CUM LIBERALII DISCREDITEAZĂ CONSERVATORISMUL (2): CUVINTE, CUVINTE, CUVINTE…

Nu este o noutate ! Cuvintele au putere. Strigătele de jale ale liberalilor în ultimele zile o dovedesc cu prisosință. Metoda este folosită cu succes și în politică. Cele mai hidoase fapte sunt astăzi rafinate la centrul de cosmetică lingvistică liberală. Avortul este ”dreptul de a alege” (choice), homosexualitatea este un ”stil de viață alternativ”, curvia este o ”aventură”, cheltuielile guvernamentale scăpate de sub control sunt ”investiții în viitor” etc.

Modul de exprimare definește argumentul! Mulți ar fi dorit ca Domnul Isus să aleagă alte cuvinte atunci când i-a numit pe farisei ”morminte văruite” și ”fiii diavolului”. Sau atunci când a asemuit Templul cu o ”peșteră de tâlhari”. Dur, intransigent, agresiv? Așa este adevărul. Aici intervine ”placa” favorită a liberalilor: ”adevărul trebuie spus în dragoste”. Traducere: mustră-l de să creadă că îl lauzi! Păi nu e o dovadă de dragoste faptul că îi avertizezi în termenii cei mai stringenți că se apropie prăpastia?

Cu câțiva ani în urmă, a avut loc un accident aviatic cu repercursiuni tragice. Cel care monitoriza traficul a scăpat situația de sub control și două avioane s-au ciocnit în aer deși erau dotate cu sistem preventiv de alarmă. Cu câteva zeci de secunde înainte de coliziune, monitorul a cerut unuia dintre piloți să coboare rapid. Din greșeală a transmis mesajul celuilalt pilot. Sistemul de alarmă (computerizat) îi cerea una (să urce) dar persoana de la centrul de control îi cerea alta. Pilotul a ignorat avertizările vocii robotice ascultând de apelurile disperate ale monitorului de trafic. În urma investigației, s-a ajuns la concluzia că, în mod subconștient, pilotul a ascultat mai degrabă de vocea imperioasă unei persoane reale decât de frazele automate, lipsite de pasiune ale robotului.

Ceea ce ne spune că sesizarea unui pericol nu trebuie făcută doar corect ci și pasional, șocant! Cei ce ne îndeamnă la moderare sunt interesați să monotonizeze avertismentele noastre la nivelul la care să nu mai fie băgate în seamă. Pe plan spiritual, liberalii ne acuză de ”limbaj de lemn” dar și de ”isterie” în același timp. Priviți-i însă cum reacționează atunci când se simt amenințați. Tot ei mușcă și tot ei țipă în gura mare!

Sunt ei plini de dragoste atunci când, în loc să condamne unele manifestări firești ale generației tinere, se erijează în reprezentanți ai intereselor lor, provocând ruperea de autoritatea legitimă pe care Dumnezeu a așezat-o în familie și în biserică? Sunt ei plini de dragoste atunci când apără dansul, încurajează în numele culturii frecventarea cinematografelor și a stadioanelor? Sunt acele medii și anturaje  propice creșterii spirituale? Sunt idolii din lumea sportului și artelor modele vrednice de urmat?

Lume, lume, poftiți și priviți noua față a fariseismului modern prezentată (cam dur ce-i drept) în epistola lui Iuda 4-23:

”Căci s-au strecurat printre voi unii oameni, scrişi demult pentru osânda aceasta, oameni neevlavioşi, care schimbă în desfrânare harul Dumnezeului nostru şi tăgăduiesc pe singurul nostru Stăpân şi Domn, Isus Hristos. Vreau să vă aduc aminte, măcar că ştiţi o dată pentru totdeauna toate aceste lucruri, că Domnul, după ce a izbăvit pe poporul Său din ţara Egiptului, în urmă a nimicit pe cei ce n-au crezut. El a păstrat pentru judecata zilei celei mari, puşi în lanţuri veşnice, în întuneric, pe îngerii care nu şi-au păstrat vrednicia, ci şi-au părăsit locuinţa. Tot aşa, Sodoma şi Gomora şi cetăţile dimprejurul lor, care se dăduseră ca şi ele la curvie şi au poftit după trupul altuia, ne stau înainte ca o pildă, suferind pedeapsa unui foc veşnic. Totuşi oamenii aceştia, târâţi de visările lor, îşi pângăresc la fel trupul, nesocotesc stăpânirea şi batjocoresc dregătoriile. Arhanghelul Mihail, când se împotrivea diavolului şi se certa cu el pentru trupul lui Moise, n-a îndrăznit să rostească împotriva lui o judecată de ocară, ci doar a zis: „Domnul să te mustre!” Aceştia, dimpotrivă, batjocoresc ce nu cunosc şi se pierd singuri în ceea ce ştiu din fire, ca dobitoacele fără minte. Vai de ei! Căci au urmat pe calea lui Cain! S-au aruncat în rătăcirea lui Balaam, din dorinţa de câştig! Au pierit într-o răscoală ca a lui Core! Sunt nişte stânci ascunse la mesele voastre de dragoste, unde se ospătează fără ruşine împreună cu voi şi se îndoapă de-a binelea; nişte nori fără apă, mânaţi încoace şi încolo de vânturi, nişte pomi tomnatici fără rod, de două ori morţi, dezrădăcinaţi; nişte valuri înfuriate ale mării, care îşi spumegă ruşinile lor; nişte stele rătăcitoare, cărora le este păstrată negura întunericului pentru vecie. Şi pentru ei a prorocit Enoh, al şaptelea patriarh de la Adam, când a zis: „Iată că a venit Domnul cu zecile de mii de sfinţi ai Săi, ca să facă o judecată împotriva tuturor şi să încredinţeze pe toţi cei nelegiuiţi de toate faptele nelegiuite pe care le-au făcut în chip nelegiuit şi de toate cuvintele de ocară pe care le-au rostit împotriva Lui aceşti păcătoşi nelegiuiţi.” Ei sunt nişte cârtitori, nemulţumiţi cu soarta lor; trăiesc după poftele lor; gura le este plină de vorbe trufaşe şi slăvesc pe oameni pentru câştig. Dar voi, preaiubiţilor, aduceţi-vă aminte de vorbele vestite mai dinainte de apostolii Domnului nostru Isus Hristos. Cum vă spuneau că în vremurile din urmă vor fi batjocoritori, care vor trăi după poftele lor nelegiuite. Ei sunt aceia care dau naştere la dezbinări, oameni supuşi poftelor firii, care n-au Duhul. Dar voi, preaiubiţilor, zidiţi-vă sufleteşte pe credinţa voastră preasfântă, rugaţi-vă prin Duhul Sfânt, ţineţi-vă în dragostea lui Dumnezeu şi aşteptaţi îndurarea Domnului nostru Isus Hristos pentru viaţa veşnică. Mustraţi pe cei ce se despart de voi; căutaţi să mântuiţi pe unii, smulgându-i din foc; de alţii iarăşi fie-vă milă cu frică, urând până şi cămaşa mânjită de carne.”

Nu! Nu treceți mai departe! Înapoi și citiți cu atenție cuvânt cu cuvânt! Nu strică de două ori!

Însă, cea mai periculoasă operațiune a redefinirii argumentului este însăși asocierea noțiunilor de conservator și legalist. Orice restricție este interpretată ca fiind un apanaj al legalismului. Ironic este faptul că liberalii citează copios din Apostolul Pavel, ale cărui epistole conțin cele mai multe restricții și imperative pentru viața practică de zi cu zi!… Mai ironic este cum unii tineri consideră rânduielile din bisericile românești drept ”dictatură”, dar aceleași și chiar mai multe și mai stricte în bisericile americane le iau drept ”o bună organizare”.

Biblia spune să ne păzim de cuvinte nefolositoare și de cuvinte porcoase. Dar adevărul se comunică prin cuvinte! Ca acestea:

Iacov 4:4-5 ”Suflete preacurvare! Nu ştiţi că prietenia lumii este vrăjmăşie cu Dumnezeu? Aşa că cine vrea să fie prieten cu lumea se face vrăjmaş cu Dumnezeu. Credeţi că degeaba vorbeşte Scriptura? Duhul pe care L-a pus Dumnezeu să locuiască în noi ne vrea cu gelozie pentru Sine.”

About Cristian Ionescu

Pastor Elim Romanian Pentecostal Church Chicago, USA

27 răspunsuri sa “CUM LIBERALII DISCREDITEAZĂ CONSERVATORISMUL (2): CUVINTE, CUVINTE, CUVINTE…”

 1. Super. To God be the glory! Ce bine ca ati citat extensiv Iuda.
  Pastor Paul Dan

 2. Jonathan Edwards ( unul dintre cei prin care s-a produs „prima mare trezire ” )in „pacatosi in miinile unui Dumnezeu ” spunea si el adevarul in dragoste:
  „2. Acești oameni merită să fie aruncați în iad. Dreptatea divină niciodată nu se împotrivește, niciodată nu are obiecții de adus atunci când Dumnezeu își folosește puterea ca șă nenorocească pe astfel de oameni. Dimpotrivă, dreptatea cere cu glas răsunător o pedeapsă infinită pentru păcatele acestor oameni. Despre acel copac care aduce roade sodomice, dreptatea zice: “Taie-l, de ce să mai ocupe pământul degeaba?” (Luca 13:7). Sabia dreptății divine este rotită în fiecare moment deasupra capului lor și numai mâna milei arbitrare, simpla milă divină, o mai restrânge.”

 3. Nu sunt un expert in teologie dar citindu-va ultimele 7-8 articole ma indoiesc tot mai serios de modul in care folositi unuii termeni si de fidelitatea cu care acestia descriu realitatea lucrurilor. Ca sa fiu mai concret as spune ca si cei care sustin Penielul sunt conservatori in sens doctrinar. Nu neaga nimeni divinitatea Domnului Isus, deci nu sunt liberali. Cred ca dezbaterea e mai corect reprezentata de dihotomia CONSERVATORI (categorie in care ma asez fara cea mai mica rezerva desi sustin viziunea Peniel in ansamblul ei) – FUNDAMENTALISTI (din a carei categorie fac parte pastorii Paul Dan si Chiu, judecand dupa discursul abordat).
  In aceste conditii, cred ca e parte din datoria noastra crestina, urmand modelul Mantuitorului, sa descriem lucrurile cu maximum de acuratete.

  Cu drag, M.B.

 4. Ma bucur pentru acest articol foarte ilustrativ, il iau ca pe un raspuns partial la o intrebare adresata la un articol anterior. Nu credeti ca ar fi bine, macar o data pe saptamana sa combateti cate o invatatura liberala promovata deja de unii pastori liberali dintre ai nostri? Eu, unul, m-am saturat sa-i aud pe multi spunand in mod apreciativ despre gogosile liberale: ai auzit ce-a spus fratele „cutare” in predica!?

 5. Frate Cristi, puteti sa imi spuneti va rog de ce nu ati publicat comentariul meu ?

 6. Imi cer scuze, chiar nu a fost dintr-o imaginatie rautacios negativa, ci doar am tras o concluzie, dupa ce am vazut ca in maxim 30 – 60 min de la publicare, aprobati comentariile… Am gresit cu ceva ?

  • Pentru că toate comentariile îmi intră instantaneu pe iphone. Pe care consider să le șterg… click și gata, pe care le aprob, click și gata. Unde trebuie editare (de obicei 5,6 comentarii pe zi) în două minute s-a rezolvat. Unde trebuie răspuns, dacă pot răspund dacă nu, nu imediat de la cqaz la caz). În zilele mai grele, moderarea blogului îmi ia 20-30 min. pe zi iar articolele le scriu când am timp și le programez pentru apariție. Clarificat cât de cât? 🙂

   • off-topic: mi-a placut. Inca o informatie utila pentru serviciile secrete in privinta rutinei zilnice a domnului Cristian Ionescu.

    Cat despre comparatiile fortate pe care le-am gasit in articolele de pe site, pot spuen doar ca dioptriile de la ochelarii dvs sunt foarte mari – metaforic vorbind.
    As dori sa imi raspundeti si mie la cateva intrebari, pentru a nu-mi face o impresie gresita si pentru a nu lansa ulterior afirmatii fara fundament:
    1. Inainte de a scrie articolul in care ati afirmat despre Peniel ca ar fi o lucrare a satanei, cate surse de informare ati avut la indemana si pe cate le-ati consultat ?
    2. Tinand cont ca informatiile vi le-ati procurat din 2 videoclipuri de pe youtoube, nu considerati ca era normal sa vizionati intreaga sesiune din respectiva seara? Ati fi observat urmatoarele: in timpul dansului au fost persoane din conducerea Peniel care au iesit pe loc afara in semn de protest; dupa terminarea intregii pantomime, Lucina Oniga si-a exprimat clar surprinderea si a cerut scuze in mod public pentru ca nu vizionase pantomima pana in acel moment.; comunicatul de presa a fost lansat a 2-a zi in care au fost precizate informatii destul de utile care nu v-ar mai fi dat dreptul (moral am putea spune) sa lansati acuzatii directe catre domnul Lucian Oniga.
    3. Avand in vedere calitatea dvs de Pastor, banuiesc sau tind sa cred ca in realizarea predicilor dvs nu scoateti versete din context ci cautati sa respectati niste principii. Puteti sa confirmati ca ati reactionat in urma unui studiu complet al cazului sau doar un imbold emotional care a starnit o serie de sentimente si v-au determinat sa scrieti si sa lansati acuzatii revoltat de ceea ce ati vazut in secventele video (si inca… nici nu era intreaga pantomima!).

    Va rog frumos sa imi raspundeti doar la aceste 3 intrebari.

    Toate cele bune.

    • @ dave007
     Nu înțeleg referirea la serviciile secrete.
     Referitor la cele trei întrebări, un singur răspuns: știu mai multe decât spun (am informații de primă mână de felul în care s-a determinat reacția publică de la Oradea!) și sunt un om extrem de stabil emoțional. Nici în biserica locală și nicăieri nu reacționez pripit. Am spus deja, poate nu ați citit, că demersul este unul deliberat și justificat!

 7. Deacord cu dumneavoastra frate Cristi numai ca dumneavoastra nu vedeti aproape deloc (sau vedeti si nu vreti sa scrieti) ceea ce se vede cu ochiul liber. Personal ma consider consevator si militez mereu pentru pocainta si reforma dar…. in timp ce cautam pe Dumnezeu sa ne raspunda de ce pur si simplu nu se intampla ceva cu noi am gasit si la noi conservatorii multe lucruri care nu ne ajuta sa fim un exemplu cu adevarat de urmat. O sa va dau un exemplu, eram intru-un grup de rugaciune si ne rugam pentru trezire, erau oameni care plangeau, oameni care se rugau cu foc, etc. S-a ridicat un frate si a acuzat internetul ca cel mai mare rau de pe lume, ca unul care sunt din generatia mai tanara m-am dus acasa urmarit de niste ganduri, da internetul poate fi fatal pentru multi, la fel si miile de canale de TV, filmele, muzica, etc, dar m-am gandit si la ei cei care erau conservatori de varsta 50-60 de ani, copiii pusi la punct, pensie, (ce fac in restul timpului), lucreaza la negru. OK, nici odata nu am auzit o predica impotriva muncii la negru in Romania, am predicat de cateva ori si am vazut reactia. Deci sa nu credeti ca, conservatorii sunt lemn de biserica, au si ei partea lor care nu o vad. M-am lupta ani de zile cu softurile piratate, eu personal am convingerea ca este furt a folosi soft fara licenta si nu mai folosesc, dar descopar uneori ca oameni cu eticheta de conservatori folosesc softuri fara licenta inclusiv pentru afaceri, este corect? Apoi luxul? Poti sa fii conservator si sa traiesti in lux si huzur? Nu cred. Apoi dumneavoastra nu infruntati si pe cei care trebuie infruntati din tabara conservatoare. O sa va dau un exemplu: Sunt sute de lucratori intineranti (din ambele tabare care sunt compromisi, unii sunt materialisti dar merg in SUA si Europa si acolo sunt pusi la predica, li se fac strangeri si vai ce misiune fac. Acestea sunt practici la varful conservatorilor care trebuie demontate.

  Iata inca cateva exemple:

  Predici / evenimete pe bani (amabele tabere)

  Nunti / evenimete pompoase unde banul si luxul peste masura primeaza (Europa si USA, ambele tabare)

  Inconseventa pastorilor conservatori in a fi radicali cand vine vorba de cine a pacatuit (daca este un pastor,evanghelist, cantaret,etc.)

  Nu e gresit sa lucrezi peste masura (workaholic) atata timp cat esti conservator

  Organizatii/Edituri care publica tot felul de carti de autori controversati (o sa dau exemplu, Rick Warren a publicat Viata condusa de scopuri si Biserica condusa de scopuri), eu personal nu am auzit nici o critica in Romania, chiar nici cele mai conservatoare biserici ci multe aprecieri, dar am verificat mai mult despre autor si chiar am ascultat predicile lui, am ascultat interviul lui cu Lary King, concluzia mea: Rick Warren nu are ce cauta in biblioteci, un alt exemplu, o editura cunoscuta publica carti bune dar vede o care cu un titlu atragator cu subiecte care framanta mintile oamenilor, de exemplu T.D.Jakes a ajuns in Romania, nici o critica, (nici nu m-am uita prin cartile lui, dar am ascultat ce predica el si am citit despre el si m-am lamurit, totusi in Romania oamenii citesc, fac aprecieri la Radio, editurile fac reclama chiar si de la amvoane. Deci vedeti amestecul asta, oamenii sunt tot mai confuzi. Mai sunt si multe alte exemple, dar ma opresc aici. Inainte de a critica ceea ce am scris despre cei doi autori, verificati, cititi despre ei, ascultati dezbateri despre cartile lor, vedeti mentorii lor, etc., apoi mai vorbim. Puterea lor e banii, slujba lor este manipularea maselor prin rastalmacirea adevarului iar roadele lor sunt succesele. Sunt multi altii, chiar si conservatori. Pocianta trebuie sa inceapa de sus in jos.

  Trebuie sa vedem intai in tabara noastra (daca suntem conservatori lucrurile mizerabile pe care le trecem cu vederea), sa criticam realisti, ambele tabere au esecurile lor, dar multe sunt comune, iar la capitolul bani, materialism, o viata confortabila fara cruce, toti avem multe lucruri in comnun.

  Doamne ai mila de noi !

  Am scris ceva despre materialism:

  http://catauadrian.blogspot.com/2011/06/cine-mai-poate-vindeca-evanghelicii.html

  http://catauadrian.blogspot.com/2011/06/cine-mai-poate-vindeca-evanghelicii_17.html

  • Comentariul dvs. nu este doar realist și bine argumentat, dar și de bun simț și pertinent discuției noastre. Dacă veți urmări prima parte a seriei ”Cum liberalii discreditează conservatorismul” veți observa că prin prăpastia între ceea ce spunem și ceea ce facem creează dezgust pentru cei care ne ascultă dar ne și privesc. Totuși (și nu mă refer la ce spunem și (nu) facem) ceea ce credem este independent ca învățătură și dogmă de minusurile practice ale vieții. Nu înseamnă că trebuie să raportăm standardul la practică ci invers.

   • Deci practicile conteaza mai putin atata timp cat cred corect. Dar si liberalii spun ca ei cred corect, practica mai putin conteaza, sau formele mai putin conteaza.
    Ca sa argumentez mai in detalii ar fi trebuit sa dau multe nume si exemple de personalitati si sigur nu ati fi publicat comentariul si nici nu vreau asta, asta nu este scopul meu, ori in general asta este realitatea, ceea ce vreau sa spun este ca si noi avem problemele noastre pe care nu vrem sa le discutam, ne eschivam, de unde am plecat? de la Peniel, dar Peniel nu este suma tuturor rerelor in Romania, nici macar liberalismul nu cred ca e tot raul de pe lume, trebuie, trebuie, trebuie sa recunoastem ca nu-i bine cu noi indiferent de care categorie vorbim. N-ar fi mai corect sa facem curat in ograda noastra? Sau poate chiar nu, ca la ei e mizerie mai mare. Pentru Numele lui Dumnezeu cand o sa ne deschidem ochii sa vedem toata mizeria din noi? Cat trebuie sa mai dureze. Poate mai bine sa inchidem toate discutiile astea si sa ne ducem cu totii, liberali si conservatori pe genunchi plangand si sa cerem lui Dumnezeu: Doamne arata-mi personal cum vezi viata mea, familia mea, adunarea mea, grupul meu? Cine are curaj? Cand incepem?

 8. @ Ionion
  Peniel 2011 a pus pe bloguri zeci de articole şi sute de comentarii pro şi contra.
  De o parte s-a pus pe masă realitatea desgustătare a scenetei.
  De cealaltă parte se observă o sumedenie de strategii şi explicaţii puse în acţiune prin care s-a încercat aplanarea „agitaţiilor”.
  Dumneavoastră spuneți: „cei care sustin Penielul sunt conservatori in sens doctrinar. Nu neaga nimeni divinitatea Domnului Isus, deci nu sunt liberali” Adică tehnic sunt conservatori vreţi să spuneţi, dar comportamental?
  A spune „Doamne Domne” ştiţi dumneavoatră ce spun Scripturile mai departe.
  Este interesant şi aproape la graniţa cu şocantul faptul că cei ce sunt conservatori au ajuns să fie etichetați ca legalişti, nişte rămaşi în urmă, nişte oameni care nu vor să înţeleagă noua generaţie. Într-un mod cu totul ironic, au dreptate cei care susţin aceasta. Marea problemă este că ei (liberalii) s-au dus atât de depate pe drumul libertinismului încât este normal ca ceilalţi să pară rămaşi în urmă, dar aceasta nu înseamnă că sunt şi greşiţi. A rămâne la Scripturi este ceva vechi dar niciodată ceva învechit. De aceea niciodată nu ne putem permite să adaptăm Scripturile. Trebuie să predicăm şi să vorbim lămurit şi clar despre schimbarea omului prin pocăință și nu schimbarea standardelor de viață ca rezultat al depărtării de adevăr.

 9. Iată o descriere a lui Iisus făcută de contemporanul Său, Publius Lentulus, predecesorul lui Pontius Pilatus în funcţia de procurator al Iudeei (26 – 36 d. Chr.) şi care, în această funcţie, era obligat să trimită rapoarte Senatului din Roma despre cele mai importante evenimente din zona aflată sub autoritatea sa: „Este un bărbat cu o înfăţişare nobilă şi trăsături atît de frumoase şi care exprimă atîta maiestuozitate, încît oricine Îl vede nu poate să nu Îl admire. Are părul de culoarea castanei coapte, iar de la nivelul urechilor pînă la umeri culoarea devine cea a pămîntului, doar că foarte strălucitoare. Îl poartă despărţit de la mijlocul frunţii, însă după obiceiul nazarieneilor“.

  „Fruntea dreaptă şi senină, chipul fără urmă de riduri sau pete, cu o uşoară nuanţă de bronz. Nările şi buzele fără cusur. Barba la fel de deasă ca şi părul, nu prea lungă şi despărţită la mijloc. Ochii Săi serioşi te înfioară. Sînt ca razele soarelui, iar strălucirea lor nu îţi permite să I te uiţi drept în faţă.

  Cînd rosteşte vorbe de dojană, te înspăimîntă; plînge cînd trebuie să mustre. Atrage iubirea oamenilor şi are o voioşie demnă. Se spune că nu a fost văzut rîzînd, însă a fost văzut plîngînd. Are braţe şi mîini deosebit de frumoase. Este fermecător cînd poartă o conversaţie, însă vorbeşte puţin; iar cînd vorbeşte, o face cu deosebită modestie. Oriunde Îşi face apariţia, este de departe cel mai frumos bărbat pe care l-a văzut sau şi-l poate imagina cineva; îi seamănă mamei Sale, cea mai frumoasă fiinţă din această regiune.

  În ceea ce priveşte cultura Sa, uimeşte întreg Ierusalimul. Deşi nu a studiat niciodată, cunoaşte toate domeniile ştiinţei. Poartă sandale şi umblă cu capul descoperit. Mulţi rîd cînd Îl văd, se tem, însă, şi tremură în prezenţa Lui sau cînd le vorbeşte. Se spune că nu s-a mai pomenit un asemenea bărbat în zona asta. Într-adevăr, din cîte mi-au spus evreii, nimeni nu a mai auzit asemenea învăţătură înaltă cum o predică acest Christos, şi mulţi iudei cred în El şi în natura Sa divină, pe cînd alţii au venit la mine să Îl reclame ca pe cineva care S-a împotrivit Maiestăţii Voastre. Este un fapt cunoscut de toţi că nu a făcut niciodată vreun rău, că, dimpotrivă, înfăptuieşte numai lucruri bune. Toţi cei care Îl cunosc şi care au avut de-a face cu El spun că au avut parte numai de lucruri bune şi de sănătate din partea Lui“.

  • Aţi putea să verificaţi sursele din care citaţi înainte de a posta.

   Predecesorul lui Pilat ca procurator roman al provinciei Iudeea a fost Valerius Gratus (Iosif Flaviu, Ant. Iudaice, XVIII, ii, 2). Textul aşa-numitului Publius Lentulus e mai degrabă o fabricaţie târzie şi romanţată a imaginaţiei creştine pioase.

   Făcând abstracţie de autenticitate, nu înţeleg ce v-a determinat să citaţi din acest text apocrif în contextul discuţiei de aici. Poate sugestia că dojana lui Isus “te înspăimântă”? Sau că “vorbeşte puţin”?

 10. Dave007 si Danny. Avand in vedere ca sunteti niste comentatori si totodata bloggeri activi ,ar trebui sa stiti ca A man’s home(blog) is his castle.
  Tineti cont ca voi sunteti,asemeni mie,niste vizitatori iar un vizitator trebuie sa-si respecte gazda,asa ca un om cumsecade bine crescut si de ce nu ca si un bun crestin pana la urma.Este dreptul fiecarui om sa decida ce face in casa(blogul) lui,iar daca tu ca si vizitator nu esti de acord cu ceea ce spune gazda ,atunci esti liber sa faci stanga imprejur.

 11. Frate Cristi, va prezint mai jos definitai a doi termeni asa cum sunt ei prezentati in DEX:

  LIBERTÍN, -Ă, libertini, -e, adj. (Adesea substantivat) Care sfidează regulile decenței și ale moralei; indecent, ușuratic, desfrânat. – Din fr. libertin, lat. libertinus.
  Sursa: DEX ’98 |

  LIBERÁL, -Ă, liberali, -e, adj., s. m. I. Adj. 1. Care aparține liberalismului, privitor la liberalism. ◊ Burghezie liberală = parte a burgheziei adeptă a liberalismului. Partid liberal = partid al burgheziei liberale. 2. (Înv.) Iubitor de libertate. 3. Înțelegător; generos; care are idei largi, nepreconcepute. II. S. m. Adept, membru al unui partid liberal. – Din fr. libéral, lat. liberalis.
  Sursa: DEX ’98 | Adăugată de RACAI | Greșeală de tipar | Permalink

  LIBERÁL1 ~ă (~i, ~e) 1) Care ține de liberalism; propriu liberalismului. Partid ~. 2) înv. Care preferă libertatea; iubitor de libertate. 3) Care tolerează greșelile și purtările altora; caracterizat prin indulgență față de alte persoane. /<fr. libéral, lat. liberalis
  Sursa: NODEX |

  Cand vorbim de teologia liberala se are in vedere ceva diferit decat ceea ce transmiteti dvs.
  Va invit sa fiti mai riguros cu terminologia. Cred ca alti termeni sunt mai potriviti pentru ceea ce doriti dvs. sa transmiteti

  • Da! Știu!
   Eu nu am prea multă treabă cu libertinismul. E sfidător, nerușinat și, deci, ușor detectabil.
   Am probleme cu liberalismul care justifică, scuză sau doar ignoră libertinismul.
   Îngăduitor, spunea definiția?…

 12. dave007
  La Peniel 2011 s-a gafat pe faţă şi la scenă deschisă, toată lumea recunoaşte aceasta, DAR vinovaţi sunt conservatorii (sau legaliştii şi fundamentaliştii) care au observat abaterea şi în loc să tacă au condamnat-o şi comnetează referitor la ea. Cei care au organizat Peniel 2011, „săracii de ei, au vrut să facă ceva bine şi uite cu ce s-au ales”. Ciudată socoteală!!!
  Liderii Peniel au ieşit din sală în timpul prezentării, şi-au cerut scuze publice, nu au ştiut despre scenetă că cineva nu fusese la repetiţiile trupei de dans şi nu a informat organizatorii…samd. Chiar aşa de simplu se rezolvă o situaţie de felul acesta?
  Aşa trateză organizatorii unei acţiuni la care participă tineri cu miile, contribuţia unei trupe de dans? Era cazul să fie invitată o trupă de dans acolo?
  Tinerii sunt încă în formare spirituală şi în faze de dezvoltatre emoţionale şi fizice critice pentru restul vieţii. Iar aşa ceva în contextul unei adunări de tineri creştine transmite un mesaj subliminal periculos. Toţi ştim aceasta, este o realitate pe care nu o putem ocoli.
  Nu ştiu liderii Peniel lucrurile acesta?
  Ba da, pentru că lucrează cu tinerii de ani de zile. Acestea sunt roadele amare care s-au copt în timp şi acum au ieşit la suprafaţă, nu sunt doar simple accidente. De aceea trebuiesc demascate şi confruntate asemenea situaţii de către păstori şi cei care înţeleg că tinerii care au fost la Peniel pentru câteva zile se întorc în bisrici şi familii cu bagaje de felulş acesta.
  Apropos de lentilele de la ochelari, vezi că meritaţi băgaţi sub microscop, cu lentilele de ochelari scăpaţi ieftin.

 13. @dave007
  A da informații serviciilor secrete== este o meserie plătită bine ori ultima slujbă a lui Iuda ?

  • Era o remarca vis-a-vis de modul in care fara sa vrem contribuim cu totii la globalizare. Blogging, Facebook, Twitter, Google samd sunt doar niste unelte frumoase cu care se poate face analiza si predictie. Imaginati-va ce ar putea face Pentagonul sau, FBI/CIA cu aceste date..
   Aceasta „cercetare” poarta numele de Data mining.

   Am specificat „off-topic” ceea ce inseamna ca e in afara subiectului. Era doar o simpla remarca. Nimic mai mult.

 14. Penielul este la fel ca NBC cind au fos prinsi cu mita-n sac SORRY {au scos fraza under GOD din pledge}

 15. Atunci ar trebui sa spunem tuturor crestinilor sa isi retraga copiii din scolile publice! Nu numai ca acestea sint templurile paginilor, dar crestinii isi trimit copiii la scolile publice pe bani furati, ceea ce este un pacat!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: