ATUNCI CÂND (NU) ȘTII

Fratele Wurmbrand spunea odată că ”… atunci când nu știi ce să faci, să nu faci nimic. Sunt șanse mari că vei face o greșeală”. Tot așa de adevărat este însă că noi, oamenii nu prea știm ce să facem chiar și atunci când (credem că) știm ce să facem. Tot așa, nu știm multe lucruri deși credem că le știm. Pilduitoare este știința neștiutoare a primilor oameni care doreau să știe și ei ce… ”știa” Dumnezeu și nu voia să le spună. Apoi, jurământul de moarte al lui Iacov fără să știe că idolii erau ascunși de Rahela, ignoranța lui Samson care nu știa că l-a părăsit Duhul și puterea, nebunia bogatului căruia îi rodise țarina și… știa ce va face, mama fiilor lui Zebedei căreia Domnul i-a spus (și ei și altora) ”nu știți ce cereți”, și multe, multe alte exemple. Realitatea este că… nu știm toate lucrurile.

Cuvântul lui Dumnezeu este foarte clar atunci când ne prezintă lucrurile pe care trebuie să le știm. Multe nu le știm deoarece nu cunoaștem Scripturile și puterea lui Dumnezeu. Pierim din lipsă de cunoștință pentru că am devenit indiferenți față de cunoașterea și buna deosebire a voiei lui Dumnezeu. De aceea, atunci când știi ai grijă: s-ar putea doar să crezi că știi! Mai întreabă, mai citește, mai roagă-te. Când nu știi fă aceleași lucruri.

Privesc cu îngrijorare la ceea ce spun mulți despre lucruri care țin de credință. Că e așa, că e altfel, numai cum spun Scripturile nu! Ce se întâmplă? Cred că filtrul care evaluează și determină ceea ce credem nu mai este pentru unii Cuvântul lui Dumnezeu ci ceea ce simt, le place și este drept în ochii lor.

Proverbe 16:25 ”Multe căi i se par bune omului, dar la urmă duc la moarte.”

Așa se face că ne închinăm fără să știm ce înseamnă adevărata închinare, cum a aflat până la urmă samariteanca de la fântână, vorbim despre un Dumnezeu căruia nu Îi cunoaștem calea cu deamăruntul, cum era cazul lui Apolo și trăim o formă de evlavie dar necunoscându-i și (mai grav) tăgăduindu-i puterea! Când Domnul Isus a rostit pe cruce ”Tată, iartă-i că nu știu ce fac!” s-a referit la mult mai mulți decât aceia care se aflau în jurul Său, poate și la noi…

Unii spun că știu și într-adevăr știu dar… nu vor să știe (Luca 20:21 ”Iscoditorii aceştia L-au întrebat: „Învăţătorule, ştim că vorbeşti şi înveţi pe oameni drept şi că nu cauţi la faţa oamenilor, ci-i înveţi calea lui Dumnezeu în adevăr”) în vreme ce alții cred că știu și… știu deși nu înțeleg (Ioan 3:2 ”Acesta – Nicodim – a venit la Isus, noaptea, şi I-a zis: „Învăţătorule, ştim că eşti un Învăţător venit de la Dumnezeu; căci nimeni nu poate face semnele pe care le faci Tu, dacă nu este Dumnezeu cu el”).

Întâia epistolă a lui Ioan cuprinde ceea ce (trebuie să) știm:

1 Ioan 2:3 ”Şi prin aceasta ştim că Îl cunoaştem, dacă păzim poruncile Lui.”

1 Ioan 2:5 ”Dar cine păzeşte Cuvântul Lui, în el dragostea lui Dumnezeu a ajuns desăvârşită; prin aceasta ştim că suntem în El.”

1 Ioan 3:2 ”Preaiubiţilor, acum suntem copii ai lui Dumnezeu. Şi ce vom fi nu s-a arătat încă. Dar ştim că, atunci când Se va arăta El, vom fi ca El; pentru că Îl vom vedea aşa cum este.”

1 Ioan 3:14 ”Noi ştim că am trecut din moarte la viaţă, pentru că iubim pe fraţi. Cine nu iubeşte pe fratele său rămâne în moarte.”

1 Ioan 5:15 ”Şi, dacă ştim că ne ascultă, orice I-am cere, ştim că suntem stăpâni pe lucrurile pe care I le-am cerut.”

1 Ioan 5:18 Ştim că oricine este născut din Dumnezeu nu păcătuieşte, ci Cel născut din Dumnezeu îl păzeşte, şi cel rău nu se atinge de el.”

1 Ioan 5:19 Ştim că suntem din Dumnezeu şi că toată lumea zace în cel rău.”

1 Ioan 5:20 Ştim că Fiul lui Dumnezeu a venit şi ne-a dat pricepere să cunoaştem pe Cel ce este adevărat. Şi noi suntem în Cel ce este adevărat, adică în Isus Hristos, Fiul Lui. El este Dumnezeul adevărat şi viaţa veşnică.”

About Cristian Ionescu

Pastor Elim Romanian Pentecostal Church Chicago, USA

3 răspunsuri sa “ATUNCI CÂND (NU) ȘTII”

 1. Deci cine ştie să facă bine, şi nu face, săvârşeşte un păcat! Iacov 4:17
  Simtit pe propia pile cand am facut ce nu am stiut 🙂

 2. Frate Ionescu ascult cu multa bucurie predicile dumneavoastra si sunt uimita de intelepciunea si cunostinta pe care o aveti. Ascultam predici extraordinare, avem Biblia pe telefoane, computer, tiparita si personal cred ca „cunoastem cuvantul” chiar mai mult decat il stiau parintii nostri. Intrebarea si framantare mea e de ce suntem mai slabi, mai rai, mai necredinciosi si pe zice ce trece tot mai departe de adevar. Bunicii mei au avut 4 clase, parintii 8, noi am absolvit liceul, iar copii nostri si-au luat licenta,…,
  Credeti ca problema este lipsa de cunostinta? Si de fapt ce inseamna sa cunosti? Imi place sa cred ca cunostinta e egala cu credinta. Cred ca daca toti am sti numai un singur verset din biblie si l-am crede trairea noastra de zi cu zi ar fi cu totul si cu totul diferita
  ex:
  1 Petru 1:15
  Ci, dupa cum Cel ce v-a chemat este sfint, fiti si voi sfinti in toata purtarea voastra.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: