PENIEL: CINE NENOROCEȘTE POPORUL DOMNULUI

Testul de caracter al unui om este cât de repede, cât de public și cât de ferm își exprimă pozițiile de principiu. Fără prea multă chibzuință. Chibzuința este foarte bună dar nu pentru a ne ascunde lipsa de verticalitate. Un om al lui Dumnezeu trebuie să aibă în conștiința lui bine tranșate adevărurile esențiale care ”prin întrebuințare, îl ajută să deosebească binele de rău”. Atunci când în prezența lui Dumnezeu are loc marea confruntare de pe Carmel, Ilie pare a avea mai mult și mai întâi de lucru cu Israel decât cu preoții păgâni. ”Până când vreți să șchiopătați de amândouă picioarele?” Adică să nu stați bine nici pe unul nici pe altul. Reacțiile unora atunci când am deschis subiectul Peniel au fost de-a dreptul caraghioase. Dă-i și-n stânga, dă-i și-n dreapta: adică mă îmbrac în carouri să mă asortez și-ntr-o parte și în alta, depinde cine câștigă argumentul. Cât de greu le e unora să (vrea să) vadă răul!?

Uluitor este cum (nu) au reacționat cei din România. Sau poate au reacționat și nu știm noi (despre poznele de la Peniel am aflat abia după două luni). Aici cred că trebuie să menționez câteva suspiciuni pe care le am bazat pe propria experiență de comunitate. Unii nu reacționează pentru că nu pot: la ei în biserici se practică exact aceleași lucruri și nu au cum să le conteste. Ceilalți nu intervin ca să nu-și strice relațiile cu ei (să aibă pace) și uite așa tac toți! Iubiții mei, nu există dragoste fără adevăr și nici pace fără dreptate! Domnul Isus Însuși a spus că nu a venit să aducă pacea în această lume! Noi nu avem armate, bombe, tancuri și mitraliere! Nu avem decât adevărul! Adevărul îi ofensează pe oameni mai mult decât palmele! Acum, prețul trebuie să îl plătim noi! L-au plătit profeții de demult, l-a plătit Ioan Botezătorul, l-a plătit Domnul Isus, l-au plătit sfinții apostoli și ucenici și ”sunt prigoniți toți cei care doresc să trăiască în evlavie”! Am fost de acord cu proiectul ”Răscumpărarea memoriei” deoarece cred în adevăr și nu din alte motive. Pentru mine, cazul Peniel este bazat pe același principiu. Însă orice asociere practică între erorile și abaterile acestei mișcări cu vânzările de frați și corupția altora este forțată!

Mai este o eventualitate (pentru cei care ne-au dat dreptate dar au fost, vor fi sau doresc să fie asociați cu aceste conferințe că… e un prilej de afirmare).

Se spune că dl. Minciună s-a întâlnit odată cu dl. Dreptate. Zice minciuna: ”dragul meu, ce atâta ură, hai să facem pace că-i destul de largă lumea pentru amândoi!” Dreptatea… hai că-i mai bună pacea! Și uite-așa se duseră dumnealor, la invitația d-lui Minciună să se cinstească la o masă. Zice Dreptate: ”Nu am bani la mine!” ”Nu-i nimic! Eu te-am chemat, eu plătesc!” Și uite-așa! După ce se omeniră ei, Minciună îl cheamă pe chelner și îi șoptește ceva la ureche. După o vreme, chelnerul vine cu nota de plată. Dl. Minciună se revoltă: ”Măi neobrăzatule, dar nu ți-am plătit adineaori când te-am chemat la mine?” ”Nu domle, nu mi-ați plătit!” Mare tărăboi, vine șeful, se încing spiritele, săracul Dreptate nu mai știe ce să creadă. Cum clientul are întotdeauna dreptate, șeful îl beștelește pe chelner care, dezamăgit și tare supărat, ridică ochii spre cer și șoptește: ”Unde ești dreptate?!” Dar, de lângă el, dl. Dreptate șoptește înapoi: ”Aici sunt! Dar am mâncat și eu…”

Întâlnirea dintre Ilie și Ahab ne oferă un exemplu tipic al argumentelor pe care le-am auzit în aceste zile: CINE NENOROCEȘTE POPORUL DOMNULUI? Ahab spune că Ilie! Este prea abraziv, vorbește prea tare, acuză, este intransigent și folosește titluri tari! Ilie îi răspunde înapoi: ba tu nenorocești pe Israel cu idolatriile și stricăciunea ta și a Izabelei!

Sunt două reacții majore în fața adevărului. Cu îngăduința dumneavoastră le-aș numi ”inimi străpunse sau tăiate”. În ziua Cincizecimii, în urma predicii DURE, CU TITLURI TARI (”Voi L-ați răstignit și L-ați omorât!”), oamenii au fost STRĂPUNȘI în inimă și au capitulat în fața adevărului: ”Fraților, ce să facem?” Ceva mai târziu, predica martirului Ștefan este la fel de TĂIOASĂ: ”…Oameni tari la cerbice, netăiaţi împrejur cu inima şi cu urechile! Voi totdeauna vă împotriviţi Duhului Sfânt. Cum au făcut părinţii voştri, aşa faceţi şi voi.Pe care din proroci nu i-au prigonit părinţii voştri? Au omorât pe cei ce vesteau mai dinainte venirea Celui Neprihănit, pe care L-aţi vândut acum şi L-aţi omorât.Voi, care aţi primit Legea dată prin îngeri, şi n-aţi păzit-o!…” Reacția este diferită: îi TAIE la inimă și se năpustesc cu pietre la Ștefan. Pentru că adevărul va genera reacții tari: ori de capitulare spre pocăință, ori de răutate spre răzbunare!

Dar, va zice cineva, trebuie cu dragoste! Manifestarea iubirii nu trebuie confundată cu slăbiciunea și tolerarea nelegiuirii. Și Eli și-a mustrat copilașii: „Pentru ce faceţi astfel de lucruri? Căci aflu de la tot poporul despre faptele voastre rele. Nu, copii, ce aud spunându-se despre voi nu este bine; voi faceţi pe poporul Domnului să păcătuiască.” Dragii tatei!

Veți spune că acestea sunt cazuri izolate, că reflectă doar asupra unei minorități (dar ce minoritate militantă!) și că ar trebui ignorați. Ca Acan? Porunca fusese clară: ”Feriţi-vă numai de ceea ce va fi dat spre nimicire; căci dacă veţi lua ceva din ceea ce va fi dat spre nimicire, veţi face ca tabăra lui Israel să fie dată spre nimicire şi o veţi nenoroci.”

Întorcându-ne la vremea lui Ilie, sunt îmbărbătat în inima mea! Știu că sunt mulți care văd adevărul și pe care nu i-au îngenuncheat corupția sau teama. Dar sunt ascunși în peșteră. Acolo a ajuns și Ilie la un moment dat. Confortul ascunzătorii noastre ne dă un sens fals de siguranță. Dumnezeu ne cheamă să ieșim afară. Așa că, iubiți păstori, ieșiți din peșteri!

About Cristian Ionescu

Pastor Elim Romanian Pentecostal Church Chicago, USA

35 răspunsuri sa “PENIEL: CINE NENOROCEȘTE POPORUL DOMNULUI”

 1. Nanny church is killing us.
  http://mediesanul1234.wordpress.com/2011/06/17/stop-the-nanny-state-and-the-nanny-church/

  Cred ca daca reducem putin birocratia ,vom reusii sa avem mai multa crestere si expansiune spirituala.Chit ca vom avea de infruntat 5 ani de tranzitie.

 2. Este foarte interesanta tacerea pastorilor si a conducatorilor cu privire la acest subiect. Postulez urmatoarele motive si incerc sa fiu obiectiv:

  1. E posibil ca marea majoritate a pastorilor romani nu sunt prezenti in spatiul evanghelic virtual
  2. Cei prezenti, din motive personale, doar citesc si nu comenteaza pe bloguri. E mai usor asa, probabil se gandesc ca nu vor sa-si faca probleme cu dezbateri pe internet
  3. Am observat cel putin o postare in care sa mentionat ca un pastor a anuntat in biserica tinerii sa nu mearga la conferinta. Deci unii poate au luat aceasta pozitie in afara spatiului virtual in bisericile lor locale.
  4. Sunt mii de tineri care participa la Peniel, si le place foarte mult, iar pastorii locali nu vreau sa se opuna prea tare impotriva acestui curent ca sa isi mentina credibilitatea fata de acesti tineri. Totusi nu cred ca sunt prea multi din acestia care nu isi apara principiile pentru ca strategia aceasta duce la faliment.
  5. Sau poate unii se gandesc ca Peniel e un fenoment para-bisericesc de doua ori pe an, complet paralel cu principiile clasice, si nici nu are rost sa isi piarda energia cu el
  6. Altii sunt de acord cu viziunea conferintei in mare parte

 3. Frate Ionescu , hai sa va spun opinia mea din ce cauza nu se aude din Romania nimic.
  1.Majoritatea pastorilor au copii de virstra Peniel, asa ca va da-ti seama, idea e ca ” mai bine la Peniel decit la Mamaia
  2. Daca comentezi impotriva celor de la Peniel, se prea poate sa nu mai fi invitat la evanghelizarea urmatoare tinuta in Spania de tatal unuia dintre participanti, aia inseamna o pierdere de citeva sute de euro din bugetul familiei
  3. Daca comentezi impotriva pastorului din oras, si te pune pe bara , ce faci? ca in alta parte n-ai unde sa mergi( aici la noi imediat ma duc la americani) asa ca taci si inghiti

  4. De te ridici impotriva la o miscare asa de numeroasa ,…… never mined , o fost deja alegerile…

  5. Sa nu mai vorbim de atractia de a fi numit „deschis” , nu habotnic,

  6. Nu uitati , din nou, cind ai copii nu mai faci ce vrei, faci ce vor ei, ca vai de parintii care nu asculta de copii,

  7. Degeaba va luptati, lupta e pierduta, cel putin la nivel national. Pocainta in Romania este deja la a treia/patra generatie, exact cind orice trezire spirituala moare. Dar asta nu inseamna ca noi trebuie sa murim. Moartea crestinismului de obicei vine din cauza libertinismului nu a conservatorismului.

  8. experiment: ce ar fi daca anul viitor domnul Oniga ar face conferinta numai cu muzica acapela si rugaciune si predica, citi credeti ca ar mai veni???

  9. Cum se face ca advocat/securist/baladist/ziarist/carismatic/reverend/Ceuta nu o facut o balada ?

  • Gabi, pt punctul 9: ba da a făcut o balada pe Charisma despre modernizarea bisericii penticostale 🙂

  • @gabi bogdan
   Imi place expunerea ta si sunt deacord cu tine numai cu ceva modificari !!!
   punct 1 ) perfect asa spun multi .
   punct 2 )nici o legatura .
   punct 3 )aici ai perfecta dreptate , no coment .
   punct 4 )nici o sansa .
   punct 5 )perfect .
   punct 6 )cind sunt copii , prebuiesc invatati , cine nu o face ajunge la ceea ce spui tu in punctul 6 , nu este Biblic ce spui tu aici , dar …
   punct 7 )aici este intr-adevar problema , si nu stiu cum vom scapa de ea , pastorul nostru care nu vine la biserica de unde isi ia soldul cu nerusinare , nu ne invata , nu ne sprijina , nu cred ca ne poarta in rugaciune , noi pe el ?! nici atit si asta pentru-ca nu sti nimic de el , decit vezi ca nu este …
   punct 8 ) cred ca ar fi bine , anul viitor ar veni mai putin , peste doi ani mai putini , iar peste 3-4 ani poate nu ar mai veni decit el si familia …
   punct 9 )acest ceuta , chiar le are pe toate ???? nu-mi vine sa cred …

 4. Parerea este ca ar cam fi timpul sa ne trezim la realitate! Sunt unele Biserici in Romania unde Dumnezeu lucreaza cu lucrari mari! Este timpul sa ne dam seama de importanta credintei! Doar asa Biserica lui Dumnezeu va propasi, Dumnezeu ne va binecuvanta cu o maturizare spiritulala pe fiecare si Biserica va creste in credinte si in fapte dupa slava lui Dumnezeu!

 5. „2. Daca comentezi impotriva celor de la Peniel, se prea poate sa nu mai fi invitat la evanghelizarea urmatoare tinuta in Spania de tatal unuia dintre participanti, aia inseamna o pierdere de citeva sute de euro din bugetul familiei”
  Gabi te rog nu pomeni nimic de spania cá explodez.. 🙂
  Eu te-am invitat odatá prin fratele Perticá Lascáu si nu ati vrut sá veniti.(rámane deschisá invitatia pentru Valencia)
  In ciuda faptului cá spaniolii se aruncá pe jos si tobálesc de n-ai vázut,bisericile romane(má refer la cele penticostale)se pástreazá incá in FORMOLUL anilor 80-90 din tará.Influenta bástinasilor e minimá,ba dimpotrivá ;spanioli ne apreciazá atát tinuta cát si inchinarea.
  Unde iti dau dreptate e la punctele 3,7 si 8.
  Cei mai multi pástori la ora actualá nu mai au (coloaná)si lucreazá din inertie.Ex.Saul:asa vrea poporul

 6. Frate Ionescu, este foarte bine ca ati luat atitudine fata de cele intimplate la Peniel, dar cel mai bine ar fi ca fiecare Pastor sa ia atitudine in Biserica pe care o conduce si sa nu tina cont de cantitate, ci de calitate.
  Daca nu se va face nimic la nivelul Bisericilor locale, acesta desbatere va fi uitata curind ca si multe altele din spatiul virtual ,si vom aluneca in cotinuare.
  Va rog sa luati aceasta ca o parere si nu ca un sfat.
  O zi binecuvintata tuturor!

 7. @ Daniel Floruta
  Imi permit sa fac acest comentariu , pentru -ca va cunosc suficient de bine !
  Mi-as dori sa fie asa !!! numai ca asa sunt citeva biserici printre care si cea de la Valencia unde prin mila Domnului slujiti . Dumnezeu sa va intareasca ! dar spunea-i tu intr-o predica intr-o noapte prelungita „DACA AM AVEA CREDINTA , NU AR MA FI ACESTI OAMENI PRINTRE NOI ” (IN CARUCIOARE) , GRESESC ?
  asa ca revin la oile noastre si tind sa-i dau dreptate fr. gabi , ca daca spui ceva gresit de „pastorul” de la biserica unde mergi … trebuie sa-l lasi in voia lui si in plata Domnului …
  la noi e fff simplu , poti spune ce vrei ca oricum nu-l vezi mai des de 1 / mes , asa ca nu are ce sa-ti faca …
  sunt multe si sunt constient ca si tu le sti , dar asta e ce sa facem , asteptam mirele sa vina , atunci vom scapa de toate …
  nu uita : as vrea sa stiu si eu biserici care se pastreaza in formolulanilor 80-90 , aici .
  ” asa vrea poporul ” nu stiu daca este corect ! poate ar fi mai bine spus „asa vrea pastorul”
  spunea cineva odata ; „poporul zice ca mine , comitetul zice ca mine , iar cine e impotriva poate sa plece ” aici in spania se spunea asfel de cuvinte si nu ma indoiesc ca nu le sti si tu !!!!!!!
  Mult Har si Pace va dorim , noi , unii de la plana …

  • aliatul táu
   cunosc biserica voastrá,de 11 ani, deci destul de bine.Stiu cantárile,predicile si aproximativ intreaga derulare a slujbei .Aveti cumva trupe pe care eu nu le cunosc? se danseazá in timpul cántárii? se fluerá sau are biserica inclinatii libertine?ráspunsul al dau eu.Nu.Cat despre pástor 🙂 e asa cum l-ati ales voi deci poporul.Din nu am derptate .
   Exemple de biserici care se pástreazá incá sant multe .
   detalii pe (danielfloruta@yahoo.es)

   • @Daniel Floruta
    Apreciez adevarul tau ! si pe tine ca slujitor al lui Dumnezeu !!!
    Dar in Bisericile lui Dumnezeu , nu cred ca numai , dansul si fluieratul este „buba ” oooo Doamne cite altele sunt si noi nu le vedem …
    ” pastorul” ?! ai uitat cind ti s-a cerut ajutor si ai spus ca nu te poti baga ?!
    ca sunt multe la mijloc …
    asta e , nu avem ce face ! mergem mai departe cu ce avem si poate Dumnezeu se va indura si de noi intr-o zi !!!
    Valencia !!! nu am cuvinte , sau am numai cuvinte de apreciere la adresa voastra !
    nu vreau sa discut mai multe aici , le sti si tu mai bine ca mine , spui !!! dar voi intra la tine pe adresa si mai vorbim …
    Tine-o tot asa , adevarul sus si tare , asa cum te-am stiut ….
    Mult Har si Pace va dorim .

 8. Ce pot sa faca pastorii, cand parintii esueaza lamentabil in cresterea si educarea copiilor?
  Pastorii isi vad de „ascensiunea lor catre ceruri”. Spunea cineva despre a avea in palmares Elim-ul, sau alte biserici mari, unde a ajunge sa predici e o performanta.
  Eu cred ca vorbim mult si bine, si facem putin si prost. Si asta se rasfrange in copii nostri care sunt asa cum sunt.
  Sa nu mai dam vina pe unul sau pe altul: parintii sunt de vina, apoi pastorii (cei platiti)!

 9. Frate Ionescu,
  Apreciez curajul si sinceritatea dvs–macar aveti curajul sa spuneti ce credeti.. Am fost pe situl Peniel ieri(pt prima oara). Am vazut acolo oameni respectabili ca si (…) si altii. Chiar cred ca s-a facut un mare tam-tam pt mai nimic..Sigur, pantonima a fost nepotrivita, dar neintentionata… Sigur, nu toate sunt perfecte la Peniel….dar in ansamblu… Peniel este o tabara f buna. Marturiile oamenilor spun totul.. .Mesajele care se predica spun si ele multe, iar apoi lucratorii care sustin lucrarea sunt de calitate…Parerea mea: este o lucrare pe care nici CP nici un articol (nici 100) nu o vor opri, nici macar slabi… Inteleg de ce CP nici nu mai incearca–isi dau seama ca nu au sanse..

  • Și unde ați auzit/văzut toate aceste superlative? Pe sit-ul Peniel?… 🙂
   Vom mai vedea…

   • Daaa…In trecut am mai vazut ceva predici prin Alfa&Omega, mai toate f bune.

   • si ma rog, de ce a fost nepotrivit sa listez un nume a unui pastor respectabil la Peniel??? puteti sa-mi raspundeti in privat, daca nu se poate altfel 😉

   • C.I.
    Aproape ca va trebui facuta diferentierea: voi predicati la cei taiati imprejur si voi la neamuri…nu cred ca cele 2 tabere („conservatori” & „liberali”) se vor uni vreodata :)..

   • @Val.Nici nu trebuie sa se uneasca conservatorii cu liberalii.Nu iasa decat scandal.Ei nu ne iubesc pe noi,noi nu-i iubim pe ei.M-am trezit pe blogul meu cu vre-o 5 liberali care mi-au spus ceva de mama de tata,bunanteles totul in numele lui Dumnezeu.Ca orice conservator respectabil i-am bagat la spam apoi mutat frumos la trash.Nu accept injuraturi pe blogul meu.Cu asa oameni,nici nu ai cum sa te intelegi.
    De aia am spus si pe blogul tau ca trebuie data puterea parintilor.In felul asta fieare va decide educatia copiilor sai fie ca e una conservatoare sau liberala.Si-atunci am rezolvat problema.Dar asta implica o tranzitie de 1 an 2 sau chiar 5.Dati seama ca sunt parinti care nici macar nu se obosesc sa-si educe copilul(pai daca mi-l educa liderul de tineret,educatorul biblic ce sa ma apuc sa-l educ eu)

  • @Val
   Care sunt criteriile pentru care o tabara poate fi catalogata f. buna? Mesaje bune? lucratori de calitate? Dar prezenta Duhului Sfant?
   Tam tam pentru nimic? Inca din promos-a folosit o muzica…putin spus necrestina, restul… fara cuvinte.
   Cu totii vrem sa salvam tanara generatie, dar putem sa folosim orice mijloc? Ii dam dreptate lui Machiavelli acceptand ideea ca scopul scuza mijloacele. Cuvantul curat al lui Dumnezeu nu mai are putere? Trebuie sa folosim muzica rock sau metal? Daca tinerii vor fi convertiti cu ajutorul acestor mijloace, care vor fi mijloacele pe care le vor folosi ei? Festivaluri de film porno? (iertati-ma) Modelul ISUS nu mai este valabil?

 10. Citez din articolul fratelui Cristi Ionescu:
  „Confortul ascunzătorii noastre ne dă un sens fals de siguranță. Dumnezeu ne cheamă să ieșim afară. Așa că, iubiți păstori, ieșiți din peșteri!”

  Aceasta presupune părăsirea plăcerilor întunecate ale peşterii şi expunerea vieţii în faţa luminii. Trist… unii sunt rafinaţi ca şi cameleonul, care îşi schimbă culoarea pigmenţilor pielii în funcţie de mediul înconjurător. Aşteaptă şi ei să vadă care tabără primeşte voturi mai multe, ca apoi să ştie şi ei cu cine votează. În cazul acesta, mai bine am închide cu lacăt porţile templelor noastre…

 11. Intr-un comentariu recent spuneam despre actul semnarii Declaratiei Consiliului Pastoral al Conventiei ca este un act cu adevarat istoric si ca toti pastorii care au semnat declaratia merita toate aprecierile. Dar “cu o floare nu se face primavara” Dupa cum bine stim, noi romanii suntem foarte buni la declaratii , promisiuni, acte si evenimente. Dupa cum zice si zicala: “teoria ca teoria dar practia ne omoara”. De asemenea am spus ca astept sa inceapa procesul practic de reformare a Bisericilor romanesti, ca astept sa vad ca lucratorii din fiecare Biserica vor veni in fata membrilor cu masuri ferme de eliminare a practicilor comuniste paguboase si nebiblice.
  Asa cum spunea si fratele Petrica Lascau, de curand, ca ideologia comunista s-a “infiltrat in teologia , practica si comportamentul nostru”. Dar acest lucru nu s-a intamplat dintr-o data ci incetul cu incetul. Ne-a infasurat asa de lesne ca nici nu ne mai dam seama si continuam sa “aram brazda” Evangheliei cu unelte de la vechiul C.A.P.(Cooperativa Agricola de Productie) si cu metode invatate “pe linie de partid”. Pentru ca pentru unii , aceste practici sunt greu de identificat, m-am gandit sa le vin in ajutor cu cateva exemple:
  – Unele predici semana foarte mult cu “cuvantarile de la tribuna partidului”. Nu a-ti observat ca sunt un tip de predicatori care isi schimba vocea cand predica si ne tine numai in sloganuri pana le epuizeaza si apoi le ia de la inceput ?
  – Adunarile Generale din Bisericile noastre seamana adeseori cu Adunarile de Partid. Suspusii cuvanteaza asa de mult incat nu mai ramane timp prea mult pentru “restul”. Ce sa mai vorbim de propuneri sau critici,… Domne fereste! Totul trebuie sa fie perfect, ca doar “productia la hectar a crescut in fiecare an”
  – Aproape ca nu exista dreptul la replica, ca doar “proletarul” trebuie sa taca din gura si sa asculte devenind astfel “iubit ascultator”. Se urmareste adeseori anihilarea oricarei forme de opozitie sau daca exista, a altor pareri. Acestea sunt vazute ca atentate la adresa conducerii.
  – Relatiile celor din conducere cu ceilalti membri seamana adeseori cu cea dintre sefi si subalterni.
  – “Programul” pe care tot il impodobim ca pe un Pom de Craciun ni s-a impus tot de comunisti ca o forma de distragere a atentiei de la o inchinare adevarata. Tocmai de aceea avem nevoie de fotolii in Biserica ca doar avem “Programe frumoase”. Ne ridicam in picioare la “foc automat” cand ies predicatorii in fata, dar ne asezam comozi in fotolii cand se prezinta Dumnezeu la inchinare. Ba mai mult, a ajuns sa ne deranjeze inchinarea prin cantare si rugaciune pentru ca tine prea mult si astfel apelam la urmatorul “punct in Program”.
  – Scoaterea sau anihilarea darurilor Duhului Sfant in numele “ordinii si randuielii”
  – Domnia monopolista a unei singure persoane, de regula pastorul sau unul “de bani gata”, sau a unei grupari care de regula sunt neamuri. Tomai de aceea s-a ajuns la un sistem centralizat de conducere care controleaza “tot ce misca-n tara aceasta, raul , ramul”.
  – slujbele sunt privite de multi ca fiind functii care te face sef.
  – Organizarea si Funcionarea Bisericii este dupa un sablon si nu in functie de darurile spirituale pe care le-a pus Dumnezeu in acea Biserica.
  – Lipsa de transparenta este tot o boala cu care am fost contaminati de comunisti.
  – La fel ni s-a trasmis si modelul de manipulare si dezinformare a membrilor. Acesta il vedem prezent adeseori in “Bisericile noastre”in special “in pragul alegerilor”.
  – Nepotismul si privilegii pentru elita Bisericii.
  – Cuvinte ca : Proces Verbal , Colecta, Comitet, Congres , etc sunt imprumutate tot din vechiul regim.
  Ar mai fi si altele, dar eu ma opresc aici cu speranta ca va veni vremea cand ne vom putea lepada de ele pentru todeauna. Asa sa ne ajute Bunul Dumnezeu.

  • Texanu, daca ai citii Caragiale, ai vedea ca bolile romanilor nu vin toate de la comunisti, de fapt am impresia ca comunismul a fost infectat ( pe alocuri) de romanism 🙂 . Cred ca si peste 50 de ani tot pe comunisti o sa dam vina, uitind ca comunistii inainte de a fi comunisti au fost romani( majoritatea). O multime de biserici occidentale sint intr-o situatie mult mai grava decit evanghelicii romani, fara comunism … Problema este pacatul , dati-le pace la comunisti, ca-s dusi de vreo 20 de ani cred…

 12. „Cel mai întunecat loc din iad este rezervat pentru cei care îşi menţin neutralitatea în timpul crizelor morale.” – Dante Aligheri
  Domnul sa va binecuvinteze frate Cristian Ionescu!

 13. Bine spus, Texanule.

Trackbacks/Pingbacks

 1. 13 postări în Top 100 WP (18.06.2011) « România Evanghelică - 18 iunie 2011

  […] Peniel: Cine NenoroceȘte Poporul Domnului (popaspentrusuflet) 5. Conferințele Peniel și dezonorarea lui Dumnezeu (lascaupetru) 7. Altă […]

 2. 4 postări în Top 10 WP (18.06.2011) « România Evanghelică - 18 iunie 2011

  […] Peniel: Cine NenoroceȘte Poporul Domnului (popaspentrusuflet) 6. Conferințele Peniel și dezonorarea lui Dumnezeu (lascaupetru) 9. Altă […]

 3. 14 postări în Top 100 WP (18.06.2011) « România Evanghelică - 18 iunie 2011

  […] Peniel: Cine NenoroceȘte Poporul Domnului (popaspentrusuflet) 9. A response to Lee Grady, contributing editor of Charisma (vaisamar) 10. […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: