DOUĂ CATEGORII DE OAMENI, DOUĂ TRAIECTORII, DOUĂ DESTINE

Apocalipsa 22:11 ”Cine este nedrept să fie nedrept şi mai departe; cine este întinat să se întineze şi mai departe; cine este fără prihană să trăiască şi mai departe fără prihană. Şi cine este sfânt să se sfinţească şi mai departe!”

Pe ultima pagină a Scripturilor găsim două mari categorii de oameni. Cei nedrepți care se întinează și cei neprihăniți care se sfințesc. Diferența VIZIBILĂ dintre cele două tabere este din ce în ce mai mare. Sunt pe traiectorii opuse. În sens invers și pe orizontală și pe verticală. Sfinții nu se lasă intimidați de epitetele de intransigenți, legaliști, irelevanți…

Este foarte clar că atunci când vorbim în contextul credinței penticostale românești, accentul s-a pus de la început pe o viață sfântă, pe manifestările darurilor spirituale și pe evanghelizarea de la om la om. În același timp asocierile cu lumea și manifestările și preocupările firești au fost descurajate. În mediul unei ortodoxii rurale extrem de stricte a începutului secolului 20, ”pocăiții” păreau cu adevărat radicali și extremiști. Pătrunderea penticostalismului în mediul urban a atras după sine o oarecare emancipare. Totuși, deși s-a renunțat la anumite precepte care nu aveau neapărat o bază biblică (tunsul bărbaților la zero, basmaua legată în față, cravata, purtarea culorilor și altele), este remarcabil faptul că în general baza principială a rămas intactă. Am crescut în comunitatea penticostală din București unde portul bijuteriilor era interzis (cu excepția inelului de căsătorie), purtarea de batic era obligatorie chiar și pentru fetele necăsătorite, fardurile și vopsirea părului erau condamnate iar îmbrăcămintea indecentă era drastic sancționată. Bineînțeles, nu se predica decât foarte rar despre aceste lucruri deoarece nu prea era necesar. Așa că tot timpul era dedicat predicilor de încurajare dar și de mustrare a clevetirii, imoralității, furtului, minciunii, urii, nemulțumirii s.a.m.d.

După 1989, odată cu pătrunderea libertăților de tot felul, a apărut un curent de americanizare a penticostalismului românesc, profitând de naivitatea și dependența financiară a bisericilor aflate într-o campanie forțată de construcție și developare. Fără să condamn prea mult atracția fatală a credincioșilor față de tot ce era american, trebuie să menționez că agenții liberalizării au profitat și de libertatea de organizare a unor concerte/spectacole zise evanghelizări unde au fost introduse manifestări deosebit de fermecătoare pentru generația tânără. Unii credincioși penticostali români se obișnuiseră deja cu un stil de viață fariseic, respectând rânduielile bisericii locale atunci când veneau la adunare, dar în același timp trăind o viață indulgentă în afara bisericii. A fost o problemă de timp până, în loc să negocieze acest stil duplicitar în favoarea valorilor bisericești, au făcut-o în spiritul lumii și al firii pământești.

Ceea ce mă uimește este faptul că omul, în general, nu învață din greșelile altora ci mai degrabă încearcă aceeași rețetă așteptând rezultate diferite. Sunt în America de aproape 25 de ani. În tot acest timp am observat cum țara libertății și a tuturor posibilităților cochetează cu modelul socialist european care a falimentat total. Acum, noi românii penticostali experimentăm modelul religios american care – începând cu anii 60 – a început o decădere accelerată în secularizare. De ce credem că vom obține alte rezultate nu pricep. E adevărat că în mediul penticostal românesc din SUA există un grup de biserici care au acceptat o accelerare a asimilării culturale (într-o măsură oarecare toți am fost afectați). Interesant mi se pare faptul că aceste comunități nu înregistrează un succes vizibil ci mai degrabă sunt în declin. La prima vedere, ai crede că tineretul părăsește bisericile cu orientare conservatoare și se transferă în bisericile românești mai liberale. Nici vorbă! Tinerii nemulțumiți din bisericile noastre pleacă la… americani. De fapt, sunt mai mulți tineri în bisericile mai înguste decât în cele tolerante.

Ca un fapt interesant, în ultimii ani fiind vizitați de câțiva păstori americani, unii mai sinceri mi-au spus personal la o supă după serviciul divin: ”Nu vă luați după noi! Noi nu mai avem ce face! Ceea ce aveți voi aici este prețios. Așa am fost și noi acum 70, 80 de ani. Acum e mai mult show și fațadă!” Nu toți păstorii americani văd lucrurile așa. Unii ne consideră înapoiați și necivilizați. Eu zic că nu au dreptate!

Atunci când trecem de ceața și confuzia argumentelor pro și contra, ceea ce ar trebui să ne întrebăm (simplu, fără prea multă filozofie) este următorul lucru: apropierea noastră de Dumnezeu înseamnă că acum purtăm bijuterii, ne îmbrăcăm mai sumar, suntem vopsiți ca sorcovele și ne manifestăm ca lumea pe stadion? Este aceasta apropiere de Dumnezeu. Voi nu vedeți că astăzi întrebările obsesive ale acestor generații pipernicite spiritual se referă la ceea ce nu mai este păcat? Ce ne mai putem permite și să ajungem și în rai? Veți spune că sunt caustic și dur. De fapt strig cu disperare! În unii dintre voi jubilează senzațiile tari ale prăbușirii vertiginoase pe caruselul distracțiilor. Nenorocirea este că nu suntem într-un parc de distracții. Suntem în mijlocul realității unei vieți rostogolite pe toboganul firii pământești. Iată de ce sunt îngrozit! În tot acest timp, dușmanul sufletului vostru (prin reprezentanții lui) vă spune că puteți să vă distrați împreună cu lumea și ca lumea în biserică și să ajungeți și în rai.

Iacov 4:1-5 ”De unde vin luptele şi certurile între voi? Nu vin oare din poftele voastre, care se luptă în mădularele voastre? Voi poftiţi, şi nu aveţi; ucideţi, pizmuiţi, şi nu izbutiţi să căpătaţi; vă certaţi şi vă luptaţi, şi nu aveţi, pentru că nu cereţi. Sau cereţi, şi nu căpătaţi, pentru că cereţi rău, cu gând să risipiţi în plăcerile voastre. Suflete preacurvare! Nu ştiţi că prietenia lumii este vrăjmăşie cu Dumnezeu? Aşa că cine vrea să fie prieten cu lumea se face vrăjmaş cu Dumnezeu. Credeţi că degeaba vorbeşte Scriptura? Duhul pe care L-a pus Dumnezeu să locuiască în noi ne vrea cu gelozie pentru Sine.”

About Cristian Ionescu

Pastor Elim Romanian Pentecostal Church Chicago, USA

24 răspunsuri sa “DOUĂ CATEGORII DE OAMENI, DOUĂ TRAIECTORII, DOUĂ DESTINE”

 1. Toate trezirile crestine din toate timpurile , reformatii in Europa, presbiterienii in America, metodistii lui Wesley, puritanii, Azuza, penticostalii si baptistii in Romania ( si Rusia) au avut un lucru comun: separarea totala de tot ce este lumesc( uneori pina la absurd).
  In secolul 20 cred ca vocea cea mai clara in crestinatatea Americana, a fost AW Tozer,dar Se pare ca multi il admira, dar atit, fara sa-i auda sfaturile.
  Nu sint de acord cu dumneavoastra in generalizarea bisericilor Americane, in Chicago il aveti pe Jerry Bridges, in Indianapolis organizatia lui Bill Gothard , David Platt, Paul Washer ( care singur are Mai multi misionari in Romania decit toate bisericile noastre puse impreuna) si atitia altii pe care nu-i adaug. Nu uitati ca majoritatea misionarilor martiri nu sint penticostali Romani , ci sint crestini americani care mor prin toate colturile lumii.Cred ca daca a-ti avea poate mai mult contact cu crestinii americani conservativi, poate a-ti vedea ca nu noi detinem cheile imparatiei. Unii poate nu au aceleasi vederi ca noi in privinta cordelutei pe cap, dar dau zeciuiala, incep ziua cu o ora sau doua de rugaciune, nu I vezi in masini sau haine scumpe si nici nu vezi atita senzualitate cita vezi in bisericile noastre ( conservative). Asa ca e bine sa apreciem ce e bun si sa incercam sa-i imitam unde se poate. Dar sa nu generalizam.

  • Gabi, sunt deacord cu tine, am citit de multi oameni extraodinari, multi americani si irlandezi, scotieni, englezi, mai rar de de noi romanii cu exceptia celor de dinainte de 89, dar totodata sunt socat de misionarismul american, mai peste tot unde ajung pervertesc bisericile locale indigene(mai ales in tarile evanghelizate). Romania e cel mai bun exemplu, dupa 90 au venit cu ajutoare (eram saraci intradevar) dar ne-au dat si evanghelia lor pervertita. Leonard Ravenhill spre exemplu spunea: „Pentru cine a venit conservator in slujire si a ajuns liberal sa iasa pe usa din spate si sa plece, nu-mi pasa cine este” Ori partea proasta e ca americanii nu merg numai in triburi neevanghelizate, ci merg si in multe tari sarace unde este deja evanghelia si incearca sa-i „ajute” pe crestini. Uitati-va ce legatura puternica se face intre organizatiile parabisericesti din Romania si America, unii au banii si altii pun in practica, cazul mediatizat pe site-ul asta nu este singurul exemplu in Romania, este unul mai rasunator, dar sunt si multe altele si afecteaza majoritatea denominatiilor evanghelice. Pe unde am fost am ajuns la aceiasi concluzie, atat in Asia cat si Europa. Cine promoveaza mai mult ca America, rockul, dansul, pantonimele, rasul sfant, caderile pe spate, cine detine mai multe posturi TV satelit care transmit evanghelia chiar si in lumea araba, de multe ori eretici americani milionari care apar super bogati pe jilturilor lor evanghelizeaza, si se intreaba saracul din Africa, asa de bogati sunt crestinii, li se raspunde, crede si tu o sa devii la fel. L-am auzit si pe John Piper despre asta.

   • Yea, ai dreptate (partial).Paul Washer spunea ca se roaga ca zidurile din jurul Cubei sa nu cada ca atunci crestinismul american va reusi sa intre si in Cuba….
    Problema cea mai mare nu e muzica , ci e evanghelila prosperitatii, emergent church movement, Toronto Blessing etc. etc. Chestia e ca aici cel putin unii nu se amesteca cu altii, dar romanii le fac cocktail . Uite-te ce carti traduce „Succed Publishing „!
    Dar sa nu generalizam, sint inca destui de multi care predica o evanghelie pura.
    Citeste de David Platt( are 30 de ani, a convins pe majoritatea di biserica lui de 3000 de membri to downsize on their cars, houses, a trimis peste 1500 de misionari in 3 anii la grupuri neevanghelizate. Si mai sint multi altii, Washer, Chan,Piper, Warren( yep, that Warren 🙂 )

   • Gabi…Cred ca nu consideri ca Rick warren predica o evenghelie pura…Daca vrei sa debate pe seama lui rick waren..we can go at it…Sa sti ca cu o floare(o carte) nu faci primavara pura.

 2. Ads by Google (…)
  Maria Dinu dezvalue:
  (…)
  Asta este la ce se face reclama pe pagina dvs. Sa nu imi spuneti ca nu vedeti acest lucru. Ma astept sa aveti o reactie tot atat de vehementa.

  • Glumiți?
   Unde ați văzut add-ul…
   Sau ați încercat într-un mod perfid să-l strecurați în acest comentariu?…

  • Marcus..Este pc tau…Ai cules un trojan de pe undeva…Deviruseazal cu un alt AV …Sau disable addons…sau foloseste mozzila…insa categorig este pc-ul tau.

  • Va rog sa imi permiteti sa va spun ca nu este nici un mod perfid in care incerc sa va prezint un neadevar. Pe blogul dvs. dupa fiecare articol pe care il scrieti apare „Iata spre exemplu ce apare astazi:
   Ads by Google”Ads by Google
   Cum trebuie să ne rugăm?
   La ce fel de rugăciuni răspunde Dumnezeu. Cum să primim răspuns.
   everystudent.ro
   Urmareste TV Live Online
   Cele Mai Cautate Posturi TV ! TV Live Online pe dolceTV.ro
   http://www.dolcetv.ro
   Cărţi creştine gratuite
   Literatură creştină. Nu vindem nimic. Tot ce avem este gratuit.
   http://www.rhemabooks.org
   UPC: TV Digital
   3 luni gratuit daca comanzi chiar acum online! Profita de oferta.
   http://www.upc.ro

   • Este la pc-ul dvs.
    Probabil din greșeală ați apăsat la instalare că acceptați reclame Google.
    La ceilalți nu le apare.
    Atunci când mi-ați scris mesajul de sesizare ați inclus toate datele reclamei ceea ce mi s-a părut suspect.
    Plus m-am simțit lezat de acuzația dvs. că aș accepta reclame pe blog, acuzație folosită ca argument pentru discreditarea mea în raport cu Peniel.

 3. @ Marcus: ‘ads by google’…iti zice si numele…google se cam baga peste tot in ultimul timp cu reclamele lor…chiar si fara permisiune…probabil folosesti google chrome…e browser’ul lor…iti afiseaza ce vor ei…

 4. @ Marcus, incearca sa mergi pe pagina de internet la Internet Option/Privacy si vezi daca este bifat Turn on Pop-up Blocker, daca nu bifeaza-l. S-ar putea ca acolo sa fie problema.
  Alta problema ar putea sa fie un virus pe computerul tau.

 5. He He He. Asa se intimpla cind folosesti PC. Buy a MAC.. 🙂

 6. De un lucru tot trebuie să fii vinovat. De data aceasta reclamații la reclame.

 7. Fr Cristi, cu vreo 15 ani in urma (eram copil de fapt) cand a inceput valul asta mai nou de muzica worship la penticostali si carismatici prin America, Anglia si Australia, tare am incercat si noi sa il introducem in bisericile noastre romane. Acuma cand m-am mai maturizat si eu un pic ( I think 🙂 ) privesc retrospectiv si a fost bine ca multe biserici au filtrat acel val.

  Am luat si am tinut ce a fost bun, pentru ca uitati-va acuma unde a degenerat inchinarea din unele biserici. Va dau un exemplu. Sunt unele biserici ultra-moderne care scad luminile in sala in timpul de worship, inundeaza scena cu orga de lumini, au perioade lungi unde se canta instrumental intre versuri, si altfel incearca sa construiasca o anumita atmosfera. Dar cred ca e o atmosfera de manipulare emotionala. Nici sa nu amintesc de decenta in imbracaminte sau atitudine.

  Nu generalizez, dar am observat acest lucru pe youtube unde mai caut cantari noi de lauda si inchinare. BTW, am gasit cel putin o biserica romaneasca aici in America unde am vazut acest fel de worship practicat.

Trackbacks/Pingbacks

 1. 11 postări în Top 100 WP (04.07.2011) « România Evanghelică - 4 iulie 2011

  […] (penticostalul) 43. Așa să pățească toți cei care descoperă adevărul (drezina) 51. DouĂ Categorii De Oameni, DouĂ Traiectorii, DouĂ Destine (popaspentrusuflet) 52. LIVE Turneu “Popas la Cruce”, cu Misiunea Speranța (crestintotal.ro) […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: