PENIEL: DE LA RĂDĂCINI LA ROADE ȘI INVERS (PASTOR CORNELIU OLAN – GUEST POST)

Pastorul Corneliu Olan este prietenul meu de 15 ani și colaboratorul meu apropiat de 10 ani. Este un slujitor care abordează problemele dintr-o perspectivă biblică prin analogie și este foarte temperat atunci când trebuie să răspundă provocărilor. Acest articol este o pledoarie obiectivă în favoarea unui conservatorism care are de-a face cu păstrarea unui standard de credință mai presus de orice denivelare a preferințelor noastre subiective.

În splendoarea edenică a avut loc un (mic?) incident: Eva a luat din pomul oprit în urma unei conversaţii cu… altcineva.

Imediat după ce fapta (fructul) s-a consumat “li s-au deschis ochii la amândoi; au cunoscut că erau goi” Au văzut o altă faţă a lucrurilor adică… o nouă realitate. Trebuia să facă ceva și ”au cusut laolaltă frunze de smochin şi şi-au făcut şorţuri din ele”. S-au acoperit şi, în felul acesta, situaţia critică în care ajunseseră s-a ameliorat. Părea că s-au aşezat lucrurile dar, tocmai atunci, apare o (neplăcută) surpriză: “au auzit glasul Domnului Dumnezeu care umbla prin grădină”.

Lui Dumnezeu îi pasă. Le adresează întrebări incomode: ”Unde ești”, ”Cine ți-a spus”, ”Ce-ai făcut”. Au peticit (frunzărit) cumva situația nu au stat indiferenţi, vezi bine… Însă fără a ţine cont de șorțurile pe care şi le-au confecţionat ei “Domnul Dumnezeu a făcut lui Adam şi nevestei lui haine de piele şi i-a îmbrăcat cu ele”. O soluție radicală, dramatică și… reală!

Ciudate atitudini şi acţiuni din partea lui Dumnezeu! El îi investighează, tot el îi ajută şi tot El ia măsuri împotriva lor. În cazul acesta, sunt ei (doar) victime? Nicidecum!

Dacă incidentului edenic ar fi fost într-un context similar cu Peniel – 2011, cu siguranţă apăreau vocile liberalilor cu argumentele lor: ”De ce se bagă cine nu a fost acolo de faţă?”, ”De ce a fost luată o atitudine aşa dură?”, ”De ce se face aşa mare caz doar pentru un rod din pomul oprit?”, ”A fost (doar) o greşeală!”, ”Le pare rău!”, ”Adam a recunoscut.”, ”Uite, nu a abandonat-o pe Eva, au rămas împreună, chiar asta nu contează?!”

E adevărat, a fost doar o abatere (prima) dar ce a urmat după aceea?!

Fără îndoială că Dumnezeu în înţelepciunea şi dragostea Lui, a văzut mai multe, mai departe şi mai bine decât ei atunci. A văzut rădăcinile unei asemenea fapte, a văzut roadele şi ştie mai bine ca oricine care sunt efectele. Mai presus de orice, Cuvântul Lui a fost încălcat și de aceea Domnul a fost categoric şi tranşant.

A fost drept Dumnezeu atunci? Da. A acţionat cum trebuie? Da. Chiar dacă nu i-a convenit strămoşului nostru și nici multora dintre urmașii săi.

În toate aceste atitudini şi acţiuni, Dumnezeu nu a dat semnale de ură sau dorinţă de nimicire şi răzbunare ci şi-a arătat dreptatea şi dragostea însă în alte forme şi pe alte căi decât li s-ar părea potrivit umaniștilor.

De aceea cazul Peniel trebuie încadrat într-un context biblic pentru a fi bine diagnosticat. Apoi, trebuie  tratat pe principii biblice pentru o îndreptare autentică. Şorţurile din frunze, fie ele şi de smochin (scuze publice, justificări…) nu ajută la nimic, sunt doar o soluţie ieftină cu care Dumnezeu nu este de acord.  Realitatea în cazul acesta este… alta decât alta şi nu e chiar aşa de nouă. Participarea unei echipe de dansatori profesionişti nu a fost doar ceva instantaneu. Este un “lăstar de amărăciune” care a încolţit şi crescut dintr-o rădăcină mai veche iar acum a dat un rod pe măsură. Mesajele subliminale au apărut mai demult dar au fost ignorate. Fructele erau (încă) dulci. De când sunt așezați oamenii nenăscuţi din nou pe treapta slujirii la programele tinerilor creştini?

Reacţiile din ultimele săptămâni în apărarea, justificarea, minimalizarea şi acoperirea situaţiei Peniel nu este altceva decât strigătul de groază a mişcării liberale care a fost surprinsă în flagrant delict (fructul) şi demascată în… realitatea (rădăcinilor) ei.

Tot ceea ce se scrie referitor la neplăcutul eveniment nu este dorinţa de răzbunare a conservatorilor şi fundamentaliştilor ci expresia luptei “pentru credinţa care a fost dată sfinţilor o dată pentru totdeauna”.

About Cristian Ionescu

Pastor Elim Romanian Pentecostal Church Chicago, USA

48 răspunsuri sa “PENIEL: DE LA RĂDĂCINI LA ROADE ȘI INVERS (PASTOR CORNELIU OLAN – GUEST POST)”

 1. CORNELIU,
  VERY WELL SAID!…..YOU HIT THE BULL’S EYE!
  GOD BLESS YOU!

 2. (…) as putea sa raportez acest blog ca nerespectand termenii si conditiile de utilizare ale WordPress si sa va dezactiveze blogul. Asta e posibil.

  Va rog respectuos, dati dovada de maturitate.

  Cu toata stima,
  David Emanuel Oprea

  • O parte din mesajul dvs. a fost o pledoarie subiectivă la care aveți dreptul dar nu aici, deși vă înțeleg din punctul dvs. de vedere.
   Partea a doua este foarte interesantă!…
   Am considerat că merită știută.
   Cristian Ionescu

  • Sunteți cumva acest David Emanuel Oprea?
   IGP Programmer at Gameloft
   Data mining
   Development of Web Applications
   Development of Android Applications
   E.Q.U.I.P. Leadership course by J.C. Maxwell
   Pentecostal Theological Institute in Bucharest
   Fitzuica Organization as a Volunteer
   Youth Leader in EFRAIM Church
   Specialties: Data mining, Web development, Web marketing, Leadership
   Dacă da, m-ați impresionat…
   Și eu care începusem să cred (pe nedrept) că sunt conspiraționist 🙂 !

   • Profilul LinkedIn de unde ati luat aceste detalii imi apartine.

    Cat despre raportarea ca abuz a blogului dvs este inca o idee cu care incep sa cochetez de azi dimineata…

    • Să nu fi știut eu toate metodele de luptă ale liberalilor împotriva conservatorilor (în afară de cochetăriile cu care vă lăudați)?
     În primul rând mă gândesc că nu știți (sau nu vreți să știți) ce înseamnă abuz.
     Liberalii (inclus fiind și dvs.?) nu prea stau bine la capitolul pierderii de argumente. Este cunoscut faptul că ultima lor soluție în plan socio-politic este să închidă radio talkshows cu orientare conservatoare și să medieze la egalitate timpul de exprimare pe media indiferent de piața de desfacere. Acesta este abuz, David Emanuel Oprea!
     În al doilea rând, ce aveți de făcut, faceți repede…

   • Eu cu cine votez?
    Dvs. ma numiti liberal.
    Cei din biserica mea imi spun „Legalistule”.
    Sa inteleg ca sunt chiar pe calea cea dreapta a echilibrului? ;))
    –- asta asa ca sa zambim un pic.

    Stimate domn Ionescu, tin sa va amintesc ca daca vom citi termenii si conditiile de utilizare ale WordPress.com, va incadrati intr-o categorie de bloguri care pot fi suspendate.
    Verificati va rog: http://en.wordpress.com/tos/ – din pacate este disponibil doar in limba vorbitorilor lui Shakespeare.
    – la paragraful 1: „You must not describe or assign keywords to your blog in a misleading or unlawful manner, including in a manner intended to trade on the name or reputation of others, and Automattic may change or remove any description or keyword that it considers inappropriate or unlawful, or otherwise likely to cause Automattic liability.”
    – la paragraful 2: „the Content is not pornographic, does not contain threats or incite violence towards individuals or entities, and does not violate the privacy or publicity rights of any third party;”

    Nu am momentan timpul necesar sa arat ca ati intentat la reputatia unei organizatii de tineret si la presedintele acestuia. Eu va inteleg dorinta de a atrage atentia asupra unui aspect ce tine de valoarea moral-crestina a evanghelicilor din Romania, insa asa cum am spus in alte comentarii, va recomand sa nu fiti asa darnic in a folosi apelative si atribute care denigreaza sau atenteaza la reputatia unei persoane. Inteleg sa atacati o problema, insa haideti sa fim crestini: recuperatori de suflete.

    Many blessings to you and to all of your readers!

    • Potrivit evaluării dvs. o mare parte din Scripturi nu ar avea loc pe bloguri și un mare procentaj din ce se scrie pe bloguri (inclusiv al dvs.) eliminat.
     Sunt împotriva vulgarității și a atacului la persoană, dar adevărul este adevăr…
     Dvs. considerați implicit că Domnul nu a fost suficient de… creștin când a asemănat templul cu o peșteră de tâlhari?
     Dacă ai dvs. vă spun legalist, refuz să îmi închipui ce sunt ei…

   • @agentul007/Dave, intrebare: Faci ceva bani cu toate meseriile pe care le expui mai sus? Sau sint numai hobbies ?

    Esti specialist in lideri? , ptr. ca ai terminat un curs? 🙂

   • @gabebogdan
    In primul rand, nu cred ca intrebarea pe care mi-ai adresat-o are legatura cu topic-ul postului de pe acest blog.
    Daca esti interesat sa stii cine sunt si ce fac, poti sa ma contactezi pe blog si sa imi soliciti asta in mod direct. Ceea ce ma face sa cred ca nu asta este interesul tau real, ci unul de a arunca o minge in terenul meu: se numeste provocare.

    In al doilea rand, nu e frumos sa te amuzi si sa tratezi ironic o persoana pe care nu o cunosti.

    Iar ca sa iti raspund la intrebare, nu dau socoteala decat companiilor care au un real interes de colaborare, vis-a-vis de cunostintele dobandite de mine sau specializarile pe care le am.

    Pe scurt, ce am scris in CV-ul LinkedIn, am scris.

    p.s.: Daca cineva doreste sa mai lanseze acuzatii sau sa ma ironizeze… mai bine sa taca. Oricum, nu il va mai auzi nimeni. La propriu, si la figurat: pentru ca cine ma cunoaste, stie cine sunt.

   • 007Dave. Nici vorba.
    Sint fascinat de oamenii multilateral dezvoltati.
    In special de cei care devin violenti cind nu le place ceva
    De exmplu un altul care poarta o gramada de caciuli , este (…) fascinant om 🙂

   • Frate Ionescu, ma-ti cenzurat! O sa va reclamez la ONU!

 3. Sa inteleg ca postul domnului CORNELIU OLAN este o pledoarie obiectiva pentru ca are drept de postare aici….

 4. Cornel,

  Inca mai cred ca adevarata problema in acest caz (Peniel 2011) este ideea ca niste oameni nenascuti din nou ar fi buni sa transmita Evanghelia. Consider ca propovaduirea Evangheliei este datoria celor care pot fi martori ai lui Hristos. M-as simti foarte ofensat daca in biserica pe care o frecventez ar fi invitat un orator bun dar nenascut din nou care sa ne „predice” despre … fiul risipitor, de exemplu.
  Inca mai prefer sa aud pe cineva mai putin meserias in ale oratoriei, dar a carui viata marturiseste pe Hristos.
  Dorinta exprimata explicit de Oli (seful Peniel) de a continua colaborarea cu Dan Puric si trupa lui mi se pare problematica. E clar ca dumnealui gaseste ca e mai important ca mesajul sa fie „transmis profesionist” indiferent cine il transmite. Ar fi probabil de asteptat ca in cativa ani sa vedem predicatorii inlocuiti de motivational speakers necrestini, dar profesionisti. Astia se pricep sa motiveze in orice directie doreste clientul platitor.

  Trebuie sa fiu totusi cinstit si sa spun ca „ploaia de epitete si metafore” din primul post pe acest subiect al proprietarului blogului mi s-a parut un pic exagerata.

  Un vechi prieten din BT tineretii noastre,

  Liviu M.

 5. Unul din motivele pentru care Dumnezeu le-a facut protoparintilor nostri haine de piele este ca El, in omnistienta Lui stia ca frunzele nu tin, vine toamna si ele incep sa cada. Argumentele liber(tinilor)alilor, amenintarile, bruscarile si altele vazute si citite pe acest blog , si nu numai, in ultimele doua saptamani, nu sunt altceva decat frunze. Fie ca vreti sau nu sa credeti, vara se v-a sfarsi, frunzele vor cadea si rusinea va fi mare. Agresivitatea unora este nedemna pentru un credincios (sau poate sunt necredinciosi?!) si condamnabila. Fratilor in cauza, daca va considerati crestini nascuti din nou, reanalizati-va starea inaintea lui Dumnezeu, pocaiti-va si faceti-va rost de „haine de piele” ca mai sunt doar doua luni de vara si vine pe (ne)asteptate toamna. 🙂

 6. Ceea ce nu inteleg este ca nu vad nici o reactie din partea cultului penticostal din Romania, nici nu aud voci oficiale spunand ceva depre peniel. Cred ca tacerea cultului penticostal din Romania arata genul de compromis invatat de pe vremea comunismului. Fratilor spuneti si voi ceva! E bine, e rau cu Penielul asta, sa auzim ceva din gura voastra, „starea natiunii”. Nu stiu ce sa mai cred, vad oameni importanti implicati in lucrarea asta, (…) si multi altii cu organizarea care au legatura cu (…) si alte organizatii recunoscute. Am auzit un calcul frumos pentru buzunarele organizatorilor (…) Si inca ceva nu platesc nici un impozit, tu le dai banii donatii. Inca ceva, in timpul conferintei mai trec de cateva ori si insistent cer bani. Deci totul se invarte in jurul banilor. Evanghelici treziti-va. Nu este nevoie sa mergi la capatul pamantului sa te inchini, nu iti trebuie „worship band” cu toate instrumentele lor asurzitoare, Domnul Isus ne-a vorbit de inchinarea in DUH si ADEVAR, si nu ia spus femeii la fantana ca ar avea nevoie de obiecte, locuri, persoane, munti, preoti, pastori. Evanghelia trebuie simplificata, ati facut-o prea complicata, prea stufoasa, prea comerciala. Deci nu mai este evanghelia lui Isus Hristos, este a lui (…). Cer cultului penticostal din Romania (macar unul din ei daca citeste acest comentariu) sa se sesize si sa-si spuna pozitia oficial.

  • Deși am înțeles foarte bine îngrijorările dvs., a trebuit să editez ceea ce fie instiga la un conflict deschis cu anumite persoane, fie nu poate fi verificat cu exactitate. Dar argumentul general este valid!

  • Este ceva aici pe care majoritatea crestinilor romani din America nu inteleg( in opinia mea). Ultima data cind am fost in Romania( 2008) am fost socat de imaginile pornografice si stilul de viata a romanilor ( in special in orasele mai mari). Cea ce s-a intimplat la Peniel , nu este ceva iesit din comun, desinzibilizarea celor de acolo vis a vi de scenele de tip Peniel i face pe multi sa nu inteleaga reactia celor din USA(si viceversa). Si de fapt, comparat cu coruptia si fuga dupa $$$ din rindul unora din CP, nici nu e de mirare ca este „All Quiet on the CP Front”.

 7. Domnul din dragoste si intelepciune, a taiat si frunzele, i-a si acoperit; dar i-a si pedepsit.
  Frate Cristian, dvstra vreti sa nu fie pedepsiti la Scaunul Mare de Judecata acesti tineri dragi;
  daca nu infieram pacatul facut de organizatori, care asa cum am mai spus, nu numai cu sceneta au gresit , ci cu intreaga istorie a Penielulu.
  Daca ar fi dus tinerii in Moldova sovietica, sa vada numai,cum traiesc frații cu cite 9 copii, cit de putine fructe isi permit sa puna pe masa (vitamine si enzime); deci prost hraniti, dar cit de credincios sunt, ar fi facut ceva folositor.
  Dar, a cauta sa dai distractie, inseamna lmpede ca a vorbit ca si Eva „cu cineva”, care prost i-a mai invatat.
  Nu prea inteleg de ce se simt unii jigniti, dar mai ales cu WordPressul NU PREA INTELEG;..
  Deci cei care se impaca bine cu tata wordpress sunt liberalii.:)
  care duc lumea spre New Age „cu optimism si incredere”; ei nu mai cred ca Domnul a spus ceva despre cei CARE vor arde vesnic; cei care sunt si cu lumea si cu Dumnezeu.

 8. dave007
  Am citit cel două comentarii ale tale şi pregătirea pe care ai dobândit-o. Impresionant!
  Comentariile tale duc la concluzia că un liberal când o termină cu argumentele o ia pe calea legală.
  Am fost student ITP Bucureşti şi amândoi avem Biblia care mi-a cam dat de gândit vis a vis la ce spuneai tu în comentarii prin acest simplu verset „Cum! Când vreunul din voi are vreo neînţelegere cu altul, îndrăzneşte el să se judece cu el la cei nelegiuiţi, şi nu la sfinţi?” 1 Cor 6:1

 9. Liviu,
  Nu doar ca la un prieten, ci ca la acelaş prieten vreau să îţi dau un răspuns la ultima ta observaţie din comentariu.
  Eu ştiu că tu eşti doctor în ştiinţe exacte (matematică) dar ştii şi ceva din ale literaturii. Figurile de stil (epitete, metafore, comparaţii….) au rolul de a transmite un mesaj în modul cel mai clar pe căile cele mai accesibile celor care îl ascultă.
  Ce te faci cu acest pasaj „Şi-i învăţa şi zicea: „Oare nu este scris: „Casa Mea se va chema o casă de rugăciune pentru toate neamurile”? Dar voi aţi făcut din ea o peşteră de tâlhari.” (Marcu 11:17)

 10. Corneliu Olan

  ”De ce se bagă cine nu a fost acolo de faţă?”

  Totusi ar fi interesant sa auzim de la „conservatorii” de rang de la fata locului..Vad ca, cam intarzie sa-si declare pozitiile–poate ca sunt ‘closet „liberals” ‘, in realiatate,…sau poate ei sunt mai mult „conservatori” ai pielii si mai putin ai credintei 🙂

  PS– C.I.: Inca astept ‘punearea la zid’ si ai colaboratorilor Peniel, ca pe Oniga l-ati cocosat destul; altfel va clasific ca si partinitor… sau chiar mai rau 🙂

  • Se pare ca si domnul Val recunoaste ca „l-ati cocosat destul” pe domnul Oniga.. si sa spunem apoi ca noi nu am instigat persoane la un conflict deschis ?

   Asta este abuz.

  • Val
   Întrebarea dvs. spune că eu (şi alţii) nu am fost acolo, deci nu am (avem) ce să mă bag în treaba aeasta.
   Mergând pe direcţia aceasta nici Pavel nu avea ce să se bage în biserica din Corint. El nu era de faţă când aceştia se certau, dar a auzit de la „ai Cloei” şi nu ia stat pana în loc să scrie cine i-a spus şi ce i-a spus (1 Cor 1:11)
   Acum, să nu ne întrebi tu, îţi spun eu că nu sunt apostol şi am auzit despre Peniel. Sunt doar pastor şi am auzit despre Peniel 2011, de asemenea şi am văzut secvenţele pe care le-ai văzut şi tu, de aceea mi-am permis să sciu.
   În ce priveşte ” de rang la faţa locului”, nu mă pot pronunţa; dar ştiu că cei ce se numesc conservatori se împart în două categorii:dogmatici şi practici. Do the math…

 11. fr.Ionescu liberalii stiu de free speech numai cind au ei cuvintul , altfel e atac la persoana sau esti rasist

 12. Personal nu sunt deacord ca cei neredincioși sa facă o slujbă în cadrul bisericii (nici chiar la întâlnirile tinerilor creștini). Cred că a fost o greșală (când un orb călăuzește un alt orb….), dar nu știți, nu cunoașteți aceeași metodă a fost folosită cu mulți ani în urmă (…)???? Nimeni nu a acuzat pastorul sau comitetul de „aducerea de foc strain pe altar”, ba mai mult toți lăudau performanțele muzicale (…) ….. drept este ca după câtiva ani de stat în biserică omul s-a pocăit.
  Cine garantează ca cei din trupa de pantomimă nu se vor întoarce la Domnul?

  • O eroare clasică: generalizarea unei excepții…

   • Frate Ionescu, despre Peniel se vorbește deschis și nimeni nu se ferește să rostească numele Peniel….. der cu biserica despre care am scris…ați șters numele…..
    Să înțeleg ca a fost atac la persoană in cazul bisericii din România, dar in cazul Peniel nu este atac la persoană?
    Puteți explica vă rog fenomenul?

    • Vă explic!
     Într-o asemenea dezbatere de genul Gigel a spart farfuria, față în față cu cureaua, Gigel sare cu gura mare:
     Da și Lenuța a furat dulceață, Ionel a mințit, Vasilică l-a trântit pe Costică și Măriuca a vorbit urât…
     Las pe Gigel cu joarda și i-om prinde noi și pe ceilalți. Acu ce să facem, ca să scape Gigel snopim tot satul?…

  • @VaduvaDanielConstatin.
   Logici ” garantari” , Pavel i da raspuns intr-un (alt context).

   Căci ce știi tu, nevastă, dacă îți vei mîntui bărbatul? Sau ce știi tu, bărbate, dacă îți vei mîntui nevasta?

   Nu ne putem baza actiunile pe ” dar daca” sau pe o metoda care a fost folosita undeva cu multi ani in urma.

   • Gabi, fratele Ionescu nu a publicat tot mesajul meu….
    Ideea mea este ca pentru Peniel se face atâta tam-tam dar același fenomen s-a întâmplat în Romania cu ani în urmă și a durat ani de zile și nimeni nu a mai spus nimic….
    Treaba cu Penielul lasa impresia de judecare cu doua feluri de măsuri…. cum zice românul „pentru unul mumă, pentru altul ciumă”

 13. Tare ma tem ca aceste „dusmanii” – conflicte ne vor scoate pe NOI din RAI!

 14. Frate Olan , sa inteleg din articolul de mai sus ca „participarea unei echipe de dansatori profesionisti” reprezinta roada Penielului ?

Trackbacks/Pingbacks

 1. 10 postări în Top 100 WP (30.06.2011) « România Evanghelică - 30 iunie 2011

  […] Peniel: De La RĂdĂcini La Roade Și Invers (pastor Corneliu Olan – Guest Post) (popaspentrusuflet) 11. Scrisoare către Cristi Ionescu (lascaupetru) 17. Despre Pogrom personal […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: