ZIUA MEMORIALĂ: FIECARE ÎMPĂRĂȚIE ÎȘI SĂRBĂTOREȘTE EROII

La data de 30 Mai, 2011 (în fiecare an, ultima zi de Luni din luna Mai) este ”Memorial Day” în onoarea bărbaților și femeilor căzuți la datorie în serviciul militar al Statelor Unite.

Dincolo de sobrietatea momentului, trebuiesc menționate câteva aspecte cu privire la istoria acestei zile importante în calendarul fiecărui american. După 235 de ani de existență și un secol de supremație, această civilizație este de departe cea mai impunătoare formă de manifestare a spiritului uman. Începând cu prosperitatea ei economică accesibilă populației în masă, democrației bazate pe drepturile fundamentale ale individului și dezvoltarea științifică fără precedent, America este centrul de greutate al civilizației umane. Fără să facem abstracție de părțile ei întunecate ci mai degrabă considerându-le adevărate biruințe asupra propriilor monștri, Marea Expansiune de Vest, Războiul Civil și Abolirea Sclaviei sunt răni adânci în prestanța acestei tinere țări. Formată din emigranți reciclați în topitoria patriotică a spiritului american, SUA este un imperiu al reinventării. Ceea ce lumea a expatriat cu repulsie, a devenit materia primă a unei societăți invidiate de… lume.

Problemele Americii se leagă de cauza principală a căderii fiecărei civilizații majore din istoria omenirii: decăderea morală. Dacă Revoluția Colonială i-a dăruit independență, Războiul Civil a maturizat-o, cele două Războaie Mondiale și cel rece împotriva comunismului i-au asigurat supremația, atunci, pe cealaltă față a monedei, revoluția sexuală din anii ’60 combinată cu dezvoltarea unei noi intelectualități culturale (cinematografia, arta și muzica modernă) a declanșat un tăvălug al stricăciunii care amenință să cangreneze întreaga lume.

Așa cum am subliniat recent în articolul O SOCIETATE CÂNTĂRITĂ, NUMĂRATĂ ȘI ÎMPĂRȚITĂ, cu toate că spiritul caritabil și de mobilizare al acestei națiuni rămâne fără egal, ca orice împărăție omenească și aceasta va fi clătinată și spulberată. În epistola lui Pavel către Evrei, în capitolul 12 scrie:

”Luaţi seama ca nu cumva să nu voiţi să ascultaţi pe Cel ce vă vorbeşte! Căci, dacă n-au scăpat cei ce n-au vrut să asculte pe Cel ce vorbea pe pământ, cu atât mai mult nu vom scăpa noi, dacă ne întoarcem de la Cel ce vorbeşte din ceruri, al cărui glas a clătinat atunci pământul, şi care acum a făcut făgăduinţa aceasta: „Voi mai clătina încă o dată nu numai pământul, ci şi cerul.” Cuvintele acestea „încă o dată” arată că schimbarea lucrurilor clătinate, adică a lucrurilor făcute, este făcută tocmai ca să rămână lucrurile care nu se clatină. Fiindcă am primit, dar, o împărăţie care nu se poate clătina, să ne arătăm mulţumitori şi să aducem astfel lui Dumnezeu o închinare plăcută, cu evlavie şi cu frică, fiindcă Dumnezeul nostru este „un foc mistuitor”.

Acum când încă odată America își sărbătorește eroii, să ne aducem și noi aminte de eroii adevăratei Împărății veșnice:

Evrei 11:33-40Prin credinţă au cucerit ei împărăţii, au făcut dreptate, au căpătat făgăduinţe, au astupat gurile leilor, au stins puterea focului, au scăpat de ascuţişul sabiei, s-au vindecat de boli, au fost viteji în războaie, au pus pe fugă oştirile vrăjmaşe. Femeile şi-au primit înapoi pe morţii lor înviaţi; unii, ca să dobândească o înviere mai bună, n-au vrut să primească izbăvirea care li se dădea, şi au fost chinuiţi. Alţii au suferit batjocuri, bătăi, lanţuri şi închisoare; au fost ucişi cu pietre, tăiaţi în două cu ferăstrăul, chinuiţi; au murit ucişi de sabie, au pribegit îmbrăcaţi cu cojoace şi în piei de capre, lipsiţi de toate, prigoniţi, munciţi – ei, de care lumea nu era vrednică – au rătăcit prin pustiuri, prin munţi, prin peşteri şi prin crăpăturile pământului. Toţi aceştia, măcar că au fost lăudaţi pentru credinţa lor, totuşi n-au primit ce le fusese făgăduit; pentru că Dumnezeu avea în vedere ceva mai bun pentru noi, ca să n-ajungă ei la desăvârşire fără noi.”

Spre deosebire de toți eroii istoriei și chiar ai vechiului legământ, eroii Bisericii sunt cea mai sublimă categorie de biruitori! Ei nu au fost echipați cu săbii, tunuri, tancuri sau bombe. Ei nu au fost trimiși să cucerească teritorii. Au fost înarmați cu Evanghelia și mandatați să câștige suflete pentru Împărăția lui Dumnezeu! Nu au voie să verse sânge ci să propovăduiască pe Domnul Isus care și-a dat sângele (viața) pentru mântuirea oamenilor. La nevoie, acești eroi vor plăti cu propriul sânge mărturia lor. Onoarea le va fi pe măsură:

Apocalipsa 7:13-17 ”Şi unul din bătrâni a luat cuvântul şi mi-a zis: „Aceştia, care sunt îmbrăcaţi în haine albe, cine sunt oare? Şi de unde au venit?” „Doamne”, i-am răspuns eu, „tu ştii.” Şi el mi-a zis: „Aceştia vin din necazul cel mare; ei şi-au spălat hainele şi le-au albit în sângele Mielului. Pentru aceasta stau ei înaintea scaunului de domnie al lui Dumnezeu şi-I slujesc zi şi noapte în Templul Lui. Cel ce şade pe scaunul de domnie Îşi va întinde peste ei cortul Lui. Nu le va mai fi foame, nu le va mai fi sete; nu-i va mai dogori nici soarele, nici vreo altă arşiţă. Căci Mielul, care stă în mijlocul scaunului de domnie, va fi Păstorul lor, îi va duce la izvoarele apelor vieţii, şi Dumnezeu va şterge orice lacrimă din ochii lor.”

About Cristian Ionescu

Pastor Elim Romanian Pentecostal Church Chicago, USA

3 răspunsuri sa “ZIUA MEMORIALĂ: FIECARE ÎMPĂRĂȚIE ÎȘI SĂRBĂTOREȘTE EROII”

 1. E trist că America, în ciuda decăderii morale ce a avut loc în ultimele decenii, a ajuns să fie batjocorită de restul lumii. Multe ţări au profitat din plin de ajutoarele primite din America. Atîta timp cît containerele cu ajutoare soseau în mod regulat, totul era perfect şi America era bine văzută. Pe măsură ce aceste ajutoare s-au împuţinat, în aceeaşi măsură America a devenit o pricină de batjocură pentru aceste ţări. Au devenit dependenţi de pere mălăieţe…
  Dumnezeu să binecuvinteze America şi la acest Memorial Day!

 2. Ditto!

  Si eu cred ca America va fi ingenucheata de dusmani launtrici, nu exteriori.
  A fost bine cit timp sistemul nostru de guvernare, cultura, educatia, etc. – isi trageau seva din valorile iudeo-crestine ale inaintasilor nostri.
  Acum, pina si unii membrii ai Curtii Supreme se ghideaza dupa ce crede si ce face UN si restul lumii.
  Iar multor crestini nu le pasa si nu se implica in „treburile cetatii”, caci, nu-i asa, „imparatia noastra nu-i de pe pamint”…
  Si uite-asa, stam sub obroc, si asteptam sa vina Domnul!

  Si predicam mult despre sare si lumina.

  Nimic despre obroc.

  N-am auzit niciodata, la ai nostri, o predica despre sfesnic!

  O fac insa mormonii, a caror vizibilitate incepe sa ma sperie.

  Cred ca altfel ar sta lucrurile daca crestinii din America (si din Romania) ar intelege cu adevarat CE inseamna, si CUM pot fi lumini IN LUME, nu intre cei patru pereti ai unei biserici!…

Trackbacks/Pingbacks

 1. Hawt Post – 28 mai 2011 « România Evanghelică - 28 mai 2011

  […] https://popaspentrusuflet.wordpress.com/2011/05/28/ziua-memoriala-fiecare-imparatie-isi-sarbatoreste-… […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: