PENIEL: UN COMUNICAT DE TIP ”DAMAGE CONTROL”

Am anticipat contraatacul viguros și, pe alocuri, virulent împotriva luării mele de poziție (intransigente) cu privire la ceea ce s-a întâmplat la Conferința Peniel de la Oradea. Nu mă deranjează ci, dimpotrivă, sunt încurajat de aceste dezbateri (pe care mă voi strădui să le mențin cât mai mult, chiar dacă singur):

2 Corinteni 7:8-12 ”Măcar că v-am întristat prin epistola mea, nu-mi pare rău; şi, chiar dacă mi-ar fi părut rău – căci văd că epistola aceea v-a întristat (măcar că pentru puţină vreme) – totuşi acum mă bucur, nu pentru că aţi fost întristaţi, ci pentru că întristarea voastră v-a adus la pocăinţă. Căci aţi fost întristaţi după voia lui Dumnezeu, ca să n-aveţi nicio pagubă din partea noastră. În adevăr, când întristarea este după voia lui Dumnezeu, aduce o pocăinţă care duce la mântuire şi de care cineva nu se căieşte niciodată; pe când întristarea lumii aduce moartea. Căci uite, tocmai întristarea aceasta a voastră, după voia lui Dumnezeu, ce frământare a trezit în voi! Şi ce cuvinte de dezvinovăţire! Ce mânie! Ce frică! Ce dorinţă aprinsă! Ce râvnă! Ce pedeapsă! În toate, voi aţi arătat că sunteţi curaţi în privinţa aceasta. Aşa că, dacă v-am scris, nu v-am scris nici din pricina celui ce a făcut ocara, nici din pricina celui ce a suferit ocara, ci ca să se arate marea noastră purtare de grijă pentru voi, înaintea lui Dumnezeu.”

Pe de altă parte, dincolo de toate formele dezbaterilor noastre, rămâne problema de fond care trebuie corectată. Ce trebuie să fie organizațiile și/sau activitățile de genul Peniel și cum se pot ele încadra în viața bisericii pentru a fi de real folos lucrării lui Dumnezeu? Trebuie înțeles foarte clar că acel comunicat nu poate fi interpretat ca o schimbare majoră de direcție în proiectele Peniel. El tratează superficial problema și nu admite că ea a apărut ca o simptomă a unui curs greșit al lucrurilor ci doar ca un accident nefericit. Celor cărora li s-au spart timpanele datorită abordării tranșante a subiectului și care cer dragoste și îngăduință, le spun să nu uite de dragostea DE Dumnezeu care înseamnă păzirea poruncilor Sale și de dragostea LUI Dumnezeu care NU este o liciență pentru desfrâu ci care cere o pocăință autentică. Mi-a ”plăcut” ce striga un comentator, că stricații își au paradele lor care coincid cu legiferarea căsătoriilor homosexualilor și noi facem atâta tărăboi aici, sau că nu am sărbătorit Rusaliile cum se cuvine…

Isaia 1:13 ”Nu mai aduceţi daruri de mâncare nefolositoare, căci Mi-e scârbă de tămâie! Nu vreau luni noi, Sabate şi adunări de sărbătoare, nu pot să văd nelegiuirea unită cu sărbătoarea!”

Cum este posibil să dezbatem noi, NEOPROTESTANȚII, dacă este sau nu corect să INVITĂM O TRUPĂ PROFESIONISTĂ SĂ DEA SPECTACOL LA O ÎNTRUNIRE CREȘTINĂ DE TINERET?! Păi chiar dacă se purtau ca sfinții, EI slujesc pe scenele noastre?

Cum este posibil să dezbatem noi, NEOPROTESTANȚII, dacă dansul și manifestările artistice sunt acceptabile în închinarea noastră (că nu e în biserică, e într-o… sală de cultură)?!

Cum este posibil să acceptăm orbește argumentul că trebuie minimalizată e(o)roarea momentului surpriză din specatacol, fiindcă au fost… și multe lucruri bune?! Păi dacă îți cade o muscă în paharul cu apă îl mai bei?

Câtă lipsă de maturitate spirituală să acoperim o încălcare flagrantă a normelor de închinare autentică, arătând cu degetul în o mie de alte părți, acuzând ba una ba cealaltă?! Unii dintre voi arătați ca niște copii la care li s-a luat jucăria…

Cum este posibil să justificăm o lucrare care a început să derapeze din ce în ce mai mult pe ideea că în timp cutare predicator sau cutare păstor a participat și a predicat pe acolo?!

Cum este posibil ca atunci când sunt desacralizate altarele noastre să pretindem mușamalizarea și acoperirea acestor acte ca să nu ne audă lumea?! Păi lumea care ne vede întreabă ”așa fac pocăiții?” sau ”se dansează la pocăiți?” și NU SE POCĂIESC! Pentru că n-au de ce: suntem exact ca ei! Sau dacă se pocăiesc, se pocăiesc după acest model diluat, la fel de mascat după cum ne sunt parodiile și pantomimele noastre! Asta învață tinerii acolo: să mimeze pocăința!

Puerilitatea acestor argumente și anestezia totală în care au ajuns să le amorțească unora (mulți!) conștiințele demonstrează că strigătul meu (cam strident pentru unii!) este pe deplin justificat.

Iată Comunicatul transmis de Conducerea Peniel după episodul de la Oradea, tradus pentru o mai bună… înțelegere:

Comunicat

In timpul sesiunii finale a conferintei Peniel de la Oradea a existat un episod nedorit fata de care dorim sa ne asumam responsabilitatea si sa ne cerem iertare. (BUUUN, MAI DEPARTE…)

In dorinta noastra de a comunica adevarurile Evangheliei prin diverse mijloace relevante si de impact (DIVERSE?) am invitat o trupa ( 🙂 ) de pantomima Pass-Partout – Dan Puric (HUH?) pentru a intepreta o dramatizare inspirata din pilda Fiului Risipitor. Desi sceneta a urmat firul pildei si a exprimat inima plina de dragoste a lui Dumnezeu Tatal fata de toti fiii Sai risipitori (DAR CE, NU E SUFICIENT DE CLARĂ ÎN SCIPTURI?), in prezentarea ei a aparut un moment (dansul mult prea sugestiv) (DACĂ NU ERA ”MULT PREA SUGESTIV” ERA OK?) care nu isi avea deloc locul in contextul prezentarii Evangheliei si al conferintei Peniel.

Precizam ca acest dans nu este ceea ce se convenise cu producatorii acestei scenete si a fost o indepartare flagranta fata de ceea ce am comunicat in prealabil (DE CE NU I-AȚI ÎNTRERUPT PE LOC?). Ne cerem iertare de la toti care au fost deranjati (NUMAI DE LA EI? CĂ FIUL RISIPITOR A ÎNCEPUT CU TATĂL ȘI CU TOT CERUL, ASTA NU ERA ÎN… SCENETĂ?) de acest moment nepotrivit, si reafirmam ca aceasta abordare nu este ceea noi promovam si incurajam (SUNTEȚI SIGURI? IA ÎNCERCAȚI O RECAPITULARE…). Am tras invataminte din aceasta situatie neplacuta si suntem hotarati ca pe viitor sa fim mai atenti pentru a putea preveni situatii similare (NOI GREȘIM, NOI NE FACEM AUTOCRITICA ȘI NOI MERGEM ÎNAINTE!?).

Persoana (ȚAPUL ISPĂȘITOR) din echipa organizatorica Peniel care a fost responsabila de acest moment artistic si-a asumat greseala si lipsa de discernamant si s-a retras din echipa Peniel. Conducerea Peniel apreciaza intentiile bune, dar pe langa acestea avem mereu nevoie si de intelepciune si echilibru (ȘI CINE LE ADUCE PE ACESTEA MĂ ROG, CĂ PÂNĂ ACUM NU PREA A REUȘIT!).

Multumim lui Dumnezeu pentru Harul Sau minunat si pentru toata lucrarea pe care Duhul Sfant a facut-o si in timpul acestei conferinte si pentru faptul ca El lucreaza (OH, VĂ ROG…) chiar si in ciuda minusurilor pe care noi ca slujitori le mai avem (DECI, PÂNĂ LA URMĂ TOTUL ESTE BINE CÂND SE TERMINĂ CU BINE! PUNCT ȘI DE LA CAPĂT!).

(ACEEAȘI) Conducerea Peniel

Și un comentariu de la LUCI care cred că surprinde foarte bine secvența:

Modernizatorii de azi, au imprumutat metodele folosite de lume pentru a castiga popularitate, adepti, faima si bani. Multe lucruri, precum teatrul “crestin”, dansul “crestin”, rasul “crestin”, filmul “crestin”, spectacolul “crestin” au ajuns sa inlocuiasca rugaciunea in ascuns, darnicia in ascuns, viziunile si visele de la Domnul, darnicia in ascuns. Acum, suntem re-educati de modernisti, sa avem metode noi, unelte noi – cum le numesc ei, ca sa fim relevanti intr-o societate moderna… Au incercat si pe mine sa ma re-educe, unul chiar mi-a zis, da ce, nu te-am platit destul? – ulterior am inteles care era scopul lui – ruperea unei adunari si faima proprie.
Tot mai frecvent se predica o evanghelie “afacerista”, in care noi suntem parteneri cu Dumnezeu, noi ne facem partea si El isi face partea, ca parca am ajuns sa fim egali cu El!!! Aceasta egalitate i-a condus pe unii sa schimbe invatatura sanatoasa, si sa adauge ei inca o porunca – sa folosim ceea ce este la moda in societate pentru a imbraca mesajul Evangheliei. Din pacate multi Protestanti si neo-Protestanti au ajuns sa fie Conformisti si neo-Conformisti, in pas cu moda lumii… E tragic…
Nu le e rusine sa zica – moment artistic – atunci cand se refera la un anumit moment dintr-o intalnire spirituala… Citez din ceea ce a spus conducerea Peniel “Persoana din echipa organizatorica Peniel care a fost responsabila de acest moment artistic si-a asumat greseala si lipsa de discernamant si s-a retras din echipa Peniel. Conducerea Peniel apreciaza intentiile bune, dar pe langa acestea avem mereu nevoie si de intelepciune si echilibru.”
– Moment artistic – asa au ajuns unii de dependenti de momentele artistice din mass-media, incat au zis sa facem la fel si in biserica. Cred ca de aceea nu a reactionat imediat nimeni din cei prezenti la conferinta – efectul narcotic al divertismentului si al show-biz-ului era destul de profund incat sa adoarma pe cei prezenti.
Oare avem nevoie de artisti in biserica? Oare noi suntem artistii? De ce sa fie totul un teatru, o regie, o mare mascarada, in care sunt multe marionete care ne fac sa radem, sa plangem, sa batem din palme, sa strigam, sa dansam, sa tipam, sa fim liberi???
Am participat la intalniri de afaceri lumesti in care se practica acelasi mod de manipulare in masa, un spectacol bine regizat, cu oameni bine platiti ca sa creeze o iluzie, in care adevarul si minciuna erau amestecate si care aduceau convertiti din toate paturile societatii. Niste psihologi experti in manipulare in masa miscau niste sfori si marionetele jucau acel teatru iluzoriu… Multumesc lui Dumnezeu ca m-a salvat de ei.

De ce avem nevoie de teatru sau pantonima in biserica, oare vrem sa devenim actori, sa imitam cat mai bine lucrarea Duhului? De ce sa ne ascundem in spatele unor trupe de artisti care distreaza publicul? Uite asa a intrat fatarnicia adanc in inimile multora, si am ajuns sa fim perceputi ca niste oameni falsi, artisti de scena…

Si asa, de la un compromis cu lumea, vine al doilea si apoi te trezesti ca te-ai ratacit si nu mai gasesti drumul inapoi… ne trebuie pocainta, si o minte sanatoasa sa intelegem. Dumnezeu sa binecuvanteze pe cei care scriu si citesc aici, cu aceste virtuti si calitati importante ale unui crestin autentic.

CONCLUZII

 1. Dacă cei de la Peniel sunt cu adevărat bine intenționați în a sluji lui Dumnezeu, bisericilor și generației tinere, trebuie să se subordoneze unui for de conducere ecleziastic, care să reprezinte larg categoriile evanghelice din care provin participanții la conferințe. Același lucru este valabil și în SUA, Austria sau oriunde ei doresc să organizeze evenimente.
 2. Conferințele Peniel trebuie să se încadreze în norme de conduită și să promoveze cu grijă o structură bazată pe principii comun acceptate de bisericile pe care le abordează pentru colaborare.
 3. În cadrul Conducerii Peniel este imperios necesară introducerea unor elemente de echilibru care să reprezinte segmente de vârstă, orientare doctrinară și factori de responsabilitate care să direcționeze preventiv activitatea fundației.
 4. Este necesară revizuirea unor metode practicate larg în cadrul conferințelor de tineret și anume stilul și conținutul muzicii prezentate, moderarea activă a reacției participanților (este o mare diferență între motivarea spiritului și incitarea firii pământești), formele de prezentare a Evangheliei (scenete, pantomime și altele de felul acesta) și modul în care tinerii sunt încurajați (din nefericire descurajați de multe ori) să se încadreze în comunitatea locală ca elemente constructive.
 5. Conducerea Peniel a dat dovadă de iresponsabilitate și neglijență flagrantă în cel mai bun caz sau de o lipsă de discernământ cronică în avansarea treptată într-o direcție periculoasă de infiltrare a practicilor lumești în cadrul activităților sale în cel mai rău caz. Dacă doresc să recunoască doar iresponsabilitatea și neglijența, atunci se vor grăbi să acționeze în sensul recomandărilor făcute mai sus. Altfel, se va dovedi că intuiția noastră de a crede că este vorba de o deplasare ideologică este justificată.

Vom vedea.

About Cristian Ionescu

Pastor Elim Romanian Pentecostal Church Chicago, USA

27 răspunsuri sa “PENIEL: UN COMUNICAT DE TIP ”DAMAGE CONTROL””

 1. Inca un comentariu care nu va fi aprobat:

  Cum ar trebuie reformulate concluziile:

  1. Forurile de conducere ecleziastice la care trebuie sa fie supusa orice lucrare care conduce tinerii trebuie sa fie la randul ei ancorata in Scriptura si nu in propriile obiceiuri si intrepretari traditionale. Nimic adaugat nimic scos.

  2. Conferințele Peniel trebuie să se încadreze în norme de conduită și să promoveze cu grijă o structură bazată pe principii conform carora orice actiuni ale tinerilor sunt lucrarea pastorilor de acasa. Ca ei (conducerea bisericilor) prefera sa se ascunda dupa amvon si tinerii dupa banca nu e problema oganizatorilor.

  3.În cadrul Conducerii Peniel SI IN CONDUCEREA TUTUROR BISERICILOR este imperios necesară introducerea unor elemente de echilibru care să reprezinte segmente de vârstă, orientare doctrinară și factori de responsabilitate care să direcționeze preventiv activitatea fundației SI A BISERICILOR cu conditia ca factorii de responsabilitate sa fii dovedit implicarea eficienta in lucrarea FATA DE CARE EMIT PARERI. (pareristi gasim pe gratis).

  4. Este necesară revizuirea unor metode practicate larg în cadrul conferințelor de tineret si in BISERICILE RURALE SI UNELE URBANE și anume stilul și conținutul muzicii prezentate, moderarea activă a reacției participanților (este o mare diferență între motivarea spiritului și incitarea firii pământești CA SI MELODII CARE DUC CATRE DANSUL POPULAR), formele de prezentare a Evangheliei (scenete, pantomime, MIMARI DE LACRIMI, STRIGARI DE ALELUIA FARA LOGICA, STRIGATE DE LA PREDICATORI IN CONTRATIMP CU PREDICA și altele de felul acesta) și modul în care tinerii SI MEMBRII BISERICILOR sunt încurajați (din nefericire descurajați de multe ori) să se încadreze în comunitatea locală ca elemente constructive.

  5.Conducerea Peniel SI a BISERICILOR PENTICOSTALE a dat dovadă de iresponsabilitate și neglijență flagrantă în cel mai bun caz sau de o lipsă de discernământ cronică în avansarea treptată într-o direcție periculoasă de infiltrare a practicilor lumești SI RIGIDITATE, IMPASIBILITATE SI INDIFERENTA în cadrul activităților sale. „CE-A FOST BUN PENTRU NOI TREBUIE SA FIE BUN SI PENTRU TINERII DE AZI”, E O SINTAGMA BUNA CAND RAMANEM DOAR LA BIBLIE.

  CONDUCEREA PENIEL A GRESIT ALEGAND SA MEARGA SINGURA PE UN DRUM GREU, SPERIATA DE ALTERNATIVA RIGIDA DIN BISERICI. AU GRESIT AMANDOUA PARTILE.

  P.S. Nu tin cu Peniel dar nu imi place cum NU se comunica. Am scris cu CAPS, adaugarile mele.

 2. Fr. Ionescu,

  fiindca organizatorii s-au abatut de la Scriptura de aceea s-a intamplat aceste eveniment nefericit. Evanghelizarea se face numai cu Evanghelia lui Dumnezeu, ffindca numai Cuvintul lui Dumnezeu este viu si lucrator si nu si pantomima. Si apoi organizatorii Peniel nu au vazut ce rochie desantata cu crapatura aproape pina la (…) avea prima dansatoare ???

 3. Motivatia pe care am auzit-o de mii de ori este ca trebuie sa fim relevanti, altfel lumea nu se intoarce la pocainta, si uite asa am acceptat tot felul de lucruri pentru a fi relevanti. Discutand cu cineva imi spunea ca nu se poate defini muzica crestina, sau cum ai putea sa spui rockul are ceva rau in sine daca pui in stitul utilizat pe piata, versuri crestine. Ceea ce noi nu intelegem de obicei, este acesti inventatori de muzica manipuleaza milioane de oameni prin muzica lor draceasca, sunt mesaje ascunse, repetarea anumitor fraze, slogane dracesti, invitatii la senzualitate si toti trebuie sa recunoastem ca din moment atatia tineri idolatrizeaza artistii inseamna ca exista o putere care lucreaza in spate.

  1) Recunoscand ca actorii/cantaretii/alte personalitati ale veacului acestuia nu sunt oamenii lui Dumnezeu, corect? (Nimeni nu poate spune ca Michael Jackson, Lady Gaga, Elvis P, Beatles, etc., au fost sau sunt oamenii lui Dumnezeu)
  2) Recunoscand ca ei folosesc in primul rand o putere, exclusa puterea lui Dumnezeu, atunci se folosesc de puterea diavolului
  3) Recunoscand ca cel ce le pune la dispozitie puterea, le pune la dispozitie si uneltele necesare inselarii, manipularii, puterea de a le lua agoniseala, si aceste unelte sunt: muzica, mesaje cu invitatii la anarhie si rebeliune, expunerea lor mai mult dezbracati in fata a mii de tineri live si la TV, apoi si video clipurile lor gesticulatia, grafica, etc.
  5) Recunoscand ca aceste personalitati au legaturi cu organizatii oculte si sataniste, societati secrete, etc, uneori chiar ei/ele au recunoscut public)

  Acestea sunt doar cateva argumente

  Intrebari, Am putea noi poporul lui Dumnezeu, chemat in toate veacurile sa ducem lumina si mesajul Evangheliei, sa ne jucam cu uneltele lui Satan, cu jucariile lui, sau cu armele lui si sa nu ne afecteze, sau sa nu afectam lucrarea si marturia lui Isus Hristos ? Eu nu cred. Nu cred, nu cred ! Lucrul care mi se pare extrem de stupid si suna cam asa. Noi suntem crestini, traim intr-o lume idolatra si pagana, si noi mergem sa le spunem oamenilor de Dumnezeu, si oamenii nu se intorc, atunci noi ne zicem: atunci se ne imbracam ca ei, dansam ca ei, ne distram ca ei, pacatuim ca ei, traim luxuriant ca ei, ascultam muzica lor, privim la filmele lor, suntem oameni importanti ca ei, intr-un cuvant suntem ca ei. Atunci de ce sa le mai spunem ca noi am fost schimbati? Am fost schimbati de Domnul Isus pentru a trai o viata noua cu EL! Peniel incerca sa aduca salvarea tinerilor folosind uneltele lui Satan, sau ca nimeni sa nu sesizeze jucariile lui ca doar toate par asa de nevinovate.
  De cand Bisericile carismatice sau penticostale liberale folosesc folosesc pantonime, dans, ras, caderile pe spate, muzica asurzitoare, filmele, sunt mai puternice? Sunt mai multi oameni sfinti, mai multi misionari, mai multi oameni care duc o cruce grea, pe stazi, in spitale, in inchisori? Sau invers, oameni superficiali, vieti usoare, vieti lipsite de rugaciune, vieti lipsite de zdrobire si smerenie, vieti animate de tot cei lumesc !

  • Pace ţie!
   Ai perfectă dreptate, numai că realitatea zilelor noastre ar trebuii nu numai să ne pună pe gânduri, ci să luăm poziţie faţă de cea ce se petrece în Bisericile noastre. Puţini oameni ai lui Dumnezeu au curajul în zilele de astăzi să se opună, să se împotrivească curentului nou de „închinare” şi „închinătorilor”. Totuşi, frate Ionescu, ceva mă face să cred că unii dintre „colegii” d-voastră de slujire sau retras în linia a doua sau a treia sau chiar în spate de tot. De ce? Sunt cumva…. compromişi? Este prea târziu de a lua o poziţie? Au scăpat totul de sub control?
   Într-o predică care am urmărit-o live spuneaţi cam aşa: „mă minunez, cu câtă înţelepciune a înzestrat Dumnezeu, înaintaşii noştri, părinţii, bătrânii noştri. Dacă ascultam de ei nu aveam astăzi atâtea probleme în Bisericile noastre”

   Ei ne-au lăsat o pocăinţă adevărată. Ce vom da noi copiilor noştri? Ce vor da copii noştri mai departe?

   Eu văd aici un Dumnezeu = tovarăş, prieten, care nu are încotro ci trebuie să împărtăşească şi să savureze cultura noastră de divertisment. Un Dumnezeu care nu mai este de temut, căruia nu mai trebuie să I se acorde respect şi reverenţă în Închinare. Respectul, reverenţa au devenit ceva…. alterat, vechi, dezgustător.

   Frate Adrian, am citit comentarul scris de tine alăturat de „Cine mai poate vindeca România” (stadionul Areni, Suceava 2010 http://catauadrian.blogspot.com/2011/05/cine-mai-poate-vindeca-romania.html#comments). Am fost din nou contactat de organizatori ca să particip şi anul acesta la o nouă acţiune de acest gen. Nu ştiu dacă motto-ul va fi acelaşi, dar nu asta este important. Ce vreau să spun în dreptul celor scrise de tine acolo… noi oamenii suntem imperfecţi, cu greşeli, dar asta nu ne dă dreptul să NU mai facem nimic pentru vestirea Cuvântulu. Ne străduim, ne dăm interesul ca ceea ce facem să fie în primul rând spre slava lui Dumnezeu, mântuirea celor nemântuiţi şi zidirea noastră a tuturor.
   Doamne ajută!

 4. Nu este un contraatac, ci aceeasi pozitie pe care au avut-o inca din momentul in care si-au dat seama ca sceneta nu este ok. Imediat dupa ea a si-au cerut iertare, apoi imediat au postat comunicatul.
  As dori sa incercati sa va puneti in postura in care ati gresit fata de cineva (se mai intampla, iar diavolul profita imediat de moment) si apoi va cereti iertare de la acea persoana. Dupa ce ati facut acest lucru credeti ca puteti face mai mult? Sinceritatea din momentul in care v-ati cerut iertare se va vedea in faptele ulterioare. Tot la fel va fi si in cazul Penielului, adica se va vedea la urmatoarele evenimente daca au fost scuze reale sau de compromis.

  • Dragă Mit,
   Nu știu de câte ori să repet.
   Este o mare diferență între un accident banal și un diagnostic al unei boli cronice. Simptomele se văd cât și când se văd, dar boala roade până distruge.
   Ce s-a întâmplat la Oradea e mai mult decât o eroare, este o stare de lucruri.
   Acești oameni consideră de bine să invite trupe de artiști nepocăiți pentru a comunica… mi-e greu să zic Evanghelia, de fapt o mimează (ca și pe pocăință). Pentru mine asta e o boală care nu se vindecă printr-un comunicat pueril cu scuze penibile.
   Ori, se pare că refuză și diagnosticul și tratamentul adecvat (au mai făcut-o).
   Ultimul recurs? Demascarea.

 5. fr.pastor CRISTIAN IONESCU .In Romania totul e bine nimeni nu dezbate acest festival,ba uni pastori se si lauda cu el ,v-am trimis o poza pe facebook cu acest pastor.

 6. Frate Cristi ,
  Bine ati subliniat si trag si eu un semnal de alarma pentru cei care cred ca trebuie sa vestim Evanghelia prin „orice „metoda si daca se poate sa chemam „profesionisti” atunci impactul e foarte mare .Vreau sa le spun acestora ca Domnul Isus ar fi putut sa isi caute si pe vremea lui actori ,care sa duca Vestea buna mai departe dar nu a facut-o .( erau si atunci destui (…))
  Pun si eu o intrebare : Citi din aparatorii „momentului cultural „daca vedeau scene cum invoca ei la „dansez pentru tine ” stiau ca e vorba de pilda fiului risipitor?…eu cred ca era petrcerea de la nunta lui Samson sau era nevasta lui Potifar ca prea tare se arunca femeia aceea la partenerul de dans .
  Eu cred ca am ajuns sa ne vedem cit suntem de slabi si de saraci si in loc sa ne pocaim ca nu avem ce sa oferim oamenilor ,chemam profesionisti ca doar ei interpreteaza foarte bine rolul.Domnul sa ne dea putere sa ne intoarcem la cel care poate sa ne imbrace .(fiind goi).sa ne puna alifie pe ochi (se pare ca orbirea e tot mai mare )pina nu e prea tirziu.
  Mult har si pace

  • Domnul Isus a spus pilde care aveau nevoie de tălmăcire. De când trebuie să le mascăm și mai tare ca să poată fi înțelese mai bine?
   E clar că scopul este unul pur distractiv!

   • Daca e sa mergem pe linia aceasta pot la fel de bine sa vorbesc ca Isus a cinat cu vamesii, a stat de vorba cu prostituatele si a iertat in ultima clipa un talhar. Iar acestea nu au fost pilde, ci fapte.

    Uneori se intampla greseli, dar nu inseamna ca sunt si premeditate. Una este sa persisti in indolenta si alta este sa-ti asumi si sa te indrepti, ex Ghehazi si Petru.

    Mi-a placut foarte mult si plin de intelepciune ceea ce ati scris intr-un post: „Noi pastorii penticostali condamnăm ereziile, dar avem grijă să nu exterminăm sumar orice manifestare. Înainte de a extermina, trebuie încercată corectarea și recuperarea.”

   • Si atunci cum explicati tinerii care ies in fata, isi marturisesc pacatele, unii sunt vindecati iar altii chiar primesc botezul in limbi? (si aici ma refer la cel putin cei pe care ii cunosc si am vazut in ei schimbare autentica).

    Daca ei aduc roade in biserica si dupa perioade indelungate, nu doar dupa conferinta, asta inseamna ca a fost o lucrare duhovniceasca.

    Intr-adevar sceneta a fost o greseala. Dar de la o greseala asumata nu poti categorisi o intreaga lucrare. Este ca si cum as cunoaste un grup de tineri mai ‘zapaciti’ ca sa nu zic altfel din biserica dumneavoastra si sa trag concluzii pripite.

 7. Pe pagina comunicatului, fratele Lucian Oniga spune printre altele, intr-un comentariu de la final:

  „Nu am criticat actorii; ei au jucat foarte bine (i-am si apreciat pt. aceasta). Evaluarea noastra s-a rezumat strict la pantomina care putea fi imbunatatita daca aveam ocazia sa comunicam mai mult. Eu sper ca vom putea colabora cu Pass-Partout si cu alte ocazii. Atitudinea lor a fost extrem de buna si dupa terminarea conferintei. Dumnezeu sa-i binecuvanteze!”

  Deci cu alte cuvinte, pentru participanti: „Scuze ca v-am dat otrava..Va rog sa ne iertati…dar vom mai colabora cu firma care produce otrava si pe viitor”…

  Frate Cristian si ceilalti care mai mergeti contra curentului..va invit sa cititi comentariile de la comunicat:

  http://www.peniel.ro/2011/04/comunicat/

  Mie greu..extrem de greu sa cred (desi e adevarat) ca acele comentarii au fost scrise de tineri PENTICOSTALI…

  Mie greu sa cred (desi si acest aspect e adevarat) ca aceasta sceneta s-a facut cu ACORDUL si EVALUAREA unui absolvent ITP…

  ” Comunicarea cu trupa s-a facut printr-unul din colegii nostri de la Bucuresti (absolvent ITP) care urma sa ma tina la curent si in detaliu cu scenariul si repetitiile trupei. Personal l-am rugat sa participe la repetitii si chiar sa-mi trimita o inregistrare video a pantomimei in formatul ei final. Din pacate, nu am primit inregistrarea ceruta, dar am primit asigurari ferme ca pantomima va fi fara repros, ca actorii au o atitudine foarte buna si ca si-au luat rolul in serios, fiind constienti ca vor juca in fatza unor tineri evanghelici mai sensibili la anumite chestiuni firesti. Prin urmare, avand asigurarea unui absolvent de teologie penticostala, dar si afland ca unul dintre actorii din trupa este si absolvent de teologie ortodoxa, am acceptat ca ei sa-mi prefateze predica inspirata din aceeasi pilda.”

  Doamne,,,ai mila de „pocaitii” din Chiriat Iearim-ul acestor vremuri….

  • Să nu-ți vină să plângi… sau să strigi de durere?!
   Mulțumesc frate Cristian!

   • Tare ma tem ca aveti dreptate fr Cristi, ca „momentul artistic” performat de necredinciosi in acel serviciu evanghelic a fost o simptoma a unei boli cronice. Deci din comentariu lui Cristian Boariu se pare ca Peniel doreste sa colaboreze in continuare cu aceasta echipa de actori, lucru care arata ca mentalitatea si viziunea Peniel vor continua neschimbate chiar dupa scandalul asta…

 8. Cei care au performat la aceasta intrunire de tineret PENIEL nu sunt nici pe departe cei mai destrabalati artisti din Romania. Nu poti sa astepti mai mult de la o trupa seculara de artisti. Pt ei a fost greu sa faca distinctia intre un spectacol si o intrunire crestina de tineret. Eu zic ca ar trebui sa nu facem prea multe referinte la ei pt ca ei nu au nici o vina. Cand Florin Piersic a venit la biserica (…), a spus un fel de injuratura folosind un eufemism (dar a fost clar pt toata adunarea ca a fost ceva de mama).
  A luat cineva pozitie atunci? L-a oprit cineva? Daca ar fi venit la biserica Elim din Chicago, fratele Ionescu l-ar fi oprit? Dupa ce va lauda, atmosfera este una joviala, toata lumea aplauda, cum sa intervii sa-l opresti? Cel mult poti sa-ti iei masuri de precautie pe viitor.

 9. Citi mai au astazi curajul sa stea in spartura ?? sa fie loviti si inproscati pentru ADEVAR ?? – Doar adevaratii crestini loiali lui DUMNEZEU , Lui ISUS si calauziti de DUHUL SFINT . Regimul comunist prin lupta lui impotriva crestinilor fara sa-si dea seama, a creat Eroi ai credintei . Se pare ca libertatera incepe sa creeze ??? Frate Cristian – DUMNEZEU E CU CEI DREPTI, deci curaj si pe mai departe.- GOD BLESS YOU.

 10. @Mike
  Nimeni nu arunca cu pietre in fratele Cristian Ionescu. Eu cel putin il respect si il apreciez cel putin ca teolog si vorbitor, ca om nu-l cunosc si nu ma pot exprima. Punctul meu de vedere nu este contra lui sau contra a ceea ce este gresit (am zis de la inceput ca sceneta a fost o greseala)

  ci contra categorisirii premature. De ex. nu poti categorisi o biserica dupa un mic grup de tineri ce nu prea au treaba cu Dumnezeu sau dupa 2-3 frati care sunt cel putin superficiali.

 11. Din cate vad eu, tu crezi ca in cer o sa fi cam singur, te crezi cam sfant. Toti sunt rai numai u esti bun!! Interesant!!

 12. deci va sa zica voi nu credeti comunicatul celor de la Peniel. asa va place sa criticati ceea ce fac altii.. mai bine ati spune Cultului Penticostal sa organizeze si ei conferinte ca sa mearga tinerii la ele, daca cele de gen Peniel sunt „lumesti”. ma doare capul cand vad ca gandirea asta inca domneste peste noi… fara batai din palme, fara tricouri, blugi… DOAR la costum si cravata „ca asa place Domnului”…

  • Nu stiu daca esti conservator sau Liberal dar ai dreptate.Pana la urma e free market si oricine e liber la organizat conferinte.Problema e ca in momentul in care semnezi un act trebuie sa te ti de cuvant.In intelegerea din 2007 Penielul era obligat no dance,no dicso,no manifestari lumesti.Deci aici Penielul a gresit.Fratele Cristian doar se apara nicidecum nu lanseaza atacuri.Lansarea unui atac presupune invadarea terenului cuiva,agresarea fara motiv a cuiva.Aici insa e o MEGA PACALEALA facuta de PENIEL asupra cultului penticostal prin nerespectarea intelegerii iar penticostalii trebuie sa ia atitudine nu sa taca.Foarte bine a facut Fratele Ionescu.
   Dar daca parintii si-ar fi educat cum trebuie copiii nu am fi ajuns aici.

Trackbacks/Pingbacks

 1. Pastorii penticostali iau atitudine față de conferința „Peniel” « Penticostalismul AZI - 16 iunie 2011

  […] a analizat comunicatul prin care se cere iertare datorită scenei de dans, pastorul catalogând acel comunicat ca fiind de tipul „Damage control”. La toate acestea s-au făcut câteva explicații din partea liderului Lucian Oniga, explicații […]

 2. Pastorii penticostali iau atitudine față de conferința „Peniel”! « Penticostalismul AZI - 16 iunie 2011

  […] a analizat comunicatul prin care se cere iertare datorită scenei de dans, pastorul catalogând acel comunicat ca fiind de tipul „Damage control”. La toate acestea s-au făcut câteva explicații din partea liderului Lucian Oniga, explicații […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: