😀

 8. „Teoria dânsului este ori rezultatul unei frustrări mari cât au putut să adune 49 de ani, ori a faptului că s-a fălit că este înțelept.”
  Sau poate fi o combinatie intre cele doua, ca un cocktail toxic ce face ravagii.

Trackbacks/Pingbacks

 1. 10 postări în Top 100 WP (18.05.2011) « România Evanghelică - 18 mai 2011

  […] Comando pentru Dana (Boala Lyme) (mariuscruceru.ro) 18. Stephen Hawking – O BoalĂ Care Cere Compasiune, O Nebunie De PlÂns (popaspentrusuflet) 23. De ce guvernul arde Biblia? (lascaupetru) 33. Cultul Penticostal nu va face […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: