PROBLEMA INSTITUȚIONALIZĂRII RELIGIOASE. ”VAZE” DE VÂNZARE!

Recent au avut loc alegeri la nivel cultic la ortodocși, penticostali, baptiști și alții. Fie în cadrul unei denominații sau biserici, alegerile sunt modul democratic în care se stabilesc liderii unei organizații. De la început doresc să subliniez că nu sunt anarhist. În biserica pe care o păstoresc se votează tot timpul: ba păstorii, ba comitetul, ba cumpărarea unei proprietăți sau un amendament la constituție, se votează! Un alt aspect important este că structurile de autoritate prin vot nu sunt o invenție modernă. În Biserica Primară apostolii au strâns adunarea și au zis: ”Alegeți dintre voi…”. Este adevărat că în sistemul eclesiastic contează (sau ar trebui să conteze) foarte mult alegerea de sus. Problema este că acea alegere trebuie identificată și validată printr-o formă de promovare la nivelul bisericii. În Faptele Apostolilor se repetă de multe ori fraza ”vorbit bine” sau ”bine văzut” sau ”cu… vază (au de vânzare la Florăria din colț(i)”. Cineva trebuie să fi organizat un sondaj de opinie.

Întrebarea este de ce în urma alegerilor sunt atâtea comentarii negative. Credeți-mă, nu este de vină modalitatea electorală (deși un sistem bine pus la punct ajută). Marea problemă este polarizarea denominației. Oamenii ajung atât de divizați pe principii, preferințe și personalități încât este greu să le aduci un numitor comun. În acest proces, câștigătorii învârt cuțitul în rană iar pierzătorii strigă ”fraudă”. Și așa prăpastia se lățește și se adâncește din patru în patru ani (sau la câți se votează). Pe fondul acestei rupturi, se crează mașinării electorale care manevrează și manipulează sistemul pe sfere de influență (tu ești de-al ălora sau de-al celorlalți). Apar calcule electorale pe interese de grupuri (regionale sau de orientare). Se dezvoltă percepții menite să ajute sau să destabilizeze aspirațiile cuiva la o anumită poziție. Vaza, dacă nu o ai o poți… cumpăra (am menționat oare că sunt de vânzare la Florăria de pe la… colț(uri) 🙂 ?)

Deserviciile pe care toată această tevatură le aduce imaginii unei denominații sau biserici sunt incalculabile. Toți știm acest lucru, dar miza e prea mare. Ceea ce mi se pare de-a dreptul caraghios este chestia cu viziunea (nu știu, vine de la vizuină – că de viziunea ca dar spiritual ne-am lepădat – sau de la… vază). Viziunea unei denominații (mari) trebuie să fie întotdeauna aceeași: păstrarea identității, reprezentarea oficială și facilitarea (generarea se petrece local!) creșterii. E adevărat, acestea implică amănunte de ordin practic. Necazul este că vine un bun de gură care oferă o platformă bine elaborată dar al cărei scop este pur electiv. În marile organizații din America, alegerea se face în baza unor realizări constatate ale candidatului. Dacă omul a implementat un program de succes la nivel local, mi se pare normal să aibă credibilitatea unei poziții denominaționale. Așa s-a întâmplat cu Adrian Rogers la baptiști și cu Ray Hughes, Paul Walker sau Thomas Zimmerman la penticostali. Este lamentabil să iei un om care gâfâie abia târându-se pe plan local și să crezi că va produce altceva la vârf. Acesta va face ceea ce știe să facă cel mai bine: va supraviețui (cu sau fără… vază).

Care este soluția? Aș fi dorit să vă spun altceva dar nu, nu am o soluție. În timp, tot ceea ce este uman se deteriorează și alunecă în instituționalizare. Poate nu ar fi prea mult să avem pretenții de la oamenii care se pretind a fi duhovnicești, să fie! Asta înseamnă și refuzul de a se lăsa târâți în tabere pe considerentele propriilor interese. Plus, cine vrea să fie, să vrea să și facă! La Congresul Baptist, pastorul Daniel Brânzei sublinia un adevăr pe care nu știu în ce măsură îl apreciază vreun stabiliment politico-religios: ”olimpiada nu este din patru în patru ani ci sunt cei patru ani, adică perioada dintre alegeri”!

Și uite-așa vin frații la alegeri, care mai de care cu vaza lui (mai mică sau mai mare, după cum le încape în geantă 🙂 ).

Aveți grijă de ele să nu se spargă…

About Cristian Ionescu

Pastor Elim Romanian Pentecostal Church Chicago, USA

5 răspunsuri sa “PROBLEMA INSTITUȚIONALIZĂRII RELIGIOASE. ”VAZE” DE VÂNZARE!”

 1. Spunea cineva odată: „Nu sunt de acord cu ceea ce spui, dar voi apăra pînă la moarte dreptul dumitale de a spune ceea ce crezi”. Vorbă înţeleaptă…

  Î-mi vin în minte două tipuri de păstori:
  1) Cei care păstoresc turma Domnului cu lepădare de sine. (Aici ar fi multe de spus.)
  2) Cei care se fac stăpîni pe via Domnului şi conduc lucrarea ca atare. La această categorie, orice punct de vedere exprimat, nu numai că este respins, dar persoana care a îndrăznit să-şi exprime opinia ajunge să fie vînată ca un răufăcător şi se apelează la orice căi subtile de a alunga acele persoane „răufăcătoare” din biserică. Irod a procedat într-un mod asemănător, atunci cînd magii au venit la el şi l-au întrebat „unde este Împăratul de curînd născut al iudeilor?”. O simplă întrebare care necesita un simplu răspuns şi nicidecum genocidul care a avut loc. Dar asta e…
  Mă gîndesc că şi acesta este unul din motivele pentru care, în biserici, se nasc tot felul de ganguri, partide sau cum vreţi să le numiţi, pentru că diferenţa de opinii este privită şi tratată ca o lovitură de stat, şi se acţionează asupra unor lucruri pe bază de suspiciuni şi bănuieli, că „fratele cutare a spus aşa şi aşa, deci înseamnă că urmăreşte aşa şi aşa; că fratele e prieten cu ăla şi cu ăla şi cu cealaltă, deci ăia intenţionează cutare şi cutare lucru. Da? Atunci lasă că le-arăt eu lor!” O atitudine dintr-aceasta nu este altceva decît roada firii pămînteşti…

  Nu sunt de acord cu cearta şi tulburările între fraţi, ci trebuie să fim oameni ai păcii. Dar, tot la fel, nu sunt de acord ca cei cu opinie diferită să fie marginalizaţi sub pretextul că sunt oameni rău-intenţionaţi. Dar…fiecare va răspunde pentru cum a lucrat.
  (Mă duc să mănînc că mi-e foame! :)LOL!!!!!!!)

 2. Sa subliniez ceva… in Biblie, doar diaconii (si doar un singur caz si ala SPONTAN, NU PRIN CAMPANIE ELECTORALA) au fost alesi de popor, dar FARA TERMEN…(probabil ar fi fost schimbati, doar daca esuau, etc).
  In mare, alegerea diaconilor si presbiterilor pare sa fi fost facuta de catre apostoli precum Pavel, etc sau imputernicitii lui (Tit, etc), luand in calcul si reputatia acestora. Ideea de 4 ani este totalmente in afara contextului biblic.

  • Ceea ce am subliniat eu este faptul că în cadrul Bisericii Primare a existat o oarecare formă de alegeri.
   Amănunte nu avem. Și atunci când nu ni se dau detalii le adăugăm noi.

   • Nu avem amanunte, dar vedem spiritul cu care s-a lucrat… nu prea seamana cu cel actual…nici nu prea vor „baietii” sa semene…:)

Trackbacks/Pingbacks

 1. 12 postări în Top 100 WP (24.05.2011) « România Evanghelică - 24 mai 2011

  […] Meandrele Congresului (dyobodiu) 19. Nu toată lumea se bucură de pocăința ta (lascaupetru) 21. Problema InstituȚionalizĂrii RELIGIOASE. ”vaze” De VÂnzare! (popaspentrusuflet) 22. Sfarsitul lumii nu a venit! (crestintotal.ro) 31. Fum alb sau nori […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: