CUM LIBERALII DISCREDITEAZĂ CONSERVATORISMUL (1): LIVADA CU PORTOCALI

Unul dintre cele mai inegale conflicte din istoria… conflictelor este liberal vs. conservator. Social vorbind, lupta este deja pierdută. Media, sistemul de învățământ și avalanșa transformărilor culturale din ultimele decenii exercită presiuni irezistibile în spectrul politic și contaminează instituțiile religioase din interior și exterior, de jos și de sus în egală măsură. Conspirația planetară împotriva adevărului nu mai poate fi ignorată. Este un război de anihilare. A rămas un singur bastion al conservatorismului autentic: arena dezbaterii ideologice. Și aceasta (trebuie să recunoaștem) este moderată de agenții filozofiilor liberale, dar este, încă, o alternativă viabilă pe piața liberului schimb de idei: radio, internet, publicistică, amvon. Recentele tentative ale brațului legislativ al liberalismului de a cartela aceste influențe ne-au convins și mai mult de determinarea moderniștilor în a-și asigura exclusivitatea libertății de exprimare!

Monopolul aproape complet al filozofiei liberale nu este rezultatul unui proces natural de evoluție a gândirii umane ci rodul unei strategii bine elaborate și implementate în toate domeniile sociale. Bineînțeles, puterea mea de pătrundere se limitează cu precădere în spațiul religios, deși o mare parte din metodologie se regăsește în toate sferele de influență.

Care este strategia tipică a liberalismului în plan religios? Trebuie să specific faptul că distrugerea rezistenței conservatoare la acest nivel este cel mai înalt scop al liberalilor. Pentru ei acolo începe și se termină, acolo se câștigă sau se pierde lupta! Prima armă folosită împotriva Bisericii este liberalizarea culturală. În biserică există multe manifestări culturale în esență. Credincioșii sunt expuși zilnic la influențe de acest gen. Prima și cea mai atrăgătoare victimă este muzica. Apoi vestimentația. În urmă, permisivitățile de ordin moral. Punctele de rezistență trebuie asaltate treptat, indirect și trebuie exploatat cel mai vulnerabil segment al bisericii: tineretul!

Prin anul 1990, în Biserica Baptistă din Sacramento (păstorită atunci de fratele și prietenul meu Nelu Gug) am ascultat (și tradus) un pastor american prezbiterian care a avut un mesaj despre introducerea subtilă a păcatului în biserici. El a spus o întâmplare din copilăria lui care m-a impresionat profund. Am relatat această întâmplare la amvonul Convenției Bisericilor Penticostale de la Detroit din anul 1992. Până în ziua de azi, când întâlnesc frați care au participat la acea convenție, își amintesc de ”istoria cu portocalele”. Iată întâmplarea pe care o relatez, din memorie, la persoana întâi așa cum a istorisit-o pastorul prezbiterian:

În perioada Marii depresiuni economice din anii 30, locuiam la marginea unui orășel din sudul Americii. Eram săraci și rareori ne sculam sătui de la masă. Fructele erau doar de domeniul imaginației. Zilnic mergeam pe jos la școală împreună cu prietenii mei. Drumul spre școală trecea pe lângă o livadă de portocali de o parte și calea ferată de partea cealaltă. Deși amărâți, valorile creștine erau extrem de puternice și importante pentru noi. Părinții ne-au învățat să fim curați, demni și cinstiți, chiar în starea noastră de sărăcie mizeră. Acum, livada de portocali era o permanentă ispită pentru noi. Niște copii flămânzi care nu mai gustaseră vreodată așa ceva, ne-am hotărât că nu vom fura portocale! Și, pentru că mirosul era puternic iar ochii ni se abăteau tot spre ele, ne-am vorbit să nu trecem pe lângă livadă ci, pe partea cealaltă, pe lângă calea ferată. Așa ne va fi mai ușor, ziceam noi, să rezistăm ispitei. Până într-o zi când unul, mai ager de ochi, a strigat: ”O portocală căzută pe jos”! Într-un moment am sărit toți aproape de gardul livezii, cu ochii holbați la portocala care zăcea la doar câțiva pași. O mare dezbatere teologică s-a încins între noi: ”Este sau nu păcat să luăm portocala căzută?” Unii au considerat că, de vreme ce este dincolo de gard, trebuie să rezolvăm mai întâi dilema dacă este sau nu păcat să sărim gardul pe proprietatea altuia. Alții spuneau că, dacă oricum portocala căzută se va strica și nu va fi bună de nimic, o vom ”salva” sau ceva de genul acesta…

Nu am făcut nimic, ci ne-am continuat drumul spre școală. La întoarcere, ne-am repezit cu toții la locul cu pricina să vedem dacă portocala este tot acolo. Era! Până la urmă, am ajuns la concluzia că trebuie să luăm portocala. Unul mai îndrăzneț a sărit gardul și… în câteva momente ne înfruptam din feliile ei zemoase. A doua zi și în zilele următoare, pășeam atenți pe lângă livadă, căutând cu ochi pofticioși dacă nu cumva a mai căzut vreo portocală. Mai era câte una din când în când. Din moment ce am ajuns la ideea că nu e niciun păcat să intrăm în livadă să luăm portocalele de pe jos, nu va fi păcat să intrăm mai adânc în livadă. Șansele ar fi cu mult mai mari. Într-o zi, unul dintre noi, s-a izbit de un pom și… a căzut o portocală. Am rezolvat încă o problemă. Deja nu ne mai convenea să împărțim, fiecare își căuta cel puțin o portocală pentru el. Când nu prea găseam, ne izbeam întâmplător de pomi și, până la urmă, cădeau portocalele. La scurt timp, am considerat că ori izbite ori culese, tot aia e! În câteva săptămâni, copiii care treceau pe partea cealaltă de livadă ca să nu fie ispitiți să fure, își umpleau acum brațele de portocale și le foloseam ca proiectile să lovim trenurile care treceau pe calea ferată!

Nu există o formă mai eficientă de discreditare a valorilor conservatoare în general și creștine în special decât prin infectarea păcătoasă a conștiințelor și trăirii noastre zilnice. Treptat și colectiv! Este o chestiune de timp până ne vom schimba teologia pentru a acomoda stilul nostru de viață, de acum firesc. Pentru că, dacă vom continua să credem una dar să trăim mai puțin, vom fi etichetați drept farisei. Unii se expun riscului unei demascări scandaloase și rușinoase care, în cele din urmă va discredita și principiile pe care le-au reprezentat. Alții devin liberali. E mai… simplu.

Va urma!

About Cristian Ionescu

Pastor Elim Romanian Pentecostal Church Chicago, USA

10 răspunsuri sa “CUM LIBERALII DISCREDITEAZĂ CONSERVATORISMUL (1): LIVADA CU PORTOCALI”

 1. (…)
  —————
  Nu, nu cunosc persoana.
  Sã aducã detalii, sau scrieti-mi dvs. ce probleme are.

  • Aducea niste acuzatii fara probe.Acuzatii de instigare la ura ,la dezbinari bisericesti ,chipurile conduse de Dumneavoastra. Desigur,cand vine vorba de probe s-a facut mic.Nu merita bagat in seama.

 2. Daca tot vorbeam de liberalism, am aici o poza de pe o plaja din California……… gasp……….din 1918

  Miine o sa postez una din 2011 🙂
  (idee preluata de pe rodiagnusdei.wordpress.com)

 3. Si aici , ca si cu portocala, prima data si-au dat palaria (ca facea umbra), dupa aia haina( ca era prea groasa) , si asa mai departe , pina in 2011… cind nu a mai prea ramas nimic..,
  Cred ca acum se poate intelege din ce cauza pocaitii romani ai anului 50 erau asa de habotnici, au fost influentati de moda americana de prin anii 1918. Peniebil domle, peniebil, sa stai la plaje cu rochia pina in pamint,fara sa o ridici nici un pic , incuieti oameni americanii astia

 4. @ Gabi
  Și pe plaja din 1918 găsești fără haine , uită-te atent, după cum și astăzi mai găsești câte unul îmbrăcat…mai rar……

 5. @gabi
  Știi că Domnul Isus a pus o întrebare în Luca 18 v 8 == . …. Când va veni Fiul omului, v-a găsi El credință pe pământ===? La această întrebare nu s-a dat un răspuns dar, consider eu,toate denominațiunile creștine ar trebui să o poarte în minte 24/7. Nu e o glumă,e un adevărat CUVÂNT AL DOMNULUI.

Trackbacks/Pingbacks

 1. Ce-am citit, ce-am suferit … (4) « Frică şi cutremur - 25 iunie 2011

  […] remarcat insurecţia lui Cristian Ionescu împotriva liberalilor, materializată în (până în momentul scrierii acestei postări) cinci articole pe blogul său. […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: