TÂNĂRA GENERAȚIE LA RĂSCRUCE DE DRUMURI

Dumnezeu a ridicat oameni în fiecare generație. Indiferent cât de grele au fost vremurile sau cât de puțini au rămas slujitorii Săi, El nu S-a lăsat fără mărturie. Este rândul celei mai atacate și mai expuse generații din istorie (nu mă refer doar la credincioși). Transformările tehno-industriale imense din ultimii 20 de ani, redefinirea morală a societății, cutremurul economic global și schimbările geo-politice dramatice au creat un mediu al confuziei în mijlocul tineretului. Biserica (română) nu a fost nici ea scutită. Ieșiți dintre gardurile protectoare de dincolo de cortina de fier, ne-am trezit dintr-odată expuși unei lumi fascinante pentru care conștiința noastră nu era pregătită. În libertate, este mai greu să distingem falsul de autentic.

Pe fondul acestei stări de lucruri bisericile au trebuit să facă față acomodării la nou dar și asaltului unor practici și manifestări pe marginea prăpastiei. Presiuni doctrinare, schimbări de preferințe,  categorii de credincioși (tineri, copii, femei, bărbați, familii, necăsătoriți, etc.) care vor atenție, toate acestea au năvălit dintr-odată peste o biserică obișnuită cu minimul necesar. Este clar că am fost luați prin surprindere. Cu toate acestea, într-un timp scurt, multe biserici au găsit modalitățile de a se organiza. La ora actuală se organizează zeci de conferințe, seminarii, tabere și alte activități. Problema este că au apărut mișcări para-bisericești și paralele interesului bisericii locale. Nu pretind că analizarea acestor fenomene este simplă și nici că ar fi din oficiu rău intenționate. Dar, în lipsa unei supravegheri care să le dea echilibru și direcție, pot deveni periculoase pentru o generație care, să recunoaștem și acest lucru, nu își poate autodetermina identitatea.

Cine stabilește rânduielile fiecărei generații? Cea de dinainte! De aceea spune Biblia ca tinerii să fie supuși celor bătrâni iar copiii să fie ascultători de părinți.

Apelez la toți tinerii evanghelici de pretutindeni:

 • Rămâneți în biserica locală și în ascultare de Domnul, de părinți și de slujitorii Domnului;
 • Nu vă alăturați mișcărilor care nu promovează o cale îngustă: Domnul a spus că e îngustă calea și așa trebuie să fie și să rămână;
 • Fugiți de poftele tinereții și nu luați parte la lucrările neroditoare ale întunericului ci osândiți-le: adevărații tineri credincioși Domnului nu au ce căuta în cinematografe, pe stadioane, în baruri sau discoteci;
 • Păstrați-vă puritatea; nu folosiți deloc alcool, droguri, tutun și alte practici îndoielnice;
 • Participați numai la activități organizate pe structura bisericii locale sau a comunității, sub supravegherea oamenilor care vă cunosc.

Nu credeți minciunile strecurate printre voi și care au creat percepții greșite! Vă iubim și vă dorim binele! Nu suntem indiferenți față de problemele voastre și nici nu suntem inamicii generației voastre! Să rămânem împreună părinți, tineri și copii: aceasta este adevărata Biserică, Trupul lui Hristos!

About Cristian Ionescu

Pastor Elim Romanian Pentecostal Church Chicago, USA

10 răspunsuri sa “TÂNĂRA GENERAȚIE LA RĂSCRUCE DE DRUMURI”

 1. Amin !!!
  Dumnezeu sa ne ajute pe toti.

 2. Nici ca se putea mai clar.

 3. Este clar că am fost luați prin surprindere. Cu toate acestea, într-un timp scurt, multe biserici au găsit modalitățile de a se organiza. La ora actuală se organizează zeci de conferințe, seminarii, tabere și alte activități. ”
  Mda.Iar solutia a fost red tape bisericiesc.Pai nu credeti ca aici e problema?Desigur pe termen scurt acestea sunt bune intrucat completeaza educatia oferita de parinti dar iata ca pe termen lung din cauza acestei birocratii s-au intamplat urmatoarele lucruri:1Adultii nu mai citesc biblia(n-are rost de altfel daca si-asa le-o baga pe un proiector si le-o explica predicatorii )
  2.Parintii nu-si mai educa copiii(Ce rost are frate?Pai nu de aia avem slujitorii Domnului?Sa ni-i educe ei )

  Asta pentru mine seamana a ajutor social,ori dupa cum bine stim,pe termen lung ajutoarele sociale produc lenesi.Degeaba spuneti tinerilor sa-si asculte parintii daca parintii(care din cauza birocratiei bisericesti au fost invatati sa-i lase pe altii sa-si educe copiii) nu sunt obisnuiti sa le citeasca biblia si sa-i invete de acolo.
  Nu uitati ca Iosif Ton spunea de multe ori ca separarea copiilor de parinti e o idee proasta.

 4. Pe de alta parte Biserica (romana), atat din America (diaspora) cat si din Romania trebuie sa se implice in misiune, deseori comitetele din bisericile locale nu au nici o viziune, biserica trebuie sa fie misionara, biserica trebuie sa se implice in evanghelizare atat intern cat si extern, nu suntem in crize de eroi ai credintei in misiune in bisericile noastre in actiunea credintei, plafonarea din bisericile consumeriste din America si Romania trebuie descurajata, ok stai in biserica, dar cat? Adica din 1000 de oameni toti care se mai ridica se ridica doar pentru slujirea in biserica locala sau vedete, la conferinte, festivale, tabere. Nu, noi avem nevoie ca pastorii sa recunoasca esecul lor in formarea de ucenici, in formarea de misionari. Chiar daca ne respectati si ne doriti in biserica, nu uitati, nu asta nu e modelul, oamenii trebuie sa fie gata sa iasa afara din mediul lor caldut in lucrare. De multe ori saturati de aceleasi programe si avand o viata compromisa accepta cu usurinta salvatori ca „Peniel”, care le promite distractie, „misiune”, proiecte sociale,etc. Dragi pastori fiti gata sa acceptati si sa recunoasteti esecul, eu inca nu am vazut un pastor sa posteze public esecul, sa planga pentru anii in care dus biserica in cerc. Cand citesti Biblia si te uiti la oameni ca Neemia, Ezra, Daniel, Moise,etc., da, poporul a pacatuit, dar ei au plans primii, ei au recunoscut esecul primii, ei au recunoscut pacatele primii. Eu personal inca nu am vazut un pastor plangand ca biserica a luat-o la vale. Eu ma simt vinovat pentru esecul bisericii din sec.21, ma dedic prea putin, lucrez prea mult pentru painea de toate zilele, ma incred prea putin in Dumnezeu ca poate schimba, ani de zile am avut o viziune blocata cu privire la misiune si nu L-am crezut pe Dumnezeu pe cuvant, si multe altele. Cu totii trebui sa ne pocaim, plangand, Dumnezeu nu va lasa fara nadejde daca ne intoarcem cu totii la EL. Sa ne intoarcem cu totii la Domnul. Nu mai avem nevoie de VIP-uri crestine, nu mai avem nevoie de personalitati, de concerte, de tabare crestine, Dumnezeu poate ridica din bisericile locale oameni cu caracter si de valoare pentru Imparatia SA. Laudat sa fie El.

 5. Dragă Cristi
  Am publicat pe blogul meu un material pe care l-am întitulat: „Peniel – în fața lui Dumnezeu și a țării”. Încerc să răspund în el la câteva din problemele ridicate de tine în această postare.
  lascaupetru.wordpress.com

Trackbacks/Pingbacks

 1. Hawt Post – 18 iunie 2011 « România Evanghelică - 18 iunie 2011

  […] https://popaspentrusuflet.wordpress.com/2011/06/18/tanara-generatie-la-rascruce-de-drumuri […]

 2. 12 postări în Top 50 WP (18.06.2011) « România Evanghelică - 18 iunie 2011

  […] (vaisamar) 14. Voteaza proiectul “Dati-mi o alta scoala” (suceavaevanghelica) 15. TÂnĂra GeneraȚie La RĂscruce De Drumuri (popaspentrusuflet) 16. Pastorii penticostali iau atitudine față de conferința „Peniel”! […]

 3. 15 postări în Top 100 WP (19.06.2011) « România Evanghelică - 18 iunie 2011

  […] unui ateu (mariuscruceru.ro) 3. Conferințele Peniel și dezonorarea lui Dumnezeu (lascaupetru) 6. TÂnĂra GeneraȚie La RĂscruce De Drumuri (popaspentrusuflet) 15. Voteaza proiectul “Dati-mi o alta scoala” (suceavaevanghelica) […]

 4. 3 postări în Top 5 WP (19.06.2011) « România Evanghelică - 19 iunie 2011

  […] 3. Modul în care se încheie încercarea de prozelitism a unui ateu (mariuscruceru.ro) 5. TÂnĂra GeneraȚie La RĂscruce De Drumuri […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: