SLUJBE INGRATE?

Când vorbim de învățământ, pastorație și medicină, acestea sunt domenii în care folosesc cu atenție termenul de profesiune. El poate însemna și o meserie dobândită prin calificare dar și o declarație de credință. În aceste domenii trebuie să fie amândouă. Atunci când ai de-a face cu viața, lucrurile nu sunt o rutină. Un învățător știe că are un rol determinant în formarea gândirii și caracterului studenților săi. Un doctor are (într-o măsură) viața pacienților în mâna sa. Un pastor este responsabil de formarea și creșterea spirituală a enoriașilor. Munca lor este foarte grea și rezultatele sunt greu de evaluat. Recent, situația dezastruoasă a învățământului românesc (nici americanii nu stau foarte bine) a fost demascată (într-o măsură) de rezultatele examenului de bacalaureat. Statisticile spun că se ridică o generație lipsită de disciplina studiului, superficială în gândire, mare consumatoare de distracții ieftine și rebelă împotriva structurilor și conceptului de autoritate.

Să revenim la așa zisele slujbe ingrate. În familia părinților mei știm foarte bine lucrul acesta: unul dintre frații mei este cadru medical, sora noastră este profesoară iar eu sunt pastor. Celălalt frate este inginer și (n-are decât) râde de noi (dacă a fost mai deștept…). În vreme ce unii se zbat de dimineața până seara doar pentru a constata că pacienții (unii) mor în mâinile lor, elevii (unii) rămân în urmă iar enoriașii (unii) se pipernicesc spiritual, domnu inginer privește cu satisfacție cum se așează casele pe masa de proiectare, se toarnă temelii, cresc ziduri și se așează acoperișul pe ele. Nu contrazic faptul că sunt oameni care își greșesc cariera (unii chiar meritau să ajungă la carieră…) dar în aceste domenii regula este că nu prea sunt reguli. Un strungar prezintă numărul de piese terminate după o zi de muncă, un proiectant își numără proiectele, pe când un profesor nu întotdeauna este reprezentat de rezultatele de la examen, un medic nu întotdeauna este ajutat de rata de vindecare a pacienților și nici un pastor de numărul de membri din registru. Slujbe ingrate. Și totuși există un moment al evaluării corecte. Veți spune că i-am adăugat pe profesori și medici acestei discuții pentru a nu părea prea subiectiv. Nici vorbă! Pentru că pastorația implică și învățătură și (un anumit fel de) medicină. (Intenționat am exclus politica!)

Cu ceva timp în urmă discutam cu un student la teologie care m-a întrebat care sunt lucrurile cele mai grele în pastorație. I-am răspuns pe nerăsuflate: nesiguranța! Nesiguranța că ai făcut destul și bine ceea ce ai făcut. Nesiguranța că predicile au fost ascultate și primite, că ai spus tot ce și cum trebuia. Greutatea este amplificată de mintea de pe urmă (a ta și a criticilor tăi). Nu mai vorbim de faptul că, atunci când situația o cere, pentru unii slujba este și salarizată. Apare chestiunea cu păstorul plătit care lasă oile și fuge (cum am observat eu, în zilele noastre cel plătit stă și snopit de nu se mai scapă frații de el 🙂 !), sau cum îmi cerea odată mai demult un frate strigând la mine de pe trotuarul celălalt în auzul a zeci (poate chiar sute) de enoriași care ieșiseră de la slujba divină: ”Frate!” ”Da, răspund eu politicos.” ”Frate, continuă el, roagă-te și pentru noi ăștia care muncim!” Unui prieten căruia i-am istorisit întâmplarea m-a întrebat: ”Și ce i-ai răspuns?” ”Nimic, nu avea rost, el nu își putea imagina că aș putea munci ceva toată ziua!”

Și totuși, slujbele care sunt cele mai încărcate de risc, pot aduce (cândva) și cea mai deplină satisfacție. Mi-a fost dat să aud mărturii de la persoane care l-au cunoscut pe Domnul ascultându-mi predici de care nu îmi amintesc. Este nevoie de răbdare. Semănătorul trebuie să aștepte. Nu, slujbele nu sunt ingrate! Pentru că binecuvântările nu pot fi puse alături de micile noastre frustrări. Pavel a rostit de două ori imperativul ”Împlinește-ți bine slujba!” (Lui Arhip, lui Timotei și implicit și nouă)

Domnul să ne ajute!

About Cristian Ionescu

Pastor Elim Romanian Pentecostal Church Chicago, USA

38 răspunsuri sa “SLUJBE INGRATE?”

 1. Foarte la subiect articolul frate Cristian. Apreciez enorm munca pastorilor si a celorlalti ce se implica prin diferite slujiri in lucrarea Evangheliei.

  Singura problema ce ma framanta: de ce ordinam pastorii, diaconii si prezbiterii si nu ordinam prorocii, apostolii, (etc. 1 Cor 12:28).

  Intreb asta si fiind un pic nemultumit de atitudinea unor oameni ordinati (dau un simplu exemplu: un prieten evanghelist a predicat intr-o biserica unde era un frate diacon ordinat. Acest din urma il intreaba pe prietenul meu:
  – Ce functie ai la tine in bise? (asa cu un aer finut de superioritate…).
  – Nici una frate, doar cu Biblia, raspunde evanghelistul
  – Doar cu Biblia??? (intelegeti si mirarea si „bucuria..” superioritatii).

  Un alt caz: Un frate prezbiter zice o boacana la amvon si un tanar il corecteaza. Redau cuvintele prezbiterului: „Cum iti permiti mai mucosule sa ma corectezi pe mine? Stii ca eu sunt prezbiter???”

  Frate Cristian, va rog sa ma intelegeti ca am dat aceste exemple nu ca sa judec sau sa barfesc ci pur si simplu pentru ca am impresia ca acel act al ordinarii si legitimatia primita pentru unii inseamna FUNCTIE (desi biserica e trup si nu institutie, adica slujiri si nu functii).

  Multumesc anticipat pentru un raspuns in privinta ordinarii…

  • Poate pentru că ordinările implică nu numai slujbe ci și poziții de autoritate în biserica locală iar cât privește apostolia și proorocia sunt prea sus de nasul nostru: acestea sunt investiri divine directe!
   Cât privește experiențele negative, pădure fără uscături nu este…

   • Vreau sa cred ca intrebarea de sus e sincera insa omite un aspect foarte important.

    Cand pledam pentru ordinarea fratilor proroci nu putem uita faptul ca avem in Biserici si surori prorocite.

    Ma mir ca nu a fost acuzat fratele Boariu de liberalism…………inca.

  • Subscriu si eu cu aprecieri smerite la continutul acestui articol si cred ca ar fi laudabil daca mai multi frati cu „raspundere” din bisericile Domnului, s-ar apleca intru dulce si inteleapta luare aminte spre a se feri de lacomia de a privi Lucrarea Domnului prin prisma unei functii caldute de…patru ani (sau poate repetitiva prin alegeri…) numai ca „un lucru de apucat” si „cazut la imparteala”!

   Primiti de bine, frate Cristian Ionescu, acum si aici la acest subiect postat de dumneavoastra, o poezie care ii va leza doar pe cei…”dornici de…capatuiala” !

   RAVNA…

   (ajuti, sau mai mult incurci?)

   Romani 10 :2 ; 2 Timotei 2 :24-26 ;
   2 Timotei 3 :5a
   Efeseni 4 :29-32 ;
   Galateni 4 :17,18a ;
   1 Petru 5 :1-4.

   Copil fiind, umil, născut la ţară,
   Crescut în fel modest şi-aşa…rural…
   Priveam în taină cum în fapt de seară
   Toţi câinii-adună oile pe deal…

   Vedeam ades cum, numărându-şi turma,
   Ciobanii căutau atenţi, de zor ;
   Iar câinii cei destoinici luau urma
   Acelor oi, degrabă, din ciopor

   Ce umblă rătăcite pe imaş,
   Uituce, pe păşunea din amurg ;
   E vremea-n care se prepară caş
   Din lapte proaspăt ( ce ciobanii-l mulg…)

   Priveam atent, la câinii mari, lăţosi,
   Cu câtă-ndemânare alergau ;
   Şi dârji şi hotărâţi şi-aşa zeloşi,
   În turmă toate oile-adunau…

   Apoi, cum fiecare câine-aparte,
   Destoinic ajutor pentru cioban ;
   Pe oi degrab’ le-adună ( nu le-mparte…) ;
   Răspunde pentru ele mai avan…

   Dar câinele-i tot câine, are-un fel :
   Să lupte când le-adună, le-ncolţeşte !
   Mai muşc-o oaie, doar un pic, din zel…
   Să-şi dovedească râvna lui, câineşte !

   Degrabă baciul turmei, înţelept,
   Îi înfrânează zelul cu grăbire ;
   Îi leagă-un lemn de gât, lovindu-i piept,
   Făcându-l să slujească în smerire…

   Atunci când dă ocoale, priveghind
   Drept peste turmele de oi, mioare ;
   Să nu se prea zorească hăituind…
   Şi-i ostoieşte zorul, lemnul tare

   Ce îl loveşte dur, peste picioare,
   Simţind durerea în întreaga-i fire ;
   Îşi înfrânează râvna, că îl doare…
   Şi blând se-apleacă-apoi întru smerire…

   Căci trebuie să ştie : această turmă
   Nu e a lui atunci când o păzeşte !
   E-a Baciului Cel Mare de pe urmă ;
   Dreptate-mparte-atunci când răsplăteşte !

   În râvna lui de câine credincios,
   Se vede remarcat în multe dăţi ;
   Crezând că pentru un… ciolan mai gros…
   El poate turma mătrăşi-n bucăţi…

   De-aceea lemnul prins în chip de cruce
   La gâtul lui de vrednic slujitor,
   Îndata în smerire îl aduce
   La ascultare, cu un sfânt fior…

   …Atunci când ai o slujba însemnată,
   Fii cumpătat în râvnă şi-nţelept !
   Căci nu eşti câine să primeşti îndată
   Un lemn ca frână, atârnând la piept…

   Nu eşti zăvod feroce-n Turma Mare,
   Să te slobozi muşcând, ca-n alte dăţi…
   Eşti în Hristos şi-n Sfânta Adunare
   Şi nu poţi Turma să o faci…bucăţi !

   Eşti pus de veghe de Păstorul Bun,
   S-aduni vreo oaie rătăcită-n crâng !
   Nu-ţi fă slujirea de dulău nebun
   Ce-aleargă hămesit spre cei ce plâng…

   Ce-s oi prea slabe şi neinsemnate
   Şi nimeni nu mai poartă grija lor;
   De-aceea-n crânguri risipite-s toate
   Căci nu le strânge nimeni în ciopor !

   Eşti pus să le aduni, nu să le-mprăştii
   Cu râvna ta de câiine fioros ;
   N-ai fost ales ca tu, doar să le sfâşii
   Când pentru ele a murit Hristos !

   A M I N !

   ACIDUZZU

 2. Este un adevar adevarat si ar trebui spus mai des. Eu zic ca pentru aceste meseri ar trebui sa opteze numai cei inzestrati de sus si care sa fie constienti de responsabilitatile care implica aceste posturi, dar din pacate nu este nici pe departe asa. Putem sa vedem ce roade a dat invatamantul din Ro in ultimii anii. Iar medicina e o rusine pentru noi. De pastori nu ma leg ….

  • Pastorii vă mulțumesc frumos… 🙂

  • Sunt, din păcate, o mulţime de medici care nu cred în Dumnezeu şi mari oameni de ştiinţă necredincioşi care, lucrînd în domeniul medical, au adus contribuţii enorme la cunoaşterea maladiilor şi tratarea lor. Spun asta cu durere pentru destinul lor veşnic, dar nu mă pot opri să nu vă spun că faceţi o mare confuzie cînd vorbiţi de opţiune în meserie şi credinţa în Dumnezeu. Dumnezeu se foloseşte şi de oameni necredincioşi ca să-Şi atingă scopurile Sale. Un chirurg excepţional înzestrat dar ateu poate salva un sfînt, în timp ce unul mediocru, dar creştin, îi poate grăbi plecarea la Tatăl prin neîndemînarea sa. Spuneţi că medicina românească e o ruşine pentru „noi”- mereu acelaşi NOI cînd ar trebui să scrieţi EU-. V-aţi gîndit cîţi medici creştini aţi umilit cu fraza asta? Ştiaţi că există o Asociaţie a lor în România?- eu nu fac parte din ea, aşa că nu-mi pledez cauza-.

   • V-aţi gîndit cîţi medici creştini aţi umilit cu fraza asta? Ştiaţi că există o Asociaţie a lor în România?- eu nu fac parte din ea, aşa că nu-mi pledez cauza-.”
    Daca un pocait nu-si face treaba la locul de munca se umileste singur.Aici fratele Ionescu are dreptate.E inadmisibil ca un medic ateu sa fie mai sfant ,mai bland, sa aiba dragoste si devotament fata de pacienti ca un medic crestin.

  • Valeria, explicati de ce medicina e o rusine pt noi.

  • @valeria
   Aş zice că eşti o persoană bine informată dacă tragi concluzii cu atâta nonşalanţă. Din păcate concluziile trase sunt cât se poate de neîntemeiate. În oraşul în care stau, în vest, sunt o grămadă de medici din România, care sunt bine cotaţi, departe de a fi o ruşine pentru cei de aici ori pentru mine ca român! Atunci? Caută-ţi cuvintele potrivite şi nu exagera! Despre profesori la fel, de ce generalizezi?

   • Imi cer scuze pentru cei „nevinovati” dar eu am avut parte de adevarate dezamagiri din ambele domeni -mecici si profesori si nu am avut curajul de-a cauta margaritarele in cenusa care mi s-au ars sperantele. Slavit sa fie Domnul ca mi-am putut pune nadejdea in El si nu in oameni.
    Cine vrea sa inteleaga, cine nu … nu. Nu spun mai bine pentru ca toti cunoastem, ca ne facem ca nu vedem este alta mancare de peste.

    Ce folos ca folosim fonduri pentru a vindeca si recupera oameni daca trebuie sa mituiesi un cadru medical sa-si faca meseria? Ce rusine poate fi mai mare cai care sunt platiti de noi actioneaza numai cand vad plicul? Vai lasati-ma nu ma porniti ….

   • cornelus, nu compara vestul cu romania. hai si traieste aici, trateaza-te aici si apoi mai discutam.

  • Sora Valeria, Ce rezultate a dat invatamantul generatiei de dinainte??? Elevii de ieri sunt profesorii de astazi! Nu putem acuza doar elevii, pacientii sau enoriasii, profesorii, medicii si pastorii au vina lor in viata celor cu care lucraza.
   Si inca ceva….. Se poate sa fie si un adevar neadevarat?

   • Nu prea functioneaza ipoteza dumneavoastra.Daca profesorii ar fi de vina atunci ar insemna ca nu ar exista nici macar un elev destep in toata Romania.Dar uite ca avem 40 elevi de nota 10 la BAC.Prin urmare,vinovatii sunt elevii.Nu uitati ca avem manuale ,manuale care sunt destul de bune si daca le citesc pot lua un amarat de 5 la BAc.Baiul mare e ca nu se obosesc sa le citeasca.Invatamantul de dinainte selecta elevii.Atunci multi elevi care isi dadeau seama ca nu le au cu capul se duceau la scoli profesionale nu se incapatanau sa mearga la scoala doar de dragul de a merge.

 3. E bine ca ati amintit BACul ca reper si ca si oglinda a unei societati.Se pune intrebarea cine e de vina pentru acest BAC. Antenele lui Voiculescu se grabesc sa dea vina pe Funeriu si pe profesori insa atunci cum va explicati ca avem totusi 40 note de 10.Oare acei copii nu au fost educati tot de profesori?Adevarul e ca vinovatii sunt totusi tinerii care in loc sa invete si-au petrecut ore intregi pe mess pe chatroomuri s-au jucat au mers in oras s-au dus la disco au copiat de pe net cand trebuia sa faca ceva ptr scoala in loc sa invete.Tot asa avem si BAcul spiritual.Ceea ce ma deranjeaza mult la tinerii penticostali care nu se poarta conform vointei lui Dumnezeu e ca ei nu sunt niciodata vinovati.Pastorul,parintii nene.ei sunt vinovati.Noi, NUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUU.

  • Si parintii sunt de vina, la sedintele cu parintii nu se duc decat parintii la cam un sfert din elevii unei clase si intotdeauna lipsesc parintii elevilor-problema.

   • Aaa e frate Ioan,asa e.Dar ganditi-va ca daca vrei sa dai vina pe un parinte atunci trebuie sa ai dovezi.De exemplu,avem in adunare o familie cu 5 copii.4 sunt cuminti,al 5-lea e rebel.In aceasta situatie oare putem da vina pe parinte?E drept,daca toti 5 ar fi fost rebeli,impulsivi neascultatori hai ca as fi dat vina pe parinte dar asa,nu prea cred. Problema e ca la noi la romani totdeauna altul e de vina(de regula pastorul sau parintele).Chiar si aici pe internet rar am vazut tineri „asa zis pocaiti”libertini(aia conservatori nu prea intra pe internet din pacate)care sa spuna eu sunt vinovat pentru pacatele mele.Eu am facut prostia asta.Nu nu. TAti e de vina.Pastorul Ionescu e de vina.Pastorul ionescu care locuieste dincolo de Atlantic e vinovat ca eu cad in pacat.Ei niciodata nu sunt vinovati.Va dati seama cat de peniebila e aceasta scuza?

 4. Statisticile spun că se ridică o generație lipsită de disciplina studiului, superficială în gândire, mare consumatoare de distracții ieftine și rebelă împotriva structurilor și conceptului de autoritate”
  Cam seamana cu noua generatie de pocaiti nu-i asa?Nu vor sa citeasca biblia,dau citate din predici de-a lui (…) sau a altui pastor,transforma biserica in disco si binenteles nu vor sa munceasca ci doar stau la cersit(pastorul asta nu se ocupa de tineri.De parca pastorul trebuie sa faca jobul spiritual al tinerlor)

  • Adrian S., tinerii din noua generatie (nu generalizez) de pocaiti prefera sa fie hräniti cu biberonul panä i-si fac buletin. De-aia avem pastori si lideri de tineret, chipurile sa faca tot, sa ne citeasca Biblia,sa ne predice, etc, etc, nu mai avem chef sa facem nimic. Ba da! Vrem sa ne apropiem de Dumnezeu, dar intr-un mod mistic: prin conferinte (gen Peniel), camp-uri, intruniri de tineret si alte cele. Esentialul lipseste aproape cu desavarsire.

 5. Fr. Ionescu,

  cum se face ca toti fratii pastori cunoscuti din Romania, fac si slujba de evanghelisti, lipsind cu duiumul din Biserici calatorind foarte mult prin tara si prin strainatate ??? Nu cumva dupa Biblie slujba de evanghelist nu are nimic a face cu slujba de pastor ??? Sau unde scrie in Biblie ca toti cei ce fac slujba de evanghelisti, trebuie sa fie neaparat si pastori ???

  • Unii își pot permite deoarece au o un sistem de asistență pastorală și predicatori buni în bisericile lor.
   Pe de altă parte nu cred că în bisericile noastre este bine conturată slujba de evanghelist (cam la fel cum se întâmplă și cu cea de diacon).

  • Remus, majoritatea pastorilor nu sint platiti , normal ca trebuie sa „faca” ceva….Pina idea idiotica a rumanului ca pastorul nu trebuie platit nu se schimba, nu va fi mult progres.

  • Oare un bun pastor n-ar trebui sa intruneasca toate calitatile vocatiei pentru a fi bun ?
   Ca pastor, el trebuie sa fie si un bun evanghelist, tocmai pentru a da pasune oilor pastorite. (II Timotei 4:5). Ca sa-si „implineasca bine slujba”.
   Domnul Isus a fost prototipul unui bun pastor, impletind si implinind desavarsit de armonios „slujba” de pastor cu aceea de chemare evanghelistica („veniti”), cu aceea de desavarsit invatator („Ati auzit ca s-a zis, dar Eu va spun…” sau „ii invata ca unul care avea putere nu cum ii invatau carturarii lor…”).
   A fost si bun smaritean aplecandu-se cu mila, bunatate si iubire spre ranile care „miroase greu…”.
   A fost si bun vindecator…dar constat ca sunt cam prea multe calitati pentru un pastor de astazi care pastoreste („consiliaza”) doar prin corespondenta, este navetist prin fuga de raspundere si preferand cursa nomada a unui „evanghelist de circumstanta” care tradeaza abandonul…

   El, Marele Pastor al Oilor traseaza o cale: „Invatati de la Mine…” iar apostolul Pavel indeamna in acelasi contex: „Calcati pe urmale mele, intrucat si eu cal pe urmele Domnului Isus…”

   O daca ar fi si astazi asa, am mai avea noi, aici in blogosfera si oriunde aiurea prin biserici „carcotasi spirituali” care sa disemineze pana la estompare calitatile admirabile dar…”lipsind cu desavarsire” ale unor pastorasi si prezbiteri de circumstanta, oportunisti, dar care sunt mari pricini de poticnire prin biserici…?

   Nu toti ci doar unii, ca in Numeri 11:4…
   Dar ajunge „o oaie murdara ca sa murdareasca toata turma…” din cauza acestora, Calea Domnului este vorbita de rau !

   • ERATA:
    In loc de „in acelasi contex: “Calcati pe urmale mele, intrucat si eu cal pe urmele Domnului Isus…”,

    cu scuzele de rigoare,

    „in acelasi context: „Calcati pe urmele mele, intrucat si eu calc pe urmele Domnului Isus…”

    Multumesc mult !

 6. Tot ceea ce a-ti scris seamana mult cu slujba unei mame .
  Dupa ani de munca te intrebi daca tot ce a-i facut e bine sau sint multe lipsuri pe care numai Dumnezeu poate sa le completeze.

 7. A fi pastor nu e o meserie (Beruf) ci o chemare interioara (Berufung). Cunosc destul de aproape slujba pe care o faceti si greutatile ei. Cred ca e frustant sa nu ai siguranta rasplatirii (slujbei bine facute)si mai ales siguranta mantuirii.Din pacate aceasta frustare nu se poate ascunde ci o impartasim si altora… sunt putin sarcastic! Dincolo de toate va doresc sa luptati „lupta cea buna „!

  • Nu cred că mergem așa departe cu îndoielile. Cât privește greutățile slujbei e bine să fie cunoscute de vreme ce beneficiile sunt trâmbițate cu (ră)sunet și uneori chiar… sarcasm. 🙂

 8. Fr. Ionescu,

  si daca pastorul are in sarcina darea invataturii catre popor, invatatorul ce face ? Si de ce arata Scriptura ca, atunci cand un frate este bolnav sa cheme ” toata ceata presbiterilor ” si nu numai un prezbiter ( pastorul )? Nu cumva aici arata Biblia ca, Biserica se conduce in echipa de mai marii
  adunarii, care toti au drept de veto ? Si ce facem cu pastorii care sant casatoriti de abia 3-4 ani si nu au nici copii ? Cum pot ei carmui o Biserica a lui Dumnezeu unde acolo sant si probleme legate de copii ???
  Apoi Biblia spune ca, mai marii adunarii vor da socoteala de sufletele care le-au fost incredintate !!! De ce sa dea diaconul socoteala pentru sufletele din popor cand, de popor raspunde pastorul ( pastorii sau prezbiterii ) ?
  Prezbiter nu este totuna cu pastor ???

  • Fr Remus, exista undeva prin Austria am inteles, sau poate s-a intors in Romania, un frate Longodor Gheorghe.El face o super-analiza la aspectul legat de conducerea bisericii, ce presupune ceata prezbiterilor, cine si ce decizii poate lua in numele bisericii.In orice caz, face o asa analiza ca pina la urma te multumesti cu ce stii si parca iti trece interesul de a cunoaste amanuntit „administratia” bisericii.Biblia ,daca este citita cu dragoste si interes de slujire, nu de competitie, atunci vei vedea ca are raspunsuri pentru orice situatie, totul este ca lucrurile sa se faca in exclusivitate cu si pentru slava lui Dumnezeu. Dar daca se vrea vreo pozitie pentru noi, rindasii, atunci sigur ne vom rataci pentru ca Isus face aceasta distinctie, cum este in lume si tot EL spune, intre voi sa nu fie asa. Deci, toata lumea la slujire, privind interesul celuilalt si dorind sa fie slavit Dumnezeu si atuncci toaate aceste certuri de cuvinte si clasamente vor disparea.Sfatul meu este indemnul ap Pavel: tu sa fugi de astfel de treburi.(parafrazat) Mai cred ca trairea crestina este dupa cuvintul lasat de Dumnezeu pe paginile sfintelor scripturi si nu scociorind tot timpul in jarul celuilalt, ba mai mult, sa gasesti si ceva de criticat, sa mai faci si clasificari de bine si de rau.Fii binecuvintat

   • Mihail, nu as vrea sa ma intelegi gresit. Slujirea se face dupa randuieli scrise in Sfinta Scriptura. Atunci cand nu se respecta randuielile in ce priveste slujbele, lucrarea este cu defecte.

  • Remus.O intrebare.Meseria de lider de tineret,respectiv educator biblic de copii,respectiv organizator de conferinte de tineret gen Peniel e biblica?Nu de alta dar am cautat in toata biblia o justificare pentru scoli biblice ,adunari de tineret si tabere gen Peniel dar nu am gasit asa ceva.Ce spui de filmul asta?
   http://enjoyinghomeschooling.wordpress.com/2011/07/11/scoala-duminicala-youth-ministry-biblice/

   • Stimata sora (…) a luat-o razna demult. Ea face politica pe blogul ei si raspindeste lucruri extremiste fanatice. Mai mult, incurajeaza divortul pe motiv de agresiune fizica, lucru care pentru mine este clar ca, mintea acestei femei este virusata.
    Da, scoala duminicala este benefica pentru copii.

   • Nu doresc sa discut parerile sorei in cauza cu toate ca sunt(multe) puncte in care are dreptate.Insa aici vorbesc despre biblicitatea(ca sa ma exprim asa)scolii biblice si programelor de tineret.
    Ce spui de studiul lui Ken Ham care arata ca cei mai multi tineri care pleaca din biserici(in america vorbesc) sunt cei care merg la scolile biblice?SA fiu sincer rasfoind biblia nu am gasit scris ca scaoala biblica poate inlocui educatia parentala.
    Adevarul e ca din cauza acestor scoli biblice foarte putini parinti se deranjeaza in a-si educa copiii.Lucru pe care pot sa-l confirm si eu.
    Apropo.Unde scrie in biblie ca Peniel are dreptul de a evangheliza?Eu stiam ca dreptul asta e exclusiv membrilor unei biserici.

 9. Cred că nici o postare și nici un comentariu n-au au fost așa de aproape de ADEVĂR,ca cel
  al fratelui Remus.
  Când va veni Fiul Omului va găsi EL CREDINȚĂ PE PĂMÂNT?
  DOMNUL SĂ VĂ BINECUVINTEZE frate Remus.

 10. Pastorii din Romania din Bisericile Protenstante ar trebui sa slujeasca ca dascalii pentru copii din clasele 1-4, precum erau preotii ortodocsii pe vremea lui ION CREANGA, asta ar trebui sa faca Pastorii in Romania, in felu acesta invatza copii sa scrie si sa citeasca, invatind sa citeasca vo-r citi si Biblia, dar ce sa facem daca nu sunt membrii in Biserica sa plateasca membria, totii preotii, pastorii vor da socoteala in fatza scaunului de judecata, pentruca este inadmisibil ca intru-n loc rinduit de Dumnezeu sa bagi pe Satana si sa colectezi banii, si sa vinzi casete si mai stiu eu ce
  Domnul a fost suparat cind au vazut ce fac in Casa lui Dumnezeu, era scrie Biblia la intrare o CUTIE A MILEI unde depunea fiecare inainte sa intre in Casa de rugaciune, asa scrie in Biblie saraca care a dat ultimi 2 bani ce a zis ISUS despreaea? treziti-va pina nu vine Domnul si sa va gasesca ca stringeti bani in CASA TATALUI TOT CE FACETI FACETI PENTRU BANII TOT O DATI CU BISERICA PRIMARA PAI BISERICA PRIMARA AVEA FRICA DE DUMNEZEU SI I-SI PUNEAU FIECARE TOT CE AVEA SI I-SI LUA FIECARE CIT AVEA NEVOIE…DAR CIND A INTRAT SATANA CU RINDUIELILE LUI GATA SA TERMINAT CU FRICA DE DUMNEZEU ASTA MI-A FOST DAT DIN PARTEA DOMNULUI SA VA AVERTIZEZ SA NU VA GASEASCA DOMNUL IN NERINDUIALA NU AVETI CURAJUL SI FRICA DE DUMNEZEU SA TRAITI CUM A TRAIT PRIMA ADUNARE DE CRESTINI AMIN

  DOMNUL SA VA DE-A INTELEPCIUNE DE TREZIRE

 11. te-apuca groaza cand trebuie sa mergi la medic in romania. nu stii niciodata peste ce amator dai, si din acest motiv, consulti cel putin 2 medici.
  cu invatamantul s-o vazut cum sta treaba. si chiar e mai rau de-atat.
  dintre cele 3 categorii de slujbe „ingrate”, votez cu pastorii. astia nu te-omoara, nu te pica la examene, nu-ti au baiul, intr-un cuvant. : ))

Trackbacks/Pingbacks

 1. 4 postări în Top 10 WP (12.07.2011) « România Evanghelică - 12 iulie 2011

  […] Slujbe Ingrate? (popaspentrusuflet) 6. Reconstruirea Templului la Ierusalim, o aşteptare legitimă pentru […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: