PENIEL ȘI MEMORIA (NE)RĂSCUMPĂRATĂ

Proiectul Răscumpărarea memoriei a fost (și ar trebui să rămână) un proces de vindecare a penticostalismului românesc, care prin unii reprezentanți ai săi a devenit o instituție controlată de comuniști. Cel puțin așa am perceput eu. Deși adevărul cu privire la colaboraționism era cunoscut în general și mai mult instinctiv, confruntarea cu realitatea de tristă amintire a avut meritul de a se demonstra pe sine, de a demasca pe cei care au fost aserviți sistemului și de a crea un precedent pentru generațiile următoare: nu faceți la fel, aceste fapte nu sunt ascunse lui Dumnezeu și nu rămân ascunse nici de oameni!

Ceea ce constat acum este că acest proiect este incomplet. Nu doar (și nu în sine) memoria vânzării de Domnul, de frați și de Biserică trebuie răscumpărată (sau mai degrabă… deconspirată) ci o altă memorie strigă din pământ după adevărata răscumpărare! O memorie înăbușită azi de traiul lumesc și crezul liberal care îi oferă (acestui trai) acoperire. O memorie care era una cu principiile în care au crezut eroii neîngenunchiați din vremea comunismului, memorie pe care se pare că – în mod deliberat – nu dorim să o recuperăm.

Cunoscând câțiva bărbați care au ținut sus stindardul credinței și au suferit pentru integritatea lor (unii chiar menționați în cartea Răscumpărarea memoriei) pot să afirm cu libertate de cuget că nu ar fi de acord să-i folosiți doar ca piese de dosar împotriva vânzătorilor, ignorând lupta pe care au dus-o acești viteji pentru promovarea unei credințe nealterate, bazată pe învățăturile Sfintelor Scripturi. Pe oameni ca Nicu Tudorache, Vasile Șandor și Constantin Caraman i-am auzit predicând de nenumărate ori atât în plenul bisericii cât și la seri de părtășie și nu i-am auzit vreodată referindu-se la persecuțiile religioase din România sau lamentându-se cu privire la vânzătorii ajunși în poziții înalte, cu toate că au fost dârji și au luptat împotriva sistemului. În schimb, i-am auzit de fiecare dată avertizând împotriva strecurării spiritului lumesc în viața credincioșilor și a bisericii. I-am auzit pledând pentru un penticostalism al călăuzirii Duhului Sfânt dar și al decenței și smereniei! Cine a stat în preajma acestor frați scumpi poate depune mărturie că mesajele lor erau chiar specifice împotriva manifestărilor firii pământești așa cum le găsim în zilele noastre la întruniri ca cele ale Penielului. Faptul că ele sunt aprobate și promovate de binecunoscuți exponenți ai spiritului liberal și ai penticostalismului de tip american modern nu mă miră.

Încercarea firavă de disclaimer a fratelui Vasilică Croitor este cu atât mai lamentabilă cu cât publicarea raportului de la Campul Peniel din SUA (pe care l-am primit și eu cu câteva zile în urmă din vreo trei surse) nu reprezintă sub nicio formă o deschidere de dialog ci o informare și promovare triumfalistă a fenomenului. Dacă se dorea cu adevărat un dialog, el trebuia să înceapă pe principii ale pocăinței adevărate și măsuri temeinice de restaurare și încadrare a acestei mișcări într-o formă de supraveghere spirituală și nu în spiritul simbolistic din Proverbe 30:20.

Cred în Răscumpărarea memoriei! Dar nu într-o răscumpărare parțială! Și, după cum văd eu lucrurile, memoria cea mai uitată a penticostalismului nostru este acum ”credința dată sfinților odată pentru totdeauna” și ”cărările cele vechi” așa cum le găsim în Sfintele Scripturi!

About Cristian Ionescu

Pastor Elim Romanian Pentecostal Church Chicago, USA

55 răspunsuri sa “PENIEL ȘI MEMORIA (NE)RĂSCUMPĂRATĂ”

 1. Sa ne fie cu iertare, de cand penticostalismul este sinonim cu ”credința dată sfinților odată pentru totdeauna” și ”cărările cele vechi”? Au existat si alte miscari de trezire mult mai aproape si mai vrednice de denumirile de mai sus.
  Penticostalismul a esuat! Priviti in USA unde a ajuns, in Romania a ajuns intr-o alta extrema. Per total s-a liberalizat, politizat, aliante cu statul, traire carnala etc.
  Ce ma surprinde este ca nu vedem realitatea, aparam inca un sistem bisericesc care duce mai devreme sau mai tarziu la acelasi esec.
  Mai spuneti „proces de vindecare”, stiti ce inseamna proces de vindecare?
  1. Testul bolii, facut de cei competenti
  2. diagnosticul care vine in urma testelor
  3. In urma diagnosticului se da tratamentul corespunzator si eficient

  Acum, ce ofera ca solutie (tratament) „rascumpararea memoriei”? Eu unul nu vad nimic, decat vesnicul deja lipsit de orice esenta: „fratilor sa ne pocaim”! Uitati-va pe site-ul lor, deja se scrie despre politica si partide politice, autorul sa aliaza cu personaje care au transformat spiritul justitiei in spiritul razbunarii: sa cada capetele celor vinovati!
  Eu cred ca solutia este o reforma radicala a intreg sistemului bisericesc, care deja functioneaza gresit si da rateuri des. Dar cine sa inceapa sa scrie despre conducerea CPR, cine are curajul sa-si taie craca pe care se afla asezat cuibul caldut in care atitpim zambind de multumire.

  Comentariul meu nu este un afront, este o parere exprimata sincer, totodata ecoul unei dureri personale, un geamat catre cer… Doamne ai mila!

  • Confundați credința cu instituția!

   • De la inceput ar trebui sa definim bine termenii, se pare la prima vedere ca eu ii confund, dar:
    1. care este institutia si care este credinta penticostala?
    2. Exista din punct de vedere biblic o „credinta penticostala” (strict biblic)?
    3. Dvs. slujiti in cadrul unei credinte sau a unei institutii numita biserica penticostala?

  • Daniel G.Sa nu mai vorbim ca pe acelasi site (…) se comercializeaza eretici ca bentleydriving/ earringwearing/stagescreaming TD JAKES, fara ca nimenea sa comenteze. See no evil, hear no evil. Comercializarea ereticilor care nu cred in Tinitate cred ca este cu mult mai periculoasa decit (…)

   Cit despre penticostalismul ca miscare, ai perfecta dreptate, o luat-o pe apa simbetei (…)

   • Te-am cenzurat un pic spre binele… nostru! 🙂

   • Data viitoare o sa postez retete de sarmale , ca sa fiu sigur ca nu sint cenzurat 🙂

   • Totusi, chestia cu procesul de vindecare mi se pare ca face parte doar din stilul literar. I-am vazut si eu pe domnii aceia plini de „duh” din cartile cu reclame si ii stiu pe cei de la (…) in ce barca si ce ape navigheza.
    In rest, institutie, biserica, credinta, penticostalism, mie mi se pare ca ne formam teologia in functie de cat de mult ne da de mancare sau ne are in grija pentru ziua de maine…
    Pai noi, ce sa mai facem fratilor? Fapte 2: 37-parafrazat

   • Cel mai bun liant al tuturor denominatiilor, al tuturor taberelor, liberali si conservatori este banul impletit cu puterea si popularitatea, demersul lui Vasilica Croitor a fost sincer (cred), dar (…)
    TD Jakes pe cateva considerente, citez argumentele de publicitate site-ul lor „despre autor” (T.D. Jakes, fondatorul Bisericii „Casa Olarului”, din Dallas, Texas, este un vorbitor renumit si autor a numeroase carti cotate ca bestseller. Emisiunea sa TV saptamanala este urmarita in milioane de case din intreaga tara. Autorul a aparut pe coperta revistei Time, fiind cunoscut in lume pentru mesajul sau privitor la libertatea care se gaseste in Cristos.
    http://www.succeed.ro/shop-online/noutati/intre-noi-barbatii-de-t-d-jakes1/
    Sa analizam
    1) Fondator de megabiserica
    2) vorbitor renumit
    3) autor a numeroase cati cotate bestseller
    4) are multi oameni care il urmaresc la TV
    5) revista Time la pus pe coperta
    6) este cunoscut pentru mesajul sau privitor la libertatea in Hristos
    Cine a tradus-o si o promoveaza?
    (…)
    blogul Rascumpararea Memoriei, initial avea un alt scop, dar dupa ce ajuns sa fie citit au aparut si cartile autorilor celebri si controversati, TD JAKES este un busnissmen pentru care Isus este un produs
    urmariti clipul cu el

    Ma intreb cat de usor pot fi manipulati evanghelicii Americani, ce urmeaza si Romania?
    Succes=bani+popularitate+putere de manipulare

    Treziti-va evanghelici!

    • Am editat anumite referiri prea personale dar în sine sunt de acord cu faptul că Evanghelia a început să fie comercializată excesiv. Nu sunt împotriva publicațiilor a albumelor muzicale și nici nu cred că în context românesc sunt prea profitabile (abia dacă își scot cheltuielile și ceva, puțin, pe deasupra). În plus, deși am acceptat videoclipul, MSNBC nu are credibilitatea de a ataca creștinii deoarece este recunoscut ca un bastion anticristic. Pe de altă parte, suntem vulnerabili la reclamă și de aceea este folosită într-o măsură mai mică sau mai mare pentru a ne îndemna să cumpărăm. Nici nu sunt împotriva conceptului de biserici cu venit substanțial și care contribuie la răspândirea Evangheliei. Ce mă îngrijorează pe mine (lucru pe care nu îl sesizează cei de la MSNBC) este diluarea mesajului pentru acomodarea unui număr cât mai mare de enoriași, proces care a început să ne infecteze și pe noi.
     Deci, deocamdată cred că un atac împotriva editurilor creștine românești sau caselor de producție muzicale este exagerat. Un avertisment la motivație nu strică…

 2. Un tip mergea pe autostrada 57 cu maşina şi asculta radioul.
  La un moment dat, la radio, crainica anunţă:
  – Pe autostrada 57, un şofer circulă pe contrasens.
  La care tipul, foarte enervat, izbuncneşte:
  – Nu unul, sute, sute!!!

  Domnule Cristian Ionescu, în ritmul ăsta o să le dedicaţi câte un post tuturor bloggerilor evanghelici. Când o să vă opriţi câteva minute pentru a vă întreba dacă nu cumva dumneavostră rulaţi pe contrasens?

 3. C.I.
  Problema nu e cu conceptul de firesc, ci cu definitia lui… si stanga si dreapta sunt impotriva manifestarilor firesti, dar difera in cum le definim… pt unii a fi posac, acru si/sau sobru,chiar fata de buldog reprezinta spiritualitate; pt altii a sarii in sus si a zambii inseamna asta. Probabil este un timp pt fiecare lucru… eu votez cu fata lui R.W. mereu cu gura pana la urechi de zambete reale si sincere…asta vad si in Biblie..

  • Cam aşa se pronunţa şi domnul Clinton, după aventura cu Monica Lewinsky. Spunea el: „Depinde ce se înţelege prin definiţia verbului „a fi”.

   Toată lumea este împotriva manifestărilor fireşti, cum de altfel, toată lumea este copiii Domnului. Domnul are copii buni şi copii răi, şi toţi este ai Domnului! Bravo! Asta da evanghelie!

 4. NouaOrdineCrestina Răspunde 30 iunie 2011 la 7:51 PM

  Subscriu . . . . !. In sfarsit, o polemica acuta ,.la subiect !. Frate Ionescu,autosugestia ce rabuvneste sporadic si oscilant precum vremea ,este oare posibil sa fie foarma cea mai apropiata ca -substitute-. . . credintei ??!!.Apeland la alacritate crestina si la ingadinta ce va caracterizeaza , va pun inca doua intrebari: poate fi credinta iluzionara ori . . .speculativ si artificial folsita de un actor talentat si abil , pentru . . . . manipulare ??!!.
  A doua intrebare :poseda adevaratii credinciosi vre-o solutie real- combativa de corectare a celor indoctrinati teologic ,ce sunt dominati de complexe de superioritate si prin aroganta lor desconsidera pe cei simpli , pe cei fara voce si vocabular articulat ,pe vaduve si pe cei mai putin pregatiti doctrinar si teologic ??!!. Multumesc anticpat acestei posibilitati de dialog, ce o facilitati cu generozitate celor respectuosi si cu bun simtz !!!. Intrebarile mele sunt lipsite de insinuari ori subtilitati subiective !

 5. NouaOrdineCrestina Răspunde 30 iunie 2011 la 9:26 PM

  Desi am primit un raspuns evaziv, nervura lui este concludenta !. Va multumesc !

 6. . . . .dar similare in „calitatea” detaliilor !.Va urez noapte buna si Domnul sa va dea odihna !

 7. Fr.Ionescu
  „Încercarea firavă de disclaimer a fratelui Vasilică Croitor este cu atât mai lamentabilă cu cât publicarea raportului de la Campul Peniel din SUA (pe care l-am primit și eu cu câteva zile în urmă din vreo trei surse)”

  La ce va referiti? Nu inteleg care a fost disclaim(marul) si raportul. Thank you

 8. Ce parere aveti despre de investigatia acestui ziarist.

  (…)

 9. Penticostalismul AZI Răspunde 1 iulie 2011 la 9:03 AM

  initial am vizitat blogul „Rascumpararea memoriei” si imediat ce am vazut postarea am accesat blogul dumneavoastra in asteptarea unei reactii. Intr-adevar un articol ce a fost in conformitate cu asteptarie, o perspectiva corecta asupra prezentului!
  Binecuvantare si inspiratie in continuare!

 10. Pace! Frate ionescu, va rog frumos ajutati-ne:in situatia sus amintita, la care ati raspns cu DA, ce sa facem? prea des se intimpla in ultima vreme printre noi asa ceva, sigur ca mai marii nostrii ar trebui sa ia atitudine, dar daca ei nu fac? cum sa procedam in dreptul copiilor nostri? permiteti va rog, in zilele trecute, o sora pe care o cunosc personal , a avut un vis.Se facea ca era la ea in adunare si a aparut acolo o femeie, de o statura inalta, imbracata intr-o rochie multicolor si viu colorata. Cea venita a spus ca nu ii place ca aici in biserica asta nu este culoare! cum adica??? ar trebui sa fie multa culoare!! S-a explicat: uite, pe unde ma duc eu, pictez peste tot, faceti asa si voi!! unde , ce anume, si de ca sa pictam???? peste tot, veni raspunsul, pe pereti, pe scaune, pictati orice, animale, pasari, orice! dar sa fie viu colorate, caci culorile vii dau o stare de inviorare, de bucurie, de veselie!!! Dar, in Biblie scrie sa fie scrise poruncile si legile Domnului, pe usoori si pe locuri vizibile, si sa se poata citi usor, ca implinindu-le se capata viata!!! DA, veni raspunsul celei venite, dar ei, tinerii nu au nevoie de asa ceva, ca legile scrise ei le citesc si le
  creaza sentiment de vinovatie, de tristete. Ei nu au nevoie, de asta, ci de bucurie!! Sora spune ca s-a trezit vorbind cu voce tare: vai ce inselare!!!!!! De cate ori nu am vazut ca din ceea ce se spune ca e slujire si cercetare, nu e mai nici. Imi iubesc copii si de multe ori nu stiu cum sa procedez, Se face ataa manipulare , atata …galagie….copii sunt confuzi, Nu cer sa fie afisata intrebarea mea, dar poate multi parinti indurerati ca mine , ar avea nevoie de un sfat. Cu deosebit respect.

  • Răspunsul nu este simplu. Am rămas mult în urmă cu reacțiile. Și părinții și păstorii. Între timp mașina liberală de tocat valori a lucrat zi și noapte. Trebuie să ne rugăm mult!
   Cred că trebuie să ne axăm mai mult pe păstrarea și promovarea adevăratei credințe și mai puțin pe succes și statistici. Greu…

   • Multumeasc pt raspuns. Domnul sa va binecuvinteze ,sa ne asculte rugaciunile si ceea ce nu sta in puterea noastra, sa o faca El, ,,sa ne pazeasca de cel rau si amagirile lui” Har si pace!

   • C.I.

    Am gasit ceva interesant si valoros, zic eu care sa ne dea o perspectiva mai echilibrata…

    „Almost every major revival recorded…has been surrounded by an aura of irregular religious activity and has also been centrally affected by elements of weakness and sin. As a result, successive eras of church leaders have found it easy to immunize themselves and their followers against awakening movements by applying caricatures stressing the worst features of past revivals”–Richard Lovelace, Dynamics of Spiritual Life

 11. Frate Ionescu, daca teologia eretica, manifestarile si reducerea Mintuitorului la un “product” de catre unul dintre “predicatorii” comercializati ( TD JAKES) nu sint de ajuns ca sa ingrijoreze pe propietarii RM-ului, cum credeti ca o sa mai poata discerne panta pe care am inceput sa alunecam? Cum am spus mai inainte, batalia este pierduta.Penticostalisumul a luat-o pe drumul luteranilor, presbiterienilor si a metodistilor. Inca vreo 50 de ani si vom ordina homosexuali. Logic. Ce a fost va mai fi…
  Stilul de muzica si viata nascut in droguri , dezmat si promovat de hippies si artisti americani, care a distrus moralitatea Americii , este acum promovata in Biserica.
  Si din nou , cum am mai spus, romanii sint desinzibilizati de pacat datorita coruptiei, imaginilor pe care le vad la TV si ce vad pe plajile Europei ca nu mai pot sa deosebeasca ce este decent de dezmat.
  Cel putin eu ni i-am facut reclama 🙂

 12. Am uitat:
  (…)
  Ei nu sint interesati in pocainta , cum sint interesati in introducerea noului legalism, legalismul libertatii in Christos, care poate fi redus la citeva idei:
  1.Conteaza ca ai in inima
  2. lauda si inchinare in puterea rock-and-roll-ului
  3. What’s the problem, cant i have a girl friend?
  4. JESUS LOVES ME( AND YOU),
  5. Afara cu batrinii….sau: shut up! ca voi sinteti legalisti, ca nu a-ti purtat cravata si a-ti avut o multime de copii si aveti idei comuniste
  6. What’s the problem, can’t i have a girl friend?

 13. C.I.

  Sa va amintesc cum ca asa zisa noastra credinta curata (ma refer la cea penti pe care o promovati pe drept), a fost si ea vb de rau, in parte pe buna dreptate:

  „Not from Above, but from Below” –Leaders of the German Evangelical Church in 1907 rejected the modern Pentecostal movement as inspiered by the devil

  „A sham… a mockery, a blasphemous travesty of the real thing.” –Peter Price, a leading Welsh pastor, reacting to the 1904 Revival

  Se pare ca adesea este mai usor pt „prunci” si mai greu (chiar imposibil) pt cei intelepti si priceputi sa primeasca/inteleaga ce/cum D-zeu face.

 14. Frate Ionescu,

  nu sunt sigur daca ati respins ultimul comentariu, sau a fost o problema technica ?
  Ca sa nu ma ostenesc degeaba cu scrisul (defectuos uneori) dati-mi va rog de stire!
  Multumesc.

  • Ați menționat prea specific oameni și locuri. Experiențele personale sunt binevenite chiar dacă sunt (ca ale tuturora) subiective. Menționând nume fără o dovadă clară, documentată, se deschid conflicte care ajung să aibă iz de tabloid. Vă aștept în continuare comentariile dar cu puțin mai mare atenție la nume… De exemplu am acceptat referiri și opinii cu privire la autori, întruniri și păstori pe dovezi documentate (video, cărți, articole) dar nu mai mult și nu mai departe.
   Mulțumesc pt. înțelegere.
   Fiți binecuvântat!
   Cristian Ionescu

   • Cred ca e o greseala! primul si ultimul comentariu nepublicat facea referire la niste stejari si gradinita de flori. Nici un nume si nici vreo experienta personala ( parerea mea despre experiente in general e ca desi pot fi frumoase si didactice ele sunt relative, subiective si mai ales nu ne formam doctrine pe experiente personale). Sorry!

 15. ȘTIRE: Cultul Crestin Penticostal anuleaza unilateral acordul de colaborare cu Fundatia Peniel

  Link: http://suceavaevanghelica.wordpress.com/2011/07/01/cultul-crestin-penticostal-anuleaza-unilateral-acordul-de-colaborare-cu-fundatia-peniel/

  Document din “Cuvântul Adevărului”: http://cuvantuladevarului.ro/Iulie%20201110.pdf

  Opinia personală: Această reacție era de așteptat. Probabil pentru unii era mai convenabilă tăcerea și tratarea mai “cu chibzuință” a acestui “accident”. Mă bucur să văd acest semnal pozitiv, deși ușor târziu.

 16. Dupa parerea mea nu e cinstit ca cineva care e specialist in constructii, specialist ca electrician, specialist la ciobanie sa incearce sa intoarca adevarul si sa-l terfeleasca doar din auzite… Cineva imi spunea odata ca auzit de undeva ca asa scrie in Biblie despre ceva… L-am intrebat „dar tu ai citit si asa scrie?” la care mi-a raspuns ca nu citise… Asa ca si la microfoanele bisericilor din USA si poate si in Romania ne trezim ca unii vin de undeva „cu lectia neinvatata” ci doar din spirit de „invatatura” ne incearca nervii cu „anarhismele” lor fara sens. Asa si aici pe blogul dumneavoastra frate pastor Ionescu vad ca apar unii care vreau doar sa arunce cu piatra… Cred ca ne mai trebuie mult studiu asupra Bibliei inainte de a ne pronunta dur asuprea celorlalti, si mai ales al americanilor, criticandu-i. Si mai mult, spunea un frate pastor caci Cuvantul lui Dumnezeu nu doar ne mantuieste, de credem in el, dar ne si civilizeaza, si noi romanii penticostali avem nevoie de asta mai mult decat alte denominatiuni.

 17. NouaOrdineCrestina Răspunde 3 iulie 2011 la 8:21 AM

  Bummm ! .Bummmm ! . Bummmmmm !.( si nimeni nu cade ! ) American fire works ! ! ! .

 18. Expertiza fratelui Vasilica Croitor s-a dovedit din plin prin cartea „Rascumpararea Memoriei”. Consider ca este Biblic, ca dinsul sa nu creada ca are expertiza egala in privinta culturii contemporane si problemelor de tineret. Este un episod nefericit sustinerea Penielului pe blogul dinsului. Cind am nevoie de referinte despre cei care au colaborat cu securitatea o sa ma duc la cartea dinsului si la blogul lui Daniel Mitrofan. Si fratele V. Croitor trebuie sa tina seama de expertiza altora in ce priveste tineretul.

  Cu consideratie,
  Pastor Paul Dan

 19. Fr. Ionescu stiu ca e un subiect inchis dar in seara asta fr.Gicu Stan a citat un verset care sint sigur ca-l stii dar poate ti- a scapat la vremea respectiva insa se potriveste foarte bine la acest subiect Ezechiel 44:7&8 daca crezi ca e depasit poti sa nu postezi mesajul nu e suparare GBY

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: