DE CE ESTE ATACAT DARUL VORBIRII ÎN LIMBI

Dintre toate darurile spirituale, cel mai controversat este vorbirea în limbi. Dintre vorbirile în limbi, cea mai pusă la îndoială este cea în ”limbi noi” (Marcu 16:17) sau ”îngerești” (1 Corinteni 13:1 și 14:2). Dintre toate manifestările vorbirii în limbi, cea mai contrazisă este ca semn inițial al botezului cu Duhul Sfânt.

Întrebări de genul ”dacă nu vorbești în limbi nu ești mântuit și/sau răpit?” sau ”dacă nu vorbești în limbi nu ești botezat cu Duhul Sfânt?” sunt mai mult decât retorice. Ele provoacă (nu numai în afara cercului penticostal) o dezbatere teologică de proporții uriașe în aspecte doctrinare de ordin fundamental.

În acest dialog (dacă se dorește vreunul) problemele nu pot fi puse simplist așa cum s-a mai întâmplat și în alte cazuri. Mărturie stau sloganele, etichetele și afuriseniile cu care a fost pirogravată memoria unor astfel de războaie frățești.

Baza pe care se poate construi un asemenea dialog nu poate fi o selecție de versete scoase din contextul biblic dar nici exemplificarea abuzurilor și nici măcar absența (frecventă) contemporană a unor experiențe. Bunăoară, dacă Apostolul Pavel scrie în Efeseni 2 că ”prin har ați fost mântuiți, prin credință…” și tot el afirmă în Romani 8:9 ”Voi însă nu mai sunteţi pământeşti, ci duhovniceşti, dacă Duhul lui Dumnezeu locuieşte în adevăr în voi. Dacă n-are cineva Duhul lui Hristos, nu este al Lui.”, atunci trebuie găsită o interpretare complementară a celor două texte. Ele nu pot fi folosite unilateral și separat. Eu cred că mântuirea este prin Har dar Harul nu este redus doar la interpretarea noțiunii în sine ci este un termen complex cu o încărcătură vastă.

Durerea este că exact în felul acesta sunt atacate darurile, manifestările și experiențele duhovnicești. Fie calificându-le ca manifestări temporare, fie acte patologice, fie ca experiențe opționale, este foarte clar că o categorie largă de credincioși (printre care și unii penticostali) nu vor să aibă nimic de-a face cu ele.

Recent, nu mică mi-a fost mirarea să citesc pe blogul unui pastor baptist că, printre alte practici condamnate în cadrul congresului de la Timișoara, a fost și ”actul ritual al ungerii cu untdelemn a bolnavilor”. Nici Iacov 5 nu mai face parte din (Sola) Scriptura unora!

Reacțiile recente împotriva unor mișcări de trezire spirituală, deși au comunicat anumite îngrijorări legitime pe care și credincioșii penticostali le împărtășesc, au avut ca scop nu atât corectarea lor, cât anihilarea lor.

Revenind la subiectul nostru, esența unei clarificări doctrinare cu privire la vorbirea în limbi (și mă refer în primul rând la penticostali) este necesară nu numai în dimensiunea ei voluntară ci și imperativă. Dacă doctrina penticostală nu poate justifica de ce NU este Botez cu Duhul Sfânt fără semnul inițial al vorbirii în limbi și de ce nu poți fi mântuit fără a fi Botezat cu Duhul Sfânt, atunci dialogul ar trebui mutat în sfera preferințelor care divizează bisericile pe criterii de închinare, funcționare și organizare.

Adevărata credință penticostală afirmă vorbirea în limbi ca semn inițial și imperativ al Botezului cu Duhul Sfânt și Botezul cu Duhul Sfânt ca act integrant și imperativ al mântuirii! Poziția penticostalismului timpuriu a fost mult mai tranșantă decât a celui de astăzi care a fost intimidat să accepte o diluare a învățăturii sale de căpătâi. Penticostalismul moderat își pierde rațiunea de a exista, deoarece Domnul Isus, Sfinții Apostoli și Noul Testament s-au opus și au abolit toate lucrurile fără de care se poate. Credința apostolică este simplificată la strictul necesar dar nimic mai puțin decât este absolut necesar pentru mântuire. Dacă lucrarea Duhului Sfânt așa cum este ea prezentată în Evanghelii și Epistole nu este un necesar absolut atunci își pierde rațiunea de a fi parte din Scripturi. Aici avem de a face cu un argument de genul ”tot sau nimic”.

Nu înseamnă că trebuie să ne erijăm în administratori ai mântuirii și să dictăm în dreptul celor care cred diferit. Dar adevărul trebuie proclamat așa cum este. Pentru unii va fi ”prea de tot” și se vor duce la alte tarabe. Atitudinea radicală a Mântuitorului este să ne întrebe chiar și pe noi care rămânem: ”Voi nu vă duceți?” Dar mesajul nu va fi compromis. Adevărul nu a fost și nu va fi niciodată în tabăra moderaților, fie ei penticostali!

Totuși, de ce este atacat darul vorbirii în limbi? Mai întâi, mă gândesc la teama de necunoscut. Apoi, teama de ridicol. Apoi, teama de dezordine. Apoi, teama de a-ți pierde controlul. Apoi, teama… Toate aceste fobii spirituale sunt bine documentate dar și întâmpinate de Cuvântul Domnului:

Luca 11:11-13 ”Cine este tatăl acela dintre voi, care, dacă-i cere fiul său pâine, să-i dea o piatră? Ori, dacă cere un peşte, să-i dea un şarpe în loc de peşte? Sau, dacă cere un ou, să-i dea un scorpion? Deci, dacă voi, care sunteţi răi, ştiţi să daţi daruri bune copiilor voştri, cu cât mai mult Tatăl vostru cel din ceruri va da Duhul Sfânt celor ce I-L cer!”

Fapte 2:12-18 ”Toţi erau uimiţi, nu ştiau ce să creadă şi ziceau unii către alţii: „Ce vrea să zică aceasta?” Dar alţii îşi băteau joc şi ziceau: „Sunt plini de must!” Atunci Petru s-a sculat în picioare, cu cei unsprezece, a ridicat glasul şi le-a zis: „Bărbaţi iudei şi voi toţi cei care locuiţi în Ierusalim, să ştiţi lucrul acesta şi ascultaţi cuvintele mele! Oamenii aceştia nu sunt beţi, cum vă închipuiţi voi, căci nu este decât al treilea ceas din zi. Ci aceasta este ce a fost spus prin prorocul Ioel: „În zilele de pe urmă, zice Dumnezeu, voi turna din Duhul Meu peste orice făptură; feciorii voştri şi fetele voastre vor proroci, tinerii voştri vor avea vedenii, şi bătrânii voştri vor visa vise! Da, chiar şi peste robii Mei şi peste roabele Mele voi turna, în zilele acelea, din Duhul Meu şi vor proroci.”

Fapte 10:44-47 ”Pe când rostea Petru cuvintele acestea, S-a coborât Duhul Sfânt peste toţi cei ce ascultau Cuvântul. Toţi credincioşii tăiaţi împrejur care veniseră cu Petru au rămas uimiţi când au văzut că darul Duhului Sfânt s-a vărsat şi peste Neamuri. Căci îi auzeau vorbind în limbi şi mărind pe Dumnezeu. Atunci Petru a zis: „Se poate opri apa ca să nu fie botezaţi aceştia care au primit Duhul Sfânt ca şi noi?”

1 Corinteni 14:18-19 ”Mulţumesc lui Dumnezeu că eu vorbesc în alte limbi mai mult decât voi toţi. Dar în biserică, voiesc mai bine să spun cinci cuvinte înţelese, ca să învăţ şi pe alţii, decât să spun zece mii de cuvinte în altă limbă.”

Așa cum am menționat deja, este necesar un dialog constructiv în ceea ce privește reglementarea manifestărilor publice și încadrarea biblică a darurilor spirituale în închinarea bisericii. Aceasta numai după ce am stabilit că lucrarea Duhului Sfânt cu toate componentele ei nu poate fi negociată.

About Cristian Ionescu

Pastor Elim Romanian Pentecostal Church Chicago, USA

186 răspunsuri sa “DE CE ESTE ATACAT DARUL VORBIRII ÎN LIMBI”

 1. Spre dezamagirea sau/si surprinderea unora, Isus a venit pt a ne boteza cu Duhul Sfant (asa ni-L prezinta I.B.)–asta fiind punctul culminant al lucrarii Sale.

  Totusi, desi Botezul cu Duhul a fost mereu prezent in convertirea primilor crestini, sa nu uitam ca famenul etiopian nu a fost botezat cu DS, si totusi a primit mantuirea….

  • Doar pentru că nu scrie, nu înseamnă că famenul etiopian nu ar fi fost botezat cu Duhul Sfânt.
   Dar punctul menționat cu privire la Domnul Isus este forte! Excelent!

   • Stim ca Filip nu le avea cu punerea mainile pt primirea Duhului–cazul din Samaria…e clar ca famenul dupa intalnirea Filip nu primise vorbirea in limbi, dar a plecat plin de bucurie…semnul manutirii in cazul acesta.

    Botezul cu DS a fost mai mult un semn al mantuirii pt cei din afara, nu pt cel mantuit…

    • Adevărat ce spuneți despre Filip.
     Totuși, botezul cu Duhul Sfânt nu se primește doar prin punerea mâinilor sau în prezența unei anumite persoane.
     Este adevărat că în cazul Cincizecimii limbile au fost un semn pentru necredincioși dar în casa lui Corneliu a fost un semn pentru credincioșii tăiați împrejur.

  • Încă un aspect: probabil cel mai bun exemplu ar fi tâlharul de pe cruce. Problema este că excepțiile sunt ale lui Dumnezeu. Regula este a noastră!

   • multi il dau ca exemplu pe talharul de pe cruce. el nu o vorbit in limmbi, nu s-o botezat in apa, n-o avut fapte, etc. deci aproape ca nu trebuie sa faci mai nimic, dar poti sa fi mantuit.

   • Talharul pe cruce este cel mai clar exemplu ca neprihanirea se capata prin credinta fara fapte, asa cum a capatat-o si parintele Avraam…Talharul nu reprezinta exceptia, ci regula…

    Diferenta dintre Faptele Legii si Credinta este aceasta: prima atarna de mine–daca le fac, voi fi ok; a doua atarna de D-zeu (ca El o va face)… iar D-ze a ales sa ne mantuiasca prin a doua (Credinta), iar asta pt ca sa fim SIGURI (chezasuita)ca vom fi mantuiti…Rom 4:16…Cine nu pricepe asta, pierde.

   • val, nu e vorba despre cum se capata neprihanirea sau mantuirea, ca e clar ca se capata prin credinta. dar mantuirea asta capatata prin credinta trebuie si pastrata. iar credinta fara fapte ii moarta. : )

   • Nu cred ca tilharul a fost o exceptie.A fost mintuit „prin credinta” datorita faptului ca a crezut in promisiunile Domnului. BAZA, sau fundatia mintuiri noastre, este credinta, pe care se cladesc toate celelalte „requirements” .
    Pasii mintuirii sint impliniti clar de tilhar
    1:recunoasterea pacatelor
    41Pentru noi este drept, căci primim răsplata cuvenită pentru fărădelegile noastre; dar omul acesta n’a făcut nici un rău.„

    2:Credinta:
    42Şi a zis lui Isus: ,,Doamne, adu-Ţi aminte de mine, cînd vei veni în Împărăţia Ta!„

    Chemarea la credinta este „Pocaiti-va si credeti „. tilharul le-a indeplinit.( MARCU 1:15)

    SOLA GRATIA!!!

   • eLioR,
    daka e clar, atunci de ce nu e clar?! 🙂

   • @eLioR
    Fapele confirma credinta, nu o intretin. Credinta este inflacarata de cuvint , rugaciune , post s.a.m.d. Faptele in care trebuie sa umblam sint pregatite de EL, sa umblam in ele, si ni se dau in masura cu credinta noastra. Daca nu te rogi sau postesti, nema credinta, nema fapte.. 🙂

    • Iacov 2
     14 Fraţii mei, ce-i foloseşte cuiva să spună că are credinţă, dacă n-are fapte? Poate oare credinţa aceasta să-l mântuiască?
     15 Dacă un frate sau o soră sunt goi şi lipsiţi de hrana de toate zilele,
     16 şi unul dintre voi le zice: „Duceţi-vă în pace, încălziţi-vă şi săturaţi-vă!”, fără să le dea cele trebuincioase trupului, la ce i-ar folosi?
     17 Tot aşa şi credinţa: dacă n-are fapte, este moartă în ea însăşi.
     18 Dar va zice cineva: „Tu ai credinţa, şi eu am faptele. Arată-mi credinţa ta fără fapte, şi eu îţi voi arăta credinţa mea din faptele mele.”
     19 Tu crezi că Dumnezeu este unul şi bine faci; dar şi dracii cred… şi se înfioară!
     20 Vrei, dar, să înţelegi, om nesocotit, că credinţa fără fapte este zadarnică?
     21 Avraam, părintele nostru, n-a fost el socotit neprihănit prin fapte, când a adus pe fiul său Isaac jertfă pe altar?
     22 Vezi că credinţa lucra împreună cu faptele lui, şi, prin fapte, credinţa a ajuns desăvârşită.
     23 Astfel s-a împlinit Scriptura care zice: „Avraam a crezut pe Dumnezeu, şi i s-a socotit ca neprihănire”; şi el a fost numit „prietenul lui Dumnezeu.”
     24 Vedeţi, dar, că omul este socotit neprihănit prin fapte, şi nu numai prin credinţă.
     25 Tot aşa, curva Rahav: n-a fost socotită şi ea neprihănită prin fapte, când a găzduit pe soli şi i-a scos afară pe altă cale?
     26 După cum trupul fără duh este mort, tot aşa şi credinţa fără fapte este moartă.

     • ORICE OM ESTE MANTUIT DOAR DACA A PRRIMIT CREDINTA DE LA HRISTOS SI ODATA CU CREDINTA PRIMIM SI FAPTELE NEPRIHANIRI –-2TIMOTEI-1–9

   • ROMANI 3:28
    27Unde este dar pricina de laudă? S’a dus. Prin ce fel de lege? A faptelor? Nu; ci prin legea credinţei.

    28Pentrucă noi credem că omul este socotit neprihănit prin credinţă, fără faptele Legii.

    ROMANI 4
    5pe cînd, celui ce nu lucrează, ci crede în Cel ce socoteşte pe păcătos neprihănit, credinţa pe care o are el, îi este socotită ca neprihănire.

    ROMANI 11
    6Şi dacă este prin har, atunci nu mai este prin fapte; altmintrelea, harul n’ar mai fi har. Şi dacă este prin fapte, nu mai este prin har; altmintrelea, fapta n’ar mai fi faptă.

    Efeseni 2
    8Căci prin har aţi fost mîntuiţi, prin credinţă. Şi aceasta nu vine dela voi; ci este darul lui Dumnezeu.

    9Nu prin fapte, ca să nu se laude nimeni.

    In the light of these verses my explanation still stands, other wise the bible would contradict itself. Faptele demonstreaza credinta vie, nu o ” intretin”

    • Și Pavel are dreptate, și Iacov are dreptate!
     Depinde din ce direcție privești lucrurile.
     Pe de altă parte, fără fapte credința moare!!!

     • Faptele Legii sunt diferite de faptele neprihanite pe care Dumnezeu ni le-a pregatit mai dinainte sa umblam in ele prin credința. Fara fapte credința este 0. Și dracii cred și se-nfioara dar nu fac voia Lui Dumnezeu.

     • Când Pavel vorbește de “faptele legii” nu se referă la moralitate sau caritate. Aceștia au fost factori de conștiință așezați de Dumnezeu în om prin creație.
      Practic, atât Legea cât și Harul le-au reconfirmat. Faptele Legii pe care se bazau fariseii erau ritualurile: Sabatul, zilele speciale, sărbătorile, restricții culinare, tăierea împrejur…
      Liberalii și libertinii amestecă aceste trei dimensiuni ale Legii (rituală, morală și caritabilă) pentru a-și justifica stilul de viață dezordonat, firesc și egoist.

   • Credinţă=Credinţă+Fapte
    (deoarece credinţa fără fapte e moartă.)

    Mîntuirea=Har+Credinţă
    (conform Efeseni 2:8-9)

    Este un cerc în care toate depind şi sunt legate unele de celelalte…

   • Gabi, Val,
    Mantuirea talharul de pe cruce a fost o exceptie din cauza ca a beneficiat de aceasta in ultimele clipe a vietii sale. Cate persoane ati vazut ca au primit mantuirea in ultimele clipe (sau ore) a vietii lor? Cred ca foarte putine, sau nici una. Acesta este argumentul exceptiei in opinia mea. Nici nu trebuie aduse probleme soteriologice in aceasta chestie.

   • Aşa este: Excepţiile sunt ale Domnului iar regula este a noastră.
    Legea circulaţiei poate fi folosită ca o analogie în direcţia aceasta. În unele situaţii de urgenţă, poliţia are dreptul să treacă intersecţia pe roşu. Aceasta nu ne îndreptăţeşte pe noi, restul, cu acelaşi privilegiu. Dacă îmbrăţişăm „doctrina tîlharului”, că tîlharul nu a făcut cutare şi cutare lucru şi de aceea nici noi nu mai trebuie să facem nici aia şi nici cealaltă, atunci cum rămîne cu ce a zis Petru: „De aceea, daţi-vă şi voi toate silinţele ca să uniţi cu credinţa voastră fapta; cu fapta, cunoştinţa; cu cunoştinţa, înfrânarea;…”?(vezi 2 Petru 1:5) Şi la categoria „faptă” sunt cuprinse atîtea, inclusiv ascultarea de Cuvînt, botezul în apă, stăruinţa după botezul cu Duhul Sfînt, şi multe altele.
    Tîlharul a fost într-o circumstanţă a vieţii diferită de a noastră. El, prin Harul lui Isus, a sfîrşit-o unde trebuie. Să vedem ce-om face noi?… 🙂

   • Chris,
    nu ai dreptate nici un pic si stai sa-ti explic :)…D-zeu l-a ales pe Pavel macar ca fusese un hulitor, dar l-a ales nu ca si exceptie, ci ca sa-si arate in el indelunga Sa rabdare pt oricine…Deci, nici talharul nici Pavel nu sunt exceptii.

    • Adevarat ai grait biblia spune daca marturisesti cu gura ta pe Isus ca domn si mantuitor si crezi din inima ta caci Dumnezeu la inviat din morti vei fi mantuit, caci prin marturisire cu gura se ajunge la mantuire si prin credinta din inima se capata neprihanirea astai cheia.

   • Bine Val 🙂 Din punct de vedere soteriologic talharul este mantuit (a crezut in imparatia cerurilor, in Isus, si L-a marturisit pe Isus cu vocea lui). De fapt botezul in apa este o maturie. Agreez ca nu este nici o diferenta in aceasta regula a mantuirii.

    Dar… circumstantele convertirii sale sunt unice, nu? Cred ca esti de acord. De aici rezulta argumentul pentru exceptie. Noi nu suntem in categoria talharului. Isus ne-a spus sa credem, sa ne botezam, si sa aducem roade ca evidenta a mantuirii noastre. Asta e regula data de Isus pt noi.

   • Chris,1: folosesti un verset scos din context 🙂 . Petru se adreseaza crestinilor mintuiti.

    2:Tilharul nu a fost o exceptie, minimul necesar ptr. mintuire este pocainta si credinta( repent and believe).

    3.Cu teoria exceptiei , putem sa desfintam jumate din biblie.

    4. Botezul este o confirmare a cea ce esti deja, ( nascut din nou),daca anumite circumstante nu te lasa sa afirmi ca ai un cuget curat( botezul), nu inseamna ca nu esti mintuit. Botezul in apa nu te mintuie, ca doar nu sintem catolici.

    • gabi bogdan,

     botezul in apa, este obligatoriu pentru a fi mantuit ( pentru a intra in Imparatia lui Dumnezeu ).

     „” Cine va crede si se va boteza, va fi mantuit ! Cine nu, va fi osindit ! „”

     Deci ar fi cazul sa nu tratam in chip usuratic, botezul in apa. Domnul Isus spune ca, mantuirea ( adica intrarea in Imparatia lui Dumnezeu ) atarna nu, numai de credinta ci, si de botezul in apa.
     Asa scrie, asa vorbim si facem, altfel se poate lasa la sfarsit cu, ” cantec ” !!!

     • [Ioan ]
      (3:5) Isus i -a răspuns: ,,Adevărat, adevărat îţi spun, că, dacă nu se naşte cineva din apă şi din Duh, nu poate să intre în Împărăţia lui Dumnezeu.

   • Chris,
    stiu ce spui, frate…dar cred ca Gabi are dreptate…sunt pe aceasi pagina cu el la chestia asta…
    Faptele le faci dupa justificare, iar ele nu sunt faptele Legii, ci faptele credintei de care vb Iacov–iar aceste fapte sunt pregatite de Dzeu,nu de noi, si le facem la auzirea Vocii lui–cazul lui Avraam cu Isaac…nu a fost ideea lui Avraam, ci a lui D-zeu..Asta e diferenta…

    Botezul in apa ne mantuie de puterea pacatului–Rom 6, dar nu de pedeapsa pacatului, asta o face doar credinta in Isus si jertfa Lui–Rom 3-5..Manutirea nu e doar justificare (iertare), ci este si santificare (maturizare), si glorificare…
    De aceea avem nevoie de Sange, Apa si Duh
    Sange-iertare; Apa-o viata noua, Duh–Proslavire. Suntem mantuiti in 3 etape.

   • De acord Gabi. circumstantele lui au fost o excepție. Credința si pocainta au fost regula. Btw, would you call yourself a penticostalvinist? 🙂

  • interesanta discutie
   am fost un sustinator al darurilor duhului sfant, mai al vorbiri in alte limbi, am scris chiar o carte pe tema aceasta.

   dar am observat niste fenomene greu de trecut cu vedrea mai ales cand am fost in australia in special
   oameni care staruiau dupa duhul sfant si uni primeau botezul cu duhul.
   dar in viata lor nu se intampla nici o chimbare vizibila, sa fie mai buni, mai rugatori mai dornici in a lucra pentru domnul, mai seriosi in pocainta, sa vezi in ei o dorinta mai sincera de a trai pentru domnul
   in schimb am obervat ca nu sa schimbat aproape nimic, tot aceiasi oameni firesti, lumesti plini de rautate de egoism de ingamfare nimic pentru domnul
   mam intrebat ce duh a vnit peste ei, adevaratul duh sfant ar trebui sa aduca in viata unor oameni botezati de domnul cu duhul sfant roadele duhului din galateni 5

   am observat ca si adventisti de ziua a saptea botezati de domnul cu duhul sfan vorbesc in alte limbi si prorocesc, si m-am intrebat ce duh ia botezat, oare duhul sfant

   am observat niste indieni care spre surprinderea mea, vorbeau in alte limbi, si m-am intrebat de ce duh sunt inspirati, cine ii calauzeste

   apostolul pavel insita si recomanda ca cei ce au darul vorbiri in alte limbi sa se roage sa primeasca si darul talmaciri limbilor.

   acest dar de talmacire a limbilor e foart rar
   personal m-am rugat sa primesc si eu darul talmaciri limbilor, dar pana in prezent nu l-m primit

   o alta experienta personala pe care am intreprinso a fot sa inregistrez cateva vorbiri in alte limbi pe un reportofon si sa le prezint pe rand unor frati care pretindeau ca aveau darul talmaciri limbilor

   spre uimirea si surprinderea mea traducereile lor difereau, nu aveau acelasi inteles , aceiasi traducere, acelasi continut.

   daca traduci o vorbire sau un text dintr-o limba in alta limba fiecare traducator la care apelezi la fel iti va traduce textul, acelasi inteles, aceiasi traducere, poate doar cu putine acenturi diferite.

   personal vorbesc in alte limbi, uneori ma rog si vorbesc si limbile se schimba, cu mintea nu stiu ce spun, nu inteleg acele cuvinte, care merg doar la nivlul duhului, la nivelul spiritului, as vrea sa inteleg ce spun in aceste rugaciuni in alte limbi,

   acestea sunt cateva aspecte pe cale-am studiat si analizat personal

   va doresc o zi binecuvantata

   • Am subliniat că în practică există multe semne de întrebare și posibilități de dialog. Acestea însă nu pot nega principiile clar enunțate de Scripturi cu privire la darul vorbirii în limbi.

   • Frate Ovidiu, aceleasi intrebari legate de transformarea dupa botezul cu Duhul Sfant le am si eu. Dupa multa si continua analiza am ceva raspunsuri personale:
    – chiar daca esti botezat cu Duhul Sfant inca ai LIBERTATEA de a te supune lui Dumnezeu sau nu si probabil multi aleg sa NU se supuna.
    – transformarea este un proces si este strans legat de ce am spus mai sus.
    – multi considera botezul cu Duhul Sfant ca un premiu si nu inteleg ca este un dar si o RESPONSABILITATE.
    – lipsa de cunostinta – multi doresc, staruiesc si primesc botezul insa uita ca este doar inceputul; urmeaza umblarea prin Duhul; Duhul poate fi intristat, stins si apoi pleaca.
    – in ultima perioada am ajuns la concluzia ca un crestin chiar botezat cu Duhul Sfant poate sa tina domenii in viata lor in care nu il lasa pe Domnul sa fie stapan si se traieste o viata ineficienta pt Domnul sau chiar mai rau. Cel mai periculos este un slujitor,(chiar prooroc) care nu are o „predare deplina” si bazandu-se pe faptul ca vorbeste in limbi, considera ca tot ce spune este infailibil. Sunt de acord si cu ce spune fr. Ton despre acest subiect.

    Dumneavoastra la ce concluzii ati ajuns, pentru ca intr-adevar este o problema?

    • Cred că ce ați scris este destul de aproape de adevăr. Atât darurile cât și roada sunt lucrarea Duhului Sfânt în viața credinciosului dar manifestarea lor ține și de predarea și disponibilitatea sa.

 2. “Cine vorbeşte în altă limbă, se zideşte pe sine însuşi.” – 1 Corinteni 14:4.

  Deoarece VREM să ne zidim pe noi înşine, lăsăm ca Duhul lui Dumnezeu să ne conducă şi în lucrarea aceasta a vorbirii în altă limbă. Mai mult, vorbirea în alte limbi, prin Duhul Domnului, este şi o dorinţă apostolică. Pavel le scrie Corintenilor:
  „Aş dori ca toţi să vorbiţi în alte limbi…” – 1 Corinteni 14:5.

  Dacă ne lepădăm de noi înşine şi de „domnia lumească” care adeseori stăpîneşte peste domniile noastre, şi cerem cu sinceritate ca Dumnezeu să se îndure de noi, se va întîmpla aşa cum spune Cuvîntul: „…Tatăl vostru cel din ceruri va da Duhul Sfânt celor ce I-L cer!” – Luca 11:11-13.

  „Gustaţi şi vedeţi ce bun este Domnul! Ferice de omul care se încrede în El!” – Psalmul 34:8.

 3. Citat:”Apostolul Pavel scrie în Efeseni 2 că ”prin har ați fost mântuiți, prin credință…”
  „tot el afirmă în Romani 8:9 ”Voi însă nu mai sunteţi pământeşti, ci duhovniceşti, dacă Duhul lui Dumnezeu locuieşte în adevăr în voi” atunci trebuie găsită o interpretare complementară a celor două texte.

  „Interpretatea complementara este simpla, nu cred ca a trebuit sa se astepte mai mult de un mileniu, pina la Azuza street, ca sa poata fi facuta.

  ,,Adevărat, adevărat îţi spun, că, dacă nu se naşte cineva din apă şi din Duh, nu poate să intre în Împărăţia lui Dumnezeu.

  6Ce este născut din carne, este carne, şi ce este născut din Duh, este duh.

  Bineinteles ca cine este nascut din nou , este detinator al Duhului Sfint.

  Acel „nascut din nou” trebuie sa aiba ceva „semne” , care sa demonstreze ca are „viata noua” . Domnul ni le-a spus, se numesc roade ( nicidecum daruri, pe care nu le neg, cred ca sint absolut necesare si de dorit, dar sa nu amestecam lucrurile) 🙂

  16Însuş Duhul adevereşte împreună cu duhul nostru că sîntem copii ai lui Dumnezeu.

  • Gabi – Semne ale Duhului Sfint–Ai prins esentialul aici –raminind in Cristos(care ne alimenteaza) noi mladita altoita -TREBUIE sa rodim(faptele noastre) altfel Gradinarul taie mladita neaducatoare de rod si – ? God bless you

   • Ascultam ieri o predica intro biserica penticostala,
    spunea fratele ca poti avea darul vorbirii in limbi, dar sa nu ai puterea Duhului Sfint, pentru ca vorbirea in limbi nu presupune putere.
    Roada Duhului se instaleaza prin puterea LUI;
    „dupa roade ii veti cunoaste, nu dupa daruri(pe care nici eu nu le neg, sunt biblice) si totusi..cui a spus Domnul ”
    plecati de la Mine nu va cunosc”
    nu celor care spuneau :
    Doamne dar am scos draci in Numele Tau;
    dar destul de rar intilnit;
    si totus le-a zis
    „Plecati de la Mine Eu niciodata nu v-am cunoscut”
    OO!!
    sa aiba mila Dumnezeu de noi toti sa ne ducem la capat mintuirea cu Frica si Cutremur !!

 4. Adaug o convorbire copiata din jurnalul lui Wesley( via rodiagnusdei.wordpress.com),dintre Wesley si un pastor german pe care la intilnit cind a ajuns aici. Convorbire impresionanta:

  Saturday, 7
  .

  Mr. Oglethorpe returned from Savannah with Mr. Spangenberg, one of thepastors of the Germans. I soon found what spirit he was of and asked his advice with regard to
  my own conduct. He said, “My brother, I must first ask you one or two question
  s. Have you have the witness within yourself? Does the Spirit of God bear witness with your spirit that you are a child
  of God?”

  I was surprised, and knew not what to answer. He observed it and asked, “Do you know JesusChrist?” I paused and said, “I know He is the Saviour of the world.” “True,” replied he; “but do

  you know He has saved you?” I answered, “I hope He has died to save me.” He only added, “Do

  you know yourself?” I said, “I do.” But I fear they were vain words

 5. Cand DUHUL SFANT este activ intr-o biserica,EL nu ingaduie sa apara diferentieri si divizari analitice de gandire „profesionoista”, raportata la „amatorism ” ! .DUHUL SFANT umple, implineste si solidifica liantul UNITATII ceruta de ISUS-DOMNUL, prin DRAGOSTE !. Bucuria MANTUIRII devine imuna la atacurile si uneltirile criticismului „infiltrat” de ISPITITORUL !

 6. Cred că este cel mai frumos subiect de discutat–DUHUL SFÂNT–care aduce în viața noastră ROADA ȘI DARURILE LUI.
  Toate darurile sunt date spre zidirea bisericii.Singurul dar pentru zidire personală este DARUL VORBIRII ÎN ALTE LIMBI. Diavolul știe că = Cine vorbește in altă limbi ,vorbește lui Dumnezeu== și vrea să rupă această legătura , de aceia se aruncă atâta ocară peste cei ce vorbesc in alte limbi.Să nu uităm ca în Marcu 16 v 17 Domnul Isus arată foarte clar că este unul din semnele care însoțesc pe CEI CE CRED.În cazul in care se tălmăcește vorbirea în limbi,aceasta devine un dar care zidește Biserica.Dacă este vorba să aplicăm regula TÂLHARULUI in zilele noastre ,cred că am greși findcă noi am avut și avem la dispoziție O VIAȚĂ pentru a ne pocăi iar el a avut câteva clipe.
  Intrarea în ÎMPĂRĂȚIE este prin NAȘTEREA DIN APĂ ȘI DIN DUHUL.Desigur Domnul poate face excepții că-ci este SUVERAN dar noi trebuie să ne încadrăm în STANDARDELE CUVÂNTULUI LUI.

 7. pentru Ovidiu Marian–nicaieri in biblie nu am gasit asa cum afirmi tu ca vorbirea in limbi sar putea traduce,de aceia ai fost nelamurit in privinta asta din necunoastere deplina a bibliei….vorbirea in limbi se TALMACESTE sau mai exact se decodifica ––––––––Pavel spune in acest capitol despre cei ce vorbesc in alte limbi ca:

  1.Ii vorbesc lui Dumnezeu (vers.2). Oare sa nu-I vorbim in Biserica niciodata lui Dumnezeu pe limbajul Lui? Oare chiar asta vrea Pavel sa spuna?
  2.Vorbirea in alte limbi este un limbaj codificat (v.2), neinteles de nimeni, nici de cel rau, ci doar de Dumnezeu. In Biserica trebuie la un moment dat sa mijlocim pentru situatii critice si chiar trebuie sa ne asiguram ca nici un duh strain nu are timp de reactie. Sa nu fie Pavel de acord ce acest lucru?
  3.Spun taine (v.2). Exista anumite taine care trebuie rostite in rugaciune si la care nu avem acces decat vorbind in alte limbi. Biserica nu este locul unde rugaciunea trebuie sa fie mai slaba, ci dimpotriva, mai intensa, pentru ca aici oamenii isi unesc credinta iar Domnul a promis ca este in mijlocul lor (Ps. 33; Matei 18:18-20).
  –––––––––––––––––––––––––––––-

 8. ATUNCI CAND SIMTIM PREZENTA DOMNULUI IN MOD APARTE ,MANIFESTATA PRIN CAINTA SI LACRIMA SI IN URMA VINE VORBIREA IN LIMBI MOMENTE FERICITE DE CARE NU AM VREA SA NE MAI DESPARTIM GUSTAM FOARTE ,FOARTE PUTIN DIN BUCURIILE DE ACASA DE LA DATATORUL DARULUI ,PRIMIM INCREDINTAREA CA NE A ASCULTAT RUGACIUNEA SI DEASEMENE CREDEM CA DUHUL SFINT NE A CONDUS IN MULTUMIRI SI CERERI DUPA VOIA LUI CEL PUTIN PT ZIUA ACEEA AVEM BUCURII IN INIMI SI O PACE ADINCA ,O LINISTE DEPLINA! CHIAR DACA AR FI NUMAI ATIT SI SE MERITA SA CAUTAM SA FIM PLIN DE DUHUL SFINT!DARURILE LE IMPARTE TOT EL DUPA CUM VOIESTE,SA NU UITAM CACI CEI CE AU UNELE DARURI ,NU POT SA LUCREZE CU ELE CIND VOR EI SAU CAND VOR ALTII!DAR NICIODATA DOMNUL NU TACE CAND E NEVOIE SA VORBEASCA ,IMPORTANT E CA NIMENI SA NU O IA INAINTEA DUHULUI SFINT !FITI BINECUVINTATI DE DOMNUL ISUS CARE VINE SI NU TACE!VORBESTE!!!

 9. Draga frate Cristi

  Pentru a lamuri citeva lucruri (nu neparat in ce ma priveste) eu am 2 intrebari:

  1.Este nasterea din nou si botezul cu DS unul si acelasi lucru si se produc in acelasi timp?

  2.Daca raspunsul este nu, atunci ce se va intimpla cu cel nascut din nou in caz ca va muri imediat dupa producerea nasteri din nou si inainte de-a ajunge la botezul cu DS?Va fi mintuit s-au osindit?(rai s-au iad)

  Cu dragoste frateasca,
  Mike O.

  • Dragă frate Mike,
   Consider întrebările dvs. justificate.
   Noi însă nu ne putem forma doctrina pe baza unor cazuri excepție. Bunăoară, în ce privește botezul în apă, cineva se predă Domnului dar moare înainte de botez. În Biblie, afirmația Domnului este chiar mai tranșantă în cazul botezului în apă: „Cine va crede și se va boteza va fi mântuit…”
   Putem lua din nou cazul tâlharului care nu a mai apucat să fie botezat. Și totuși a fost mântuit.
   Însă, ar fi o greșeală să nu mai predicăm botezul în apă ca un imperativ. La fel și botezul cu Duhul Sfânt.

   • Fr. Ionescu
    Intrebare: cine nu are Botezul cu Duhul Sfint ( confirmat de vorbirea in limbi) , poate sa fie mintuit?
    Si daca nu , puteti sa elaborati?

    • Dragă Gabi,
     Eu predic faptul că botezul cu Duhul Sfânt și, implicit, semnul vorbirii în limbi sunt absolut necesare și imperative.
     Dacă nu aș face acest lucru așa, atunci nu ar trebui făcut deloc!
     Problema este că în zilele noastre oamenii pot să fie mântuiți fără să facă din ce în ce mai multe lucruri.
     Mie mi se pare o teologie suspectă…

     • Frate Cristi,

      Vreti sa spuneti ca un om nu poate fi mantuit daca nu a vorbit niciodata in alte limbi? Poate ca nu am inteles eu bine ce ati vrut dvs. sa spuneti, dar in cazul in care afirmati acest lucru atunci va rog sa cititi urmatoarele versete:

      „27. Voi sunteţi trupul lui Hristos, şi fiecare, în parte, mădularele lui.
      28. Şi Dumnezeu a rânduit în Biserică, întâi, apostoli; al doilea, proroci; al treilea, învăţători; apoi, pe cei ce au darul minunilor; apoi, pe cei ce au darul tămăduirilor, ajutorărilor, cârmuirilor şi vorbirii în felurite limbi.
      29. Oare toţi sunt apostoli? Toţi sunt proroci? Toţi sunt învăţători? Toţi sunt făcători de minuni?
      30. Toţi au darul tămăduirilor? Toţi vorbesc în alte limbi? Toţi tălmăcesc?
      31. Umblaţi, dar, după darurile cele mai bune. Şi vă voi arăta o cale nespus mai bună.”

      (1 Corinteni 12:27-31)

      Daca nu gresesc, vorbirea in limbi este un dar, nu un semn, si nu este necesar pentru mantuire, tot la fel cum nici darul tamaduirii nu este necesar pentru mantuire…

     • Vorbirea în limbi este un semn atât pentru necredincioși când este însoțită de tălmăcire, cât și pentru credincioși că cineva a fost botezat cu Duhul Sfânt. (Fapte 2, 1 Corinteni 14)

   • Frate Ionescu , intrebarea a fost simpla, yes or no 🙂 . Nu vreau sa va contrazic, am vrut numai sa vad unde stati. ????

    • Nu toate întrebările sunt simple și nu toate răspunsurile sunt yes/no 🙂 !
     Unde stau?

     ”Dragă Gabi,
     Eu predic faptul că botezul cu Duhul Sfânt și, implicit, semnul vorbirii în limbi sunt absolut necesare și imperative.
     Dacă nu aș face acest lucru așa, atunci nu ar trebui făcut deloc!
     Problema este că în zilele noastre oamenii pot să fie mântuiți fără să facă din ce în ce mai multe lucruri.
     Mie mi se pare o teologie suspectă…”

   • Gabi…mi-ai luat-o inainte…Nu l-am intrebat pe fratele Cristi pentru ca suspectam un rapuns pe usa din dos(nu pun intended frate Cristi )…Ma bucur ca l-ai intrebat tu…Frate Cristi…de cand a aparut postul acesta pe blog mi-am zis..o my, here we go…Ce ziceti de o serie de intrebari/raspunsuri pe aceasta tema…? Sau poate facem un studiu pe Matei 25…ce ziceti?

   • Florin,buna idee. O sa incep eu 🙂
    intrebare: cine nu are Botezul cu Duhul Sfint ( confirmat de vorbirea in limbi) , poate sa fie mintuit? Yea or nay
    verset ajutator: Iacov 5:12

    Ci ,,da„ al vostru să fie ,,da„; şi ,,nu„ să fie ,,nu„

    • Întrebare (pentru Gabi 🙂 ) :
     Botezul cu Duhul Sfânt este imperativ sau opțional?
     Nu uita: Domnul Isus a răspuns cu întrebare la întrebare și cu tăcere în alte cazuri.
     Cred că ai primit deja răspunsul meu…

   • este imperativ ptr. noi sa il cerem,in special daca am ajuns la convingerea ca este un pas necesar, dar este alegerea Daruitorului daca il daruieste, si cui il daruieste. De aceea mintuirea nu atirna „per se” de un dar. Cred ca sinteti de acord, nu?? 🙂

   • Frate Ionescu eu nu am spus niciodata ca botezul cu Duhul Sfint nu este insotit de semnul vorbirii in limbi!!! 🙂

   • C.I.
    “Cine va crede și se va boteza va fi mântuit…”

    De unde stim ca se refera DOAR la botezul in apa???? e prea mult sa includem si botezul cu DS?! susttin ca se refera la ambele…

    • La întâlnirea din Efes cu ucenicii lui Ioan, pentru Pavel a fost suficient de imperativ să le administreze pe amândouă (botezul Domnului și cu Duhul Sfânt)!
     Deci, foarte posibil…

   • @fr. Ionescu“ Val a scris
    “Cine va crede și se va boteza va fi mântuit…”
    Botezul cu Duhul Sfint este ” administrat” de Duhul Sfint ( logic , nu?) . Ma mir ca a-ti raspuns cu ” este posibil”? Chestie foarte originala 🙂 🙂 . Fratele Leonard are o predica foarte buna si pe marginea acestui subiect, West Coast Youth Convention din Portland ,( the one before the split)

    #2 . Frate Ionescu,cred ca toate ofertele Domnului sint necesare.Puteti sa va ginditi la vreo oferta optionala ?

    #3. o sa va raspund dupa ce o sa-mi raspundeti dv. la intrebarea mea ( da sau nu) Poti sa fi mintuit daca nu esti botezat cu D.S.?

    #4. inteleg ca aceasta intrebare este destul de dificila, ca daca raspunde-ti cu „nu”, …. hmmm … probleme mari….. 🙂 .

    #5 Puteti sa-mi raspundeti via email … 🙂

 10. Chiar credeti ca un tip ca Ian Hus, sau William Tyndale , sau (dare I say) John Calvin nu sint mintuiti ptr. ca nu au avut Botezul cu Duhul Sfint dupa intelegerea penticostala? Cam asa inteleg din explicatia dumneavoastra i. Am inteles gresit??? 🙂

  • Dacă citești încă odată articolul, ai să vezi că nu pretind să ne erijăm în administratori ai mântuirii cuiva.
   Însă, pe baza teoriei tale, putem folosi o sumedenie de exemple (chiar tâlharul de pe cruce) pentru a renunța la mai toate condițiile mântuirii (chiar botezul în apă).
   Ca să nu mai vorbim de cei care au murit (oameni cumsecade) fără să fi auzit Numele Isus (știu, aici vei spune că n-au fost aleși). Cum să meargă toți aceștia în iad. Până la urmă, din exemplu în exemplu, din excepție în excepție și din derogare în derogare, diluăm credința până nu mai trebuie nimic! Ah, mi-am adus aminte! Nu mai trebuie nimic pentru că oricum, dacă suntem rânduiți la rai ajungem acolo și fără să vrem, nu?…

   • 1. Folosind acelasi standard, inseamna ca nu putem sa declaram cu siguranta daca un Iehovist( de ex.) este mintuit sau nu , ca noi nu sintem administratorii mituirii cuiva?
    2. Tactica aceasta ,cu sau fara intentie, de a schimba atentia de pe subiectul unei intrebarii incomode , folosind atacuri la alte subiecte cu totul imateriale la „the subject at hand” , am folosit-o si eu de vreo citeva ori, in special in discutiile politice( sau cind mama ma prindea cu mita in sac) 🙂
    3. Misreprezentati ( ori nu o intelegeti 🙂 ) doctrina electiei.
    4. Daca cineva a fost „un om cumsecade”, si a murit fara sa auda evanghelia, bineinteles ca acel „cineva ” va ajunge in rai. Dar va intreb, unde este „acel” omul cumsecade? A existat el vreodata? Sint curios sa-l cunosc.
    5. Inca sint in asteptare la un raspuns ( yea or nay) la intrebarea mea incomoda ! ( Puteti sa mi-l trimiteti via email 🙂 )
    6. Va recomand o predica a fratelui Leonard Semenea de la conventia din Kitchener . Este pe credo.tv , Duminica Dimineata.
    7. Dumnezeu sa binecuvinteze cu prezenta Lui simtita, evanghelizarea pe care o aveti saptamina aceasta.

    • 1. Noi nu… ”mituim” pe nimeni! 🙂
     2. Și încă ești cu mâța în sac…
     3. ”Misreprezentați” (sic) doctrina ”elecției” (sic)… You are brainwashed (te-ai îndoctrinat cu prea multe cărți în engleză 🙂 )
     4. De exemplu tu ești un om cumsecade (câteodată 🙂 )
     5. Răspunsul meu e clar dar tu nu poți pentru ca să-l vezi 🙂
     6. Nu am acum timp pentru predica prietenului meu Leonard dar am s-o ascult…
     7. AMIN!

   • 3. Brainwashed de Pavel, ca el a fost primul dupa Domnul Isus ( vezi Ioan 6)care a introdus aceste doctrine.

    Cind aveti timp, nu uitai de exegeza aceea promisa acum vreo 2 saptamini din Ioan 6: 35-40

  • Gabi Bogdan,

   cer iertare ca raspund la casuta ta, insa la Val nu mai este loc.

   Frate Val, ” cine va crede si se va boteza ” se refera exclusiv numai pentru botezul in apa, deoarece formularea corecta incluzand si botezul cu Duhul Sfant ar fi fost : ” cine va crede si va fi botezat ” !!!
   Deci: botezul in apa tine de credincios ( si se va boteza ) , ai botezul cu Duhul Sfant ( si va fi botezat ).

   Iar acum pentru tine Gabi Bogdan, raspunsul la intrebarea ta este ca: botezul cu Duhul Sfant este primirea unei puteri sporite pentru lucrarea duhuvniceasca a credinciosului pe care trebuie s-o faca pentru Imparatia lui Dumnezeu pe pamant, care este atribuita unui om deja mantuit prin credinta si botezul in apa.
   Dar bineinteles ca, daca credinciosul a ajuns sa inteleaga aceasta lucrare a botezului cu Duhul Sfant, el trebuie sa experimenteze aceasta lucrare in viata lui.

 11. Frate Ionescu, nu cumva unele dintre afirmatiile pe care le faceti aici, atat in postare, cat si in comentarii, sunt reflexii in oglinda concava ale teologiei fratelui Mateas de Bratca?

  • Dragă frate Dyo,
   problema fratelui Mateaș nu cred că a fost intransigența lui ci faptul că era… greșit!
   Depinde ce înseamnă concav 🙂 …

   • Haideti sa respectam adevarul istoric: discutia in problema Mateas a fost una etica, nu teologica. Nu intransigenta, nici teologia, ci lipsa de eleganta a autorului, impreuna cu cea a lui Marius Cruceru, publicistul acelei misive, au deranjat atunci. De aia si-a cerut si scuze, daca nu gresesc.
    Ce repede ati uitat!

   • Pentru conformitate, o oglinda concava are interesanta proprietate de a reflecta o imagine intoarsa si mai mica decat cea a obiectului reflectat.
    Revenind la atitutdine, citez:
    „Adevărata credință penticostală afirmă vorbirea în limbi ca semn inițial și imperativ al Botezului cu Duhul Sfânt și Botezul cu Duhul Sfânt ca act integrant și imperativ al mântuirii!”
    Adevarata credinta penticostala ne face deci pe toti ceilalti, care nu credem ca voi, eretici, intocmai cum v-a categorisit si Mateas, zidarul. Mai sunt si alte afirmatii exclusiviste de acest fel – sectare, cu regret o spuns – dar, sincer sa fiu, sunt cat se poate de sceptic in privinta unei rezolutionari „pasnice” a perspectivelor noastre. Motiv pentru care ma opresc aici.
    Cu dezamagire,
    Dyo

    • Dragă frate Dyo,
     Fiecare ne argumentăm credința așa cum… o credem.
     Dacă veți fi atent la nuanțe veți observa că am specificat cât se poate de… convex 🙂 că nu decidem mântuirea nimănui.
     Pe de altă parte, n-o să credeți că atunci când am frați de alte confesiuni la amvon eu îi consider nemântuiți.
     Ceea ce mă nemulțumește pe mine este modul neglijent în care este tratată pneumatologia, ridicată la rang de regină a teologiei de către penticostali dar mai apoi retrogradată în spațiul opțiunilor. M-ați înțeles?
     Cu același respect, admirație și nici umbră de dezamăgire!

 12. Exista o legatura invizibila intre acest articol si cel a lui fr.Lascau ? Ma refer la cel cu centura plasata peste gura,te poate salva centura sau tacerea!Fie ca vorbim ,fie ca tacem daca dam slava Lui Dumnezeu si ma refer aici ;in limbi omenesti sau in limbi ceresti,atunci merita continuarea.Vorba lui Gaby „da sau nu”restu sunt resturi!!!Ce minunat este Dumnezeu ca nu a pus pe nimeni de pe pamant sa-i aleaga viitori colocatari,nici papa nici vladica,nici reguli,nici nereguli peste toate a curs un sange si prin dragostea Lui mai curge sa profitam cat mai e timp.

 13. Accept,numai ca tema era „vorbirea” nu scrisul

  • Am considerat că în ceea ce privește vorbirea am scris cam tot ce se putea scrie.

   • Ok frate Cisti…Imi cer iertare pentru intarzierea la sesiunea de intrebari/ raspunsuri. Am fost prins cu lucrurile duminicale.
    As vrea sa va raspund la intrebarea dumneavoastra:
    „Botezul cu Duhul Sfânt este imperativ sau opțional?”
    Raspunsul meu este nu la amandoua. Nu este nici imperativ nici optional. Uitati cum vad eu prin lumina intelegerii pe care am primit-o. In momentul in care un om este nascut din nou prin Duhul Sfant si ajunge sa aleaga semnul legamantului celui nou care este botezul in apa si staruieste in neprihanire…in mod cert el v-a alege sa staruiasca dupa botezul cu Duhul Sfant daca este intr-un mediu in care invatatura este ca atare. Atunci acest lucru va fi imperativ pentru el. Insa a pune botezul cu/in Duhul Sfant o conditie a mantuirii este fals. Este de dorit ca orice credincios sa aiba aceasta umplere „de da peste” a Duhului Sfant. Il v-a ajuta in marturie, slujire si in cazul unei prigoane. Acum haideti sa mergem la pilda celor zece fecioare. Credeti ca uleiul din candele reprezinta Duhul Sfant ?(stiu, vechiul testament are paralele in aceasta directie…insa sa ramanem la pilda). Sa nu uitam ca Domnul Isus prin fiecare pilda a vrut sa scoata in evidenta un mare adevar/prioritate.

   • Ok…atunci de ce evitati sa raspundeti afirmativ la intrebarea „este botezul cu/in Duhul Sfant o conditie a mantuirii”. Din punctul dumneavoastra de vedere cele 5 fecioare fara ulei in candele sunt cele nebotezate cu Duhul Sfant si ca atare nemantuite, corect ?

  • Ba stă cineva cu lupa pe ortografie și pe pe legile de circulație a literelor.

   Dar mai ales pe legile de circulație a cuvintelor și a … IDEILOR!

   (Poeziile de pe acest blog sînt cumplit de mediocre!)

   • Fiecare cât poate. Nu toți sunt „Ioanid”.
    Mai ține și de gusturi.
    Cât privește lupa, mai bine am pune-o fiecare pe viața și modul lui de exprimare. Greșelile ortografice, de exprimare, gramaticale și chiar de IDEI nu sunt cele mai dezgustătoare lucruri pe care le găsim în (blogo)sfera evanghelică. Sper că (vreți să) înțelegeți…

   • Ce bine ca este cineva care nu poate dormita din cauza ortografiei…
    –––––––––––-
    Ne continuăm discuția noastră.
    Nu are rost să îndreptăm ceea ce nu mai poate îndrepta decât Dumnezeu.
    Mulțumesc de înțelegere.
    CI

   • Mediocritatea nu are grade de comparatie, Aline!
    A spune „cumplit de mediocre” denotă un semidoctism latent.
    Fii mai cu băgare de seamă, când pozezi în critic literar!

   • Nu prea stăpâneşti „legea de circulaţie a literelor”, musiu!
    Cuvântul „mediocru” nu are grade de comparaţie (mediocru însemnând „cel de la mijloc”)! Aşa că zi simplu: mediocru, fără divagaţii. „Cumplit de mediocru” chiar că sună cumplit!

 14. Un lucru nu inteleg. De ce pastorii penticostali ii accepta sa predice in bisericile lor pe pastorii baptisti care ii incurajeaza pe enoriasii lor sa atace crezul apostolic? Aproape nu exista o discutie sau dezbatere interconfesionala in care enoriasii lor sa nu atace in mod suburban crezul penticostal.

  http://www.informatiadebihor.ro/ancheta/5368-preedintele-ubr-ales-prin-fraud

  Desigur, acestia combat ce nu cunosc dar cum se face ca penticostalii ii primesc la amvoanele lor ca „frati in Domnul”? Isi respecta penticostalii crezul sau nu?
  Eu cred ca baptistii nu ar primi la amvoanele lor pe un penticostal care „in timpul liber” ii ataca pe baptisti sau isi bate joc de ei pe diverse bloguri, cum fac acesti „crestini”.

  • Frate Cristi…mu sunteti de acord ca un crestin depinde de modul de invatatura ? Nici eu…dar este clar ca este asa…Crestinii din secolul 19 nu aveau Biblii(mai putine dar aveau)De ce evenimentul Azuza…asa de tarziu..si de ce continuitatea lucrarii daca nu din pricina invataturii ?

  • Frate Cristian Ionescu, apreciez apologetica dumneavoastra in ce priveste botezul cu Duhul Sfant, dar sa nu uitam cat de usor ne inchinam un nou idol, el se numeste idolul doctrinismului. Din invataturile Domnului Isus si ale apostolilor cu greu ai putea sa distingi ceva ritualistic. Am citit multe carti de trezire, si chiar si de telogie, am citit de J.Edwards, D.Brain, Wiliam J.S.,Evan Robets,diversi teologi, istoria Bisericii,etc., am crescut intr-o comunitate penticostala. Totusi imi dau seama ca Dumnezeu nu are sablonul nostru. Domnul Isus aloca un spatiu considerabil materialismului, astazi vad plin de oameni care vorbesc in limbi sau alearga dupa prorocii pana la capatul pamantului, dar sunt tot lumesti, materialisti, corupti, etc, roadele nu sunt pe masura experientei lor cu Dumnezeu, cel putin experienta pe care o marturisesc. De multe ori noi penticostalii scoatem in evidenta ca daca nu vorbesti in limbi nu esti matuit, am auzit asta de mii de ori, oamenii si de teama o sa faca asta, sau incercand sa para mai mult decat sunt, ori Domnul Isus a scos asa de mult in evidenta, un om nou, un om care rodeste, un om care ramane in El, un om care este gata sa-si dea viata pentru cauza Evangheliei pentru ca Evanghelia il are in centru pe Mantuitorul. Asta cu toata stima pentru voi cei din Sua cat si pentru bisericile din Romania, materialismul celor din SUA a corupt si Europa, si Asia. Eram in India si am intrebat un misionar indian, ce ai face daca ai avea libertate sa pleci unde vrei? As pleca in America sau Europa. Nu stiu cum la multi le vorbeste Domnul sa plece unde este mai bine de trait, unde este viata mai usoara. Aste este mentalitatea multor oameni. Atatia pastori care au lurat in Romania ani de zile, cand au fost suficienti de cunoscuti au plecat in America, SUA are puterea banului. Sunt satul de teorii doctriniste. Putem sa avem o doctrina perfecta si sa mergem in iad cu tot cu ea. Domnul Isus vorbea de o putere, nu a spus nimanui ca daca nu vorbesti in limbi nu ajunge in cer dar atenitionat extrem de dur chiar pe ucenici de pericolul imbuibarii si consumerismului, a somnului. Ce sa mai vorbim de puterea de evanghelizare. Sunt intr-o biserica destul de mare si de multe ori trebuie sa merg singur pe strazi, spitale si pe sate sau cu frati din alte biserici. Si stiti cine a format oamenii din bisericile noastre, voi pastorii care predicati o evanghelie de pe Azuza Street sau nu stiu ce experiente, sau 5 pasi de scapa depresie, sau cum ajungi la nu stiu ce nivel duhnicesc, sau cata pasi sa faci pentru a fi sigur de mantuire, dar se uita esentialul. Domnul Isus testa pe ce veneau la el, entuzisamti de semne si miracole, uau, vreau sa vin si eu cu Tine, atunci lasa totul si predica Evanghelia, si oamenii renuntau. Noi predicam o evanghelie fara cost, ea este abstracta, este in super biserici, ascultand super coruri, avand super predicatori, avand o super viata materialista, avand o super doctrina, avand super programe, cautand semne si minuni si unii si intelepciune. Evanghelia noastra nu este pragmatica, este intortocheata de mii de interpretari, in batalia dintre conservatori si liberali si intre diverse factiuni denomintionale de teologi. Doamne adu o data trezirea ca cel putin cativa ani oamenii treziti vor pune accentul pe trairea Evangheliei Domnului Isus, chiar daca uneori asta este foarte costisitoare. Daca pastorii s-ar trezi cu adevarat ar fi ceva, dar de cele mai multe ori Dumnezeu a folosit oameni simpli pentru lucrari mari, desi El nu are sabloane. Singurul si unicul sablon este „viata noua in Hristos” toate rituarile nimic in fata celui mai ritualist dintre apostoli Pavel. El a nu prea a pomenit ritualurile noastre. As vrea sa va intreb de cand predicati Evanghelia, cati misionari care vorbesc in limbi ati trimis in tarile sarace din Asis si Africa, America Latina, Europa de Est? Acolo este nevoie de oameni care vorbesc in limbi supranatural, cati traducatori de NT aveti in triburi, de cate ori va-ti condus turma pe strazile rau famate sa mai scoateti pe cineva din flacarile iadului, a drogurilor ca doar traiti in tara lor, sau fetele din ghiarele prostitutie? Cat din bugetul bisericii este cheluit pentru cauza directa a Evangheliei. Tremura demonii de oamenii inflacati plin de Duhul Sfant care au primit putere ascultand predicile in biserica d-voastra si fiind la partasie? Asta doar intreb, poate chiar asa faceti, atunci ceea ce aparati are un suport cu adevarat demn de urmat, pentru ca traiti Evanghelia si cred ca, cu toata modestia mea tot v-as face o vizita sa invat de la astfel de oameni practicanti ai Evangheliei.

   • Sunt de acord cu insuficiența unei doctrine bine puse la punct.
    Asta nu înseamnă să nu o dezbatem până o punem la punct.
    Cât privește materialismul, am spus și susțin că singura metodă de a-l birui este prigoana. Vine curând!

   • Dezbatem doctrine de la Origen, de consiliul de la Niceea, si in multele dezbateri, iar acum America are cei mai multi apologeti, cei mai tari autori de carti, cele mai multe carti de doctrina, balastul teologic creste an de an, pe masura ce oamenii stiu 5 intrepretari la fiecare subiect ajung sa numai creada cu inima, o forta si contraforta. Niciodata nu se va ajunge nicaieri. Nu astept prigoana de a scapa de materialism, ma lupt sa traiesc o viata simpla si slujesc cu devotament total pe Cel ce ma scos din groapa pieirii. Oh si el cu adevarat ne da putere sa facem asta. Oh Il slavesc pe Domnul Isus pentru puterea Sa. Totusi sa uitam ca Dumnezeu mantuieste pe oameni chiar daca nu stiu toate doctrinile Bibliei, sunt inca multi oameni in lumea a treia care nu stiu ce varsta au, iar cand se convertesc sunt gata sa moara pentru credinta lor. Noi astazi ce folos ca stim cea mai buna doctrina daca nu avem putere sa lasam mercedesul, nu lasam casa cu 10 camere si risipim atat de mult in timp ce in fiecare zi mor zeci de mii de oameni de malnutritie. Leonard Ravenhill spunea: Noi nu avem nevoie sa redefinim crestinismul, avem nevoie sa redemonstram crestinismul. Si atata timp cat noi stam numai cu cheia cunostintei nu facem mare lucru.

    • Repet, nu că neapărat cred diferit de dvs. însă pe cât deplângem starea de lucruri în creștinism, să nu minimalizăm importanța unei învățături corecte, curate și complete.

  • Lăsați, că nu dînd vina pe gusturi rezolvăm chestiunea mediocrității…

   Iar dacă o luați iar pe culoarul ăsta de polemică – între noi doi -, atunci măcar un lucru să fie clar: Dintre noi doi, dumneavoastră sînt cel care NU vrea să înțeleagă.

   Dar cu căpoși am de a face de cînd mă știu… E, într-un fel, meseria mea…

   • Meseria dvs. este de a lansa polemici, de cele mai multe ori gratuite și vulgare.
    Nici măcar nu ați avut capacitatea să înțelegeți corect ceea ca am spus despre „învățătura corectă, curată și completă” pe care am prezentat-o ca pe un ideal spre care tindem și nu ca produs finit. De aceea încurajam dezbaterile pe teme doctrinare.
    Cât privește „căpoșii” vedeți să nu pățiți ca cel care a luat-o pe sens invers crezând că toți ceilalți merg pe sens invers.

 15. În cartea Faptele apostolilor avem patru relatări despre revărsarea Duhului Sfânt la Rusalii. Vreau ca să vedeţi două lucruri. Numărul unu: în fiecare episod, toţi credincioşii care au fost prezenţi au primit Duhul sfânt. Este semnificativ acest lucru. Numărul doi: consemnarea pe care o avem aici arată patru grupuri distincte de oameni, pe care le întâlnim în Noul Testament. Mai întâi, iudeii. Apoi, samaritenii. În al treilea rând, temătorii de Dumnezeu. Şi în al patrulea rând, neamurile (efesenii). Dacă citim cu atenţie cartea Faptele apostolilor şi epistolele apostolului Pavel, vedem că una dintre cele mai mari controverse din anii de început ai Bisericii creştine a fost întrebarea: „Care este locul neamurilor în Trupul lui Cristos?” Neamurile erau fără drept de cetăţenie în Israel. Erau străini de legământul Vechiului Testament. Temătorilor de Dumnezeu li se acorda un statut parţial de membru. Iar samaritenilor nu li se acorda sub nicio formă statutul de membru. Şi neamurile erau considerate din afara taberei.

  Deci, acum că Evanghelia este predicată acestor grupuri, problema care se pune este: ce facem cu samaritenii care devin credincioşi? Ce facem cu temătorii de Dumnezeu care devin credincioşi? Ce facem cu cei dintre neamuri care devin credincioşi? Sunt ei îndreptăţiţi să capete statutul de membru în Trupul lui Cristos sau nu? Mi se pare uimitor că, dacă vă uitaţi la structura literară şi la linia progresivă a cărţii Faptele apostolilor, veţi vedea că în naraţiunea sa, Luca trasează linia de expansiune a Bisericii apostolice, de la Ierusalim la Iudea, la Samaria şi până la marginile pământului. În acest fel ni se dezvăluie această carte. Pe măsură ce se ajunge la fiecare element, pe măsură ce fiecare segment este atins, al samaritenilor, temătorilor de Dumnezeu, al neamurilor, Dumnezeu confirmă intrarea lor în calitate de membri cu drepturi depline în Biserica nou-testamentală, prin faptul că le dă Duhul Sfânt.

  Nemulţumirea pe care o am în privinţa teologiei penticostale este aceea că, după părerea mea, aceasta vede lucrurile mult prea slab faţă de ce s-a petrecut în realitate la Rusalii. Semnificaţia pe care Noul Testament o dă Rusaliilor este aceasta: ea reprezintă revărsarea Duhului Sfânt peste toată Biserica, care îl include pe fiecare credincios. Aşa cum spune Pavel în scrierile lui didactice: „N-am fost toţi botezaţi în acelaşi Duh?” Nu este loc în doctrina biblică, după judecata mea, de un concept care să cuprindă atât creştini botezaţi cu Duhul Sfânt cât şi creştini nebotezaţi. Acum, botezul vine odată cu convertirea. Nu este acelaşi lucru cu convertirea. Însă, principiul este acesta: toţi creştinii primesc botezul cu Duhul Sfânt.

  http://www.rcrwebsite.com/hsbaptism.htm

  • Pentru Phileo:

   Botezul cu Duhul Sfînt nu vine o dată cu convertirea. Dacă ar fi aşa, atunci nu ar mai fi fost nevoie ca Isus să spună „convertiţilor” care î-L urmau, „să nu se depărteze de Ierusalim, pînă ce nu vor fi îmbrăcaţi cu o putere de sus.” Botezul cu Duhul Sfînt a venit în urma ascultării de Domnul, şi în urma stăruinţei în rugăciune ce a avut loc în odaia de sus.
   O altă modalitate în care a avut loc botezul cu Duhul Sfînt este în casa sutaşului Corneliu. La predica lui Petru, şi în urma cercetării făcute de Duhul, prin Cuvînt, Dumnezeu a găsit cu cale să-i boteze cu Duhul Sfînt, prin semnul vorbirii în alte limbi, încît apostolul Petru să rămînă uimit şi să declare că „se poate opri apa ca să nu fie botezaţi aceştia care au primit Duhul Sfânt ca şi noi?” (vezi Fapte 10:44-48)

   • „Botezul cu Duhul Sfînt nu vine o dată cu convertirea. Dacă ar fi aşa, atunci nu ar mai fi fost nevoie ca Isus să spună “convertiţilor” care î-L urmau, “să nu se depărteze de Ierusalim, pînă ce nu vor fi îmbrăcaţi cu o putere de sus.””

    neglijati un lucru esential si anume contextul. este vorba de niste credinciosi iudei care au fost convertiti inainte ca Duhul Sfant sa fi fost dat cuiva. normal ca nu au fost botezati cu Duhul Sfant la momentul convertirii.

    Pt noi neamurile tocmai ceea ce s-a intamplat in cazul lui Corneliu este normativ. Adica botezul cu Duhul sfant odata cu convertirea. Nu se intampla asa in „practica” penticostala.

    Un alt tipar care este normativ toti credinciosii au primit botezul cu Duhul Sfant nu a ramas nimeni nebotezat. Nu se intampla la fel in practica penticostala cand de multe ori nici dupa nenumarate sedinte de staruinta nu vine fagaduinta biblica a lui Dumnezeu pentru cei ce se pocaiesc si se boteaza:

    apoi veţi primi darul Sfântului Duh.
    39. Căci făgăduinţa aceasta este pentru voi, pentru copiii voştri şi pentru toţi cei ce sunt departe acum, în oricât de mare număr îi va chema Domnul Dumnezeul nostru.””

   • 1. Tiparele şi şabloanele sunt pentru oameni. Dumnezeu nu poate fi redus la numitorul comun perceput de noi.
    2. Faptul că un creştin participă la o stăruinţă pentru botezul cu Duhul Sfînt şi pleacă de acolo nebotezat, asta nu diminuează actul în sine. Datoria noastră este să continuăm să cerem stăruitor. Noi ne facem partea noastră iar Dumnezeu î-Şi va face partea Lui.
    3. Prin ce se cunoaşte că, Corneliu a primit botezul cu Duhul Sfînt, fie aceasta o dată cu convertirea lui? Este semnul vorbirii în alte limbi.

   • Faptul că un creştin participă la o stăruinţă pentru botezul cu Duhul Sfînt şi pleacă de acolo nebotezat, asta nu diminuează actul în sine.

    – Daca botezul cu duhul Sfant este imperativ pentru mantuire cum pote exista crestini nemantuiti? Ori sunt nebotezati si necrestini nemantuiti ori sunt botezati , crestini mantuiti. Adica exista crestin nemantuit????????

    Datoria noastră este să continuăm să cerem stăruitor. Noi ne facem partea noastră iar Dumnezeu î-Şi va face partea Lui.

    – Observati ca nici unul din grupurile din fapte nu au cerut staruitor nici noii convertiti de la ierusalim, nici cei din samaria , nici cei din casa lui Corneliu, nici cei din efes. Toti au fost botezati absolut toti fara staruinta. De ce nu se intampla la penticostali azi? Auzi zice ca 8 ani a staruit. Deci 8 ani a fost crestin nemantuit??????

 16. 1. Adevărata credință penticostală afirmă vorbirea în limbi ca semn inițial și imperativ al Botezului cu Duhul Sfânt

  2. și Botezul cu Duhul Sfânt ca act integrant și imperativ al mântuirii!

  3. Toti credinciosii din secolul intai si pana prin 1900 (cand Duhul Sfant a inceput sa boteze din nou) care nu au vorbit in limbi nu au fost mantuiti. Toti credinciosii de azi nascuti din nou nu sunt mantuiti, inafara de penticostalii care vorbesc in limbi.

  Concluzia imperativa , fara echivoc a 1 si 2 este 3.

  Intrebarea este credeti la modul cel mai serios cele specificate la punctul 3?

  Daca nu la care din punctele 1 si 2 renuntati?

  „”Pocăiţi-vă”, le-a zis Petru, „şi fiecare din voi să fie botezat în Numele lui Isus Hristos, spre iertarea păcatelor voastre; apoi veţi primi darul Sfântului Duh.
  39. Căci făgăduinţa aceasta este pentru voi, pentru copiii voştri şi pentru toţi cei ce sunt departe acum, în oricât de mare număr îi va chema Domnul Dumnezeul nostru.””

  De ce nu sta in picioare fagaduinta aceasta pentru toti cei ce se pocaiesc si se boteaza?

  • Cu privire la ce s-a petrecut din secolul I şi pînă în 1900, nu ştim. Dar ştim că Dumnezeu a avut şi are oamenii Lui în toate timpurile. Şi mai ştim că lucrarea Duhului Sfînt este o lucrare actuală şi autentică pentru orice vreme, inclusiv Vechiul şi Noul Testament, şi nu este o invenţie a secolului XX. Dumnezeu, ca Tată Ceresc şi Suveran, a lucrat de-a lungul vremurilor conform Planului Său, prin metodele pe care le-a considerat El ca fiind prielnice pentru vremea respectivă. În faţa lui Dumnezeu, reţetele şi formulele omeneşti nu au nici o valoare. Isus, cînd a stat de vorbă cu Nicodim, a spus: „Vîntul suflă încotro vrea, şi-i auzi vuietul; dar nu ştii de unde vine, nici încotro merge. Tot aşa este cu oricine este născut din Duhul.” (Ioan 3:8)

   Făgăduinţa botezului cu Duhul Sfînt este valabilă şi-n ziua de astăzi ca şi în trecut. Cine cere cu stăruinţă, aceluia Tatăl Ceresc î-i va da Duhul Sfînt şi nu altceva. În ce fel?…Prin ce metode?… Datoria noastră este să ne încredinţăm soarta în Mîna Domnului şi El va purta de grijă.

   • Daca punctele 1 si 2 sunt advarate stim ce s-a intamplat de-a lungul secolelor cat nu au existat penticostalii. Nimeni nu a fost mantuit. Nu-i asa ca e halucinant? Practic anuleaza toate fagaduintele biblice ca cei ce cred vor fi mantuiti, sunt copii lui Dumnezeu, au viata vesnica.

    Deci la care din punctele 1 si 2 renuntati? Multi penticostali nu cred punctul 2 Botezul cu Duhul Sfânt ca act integrant și imperativ al mântuirii!” desi e biblic. In schimb cred punctul 1 ceea ce e fals deci sunt in dubla eroare.

  • Chiar dacă:

   „Tatăl vostru ştie de ce aveţi trebuinţă mai înainte ca să-I cereţi voi…” Matei 6:8,

   totusi

   „Tot ce veţi cere cu credinţă, prin rugăciune, veţi primi. Matei 21:22.

   Aşa-i şi cu botezul cu Duhul Sfânt, trebuie cerut, cu toate că Dumnezeu ştie de necesitatea Sa pentru fiecare dintre noi! Iar dacă mai şi pretinzi că-i opţional în mântuire, se pare ca sunt probleme de necredinţă pe traseu.

   • Cornelius…hai sa nu scoatem versete din context…Negru pe alb…ca Botezul cu Duhul Sfant este mandatoriu mantuirii ? Un singur loc este in scriptura unde este „debatable” insa nu il pot face pe fratele Cristi to debate. Cornelius…am cerut aceasta umplere 8 ani…si nu am primit pentru ca nu am inteles aceasta lucrare. Staruiam in neprihanire si consideram ca Dumnezeu este obligat sa faca ceea ce zic eu. M-a zdrobit cu dragostea Sa…si am inteles. La o seara de staruinta…I-am spus Domnului totul..si i-am spus ca stiu ca El ma iubeste chiar daca nu experimentez vorbirea in limbi…Toate aceastea le-am spus in aprox. doua ore. Si i le-am spus si in limbi ingeresti. Insa frate scum..sa fac din botezul cu/in Duhul Sfant …o conditie a mantuirii…inseamna ca monopolizes dragostea Lui Dumnezeu…Shoot me pentru ca nu cred ca si tine…

   • de unde stiti ca ati spus in limbi ingeresti? cunoasteti limba ingereasca? ati inteles ce ati spus?

   • Florine, citeşte atent aceste versete:

    Efeseni 1:13-14: “Şi voi, după ce aţi auzit cuvântul adevărului (Evanghelia mântuirii voastre), aţi crezut în El şi aţi fost pecetluiţi cu Duhul Sfânt, care fusese făgăduit şi care este o arvuna a moştenirii noastre, pentru răscumpărarea celor câştigaţi de Dumnezeu, spre lauda slavei Lui.”
    Iată că pecetluirea cu Duhul Sfânt este arvuna răscumpărării noastre, nu doar un moft al credinciosului modern.

    „De ce să ne-agăţăm de-un fir, când funia-i foarte tare?” recita pe vremuri, fratele Codreanu, in Biserica de pe Romulus.

   • Cornelius..cu tot respectul, dar nu vad in versetele citate de tine…imperativitatea botezului cu Duhul sfant pentru a fi mantuit. Mai degraba vad un Pavel care-L lauda pe Dumnezeu si explica binecuvantarile pe care le poate avea un om cand isi preda viata Lui Dumnezeu. Daca citesti atent de 1:3 pana la 2:10, Pavel plin de bucurie ne vorbeste de viata noua pe care Dumnezeu ne-a dat-o in Domnul Isus Hristos…Si botezul cu Duhul Sfant este parte din aceste binecuvantari…nicidecum nu inspira obligativitatea de a trai acesta experienta pentru a fi mantuit. Din nou…singurul loc unde putem discuta pe tema acestui subiect este in matei 25 daca credem ca untdelemnul este asociat cu Duhul Sfant…insa ramanem sa mai discutam, daca vom dori sa discutam pe aceasta tema.. Cornelius…de ce Il iubim noi pe Dumnezeu…?

    P.S. Fratele Codreanu a fost pastorul meu ..si imi aduc aminte cu multa bucurie de poeziile lui.

   • Florine, Efeseni 1:13-14 poate fi mult mai sugestiv şi tranşant în tema pe care o discutăm aici. Pavel cuprinde în aceste două versete lucruri esenţiale, o triadă a mântuirii:

    1. Ascultarea Cuvântului,
    2. Credinţa în această Evanghelie a mântuirii,
    3. Pecetluirea cu Duhul Sfânt, ca arvună a moştenirii şi răscumpărării noastre.

    Iată-L deci pe Duhul Sfânt ca parafă ce validează, autentifică ceea ce credem, fiind arvuna ce ne conferă drepturi la „o moştenire nestricăcioasă şi neîntinată…păstrată în ceruri pentru noi.” 1 Petru 1:4.
    Hai să facem din „mântuirea aceasta, ţinta cercetării şi căutării noastre stăruitoare.” 1 Petru 1:7.
    Da, stăruitoare…., chiar dacă fratele Phileo e cu piciorul pe frână şi nu-i de acord cu asta! Biblia ne spune însă contrariul: Ucenicii aşteptau primirea Duhului Sfant, la Ierusalim, stăruind „cu un cuget în rugăciune şi în cereri” Fapte 1:14.

 17. Frate Cristi dorința mea cea mai mare este sa seaman cu Domnul Isus, si ASA mult mă bucur când vad pe cineva ca seamănă cu El, in cazul acesta sunteți dumneavoastră. Oamenii(or fi frati?) astia nu își dau seama ce fac, ei nu pot sa vadă pt. Ca au ochi sa vadă ce vor ei, exact ca si fariseii si carturarii din vremea Domnului Isus. Pe ei nu ii interesează sa învețe despre lucrarea Duhului Sfânt, ei doar vor sa prindă cu vorba,sunt orbi si nu vor sa înțeleagă si sa asculte de invatatura sănătoasă. Poate ca dacă ATI folosi si limbajul Domnului Isus nu mă mir dacă ar caută sa va omoare.
  Pt ei invatatura buna este sa le spuneti ASA cum vor ei nu cum scrie in Biblie. Credeți ca dacă ei ar crede cu adevărat lucrarea si „persoana” Duhului Sfânt nu ar apela direct La Sursa pt unele neclarificari? Cum au făcut si ucenici

  • Si cum scrie in Scriptura „frate” Aurel B. ? Oh, era sa uit…si eu te iubesc pe tine…

   • Frate Florin N. Îți multumesc ca mă iubesti, mesajul meu era către fratele Cristi, nu știu cum de îmi raspunzi tu, ori a avut ceva efect La tine. (asta e bine). Părerea mea e ca tu trebuie sa citesti mai mult si mai des in Biblie, ca dacă era sa uiti ca trebuie sa iubesti , ce sa mai spun de invatatura Duhului sfânt?
    Domnul sa fie cu tine viteazule.

   • Frate (eu te consider frate ) Aurel…Eu ti-am raspuns conform postului tau….Citeste din nou si intreabate cata dragoste ai aratat… Un lucru ai dreptate. Ca trebuie sa citesc mai mult si mai des din Biblie. Nu toti sunt ca dumneavoastra…Biblia ne spune asa..Altii mai tari(ca dumneata) iar altii mai slabi(ca mine)…insa Dumnezeu ne iubeste pe Toti.. Unii se roaga de 3 ori pe zi..altii spun numai „ai mila de mine pacatosul”…altii dau zeciuiala si din izma si marar iar altii nu…Asta este frumusetea creatiei. De uitat sa iubesc n-am uitat insa daca cititi mai atent postul meu intre „oh era sa uit” si „si eu te iubesc pe tine” scrie ceva.
    Va las ca am de mers la razboi cu madianitii…si trebuie sa-L mai pun pe Dumnezeu la incercare…Stiti cumva unde fac rost de ceva lana ?

   • Frate Florin mi-ati picat cumva La inima ca îmi sunteți foarte drag. Îmi pare rau ca nu am știut ce ATI scris intre frazele ce ati mentioanat cum ca ATI fi scris ceva , credetima ca nu știu sa descifrez ceva din câteva puncte. (vedeți dovada ca eu sunt ăla mai slab) as fi vrut tare mult sa fi vb. Cumva dacă era posibil direct cu Dumneavoastră . Ca poate va-ți dat seama ca nu mă descurc bine La scris. Vreau sa va recunosc ca gresala mea(Mare) in primul coment a fost ca am vb. In general si nu trebuia. trebuia sa fiu mai specific despre cine am vb. Dar nu îmi pare rAu de ceea ce am scris(idea). Oricum. Ar fi mult de vb. Poate ca vom avea ocazia cumva. (vedeți…..dacă erati pastor(cioban) nu mai era nevoie sa mă intrebati de lana , ATI fi avut de dat)

 18. Baiat destept (…) daca cunoaste legea de circulatie a literelor

 19. Mai la inceputul comentariilor, Cristian Ionescu afirma ca ” fara fapte, credinta moare…”, referindu-se la pasajul din Iacov. Gresit! Iacov spune altceva: credinta nu exista fara fapte ; vezi versetul „… este moarta in ea insasi”, adica nu e reala. Mantuirea e prin har si credinta, iar faptele (roadele) o confirma ca fiind reala.

  • Greșit!
   Tot Iacov spune că și demonii cred și se-nfioară.
   Biblia vorbește de mai multe feluri de credință (inclusiv zadarnică).
   Poate altădată…

   • Gresit! 🙂
    18 But someone will say, “You have faith; I have deeds.”

    Show me your faith without deeds, and I will show you my faith by my deeds. 19 You believe that there is one God. Good! Even the demons believe that—and shudder. (NIV)

    Cum spuneam : Cornilescu e bun, dar nu cel mai bun.
    Este un pic de diferenta intre „faith” and „believe” 🙂

   • Nu sunt expert in teologie, dar imi place sa verific diverse surse pentru studiu biblic.
    Ceea ce in engleza este tradus prin faith respectiv prin believe, au in interliniarele grec-englez pe care le-am verificat (unul e cel de pe biblos.com) aceeasi radacina, semn ca sunt aceeasi familie de cuvinte, forma diferind datorita faptului ca faith este un substantiv, iar believe este un verb conjugat in acord cu propozitia in care apare.
    Deci, se pare ca fratele Cornilescu nu a gresit de data asta. Sunt alte locuri unde are mici probleme, dar nu aici.
    Scuze ca m-am bagat in discutia dumneavoastra.

 20. Faptul că un creştin participă la o stăruinţă pentru botezul cu Duhul Sfînt şi pleacă de acolo nebotezat, asta nu diminuează actul în sine.

  – Daca botezul cu duhul Sfant este imperativ pentru mantuire cum pote exista crestini nemantuiti? Ori sunt nebotezati si necrestini nemantuiti ori sunt botezati , crestini mantuiti. Adica exista crestin nemantuit?

  Datoria noastră este să continuăm să cerem stăruitor. Noi ne facem partea noastră iar Dumnezeu î-Şi va face partea Lui.

  – Observati ca nici unul din grupurile din fapte nu au cerut staruitor nici noii convertiti de la ierusalim, nici cei din samaria , nici cei din casa lui Corneliu, nici cei din efes. Toti au fost botezati absolut toti fara staruinta. De ce nu se intampla la penticostali azi? Auzi zice ca 8 ani a staruit. Deci 8 ani a fost crestin nemantuit??

  • Lucrările Domnului din Vechiul Testament sunt „umbra lucrurilor” din Noul Testament. Pentru ca poporul lui Israel să ajungă în Canaan, au fost necesare mai multe lucruri, printre care: botezul în mare şi botezul în nor, care simbolizau botezul în apă şi botezul cu Duhul Sfînt. (1 Corint. 10:1-2)
   Dacă poporul ar fi fost ascultător pînă la capăt, întru totul, de legea Domnului, toţi ar fi intrat în Canaan. Dar… din cîţi au ieşit din Egipt, doar doi au fost cei care au intrat în Canaan.

   În Noul Testament, Isus spune că „…mulţi sunt chemaţi, dar puţini sunt aleşi” (Matei 20:16). Chemarea Domnului şi făgăduinţele Lui sunt pentru toţi. Important este ca noi să le dorim şi să beneficiem de ele. Isus ne îndeamnă la stăruinţa pentru Duhul Sfînt, vezi Luca 11:5-13. (Atîta insistăm în rugăciune, pînă primim ceea ce cerem, iar apoi continuăm stăruinţa în învăţătura apostolilor, în legătura frăţească, în frîngerea pîinii şi în rugăciuni.) Important este ca noi să ascultăm chemarea lui Dumnezeu şi să ne conformăm Cuvîntului Său, fără a pune sub semnul îndoielii ceea ce a spus El. Ucenicii au fost botezaţi cu botezul lui Ioan, adică botezul pocăinţei în apă, dar botezul cu Duhul Sfînt l-au primit abia la Cincizecime. După perioada Cincizecimii, au mai fost creştini convertiţi, dar care încă nu au trăit experienţa botezului cu Duhul Sfînt. În Faptele Apostolilor 18:23-28 şi 19:1-7 ni se arată cum fraţii şi apostolii „le arătau cu deamănuntul Calea lui Dumnezeu” şi î-i îndemnau şi pe ceilalţi să experimenteze şi ei această lucrare a Duhului Sfînt.

   Apostolul Pavel, în Romani 8: 9-11, ne spune clar despre importanţa Duhului Sfînt în vieţile noastre, şi că „cei ce nu au Duhul lui Christos, nu sunt ai Lui”. În Efeseni 1: 13-14, tot Pavel spune că „Duhul Sfînt, care fusese făgăduit, este o arvună a moştenirii noastre, pentru răscumpărarea celor cîştigaţi de Dumnezeu…”

   În concluzie: Pentru noi este foarte important să acceptăm TOATĂ Biblia, fără a pune lucrurile scrise sub semnul întrebării, sau a le direcţiona spre o anumită doctrină sau confesiune religioasă. Biblia este una singură, valabilă pentru toţi! Lucrurile cu privire la Duhul Sfînt au fost scrise pentru că sunt importante, altfel nu ar fi fost scrise de loc şi nu ar mai fi pomenit apostolii de ele cu aşa lux de amănunte. Pe lîngă aceasta, aşa cum a spus apostolul Petru, după ce a înviat Isus din morţi: „Oamenilor, noi am mîncat şi am băut împreună cu El, după ce a înviat din morţi. Ce am văzut cu ochii noştri, ce am auzit cu urechile noastre şi ce am pipăit cu mîinile noastre, aceea vă vestim.” Tot aşa este şi cu cei care au avut experienţe practice şi personale cu privire la lucrările Duhului Sfînt. Aceste lucrări nu pot fi contestate – am fost martori oculari la atîtea din ele!
   În altă ordine de idei, un om botezat cu Duhul Sfînt nu este imun atacurilor celui rău. Dacă nu veghează, poate să cadă oricînd. Chiar şi apostolul Petru a fost prins în „laţul făţărniciei”, expresia folosită de Pavel, şi aceasta s-a întîmplat după botezul de la Cincizecime. Vegheaţi, vegheaţi, vegheaţi!
   În ce privesc întrebările cu privire la mîntuirea unora sau altora care nu au primit încă botezul cu Duhul Sfînt, aceasta este o problemă personală a fiecăruia – şi destul de delicată, şi nu cred că suntem autorizaţi de Dumnezeu în a trage linie în dreptul mîntuirii nimănui. Cum am spus mai sus: Făgăduinţa Domnului cu privire la botezul cu Duhul Sfînt este încă actuală, şi ferice de omul care aleargă după această promisiune! E bine să alergăm pe mijlocul cărărilor neprihănirii şi să evităm extremele şi trăirea la marginea de drum, sub slogane că şi fără asta se poate dar şi fără cealaltă. Vorba lui Isus: „Se cade să împlinim toată neprihănirea lui Dumnezeu.” Şi cred că ne-ar prinde tare bine!…

   Nu uitaţi! Firea luptă împotriva Duhului, şi Duhul împotriva firii. Două lucruri diametral opuse. Ori trăim după îndemnurile firii pămînteşti, ori trăim după îndemnurile Duhului? Dar şi cu una, şi cu cealaltă – NU SE POATE. (vezi Romani 8: 1-27)

 21. 1. Adevărata credință penticostală afirmă vorbirea în limbi ca semn inițial și imperativ al Botezului cu Duhul Sfânt

  2. și Botezul cu Duhul Sfânt ca act integrant și imperativ al mântuirii!

  3. Toti credinciosii din secolul intai si pana prin 1900 (cand Duhul Sfant a inceput sa boteze din nou) care nu au vorbit in limbi nu au fost mantuiti. Toti credinciosii de azi nascuti din nou nu sunt mantuiti, inafara de penticostalii care vorbesc in limbi.

  Concluzia imperativa , fara echivoc a 1 si 2 este 3.

  Intrebarea este credeti la modul cel mai serios cele specificate la punctul 3?

  Daca nu la care din punctele 1 si 2 renuntati?

 22. Chiar ca s-au incurcat itele:
  Ce este atacat, darul vorbiri in limbi sau imperativul de a vea botezul cu Duhul Sfant, confirmat obligatoriu de vorbire in limbi, fara de care nu este mantuire? Mi se pare ca amestecati oile cu gastele. Darul este ceva primit ulterior mantuirii, in timp ce botezul cu Duhul este pretins a fi conditie a acestea! Lucruri total diferite.
  Sa inteleg ca ati gresit titlul postarii, frate Ionescu?

  • Oricum este dar.
   Dar… vorbirea în limbi este și semnul inițial al DARULUI botezului cu Duhul Sfânt și poate fi un… dar spiritual permanent.
   Daruri sunt toate deoarece, ca și mântuirea, sunt nemeritate.
   Asta nu exclude responsabilitatea de a cere și de a păstra.

   • Evident, ideea că există o vorbire în limbi ca semn iniţial al botezului cu Duhul Sfânt şi o vorbire în limbi ca dar ţine de o interpretare forţată. La fel am putea deduce tot felul de aberaţii din 2-3 versete sau din relatări biblice ale unor fapte.

 23. Conform afirmatiei: „Adevărata credință penticostală afirmă vorbirea în limbi ca semn inițial și imperativ al Botezului cu Duhul Sfânt și Botezul cu Duhul Sfânt ca act integrant și imperativ al mântuirii! ” putem intelege ca cineva care nu vorbeste in limbi nu are botezul cu Duhul Sfant, prin urmare nu este mantuit.

  As vrea sa va prezit si eu urmatoarea situatie: Bunicul meu este credincios baptist si ii slujeste lui Dumnezeu din copilarie, iar acum are aproape 90 de ani. Locuim in orase si tari diferite dar de cateva ori pe an reusim sa ne vedem. Mereu „se lauda” ca a mai terminat o data de citit inca o data Biblia chiar si asa cu un singur ochi sanatos. Radioul ii este mai mereu pornit pe un program crestin si este constat interesat de Cuvantul Domnului. Vorbeste despre Dumnezeu cu cei din jur de cate ori are ocazia. A incercat sa traiesca o viata crestina autentica si din punctul meu de vedere a reusit. I-am admirat mereu credinta, rabdarea, bunatatea, blandetea. Nu de putine ori l-am auzit multumindu-I lui Dumnezeu chiar si in necazurile prin care a trecut. A fost un exemplu pentru noi nepotii si pentru cei din jurul lui. Cand iubesti pe cineva vrei sa-l cunosti cat mai bine si bunicul meu il iubeste mult pe Domnul Isus.

  Bunicul meu nu a vorbit niciodata in limbi. Intrebarea care se ridica este va merge in rai sau in iad?

  Conform afirmatiilor dumnevoastra nu este mantuit, deci va merge in iad. Ii mai lipseste doar putin… vorbirea in limbi.

  • Foarte frumos, dar nu merge.
   Atunci, tot prin deducție, cineva merge în rai pentru că citește mult Biblia.
   Sau donează milioane la săraci.
   Înțeleg agonia. Ar trebui s-o avem toți cu tot cu vorbire în limbi și cu multe altele! Așa de mult ar trebui să dorim cerul!

   • Folosind aceeasi logica atunci am putea deduce ca un om care vorbeste in limbi este mantuit indiferent de cum isi traieste viata,

    Merg la o biserica penticostala din diaspora de cativa ani si aud oameni vorbind in limbi, dar aceeasi oameni ar fi in stare sa te bata pe terenul de fotbal si unii chiar au ajuns in aceasta situatie. Sau care la biserica sunt „plini de Duh” iar din moment ce au iesit nu mai sunt aproape deloc interesati de a trai o viata crestina autentica. De multe ori dupa serviciul de Duminica dimineata se merge impreuna la mancare pentru partasie si sa ne cunoastem mai bine unii cu altii. De foarte putine ori am auzit discutii despre Dumnezeu sau despre diferite teme din Biblie, dar in fiecare Duminica se discuta despre fotbal, despre ce filme noi au mai aparut, despre masini, despre cum sa mai faca niste bani in plus, etc.

    Sa nu ma intelegeti gresit… nu atac bisericile penticostale si nici nu judec pe nimeni, dar realitatea din bisericile penticostale (si nu numai) este foarte trista si dura.

    Sper ca intr-o zi toti pastorii penticostali si ne-penticostali sa nu mai ascunda toate gunoaiele si mizeria din bisericile lor sub covorul vorbirii in limbi.

    • Dragă Cristian Paul,
     Dar același lucru se poate spune despre botezul în apă, venitul la biserică, dărnicia, citirea Bibliei, rugăciunea și mai tot ce ține de credință. Da, oamenii pot fi (pe cheltuiala lor) duplicitari însă acest lucru nu diminuează importanța valorilor absolute ale mântuirii.

   • Nu-mi ramane atunci decat sa sper ca la poarta raiului nu va fi vreun pastor penticostal sau de orice alta confesiune, care va lasa inauntru doar pe cei care au vorbit in limbi conform teologiei penticostale…

    Eu oricum aleg sa fiu plin de Duhul renuntand tot mai mult la mine, iar daca Dumnezeu va dori sa-mi dea vreun dar care sa fie spre folosul altuia il primesc cu bucurie.

    Si nu vreau sa ma rog decat in limbile pe care le stiu: romana, engleza sau germana. Nu mi-e frica ca ma intelege diavolul (referindu-ma la faptul ca un pastor doctor in teologie spunea ca diavolul nu intelege vorbirea in limbi – cat de copilareasca poate fi aceasta idee si ma intreb pe ce se bazeaza aceasta afirmatie?). Defapt chiar vreau ca diavolul sa ma inteleaga si sa ma auda clar atunci cand ii multumesc si ii aduc lauda lui Dumnezeu.

    Mantuitorul ne-a spus ca „ii veti cunoaste dupa roadele lor”. De aceea prefer sa aleg calea mai putin usoara in a obtine plinatatea Duhului, si anume cea din Galateni 5 (Roada Duhului, dimpotrivă, este: dragostea, bucuria, pacea, îndelunga răbdare, bunătatea, facerea de bine, credincioşia, blândeţea, înfrânarea poftelor.). Si asta in detrimentul celei de tip instant sau fast-food cand plinatatea Duhului s-ar obine dupa cateva minute sau ore de rugaciune…

    • Și credincioșii ortodocși se roagă, probabil, ca la poarta raiului să nu fie vreun evanghelic îngust care să le reproșeze că nu au fost botezați la maturitate.
     Dar credința nu ține de preferințele noastre și este independentă față de moștenirile noastre teologice.
     Ce este scris este scris!
     Și trebuie împlinit! TOT!

   • Mantuitorul a spus: „Cine va crede si se va boteza, va fi mantuit” si nu „Cine va crede, se va boteza si va vorbi in limbi va fi mantuit”. Din cuvintele Mantuitorului intelegem clar ca cele doua conditii ale mantuirii sunt credinta si botezul. Asa a spus El. Si nu putem adauga nimic in plus la ce a spus El in asa fel incat sa ne sustinem teoriile noastre.

    Eu personal cred ca in rai va fi cel putin o persoana(contemporana cu Domnul Isus sau nascuta dupa) care nu s-a botezat si nici nu a vorbit in limbi. Prin urmare doar Mantuitorul decide cine este mantuit sau nu.

    Cu siguranta daca vorbirea in limbi ar fi fost o conditie necesara a mantuirii nu cred ca Domnul Isus nu ne-ar fi vorbit mai mult despre asta. Vorbeste doar intr-un singur verset despre asta si care este in general gresit interpretat de catre teologia penticostala. De obicei penticostalii citeaza doar Marcu 16:17 unde se opresc si accentueaza pe „vor vorbi in limbi noi”. Oare de ce nu accentueaza si pe celelalte semne care ii vor insoti pe cei ce vor crede:
    – vor scoate draci
    – vor lua in mana serpi
    – daca vor bea ceva de moarte nu-i va vatama
    – isi vor pune mainile peste bolnavi si bolnavii se vor insanatosa

    Bazat pe aceste afirmatii ati fi dispus sa luati in mana un sarpe veninos sau sa beti ceva de moarte? La fel cum aceste semne nu i-au insotit pe toti credinciosii ci doar pe unii nu putem sa pretindem tuturor sa fi vorbit sau sa vorbeasca in limbi. Au existat crestini care au scos draci, dar nu toti crestinii au avut puterea de a scoate draci. Au fost crestini care si-au pus mainile peste bolnavi si s-au vindecat, dar nu toti au avut aceasta putere. La fel nu putem sa pretindem tuturor sa vorbeasca in limbi. Si frate Ionescu daca pretindeti ca trebuie implinit TOT, ati avea curajul sa consumati o sticla cu otrava?

    Pavel pune o intrebare retorica corintenilor si la aceste intrebari raspunsul este chiar in intrebare: Toti sunt apostoli? Raspuns: NU! Toti sunt proroci? Raspuns: NU! Toti sunt facatori de minuni? Raspuns:NU! Toti vorbesc in alte limbi? Raspuns:NU!

    Faptul ca unii crestinii au avut unele experiente supranaturle nu inseamna ca e imperativ ca toti sa le aiba.

    Cum oare puteti afirma atunci ca vorbirea in limbi este imperativa mantuirii cand nici macar Pavel nu-si permite acest lucru?

   • Frate Ionescu ati cam evitat sa raspundeti la intrebarile pe care vi le-am ridicat…

    As mai avea o singura intrebare la care as vrea sa-mi raspundeti prin DA sau NU, fara nimic altceva si nici o explicatie.

    Intrebarea este: Toti vorbesc in limbi?

    Va multumesc si astept raspunsul dumneavoastra.

    • Nu cred că am evitat vreun răspuns…
     Problema este cu unele întrebări ca cea la care așteptați răspuns cu da sau nu.
     Răspunsul este… DA și/sau NU!
     Da, toți cei care sunt botezați cu Duhul Sfânt manifestă în momentul și ca semn inițial audibil și vizibil vorbirea în limbi.
     Nu, nu toți au ulterior darul permanent al vorbirii în limbi, deși Pavel îi încurajează să nu oprească vorbirea în limbi (împiedica) dar chiar să dorească prorocia.

   • Fr. Ionescu,

    orice frate baptist autentic, care s-a straduit sa traiasca in sfintenie , va avea parte de intrare in Imparatia lui Dumnezeu. Fiti atent la unele afirmatii. Cunosc situatia vizavi de unii frati penticostali, care ataca pe fratii baptisti nebotezati cu Duhul Sfant si ii alunga in iad. Ar fi o mai mare problema la un penticostal care crede botezul cu Duhul Sfant si totusi nu l-a exeprimentat. Sa nu uitam ca botezul cu Duhul Sfant trebuie sa fie insotit de o traire permanenta in sfintenie, altfel isi pierde efectul. Intrarea in Imparatia lui Dumnezeu tine de mai multi factori, iar factorul principal nu este botezul cu Duhul Sfant ( de care un credincios are bineinteles nevoie ).
    Aici sunt cateva din conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca un credincios , pentru a primi cale libera spre Imparatia lui Dumnezeu.:

    5 De aceea, daţi-vă şi voi toate silinţele ca să uniţi cu credinţa voastră fapta; cu fapta, cunoştinţa;
    6 cu cunoştinţa, înfrânarea; cu înfrânarea, răbdarea; cu răbdarea, evlavia;
    7 cu evlavia, dragostea de fraţi; cu dragostea de fraţi, iubirea de oameni.
    8 Căci, dacă aveţi din belşug aceste lucruri în voi, ele nu vă vor lăsa să fiţi nici leneşi, nici neroditori în ce priveşte deplina cunoştinţă a Domnului nostru Isus Hristos.

    Sunt convins ca, un frate baptist poate avea toate aceste fapte in viata lui, nefiind botezat cu Duhul Sfant. Un copac care a crescut stramb de sute de ani, ( pe anumite laturi ) nu-l putem indrepta noi, dar nici nu putem spune ca nu este un copac, mai ales daca este si roditor.

    • Clasic exemplu de a invoca alte principii pentru a minimaliza importanța unuia.

     • hanulcalatorului 27 mai 2012 la 6:35 PM

      Nu frate Ionescu. Exemplul nu a fost dat pentru a minimaliza importanta botezului cu Duhul Sfant, ci a fost dat pentru a ne feri de afirmatii care pot fi daunatoare celor care nu au ajuns sa creada ca, noi. Cand eram pe la inceputul credintei, eram si eu cuprins de unele aberatii, care se gasesc in comunitatea noastra penticostala. Deci, problema s-ar pune mai mult in dreptul fratilor penticostali si nu in dreptul comunitatii baptiste sau a altor confesiuni, care nu mai cred ca botezul cu Duhul Sfant, este o lucrare actuala.
      Acest verset a lipsit de la textul biblic expus de mine mai sus.

      2Pe 1:11 În adevăr, în chipul acesta vi se va da din belşug intrare în Împărăţia vecinică a Domnului şi Mîntuitorului nostru Isus Hristos.

      Deci, nu putem noi schimba ceea ce Cuvintul lui Dumnezeu spune.

    • Cu mare regret spun ca , in biserica pe care am frecventat-o, era una serioasa, penticostala, are si acum acelas pastor serios, avind si peste 400membrii, nu am asistat niciodata la o vorbire in alte limbi;
     doar la descoperiri.
     Mi am dorit-o f mult, pt ca asa cum spunea apostolul Pavel, acest dar exista;
     bineintels nuefiind o conditie pusa de Mintuitorul pentru a intra in Imparatia SA>

    • @hanulcalculatorul
     Am avut o invitatie acum vreo 20 de ani la O conventie baptista Acolo au predicat 4 frati La urma mi sa pus intrebarea; De care dintre cei 4 mi-a placut mai mult cum predica.Nu cunosteam nici unul dintre ei atunci i-am vazut pentru prima data.Le-am spus ca toti au vorbit bine dar un frate din Galati a fost extraordinar.Le-am spus ca omul acela are ceva din Dumnezeu in el.E deosebit de ceilalti.Atunci mi sa spus; Acel frate e de la Baptisti treziti.(adica Baptisti botezati cu Duhul Sfint) asta a fost explicatia lor.Dea Domnul sa-i trezeasca pe toti Baptistii.

     • Dacă sunt frați baptiști ofensați de acest comentariu, fiți pe pace, avem și (câțiva) penticostali… treziți. Somnul universal ne-a toropit pe toți. Botezul cu Duhul Sfânt, vorbirea în limbi și celelalte daruri spirituale, călăuzirea Duhului și mai tot ce ține de Persoana și lucrarea Duhului Sfânt au ajuns subiecte controversate și la ele acasă. Din nefericire…

     • POATE CA NU STII VREAU SA-TI SPUN CA TOTI BAPTISTII SUNT BOTEZATI CU DUHUL SFANT

     • @ Violeta Bigu
      Nici toți… penticostalii nu sunt botezați cu Duhul Sfânt…

 24. Un subiect pe tema ecumenismului aveti?

 25. frate Ionescu, citind in seara asta un articol , am dat de urmatorul citat, de D.L.Moody.

  One day, in the city of New York—oh, what a day!—I cannot describe it, I seldom refer to it; it is almost too sacred an experience to name . . . I can only say that God revealed himself to me, and I had such an experience of his love that I had to ask him to stay his hand. I went to preaching again. The sermons were not different; I did not present any new truths, and yet hundreds were converted. I would not now be placed back where I was before that blessed experience if you should give me all the world—it would be small dust in the balance. (W. R. Moody, The Life of D. L. Moody, New York: 1900, p. 149)

  Se poate considera aceasta experienta ca fiind ” Botez cu Duhul Sfint” ??

  • Tot ce conduce la apropierea de Domnul este o experiență a Duhului Sfânt. Botezul cu Duhul Sfânt este ceea ce scrie în Fapte 2.

   • In alte cuvinte : nu. Multumesc ptr. clarificare.

   • „Să ne aşteptăm atunci ca cei peste care îşi pun mâinile preoţii Bisericii să înceapă a vorbi în limbi? Sau vă aşteptaţi cumva ca aceşti copii peste care tocmai ne-am pus mâinile să înceapă a vorbi în limbi? Iar dacă ei nu au vorbit în limbi, veţi avea oare inimi atât de împietrite şi perverse încât să credeţi că nu aţi primit Duhul Sfânt?” (Augustin)

    • Categoric, acest… Augustin nu a fost Apostolul Pavel sau Petru sau Ioan.
     Perversitatea a început atunci când preoții bisericii au inventat pusul mâinilor fără să se mai întâmple nimic…

     • dar acum cand pastorii isi pun mainile, se intampla ceva?

     • Sunt mărturii că se mai întâmplă, dar nu acesta era centrul de greutate a ceea ce am scris, ci comentariul cu citatul lui Augustin care pretindea că nici nu e nevoie să se întâmple ceva ca să îi declarăm, DOAR, botezați cu Duhul Sfânt.

 26. Fratilor, ce bine are fi daca toti am incerca sa fim mai mult ca Isus si sa uitam traditia, indifferent care si cum este ea.

  • Vorbirea în limbi NU este tradiție!

   • OK nu este. Dar noi toti stim ce cred romanii baptisti sau crestini dupa evanghelie despre darul vorbirii in alte limbi. Sa nu mai zic despre cultul Baptist din America. Acum, intrebarea mea este: oare Dumnezeu la asta ne-a chemat? Sa ne contrazicem in versete biblice sa vedem cine are dreptate? Sau sa facem ce a facut Isus?

    • Afirmarea Adevărului este susținută Biblic. Nu putem fi condamnați că susținem și predicăm și noi acest adevăr. Cei ce îl contestă trebuie să dea explicații…

     • Nu sunt explicatii. Mai degraba inabusirea cugetului.

     • E corect sa confiscam anumite daruri, avind pretentia ca numai”noi” le avem?
      autenticitatea este f rar intilnita, in ciuda pretentiilor;
      darurile ne fac libera Poarta spre Imparatie? sau Roada Duhului Sfint?
      Cit a vorbit Domnul despre darurile Duhului sfint si cit despre Roada?
      Doresc sa aud macar odata, pe cineva care ARE darul Duhului Sfint, care CRED ca exista, dar ff rar.

      (am frecventat in anumite circumstante biserica penticostala , luni de zile la rind)

 27. dar la ce foloseste vorbirea in limbi??

 28. De ceva vreme ma preocupa practica si modul accesarii restului darurilor. Din ce am citit pana acum, observ o tendinta penticostala (si nu numai) de a aborda primirea darurilor pasiv. Ca si cand Dumnezeu ne-a invatat sa staruim doar dupa acel eveniment numit botez cu Duhul Sfant lasand apoi in grija Lui ce daruri ne va da (important sa vedem semnul).

  Sunt botezat cu Duhul Sfant insa vad clar ca avem nevoie de mai mult in umblarea noastra cu Dumnezeu. Nu stiu ce parere aveti, dar eu mai vad in Scriptura si staruinte pentru daruri specifice, nu doar botezul manifestat prin semnul vorbirii in limbi.

  1 Corinteni 14:1 Urmăriţi dragostea. Umblaţi şi după darurile duhovniceşti, dar mai ales să proorociţi.
  1 Corinteni 14:12-13 Tot aşa şi voi, fiindcă râvniţi după daruri duhovniceşti, să căutaţi să le aveţi din belşug, în vederea zidirii sufleteşti a Bisericii. De aceea, cine vorbeşte în altă limbă, să se roage să aibă şi darul s-o tălmăcească.

  Nu am auzit niciodata (de vazut nici atat) de vre-o biserica in care sa se adune frati si sa mijloceasca pentru primirea darului talmacirii (ca tot e mentionat explicit de Pavel)!

  Personal doresc manifestarea tuturor darurilor in Biserica si cred ca in zilele de azi avem nevoie speciala de darurile “de putere”.

  Haideti sa facem un pas in plus fratilor… Cine are nevoie de staruinta pentru talmacire, dar pentru darul vindecarilor etc.?

  • f buna si corecta observatie.

  • Adrian,

   subscriu la cele scrise de tine. Multe Biserici duc lipsa de anumite daruri importante, cum ar fi darul vindecarilor, puterea de a scoate dracii, puterea dea face minuni, etc, etc…

   • Pai daca se primeste darul talmacirii in Biserica ,o majoritate ce zic ca au primit „vorbirea” ar trebuii sa staruiasca din nou, sa primeasca adevarata „vorbire” ,
    De vorbit oricine poate sa vorbeasca, dar cind cineva intelege ce se vorbeste numaii atunci se poate demonstra daca vorbirea este reala sau numai inchipuita…

    • Cam usuratica replica ta, Gabita. Nu stiu daca esti botezat si ai vobirea, dar in cazul acesta vorbesti ca unul care nu prea cunoaste, sau ia lucrul acesta usor. Cel putin asa se pare.
     Si nu… nu numai cind cineva intelege ce se vorbeste se poate demonstra ca vorbirea este reala.

 29. 1 Corinteni 12 zice la sfarsit ca este o cale nespus mai buna, si aceea este DRAGOSTEA!
  Cine vorbeste in limbi se zideste pe el, si Pavel zicea ca desi vorbea mai mult ca toti in limbi, in Biserica voia sa spuna cinci cuvinte intelese de TOTI, caci DOMNUL S-a rugat pentru unitate, si zidirea este de mare importnata, a se citi Efeseni 4 tot capitolul, si in specila de la 13_24, foarte special v. 16.
  1 Corinteni 2 cu 2, Filipeni 2 de la 5-11, si Romani 15 de la 1-7.
  Nu ne va intreba DOMNUL cand vom ajunge la EL daca amvorbit in limbi, sau daca ne-am botezat, sau daca am tinut legea si sabatul,ci ce roada am adus?
  Inchei cu Efeseni 6 cu 24

 30. Cu tot respectul,ar fi cazul sa cunoasteti si punctul de vedere ortodox in aceasta chestiune si in acest sens va recomand sa ascultati conferinta episcopului Longhin de Banceni Ucraina tinuta la casa de cultura din Constanta in luna februarie 2013.O gasiti postata pe internet.O sa descoperiti cu surprindere poate unii dintre dumneavoastra un om al lui Dumnezeu care traieste si respira prin Duhul Sfant fara sa vorbeasca in limbi si lucrarea pe care a facut-o Dumnezeu prin acest om vorbeste de la sine.Poate ar fi cazul sa descoperiti cu aceasta ocazie o noua fata a ortodoxiei,pe care cu regret o spun,cred ca multi dintre d-voastra nu o cunosc decat din auzite dar i-si permit sa o batjocoreasca cu orice ocazie.
  Domnul sa ne daruiasca pocainta si smerenie sa intelegem cu adevarat lucrarea Duhului Sfant in lume.
  „Tinta poruncii este dragostea care vine dintr-o inima curata,dintr-un cuget bun si dintr-o credinta neprefacuta.Unii fiindca s-au indepartat de aceste lucruri au ratacit si s-au apucat de flecarii.Ei vor sa fie invatatori ai Legii si nu stiu nici macar ce spun nici ce urmaresc.1 Timotei 1.5-7.Fiti binecuvantati.

 31. Vorbirea in limbi este doar unul dntre darurile Duhului, precum a specificat clar Pavel. Nu este singurul. Ca se obtine cu multa rugaciune si staruinta este clar, dar atunci de ce oare sa nu cerem un dar mult mai practic, si prin care putem da slava Domnului ajutand pe altii? Ma refer la darul vindecarilor.

 32. Vorbirea în alte limbi este limbajul secret pe care mintea nu poate să înțeleagă dar duhul tău comunică cu Dumnezeu prin Duhul Sfint.
  Această vorbire în alte limbi este o legătură sigură cu Dumnezeu cu condiția că persoana respectivă să trăiască o viață după voia lui Dumnezeu. Este normal să fie acest dar atacat pt că diavolul nu poate înțelege ce spui lui Dumnezeu.

Trackbacks/Pingbacks

 1. 12 postări în Top 100 WP (04.06.2011) « România Evanghelică - 4 iunie 2011

  […] Există discriminare a imoralităţii în zilele noastre? BCR pretinde că da. (dyobodiu) 16. De Ce Este Atacat Darul Vorbirii În Limbi (popaspentrusuflet) 24. Ce faci cand iti pierzi bunurile materiale??? (petricamoisuc) 29. … […]

 2. Cristian Ionescu: „lucrarea Duhului Sfânt cu toate componentele ei nu poate fi negociată” « Penticostalismul AZI - 4 iunie 2011

  […] Pastorul Cristian Ionescu, conducătorul principal al Bisericii penticostale „Elim” din Chicago, aduce în discuție câteva aspecte cu privire la „de ce este atacat darul vorbirii în limbi”, printr-o postare pe blogul personal. […]

 3. 3 postări în Top 10 WP (05.06.2011) « România Evanghelică - 5 iunie 2011

  […] Unde şi cînd se întîmplă aceste fapte? (Anul, localitatea) (mariuscruceru.ro) 9. De Ce Este Atacat Darul Vorbirii În Limbi (popaspentrusuflet) 10. Noua centură de siguranță […]

 4. Zicători pastorale (2) « România Evanghelică - 6 iunie 2011

  […] Cristian Ionescu: “Să nu minimalizăm importanța unei învățături corecte, curate și complete.” […]

 5. Unde se vede că penticostalii au şi ei un Mateaş al lor « Frică şi cutremur - 7 iunie 2011

  […] […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: