ÎNTRE IMAGINAȚIE ȘI REALITATE

Dacă i se oferă suficient timp și resurse, omul poate converti în realitate tot ceea ce își imaginează. Atunci când, după potop, a apărut conceptul ”Babel”, Dumnezeu Însuși a acceptat această axiomă:

Genesa 11:4-6 ”Şi au mai zis: „Haidem! să ne zidim o cetate şi un turn al cărui vârf să atingă cerul şi să ne facem un nume, ca să nu fim împrăştiaţi pe toată faţa pământului!” Domnul S-a coborât să vadă cetatea şi turnul pe care-l zideau fiii oamenilor. Şi Domnul a zis: „Iată, ei sunt un singur popor şi toţi au aceeaşi limbă; şi iată de ce s-au apucat; acum nimic nu i-ar împiedica să facă tot ce şi-au pus în gând.”

Einstein spunea, mi se pare, că ”imaginația este mai importantă decât știința!” Spre exemplu, faptul că acum omul zboară în spațiu spre alte planete a început cu încercarea timidă de a-și fabrica aripi din te miri ce. Pas cu pas, idee cu idee, din aproape în aproape s-a ajuns la aviația modernă și navigarea spațiului cosmic. Faptul că în 6,000 de ani s-a realizat acest progres nu este de mirare. Se putea mult mai repede dacă nu intervenea Dumnezeu și dacă răutatea oamenilor nu ar fi fost pe cât de mult o motivație a progresului, pe atât de mult un factor de stagnare. Puterea imaginației umane a fost capturată și pusă în slujba conflictului, a confortului și a contaminării morale.

Romani 1:19-21 ”Fiindcă ce se poate cunoaşte despre Dumnezeu le este descoperit în ei, căci le-a fost arătat de Dumnezeu. În adevăr, însuşirile nevăzute ale Lui, puterea Lui veşnică şi dumnezeirea Lui se văd lămurit, de la facerea lumii, când te uiţi cu băgare de seamă la ele în lucrurile făcute de El. Aşa că nu se pot dezvinovăţi; fiindcă, măcar că au cunoscut pe Dumnezeu, nu L-au proslăvit ca Dumnezeu, nici nu I-au mulţumit; ci s-au dedat la gândiri deşarte, şi inima lor fără pricepere s-a întunecat.”

Biblia spune că ceea ce nu își poate imagina omul este legat de eternitate. Nu își poate imagina realistic raiul și iadul. Biblia folosește doar câteva indicii corespondente unor termeni de comparație inadecvați: foc și pucioasă sau străzi de aur și mare de cristal. Apostolul Pavel spune că lucrurile pe care le-a pregătit Dumnezeu pentru ai Săi sunt imposibil de imaginat. Tot așa, forma de pedeapsă veșnică a iadului nu poate fi descrisă. Însă, aceste două locuri sunt reale! Într-o zi fiecare dintre noi vom ajunge într-unul dintre ele. În fiecare, atât binele, fericirea și frumosul (în cazul raiului) pe de o parte și durerea, deznădejdea și disperarea (în cazul iadului) pe de altă parte sunt realități cunoscute de noi într-o măsură aici pe pământ, în viața aceasta. În eternitate ele vor fi infinit amplificate.

Romani 2:5-8 ”Dar, cu împietrirea inimii tale, care nu vrea să se pocăiască, îţi aduni o comoară de mânie pentru ziua mâniei şi a arătării dreptei judecăţi a lui Dumnezeu, care va răsplăti fiecăruia după faptele lui. Şi anume, va da viaţa veşnică celor ce, prin stăruinţa în bine, caută slava, cinstea şi nemurirea; şi va da mânie şi urgie celor ce, din duh de gâlceavă, se împotrivesc adevărului şi ascultă de nelegiuire.”

Dumnezeu l-a înzestrat pe om cu gândul veșniciei. Nu însă și cu capacitatea de a și-o imagina. Nu știu să descriu raiul sau iadul. Nimeni nu poate! Însă știu unde doresc și unde nu doresc să-mi petrec eternitatea. Cu sau fără Dumnezeu. Este decizia care ar trebuie să ne guverneze viața în cele mai mici amănunte, deoarece de aceasta depinde unde (și cu cine) vom fi acolo. Dacă atât nu este suficient să ne motiveze la adevărata pocăință, nimic nu este…

About Cristian Ionescu

Pastor Elim Romanian Pentecostal Church Chicago, USA

3 răspunsuri sa “ÎNTRE IMAGINAȚIE ȘI REALITATE”

  1. Ar trebui ca Rob Bell, pastorul popular din Time magazine luna trecuta, care face aluzie ca nu exista iad si ca in dragostea Sa infinita Dumnezeu nu poate sa trimita oamenii in iad, sa citeasca articolul dvs. Oare de ce se imbraca stil „gothic?”

    http://www.time.com/time/nation/article/0,8599,2065080,00.html

  2. Pace voua.. Imi plac foarte mult articole pe care le ai postate aici frate Cristian Ionescu, imi place blogul dv si il urmaresc de ceva vreme…

    Cat despre Rob Bell… sunt multi ca el, care indraznesc sa contrazica Biblia pentru a iesi in evidenta. Mi se pare ca a zice ca nu exista iad si ca toti vor merge in rai e o scuza pentru a pacatui sau o consolare pentru starea degradanta in care poate stagna omul.

Trackbacks/Pingbacks

  1. 11 postări în Top 100 WP (03.06.2011) « România Evanghelică - 3 iunie 2011

    […] în România (vaisamar) 14. Prea mulți oameni morți la amvoane… (penticostalismulazi) 19. Între ImaginaȚie Și Realitate (popaspentrusuflet) 32. “Despre Dumnezeu numai de bine”” (mariuscruceru.ro) 44. Scriu, […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: