DE CE CHICAGO ESTE CEL MAI FRUMOS MEGALOPOLIS DIN LUME

Știu, vremea este foarte schimbătoare, bate vântul și iarna este friguroasă. Nicăieri nu este raiul pe pământ. Totuși, am câteva argumente (și poze 🙂 ) în sprijinul afirmației că Chicago este cea mai frumoasă zonă metropolitană și suburbană din lume.

 1. CURĂȚENIE: este foarte greu să păstrezi curățenia într-un oraș de asemenea dimensiuni. Chicago Downtown este surprinzător de îngrijit și curat.
 2. ARHITECTURĂ: o combinație foarte reușită între clasic și modern. O puzderie de zgârie-nori frumos ordonată.
 3. LAC ȘI RÂU: Lacul Michigan este cât o mare, cu faleză, plajă și… multă apă dulce. Râul Chicago taie centrul în două, străjuit pe ambele maluri de clădiri impunătoare și brăzdat de poduri.
 4. PARCURI: multe, curate, îngrijite și frumoase.
 5. TRANSPORT: chiar dacă autostrăzile sunt destul de aglomerate la orele de vârf, transportul în comun este printre cele mai eficiente. Românii nu prea se înghesuie, dar am considerat important să menționez și acest lucru. Să nu uităm de cele două aeroporturi internaționale O”Hare și Midway.
 6. CULTURĂ: muzee imense și uimitor de dotate, stadioane, arene, săli de spectacol, centre de conferințe și convenții…
 7. COMUNITATE: după anumite estimări, peste 70,000 de români locuiesc în această zonă. Numărul evanghelicilor se ridică la peste 4,000 dintre care vreo 3,000 sunt penticostali. Cele mai multe convenții române penticostale au avut loc aici (în ultimii șapte ani de trei ori: 2004, 2007 și… 2011).
 8. BUSINESS: în ciuda crizei economice, Chicago încă oferă o linie de plutire.
 9. RESTAURANTE: la capitolul culinar, Chicago este capitala gurmanzilor. O mulțime de restaurante care oferă calitate, diversitate și atmosferă.
 10. LOGISTICĂ ȘI INFRASTRUCTURĂ: orașul este foarte dotat și pregătit pentru orice situație. Când ninge (nu prea mult și nu prea des 🙂 ) în câteva ore străzile sunt descongestionate.
 11. TURISM: oameni primitori și amabili, rețele hoteliere impecabile.____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

BISERICI EVANGHELICE ROMÂNE ÎN CHICAGO

About Cristian Ionescu

Pastor Elim Romanian Pentecostal Church Chicago, USA

34 răspunsuri sa “DE CE CHICAGO ESTE CEL MAI FRUMOS MEGALOPOLIS DIN LUME”

 1. (Dacă cer azil politico-religios la Chicago, mi-l acordaţi? 🙂 LOL!!!)
  În ce privesc mijloacele de transport în comun, cred că aş fi printre primii care să profit la maxim de ele. I love them!
  …And that’s CHICAGO!

 2. Will see when we come there in September .

 3. Bias! Blatant, outrageous bias! 🙂
  If you’re gonna change your voter registration to Democrat – I’ll tell Rahm Emanuel to put you in charge of the Chicagoland Chamber of Commerce 🙂

  OK – I’ll give one thing: downtown IS pretty. And some of the suburbs, too. But every large city has something nice and some other things not so nice.

  Taken as a whole, Chicago is not at all more appealing than other big cities I’ve visited, like NY, L.A., Washington, San Francisco., etc.
  Personally, I consider San Diego to be the most beautiful and the best big city in US to live in (maybe because – as opposed to most of the other big urban agglomerations – it’s not a lefty, liberal infested, government supported “blue spot” on a mostly “red” map).

  Chicago’s South and West sides, nearly all-black communities (98 percent black) are… how shall I say it… uh… uh… not pretty ! 🙂
  And from the Sears Tower (your beautiful downtown landmark) it’s only 20 miles to East Chicago, IN, one of the worse places in US to live in: pollution galore and almost half of its population cannot read!! (only Detroit and East Los Angeles are worse in this regard).

  But, hey… it’s Chicago, you’ve got Blago…and the most corrupted politicians in America!
  Oh, I’ve almost forgot: you also gave us Barack Obama, THANK YOU VERY MUCH!!!

  P.S. Now, we are still friend, aren’t we? 🙂 When you come here I’ll show you Sacramento, the city with the most trees per capita in the US… (yeah ,yeah, I know… daca vrei sa vezi copaci, mergi in padure 🙂 )

  • Traitor! 🙂
   Când locuiam eu în Sacramento…
   Bineînțeles că fiecare oraș are plusuri și minusuri.
   San Diego? Ce comunitate română evanghelică e acolo? Dar de „cost of living” te-ai interesat?
   Cât privește guvernatorul nostru e mai degrabă bleg și… terminat ca și al vostru (fost). Rahm Emanuel… ce treabă am eu cu primarul. El cu primăria lui iar eu cu primăria mea!

   Am zis despre al meu oraș
   Că nu-i Chicago altu-n-lume
   Dar uite, nu se lasă păgubaș;
   Alex se ține iar de glume!

   Always friends! 🙂

  • Wow, that sounds bad…..
   Now, why would they have the Romanian convention there? Is Jeremiah Wright gonna be there? Anybody wants my plane tickets?

   • Vrei să-ți aduc aminte de legile votate de conlocuitorii tăi din Oregon, și care îl fac unul dintre cele mai liberale state din SUA? Ca să nu mai vorbim de doctorul Moarte…
    Dar uite, eu recunosc faptul că unde locuiți voi este o zonă foarte frumoasă. Ca oraș însă, CHICAGO!
    Ți-ai cumpărat deja biletele?…
    🙂

   • Yea, non refundable …so I guess I have to get a bullet proof vest if Fr. Alex Pop is right….

 4. Multumim de articol…poate asta explica de ce oamenii locuiesc acolo–ma tot gandeam de ce??? Votez Boulder din Colorado ca si cel mai frumos oras, dar nu e metropola 🙂

 5. O fi frumos acolo, doar că, pentru acurateţea ştiinţifică, Chicago nu e megalopolis. 🙂 Un megalopolis e format din mai multe metropole. Chicago e una dintre metropolele din megalopolisul marilor lacuri.

  • Citiți DEX ( 🙂 ) și veți vedea că am dreptate. Orice zonă urbană care se formează prin extinderea orașelor care o compun va căpăta numele orașului fanion, în acest caz Chicago. În jurul metropolei s-au contopit zeci de orașe și orășele, unele de 2-300,000 de locuitori. Chiar suburbiile au o populație de 60-70,000.
   În total, pe toată suprafața acumulată, locuiesc circa 9 milioane de suflete.

   • Da-ţi voie să vă contrazic… cu presupusa autoritate pe care o oferă nişte studii superioare în domeniul geografiei-amenajării teritoriului-urbanismului. Ceea ce descrieţi dumneavostră e o zonă metropolitană. În cazul de faţă, dex-ul online e destul de… aproximativ. Până la urmă e făcut de filologi, nu de ingineri. 🙂
    Mă rog, asta nu e o chestiune esenţială pentru postarea de faţă.

   • Nu DEX trebuie să citească stimatul dvs. comentator, ci o carte mai vechee a unui mare istoric: „A. Toynbee -Oraşele în mişcare”
    Acolo, încă din anii ’70, se discuta despre conceptul de megalopolis, de oraş care înghite alte oraşe, exact cum se întinde pata de ulei. Prin expansiunea aceasta, dispar rădăcinile rurale, se pierde legătura între sat şi oraş, dintre producător şi consumatorul direct. Tokyo, dacă-mi permiteţi, este un exemplu al acestui tip de aglomerare umană, cu un acelaşi număr de locuitori ca ai unei ţări de talia României.
    Evident că tot acest proces antrenează mari schimbări în mentalitatea oamenilor, relaţiile dintre ei sunt de un tip complet diferit faţă de oraşul clasic, cel care mai păstrează în periferie parfum de caişi şi grădini de zarzavaturi bulgăreşti sau bivoliţe de la care bucureşteanul îşi mai cumpăra lapte gras direct de la producător. 🙂
    Megalopolisul, în sensul dat de Toynbee, este o montruozitate inevitabilă.
    Ceea ce nu înseamnă că Chicago-ul dvs. nu este frumos. Dimpotrivă.

   • Domnule Răsvan Cristian, probabil că aş părea idiot dacă aş încerca să vă contrazic pe probleme de medicină. Din păcate, geografia, la fel ca politica sau fotbalul, e un domeniu în care ne putem da cu părerea fără prea multe aprofundări.
    E adevărat că am terminat facultatea de câţiva ani şi nu mi-am practicat meseria decât pentru o scurtă perioadă, dar unele lucruri nu-ţi ies din minte atât de repede. Mai ales când ai fost şi pasionat de ele. Nu contest cultura dumneavoastră generală, dar ceea ce descrieţi dumneavostră nu se mai numeşte demult megalopolis. E doar un stadiu al evoluţiei unei metropole. Repet: un megalopolis e o regiune formată din mai multe metropole legate strâns prin relaţii economice, sociale, de transport şi alte infrastructuri. Câteva exemple ar fi Boswash (Boston-New York-Philadelphia-Washington), Tokaido (Tokyo-Yokohama-Kawasaki-Nagoya-Osaka-Kyoto-Kobe, megalopolisul brazilian (Sao Paulo-Rio de Janero-Belo Horizonte). Chicago, repet, face parte din megalopolisul Marilor Lacuri, alături de Detroit şi alte oraşe din SUA şi Canada.

 6. suceavaevanghelica Răspunde 27 mai 2011 la 10:45 AM

  Nu as vrea sa fiu precum Toma. Asa ca formulez astfel: cred si poate am sa si vad.

  david

 7. Multe locuri frumoase in aceasta tara binecivintata ,dar pacat ca oamenii de bine nu isi fac toti datoria civica de a vota pentru oameni tematori de Dumnezeu si s-a ajuns intro stare morala foarte jalnica oricum la Chicago e prea frig iarna

 8. Fr Ionescu,

  Va rog in numele Domnului ISUS rugativa si pentru un bun prieten din Romania ZAINEA GHEORGHE care a avut o operatie de tumoara la coloana vertebrala

  Ca sa umblu pe calea Ta,
  Fa-ma Doamne sa traiesc zi de zi,
  Lasînd deoparte voia mea.
  Iar cînd ma rog si-mi plec genunchi,
  Eu pentru altii sa-mi înalt rugaciunea.
  Ajuta-ma ca în tot ce savîrsesc,
  Pe Tine, întotdeauna sa Te cinstesc.
  Stiind ca tot ce fac pentru Tine,
  Este pentru altii si nu pentru mine.

 9. Gabi dear,
  You’ll need such a vest only if you get lost in one of those „hoods” with no „whiteys” around 🙂
  Get a good GPS though..

 10. Buddy
  You need to get out more.

 11. Hmmm, DM s-a rebotezat 🙂 ( again) sau Sam foloseste o poza ce nu-I apartine…..

 12. Frate Cristi ….. Cum vb. Dumneavoastra de orasul Chicago pt mine e ca si cum scrie ioan de noul Ierusalim(diferența este mult mai mare) , asta pt ca nu am fost acolo niciodată si nu am văzut (doar poze). Am vrut sa va fac o mica observatie in ce privește „restaurantele”. Cred ca atunci când ATI fost in Texas frații va dat sa mancati doar acas sa nu vedeți cum se mănâncă aici La restaurante. Aici animalele trăiesc cu frica asta toată ziua ca au sa fie macinate de dintii texanilor. Si ASA se si inampla . In fine …. Sa îmi spuneti si mie unde in lume se mănâncă mai mult ca si in Texas?
  Mai ceva in ce privește „Business ” va cred…. Dar dacă vreți sa vedeți linia de plutire din vârful unui zgârie nor trebuie sa veniți La Texas . Știți vorba Romanului „Texas granarul americii” ….. Multă pace si cred ca „rapirea” pt mine in orașul asta o sa fie La conventie (dacă sunt pocait)….

 13. Vreau si eu in sua, e visul meu.

Trackbacks/Pingbacks

 1. Hawt Post – 27 mai 2011 « România Evanghelică - 27 mai 2011

  […] https://popaspentrusuflet.wordpress.com/2011/05/27/de-ce-chicago-este-cel-mai-frumos-megalopolis-din-… […]

 2. Portocale mecanice (7) Megalopolisul berzelor chioare « Vindecătoru - 28 mai 2011

  […] şi- dacă-mi fac curaj- numele nevestei mele,  sunt portocalele pe care i le voi trimite azi prietenului Cristian Ionescu, de la care am primit în dar un bloc cu care mă străduiesc de două zile să zgîrii […]

 3. Evanghelici în Top 100 WP (28.05.2011) « România Evanghelică - 28 mai 2011

  […] De Ce Chicago Este Cel Mai Frumos Megalopolis Din Lume (popaspentrusuflet) 12. Cronică de producţie (mariuscruceru.ro) 13. Pastorul Doru Levi Ilioi: […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: