CUM LIBERALII DISCREDITEAZĂ CONSERVATORISMUL (4): RĂSTĂLMĂCIREA SCRIPTURILOR

Oricât de mare ar fi obrăznicia și spiritul sfidător al liberalilor, pentru a-și putea vinde marfa au și ei nevoie de justificări cât de cât biblice. Acum, sensul general al Scripturilor este o viață orientată către duhovnicesc printr-o renunțare continuă la firea pământească. Bineînțeles că pentru a da echilibru acestui proces, Cuvântul Domnului avertizează cu privire la crearea doar a unei imagini exterioare a modelului de evlavie dar fără o transformare reală interioară. Este vorba de clasicul fariseism condamnat în termenii cei mai duri de Însuși Mântuitorul Isus. Aici, liberalii găsesc o aparentă fisură morală în Evanghelie, pervertind învățătura care demască falsitatea într-o permisivitate pentru firea pământească. ”Nu contează exteriorul spun ei, ci interiorul”! Tocmai pentru a preveni acest lucru, atât Domnul cât și Apostolul Pavel arată:

Matei 5:17-20Să nu credeţi că am venit să stric Legea sau Prorocii; am venit nu să stric, ci să împlinesc. Căci adevărat vă spun, câtă vreme nu va trece cerul şi pământul, nu va trece o iotă sau o frântură de slovă din Lege, înainte ca să se fi întâmplat toate lucrurile. Aşa că, oricine va strica una din cele mai mici din aceste porunci şi va învăţa pe oameni aşa, va fi chemat cel mai mic în Împărăţia cerurilor; dar oricine le va păzi şi va învăţa pe alţii să le păzească, va fi chemat mare în Împărăţia cerurilor. Căci vă spun că, dacă neprihănirea voastră nu va întrece neprihănirea cărturarilor şi a fariseilor, cu niciun chip nu veţi intra în Împărăţia cerurilor.”

1 Corinteni 5:13 ”Fraţilor, voi aţi fost chemaţi la slobozenie. Numai nu faceţi din slobozenie o pricină ca să trăiţi pentru firea pământească…”

Alte pasaje biblice abuzate de liberali sunt cele care se referă la Lege. Odată ce au fost abrogate ritualurile din vechime, tăierea împrejur, sabatul, restricțiile culinare și jertfele, ei leagă de acestea toate rânduielile de bun simț, decență și smerenie, considerându-i legaliști pe cei care le practică și le predică. Este ironic faptul că epistolele pauline, invocate obsesiv ca bază a ”libertății în Hristos” sunt cele mai restrictive Scripturi! Pline de ”faceți” și ”nu faceți”! Pavel poruncește decența în vestimentație, acoperirea capului de către femei la închinare (aici liberalii au o transă culturală, de parcă îngerii ar avea cultură…), tăcerea femeii (măcar 🙂 ) în adunare, rânduieli cu privire la serviciile divine, Cina Domnului și multe, multe asemenea reguli de conduită și organizare.

Un alt dicton favorit al liberalilor este ”cu grecul m-am făcut grec și cu iudeul iudeu”. Astfel că într-o cultură progresistă, spun ei, nu putem deveni irelevanți prin portul nostru, (in)cultura noastră și/sau învechirea noastră în formele de închinare. Ceea ce refuză dumnealor este să așeze expresia lui Pavel în contextul potrivit. Niciodată Pavel nu a îndemnat la o deschidere către liberal ci către îngust. L-a tăiat împrejur pe Timotei pentru a nu fi o pricină de poticnire pentru iudei. A hotărât mai bine să nu mănânce niciodată carne decât să-l facă pe fratele mai slab să păcătuiască. Această învățătură ne raportează întotdeauna la conștiințele mai înguste ale semenilor și niciodată la libertinismele lor! Cu alte cuvinte, când mergi ca misionară într-o țară musulmană, dacă este un prilej de poticnire să nu ai capul învelit, vei respecta obiceiurile înguste ale acelei religii/culturi. Dacă te duci într-o țară în Africa la triburi care se poartă în… pielea goală, nu te vei dezbrăca și tu (ca să fii relevant) ci îi vei îmbrăca și pe ei! Într-o notă mai de zâmbet, Domnul nu a spus să simțim cu cei goi dezbrăcându-ne lângă ei (așa cum fac stelele de la Hollywood ca să dovedească compasiune pentru homeless…).

Nu mai vorbim de faptul că acum avem traduceri noi, știm greaca și ebraica și cităm comentarii teologice și cronicile bisericești. Nimic rău în sine dar, mă întreb, de ce în majoritatea cazurilor este pentru a lărgi calea despre care Domnul spunea că este îngustă?…

Mă mai întreb, de ce auzim tot mai des că trebuie să ne apropiem din ce în ce mai mult de Domnul îmbrățișând din ce în ce mai mult firea pământească și nu renunțând din ce în ce mai mult la ea.

Să ia bine seama liberalii, că atunci când Apocalipsa se încheie cu avertismentul final spune că este la fel de periculos să scoatem cât și să adăugăm ceva din/în Cuvântul scris. Mai bine să-l lăsăm așa cum este, negru pe alb!

About Cristian Ionescu

Pastor Elim Romanian Pentecostal Church Chicago, USA

55 răspunsuri sa “CUM LIBERALII DISCREDITEAZĂ CONSERVATORISMUL (4): RĂSTĂLMĂCIREA SCRIPTURILOR”

 1. Imi place cum ginditi, surpinzator de bine ptr. un crestin cu „free will” 🙂 . Chiar nu vreti sa va mutati incoace? Se prea poate sa fie vreun ” opening soon” 🙂 ??

 2. nu ma deranjeaza cu nimic modul in care vorbiti despre liberali: dvs va referiti la cei care fac din liberalism un scop si cauta justificari pentru orice actiune.
  Personal, sunt in categoria care cauta echilibrul. As putea spune ca pot fi de acord cu dvs in multe privinte insa nici sa tind catre conservatorismul extrem nu mi se pare o optiune ok.
  Poate ca in spate dvs nu a dorit decat sa atacati pe cei care sunt extremisti. Eu unul ma consider un tip care cauta echilibrul. Nu ma consider ultra liberal si nici extremist conservator.

  Admit ca ultra liberalii rastalmacesc scriptura. Admit insa ca si extremistii conservatori o rastalmacesc de asemenea (si unii si altii se bat pentru primul loc).
  Prin urmare, nu pot sa spun decat un singur lucru: astept articolele care vor vorbi si despre extremistii conservatori.

  • Primii devin extremiști. Ultimii sunt pe cale de dispariție. Ce să mai scriu despre ei…

   • sa nu ne asteptam la articole despre ultimii? hm…

   • Interesanta perspectiva. E posibil sa aveti dreptate. Insa, nu cred ca pentru a echilibra situatia trebuie sa scrieti articole/purtati discutii prin care sa inclinati balanta la extrema conservatoare.
    Haideti atunci sa renuntam la mijloacele de comunicare in masa (telefon/internet/tv), electricitate… de ce sa nu ne retragem in comunitati restranse si sa nu mai irosim banii. Calatorim cu calul si cu asinul..

    Consider ca mai mult reusim sa influentam in mod pozitiv „ultrasii” libertini atragandu-le atentia asupra motivatiilor. Trebuie doar sa ii facem constienti pe cei din jurul nostru ca prin simplul fapt ca au sau nu un telefon poate sa le dauneze sau nu.

    Iata un exemplu ipotetic: sunt un om simplu, abia am cu ce sa traiesc, dar imi cumpar la abonament ultima generatie de iPhone. Doar sunt implicat in lucrare si e nevoie sa fiu solicitat. Motivatia la suprafata poate fi „acceptata” insa in interior e o mandrie crasa… Totusi, nu inseamna ca daca vreau sa atrag atentia asupra acestor pericole trebuie sa trambitez sus si tare ce e bine si ce nu. Poate ca acestor oameni nu le face bine sa achizitioneze astfel de bunuri: denota mandrie, lipsa de chibzuinta etc. Dar poate pentru un dezvoltator de software pentru telefoane mobile acel dispozitiv reprezinta obiectul muncii lui si este justificata achizitia unui smartphone. Intelegeti analogia? Am exemplificat cu telefonul pentru ca imi este mai la indemana, dar in prin analogie putem face referire la orice doriti dvs: a consuma sau nu Coca-Cola, a manca sau nu la Fast-Food/Restaurant, a avea sau nu Audi/Mercedes…

    Ganditi-va un pic: poate pentru un traditionalist este ok sa vina in costum la biserica. De acord, insa pe multi dintre acestia ii poate prinde diavolul capcana mandriei: eu nu sunt ca x/y/x.. eu am respect fata de Dumnezeu. De asemenea, aceasi capcana poate fi fatala si celui liberal. In satele acestor capcane observam ca nu este decat motivatia. Motivatia cu care imbratisezi sau nu un stil de viata/purtare/imbracaminte etc.

    Raman la ideea ca trebuie sa influentam pe cei din jur sa fim echilibrati cautand sa fim sinceri cu noi insine. Trebuie sa avem curajul sa ne uitam in oglinda inainte de a iesi pe usa si sa ne punem intrebari dure:
    – pe cine incerc eu sa impresionez/atrag?
    – pe cine incerc eu sa pacalesc/duc cu zaharelul?
    – este oare chiar necesar pentru mine cutare lucru?
    – cum as reactiona peste 20 de ani cu privire la aceasta decizie/actiune?
    – mi-ar fi rusine cand as imbatrani sa admit ca eu sunt autorul acestui fapt?
    … si lista ar putea continua. Acestea sunt din partea mea doar cateva intrebari de verificare valabile atat pentru crestinii contemporani/moderni cat si pentru cei conservatori.

    …. In fata scaunului de judecata nu vom fi judecati dupa port/imaginea pe care am lasat-o/am crezut ca o lasam ci dupa ceea ce am fost cu adevarat. Motivatia din spatele gandurilor si alegerilor noastre este cea care ne va determina rasplata.

    Am fost cam lung.. recunosc, dar cred totusi ca influenta se castiga. Respectul se castiga. Nu trebuie sa fim extremisti pentru a trage semnal de alarma ci doar sa o facem cu tact, pricepere si intelepciune si mai ales sub calauzirea Duhului Sfant.

    Toate cele bune!

   • Apropo DAvide.Referitor la renuntarea la internet si la restul. Sa sti ca daca vine o mare criza economica(si crede-ma ca va venii) primii care vor murii vor fi aia care se incred in TV internet etc si care nu stiu ce-i aia munca fizica. Cine nu o pus mana pe o sapa in viata lui va avea probleme.
    Slava Domnului ca am gradina la casa si bunici la tara care m-o invatat agricultura.
    Si apropo.Ai auzit de prozelitism?
    Asta se intampla atunci cand propovaduiesti altceva decat cuvantul lui Dumnezeu.Atragerea cuiva prin muzica nu inseamna misiune,dimpotriva ea este prozelitism.Atragerea prin tabere este de asemenea prozelitism.
    Sa fim dar atenti ce metode folosim.

  • Dave.Aia sunt legalisti.Sunt o specie disparuta in bisericile neoprotestante.Doar ortodocsii au asa ceva.N-ai ce sa scri despre ei.

 3. Un frate predica odată şi spunea despre imposibilitatea de a lărgi calea Domnului. „Calea Domnului a fost trasată deja şi nu se poate lărgi; dar se poate părăsi.” Şi aceasta mai ales prin îmbrăţişarea poftelor firii pămînteşti…

  Unii creştini au mentalitatea aceasta: „În Biblie nu scrie cutare sau cutare lucru, deci am libertatea să înfăptuiesc cutare sau cutare lucru.” Dar în Biblie scrie ceva, mai general, care cuprinde multe aspecte, şi anume: „Nu fiţi ca un cal sau ca un catîr fără pricepere, pe care-i struneşti cu un frîu şi o zăbală cu care-i legi…” (Psalm 32:9)
  Omului firesc trebuie să-i explici şi să-i scrii totul cu lux de amănunte, şi nici aşa nu vrea să înţeleagă. În schimb omul duhovnicesc are un auz stereo 🙂 : Lui î-i vorbeşte Domnul o singură dată, şi el aude de două ori. Şi mai mult…, el înţelege glasul Domnului!

 4. „Tacerea femeii in adunare (macar 🙂 ) La ce va referiti prin acel „macar” si acel zambet ironic? Si oare mult blamatii farisei ce erau? Liberali sau conservatori? Nu vreau sa fiu ironic, dar sa stiti ca libertatea in Christos exista cu adevarat, nu e nevoie sa o ingraditi cu „garduri” care nu sunt Christos.

  • Una dintre „calitățile” cronice ale liberalilor este că nu au un simț al umorului autentic. Îi împiedică corectitudinea politică.

  • Aha, va’s’zică așa se explică de ce puneți așa o întrebare… ciudată: „Cunoașteți vreun conservator extremist?”

   Păi atunci să mă dau rotund cu un sfat: Cumpărați-vă o oglindă (și doftorie pentru ochi, desigur, altfel la ce ar mai folosi oglinda?) ȘI NU O MAI ÎMPRUMUTAȚI NIMĂNUI.

 5. Crestinii liberali nu-si dau seama ca acele ingustimi sunt puse pentru protectia lor.
  De ex. o fata din biserica se plangea de faptul ca baietii nu-i apreciaza decat trupul.Desigur, i-am spus acesteia ca daca vrea sa vada care baiat o iubeste si care nu,sa poarte batic. Asadar,liberalilor,mergeti dupa cutumele voastre,dar dac aveti probleme in viata,in casnicie,atunci va rog frumos nu veniti si dati vina pe conservatori.

  • Din asta inteleg ca femeile care poarta batic nu au probleme in viata si in casnicie. Foarte simplu.

  • Nu mai davide-daniele(vad ca apareti in doi.Sunteti cumva rude?). Am vrut sa spun ca daca o fata vrea sa fie apreciata pentru sufletul ei,sa poarta batic.Caci purtand batic si acoperandu-ti trupul nu va atrage privirile.Dar daca arati bine si-ti arati fiecare parte a corpului tau atunci nu vei sti niciodata cam de ce te iubeste baiatul:Pentru ca arati bine sau pentru ca ai suflet bun.IF YOU GET MY POINT.
   Nimeni nu-i scutit de suferinta puisorule dar unele suferinte pot fi evitate deoarece multe suferinte si le fac oamenii cu mana lor.

  • Multe alifii si foarte urit mirositoare..mai si striga la altii…
   oare ce sa mai faca el cu oglinda? daca tot nu vede?

 6. Frate Cristian…..De ce am stiu ca veti spune aceste lucruri cand am pus aceea intrebare ? Sunt mahnit in duhul meu cand vad ca strecurati neadevaruri..
  Haideti sa va spun motivul pentru care am intrebat ceea ce am intrebat…
  Eram/sunt convins ca indiferent cate raspunsuri as fi primit …interpretarile ar fi fost/sunt diferite….Am avut dreptate…Si eu cred la fel ca si dumneavoastra ca Pavel l-a taiat imprejur pe Timotei sa nu se poticneasca iudeii din locurile pe care Pavel le vizita…Ca asa ne poticnim noi…in intrebari, in semne facute…samd, cand ar trebui sa mergem la roade…ca asa ne-a invatat Domnul Isus…M-ati catalogat drept liberal….Gresit…Nici macar din punct de vedere politic nu sunt liberal…Ar trebui sa vorbiti cu copii mei si toti cinci va vor spune ca sunt de scoala veche…
  Toate acestea ca am fost apologetic pentru un pastor…pe care dumneavoastra nu-l agreeati.
  Daca ma caracterizati cum m-ati caracterizat..bazat pe cateva intrebari…sunteti gresit, si eu va caracterizez ca fiind iute la manie…Va doresc toate cele bune …I really do…

  • Dragă Florin,
   Nu este chiar nevoie să fim de acord cu toată lumea pentru a-i simpatiza sau nu. Uite, noi doi nu suntem întru totul de acord dar antipatie? Nici vorbă!
   Crede-mă, un război împotriva conservatorilor este ca și cum ai merge la vânătoare de dinozauri.
   Nu prea există.
   Ne împărțim în grade de liberalism…

 7. Fr Cristi,dupa parerea mea coservatorii din bisericile noastre nici nu aveau nevoie de liberali pentru a fi discreditati,s-au descurcat singuri foarte bine.Sunt convins ca intelegeti ce vreau sa spun.Era bine poate sa definiti termenii cu care lucrati de la inceput ca sa putem vorbi despre aceleasi lucruri.
  Multa pace

  • Păi noi (despre) ce vorbim de două săptămâni…

   • Nu va fie cu suparare dar altii inteleg mai greu.Descrieti-mi si mie un conservator si un liberal (poate sa fie de la dumneavoastra din biserica) poate ma mai descumpanesc si eu.Asa nu mai stiu ce sa cred,este sau nu este Carl Barth liberal(am inteles ca fuma pipa deci nu putea fi conservator) pe cand Alin Cristea zice ca nici vorba sa fie liberal.Ma gandesc cu groaza la ce o sa va faca pe blogurile domniei sale daca nu corectati astfel de erori.

    Multa pace

 8. Fr. Ionescu,

  ” Rastalmacirea Scripturilor ” , aici ati atins un subiect de o importanta vitala, deoarece ca, cineva sa mearga bine pe Calea Mantuirii are nevoie de invataturi sanatoase. Acuma aici in Germania avem ceva probleme mai deosebite cu unii care au o gandire extrem de liberala cum ca, femeia poate sa prooroceasca si cu capul descoperit ca, tot Dumnezeu vorbeste prin gura ei. Si alte comicarii de felul acesta care isi au radacina in rataciri prin necunoasterea Scripturilor.
  Dvs, ce spuneti: poate o femeie sa prooroceasca de la Duhul Sfant cu capul descoperit ??? Si daca femeia are parul ca invelitoare a capului, de ce mai atentioneaza Biblia acest aspect privitor la femeie, sa nu se roage sau sa nu prooroceasca cu capul descoperit, acest lucru fiind incadrat ca, o necinstire a capului ??? Care cap desvelit, caci orice femeie sanatoasa are par pe capul ei ??? Fie parul lung sau scurt, intreg capul este acoperit de invelitoare ( adica parul ) !!! Care o fi motivul inaintea ingerilor, pentru care femeia trebuie sa aiba pe cap un semn al stapanirii ei ??? Si ce repercursiune poate avea in viata unei crestine rugaciunea permanenta cu capul descoperit ???

  • Nu. O femeie nu poate prooroci cu capul descoperit pentru că Biblia spune așa!

  • Ce ne facem ca nici femeile cu capul acoperit si nici barbatii (cu capul descoperit) nu mai proorocesc ?
   Pentru ca nu mai incap in programele noastre frumos mestesugite. Programe peste care nu trecem pentru nimic in lume.
   Si-i valabila starea in prea multe biserici, si nu toate liberale.

   • Și asta-i drept. Din nefericire…

   • Se mai poate face ceva sa retraim cu bisericile ceva din vremea slujbelor ne-pregatite pana la ultimul detaliu? Slujbe in care cei cu daruri sa aiba ocazia sa transmita in mod clar mesajele Domnului ?
    Aproape ca am incetat sa mai sper.
    Mi se pare ca incet incet am ajuns sa facem programe profesionalizate. Cativa profesionisti ai muzicii canta in fata (cel putin se cred profesionisti), iar cei din sala asista la chestiune ca ei nu pot canta deodata cu „trupa” ca-s niste piese mai avansate in muzica). Iar unul, doi profesionisti ai vorbitului dezbat un text, de obicei biblic, (textul, nu neaparat si modul de dezbatere). Si la urma plecam acasa multumiti ca am fost la inchinare (eventual bucurosi ca am prins si o rugaciune in care ni s-a permis sa ne rugam in comun, in picioare, nu pe genunchi, ca-i incomod).
    Ramane intrebarea: Cum iesim din asta ???

  • In Biblie scrie ca femeia trebuie sa-si acopere capul. Tot Biblia spune caci capul femei este barbatul, iar capul barbatului este Hristos.
   Barbatul nu trebuie sa-si acopere capul, de ce oare? Pentru ca Hristos nu trebuie acoperit.
   Si acum am o intrebare: care cap trebuie acoperit?
   Deasemenea Pavel spune caci parul este invelitoarea capului.
   De ce Pavel trebuia sa specifice acest lucru?
   Vreu sa mai spun ca eu port batic de cite ori este nevoie pentru ca nu vreau sa fiu o privcina de poticnire pentru „acesti micuti frati ai mei”

   • Biblia spune că dacă femeia nu se acoperă să se tundă sau să se radă. Dacă femeia are ce tunde sau rade, înseamnă că are deja păr pe cap și Pavel nu ar trebuie să-i spună să se acopere. Dacă nu vrea să se acopere cu păr, atunci ce să tundă că deja nu-l are. Aici Pavel vorbește de două acoperiri. Una de ordin social (părul) pentru că în societate este rușine pentru o femeie să fie tunsă sau rasă. Cealaltă acoperire are o conotație spirituală (”din pricina îngerilor” CARE NU ȚIN DE CULTURĂ!). Ceea ce spune Pavel este cam așa:
    ”Dumneavoastră surorilor știți să vă raportați la pretențiile societății ca să nu vă faceți de râs. Și pentru că în societate părul este acoperirea naturală a capului și este rușine pentru o femeie să fie tunsă sau rasă, știți să vă conformați acestor reguli ca să nu fiți de râsul lumii. Bravo! Acum, și Biserica are niște rânduieli: Bărbații să-și descopere capul iar femeile să-l acopere la închinare (când se roagă sau proorocesc). De ce pe acestea nu vreți să le respectați, merită mai multă ascultare cultura, lumea, pretențiile sociale decât Dumnezeu și poruncile Sale?”
    Mai mult, Pavel spune că femeia trebuie să se roage și să proorocească cu capul acoperit (adică actul deliberat al închinării), nu să doarmă, să spele sau să meargă la cumpărături cu baticul. Dacă ar fi fost vorba de păr, era absurd ca Pavel să ceară acoperirea capului la închinare. Putea să spună: ”Femeilor, nu vă tundeți sau radeți părul de pe cap, ok?”
    Așa că, de aceea Apostolul Pavel îi scria lui Timotei să ia seama la citire. Și noi la fel!…

   • Fr Ionescu
    GATA, MA-TI CONVINS! 🙂

 9. Dany si David.Capitalismul a fost fondat pe principii crestine conservatoare si atata vreme cat a mers pe aceste principii a prosperat.Cand a inceput sa satisfaca pplacerile omului si sa treaca la socialism(taxarea unora pentru a da bani altora) atunci totul se strica.Daca tinerii evanghelici ar merge dupa principii bune nu as zice nimic. Dar in momentul in care tinerii evanghelici vin cu prostii social liberale ca astea:
  http://www.onenewsnow.com/Culture/Default.aspx?id=1307868

  atunci trebuie sa protestez.Sa se opreasca din huzur,din cheltuieli nejustificate.Sa nu mai cumpere un telefon la fiecare 5 luni si sa nu mai schimbe masina ca si cand ar schimba niste sosete.
  oare tinerii au auzit de cumpatare? Au auzit ca imbuibarea e pacat?Au auzit ca atunci cand contracteaza un credit ei se afla in pericol(cititi proverbele)?
  Dragii mei.Conservatorii aia pe care-i criticati voi s-ar putea sa fie singura voastra sansa.

 10. Am trait problema baticului pe viu, dar este prea lunga ca s-o descriu.
  Oricum nu baticul este problema, desi respect si apreciez pe acele femei care din sinceritate pentru Domnul s-au hotarit sa poarte batic tot timpul. Dar va spun din experienta, nu baticul este problema, ci Eul care nu este rastignit nici la femei, dar nici la barbati. Si mai este o problema, ochii.

 11. Va inteleg foarte bine frustarile frate Cristi mai ales ca sinteti pastorul zilelor noaste.
  Incerc sa respect cit se poate regulile bisericesti si citeodata as dori sa fie si mai aspre .
  Nu m-ar deranja cu nimic sa fie ca la musulmani pentru ca nu s-ar vedea atit de mult lumea de pe noi, sau mai bine zis artificialul de pe noi. Dar nu aceasta este solutia, baticul nu poate acoperii firea paminteasca care locuieste in noi. Apoi ar fi foarte greu pentru pastori sa deosebeasca oile de capre.
  Iertati-ma va rog pentru indrazneala.
  Nu numai surorile sint devina,ci si barbatii. Unele femei umbla sa placa barbatilor lor. Deci in primul rind barbati trebuie sa-si faca treaba lor de capi.
  Sint femei care stiu de la sine, dar sint unele care trebuie sa fie ajutate de barbati. Aceasta nu scuteste pe femeie sa se poarte sa placa Domnului, pentru ca Dumnezeu a impartit putina minte si la femei.
  De aceea am ajuns unde am ajuns, cineva nu si-a facut bine datoria
  Tot asa este si cu tineretul. Noi cei dinaintea lor nu ne-am facut datoria.
  O singura salvare este, intoarcere, cainta si pocainta.

  • Stimata sora Lidie !!!

   si cu surorile maritate care nu vor sa asculte de barbatii lor si umbla tot cum vor ele, ce sa facem ???

   • Sa postiti si sa va rugati pentru ele,iar daca este nevoie chiar sa muriti pentru ele urmind pilda Lui Hristos. In primul rind, sa le iubiti precum Hristos biserica.

   • Stimate frate Remus!!!
    si cu barbatii care pretind sotiilor lor sa se imbrace ,,mai pe placul lor”, si le ironizeaza pt ..carpa din cap!”, ce sa facem, noi femeile?

    Si daca mai indeamna si fetele sa calce pe urmele lui?

    noi nu putem decat sa ne rugam, si sa suferim ocara lor, sigur va avea o rasplata, dar ce sa faci cu durerea din inima, ?…si ..schimbarea lor…inca se lasa asteptata

   • Stimata sora m c,

    eu am vorbit in contextul unei familii in care ambii sant botezati in apa, deci si sotul fiind crestin. Daca sotul unei femei fie el crestin sau necrestin o indeamna sa poarte o imbracaminte indecenta, ea trebuie sa refuze categoric. O femeie trebuie sa placa barbatului ei, dar in limita decentei. Eu nu am spus ca, surorile sa umble mereu cu capul acoperit, insa la rugaciune si proorocie este obligatoriu, fara posibilitatea de a negocia.
    Daca o sora este ironizata de ” carpa din capul ei ” de catre sotul ei , banuiesc ca acel sot este necrestin si trebuie sa rabde si sa se roage lui Dumnezeu pentru schimbarea lui. De la un om necrestin nu poti avea pretentii sa aiba o viata duhovniceasca, dealtfel el nici nu poate, fiind mort in pacate si sub puterea pacatului, insa daca este vorba de un frate botezat, care isi ironizeaza sotia, atunci acel sot are probleme cu pocainta si solutia cu privire la un sot care ironizeaza, o gasim in Biblie.
    Mi-a fost cam greu sa raspund comentariului tau, fiindca nu se intelege destul de clar ce ai dorit sa afirmi

 12. ”cu grecul m-am făcut grec și cu iudeul iudeu” – cu alte cuvinte: „mi-am luat libertatea de a renunta la privilegii dar nu la principii”

Trackbacks/Pingbacks

 1. Hawt Post – 24 iunie 2011 (3) « România Evanghelică - 24 iunie 2011

  […] https://popaspentrusuflet.wordpress.com/2011/06/24/cum-liberalii-discrediteaza-conservatorismul-4-ras… […]

 2. Declarația zilei – 24 iunie 2011 « România Evanghelică - 24 iunie 2011

  […] “Admit ca ultra liberalii răstălmăcesc scriptura. Admit însă că și extremiștii conservatori o răstălmăcesc de asemenea (și unii și alții se bat pentru primul loc).” – comentariu dave007 pe blogul lui Cristian Ionescu […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: