FUGA DE (DUPĂ) ETICHETE

În toate aceste zile fierbinți de dezbateri a plouat cu… etichete! Etichetele sunt necesare. Ele ajută la identificarea unei persoane, lucru, mentalități, mișcări ș.a. În mediul (mai) vulgar ele se axează pe trăsăturile fizice sau de caracter și pot deveni porecle. În mediul intelectual definesc mai degrabă orientarea ideologică și capătă forma unor titulaturi. Când vorbim de liberal/liberalism este important pentru toți criticii mei intelectuali să iasă puțin de după eticheta lor și să învețe de la ei înșiși citire. Îmi recomandau cu căldură DEX-ul sau Wikipedia. În DEX lucrurile sunt destul de bazice:

LIBERÁL, -Ă,liberali, -e,adj., s. m.I.Adj.1. Care aparține liberalismului, privitor la liberalism. ◊ Burghezie liberală = parte a burgheziei adeptă a liberalismului. Partid liberal = partid al burgheziei liberale. 2. (Înv.) Iubitor de libertate. 3. Înțelegător; generos; care are idei largi, nepreconcepute. II.S. m. Adept, membru al unui partid liberal. – Din fr.libéral,lat.liberalis.

LIBERALÍSMs. n.1. Doctrină care, opusă socialismului și dirijismului, proclamă principiul nonintervenției statului în economie, în relațiile economice existente între indivizi, grupuri sociale sau națiuni; promovează ideea libertății economice, a liberului schimb, a liberei concurențe etc. 2. Atitudine de îngăduință excesivă față de greșelile altora. – Din fr.libéralisme.
Sursa: DEX ’98

LIBERALÍSMn. 1) Curent ideologic și social-politic care promovează inițiativa privată, ce se opune comunismului și dirijismului. 2) fig. Toleranță excesivă. /<fr. libéralisme
Sursa: NODEX

LIBERALÍSMs.n.1. Doctrină politică și economică apărută în epoca de ascensiune a burgheziei industriale, când aceasta lupta împotriva aristocrației feudale pentru cucerirea puterii, care tindea să lărgească dreptul de vot și să admită în anumite limite libertăți democratice; 2. Atitudine excesiv tolerantă și binevoitoare față de greșelile altora; împăciuitorism. [< fr. libéralisme].
Sursa: DN

LIBERALÍSMs. n. 1. doctrină politică și economică, în epoca de ascensiune a burgheziei, care tindea să îngrădească monarhia prin parlament, să lărgească dreptul de vot și să admită libertăți democratice. 2. atitudine tolerantă; împăciuitorism. (< fr. libéralisme)
Sursa: MDN

În ce privește Wikepedia, aici avem de-a face cu o multitudine de subcategorii (așa cum am avertizat în articolele mele): Political Liberalism, Classical liberalism, Economic liberalism, Social liberalism, Modern liberalism, Neoliberalism, Cultural liberalism, etc. Începând cu lupta pentru libertate, drepturi sociale și emancipare, liberalismul a căpătat în timp nuanțe culturale și morale având – printre altele – înțelesul de indulgență și/sau permisivitate (așa cum subliniază mai sus și DEX-ul, într-o formă mai românească: îngăduință excesivă…).

Iată dar, am stabilit fără nicio umbră de îndoială că am folosit această etichetă într-un mod general aplicabil situației Peniel. Atunci ce-i doare pe liberali și de ce se căznesc din răsputeri să se dezlipească de această etichetă? Este adevărat că un curent al teologiei liberale este și acela de a nega divinitatea Scripturilor și supranaturalul așa cum subliniază pastorul Laurențiu Balcan în ultima sa dezaburire. Tot dumnealui arată despre acest curent că ”liberalismul teologic nu a prins radacini in Romania si nu va avea niciodata succes aici”. Bun, pentru că nici nu am vorbit despre el. Este vorba de un alt fel de liberalism (nu știați că sunt mai multe?). Un liberalism care reflectă atitudinea tolerantă și permisivă față de introducerea unor curente lumești în Biserică! Este definiția bazică a termenului asociată într-un context dat. Și, dacă în penticostalismul românesc nu are și nu va avea loc niciodată liberalismul de tip teologic de ce vorbim despre acesta ca și cum ar fi singurul tip de liberalism? Lipsă de onestitate intelectuală (ca să ”îmblanzesc, cioplesc și să finisez” eticheta, lucru pe care pastorul Balcan nu l-a făcut atunci când m-a acuzat de… hulă). De fapt, liberalii nu fug de o etichetă ci fug de adevăr. Când îi urmărești, dau după tine cu etichete la nimereală, doar s-o lipi vreuna :). Pe când este foarte iritat de eticheta (binemeritată) de liberal (repet: în contextul penticostalismului românesc!), fratele Laurențiu mă etichetează pe mine stalinist și fascist 😀 !

Iată dar, stimați cititori, o altă strategie liberală (de data asta universală): joaca de-a încurcatul etichetelor! Dintr-un articol întreg (împotriva căruia nu prea au ce argumenta) sar la un cuvânt și din el îți dreg articole luuungi de n-o să mai fie în stare să publice un număr record de postări în ritmul ăsta…

Tot tipic liberalismului este să te trimită la școală, să-ți spună că nu ești citit, adică să te insulte personal. Ce ar zice dumnealor dacă le-aș spune eu acum că degeaba au mers la școală? N-am să le spun asta. Dar ceva tot am să le spun:

1 Timotei 4:13 ”… ia seama bine la citire, la îndemnare şi la învăţătura pe care o dai altora.”

About Cristian Ionescu

Pastor Elim Romanian Pentecostal Church Chicago, USA

40 răspunsuri sa “FUGA DE (DUPĂ) ETICHETE”

  1. ” Domnul este Duh, şi unde este Duhul Domnului, acolo este libertate.” ( II Corinteni 3: 17).

  2. Aceiasi politica ca si aceia a liberalilor americani, acuma nu se mai autonumesc liberali, ci progresivi. Poate ar trebui sa-l numiti pe fratele (…..) progresiv, nu liberal. Nu cred ca o sa se mai simta insultat.
    Cit despre cenzurarea posturilor mele, daca se mai intimpla o sa incep sa va etichetez si eu cu unele dintre epitetele folosite de (….). 🙂

  3. 1Petru4:14
    Dacä sinteti batjocoriti pentruNumele lui Hristos,ferice de voi!Fiindcä Duhul slavei,Duhul lui Dumnezeu,se odihneste peste voi.

    Frate pästor bucurä-te si saltä de bucurie cäci pentru numele Domnului esti hulit si batjocorit.

    Pentru Numele Lui pe care unii il pun peste ei numindu-se crestini crezind cä vor scapa astfel de rusine.Ei nu vor insä sä imbrace haina lui Hristos si sä tinä invätätura Lui ci se imbracä cu hainele lor si i-si mänincä mincarea lor .Este trist cä ei nu numai cä fac lucruri vrednice de osindit dar le si numesc bune.Si toti care se aseamänä se adunä.De fapt asa si trebuie ca fiecare sä se dovedeascä a fi ceea ce de fapt sänt.

    Isaia 5:20
    Vai de cei ce numesc räul bine ,si binele räu,care spun cä intunericul este luminä,si lumina intunerec,care dau amäräciune in loc de dulceatä,si dulceata in loc de amäräciune!

    Bine ar fi ca mäcar o parte din cei care fac aceste lucruri sä se intoarcä la adevär ca sä fie salvati.Sä facä Domnul ca strigätul de avertizare sä le fie spre mäntuire si nu spre pierzare.

    Multä binecuväntare!

  4. Pai daca la astfel de definitii ale termenului va referiti inseamna ca toti cei ce au votat cu Basescu si cu PDL (Partidul Democrat LIBERAL) sunt liberali, adepti ai lui Baal? Nu ajungem prea departe cand incurcam borcanele. Liberalismul teologic (nu cel politic sau economic) este explicat in tratate de teologie sistematica si in articole aparute in reviste de specialitate. S-ar putea sa gasiti explicatii si intr-un Dictionar Biblic de calitate.

    Apropo, unde v-am etichetat ca stalinist si fascist? Iar am spus ceva ce intelegeti mai bine decat mine ca am spus?

    • Eu nu am asociat acest curent al teologiei liberale cu dvs.
      Am specificat de la început că mă refer la înțelesul termenului de liberal în contextul penticostalismului românesc. În acest cadru nu a fost consacrat termenul de liberalism prin atribuirea sa teologilor care nu consideră Biblia ca fiind de origine divină și nu cred în supranatural. Din acest punct de vedere acest liberalism este inexistent în spectrul nostru. Noțiunea există însă și este, simplist însă, general acceptată și consacrată ca însemnând o poziție de îngăduință/toleranță față de influențele lumești. Dvs. știți foarte bine la ce m-am referit sau mă refer eu atunci când folosesc această etichetă. Nu cred că este cazul să ne ascundem prea mult în spatele definițiilor. Știm despre ce vorbim!
      Frate Laurențiu,
      Cum puteți dvs. să treceți așa ușor peste aberațiile care se petrec la Peniel (nu doar cea cu dansul)? Credeți că de apărători au ei nevoie acum? Eu nu am cerut desființarea lor dar când, în mod sfidător, ei nu se dezic de posibilitatea colaborării cu necredincioșii în lucrarea de evanghelizare ci dimpotrivă, în mod specific o promit și pe viitor, cum putem oare să ignorăm aceste lucruri? Am urmărit în ultimile zile tentativele de-a dreptul lamentabile de a apăra ceea ce nu poate fi apărat. Dacă vă pretindeți intelectuali și nu contest meritele dvs., de ce nu definiți dvs. corect aceste lucruri, dar condamnați-le fraților și oricum le-ați numi, scoateți-le afară din biserici și din activitățile acestea! Cum este posibil să ajungem la concluzia că trebuie să folosim metode ca scenetele, pantomimele, închinarea și lauda prin dans, muzica deșănțată și altele ca acestea?…
      Frate Laurențiu,
      Nu mă cunoașteți personal. Nu sunt un tip de om răutăcios și nici dur. Nu sunt nici retrograd. Dar atunci când este vorba de ceea ce eu percep ca un pericol pentru spiritualitatea bisericilor noastre (credeți-mă, am un instinct destul de bun și nici chiar așa de necitit(or) nu sunt 🙂 ) lucrurile stau diferit.
      Cât privește cu ”stalinismul” și ”fascismul”, hai să analizăm un pic:
      Ați folosit expresia: ”Lada dumnealui (adică a mea) cu zestre este asa de bogata incat nu m-as mira sa aflu ca am (adică dvs.) si origini fasciste, sau staliniste.”
      Acum, etichetele de stalinist și fascist sunt depaaarte de contextul discuției noastre ca dealtfel și cel de comunist și nu există nicio legătură nici cu PDL, Băsescu sau liberalii din contextul politic românesc. Evident aceste referiri sunt o exagerare (abureală 🙂 ) din partea dvs.
      Dar lada cu zestre (moștenire) era a mea și din ea am fost acuzat că am scos etichetele acestea…
      Mi s-a părut nostim să exagerez și eu un pic (dacă dvs. tot ați început) și să vă acuz nițel de mesaj subliminal (ați observat că am pus un 🙂 la acest capitol în postarea mea). Ca și când ați fi îmbrăcat un tricou pe care scrie stalinist-ule! Din moment ce intransigența și spiritul stalinist/fascist/comunist sunt de obicei mai reprezentative bătrânilor pe care tocmai îi… întinereați 🙂 …
      Cu drag, sincer,
      CI
      P.S. Cât privește votatul, eu nu (mai) votez cu nimeni 🙂 !…

  5. Frate Cristian, inteleg atitudinea dumneavoastra si riscurile pe care vi le asumati pentru a sustine o teorie.
    Eu nu sunt un aparator al Penielului, desi ii cunosc bine pe Oly si George (mi-au fost colegi). Eu sunt un oponent al exagerarii. Penielul nu-i perfect. Insusi Oly condamna atitudinile si manifestarile exagerate. El este un tip conservator chiar. Oamenii de ordine sunt pregatiti sa intervina pentru a-i linisti pe topaitori. Dar – asta e realitatea – cand ai o multime de tineri nu ii poti controla pe toti. Vor fi si indivizi care vor exagera. Sa judecam toata organizata pentru iesirile exagerate ale unor indivizi?

    Nu cred ca ei vor mai colabora cu acea trupa. Daca au lasat sa se intelega ca da, atunci s-au pripit. Au avut timp sa mediteze si nu cred ca vor mai repeta aceleasi greseli.
    Dati-le o sansa. Veti fi binecuvantat…..

    va saluta liberalul….

    • Frate Laurențiu,
      Vă dau un exemplu. Au intrat în SUA unde bisericile organizează camp-uri, conferințe, convenții de tineret și copii, regionale, comunitare și chiar naționale.
      Nu au ținut cont de nicio autoritate. s-au asociat doar cu câțiva păstori unde li s-a părut că au ceva simpatie. Ne-au trimis anunțuri, reclame și solicitarea de a face cunoscute proiectele lor dar nu au binevoit să vină la o masă a discuțiilor cu privire la ceea ce au de gând și modul în care vor ține (sau nu) cont de sensibilitățile noastre, mai ales că reputația lor și aberațiile frecvente petrecute la întrunirile Peniel puneau colaborarea noastră sub semnul întrebării.
      Vă trimit un mesaj pe privat.
      Cu drag,
      ”retrogradul” 🙂 …

      • Am o intrebare ptr. sustinatorii de campuri crestine: Chiar credeti ca este „sanatos” sa aduni 100 de tineri intr-un camp, fara parinti ,fara pastorii care-i cunosc, in padure, fara prea multa supravegere, din toate colturile tarii, cu toate problemele pe care le stim ca tinerii le-au in aceste timpuri( cu internet, telefoane mobile, si cu toate temptatile la care sint expusi zilnic)?
        Am vorbit cu citiva prieteni care au frecventat aceste campuri ( in Romania si US), si nu cred ca acesta este locul sa descriu ce mi-au povestit. Aici nu mai este vorba de LEGALISM , ci de „COMMON SENSE” . Billy Graham, Paul Washer si multi alti giganti ai crestinismului spun ca nu-si permit sa fie singuri cu o fiinta de sex opus, dar noi credem ca niste tineri de 17 sau 18 ani se pot stapinii ptr. o saptamina in mijlocul padurii? Really? In special ca unii dintre ei poate nici macar nu sint nascuti din nou?
        I would love to get in some details , but I would rather not….. Si nu i judec pe tineri, ca numai Domnul stie la citi diavoli trebuie sa tina piept in fiecare zi prin scoli si pe strada, ma mir ca sint inca cea ce sint .
        Insa am probleme cu „organizatorii”, care in loc sa-i ajute, ei pun paie pe foc , si in loc sa ajute parintii ,ai intarita pe copii impotriva parintilor. Si aici ma refer la Laurentiu BALCAN. Batrinii aia au copii acasa domnule Balcan, pe care numai ei stiu cum se chinuie sa-i tina pe cale, nu cred ca mai au nevoie de un „ajutor” de genul pe care domnia ta il ofera! Nu am auzit pe nimenea ca a cazut de la credinta ptr. ca nu a purtat lanturi, blugi strimti sau fuste scurte. Dar stiu o gramada care au cazut in pacat datorita acelor „libertati”.
        Nu fa din libertatea domniei tale un caz de separare in familii si in biserici. Daca parintii aceia sint mai incuiati la minte, incearca sai descui pe ei prin educatie si incearca sa-i inveti pe tineri sa asculte si sa-i respecte pe acei batrini, si respectale si dumneata standardele , ca asa este omeneste si Dumnezeieste.
        Fara (prea mult ) respect , Gabi

      • Gabi…Sper sa nu te superi pe mine dupa postul acesta…”Ne cunoastem” de ceva timp acum..De obicei te evit in bloguri pentru ca ai acelasi stil de a polemiza ca si mine…insa te data aceasta, gingas, iti spun ca nu ai dreptate. Sunt aproape convins ca nu ai participat la nici o tabara(vorbesc organizata) crestina de tineret. Am participat la 3 si vara aceasta voi participa la inca 2. Toate trei au fost superbe..unde tinerii au luat hotarari noi. Cand vorbesc hotarari noi vorbesc de eliberare de droguri, pornografie, imoralitate, samd. Si asta pe verificate. La ultima tabara m-am speriat cand am vazut ce copii vin. Drept ca ii cunosteam. Prima regula a taberelor unde eu particip….este abandonarea celularului pe perioada taberei. Cam greu a fost dar au facut-o fiind regula semnata de ei inainte de camp. Dupa 3 zile de camp am experimentat ce nu am mai experimentat niciodata. Prezenta Domnului a fost atat de puternica incat nu ne puteam opri din plans. Si asta pentru aprox. 5 ore la serviciyul de seara. Dupa camp 26 de tineri s-au botezat. Si aproape toti nu au fost nascuti din nou. M-am simtit ofensat cand ai spus ca organizatorii intarata tinerii impotriva parintilor…Really ? Really Gabi ? Gabi, o greseala a blogului „Popas pentru suflet” este ca se generalizeaza. Amestecam si painea si vinul…Am organizat o tabara si am fost co-organizator la o a doua …si niciodata nu am intaratat pe cineva impotriva nimanui. Multi din „batranii” de care vorbesti tu, s-au bucurat ca si-au lasat copii in tabara nicidecum nu au regretat. Nici unul dintre tineri nu au venit in camp fara acordul parintilor. E drept ca unii dintre parinti au fost suspiciosi dar din lipsa de alte modalitati au acceptat si si-au lasat odraslele in camp. Inca nu am intalnit nici unul care sa regrete acest lucru. Daca doresti..am un videoclip available si as putea sa-l incarc pe net sa-l vezi…desi am dubii ca esti interesat…
        Gabi iti dau un sfat „batranesc” Nu te pripi in a judeca ceea ce tu nu cunosti. Multe binecuvantari iti doresc.

      • Florin,nu stiu daca ai observat ca eu m-am referit la camp-urile nationale, nu la cele organizate de bisericile locale.Cu acelea nu am(mari) probleme.Si nu toate campurile sint 100% rele sau 100% bune.
        In partea a doua m-am referit la scrisoarea domnului Laurentiu Balcan si a limbajului folosit vis-a-vi de batrini.
        Chestia cu celularele, boy, cred ca ar trebui sa angajati un psihiatru ca nu stiu daca as rezista 🙂
        Daca vrei povesti vinatoresti de la vatra campului, hai sa povestim ( in privat) 🙂

      • Cu tot respectul,dar Florin se insala.Am fost si eu la campuri crestine ale bisericii locale (ar fi culmea sa nu ma duc daca eu le-am sponsorizat si regret ca mi-am pierdut banii in astfel de investitii inutile) si pot sa spun ca nu fac bine intrucat putina plamadeala(copii rai care participa acolo) face aluatul sa dospeasca(adica copiii cuminti se transforma in copii rai) Am discutat cu copii nostrii si am vrut sa vad ce au retinut si daca stiu sa se descurce.Ceea ce am realizat e ca acei copii erau ca niste asistati sociali care faceau copy paste(nu se oboseau sa citeasca biblia) nefiind capabili sa gandeasca singuri.Cand i-am intrebat daca au citit biblia sau nu ei mi-au zis ca nu,deoarece oricum exista altul care sa i-o citeasca. Cat despre plansul invocat de Florin,asta nu o numesc transformare ci doar o emotie.O schimbare presupune ca acei copii respectiv tineri sa puna ei mana pe biblie,sa o citeasca si apoi ei sa o implineasca(help the poor visit the sick uphold justice,etcetera etcetera)Avem noi aceste roade?Rezultatele de la BAC din SUA Canada si Romania ne arata roadele acestor campinguri crestine.Adica zero. Pe de alta parte daca organizezi tabere doar cu copii cuminti(adica aia care au fost bine crescuti de parinti si care citesc biblia) si copii din lume la un raport de 9copii cuminti/1 copil lume(cum organizez eu in numele meu cu banii mei ,nu in numele bisericii) obtii rezultate mai bune.
        Problema cu taberele/scolile biblice/adunarile de tineret astea e ca nu permit copiilor sa citeasca singuri biblia.E ca si atunci cand iti cere cineva sa scri un eseu iar tu in loc sa compui ceva copiezi de pe google.

      • Adrian…daca pana acum ti-am spus ca esti wrong…acum iti spun ca esti very wrong. Nu incetezi sa ma uimesti. Cand spun ca asta este apogeul apari cu ceva nou. Bacul iti va arata roadele campului ????? Chiar ???? Apropo…In USA si Canada nu avem Bac…Acum..sa vi sa-mi spui ca tu organizezi tabere in numele tau…intrece orice masura…Ma mir ca nu te-a amendat cineva pe aici pentru postul tau. Rezultatele campului nu le voi discuta…Dumnezeu le cunoaste…Ar arata ca o lauda si nu vreau. Lauda este a Lui Dumnezeu.

      • Florinele.Ca sa nu ramai nedumerit am sa-ti spun eu ce si cum si unde gresesti.
        1.Tu spui ca daca un om e botezat automat e salvat,ca faptele bune nu conteaza.Ori asta este fals. Atasez dovada biblica:
        Matei 3:5
        Locuitorii din Ierusalim, din toată Iudeea şi din toate împrejurimile Iordanului au început să iasă la el;

        Matei 3:6
        şi, mărturisindu-şi păcatele, erau botezaţi de el în râul Iordan.

        Matei 3:7
        Dar când a văzut pe mulţi din farisei şi din saduchei că vin să primească botezul lui, le-a zis: „Pui de năpârci, cine v-a învăţat să fugiţi de mânia viitoare?

        Faceţi, dar, roade vrednice de pocăinţa voastră.
        Observam deci ca nu-i suficient sa te botezi.E nevoie si de fapte pentru a demonstra pocainta.
        2.Referitor la BAC ei bine astfel de examene reflecta realitatea societatii in care traim.Iar ultimul BAC a aratat ca noi astia romanii mari tari cinstiti sfinti si frumosi nu suntem chiar asa.
        Bacul e doar un indicator al pocaintei dar mai sunt si altele.Oricat de ciudat ar fi darsa sti ca noi putem sa vedem din anumiti indicatori sociali si indicatori economici cine e pocait si cine se preface.
        De exemplu ,daca SUA ar avea atatia oameni SAVED atunci ar insemna ca lacomia si mandria e mica acolo intrucat noi stim ca cei SAVED nu sunt lacomi nici mandri.Noi stim ca un om lacom face orice ca sa-si satisfaca lacomia si mandria pentru asta find dispus sa se imprumute mult pentru a-si satisface placerile.Ai mai jos doua linkuri unul cu datoria interna fata de PIB si datoria externa fata de PIB,O Tara lacoma si mandra le are mari de tot.Priveste putin datoriile SUA Canada si Romania.Primele doua au peste 100% fata de PIB.Romania se apropie de 100%.
        http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_external_debt
        http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_public_debt

        Daca ne uitam la cele doua vom observa ca numarul de persoane SAVED e supraevaluat. Nu vreau sa te critic Florine.Te iubesc ca pe un frate(ca doar suntem frati spiritual vorbind) dar eu sunt un om realist si nu prea cred povestea cu si asta e SAVEd si asta si si asta.Gandeste-te ca toti aia care se declara saved au trecut pe la scolile biblice si pe la tabere.Daca taberele si scolile biblice si-ar fi facut efectul ,am fi vazut o scadere a datoriei nu o crestere a ei.
        Un alt indicator al pocaintei este reprezentat de cifra de afaceri a fabricilor de bere,tutun si vin care-si desfasoara activitatea in Romania ,SUA sau oriunde altundeva.Daca numarul celor salvati creste ,atunci dece nu dau faliment discotecile barurile fabricile de bere,de vin de tutun?Dimpotriva.Cifrele ne arata ca in ciuda crizei aceste industrii nu au fost afectate sau au fost putin afectate.De ce oare?
        Daca ar fi existat o pocainta autentica la botez ,nu ar fi trebit ca aceste industrii sa dispara?Ba da.
        3.Referitor la taberele in numele meu eu cred ca banii mei sunt totusi proprietatea mea si pot face ce doresc cu ei. Stai linistit ca nu-i invat pe copii din biblie.E impotriva a tot ceea ce cred eu.Eu merg pe principul ca sacru e sacru si profanul e profan iar cele doua lucruri nu trebuie amestecate.Singurele persoane care au dreptul sa invete copiii sunt parintii nu educatorii sau liderii de tineret.Bibila trebuie citita de fiecare copil nu oferita pe sistemul invatator google copy paste.

    • Interesante lucruri vorbeste fr. Balcan: cica Dl. Oniga e atat de conservator incat are oameni de ordine pregatiti in orice moment sa intervina, in caz ca vreo cativa rebeli i-si iasa din fire. Va intreb pe voi, care ati vazut clipurile de la Peniel, ati vazut vreun om de ordine sa intervina in momentul in care tinerii incepeau sa topaie????????? Bine, sa intelegem ca nu poti sa tii in frau cateva zeci sau sute de tineri, dar atunci cand angajezi o „trupa” sa-ti faca atmosfera la „Fiestä”, oare nu te interesezi cine este, ce trecut au, ce repertoriu…….? pentru ca in fond si la urma urmei de la ei pleaca zbenguiala, ei dau apa la moara, ei aprind focul „sfant”. Si inca ceva: clipul acela promo de la Peniel 2011, l-a vizionat D-l Oniga inainte de a fi aprobat sa faca reclama conferintei? A vazut ca acolo (in clip) se zbenguie niste „mesageri ai satanei” evadati parca de curand din iad? Nu-i nici o diferenta intre ei si orice alt concert Heavy-metal. Eu nu am pretentia ca sa faca promo pe muzica sorei Ileana din Valcele (cu toate ca ar fi mult , mult mai potrivit), dar nici asa ceva nu este acceptabil intr-o conferinta (nu mai zic Fiestä) crestina. Deci nici asta nu a vazut-o sefu’, nici topaiala cronica, iar de pantomima a ramas surprins: nu a iesit cum era in program!! Pai ce sef sunteti, daca nu stiti ce se intampla in firma? Toti angajatii va iau prin surprindere?! Daca contimuam asa, in cativa ani avem „Hillsong de Romania”, baieti cu cercei in urechi cat segmantii de la Dacie, fete imbracate aproape de plaja, si toate astea, chipurile atmosfera cre(s)tina. Tot vorbind de Hillsong, imi vine in minte o faza dintr-un concert in care un solist (negru) in costum , purta cercei in urechi iar la pantaloni avea un lant gros , de manelist, care-i intra in buzunar. Prima data m-am gandit ca ori are cutit la el(ca osenii) ori si-a luat si catelul in concert si l-a ascuns in buzunar. 🙂 Asta asa ca sa ne mai descretim umpic, ca de vreo trei saptamani suntem cam incordati toti.

    • Frate Laurentiu, nu sunt pastor si nici uns cu o lucrare speciala, ma implic in evanghelizare personala de la om la om, mergem si pe sate, uneori vin dezamagit total acasa de marturia care ne-o invoaca oamenii necredinciosi, fie ca e vorba de huzurul nostru, de modul nostru de imbracare, fie de lucrurile necinstite din afaceri. Suntem ori vrem ori nu vrem sa recunoastem o epistola vie scrisa si citita de toti oamenii. Ca si lideri suntem si mai responsabili, ceea ce invatam de la amvoane, pe bloguri, la conferinte va conta foarte mult pentru urmatoarea generatie. Nu am cumparat RM, dar am primit-o cadou, am vazut multe exemple de oameni necompromisi, pe unul il cunosc personal, este din aceeiasi localitate cu mine, si inca este in viata, am vorbit cu el anul trecut, ce crezi ca oamenii astia daca i-ar lua Vasilica C si i-ar duce la o conferinta din asta v-ar lauda ca duceti pe generatia asta pe calea dreapta ? E frumos sa scriem carti, sa ne laudam cu marturia lor, dar nu vrem sa traim cum au trait ei, urmariti de legiuni de securisti, securisti in biserici, pe strada, la cercuri de rugaciuni, servici, etc. Astazi suntem „liberi”. Va rog sa-mi scrieti care credeti ca sunt urmaritorii(securistii de azi) vostri(nostri)? Unde sunt ariile d-voastra de compromis? Care sunt momelile dumneavoastra? Spuneti macar general, as vrea sa aud opinia unui pastor mai tanar, o sa mai intreb si pe altii. Nu ma refer la persoana (la tine, nu te supara pentru indrazneala), asa general, cum vedeti lucrurile? O sa stricam tastaturile cat scriem de Peniel, eu personal nu mai vreau sa scriu despre asta, dar trebuie sa identificam pericolele, conferintele de oricare ar fi ele nu sunt solutii autentice, doar mai trateaza niste efecte, daca fiecare pastor din Romania ar predica evanghelia radical si fara compromis chiar cu riscul sa ramana cel putin pentru o bucata de vreme singur, ar fi o reforma, dar pastorul trebuie sa fie treaz, daca pastorii nu o sa se trezeasca, poate in mila Lui Dumnezeu va ridica oameni ai trezirii care se vor ruga mult si atunci va incepe trezirea, pastorii vor trebui sa accepte si ei pocainta in sac si cenusa. Batalia asta nu rezolva problema de fond, conservatori si liberali (cum vreti sa definiti), a fost chiar de inainte de Niceea, teologii se bat, denominatiile se lupta, totul pleaca de la practica. Ce sa faci si sa nu faci. Unii fac calea prea ingusta, altii se chinuie din rasputeri sa o largeasca, pentru unii este buna oricum atata timp cat nu merg pe ea, doar o discuta cat de larga ar trebui sa fie.

      Tinerii sunt invatati cu multe pretenii, traim intr-o lume asa de rasfatata, de toleranta cand vine vorba de pacat, eu sincer cred ca trebuie sa apreciem pe oamenii radicali dar care dau speranta, nu imi place ideea asta de a atrage tinerii cu mijloacele adecvate (strategie de afaceri), si tot ii ducem la conferinte, mai inca ceva sa imbunatatim starea lor, sa alugam plictiseala lor, sa facem dinamici, sa-i miscam, ii ducem la tabere, concerte. Hai sa uitam strategia asta, ce fel de nastere din nou e si asta sa ai nevoie mereu de mijloace din astea? Daca mai mergeti pe la conferinte fiti radical, Domnul Isus a fost radical, la fel si apostolii, cand citesti epistolele lui Pavel catre Timotei, Tit, Romani, Evrei, bisericile deja o luau la vale si el le-a scris multe avertismente, la fel a facut, Ioan, Iuda, Iacov, Petru, ce sa mai vorbim de Apocalispsa. Biblia este carte radicala, spune adevarul nu rasfata pe nimeni cu mesaje diluate. Toti zic ca, conservatorii sunt ritualisti si legalisti, dar cum e cu liberalii (ca sa fii dinamic, miscat, sa-l intalnesti pe Dumnezeu, etc), vino la o tabara, conferinta, avem formatia x, canti, sari in sus, dansezi, etc, tot un ritual, tot un surogat, dar asta mai si costa. Omul firesc muta muntii si se duce la capatul lumii pentru divertisment decat sa asculte ce zice Biblia.

    • Frate Laurentiu,
      cine se scuza se acuza..cum adica numai trupa a fost de vina…v-a palcut circul acela in rest?
      Credeti ca „Noua Cruce” la care se inchina tinerii este cea a rastignirii?
      Hristos v-a invatat sa fiti iberal?
      Care dintre apostoli a fost liberal?
      V-ati nuitat la sfirsitul lor de vietuire?
      Cum au murit acesti apostoli?
      Cu exceptia apsotolului dragostei, dar si acela la 90 de ani a fost exilat pe insula unde cara pietre;
      te pomensreti ca dansa cu ele in spinare.
      Stiti cum se „incalzeau” tinerii in taberele crestine?
      La caloriferul”Catiusa?
      asta o povesteau tinerii.
      Faceau apostolii tabere cu fratii?
      Nu, noi distractii vrem, ca viata e scurta.
      Vai de noi.

  6. Domnule Gabi, nu cred ca stii despre ce vorbesti.. Ai fost la Peniel sa vezi ce se intampla? Nu te baza pe ce ti-au spus altii, mergi si ai sa vezi. Incurci borcanele intr-un mod regretabil Cred ca palaria e de vina….

    • Domule Laurentiu Balcan, puteti sa-mi aratati unde in postul meu de mai sus am adus vreo acuzatie Peniel-ului per se? Eu nu am ochelari,si palaria-mi tine umbra, poate ma ajutati dumneavoastra? …. 🙂

    • Interesat , din toate acuzatile pe care vi le-am adus, dumneavoastra ve legati de palaria mea, care de fapt este un simbol stramosesc al unei meserii foarte apreciate pe meleagurile mioritice pe vremurile strabunilor nostrii, si pe care o port cu mindrie. Dar acum de cind cu modernistii , a devenit un subiect de ridicolizare……. nu e frumos, nu e frumos….

  7. laurentiu palaria lui Gabi face mai mult sens decit (…)

  8. O, dacă ați avea doar aceste două probleme, cu muzica lumească și cu muzica lăutărească… Păi doar pentru atîta nu ne băgam în polemică…

    Dar aveți probleme cu o droaie de alte lucruri…

    Ar fi cam pustiu în rai dacă ar fi după dvs…

    • Dar în iad, mai ajunge cineva?…
      Nu că aș dori.

    • ar vrea unii, numai ca vor si cu capra si cu varza; ori, nu merge si basta !!!!
      Ce mirare ca oamenii citesc Biblia dar au mahrama pe ochi;
      spus-a Domnul vreodata ca prietenia cu lumea e si prietenia cu Dumnezeu? or VRAJMASIA?
      A, scuzati, iarasi e de vina fr Cristian ( cel fara palarie. 🙂 )

Trackbacks/Pingbacks

  1. 13 postări în Top 100 WP (6 iulie 2011) « România Evanghelică - 6 iulie 2011

    […] – Liceul Teologic Baptist Emanuel primul din judeţ? Au avut pile! (mariuscruceru.ro) 10. Fuga De (dupĂ) Etichete (popaspentrusuflet) 20. Criza (lascaupetru) 23. Liberal si comunist?Wow! (penticostalul) 24. Ce […]

  2. 3 postări în Top 10 WP (06.07.2011) « România Evanghelică - 6 iulie 2011

    […] De ce nu am mai răspuns la comentarii? (mariuscruceru.ro) 7. Fuga De (dupĂ) Etichete (popaspentrusuflet) 9. Criza […]

  3. 10 postări în Top 50 WP (06.07.2011) « România Evanghelică - 6 iulie 2011

    […] De ce nu am mai răspuns la comentarii? (mariuscruceru.ro) 8. Fuga De (dupĂ) Etichete (popaspentrusuflet) 9. Criza (lascaupetru) 15. Ce este, de fapt, Peniel România? Bilanț de Oli […]

  4. 14 postări în Top 100 WP (06.07.2011) « România Evanghelică - 6 iulie 2011

    […] De ce nu am mai răspuns la comentarii? (mariuscruceru.ro) 8. Fuga De (dupĂ) Etichete (popaspentrusuflet) 11. Criza (lascaupetru) 13. Ce este, de fapt, Peniel România? Bilanț de Oli […]

  5. 4 postări în Top 10 WP (06.07.2011) « România Evanghelică - 6 iulie 2011

    […] De ce nu am mai răspuns la comentarii? (mariuscruceru.ro) 6. Fuga De (dupĂ) Etichete (popaspentrusuflet) 8. Ce este, de fapt, Peniel România? Bilanț de Oli Oniga […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: