PE URMELE ÎNȚELEPCIUNII SAU SĂ ȘTII UNDE SĂ TE OPREȘTI (ÎN) ROMÂNIA EVANGHELICĂ

Nu este nimic greșit să-ți argumentezi punctele de vedere. Din contră, acest proces (și eu mă refer, cu precădere, la spațiul evanghelic) a adus pentru cei sinceri clarificarea unor dileme sau întărirea crezului personal. Vehemența își are și ea locul ei. Dacă nu crezi ferm ceea ce crezi, nu încerca să-i convingi pe alții. Doar ambiția nu este de ajuns. Paleta de stiluri poate fi diversă: explicație, retorică, sarcasm (nu prea mult vă rog), pilde și fabule, pamflete și multe, multe altele. Au toate acestea loc în dialogul evanghelic? Cu anumite limite de bun simț, da! Într-adevăr, suntem diferiți în ceea ce privește personalitatea, felul de a fi și de a ne exprima. Avem preferințe și, de multe ori, principii diferite. Ne agasăm reciproc.

Însă, ceea ce denaturează strident mediul (în ultima vreme) sunt defăimările, uzurpările de identitate, atribuirea falsă a unor puncte de vedere teologice pe baza răstălmăcirii unor expresii (cum a fost cazul dezbaterii cu privire la evoluționism) și, cel mai grav, folosirea unui limbaj porcos. Credeți-mă, nu sunt prea sensibil la atacuri împotriva persoanei mele. Cei care și-au făcut o ”meserie” din a ataca pastorii i-au călit până la imunitate. Am auzit și am văzut destule. Reacția mea se referă la vocabularul mizerabil întrebuințat de un anumit ”domn evanghelic” (pus între ghilimele pentru nedreptatea pe care o face noțiunilor de domn și evanghelic și nu ca citat) întru corectarea și smerirea noastră. După câteva nume ilustre, era o problemă de timp să-mi vină rândul. Rup tăcerea cu privire la acest subiect în speranța că intervenția mea (și a altora înainte) va coaliza blogosfera evanghelică în a spune un NU determinat vulgarității.

Nu îmi fac iluzii că blogul România Evanghelică va deveni altceva decât este, pentru că nu reprezintă nici România și nici pe evanghelici (cel puțin, sper…). Acest blog va fi și va rămâne ceea ce poate fi, adică ceea ce este cel ce stă în spatele lui. Să fie clar, asemenea oameni nu pot fi câștigați în slujba decenței nici cu buna nici cu alte metode. Probabil că a nu da atenție acestor provocări este cea mai bună cale. Printr-o postare împotriva blogului Penticostalismul azi (care condamna, printre altele, limbajul grafic de pe ”România Evanghelică”) sunt folosite cu larghețe tot felul de înjurături. Cum să răspunzi la așa ceva?…

Biblia spune că avem de-a face cu faptele întunericului și armele luminii. Ele sunt incompatibile. Un creștin adevărat nu își poate lăsa de o parte pocăința pentru cinci minute ca să se folosească de faptele întunericului, frustrat că în dimensiunea firii pământești armele luminii nu prea câștigă (aparent!). Eu propun să ne rugăm pentru domnul Alin Cristea să-l facă Domnulfrate! Pentru că orice om dacă e fericit și nu frustrat poate face mult bine și nu rău. Altfel, le amestecă…

Ne oprim aici! Promit!

About Cristian Ionescu

Pastor Elim Romanian Pentecostal Church Chicago, USA

7 răspunsuri sa “PE URMELE ÎNȚELEPCIUNII SAU SĂ ȘTII UNDE SĂ TE OPREȘTI (ÎN) ROMÂNIA EVANGHELICĂ”

 1. M-am dus sa-i citesc postarile şi m-am ingrozit. Nu că nu ştiam de ce sunt in stare (…) in materie de comportament lumesc (nu ca la noi la (…) ar lipsi) dar am fost uluit cat de departe s-a ajuns in materie de stricaciune. Gresala dvs este ca ati avut reactie la existenta sa. Nulitatile nu trebuiesc evidentiate sub nici un argument, nici macar cel al exemplului rau. „nu aruncati margaritarele voastre la… Dvs ati ignorat cu buna ştiinta aceste porunci şi iata efectele… Va recomand ultimul verset din psalmul 27. Cu bine, frate.

 2. Subscriu 9O% !.10 procente le rerzerv in favoarea unei NOI ORDINI CRESTINE !!!.Si pentruca am devenit implinitori ai Evangheliei si nu ne este ingaduit sa obosim in facerea de bine,lui Alin Cristea trebue sa-i oferim ,constant, la timp si cu rigurozitate de carantina, alifia vindecatoare si ajutatoare bolii lui !. Intai i-o vom adminsitra vizual ,apoi ,sub foarma de „substanta evanghelica”si intern !.Iar daca el inca se crede „incurabil”, asta se atribuie doar slabei lui credinte !.Stiu ca intr-o zi insorita,iesiti afara din „tarcul egoismului evanghelic” ne vom intinde o mana de pace !. Cu dragoste frateasca, NOC !

 3. Elementul -surpriza- ( lipsit cu desavarsire de exagerare!) ramane o valoare neglijata de cei mai multi , dar inclusa si incadrata primordial in palmaresul intelepciunii ! . (exemplu -sfarsitul lui Osama !) Si . . . . cand pretentiile noastre depasesc grosolan realitatea , odata si odata, mai repede ori mai tarziu , vom plati diferenta !.
  ” . . . la miezul noptii va veni Isus cu pas domol !. Si vai de cel ce-l va gasi pierdut cu suflet gol !. . . . .”

 4. Am facut si eu gresala (doar din curiozitate) sa citesc postarea lui A.C. Regret fapul ca am pierdut 10 minute findca gunoaie puteam sa aud sau sa citesc si in alte locuri. Dar se pare ca acest individ care isi etaleaza toate studiile a ramas repetent la materia „bunului simt”. Daca ar fi si crestin ,cum isi spune, asemenea „perle ” nu cred ca au ce sa caute in vocabularul unui urmas a lui Hristos, dar probabil ca noi suntem prea „inapoiati” si nu intelegem ideea fara a privi la cuvinte (citat din AC).
  Vorba unui frate de-al nostru: nu le puneti pe toate la inima ca va distrugeti ficatul frate Cristi.
  Continuati sa postati pe blog, iar acestor asazisi maestri ai blogosferei, sa faca bine sa-si posteze mizeriile unde vor vrea, numai pe aici pe la dumneavoastra „nu le ziceti bun venit si nu le urati de bine”.
  Har si pace.
  Nitu Barac

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: