PENIEL ȘI LIBERALII – UN AVERTISMENT IGNORAT

În anul 2007, Conducerea Cultului Penticostal a lansat un set de principii si direcţii pentru întărirea disciplinei şi climatului duhovnicesc in biserici. Pastorii liberali s-au ”distrat”copios pe seama acestor rânduri. Să vedeți ce musteau… Acum, ar trebui să caute cu înfrigurare aceste rânduieli de bun simț și logică doctrinară (corelarea între principiile generale și aplicarea lor practică) și să le cam înghețe râsul pe buze. Repede! Iată Comunicatul de atunci al Conducerii Cultului Penticostal:

Principii si direcţii pentru întărirea disciplinei şi climatului duhovnicesc in biserici.

Se observă în tot mai multe biserici penticostale, pe fondul libertăţii noastre în Hristos, o tendinţa alarmantă a eliminării diferenţelor dintre credincioşii penticostali şi oamenii fireşti.

Consiliul Bisericesc, analizând aspecte legate de muzica promovată în bisericile noastre, ţinuta, podoabele şi diferitele manifestări ale participanţilor la închinare, având în vedere contextul în care ne aflăm, precum şi dorinţa de relevanţă în ceea ce priveşte valorile spirituale, cheamă pe toţi credincioşii penticostali la decenţă, cumpătare şi simplitate pentru a menţine o linie spirituală sănătoasă a bisericilor penticostale.

Pentru aceasta, trebuie descurajate orice fel de comportamente excesive şi indecente în ceea ce priveşte aspectele menţionate. Ţinuta vestimentară a credincioşilor trebuie să fie caracterizată de solemnitate şi decenţă in locaşul de închinare, la slujire, si nu este potrivita cu solemnitatea şi evlavia ţinuta în blugi, tricouri sau bluze cu imagini, înscrisuri sau culori stridente, şlapi, pantaloni la femei, pantaloni scurţi atât la băieţi cât şi la tinere sau femei.
In locaşul de închinare, precum şi în orice loc sau situaţie trebuie evitată orice ţinută indecentă. Genunchii surorilor trebuie acoperiţi şi în poziţia aşezat. Nu sunt cuvenite decolteurile largi sau adânci şi hainele transparente care expun părţi sau care pun în evidenţă formele atrăgătoare ale trupului.

Aranjarea părului atât la bărbaţi cât şi la femei trebuie să exprime bun gust, seriozitate şi bunăcuviinţă. Se vor evita frizurile excentrice şi stridente, precum şi vopsirea părului în culori nenaturale atât la bărbaţi, cat şi la femei.
Referitor la purtarea podoabelor, Biblia este în mod clar împotriva acestora. Credincioşii trebuie să renunţe la purtarea inelelor, brăţărilor, lănţişoarelor cu sau fără cruciuliţe, cercei etc, indiferent de materialul din care sunt confecţionate.
In ce priveşte muzica, să fie promovată aceea care linişteşte inima, stimulează meditaţia sfântă şi evlavia şi să înalţe sufletul spre Domnul. Trebuie să se evite stilurile stridente gen rock, heavy metal, hip-hop, rapp – foarte agresive, obsedante şi intensitatea oprimantă, asurzitoare.

În legătură cu stăruinţele după Duhul Sfânt, pastorii trebuie să se implice activ în organizarea şi coordonarea acestora.
Consiliul Bisericesc reafirmă poziţia de interdicţie privitoare la producerea, comercializarea şi consumul de acool cât şi consumul de tutun şi droguri. In cazul constatării încălcării acestor prevederi de interzicere, păstorii au obligaţia de a lua măsurile disciplinare care se impun, mergând până la excludere în caz de nesupunere.
În ce priveşte verigheta, având în vedere că în diferite culturi aceasta este privită ca un simbol al căsătoriei, Consiliul Bisericesc lasă la latitudinea conducerii bisericii locale decizia în privinţa acesteia.

Privitor la manifestările ce exprimă bucuria sau aprecierea pentru slujirile credincioşilor, acestea trebuie să dovedească evlavie şi proslăvire numai pentru Dumnezeu. Sunt nepotrivite cu acest spirit strigătele, chiuiturile şi fluierăturile ca pe stadioane sau în sălile de concerte. In ciuda explicaţiilor subiective, aplauzele însoţite sau nu de fluierături, ce urmează slujirilor diverse, înalţă şi răsplătesc pe protagonişti, lucru incompatibil cu smerenia şi cu închinarea ce trebuie adusă numai lui Dumnezeu. De asemenea, Consiliul Bisericesc respinge pantomimele, scenetele, filmele artistice, dansurile şi coregrafia ca mijloace potrivite pentru închinare sau evanghelizare.

About Cristian Ionescu

Pastor Elim Romanian Pentecostal Church Chicago, USA

50 răspunsuri sa “PENIEL ȘI LIBERALII – UN AVERTISMENT IGNORAT”

 1. Problemele pe care bisericile le au cu tinerii/adultii sint ca urmare a inventiei satanice a „adolescentului” . Si a fost inventata de un psiholog al secolului al 19, Stanley Hal, care preluind teoria lui Darwin a scris o carte in care a argumentat ca copilul trece prin trei etape de maturizare, ultima fiind adolescenta. Niciodata in istoria lumii nu a existat acest stadiu, copilul era copil pina cind trecea la stadiul de adult, dupa care trebuia sa actioneze ca un adult, fara nici o perioada de tranzitie. Problema este ca tinerii nostrii acum ajung la 25 de ani si inca se joaca video games si actioneaza ca si copii de 15 ani. Bisericile i incurajeaza cu programe de tineret , pastori de tineret, petreceri de tineret etc. etc. In special ca acesti pastori de tineret sint tot asa de imaturi ca si cei pe care i pastoresc. Si daca nu le cinta in struna, se pune presiune pe biserica sa se schimbe pastorul de tineret , ca „asta e prea ingust frate”. Mai intilnesti si oameni de nimic care se folosesc de acesti tineri debusolati , sa isi deschida biserici, despartind familii intregi intaritand tineri impotriva parintilor. Nu demult la noi in biserica o tinara cred, are o vedenie ca jos erau tinerii intr-o lumina puternica si sus erau batrinii in intunerec. Pastorii de tineret nu au luat nici o masura de corectie. Nu mai vorbesc ca acuma mai si voteaza, si daca biserica are o multime de tineri , ai pus-o de mamaliga, norocul este ca majoritatea nu prea apar la programul de dimineata.
  Adevarul ca acum nu prea avem ce sa mai facem,” the cat is out of the bag”, pastori care sint seriosi vor pierde tot mai mult teren, modernistii vor lua puterea, si totul se va duce pe apa simbetei.
  Ce va socheaza la peniebil acum , va fi ceva normal in citiva ani, cind tipi ca Oniga va lua conducerea.Nu m-ar mira daca In 50 de ani cultul penticostal vor ordina homosexuali*. ( vezi unde au ajuns luteranii , metodistii si presbiterienii, baptistii inca mai rezista, cel putin unii)
  * Daca Domnul nu intervine cu o trezire in masa…….

 2. Ce legatura are Penielul cu continutul articolului. La Peniel, in afara de sceneta pentru care organizatorii au afirmat ca au gresit inainte sa apara orice reactie de oriunde nu se intampla.

  In rest regulile sunt respectate si este o conferinta de tineret nu o biserica.

 3. Fr. Ionescu,

  in cea mai mare parte sant deacord cu cele hotarate de Consiliul Bisericesc, insa circulara este incompleta. Ca si pastor de Biserica sa locuiesti intr-o casa care se incadreaza in limita decentei, tine tot de exprimarea bunului simt. Iar in ce priveste masina personala pentru cei ce sant oameni de afaceri eu zic ca valoarea maxima sa fie undeva pina la 60.000€. Nu sant absurd sa inteleg ca, un om de afaceri de talie mai inalta trebuie sa aiba o masina care sa-l reprezinte, dar cand valoarea masinii sare acest prag, atunci avem o problema de smerenie si dupa umblarea lucrurilor mai smerite chiar daca esti milionar in dolari sau euro. La fel este situatia si cu privire la imbracaminte. Daca umbli cu costum de 1000$ si cu camasa de 500$, ma indoiesc ca cineva da dovada de smerenie cu acest tip de comportament. Si lista ar mai putea continua. Deci, legea trebuie sa fie pentru toate segmentele din Biserica, nu numai pentru oamenii de rand !!!

  • Circulara se referă la un aspect de funcționare a bisericilor. Ceea ce spuneți dvs. este subiectiv și o diversiune în acest caz, deși nu total lipsit de merit într-un alt context.

   • paote enoriasii asteapta si ei o circulara cu privire la modestia liderilor de culte–masini, nu limuzine, case in loc de vile, sa nu mai vb de pamanturi, sa-si pastoreasca turmele, nu sa cocheteze cu politicienii,etc.. se pare ca doar enoriasii au obligatia sa nu copieze lumea, liderii mai deloc…poate de aia nu-i prea ia nimeni in seama…

    Multa ipocrizie mai e si in circularele astea.. pun pe oameni poveri multe, dar pe ei se exclud…

 4. Ma bucur pentru initiativa care ai luat-o fr Cristi! Vreau sa te felicit (o fac sincer si din toata inima) pentru ca din cate stiu, esti primul care ia atitudine impotriva miscarii Peniel (mai mult imi place „peniebel”)! Nu ma bucur pentru ce se petrece la Peniebel, si cei care vor sa musamlizeze, sa bage supt covor mizeria sunt foarte gresiti: problemele sunt mari la intalnirile lor, si au fost semnalate de mult, dar nefericire nimeni nu a avut curajul tau frate Cristi! Cat despre afirmatia lu Gabi ca nu mai avem ce face, cu tot respectul cred ca avem ce face si trebuie sa facem cat mai repede: „la Lege si la marturie”! Numai Cuvantul este cel ce poate produce cresterea spirituala, numai Cuvantul este cel ce ne sfinteste! Si Duhul lucreaza prin Cuvant in inimile noastre! Vreti o generatie sanatoasa? Dti-le Cuvantul nediluat! Vreti membri in trupul lui Hristos sanatosi? Dati-le Cuvantul nealterat! Nu vreau sa atac sau sa trimit cu adrese dar daca avem probleme in bisrici este din lipsa Cuvantului! Domnul sa te binecuvanteze si sa te sprijine in lupta cu Penibel!

  • Mike,tot cu respect 🙂 nu cred ca mai ai ce face, stagiul de adolescenta ” is here to stay ” . Un exemplu este Alin Cristea, arata de 40 de ani, dar actioneaza ca pustan de 16.

   Cit despre metodologiile moderne , sint un rezultat logic a filozofiei arminiene a libertatii umane. Daca omul este in ultimul rind, responsabil ptr. mintuire, din ce cauza sa nu folosim orice metoda ptr. a-l convinge? Culegem ceea ce semanam.

   Dar daca Dumnezeu este suveran , atunci singurul fel in care un om poate fi mintuit este PREDICAREA EVANGHELIEI , fara pantonima, concerte, dansuri teatru sau mai stiu eu ce.

   Fratele Ionescu, nu ar trebui sa fi surprins.

 5. Orice (pastor -) administrator de blog ar trebui să să medieze sau modereze cu înfrigurare prin prisma rânduielilor de bun simț și logică doctrinară orice comentariu. Conținutul postărilor sau articolelor? Cu atât mai mult: bun simț și logică doctrinară.

 6. Inca astept un raspuns domnule Cristian daca inainte de a ataca atat de acid si din ce vad fara argumente solide, daca ati participat ori vizionat complet macar o data vreun eveniment Peniel sau, ceea ce este foarte important, macar conferinta cu pricina.

  Altfel mi se pare extrem de grav ceea ce faceti, chiar calomnios si un lucru extrem de imatur. Va rog sa raspundeti punctual si nu la ce comentarii va convine.

 7. Ce înțelegeți dvs. prin ”pastori liberali”? Ce este ”liberalismul” în teologie?

 8. Nu vreau sa intelegeti ca tin partea dumneavoastra sau a Penielului, sunt cat se poate de obiectiv. Observ ca in niciunul din articole, desi trebuia din primul, nu ati inclus si raspunsul Penielului si aici ma refer la cel putin comunicatul pe care l-au afisat imediat dupa conferinta, insa preferabil este unul dupa ce ati fi avut o discutie cu ei. Asa mi se pare normal, moral, crestineste (chiar deuntologic daca ne gandim ca putem asocia blogger-ul ca fiind un mic jurnalist), in conditiile in care s-au autosesizat.

  Din acest punct de vedere cred ca articolele dumneavoastra sunt neargumentate, lipsite de valoare si tendentioase. Nu este normal ceea ce faceti.

 9. Am tot pus aceasta intrebare dar o pun si acuma.Vad ca modernistii nu vor sa raspunda sau nu stiu sa raspunda.
  Asadar modernistilor sa-mi spuneti clar si rascpicat:De cand are dreptul Penielul sa educe copiii altora?

  • Nu am citit comentarile anterioare cu privire la „De cand are dreptul Penielul sa educe copiii altora?” (in cazu daca sa abordatl)…nu stiu la ce te referi prin educare ….

  • Frate draga

   NICI PENIELUL SI NICI ALTE ORGANIZATII LA CARE SUNT EXPUSI COPII TAI, NU SE VOR PUTEA AMESTECA IN EDUCAREA COPIILOR TAI DACA TU TI-AI FACUT DATORIA DE PARINTE.DACA TU NU AI TIMP SA TE OCUPI DE COPII TAI, ATUNCI CU SIGURANTA CA SE VOR OCUPA ALTI II AI CU TINE ACASA MULT MAI MULT DECIT II ARE PENIELUL LA PROGRAMELE LOR, CARE SE TIN ODATA PE AN,(APROXIMATIV 3 ZILE)
   ASA CA NU MAI INCERCA SA ACUZI PE NIMENI DE EDUCAREA COPIILOR TAI, CI FA-TI TIMP SI OCUPATE TU DE EI.
   SPER SA INTELEGI.AM INCERCAT SA SPUN CIT DE RESPICAT POSIBIL

  • Educatia copiilor se face de catre parinti si m-as putea extinde chiar la biserica. Conferintele sunt un loc special amenajat pentru ei si nevoile lor unde isi pot gasi raspunsul la niste intrebari, un loc unde pot lua niste decizii privind viata lor fara a fi fortati de nimeni.

   In mod clar o conferinta nu ii poate educa. Educatia presupune cel putin componenta timpului.

   Te rog defineste ce inseamna pentru tine a fi modernist.

  • Mit pepea aderash. Toti mi-ati dat dreptate cand am spus ca doar parintii sunt cei care trebuie sa-si educe copiii din punct de vedere religios si moral.Si atunci iarasi va intreb :UNDE SCRIE IN BIBLIE ca penielul pastorul de tineret,educatorul biblic are dreptul sa decida asupra educatiei religioase si morale al copilului?Asa-i ca nicaieri?
   Pepea a spus ca daca parintii nu sunt capabili sa educe copiii atunci sa vina Penielul sa-i educe.Vreau sa o intreb unde scrie asta in biblie?
   Ei bine Pepea,asta nu scrie in biblie.Parintele este singurul responsabil de educarea copilului,nu Penielul.Gandeste-te ca PENIELUL are peste 4000 de tineri in gestiune.Nu am nici o indoiala ca intentile lor sunt bune insa e foarte greu ca sa ti in frau 4000 tineri de aceea apar incidente cum ar fi moartea fetei ANA MARIA,fete ramase insarcinate,politicieni care se adreseaza publicului,chiote si rasete. Parintii sa faca bine sa-si educe copiii.
   @mit.Ai spus ca prin extensie biserica trebuie sa educe copiii.Poti sa-mi dai o referinta biblica la afirmatia ta?De cand biserica are dreptul sa se bage in educarea copiilor(chiar si in situatia in care parintele il educa prost)?Biserica are rolul de a vesti cuvantul Domnului.Educatia copiilor trebuie lasata ,conform bibliei, doar parintelui nicidecum ea nu trebuie lasata peseama educatorilor biblici intrucat acestia ar putea ceda din cauza ca au prea multi copii in gestiune.

   • In momentul in care un tanar isi petrece o mare parte din timp la biserica, atunci vorbim despre o influenta enorma pe care o are biserica in viata lui – prin extensie influenta in educatia lui. In acest sens normal ca nu se poate implica ca un parinte, dar poate organiza intalniri speciale in care pastorul sau o alta persoana din biserica sa vorbeasca regulat despre dragoste fata de parinti, despre familie, viata personala, imoralitate sexuala, cariera etc. Astfel de intalniri pot avea un impact foarte mare in viata tanarului.

    Ascultand o persoana care sa stie cum sa expuna aceste probleme, care poate le-a studiat, poate rezolva si ajuta mult. Nu toti tinerii au parinti perfecti sau familii perfecte sau crestine. Tocmai de aceea biserica trebuie sa atinga cel putin o parte din aceste probleme in cadrul unor intalniri speciale.

   • Mit.Sa nu ma intelegi gresit.Esti bine ca un copil,adolescent sau tanar sa aiba prieteni insa liderul de tineret nu trebuie sa faca abuz de putere si niciodata sa nu se substituie parintelui insa multi fac lucrul asta.Un lider de tineret care-si stie locul in momentul in care acesta are in subordine un copil rau acesta trebuie sa-l trimita pe copil inapoi la re-educare nu sa-si asume el roluri pe care biblia nu i le confera.

   • In acest sens normal ca nu se poate implica ca un parinte, dar poate organiza intalniri speciale in care pastorul sau o alta persoana din biserica sa vorbeasca regulat despre dragoste fata de parinti, despre familie, viata personala, imoralitate sexuala, cariera etc. Astfel de intalniri pot avea un impact foarte mare in viata tanarului.”
    Adica vrei sa spui ca parintele nu e capabil sa-l invete pe copil dragostea de parinti,viata personala,imoralitate sexuala,cariera?Hai sa fim seriosi.Eu cred ca un parint e mai mult decat capabil sa-i spuna astfel de lucruri copilului.
    Sa sti ca si eu ofer excursii copiilor insa niciodata nu voi face pe parintele.Daca un copil e rau atunci nu-l primesc in excursie ci il trimit acasa la parinte pentru re-educare.Nu voi fi suparat pe copil ci pe parinte si i-as spune parintelui :Domnule ..Dumneavoastra sunteti un parinte neglijent si iresponsabil…Educati-va copilul cum trebuie si luati-va crucea in serios.
    Si gata,am incheiat discutia.Asa trebuie lucrat.
    Apropo.inca astept versetul biblic care sa-mi zica ca un lider de tineret are voie sa educe un copil.Eu l-am cautat dar nu l-am gasit.

 10. Frate Cristi…eu i-am urmarit aproape in fiecare an mai putin anul acesta….In general au fost ok…La peniel au predicat pastori cunoscuti cum ar fi Lazar Gog(a predicat extraordinar si a avut un impact puternic), Vladimir Pustan, Sami Tutac, Cristian Barbosu, si multi altii…Este adevarat ca muzica este putin diferita..insa ca un tot au fost ok……Agreez ca ce s-a intamplat anul acesta a fost mai mult decat bizar…insa destul este destul. Lucian Oniga si-a cerut iertare…liderul de departament a fost destituit/si-a dat demisia…Cam ce ar mai fi ?

 11. Sunt in asentimentul acestui comunicat cu exceptia a trei mici/mari exceptii:
  – Oare suntem chemati la decenta doar in incita locasului de inchinare ? Daca da …..superficial.
  – Pe de alta parte nu acopera intreaga paleta a problemelor si aici doar ca exemplu, atitudinea Bisericii si implicit a Pastorilor fata de operatiile estetice la care se supun surorile sau fratii in goana dupa ” tinerete fara batranete”.
  – Ma intreb daca cei care au punctat acest cod disciplinar, cu care inca o data’ sunt intru-totul de acord, se grabesc sa fie primii care sa si il puna in aplicare.
  Sper din inima ca nu veti numi si comentariul meu……diversiune.

  • Incognito.
   1.Suntem chemati la decenta peste tot nu doar in biserica.
   2.Si operatile estetice sunt rele ce trebuiesc spuse.
   3.Ar fi bine sa fie asa altfel degeaba au dat comunicatul.

 12. Frate ionescu at reusit sa vizionati clipul pe care vi l-am trimis?ce credeti?

 13. Frate Draga Cristi
  Nu am vrut sa mai las nici un comment in discuțiile astea dar nu mă pot abtine, am văzut ca mulți întreabă sau spun ca dacă nu ai fost La peniel sa nu acuzi sau ca nu sti ce e acolo, asta e vrajeala ieftină de a satanei. Eu am fost La peniel de mai multe ori(si îmi pare rAu de timpul meu)si mam ingrozit de ce am văzut acolo. Oameni care încearcă sa ia apărarea La penial nu sunt constienti ce fac. Miscarea peniel a început cu ceva oameni(frați) care nu si-au mai găsit locul in biserica sfintilor (probabil nu au fost) si au început ei sa „miste” o mișcare si de atunci peniel… Ei nu știu ca „miscarea” penticostala a inceput-o Duhul Sfânt.(vb de inceput) dar ASA se întâmpla cu oameni care nu mai știu nimic din istorie sau măcar ce înseamnă biserica…. Oricum mă bucur ca s-A găsit cineva sa se impotriveasca (după atatia ani) Dumnezeu sa va binecuvinteze .

  • Penielul nu este o miscare, ci doar o fundatie ce organizeaza doar niste conferinte anuale sau tabere. O miscare presupune intalniri regulate de mult mai multe ori pe an, creearea de adepti si indeptarea de biserica spre scopurile lor – acest lucru nu se intampla la Peniel.

   Plus de asta Penielul nu are un sediu de intalniri sau vreun program in aceasta directie.

   Nu are cum sa fie o miscare pentru ca in orice oras se organizeaza doar dupa ce se ia legatura cu toate bisericile de acolo si au niste intalniri cu pastorii. Organizarea unei conferinte Peniel depinde intr-o foarte mare masura de suportul lor. De fapt Penielul incurajeaza reintegrarea in biserica.

   La sfarsitul fiecarei conferinte sau tabere acesta este urmatorul mesaj: Va rog demonstrati ca ati fost la Peniel nu ducand forme noi de inchinare pe care sa le fortati in biserica locala ci dovediti ca ati fost la Peniel printr-un comportament transformat, o inima mai buna, mai iubitoare de Dumnezeu sau de semeni.

   Penielul nu este o miscare paralela cu biserica. Toti cei implicati in Peniel sunt in primul rand slujitori activi in bisericile lor. Pe langa aceasta unii sunt chiar profesori la unele colegii biblice respectate precum CBEE, CRST, TPM (din vorbitori la fel, chiar IT) etc . Daca vreo cineva din liderii sau voluntarii Peniel sufera de vreo disciplinare din partea bisericii acesta nu mai poate fi parte din structura Peniel.

   Domnul Aurel tot ceea ce ati spus este exact pe dos. Acum sa inteleg ca tu esti sfant si toti ceilalti, toate celelalte biserici din oras si toti cei implicati in Peniel fac voia Satanei? Sa dau numai cateva exemple: Lazat Gog,S Tutac, Cristi Barbosu, L Mitoi,V Pustan, Florin Ianovici, M Ban, Tipei, Laurentiu Balcan, Nelu Muresan etc
   Cred ca daca ar fi fost lucrarea satanei acesti slujitori ar fi avut discernamantul spiritual sa aleaga sa fie in alt loc.

   • Raul nu este mai putin rau, numai pe motivul ca sunt implicati ,,nume de rezonanta”, din contra, asta mareste raul. Merg acesti vorbitori, stau cateva ore, si pleaca, si nu au sau se fac ca nu au habar ce se intampla pina mai vine un alt vorbitor de ,,renume”. Da, parintii sunt chemati sa dea educatie copiilor, sunt de acord, dar cand se intorc in bisericile locale, aduc tot ce au intalnit{invatat} nou, mai putin sau deloc pocainta, {ca de asta li s/a spus acasa, si…} ci manifestarile de la asemenea adunaturi. Daca incerci sa le vorbesti impotriva noutatilor lor, repede gasesc cale de iesire, spun:acolo…o fost si fratele cutare, de renume, si acolo asa am vazut si facut, …si asmd. A fost o intilnire Peniel si la noi in oras, s/a tramsmis direct prin radio, atmosfera de stadion, nicidecum crestinesc, Faptul ca vorbitorul a acceptat sa fie salutat cu fluieraturi si aplauze lungi, deja sunt motive suficiente sa tragem concluzii, de ce duh sunt calauziti, si unii si altii. Va fi greu de tot, cand va fi umplut paharul rabdarii al lui Dumnezeu, si El va actiona. Multi vor plati scump si pt multi pierderile vor fi imense, pt unii prea tarziu.
    Domnul in mila Lui sa ne dea LUMINA SI INTELEPCIUNEA LUI.

   • Draga Mit
    dai un clic aici http://christ4ro.com/2011/06/13/atac-virulet-la-adresa-miscarii-peniel/ si sa îmi spui si mie dacă am dreptate sau nu in ce privește ” miscarea” peniel si este bine sa te informezi putin înainte sa raspunzi
    apoi de dovada ca am fost acolo este chiar ce spui dumneata ca nu m-am schimbat ca de fapt si dacă vrei sa te schimbi nu poți acolo asta dovedește ca am fost la peniel (multumesc Domnului ca nu m-am schimbat in felul ăla)
    Apoi de pastori mă bucur ca ai dat nume de predicatori cunoscuți… Si ii apreciez pt ce au făcut. Ca au făcut ca si Domnul Isus , când a fost la masa cu vamesii si cu pacatosii, dar si ei probabil ca la peniel au rămas tot vamesi si … ce mai erau … faptul ca au avut o masa cu Domnul Isus nu i-a schimbat …
    ar mai fi mult dar nu am timp de astea acum …
    sa fii iubit …

 14. @m c
  Iti dai seama ca acolo vin tineri de peste tot, pocaiti ((?!) din tot feluri de biserici) si nepocaiti. Modul in care se manifesta este reprezentativ pentru educatia si chiar bisericile lor. Daca nu gresesc peste 95% sunt crestini. Daca se manifesta cum se manifesta unii oare nu inseamna ca problema este la bisericile din care fac parte?

  • in parte va dau dreptate, adica ,,modul in care se manifesta este reprezentativ++, dar merg multi tineri care acasa in bisericile locale au primit alta invatatura. Dar tocmai aici se intampla nenoricirea in dreptul multora:putin aluat dospeste toata plamadeala!!!! asta cu atat mai mult ca sunt vorbitori, cantareti sau organizatori cu renume. bine ar fi daca fiecare in parte am intelege ce spune BIblia,,blestemat este omul care face cu nebagare de seama lucrarea lui Dumnezeu!!! Intrebare: cine vegheaza asupra ceea ce se petrece in detalii? oh, daca ati putea vedea lacrilmile de durere a parintilor! Cine si cum va indrepta ceea ce se,,stramba”? si inca un lucru, inclinatia spre firesc este in natura omului, dar cand se mai da si tonul, si inca in cadru organizat? ce usor se merge la vale! Bineinteles ca nici cei in cauza nu sunt absolviti de vina, ca porunca e sa cercetam toate lucrurile si sa luam doar ce e bun!! Dar daca nu se face o delimitare clara???sau in numele..a orice, ..e bine oricum????

 15. @Aurel B.
  Nu am afirmat despre dumneavoastra ca nu ati fost la Peniel, ci am afirmat ca in masura sa comenteze sunt tocmai cei care au fost si au vazut ce este acolo, deoarece nu este normal sa vorbesti doar daca ai vazut o frantura din ceva. De ex daca l-am judeca pe Petru doar dupa faptul ca s-a lepadat atunci nu ar fi trebuit sa apara cartile lui in Biblie si sa nu mai fie dat ca ex pozitiv in nici o situatie, dar Petru apoi si-a cerut iertare, s-a ridicat si a mers mai departe.

  Transformarea depinde de fiecare in parte, este perceputa de fiecare in parte diferit si depinde de fiecare cat o lasa sa-l patrunda (si aici nu am invedere formele de inchinare sau de imbracaminte) ca si inchinarea prin muzica (de ex un batran apreaciaza mai mult Ovidiu Liteanu si Speranta, pe cand un tanar apreciaza mai mult Adi Gliga sau 4motion trupa ro). Depinde mult de fiecare de mediul in care a crescut. De ex la noi daca se danseaza este o problema, in Africa daca nu se danseaza inseamna ca atunci este o problema.

  La Peniel Dumnezeu atinge si acest lucru il pot spune privind la tinerii din biserica (nu este una liberala) mea si prieteni pe care ii cunosc si i-am urmarit. Foarte multi au luat decizia de a se schimba, de a lua botezul dupa o astfel de conferinta. De atunci ceva s-a schimbat in ei si au fost unii din tinerii de baza cu care lucrarea de tineret a mers mai departe. Pe langa ei, ceilalti tineri din biserica care au fost, desi nu au iesit in fata, au afirmat ca Dumnezeu le-a vorbit. Ca si stare generala a grupului mereu i-am vazut venind reimprospatati. Insa la fel de adevarat este ca in unii nu se intampla nimic sau au parte doar de o reimprospatare si atat.

  P.S. Penielul nu este o miscare, ci o fundatie care org anual o conferinta nationala, 1-2 regionale, o tabara, o conf speciala de familie si mai nou de apologetica (apararea credintei, unde vin deobicei profesori in teologie care aduc dovezi stiintifice despre Dumnezeu). O miscare presupune mult mail mult.

 16. Draga MIT

  Cred ca ajungem la un punct unde nu ne Mai intelegem… Credema ca ceea ce nu intelegeg sunt tocmai lucrurile astea…. Ce inseamna iesitul in fata si improspatarile si alte lucruri ca acestea …. Care nu schimba nimic dupa ce sunt gata.. As vrea sa aud cateva marturi de ale parintilor … Nu trebuie sa te obosesti sa imi explici … Doar sa imi spui si mie cum este cu miscarea …. Este sau NU este? Conducerea peniel spune ca este si dumnevoastra spuneti ca nu este. Inseamna ca cineva minte? CINE…?

 17. „nu este potrivita cu solemnitatea şi evlavia ţinuta în blugi, tricouri sau bluze cu imagini, înscrisuri sau culori stridente” – chiar asa? inseamna ca-s pacatos daca merg in tricou colorat la biserica si in blugi? cu ce e mai sfant cel in costum? tot aici am ramas, sa ne luam de nimicuri. nu mai dati vina pe Peniel. dati vina pe bisericile care nu fac nimic. sa organizeze ele conferinte „crestine”, daca astea nu-s bune. cel mai usor lucru pe care putem sa-l facem e sa criticam…dar doar cei care nu fac nimic au timp de critici..

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: