PENIEL – UN ACORD DE COLABORARE DESCONSIDERAT ȘI ÎNCĂLCAT

Mai jos, aveți posibilitatea să VEDEȚI/CITIȚI de ce s-a ajuns unde s-a ajuns cu taberele și conferințele Peniel! Deoarece nu s-au respectat hotărârile unui acord semnat, care pretindea respectarea unor norme de organizare și conduită legate de probleme pe care frații din conducerea Cultului Penticostal le-au anticipat… profetic. Aceste rânduieli au fost flagrant încălcate! Acest acord nu mai înseamnă astăzi nimic deoarece Penie(bi)l și-a croit o altă… soartă. Istoria activității lor demonstrează acest lucru!

ACORD DE COLABORARE
Incheiat azi, 2 februarie 2007, la Arad, intre

Cultul Crestin Penticostal Biserica lui Dumnezeu Apostolica din Romania, reprezentata prin:
Rivis Tipei Pavel, presedintele cultului, Lucaci Moise, vicepresedintele cultului si coordonator national al Departamentului pentru familii, tineret si copii, Ardelean Moise, presedintele Comunitatii Regionale Arad si membru in Comitetul Executiv al Cultului Penticostal, pe de o parte,

si Fundatia Peniel, reprezentata prin: Oniga Lucian, presedinte al fundatiei si membru al Bisericii Penticostale “Sfanta Treime” din Bistrita, Gavrus George, vicepresedinte al fundatiei si membru al Bisericii Penticostale “Speranta” din Cluj-Napoca si Bujenita Daniel, lider Peniel si membru al Bisericii Penticostale “Filadelfia” Petrosani, pe de alta parte.

Pornind de la premiza ca Fundatia Peniel este o organizatie interconfesional-evangelica de tineret cu doctrina penticostala, Cultul Crestin Penticostal din Romania considera ca poate colabora cu Fundatia Peniel prin Departamentul pentru familii, tineret si copii, in conditiile respectarii urmatoarelor principii care se regasesc in Scriptura si in Marturisirea de credinta a Cultului Penticostal:

1. Fundatia Peniel va organiza conferintele si taberele de tineret in colaborare cu pastorii locali si cu liderii regionali sau nationali ai Departamentul de tineret din zona unde are loc intalnirea. Se va preciza din timp cine este invitat sa predice si sa cante in aceste evenimente.
2. Cultul Crestin Penticostal din Romania, prin Departamentul de tineret, cere Fundatiei Peniel sa urmareasca comportamentul moral al tinerilor, oriunde ar avea loc intalnirea. Orice abatere de la comportamentul moral crestin va fi sanctionata de Comitetul Director al Fundatiei si va fi sesizata conducerii bisericii din care fac parte tinerii respectivi.
3. Fundatia Peniel va cere si va comunica participantilor ca nu accepta imbracamintea indecenta (haine stramte si/sau transparente, decolteuri generoase, burice goale) si purtarea podoabelor in evenimentele organizate de ea. Totodata, va cere purtarea fustei de catre fete la toate conferintele Peniel.
4. Fundatia Peniel va promova muzica duhovniceasca si nu va incuraja forme de manifestare nepracticate in majoritatea bisericilor penticostale (dansuri, chiote, fluieraturi). In cazul in care aceste aspecte apar spontan, comitetul director al fundatiei va lua masuri imediate pentru a opri aceste manifestari.
5. Cultul Crestin Penticostal se angajeaza sa sprijine activitatile organizate de Fundatia Peniel prin informarea tinerilor din bisericile penticostale cu privire la evenimentele Peniel si va ajuta la implementarea regulilor de participare stipulate in prezentul acord.
Precizam ca toate aceste aspecte prezentate mai sus se regasesc si in statutul de functionare al Departamentului pentru familii, tineret si copii din cadrul Cultului Crestin Penticostal.
Dorim ca prin cooperarea noastra sa aducem rod si sa slujim cauzei Evangheliei in Romania.
Prezentul document a fost redactat in 6 exemplare si va fi publicat in revista Cuvantul Adevarului.

Cultul Crestin Penticostal

Rivis Tipei Pavel, Lucaci Moise, Ardelean Moise

Fundatia Peniel

Oniga Lucian Ioan, Gavrus George, Bujenita Daniel

http://www.sfantatreime.ro/ro/predica/ACORD%20DE%20COLABORARE.pdf

About Cristian Ionescu

Pastor Elim Romanian Pentecostal Church Chicago, USA

52 răspunsuri sa “PENIEL – UN ACORD DE COLABORARE DESCONSIDERAT ȘI ÎNCĂLCAT”

 1. Da,
  Practic cultul le-a impus si ei au cazut deacord–trebuia respectat…Totusi, chestia cu pantonima nu cred ca a fost intentionata… iar greseli se intampla, de aia s-a precizat ca „se vor lua masuri imediate” dupa ce au fost comise, nu inainte 🙂

  PS Cu cateva exceptii (chiote, fluieraturi–Ps 150, 1Cron 16:32,33, etc), cultul a impus lucruri importante si necesare

  • Am mai menționat într-un comentariu că nu este prima aberație de acest gen la conferințele Peniel. Doar că de data asta a fost prea de tot. E adevărat că acum ei arată cel mai bine etichetați ca… iresponsabili, neglijenți, dar de fapt aici este vorba de un curs natural al direcției pe care au dat-o în mod conștient, deliberat acestei ”misiuni”!

   • Posibil…doar ca aceasi unitate de judecata trebuie aplicata si celor care abereaza prin „ingustime”–le cam tineti parte astora :)–nu cred ca am mai auzit vreodata atatea chestii ori biblice, dar pe dos, ori total pe langa, cum am auzit recent de la un „ingust” care a plecat acasa crezand ca a vb de nota 11, cand de fapt ar fi trebuit sa aibe carnetul de predicator suspendat ;)..sau poate l-ati corectat intre 4 ochi 🙂

 2. Fr. Cristi ai vazut cit de (…) este Alin asta , te uraste cu pasiune , si cred ca nu fac rau ca il mai obraznicesc cite putin ca prea se crede intelept ca pocainta nema GBY

 3. am incercat sa postez acest mesaj si la postarea cu videoclipurile, dar nu apare.
  Frate Cristi, va port respect, dar unul dintre pastorii care predica la Peniel l-ati avut invitat mai deunazi cu prilejul sarbatorii pe care o aveti. De asemenea ati avut un altul invitat care predica eternal security si alte aberatii teologice vestice care-si au obarsia dintr viata prospera nord-americana. Cum comentati asocierea dvs. cu asemenea pastori?
  As dori sa fiti clar, nu este ceva tendetios, este o nedumerire a multora. Nu cumva aveti un castig din asocierea cu acesti pastori, de ce nu va detasati de ei si sa le combateti invataturile eretice? In schimb ii invitati la masa, hmmm…

  • Scuze de rigoare. Acum v-am scos din… spam 🙂 .
   Pățesc asta din când în când. Îmi sunt filtrate greșit unele comentarii…
   Puteți să-mi spuneți privat la cine vă referiți???

  • Daniel G. , eternal security a fost predicata de Augustin, Calvin, Edwards, Spurgeon , Luther, Tyndale, Withfield, Martin Lloyd Jones, Bunyan, John Wickliffe, John Hus,Livingstone si multi alti care nu sint americani.Ar fi bine sa citesti un pic de istorie crestina inainte de a face afirmatii aberante .Crestinatatea nu a fost inventata la Azuza street si nici de un eretic pe numa Pelagius. Dar cred ca-i racesc gura degeaba, ca sint sigur ca habar nu ai de ce vorbesc, vorba fratelui Brincovan,”( sau Alin Cristea, unul din ei) ” habarnavutii au inceput sa blogareasca”…..
   Dar dupa felul in care domnia ta cred ca intelege acel concept( eternal security) nu-ti bag de vina ca esti asa de manios, atita stii atita dai.

   • Gabe, faptul ca discreditezi si tratezi cu superioritate persoane pe care nu le cunosti demonstreaza clar ca credinta ta este un ritual. Poate ca sint un frate sincer, care trece prin probleme, care caut adevarul si m-am saturat sa fiu luat la zeflemea de voi cei luminati si plini de iubire. Ingamfarea miroase ca transpiratia…
    Cu unul dintre fratii pastori invitati la respectiva sarbatoare am vorbit personal inainte de Paste, el mi-a confirmat acelasi lucru zicandu-mi ca si el crede la fel. Mi-a specificat doar ca aceasta invatatura este inteleasa gresit de unii mai conservatori. Celalalt a avut pe acest subiect dispute teologice destul de interesante la cursurile Eklesia din Seattle. Pana la urma dincolo de doctrina conteaza si atitudinea, si atitudinea ta Gabe este cam mirositoare…
    Deci stiu despre ce vorbesc, tu doar speculezi. Cat despre numele acestora nu este necesar niciun mesaj privat, oricum imi primesc si de data aceasta lectia…

 4. Să înţeleg că suntem ocupaţi să salvăm aparenţele? dacă am fi la fel de ocupaţi să luăm măsuri cu privire la tinerii noştri pentru care, repet, acele imagini erau mult mai decente faţă de ceea ce vizionează ei pe site-uri sau la TV… de ce aici nu i-a nimeni vreo măsură?
  Dumnezeu ne-a dat porunca să propovăduim Evanghelia, prin ce mijloace sau cum? nu ştim a spus doar „merge-ţi”. Dacă El e Creatorul şi un mare Artist noi de ce vrem să stăm baricadaţi în băncile noastre şi să nu facem nimic… .
  Dacă tehnologia acestei lumii păcătoase evoluează, noi nu ar trebuie să ne schimbăm strategia de luptă? da noi avem doctrina în timp ce tinerii din biserică zac în gunoaie…

  • inca o bazaconie:…..
   citat:
   Dumnezeu ne-a dat porunca să propovăduim Evanghelia, prin ce mijloace sau cum? nu ştim a spus doar “merge-ţi”
   Propovaduirea evangheliei se face prin PREDICARE ( nu prin pantonima, dans sau joc)
   ROMANI10:15

   14 How then shall they call on him in whom they have not believed? and how shall they believe in him whom they have not heard? and how shall they hear without a PREACHERr?

   15 and how shall they PREACH, except they be sent?

   romaneste
   14Dar cum vor chema pe Acela în care n’au crezut? Şi cum vor crede în Acela, despre care n’au auzit? Şi cum vor auzi despre El fără propovăduitor?

   15Şi cum vor propovădui, dacă nu sînt trimeşi?

   HELLLOOOOO!

   • si ce faci cand nu vor sa asculte ? cred ca ar trebui mai multe fapte la noi ca doctrina este bogata!!
    Isus cate ilustrati, pilde nu a folosit sa ilustreze anumite idei….
    Nu-i vorba de dans acolo ii alta ” doctrina” iar la Penial sa interpretat una dintre pilde, ziceam si eu daca regizorul era crestin putea sa fie un tam-tam cum se face in momentul de faţă…….. .

    Aaaa şi sa nu vorbim despre experientele misionarilor care au trebuit sa treaca dincolo de aceste cuvinte sau sa aduca in plus pentru a da un sens cat mai explicit a ceea ce inseamna mantuire.

    and by the why să nu uitam de magarita lui Balam, sper ca intelegi ce vreau sa spun cu asta ….

 5. Mda, probabil fundatia Peniel vrea sa fie un fel de Hillsong de Romania. Apropos, ce parere aveti de Hillsong? Sunt convins ca aveti cunostinte destule despre formatie, fenomen…

 6. Problema e ca aici s-a incalcat in mod flagrant biblia. De altfel,poate o sa ma contraziceti insa conform bibliei nici macar nu ar trebui sa avem astfel de intalniri in care tinerii sa fie educati morali de catre PENIEL sau oricare alta organizatie.De ce spun asta?Deoarece biblic vorbiind PARINTII sunt cei care au obligatia de a educa moral si religios copiii,adolescentii si tinerii.Fiecare om trebuie sa-si poarta crucea sa.Copii sunt crucea parintilor,nu crucea Penielului.Daca incarci educatorii biblici liderii de tineret,sau altii cu educarea copiilor tai,atunci te alegi cu balciuri gen Peniel sau concerte DECEAN sau altceva.Parintii sa faca bine sa-si ia meseria in serios si sa terminam orice colaborare cu PENIELUL si oricare alta organizatie de acest fel.

  • @mediesanul1234

   Daca gandesti asa…”Parintii sa faca bine sa-si ia meseria in serios si sa terminam orice colaborare cu PENIELUL si oricare alta organizatie de acest fel.”…inteleg ca ar trebui sa ne tinem copiii acasa…nici la biserica sa nu ii mai lasam…ca vai multe erezii se mai predica si de pe la anvoanele noastre….

   • Cam asa ar trebui Anca.Parinti i-au nascut,deci mi se pare normal ca ei sa-si educe copiii.Iar daca nu trebuie mers in biserica,atunci nu trebuie mers.Chiar nu vad care-i problema.Nici eu nu ma duc la biserica cand e programat un frate care predica erezii.De ce trebuie sa asist la un program eretic?Ma obliga careva sa stau la biserica?De cand se pune prezenta?Tie nu ti se pare normal?Ce drept ai tu sa-mi educi copilul meu?Ce drept am eu sa-ti educ copilul tau?De cand am dreptul sa-i spun copilului tau ce sa manance,cu ce sa se-mbrace,ce sa invete,cum sa se poarte?De cand isi asuma PENIELUL rolul de MAMA si TATA al tinerilor?Uita-te la Fratele Ionescu ca are 10 fete.Una s-a casatorit mai are inca 9,dar nu cred ca poti sa spui despre el ca e un parinte rau.Crezi ca fratele ionescu i-a lasat pe cei de La PEniel sa-i educe copilul?Crezi ca fratele Gabi l-a chemat pe (…) si altii sa-i educe copilul?Crezi caRemus,Alex Pop sau altii i-au lasat pe niste terti sa-i educe copiii?Eu nu cred.De aceea trebuie sa lasam pe parinti sa ofere educatia religioasa copiilor.

 7. http://mediesanul1234.wordpress.com/2011/06/12/peniel-unde-duce-socialismul-bisericesc/

  Numai daca ne vedem fiecare de treaba lui si ne luam fiecare crucea noastra vom reusii sa oprim astfel de manifestari pe viitor.

  • Mediesanul, ai perfecta dreptate, nu mai vorbesc si de despartirea aceasta nebiblica care se face intre tineri si parinti cu programe de tineret, pastori de tineret( care de cele mai multe ori e un pustan care inca nici nu stie cum il cheama, da are tupeu).
   God Bless , Gabi (sibianul)

 8. Conferintele de tineret de genul acesta au devenit din pacate prilej de distractie si destrabalare, si nu prilej de partastie in adevaratul sens al cuvantului. Din pacate aceasta am impresia ca este directia in care se indreapta crestinismul zilelor noastre.. 😦

 9. Sincer consider ca articolele sunt fortate, iar modul in care le promovati din punctul meu de vedere imi creeaza senzatia ca doriti cumva sa atrageti atentia asupra dumneavoastra.

  Din cate stiu eu pentru a vorbi despre ceva, in cazul nostru Peniel, trebuie sa tineti cont de anumite reguli:
  1. Sa studiati fenomenul, lucrarea sau ce-o fi ea
  2. Sa aduceti argumente solide, de exemplu greseli repetate, pentru care nu si-au asumat nici o raspundere si contravin principiilor crestine

  O intrebare la care doresc sa-mi raspundeti sincer: ati urmarit vreun eveniment, conf sau tabara inainte sa incepeti sa postati cele 2 articole?

  Din ce am observat la eu este faptul ca Penielul si-a asumat raspunderea pentru aceasta greseala, iar in afara de momentul acesta in care celelalte ‘nereguli’ au aparut, conferinta a respectat toate regulile cultului.

 10. Rusine fratilor de la Peniel, rusine! Isus nu este un slujitor al pacatului…Ma intreb ce duh de inchinare o fi starnit acea pantomima? Stiti cel mai frumos lucru e prezenta Duhului Sfant intr-o atmosfera de inchinare inaintea Dumnezeului Sfant, Sfant, Sfant,…la infinit Sfant si nu trezirea poftelor firii pamantesti intr-un dans lasciv cu o anumita tenta;

  Felicitari pentru curajul Dumneavoastra frate Ionescu,
  Spuneti-ne ADEVARUL! Avem nevoie de oameni ca Dumneavoastra care sa ia atitudine si sa stea pe verticala!

  Cu respect, Cristi

 11. Va inteleg frustrarea Fr. Ionescu si reactia vis-a-vis de acest evenimen. Banuiesc ca porneste de la o sensibilitate sincera fata de lucrurile care nu se preteaza pentru un credincios. Din nefericire avem tot mai multe exemple si ocazii ca sa fim revoltati, parca mai des ca altadata ne uimeste lipsa de discernamant a celora din jurul nostru si din cand in cand a noastra.
  Din nefericire n-am avut ocazia sa vad ca un pastor intrerupe o predica „nepotrivita”( care n-are nimic de-a-face cu invatatura Scripturii) , un solo de chitara clasica care era un tango veritabil, un cardash cantat cu famfara, un cantec de nunta in care o a treia persoana promite dragoste, saruturi s.a.m.d. , sau ca dupa o gafa facuta-n public se cer implicit si scuzele de rigoare.
  Oare trebuie sa vedem pe cineva dansand ca sa ne dam seama ca ceva nu e bine, oare nu aceasi sensibilitate trebuie sa ne provoace la luare de atitudine cand se canta in Bisericile noastre cantece de dragoste ,de exemplu ,sau astea sunt acceptate, ca doar se canta la nunta ?!?
  Reactia D-voastra e vehementa, aveti dreptul la ea, v-ati gandit insa si ati luat in calcul elementul erorii umane? Personal va respect iar pe organizatorii Peniel nu ii cunosc si n- am de gand sa le tin apararea.
  In concluzie, o intrebare……….D-voastra ati gresit vreodata?

  • Dragă incognito,
   Felul în care intervenim în vederea corectării unor astfel de aberații este dependent de mai multe variabile:
   1. Ce produce mai mare deranj, continuarea a ceea ce se face sau oprirea actului în plină desfășurare. (exemplu: cineva cântă un solo care nu prea vorbește de Dumnezeu. Se poate încerca admonestarea persoanei ulterior și verificarea temeinică a cântărilor înainte de a le accepta în program. Un dans senzual la scenă deschisă: deranjul este prea mare. Intervenția fermă și imediată este absolut necesară.)
   2. În ce privește eroarea umană, se impunea calcularea riscurilor în avans. Peniel a angajat această trupă de NECREDINCIOȘI pentru performanța lor. Gradul de risc a fost enorm. Și l-au asumat totuși. Întrebare: chiar dacă nu făceau ceea ce au făcut, Peniel a procedat corect să angajeze închinarea unor profesioniști ne-născuți din nou? Ceea ce s-a întâmplat la Oradea a fost mai mult decât o eroare umană. Eroare umană este dacă eu pun un CREDINCIOS din biserică să cânte iar el nu are minte și… fluieră o strofă. Dacă nu am curajul să-l opresc pe loc sau sunt așa surprins că nu mă dezmeticesc decât după ce termină 🙂 aceasta este eroare umană. În cazul Peniel, ei s-au predispus riscului nerespectând un principiu.
   3. Da, am greșit dar nu în asemenea hal. De fapt ceea ce s-a întâmplat la Peniel nu este greșeală și nici neglijență! Este rezultatul normal al unei direcții aberante!

   • Multumesc pentru raspuns…..
    1. Inteleg ca un deranj „mai mic” se poate trece cu vederea, cel putin in public, pe cand „unul mai mare” obliga la interventie.
    Referitor la acest eveniment am inteles din comentariul unui martor ocular , aici pe blog-ul d-voastra ca si-au cerut scuze chiar dupa terminarea piesei.
    2. Sper ca faceti diferenta intre o singura persoana care tine „fraiele’ si munca de echipa, care implica mai multe persoane .
    Cred si eu ca s-au expus unor riscuri (de care categoric se puteau lipsi ), usor de evitat de alfel, prin angajarea acestei trupe de actori.
    Totusi observ ca va acordati circumstante atenuante :”……sunt asa surprins ca nu ma dezmeticesc…..” , nu sunteti la fel de generos cand e vorba de altul/altii.
    3. Probabil detineti mai multe informatii din culisele Peniel-ului pe care va bazati afirmatiile.
    Vad ca nu va plac cuvintele greseala, neglijenta……ce ziceti de neveghere?

    • Errr… hai să zicem că sunt oameni firești.
     Știți de ce?
     Pentru că niște oameni duhovnicești nu era de acord să ”invite o trupă” pentru un ”moment artistic”.
     Cei din fruntea organizației Peniel NU au fost neveghetori, ci au fost (și poate mai sunt, vom vedea) firești!
     Și eu mulțumesc pentru implicare.

 12. oh daca ati avea putin din ceea ce este Hristos,ati lasa pietrele jos si ati incepe sa iubiti…si daca cineva ar gresii,ati fii mahniti pt ei in dragoste,nu ati avea aceasta satisfactie rautacioasa care o vad eu in cererea voastra de pedeapsa…sunteti ca acei farisei care cereau moartea lui Isus,pt ca El a vindecat in Sabat,ceea ce pt ei era „neconventional”….

  • Ce pietre frate și ce pedepse?
   Doamne, în ziua de azi avem de a face cu oameni care își pot permite să calce în picioare orice dar să nu spui nimic că iată, nu ai dragoste. Păi dragostea ce este, spirit tolerant?

 13. Intrebati-l pe Isus,El e cel care acorda sanse. Eu doar reproduc ideile Lui…El sta cu mana intinsa,altii cu pumnii plini de pietre. De care parte sunteti ?

  • Liniștește-te frate că nu dă nimeni cu pietre. Asta este boala liberala: nu cumva să nu fii de acord cu ei sau să-i mustri că te acuză că dai cu pietre și nu ai dragoste. Când însă vin liberalii și îi atacă pe cei mai înguști, atunci Îl ia ca model pe Domnul Isus care le-a zis așa și așa la farisei. Nuuu, ei nu dau cu pietre, ei demască fățărnicia.
   Ei, uite, și eu tot pe Domnul îl iau de model când a răsturnat tarabele lumii la templu, și a dat afară tâlharii cu biciul.
   Asta dacă tot suntem la capitolul pietre.
   Cred că trebuie să creștem mari, nu?

 14. si apropo,ce anume au „calcat in picioare” ?? preferintele d-voastra …. ? pt ca din cate am vazut eu, mai gasim in bible nenumarate manifestari diferite de ceea ce credeau mai marii vremii respective…(vedeti pe david dansand doar cu o bucatica de efod pe el). De asemenea cred ca ar fi intelept din partea dumneavosatra sa eliminati raspunsurile ironice . Sunteti la urma urmei,pastor…si unii va urmaresc ca exemplu.

 15. da….iara Biblia asai ?

 16. si apropo,in locu d-voastra,ca lider pus de Dumnezeu,as scoate urgent mesajele postate de mediesanul sau macar as spune ceva legat de ele. Ca daca „isi vedea si Isus de treaba Lui”,vai de noi era azi. Cred k exista persoane care au inzestrarea de a ne conduce,nu e doar datoria parintilor. Prin prezentele scrise, se creeaza un pretext extrem de periculos de a traii o viata genu „ce ma,e treaba mea”.
  iar cat despre mediesanul1234, stiu ca sunt multi ipocriti prin bisericile noastre,dar nu iti fa griji,mai e intotdeauna loc pt unu,asa ca nu ezita !

  • Ba e doar datoria parintilor.Arata-mi unde scrie-n biblie ca liderii de tineret pot substituii rolul parintilor.Arata-mi versetul dragalasule.Ai probleme cu parintii?Da ce ti-au facut dragule?Nu te-au lasat la PC?Ti-au confiscat jucariile?Pai daca esti baiat rau ce-ai fi vrut sa-ti faca ?Sa-ti dea o medalie?Tisk tisk tisk.Copiii astia.N-au nici un pic de respect pentru parinti.Oare unde vom ajunge?

   • Nimenu nu a spus ca liderii trebuie sa substituie rolul parintilor, dar in momentul in care tinerii isi petrec un timp indelungat la biserica atunci mi se pare normal ca liderii sa directioneze o parte din predicile lor spre tineret, iar daca sunt lideri de tineret cu atat mai mult trebuie sa se preocupe sa ofere tinerilor mesaje si indemnuri in functie de problemele lor si situatiile cu care tinerii se confrunta.

    @cristianionescu
    in momentul in care un fapt se comenteaza dupa o perioada destul de indelungata un eveniment, nu se ofera o directie obiectiva si nu sunt repectate niste reguli de jurnalism tind sa cred ceea ce spunea si Radu: „aruncat cu pietre”.

 17. Si scuza-ma,aceia care nu au parinti ce fac ? Te-ai intrebat vreodata ?? Daca eu sunt un orfan…?

  • Sa inteleg ca toti careau participat la PENIEL erau orfani Radule?
   Mit.Nu te eschiva.Am spus sa-mi dai un verset biblic in care sa-mi arati ca liderul de tineret are dreptul de a oferi educatie religioasa.
   Si nu.Nu arunca nimeni cu pietre.Vai da mult va mai suparati si voi cand vi se spune adevarul.Ati uitat ca Domnul Isus a lungat bisnitarii din templu cu biciul?

   • Penielul nu are cum sa educe, cel mult sa influenteze. Stii de ce? Pentru ca educatia se face in ani. Daca ai fi citit mai bine posturile mele ai fi inteles acest lucru inca din primele posturi.

    In ceea ce priveste liderii (cu atat mai mult daca are lideri de tineret) este o nevoie fundamentala intr-o lume unde gasesti ispite la tot pasul (sa fim seriosi gama de ispite din ziua de astazi este mai mare si mai usor accesibila fata de vechime) ca ei sa trateze anumite subiecte.

    Cum ii ajuti pe copii sa inteleaga capcanele pacatului? Sunt foarte putini parinti (sunt statistici in acest sens) care discuta cu copii lor separat despre imoralitate sexuala, casatorie, ispitele internetului, carti ce ar trebui citite, Duhul Sfant, darurile spirituale, imbracaminte (daca parintii sunt necrestini sigur nu o sa aibe o asemenea discutie), discipline spirituale, etc.

    Tot asa cum in Vechiul Testament influenta liderilor asupra poporului Israelit era una puternica (cand ziceau sa faca ceva poporul asculta, chiar daca era bine sau gresit) tot asa si in ziua de astazi tinerii se vor lasa influentat de liderii lor. Daca liderii merg doar pe distractie si jocuri acei tineri asta vor invata. Daca liderii merg pe studiu biblic, rugaciune, post, implicare activa in biserica, atunci tinerii acest lucru vor deprinde.

    Majoritatea tinerilor din bisericile crestine provin din familii crestine, ceea ce inseamna ca petrec in biserica toata tineretea lor. In acest caz cred ca se impune existenta unor oameni gata sa comunice cu ei, sa-i inteleaga, sa-i consilieze cand au nevoie de ajutor, sa se roage pentru ei si cand au nevoie de un sfat sa i-l ofere.

    Din teama, nesiguranta, chiar rusine multi tineri se simt mai in siguranta sa apeleze la un pastor sau un lider de tineret. As putea spune mult mai multe… dar cred ca e suficient si aici cred ca si domnul Cristian Ionescu, cel putin dupa al doilea paragraf este de acord cu mine.

   • Parintii sunt mai mult decat capabili sa le povesteasca copiilor povestea vietii lor.Tot ce trebuie sa faca parintii e sa le spuna copiilor cum s-au intors ei la Domnul.Tot ei trebuie sa le explice viata de crestin.Liderul de tineret e un fel de pomana oferita parintilor.Cam asa cum statul ofera ajutoare sociale,tot asa si liderul de tineret nu e altceva decat un ajutor socila oferit parintilor.Un fel de „iti educ eu copii.Tu trage un pui de somn.”Ei bine,in felul asta parintii dorm,iar liderii de tineret in loc sa conduca copii din mai bine in mai bine ,nu fac altceva decat sa-i bage in mocirla(cum se spune pe la tara).
    Ai facut o comparatie proasta intre liderii israeluilui si leferii de tineret.Acolo vorbim de armata nu de autoritate civila.Si era vorba de autoritatea liderului asupra adultilor nu asupra copiilor.Chiar si in vechiul testament este scris ca parintele e cel care are autoritatea de a educa copilul din punct de vedere religios.Niciodata in nici o vreme pana in secolul 19 spre 20 nu s-a
    Nu uita caci este scris”Cine nu are grija de casa lui e mai rau decat paganii”
    Nicaieri nu vei gasi in biblie un pasaj in care copiilor li se spune sa asculte de liderul de tineret ci doar de parinti.Liderul de tineret poate in cel mai bun caz sa duca copiii(insa doar pe cei cuminti,pe aia rai trebuie sa-i trimita inapoi parintilor spre educare.
    Cat despre celelalte puncte ale tale:
    1.Cum ii ajuti pe copii sa inteleaga capcanele pacatului?”Sunt foarte putini parinti (sunt statistici in acest sens) care discuta cu copii lor separat despre imoralitate sexuala, casatorie, ispitele internetului, carti ce ar trebui citite, Duhul Sfant, darurile spirituale, imbracaminte (daca parintii sunt necrestini sigur nu o sa aibe o asemenea discutie), discipline spirituale, etc.”
    Raspuns.Toti care am venit la Domnul am trecut prin pacate prin urmare asa cum parintii nostrii ne-au invatat pe noi cum sa ne ferim de pacate tot asa putem sa ne invatam si noi copiii nostrii cum sa se apere.Cat despre afirmatia ca sunt foarte putini parinti care discuta despre asta,aici e vina celor care le-au indus parintilor ca e ok sa-i lase pe altii sa le educe copiii.
    2.Daca liderii merg doar pe distractie si jocuri acei tineri asta vor invata. Daca liderii merg pe studiu biblic, rugaciune, post, implicare activa in biserica, atunci tinerii acest lucru vor deprinde.
    Raspuns:ASta pot face si parintii nu doar liderii si daca-i veti lasa in pace sunt sigur ca asta vor face si ei.
    3.Majoritatea tinerilor din bisericile crestine provin din familii crestine, ceea ce inseamna ca petrec in biserica toata tineretea lor. In acest caz cred ca se impune existenta unor oameni gata sa comunice cu ei, sa-i inteleaga, sa-i consilieze cand au nevoie de ajutor, sa se roage pentru ei si cand au nevoie de un sfat sa i-l ofere.
    Raspuns.Tati si mami(in caz ca nu ai aflat) au autoritatea de la Dumnezeu pentru a face acest lucru iar biblia le-o intareste.Proverbele sunt pline de indemnuri de a asculta de parinti(deci nu de a asculta de liderul de tineret).
    4.Din teama, nesiguranta, chiar rusine multi tineri se simt mai in siguranta sa apeleze la un pastor sau un lider de tineret. As putea spune mult mai multe… dar cred ca e suficient si aici cred ca si domnul Cristian Ionescu, cel putin dupa al doilea paragraf este de acord cu mine
    Raspuns:Daca se pari copilul de parinte (copilul trebuie sa fie prezent langa parinte in sala cand este rugaciunea in comun si cand pastorul predica nu sa stea in scoal duminicala sau la tineret) atunci asta obtii,adica probleme.Vorba lui Gabi Bogdan:Majoritatea liderilor de tineret sunt niste pustani care habar nu au despre ce vorbesc. Iar eu nu cred ca Fratele Cristian si-a lasat fetele sa fie educate de altcineva.
    mai incearca MIT,mai incearca ca nu ai fost convingator.
    Iar acum,cateva versete din biblie pe care as vrea sa le studiezi :
    Parintii trebuie cinstiti: Exod 20:12

    Familia este infiintata de Dumnezeu: Geneza 2, Efeseni 3:14-15

    Familiile au proprietati pe care au dreptul sa le controleze si sa le foloseasca. Tatal este capul familiei: Judecatori 21:24-25, Numeri 1:4, 1Corinteni 11:3-4, Luca 11:21, Luca 22:35-36, Deuteronom 24:10-11

    Crestinii trebuie sa aiba grija de ai lor si de cei din casa lor: 1Timotei 5:1-4, 8

    Familia este locul pentru a educa si ingriji copiii: Deuteronom 11:18-20, Proverbe 22:6, Maleahi 2:15, Efeseni 6:1-4, Coloseni 3:18-21

    Familia trebuie sa-i ajute pe cei in nevoie si sa fie primitoare de oaspeti: Romani 12:13, Evrei 13:2, 1Petru 4:9

    Familia trebuie sa fie un exemplu in traire: Efeseni 5:22-33

    Dupa ce le-ai citit,sa vad daca mai ai aceleasi idei.

   • Era sa uit.Despre rolul bisericii biblia ne invata:
    Biserica

    Biserica este infiintata de Hristos: Matei 16:18

    Biserica este mireasa lui Hristos, pe care o purifica, o intareste si o pregateste pentru reintilnirea cu El: Apoc19:7, 21:2,9

    Biserica trebuie sa aiba grija de adevaratii orfani si de vaduve: 1Timotei 5:16

    Liderii trebuie sa aiba grija de felul lor de vietuire, pentru a fi model pentru cei din biserica: Evrei 13:7

    Biserica exista pentru a evangheliza, echipa, sa mustre, sa indrepte si sa invete credinciosii(atenite,e vorba de adulti nu de copii) sa umble in faptele pregatite de El: Fapte 2:42, Romani 12:6-8, 2Timotei 2:15, 3:16-17, 4:2

 18. Observ ca ca nu citesti exact ceea ce scriu si ai o idee fixa. Eu scriu una, iar tu intelegi alta. Nu am afirmat ca liderii trebuie sa educe tinerii, ci faptul ca prin pozitia lor ei au o influenta mare asupra tinerilor si trebuie sa-si foloseasca aceasta influenta in beneficiul lor.

  Cred ca tu faci parte dintr-o biserica perfecta, unde relatiile in familie sunt perfecte si unde nu exista tineri care sa nu provina dintr-un mediu necrestin sau in care familia sa nu fie in totalitate crestine.

  Imi pare bine pentru tine. Vreau si eu asa, dar din nefericire peste tot unde am fost am vazut ca tinerii ori nu comunica suficient de mult cu parintii lor ori parintii nu comunica suficient de mult cu tinerii, altii au doar familii partial crestine, altii nu au familii crestine, iar altii sunt orfani. (procentul celor amintiti depaseste 50% din nr total al tinerilor). Pe langa astia mai sunt si cativa care incetul duminica merg la biserica iar sambata si vineri stau in anturaje necrestine.

  Cat despre argumentele tale pe langa faptul ca le gasesc slabe nu le gasesc nici rostul. Nu am desfintat rolul parintilor in dauna liderilor. Din contra, sustin parintii si ar superb daca toti ar proceda asa cum zici tu si mai ales copilasii ar fi ascultatori.

  Punctul 1 -> cum poate vorbi un batran despre pornografie si internet daca el nu stie ce este internetul? (doar un ex succint)
  Punctul 2 -> ce vrei sa sustii, ca liderii nu-i lasa pe parinti sa-si educe copii?
  Punctul 3 -> iarasi ai inteles ce vrei tu. Nu am spus ca tinerii sa nu apeleze la parinti, ar fi extraordinar acest lucru, dar uneori tinerii singuri aleg, nu am spus eu sa vorbeasca cu un lider
  Punctul 4 -> nu l-am separat de parinte, ci am afirmat unele cauze pentru care tinerii apeleaza la lideri, din marturiile lor si nu scoase de la mine

  P.S. La tine in biserica exista scoala duminicala? Esti de acord cu ea? Dar cu intalniri speciale de tineret esti de acord?

 19. Pentru mit.ELIMINATI BIROCRATIA DIN BISERICI SI VETI AVEA TOT CE VRETI.
  Observ ca ca nu citesti exact ceea ce scriu si ai o idee fixa. Eu scriu una, iar tu intelegi alta. Nu am afirmat ca liderii trebuie sa educe tinerii, ci faptul ca prin pozitia lor ei au o influenta mare asupra tinerilor si trebuie sa-si foloseasca aceasta influenta in beneficiul lor.

  Raspuns.inteleg perfct ce vrei sa spui insa tocmai aceasta influenta nu trebuie folosita deoarece incurajeaza lenea.Vorba aia:Daca mi-i educa altul de ce sa ma obosesc sa-i educ eu.Desfinteaza scolile biblice,liderii de tineret si atunci vor nu vor parintii vor fi obligati sa-si educe copiii asa cum trebuie.Birocratia excesiva nu a fost niciodata buna.De exemplu.Daca tot dai unui copil bani moca acest copil nu va munci niciodata,dar daca nu-i dai nimic atunci acesta va presta diverse munci de la livrarea ziarelor,la taierea ierbii,sapatul in gradina.Cu alte cuvinte,v-a invata sa se descurce.Tot asa biserica trebuie sa se invete minte sa nu se bage si sa nu influenteze copiii.ASta e treaba parintilor.

  Referitor la intrebarile tale :
  1.Avem scoli biblice insa nu sunt eficiente si nu vor fi niciodata eficiente.Copiii care vin cu mine nu prea se duc pe la socli biblice deoarece copiii rai al fratilor(putina plamadeala) strica restul copiilor si-i transforma din buni in rai.Tabara din 2010 de exemplu a fost un dezastru deoarece a primit toti copiii iar acestia s-au certat intre ei educatoarea biblica nefiind capabila sa-i stapaneasca.Intra pe blogul meu si o sa intelegi de ce.AS fi de acord cu scoala biblica dar cu anumite amendamente.In sensul ca daca gaseste un copil obraznic acesta sa fie trimis inapoi parintilor spre re-educare iar apoi reprimit.Asa as fi de acord.In felul asta parintele ar fi in continuare in controlul educatiei copiilor lor
  2.Referitor la intalnirile de tineret,sa fie facute dar sa fie mai mult partasie decat studiu biblic.Mergeti la un picnic,mergeti intr-o drumetie.Mi se pare in regula dar parintii sa fie cei care-si educa copilul din punct de vedere religios.Fara pomane din partea organizatorilor.

 20. Par ok multe puncte din protocolul de colaborare, dar la punctul 4 mi se pare ca oamenii incercand sa opreasca o manifestare ciudata, ar putea sa opreasca si o explozie de bucurie care este rod al Duhului Sfant. In Faptele Apost. ei erau CA BETI, dar desigur, nu de la o stimulare pamanteasca ci de SUS.
  – Totusi cand mana omului, a cultului, se baga prea adanc in directionare, arata ca le lipseste tocmai slujba Duhului.
  – Oare nu ar fi trebuit sa scrie si ca daca se intampla ceva spontan, dar este divin, de Sus, chiar ciudat fiind pentru CULT, dar adevarat pentru Biblie, (prin duhul trebuie discernut) SA FIE INCURAJAT, nu oprit imediat.

  4. Fundatia Peniel va promova muzica duhovniceasca si nu va incuraja forme de manifestare nepracticate in majoritatea bisericilor penticostale (dansuri, chiote, fluieraturi). In cazul in care aceste aspecte apar spontan, comitetul director al fundatiei va lua masuri imediate pentru a opri aceste manifestari.

Trackbacks/Pingbacks

 1. Pastorii penticostali iau atitudine față de conferința „Peniel” « Penticostalismul AZI - 16 iunie 2011

  […] desfășurării conferinței „Peniel”. Perspectiva acestuia a continuat prin prezentarea modului în care a fost încălcat acordul dintre echipa de conducere a conferințelor „Peniel” …. Apoi a analizat comunicatul prin care se cere iertare datorită scenei de dans, pastorul […]

 2. Pastorii penticostali iau atitudine față de conferința „Peniel”! « Penticostalismul AZI - 16 iunie 2011

  […] desfășurării conferinței „Peniel”. Perspectiva acestuia a continuat prin prezentarea modului în care a fost încălcat acordul dintre echipa de conducere a conferințelor „Peniel” …. Apoi a analizat comunicatul prin care se cere iertare datorită scenei de dans, pastorul […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: