PENIEL: CONSTATĂRI ȘI SPERANȚE

După (aproape) o săptămână de dezbateri pe această temă, câteva postări și sute de comentarii, reacții (unele) destul de colorate pe alte (câteva) bloguri, am ajuns la următoarele concluzii:

1. În general, cu o mare majoritate, comunitatea evanghelică este împotriva momentului de tristă amintire de la Oradea, în cadrul conferinței Peniel.

2. Tot majoritară (mai mare de la o anumită vârstă în sus, mai mică de la o anumită vârstă în jos) cred că este opoziția față de angajarea profesioniștilor pentru a sluji în cadrul întrunirilor evanghelice.

3. Poate subiectiv, dar eu consider că pantomimele, scenetele și alte (câteva) metode moderne de evanghelizare și închinare sunt departe de a fi acceptate de conștiința colectivă a comunității noastre ca metode valide.

4. Este reală, deja vizibilă și îngrijorătoare deconectarea (din ce în ce mai distantă) între generații.

5. Folosind unele (mai multe sau mai puține, depinde pe cine întrebi) exemple de biserici și păstori care au neglijat tinerii și copiii, s-au generalizat percepții periculoase și false în ceea ce privește situația și/sau statutul tinerei generații în comunitatea noastră.

6. Trebuie să recunoaștem că am abordat această criză (reală sau percepută, de la caz la caz) destul de târziu. I-am lăsat pe alții să ne definească realitatea.

7. În general, spiritul comunității noastre este destul de apatic (ca să nu spun indolent) și lipsit de convergență atunci când este vorba de păstrarea fermă a unor principii, implementarea unor hotărâri și, mai de dorit, intervenția preventivă în întâmpinarea unor potențiale crize.

8. Mișcări, para-bisericești, cum este Peniel sunt ignorate total până la apariția unor erori grave ca rezultat al lipsei de integrare într-o structură care să le asigure echilibru și siguranță. Chiar atunci când se văd lămurit semnele unei deraieri și încălcarea unor norme de conduită prestabilite, teama de a lua atitudine este cronică.

9. Aberațiile care apar simptomatic și din ce în ce mai frecvent sunt foarte greu de abordat. Într-un mod elegant și confidențial, prin analize teologice/doctrinare și/sau dialoguri frățești sau acorduri de colaborare nu se ajunge la niciun rezultat, așa cum s-a putut vedea în timp și în acest caz. Printr-o confruntare directă, în spațiul public, cu o doză de abrazivitate, cineva trebuie să plătească prețul. Foarte mulți nu vor să se expună unor etichete inevitabile. Vor fi acuzați de duritate, lipsă de tact, chiar lipsă de înțelepciune și dragoste. Însă (ca o concluzie, poate subiectivă) este singura metodă de a atrage atenția și a deschide un dialog (cam brutal la început) care să aducă o rezoluție cât de cât onorabilă.

10. În context bisericesc, liberalii (sau libertinii, că m-ați zăpăcit cu distincția), deși cu mult mai puțini, se organizează (poate doar instinctiv) mult mai bine și fac mult mai multă gălăgie decât conservatorii (deși tot ei se plâng că lucrurile stau invers: tot ei mușcă și tot ei țipă). Uimitor, deși baza de vizitatori a acestui blog este majoritar croită (cum e și normal) pe vederile mele, un număr foarte mare de opozanți au inundat militant postările din ultimele zile, punând (puține) steluțe în dreptul lor, coborând astfel (doar la nivel de percepție) suportul general față de poziția noastră. Cei care sunt de acord sunt mulțumiți și pleacă fără să o dovedească. Cei nemulțumiți mai dau un șut înainte de a zice la revedere 🙂 … La un moment dat, la postarea articolului fratelui Cornel Avram, considerat mai echilibrat în abordare, au năvălit vreo 20 de vizitatori care i-au coborât instantaneu gradul de evaluare. Amuzant? Poate…

11. Există soluții (pentru orice) dar lipsește energia și agenții care ar putea să o genereze (în timpul lui Saul s-a tăiat vaca în bucăți, acum ce să tăiem… 🙂 ). Fiecare este mulțumit să vegeteze în colțul lui, mulțumit că tsunami nu a ajuns la el. Nu încă!

12. După proverbul ”orice minune ține trei zile”, acesta este paravanul după care se ascund ”infractorii” acestui scenariu, așteptând să treacă furia valului și luând-o apoi de la capăt. Așa se supraviețuiește.

CE URMEAZĂ:

1. Conducerea Peniel (și alții ca ei) să-și regândească radical identitatea, scopurile și metodele.

2. Apropierea sinceră și integrarea subordonată într-o structură de autoritate care să îi dea echilibru și credibilitate. Știu, știu… Dar, deocamdată, Cultul Penticostal va fi – cred, mă rog – receptiv unei asemenea relații (condiționate și ceva mai bine definite) de colaborare.

3. Activitățile pe care le desfășoară în afara sferei de autoritate a CP să se încadreze sub coordonarea forurilor comunitare din țările respective.

4. Într-o notă mai aproape de… realitatea mea, deși am criticat (virulent, spun unii) incidentul de la Oradea, văzând în el o simptomă a unei stări de deplasare ideologică, sunt deschis pentru un dialog constructiv. Nu singur (nu este nici locul, nici poziția mea și nici nu cred că sunt o persoană prea dezirabilă pentru cei de la Peniel) dar într-un colectiv cum este Consiliul Pastoral al Convenției s-ar putea ajunge la surprize plăcute.

5. Am fost conștient, calculat și deliberat pe tot parcursul acestui demers. Nu am făcut nimic haotic, cu spirit de reacție și dintr-o indignare răutăciosă (deși am fost grozav de indignat). Nu am resentimente față de NIMENI (nici măcar față de știți voi cine 🙂 , ci poate doar compătimire)! Nu cer iertare nimănui și nu am nimic de scuzat în tot acest demers (asta nu înseamnă că nu greșesc și nu îmi cer iertare destul de des). Dar nu acum și nu pentru asta! Obrazul Mântuitorului meu și al Bisericii Sale a fost pălmuit de iresponsabilitatea și spiritul lumesc al unor oameni de la care se putea aștepta (mult) mai mult. Tot așa de conștient și avizat mi-am asumat riscul de a fi perceput într-un mod distorsionat. Nu-i nimic.

Un lucru este clar: într-un fel sau altul, aici sau/și în alte părți discuția continuă! Când se va termina? Din punctul meu de vedere atunci când se vor termina și aberațiile care pun în pericol tânăra generație și bisericile noastre!

About Cristian Ionescu

Pastor Elim Romanian Pentecostal Church Chicago, USA

29 răspunsuri sa “PENIEL: CONSTATĂRI ȘI SPERANȚE”

 1. Corect.Dar sa nu va mire lucrul asta.Liberalii totdeauna se pot organiza si pot starnii ori make a crowd.Vorba aia .Noi va dam,noi va bagam in traista.Niciodata nu o sa auzi un liberal sa vorbeasca despre munca(hard work).Ei doar sa primeasca.Voi nu trebuie sa faceti nimic.Noi,liberalii,va oferim totul.Cred ca trebuie sa invatam de la tea party movement(o adunare a conservatorilor din SUa) si sa ne organizam si noi.Sa avem propriul nostru peniel iar tinerii participanti sa fie 99% conservatori.Liberalii(sau libetinii,ca tot aceeasi sunt)sunt (…) galagiosi.Frate Cristi.Poate ar trebui sa scoatem votarea comentariilor si din cand in cand sa-i bagam la spam.La mine pe blog i-am bagat deja la spam ,apoi mutati frumos la trash unde le e locul.

 2. Referitor la punctul 10 as dori sa subliniez ceva. Numărul mare al celor ce vin buluc să ne apese prin votul lor (după numele celui ce scrie şi nu după conţinutul comentariului respectiv), fac parte din şleahta oamenilor fireşti (ştim doar că „păcatul ne înconjoară aşa de lesne”).
  Dacă nu s-ar oţărî atâţia împotriva atitudinii pe care aţi luat-o (frate Cristian), aţi putea să vă neliniştiţi.
  Aşa însă, numărul mare de împotrivitori, dovedesc faptul că n-ţi lovit cu pumnul în vânt, că „Lupta trebuie să continue” and not „The show must go on”!

 3. Personal cred ca trebuie o schimbare din temelii. Nu doar sceneta acea e de vina…Uitati-va aici la sarituri, care nu sunt departe de dansul din sceneta:

  Stau si ma intreb daca acesti tineri au experimentat botezul cu Duhul Sfant, acea bucurie care nu are nevoie de zogomotul chitarilor electrice sau de zbenguieli…

  Incotro, tineri dragi? Inspre lume…??

  M-a marcat in aceste zile ce ii spunea Avraam lui Eleazar: Avraam i-a zis: „Să nu care cumva să duci pe fiul meu acolo!”. Cu alte cuvinte, ce folos are Eleazare ca eu am iesit din tara mea, daca Isaac ajunge inapoi acolo?
  Ce folos e ca atatia parinti au iesit din lume in urma cu zeci de ani si s-au pocait si acum aceasta miscare, ii duce pe copii lor inapoi in lume?

  • Foarte bine punctat Cristi Boariu….
   .sa lasam Duhul Sfant sa isi faca lucrarea, ca focuri straine pe altar se tot aduc… si da…… sa simti dorul dupa Duhul Sfant si lucrarea Lui…ohh Doamne ai mila de noi!

   • Frate Boariu, un comentariu excelent: Am vazut ca sloganul conferintei a fost::”O alta realitate”, probabil ca asta explica totul? In august vor avea o alta manifstare, credeti ca se va schimba ceva? Trec cele 3 zile(cat tine o minune) si o vor lua de la capat, ceea ce pe mine ma sperie Si iata de ce:
    1. Mnifestari de asemenea amploare pot fi manipulatoare.
    2. Dandu-le tinerilor „,paine si circ” pot fi indepartati de la adevarata realitate a convertirii sincere.
    3. Ceea ce se intampla la peniel poate fi inceputul unei secte, si cine poate garanta ca nu asta se urmareste, mai ales ca Bisericile nu accepta astfel de manifestari. Oricum sunt multe diferente intre doctrina biblica si ceea ce se intampla acolo.
    Cred ca organizatorii trebuie sa fie chemati la ordine de catre Cultul Penticostal, asta daca chiar conducerea cultului nu sunt de acord cu ei,(Nu am vazut nici o luare de pozitie din partea lor).

  • E socant, nu stiam, eu nu am crezut ca fac chiar asa la conferintile astea, chiar parea scuzabil faza cu sceneta, ca nu au stiut, ca era prima data, ca s-a convenit altceva, etc. De multe ori ma intreb, de ce credinciosii daca a avut(sau cel putin sustin ca au avut o intalnire cu Dumnezeu), pot sa ramana neschimbati, toate lucrurile astea seamana asa de bine cu concertele lumii acesteia. Eu nu vad mare diferenta. 1 Corinteni 10:7  Să nu fiţi închinători la idoli, ca unii dintre ei, după cum este scris: „Poporul a şezut să mănânce şi să bea; şi s-au sculat să joace.” Avertismentul este si pentru Biserica. Lideri de la Peniel, treziti-va, lasati sincretismul si pocaiti-va, nu mai e timp de pierdut, sincretismul trebuie condamnat, ce faceti voi este sincretism nu crestinism. Este nevoie urgenta de pocainta si toti avem nevoie de asta. Asta nu e o gluma, asta trebuie sa provoace o durere adanca in noi, am ajuns asa de departe in haul lumii acestei, sa plangem, sa ne pocaim, se ne zdrobim inaintea Domnului poate are mila de noi. Acum e clar, e un amestec. Peniel=sincretism

   • Dragă Adrian,
    știi ce mă surprinde? Cum este posibil să fie așa de mulți (unii pastori, predicatori, lideri) care nu văd ceea ce vezi tu.
    O asemenea aberație trebuia sancționată instantaneu cu ieșirea din sală a (cel puțin) sute de tineri!
    Nu să le permită acestori impostori să îi manipuleze în a accepta scuzele lor ieftine dar fără consecințe reale (așa cum au demonstrat-o declarațiile de (un pic) mai târziu ale lui Lucian Oniga!
    Te felicit pentru discernământ! Sincer!

   • C.I.
    eu am iesit afara…de pe site 🙂 cand am auzit cine merita sa fie botezat si cine nu 😉

 4. Domnul sa va intareasca fr Ionescu si mereu sa ramaneti cu Adevarul sus! God bless you!

 5. ,,Domnul este cu tine viteazule”. au fost cuvintele de incurajare pentru Ghedeon, rostite nu de un om, ci de Ingerul Domnului. Durerea lui era mare pe vremea aceea, Madian, fara pic de rusine venea sa ia rodul muncii lor. Nu a muncit el singur, mai mult ca sigur ca si altii au fost indurerati, dar despre el ne vorbeste Biblia, cum ca a incercat sa faca ceva pt salvare. Azi traim aceleasi zile, fara pic de rusine, diavolul cauta la radul muncii noastre, la copii nostrii. Sigur si azi muncesc inca destul de multi parinti pt edificarea spirituala a copiilor lor, si sunt multi indurerati, dar parca nu ajunge numai atat, trebuie intreprins ceva. Pt fr Ionescu, si toti cei ce se lupta pt cauza comuna, chiar daca in aparenta se pare ca sunt multi impotriva, Domnul este cu dumneavostra toti. Ma rog ca El, Domnul care a dat biruinta lui Ghedeon sa va sprijineasca si lupta sa fie incununata cu biruinta., pentru Slava Numelui Sau si mantuirea tuturor.. Sunt mama si nu pot sa ma multumesc cu mai putin, VREAU TOATA CASA PT DOMNUl
  Multa binecuvantare! .

 6. Eroarea de la Oradea nu a fost asa Grava (neplacuta, DAAA). Zic asta pt ca a fost repede observata de toti…erori Grave sunt alea unde se sustine ca nu ai dreptul la botez in apa pt ca nu meriti sa mergi in cer daca nu sti pe cati arginti au fost vanduti Isus si Iosif, etc, etc…astea trec necorectate (ba chiar aprobate)si neobservate de cei mai multi…

  Nu numai „liberalii” au votat postarea lui C. A. Nu trebuie sa va supere–atata a valorat probabil in opinia majoritara…Eu (si nu sunt liberal)am votat-o in jos pt ca: 1. a fost o lista incompleta de reguli :), 2. nu rezolva problema–nu a taiat la radacina.

  V-am votat unele articole pe tema Peniel in jos pt ca nu i-ati pus la zid pe TOTI predicatorii care au fost la Oradea si raman in tacere si nu-i amenintati pe cei ce vor continua colaborarea cu Penielul in conditile de fata. INCA ASTEPT SA O FACETI CA SA DOVEDITI NEPARTINIRE :).

  PS Sustin lucrarea Peniel cu toate minusurile care le are

  • @ Val
   Iată de ce, spre exasperarea cuiva 🙂 , nu am sancționat doar incidentul în sine ci orientarea și conceptul care stau la baza acestei mișcări și care au făcut… posibilă această eroare, eroare care va fi repetată (nu că ar fi fost comisă pentru prima oară).
   Diferența dintre noi este că dvs. considerați dansul ca fiind o eroare în cadrul unei metode bune de evanghelizare (scenetă, pantomimă) în vreme ce eu o consider o simptomă în cadrul unei metode lumești! Nu?…

   • Nuuuu :).Dansul nu este condamnat in Biblie ca si forma de inchinare..Dansul din scena Peniel nu a fost inchinare, a fost o incercare nepotrivita, nenecesara, etc pt a demonstra pilda..A fost o idee gresita.. Eu sunt de moda veche: cred doar in ce vad in Biblie-evanghelizare prin Cuvant si semnele care iL urmeaza..

    Pantonime, etc.. nu le condamn cand aduc roade adevarate…Era la moda in Rom prin anii 90 sa mergi in centru sa pui muzica cu Michael Jackson (yukk) si apoi cand se adunau oamenii, le predicai Evanghelia–cica au fost si roade–Haleluia! NU MA INSCRIU LA ASA CEVA–eu mergeam cu o chitara si cantam un cantec crestin sau daor strigam: „Atentie!” si apoi predicam si vindecam bolnavii si chemam oamenii la pocainta..Pt mine asta e deajuns… cand Duhul lucreaza cu noi..dar daca nu lucreaza, toate schemele nu vor produce decat maximul „copii spirituali handicapati”…

   • Val,
    Nuuuuuu…
    Daca tot mentionati de scheme si de Duhul…..Eu cred ca daca Duhul lucreaza, nu mai este nevoie de scheme. De fapt asta este tinta noastra nu?…noi ne micsoram ca Isus sa creasca!?!?

   • @Val…Sunt putin alarmat de cele citite in postul tau..Sper sa fie doar un typo…. eroare de comunicare…..

   • Florin N
    Nici vorba de typo 😉

   • Nu doar „copii spirituali handicapaţi” Val, ci adevăraţi „chichiuaua spirituali” Un handicap nu se transmite întotdeauna ereditar însă cromozomii rasei, da! Tare mă tem că personajele noastre, în loc să fie „rasaţe”, sunt „ratate” spiritual, prin transfer de gene modificate. Scapă-ne Doamne din gheara morţii şi a păcatului şi vindecă-ne boala nepăsării şi a toleranţei!

 7. Imi pare asa de rau de vorbele grele care se arunca din partea ambelor tabere (mai mult totusi la nivel de commenturi) zilele astea pe un subiect care sincer nu cred ca merita dezbatut atat de mult…pacat ca am ajuns ca si crestini..(si ne mai numim si copii de Dumnezeu )sa ne certam unii cu altii…sa ne luptam intre noi de parca am fi cei mai mari dusmani! „Lupta trebuie sa continue???!!!” dar suntem in razboi cumva?…si ne luptam cu fratii nostri? pentru ce?? pentru niste randuieli omenesti?? cred ca Diavolul se bucura imes si-si rade in barba privind la lipsa noastra de intelepciune. oare ce crede Dumnezeu despre noi vazandu-ne asa de dezbinati si preocupati de vorbe goale ?? In loc sa fim uniti si sa luptam impotriva celui rau noi ne luptam si ne trimitem „frumos in trash unde le e locul” unul pe altul?! incredibil…Domnul sa ne ierte pe fiecare de lipsa de intelepciune si sa ne ajute sa ne pocaim in primul rand noi si apoi sa ne dea puterea sa -i mustram pe ceilalti in dragoste. Cred ca s-a depasit cu mult limita postarilor in acest caz atat a articolelor cat si a comenturilor. Fiti binecuvantati.

  • Deci dvs. considerați că a invita o trupă de necredincioși să performeze în cadrul închinării noastre (lucru care s-a întâmplat și se va mai întâmpla, dacă este să ne luăm după cele spuse de Lucian Oniga) nu ține de principii?
   Cu câtă ușurință luați lucrurile…

  • Timisoara anonima;
   ceea ce spui sunt doar lozinci: unittate(unitate in ce?in degradarea, diluarea si compromiterea crestinismului?)
   Vorbe goala? care?cele care vor sa duca lumina in intunecimea care se asterne?
   dezbinati? cind? cind unii vor sfintenie si altii moarte spirituala?
   cind vezi ca, copiii tai s-au intors din lume si vine diavolul ii ia si ii duce de nas, de catre asa zis lideri crestini?
   Copiii nostrii au fost rascumparati cu singe de Dumnezeu , nu cu tobe, tangouri si hramalaie, asa zis crestina.
   Vorbe goale, cind este vorba de Viata Vesnica a cuiva?
   Nu cunosti Cuvintul lui Dumnezeu; este limpede cum Il pazasti.
   Daca iti place lumea, nu fa apologia ei intre copiii lui Dumnezeu.
   Sa nu te trezesti ca lupti impotriva lui Dumnezeu, care prin Jertfa Necurmata a salvat omenirea de la focul gheenei.
   Voi chiar va jucati?
   Voi credeti ca viata e doar o scena, ca pentru cei din lume?
   Voi nu aveti grija sa nu calcati strimb, calcind pe Urmele lui Hristos.
   Vreti dragoste?
   Pai nu v-a dat Domnul slavei destula si acum o batjocoriti?dindu-va de parte diavolului, dusmanul lui Hristos?
   Va place ca diavolul sa rinjeasca duhnind a iad, devorindu-va cu ura lui
   nemasurata?
   Nu vedeti ca va face sa batjocoriti Sfintul Singe?
   Pentru CE?
   pentru dezmatul acestei lumi?
   O inima curata nu mai iubeste lumea, chiar daca mai are slabiciuni.
   Da, trebuie sa luptam ca Diavolul sa nu fie fericit prin cei care isi zic copii de Dumnezeu., dar calca in picioare rinduiala divina (nu cea omeneasca)
   Ori lumea, ori slava cerului.
   Dece ce credeti ca a zburat din cer,heruvimul Lucifer?
   era frumos, cel mai frumos, avea toata stralucirea in juru-i.
   Nu vedeti ca racneste ca un leu ( nu racneste ci cinta . 😦
   ) ca sa aiba cit mai multi in Iazul de Foc.
   Cereti intelepciune de la Domnul; va rog; nu va lasati amagiti.
   Si multumiti fratilor care au durere pentru voi; care nu doresc sa sfirsiti cu satana in FOCUL vesnic, unde viermele nu moare.

 8. Felicitari pentru articol. Sper si eu din toata inima, si pentru binele vostru, sa reusiti sa aduceti o schimbare in bine in perceptia tinerei generatii cu privire la trairea in evlavie si umblarea cu Dumnezeu.

  Bunul Dumnezeu sa va dea si putere.

Trackbacks/Pingbacks

 1. Pastorii penticostali iau atitudine față de conferința „Peniel” « Penticostalismul AZI - 16 iunie 2011

  […] comparație cu acesta, pastorul penticostal Cristian Ionescu, postarea de astăzi, cu titlul: „Peniel: constatări și speranțe, face câteva recomandări mai moderate, printre care aducem în atenție […]

 2. Pastorii penticostali iau atitudine față de conferința „Peniel”! « Penticostalismul AZI - 16 iunie 2011

  […] comparație cu acesta, pastorul penticostal Cristian Ionescu, postarea de astăzi, cu titlul: „Peniel: constatări și speranțe, face câteva recomandări mai moderate, printre care aducem în atenție […]

 3. Hawt Post – 16 iunie 2011 (2) « România Evanghelică - 16 iunie 2011

  […] https://popaspentrusuflet.wordpress.com/2011/06/16/peniel-constatari-si-sperante […]

 4. 10 postări în Top 100 WP (17.06.2011) « România Evanghelică - 17 iunie 2011

  […] Peniel: ConstatĂri Și SperanȚe (popaspentrusuflet) 3. Conferințele Peniel și dezonorarea lui Dumnezeu (lascaupetru) 7. Sondaj: […]

 5. Postare Nr. 1 în Top WP (17.06.2011) « România Evanghelică - 17 iunie 2011

  […] Peniel: ConstatĂri Și SperanȚe […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: